2024-07-10 64 瀏覽
上星期搵到尖東樓上一間日式餐廳,好多菜式都比較少有機會食到,而且好啱咁熱嘅天氣食,值得一試。前菜炸芝士配酸蘿蔔同筍兩款漬物,惹味嘅芝士同酸得嚟爽口蘿蔔同筍,降溫又開胃。先叫咗沖繩苦瓜秋葵沙律,沖繩苦瓜好清爽,而且苦中帶甘,配埋海帶柚子絲同飯素調味,成個沙律酸微微咁,健康又消暑。牛小排串,食得出師傅嘅功架,外面焦香,入面嫩口juicy,牛小排肉質有咬口,仲加咗椒鹽調味,食落口感滿分。豚肉蘆筍卷,油脂感十足嘅豚肉配合爽口嘅蘆筍,好夾又唔會太油膩。燒原殼日本岩手生蠔,生蠔夠曬厚肉,加咗番紅花,別有一番風味。鹽燒大白鱔,魚肉彈牙肥美,皮好脆,一啖咬落去好有滿足感。日本味噌牛什煮,好少見日式嘅牛雜,唔同部位都煮到好入味,而且落咗番紅花同海帶調味,口感豐富。燒日本淮山,望落去成粒帶子咁,食落爽口,既健康又好食。最後叫咗玉子燒,甜得嚟帶少少鹹味鹹鹹地,係一個完美嘅收結。

燒原殼日本岩手生蠔

鹽燒大白鱔

鹽燒大白鱔,魚肉彈牙肥美,皮好脆,一啖咬落去好有滿足感。

燒日本淮山

燒日本淮山,望落去成粒帶子咁,食落爽口,既健康又好食。
玉子燒

最後叫咗玉子燒,甜得嚟帶少少鹹味鹹鹹地,係一個完美嘅收結。
2024-06-27
燒原殼日本岩手生蠔
2024-06-29 61 瀏覽
Hea Ha Hea Ha 居酒屋三款餐前菜 - 炸芝士 酸蘿蔔 漬筍炸芝士入味,芝士味香濃,配上脆爽酸甜嘅蘿蔔及爽口嘅漬筍,非常開胃,令人食指大動。沖繩苦瓜秋葵沙律沖繩苦瓜秋葵沙律清新爽口,苦瓜醋味濃烈,秋葵清新濕潤,沙律菜以柚子皮調味,口感層次豐富。牛小排串牛小排串烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,搭配沾醬更添風味。豚肉蘆筍卷豚肉蘆筍卷鮮嫩多汁,蘆筍脆口爽脆,豚肉味可口,味味又層次豐富。燒原殼日本蠔 - 岩手生蠔燒原殼日本岩手蠔,蠔肉飽滿,清新雅致,味噌湯提味,鮮甜彈牙,令人難忘。鹽燒大白鱔鹽燒大白鱔外脆內柔,油脂豐富,每一口都爆汁,以鹽燒提味,鮮甜可口。日本味噌牛什煮日本味噌牛什煮濃郁入味,各種牛内臟,口感各具特色,營養豐富,肉質軟嫩入味,蘿蔔爽甜。燒日本淮山燒日本淮山香氣四溢,口感爽脆,令人回味無窮。玉子燒玉子燒大大卷,色澤金黃,每層濕潤鬆軟,帶點流心嘅質感,帶有淡淡鹽味。很喜歡餐廳用心可愛嘅佈置,充滿色彩心思,餐廳播放住日本飲食節目,令人感覺去咗日本當地一樣。
Hea Ha Hea Ha 居酒屋

三款餐前菜 - 炸芝士 酸蘿蔔 漬筍

燒原殼日本蠔 - 岩手生蠔

燒日本淮山

燒日本淮山香氣四溢,口感爽脆,令人回味無窮。

玉子燒

今晚同朋友約咗嚟呢間喺尖沙咀嘅日式居酒屋飲飲食食。我哋嗌咗牌沙律,入口清新爽口。配料包括新鮮蔬菜、配炸脆蓮藕、極鮮味火腿、加埋秘製沙律醬汁、簡直完美配搭。另外,佢地嘅日本玉子絕對值得一試,蛋味濃郁、入口軟綿綿、香味十足。 明太子甘香可口,再配青瓜夾住嚟食,鹹香味十足, 完全沒有腥味, 少少辣,用嚟送酒真係一流。燒日本威士忌梳打調制得唔錯, 清涼感十足,亦有威士忌的香氣。跟住係串燒雞肉,雞肉嫩口,非常彈牙, 雞油焦香味十足, 再灑上香蔥喺面, 好好味道。串燒日本豬腸,咸香扑鼻,豐富嘅油脂, 面頭燒到脆卜卜,叫人一啖接著一啖。必食推介一定係要叫熊本豬腩肉串,半肥瘦 唔算好肥膩,入口好有層次咁, 再加上特製燒汁,超級好食。串燒牛脷心,口感鮮甜爽脆,肉質細嫩滑溜,牛香味十足
今晚同朋友約咗嚟呢間喺尖沙咀嘅日式居酒屋飲飲食食。

串燒牛脷心,口感鮮甜爽脆,肉質細嫩滑溜,牛香味十足
2024-06-10 43 瀏覽
同朋友去食日本料理,內裡是一貫的日式裝潢,一邊是吧台座位,一邊是十數張長方枱,牆上放了一排酒瓶裝飾前菜醃製蓮藕,青瓜,帶柚子味的醃蘿蔔,比較喜歡邊吃串燒邊吃前菜,可中和油膩感熊本豬腩肉串外面烤得微微焦香,油份夾雜於肉之間,燒得恰到好處免治雞肉串雞肉不會燒到太乾身,沾一沾日本雞蛋吃,絕對一人一串才夠牛脷心串肉質有爽脆口感,配上芥末醬很夾厚燒栃尾油揚有趣的大阪燒風味炸豆腐,加上甜甜醬與沙律醬,令整碟的味道不太寡唐揚炸白鱔炸白鱔粉漿厚度剛好,味道淡淡的伴醬不會太搶玉子燒剛好的厚度,內裡滑溜有蛋香雞軟骨每粒都加了鹽烤得焦脆,很香口豆腐雜菜煲吃過一輪香烤的串燒,絕對需要吃點蔬菜平衡一下,作為結尾

熊本豬腩肉串
外面烤得微微焦香,油份夾雜於肉之間,燒得恰到好處

免治雞肉串
雞肉不會燒到太乾身,沾一沾日本雞蛋吃,絕對一人一串才夠

牛脷心串
肉質有爽脆口感,配上芥末醬很夾

厚燒栃尾油揚

唐揚炸白鱔
炸白鱔粉漿厚度剛好,味道淡淡的伴醬不會太搶

玉子燒
剛好的厚度,內裡滑溜有蛋香

雞軟骨
每粒都加了鹽烤得焦脆,很香口

豆腐雜菜煲
吃過一輪香烤的串燒,絕對需要吃點蔬菜平衡一下,作為結尾
2024-06-07 75 瀏覽
朋友推薦呢間居酒屋,地方就腳食物又好食,當日冇book 位有最後一張二人枱燒河豚乾-餸酒⼀流!燒得完全唔乾身,亦唔會太韌,厚薄適中唐揚魷魚鬚-炸得十分好,唔油膩,份量好多-每舊都好肥美炸粉好薄明太子-好少居酒屋有原條明太子燒,鹹香味十足-撘住青瓜食解鹹又加添清新串燒雞腎-$32黎講好抵食,有4粒,每粒都好多汁串燒牛脷心-心位極爽口彈牙,厚切,好似食緊扒咁牛味好香燒牛橫隔肉-牛味濃郁,但⼀啲都唔會覺得肥膩-歡喜師傅唔會用太多調味就已經好好食熊本豬腩肉串-上枱賣相好⼀般但有驚喜!-半肥瘦的豬腩肉,燒到外焦香但肉質淋嫩

燒河豚乾
-餸酒⼀流!燒得完全唔乾身,亦唔會太韌,厚薄適中

唐揚魷魚鬚
-炸得十分好,唔油膩,份量好多
-每舊都好肥美炸粉好薄

明太子
-好少居酒屋有原條明太子燒,鹹香味十足
-撘住青瓜食解鹹又加添清新

串燒雞腎
-$32黎講好抵食,有4粒,每粒都好多汁

串燒牛脷心
-心位極爽口彈牙,厚切,好似食緊扒咁牛味好香

燒牛橫隔肉
-牛味濃郁,但⼀啲都唔會覺得肥膩
-歡喜師傅唔會用太多調味就已經好好食

熊本豬腩肉串
-上枱賣相好⼀般但有驚喜!
-半肥瘦的豬腩肉,燒到外焦香但肉質淋嫩

2024-06-03 62 瀏覽
今日同好友嚟到Hea Ha Hea Ha 居酒屋🏮食嘢吹水好開心。環境簡單舒適,好有日本嘅氣氛,好似置身於日本嘅居酒屋咁,好放鬆。串燒全部即叫即燒,入口熱辣辣。封門柳串 $68入口juicy,唔會燒到好乾,牛味重,唔錯 牛舌心配芥末醬 $68牛舌肉質幼嫩,加上清爽的芥末醬,刺激味蕾。 免治雞肉棒配蛋。$42免治雞肉加上了雞胸脆骨,入口脆卜卜,加上滑嫩蛋黃,兩者交織出令人難忘的口感。雞軟骨 $30入口酥脆可口熊本豬腩肉串 ($42)肥瘦相間,百吃不厭,肉質鮮嫩,加上甜甜嘅醬汁調味,令人垂涎。雞軟骨 $30酥脆可口燒雞橫膈膜 $30口感帶嚼勁日本bb番薯仔 $28口感軟糯,有少少焦香味青椒仔$29少少辣,爽口厚燒櫔美油揚$48 豆腐炸得酥脆,加埋個甜甜地嘅醬汁一齊食,口感味道都幾特別,可以一試唐人炸白鱔 $68外酥內嫩,佐酒一流 玉子燒 $68調味剛剛好,唔會太鹹,入口軟綿Juicy,正豚肉芝士年糕 $38芝味濃郁醇厚,配豚肉都幾特別豆腐雜菜鍋 $68食咗咁多串串燒,最後叫返個熱辣辣嘅豆腐雜菜鍋👍豆腐質感軟綿有咬口,索左個湯又幾好食,仲有好多雜菜,翠綠爽口,感覺幾健康。

串燒全部即叫即燒,入口熱辣辣。

封門柳串 $68
入口juicy,唔會燒到好乾,牛味重,唔錯

牛舌心配芥末醬 $68
牛舌肉質幼嫩,加上清爽的芥末醬,刺激味蕾。

免治雞肉棒配蛋。$42
雞軟骨 $30
入口酥脆可口

熊本豬腩肉串 ($42)
雞軟骨 $30
酥脆可口
燒雞橫膈膜 $30
口感帶嚼勁
日本bb番薯仔 $28
口感軟糯,有少少焦香味
青椒仔$29
少少辣,爽口
厚燒櫔美油揚$48
唐人炸白鱔 $68
外酥內嫩,佐酒一流

玉子燒 $68
調味剛剛好,唔會太鹹,入口軟綿Juicy,正
豚肉芝士年糕 $38
芝味濃郁醇厚,配豚肉都幾特別
豆腐雜菜鍋 $68
2024-05-22 20 瀏覽
Hea ha居酒屋,店面不大,但是很舒服。服務很貼心,還有個小包間可以唱K,是我和閨蜜們喜歡的聚會場所。一落座店員就送上了小菜,擺在一個造型的小碟子裡,分別是蓮藕,粉葛和麻將豆腐。泡菜味道特別的好,讓人停不下口。✨炸池魚仔這款小池魚炸的酥酥的,端上來時熱氣騰騰,好好吃!✨燒廣島蠔蠔肉很鮮嫩,一人一個好似都沒有吃夠!✨日本淮山超喜歡淮山的我,怎可能不點來嘗嘗,被烤過得淮山外脆內糯,別有一番風味。✨大蔥雞肉串雞肉很嫩,但我本身不喜歡吃蔥,就只品嘗了雞肉。✨烤白鰻居酒屋必點烤鰻魚,骨膠原豐富,最適合女孩子吃。✨燒牛小排又嫩又香,牛小排從來都是我的必吃品種。✨鹽燒油甘魚鲛這道菜是今晚我的最愛,魚肉超級鮮嫩,肉薄的地方燒得焦黃,吃起來超級香!下次還要約朋友來小聚,順便唱K呢!

✨炸池魚仔
這款小池魚炸的酥酥的,端上來時熱氣騰騰,好好吃!

✨燒廣島蠔
蠔肉很鮮嫩,一人一個好似都沒有吃夠!

✨日本淮山

✨大蔥雞肉串
雞肉很嫩,但我本身不喜歡吃蔥,就只品嘗了雞肉。

✨烤白鰻
居酒屋必點烤鰻魚,骨膠原豐富,最適合女孩子吃。

✨燒牛小排
又嫩又香,牛小排從來都是我的必吃品種。

✨鹽燒油甘魚鲛

下次還要約朋友來小聚,順便唱K呢!
  • 鹽燒大白鱔
2024-05-20 36 瀏覽
首先,我要講下呢個雙色花花玉子,真係好靚嘅一款料理啊!個花花玉子色彩繽紛,好似彩虹咁靚,食落口感滑嫩,蛋香味濃郁,簡直係一個視覺同味覺上嘅享受!再嚟就係牡丹蝦刺身啦,呢隻蝦鮮甜彈牙,質感好好,一咬落去就有鮮味迸發出嚟,絕對係魚生愛好者嘅首選!而燒原殼日本蠔就更加唔可以錯過啦!佢外脆內嫩,肉質鮮甜,配上啲燒烤嘅香味,真係一絕!係個酒樓嘅招牌菜,我每次去都一定會叫!如果你鍾意芝士嘅話,咁就要試下脆米流心芝士波喇!外層香脆,入面嘅芝士流心咁軟滑,好濃郁嘅芝士味道,絕對係芝士控嘅最愛!當然唔少得咗啲串燒啦,免治雞肉串同埋雞翼,兩者都係烤到外脆內嫩,肉汁豐富,好好味!封門柳串同秋葵都係串燒中嘅經典選擇,口感鮮嫩,燒烤過後更加帶出啲原味。再嚟就係法國鵝肝多士,係一道高級精緻嘅菜式。鵝肝煎到金黃香脆,入口即化,配上多士嘅酥脆口感,真係一種奢華享受!最後一道就係北海道蟹肉湯飯啦,個湯飯煲得好濃郁,蟹肉鮮甜,味道好香濃,每一口都好滿足感!最後要講下熊野山里備長炭熟成梅酒,杯杯都係珍貴呢!熟成嘅梅酒入面有淡淡嘅炭味,酒香濃郁,喝落去令人心曠神怡!Hea Ha Hea Ha 居酒屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀寶

Hea Ha Hea Ha 居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷10號9樓
如其名,這是一間好友來hea ha嘅餐廳,很有小酌一杯的氛围。前菜:泡蓮藕➕泡粉葛➕麻醬豆腐這是我第一次在沒上菜把小菜吃得乾乾淨淨。泡菜都是自製,還帶著花香,泡粉葛和蓮藕都是脆生生的,很開胃。炸池魚仔池魚肉很嫩,炸地表皮酥脆,一口一個,很下酒喲。燒廣島蠔廣島蠔又被稱為水牛奶,嫩而不腥,大蔥解膩,蠔肉很juicy日本淮山淮山應該是先蒸熟,再炙烤,表皮微,裡面粉糯。大蔥雞肉串每次吃日本烤串必點,日本大蔥很甜,雞肉好嫩,超搭。烤白鰻外皮脆卜卜,魚肉彈牙,充滿角質,少少鹽調味,好鮮美。燒牛小排好嫩的牛小排,火候掌握得剛剛好,牛香四溢。鹽燒油甘魚鮫平時在家我也喜歡做這道菜,但餐廳燒確實不一樣,魚油全部被鎖住了,靠魚骨薄的部分吃起來焦香,厚實的部分能換吃到油甘魚的鮮嫩。臨走時經過cashier,才發現原來有個包廂,可以唱K,下次姐妹慶祝生日可以來這裡呀。

前菜:泡蓮藕➕泡粉葛➕麻醬豆腐

炸池魚仔
池魚肉很嫩,炸地表皮酥脆,一口一個,很下酒喲。

燒廣島蠔
廣島蠔又被稱為水牛奶,嫩而不腥,大蔥解膩,蠔肉很juicy

日本淮山
淮山應該是先蒸熟,再炙烤,表皮微,裡面粉糯。

大蔥雞肉串
每次吃日本烤串必點,日本大蔥很甜,雞肉好嫩,超搭。

烤白鰻
外皮脆卜卜,魚肉彈牙,充滿角質,少少鹽調味,好鮮美。

燒牛小排
好嫩的牛小排,火候掌握得剛剛好,牛香四溢。

鹽燒油甘魚鮫

2024-05-14 20 瀏覽
日式居酒屋文化傳到香港很久了,港人習以為常地享受這種輕鬆休閒的用餐方式,而我今晚探訪尖沙咀一家居酒屋,內進巳看見一張吧枱,亦用了日式木系餐桌,感覺清雅,店內不停播放著日本電視台的節目,富有日本氛圍。坐下店員先端上三款漬物前菜~蘿蔔、青瓜、沙葛,夠爽脆的漬物帶些微甜。玉子燒~鬆軟綿滑,清香可口。燒牛橫隔肉封門柳~肉質嫩滑,有嚼勁。鹽燒大白鱔~油脂豐富,肥美嫩滑,外脆內爽,卻絲毫不油膩。鹽燒原條鯖魚~肥美又厚肉,燒熟的鲭魚仍然保留其魚汁,口感逢鬆軟嫩。高野豆腐雜菜煲~這道菜端出來時熱氣騰騰,雜菜爽滑,豆腐清甜,有彈性;這道菜清新爽口,確實能消除肥膩。

內進巳看見一張吧枱,

亦用了日式木系餐桌,

感覺清雅,店內不停播放著日本電視台的節目,富有日本氛圍。

玉子燒~鬆軟綿滑,清香可口。

燒牛橫隔肉封門柳~肉質嫩滑,有嚼勁。

鹽燒大白鱔~油脂豐富,肥美嫩滑,外脆內爽,卻絲毫不油膩。

2024-05-14 30 瀏覽
Hea Ha Hea Ha 居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷10號9樓1. 牡丹蝦刺身:牡丹蝦的肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有淡淡的甜味。刺身的製作方式能夠保留牡丹蝦的原汁原味,每一口都能品味到其鮮美的風味。2. 燒原殼日本蠔:帶有豐富海鮮風味的菜品,蠔肉經過燒烤後,表面稍微焦香,內部保持了豐富的汁液,口感鮮嫩多汁。這道菜品的獨特風味能夠讓人一嚐難忘。3. 脆米流心芝士波:酥脆濃郁芝士口味的美食,外層的脆米炸得酥脆金黃,內部的芝士餡料則是柔軟濕潤,入口時帶來豐富的口感和芝士的香濃味道。4. 免治雞肉串:雞肉嫩滑,搭配上串烤的獨特香味。5. 雞翼:外皮烤至金黃酥脆,內部多汁嫩滑。雞翼的肉質緊實,搭配上烤制時的香氣,口感豐富。6. 封門柳串:封門柳牛肉串鮮味香濃,油脂分布平均,入口時有嚼勁。7. 秋葵:具有爽脆的口感,香甜可口,是一道健康美味的配菜。8. 法國鵝肝多士:鵝肝經過精心處理和烹調,外層煎至金黃酥脆,內部鵝肝鮮嫩濃郁。搭配麵包多士一起食用,賦予了這道菜品獨特的口感和風味。9. 北海道蟹肉湯飯:蟹肉的鮮甜與湯汁的濃郁相融合,使得這道湯飯具有豐富的海鮮風味。米飯吸收了湯汁的精華,口感綿密,每
Hea Ha Hea Ha 居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷10號9樓

1. 牡丹蝦刺身

2. 燒原殼日本蠔:

3. 脆米流心芝士波:

4. 免治雞肉串:
雞肉嫩滑,搭配上串烤的獨特香味。

5. 雞翼:

6. 封門柳串:
封門柳牛肉串鮮味香濃,油脂分布平均,入口時有嚼勁。

7. 秋葵:
具有爽脆的口感,香甜可口,是一道健康美味的配菜。

8. 法國鵝肝多士:

9. 北海道蟹肉湯飯:
蟹肉的鮮甜與湯汁的濃郁相融合,使得這道湯飯具有豐富的海鮮風味。米飯吸收了湯汁的精華,口感綿密,每一口都能品味到蟹肉的鮮美和湯汁的香濃。

10. 熊野山里備長炭熟成梅酒:
特色的日本梅酒。經過備長炭熟成,賦予了酒品獨特的風味和香氣。這款梅酒口感柔和順滑,帶有梅子的酸甜味,是一款適合品味的酒品。
2024-05-12 475 瀏覽
選了hea ha hea ha居酒屋慶祝,餐廳裝潢風格日式地道,室內環境原木系古典質樸風格,讓食客感覺在日本一樣,掛滿日式字句很有氣氛。餐牌設計精美,有精緻料理,沙律, 各式串燒、海鮮,炸物,前菜、鍋物及日本清酒等,選擇豐富。前菜三小碟,很有誠意的開胃小食。燒連殼廣島蠔⭐️原隻肉厚的廣島蠔口感軟滑,調味恰到好處。炸雞皮餃子外皮夠薄又夠脆,充滿肉汁,材料十足。芝士年糕煙韌香濃的芝士溶化,更有口感。串燒牛舌心燒後保留到豐富水份,簡單的海鹽調味就夠。串燒雞翼居酒屋必點之選,雞全翼外皮燒得金黃香脆,肉汁鮮嫩。串燒雞腎肉質爽脆,油脂感剛好。蔬菜類燒秋葵燒得乾身,吃下去裏面是秋葵特有的連綿口感。燒大蔥吸收了醬汁,外面乾爽但水份仍鎖得很緊。燒日本青椒串,爽脆的青椒仔賣相飽滿,冬菇燒過後帶點鮮甜味,大滿足!招牌炒飯⭐️入口滿滿的海鮮風味,每粒飯粒也有帶子及蟹肉包裹住,夠鑊氣。豆腐什菜鍋青翠脆綠的各式菜清脆可口鮮嫩,如翠肉瓜,菇類等,湯汁味道帶淡淡的鮮味,菜軟硬度剛好,健康之選!牛根大根味噌煮大量牛根口感有層次,骨膠原滿滿,清而不膩。巨峰提子梳打酒清爽得來帶甜,吃炸物非點不可。這間日式居酒屋食物的質素很高,

前菜三小碟,很有誠意的開胃小食。

燒連殼廣島蠔⭐️
原隻肉厚的廣島蠔口感軟滑,調味恰到好處。

炸雞皮餃子
外皮夠薄又夠脆,充滿肉汁,材料十足。

芝士年糕
煙韌香濃的芝士溶化,更有口感。

串燒牛舌心
燒後保留到豐富水份,簡單的海鹽調味就夠。

串燒雞翼
居酒屋必點之選,雞全翼外皮燒得金黃香脆,肉汁鮮嫩。

串燒雞腎
肉質爽脆,油脂感剛好。

蔬菜類
燒秋葵

招牌炒飯⭐️
入口滿滿的海鮮風味,每粒飯粒也有帶子及蟹肉包裹住,夠鑊氣。

豆腐什菜鍋

牛根大根味噌煮
大量牛根口感有層次,骨膠原滿滿,清而不膩。

巨峰提子梳打酒
清爽得來帶甜,吃炸物非點不可。

這間日式居酒屋食物的質素很高,環境佈置夠日式地道,侍應友善主動,全程主動收碟亦為客人加熱茶,食品水準高,串燒燒功拿捏非常好,選擇又多,十分滿意。
  • 招牌炒飯
  • 串燒雞翼
2024-05-11 17 瀏覽
約了為食老友在這和風居酒屋來個燒烤餐,傳統日式小店佈置,似身處日本本土家庭式居酒屋,牆壁上裝飾別緻,店內播放日本電視節目😃享用菜式:玉子燒, 溫度保持適中,蛋香味足夠😋鹽燒大白鱔, 熱度夠,鱔肉爽脆嫩滑,入口彈牙, 鱔魚油份好😋鹽燒原條鯖魚, 體積大大原條魚烤至乾身,皮軟肉滑,魚油香氣散溢,佐酒好伴侶😋燒西冷牛扒,大片烤熟西冷牛扒厚切,伴以椰菜絲沙律, 肉質爽嫩, 入口有嚼感,又是飲酒好配搭😋高野豆腐雜菜煲, 一輪肉食之後來過清淡雜菜煲,正好沖淡濃濃的肉味覺, 煲內有多種蔬菜, 湯頭清淡😋輕鬆的一次居酒屋經驗👏👏

享用菜式:
玉子燒, 溫度保持適中,蛋香味足夠😋

燒西冷牛扒

輕鬆的一次居酒屋經驗👏👏
2024-05-09
燒西冷牛扒
2024-05-02 289 瀏覽
朋友話想去尖沙咀食串燒飲啤酒,帶咗我去試新開居酒屋🏮 Hea Ha Hea Ha 居酒屋,聽個名都夠晒relax。餐廳環境整潔乾淨, 冷氣足, 檯與檯之間適量距離,仲有日本電視節目睇,好親切。前菜前菜三點,樣樣都好吸引,打開了胃口。Sapporo 生啤 放工去啤一啤,所有煩惱都拋諸腦後,去居酒屋最開心就係飲啤酒食串燒,大大杯冰凍Sapporo 生啤 ,睇見都開心,爆爽!炸池魚仔 我最愛嘅炸池魚仔 ,外層炸得好脆口,味道好鮮甜,好有魚的鮮味,配蛋黃醬,好有驚喜,好清新,好夾!瘋狂食咗一碟!西班牙橡木豬肋骨肉串 關於串燒,當然我樣樣都想叫嚟試下,但我胃口有限,最後揀咗西班牙橡木豬肋骨肉串,西班牙的橡木豬肋骨肉特別肥美,咬落多肉汁,帶一點焦香,味道非常吸引。免治雞肉串 自製免治雞肉串沾上月見蛋汁,一串二食,甚為吸引。最重要雞肉清甜,吃上蛋汁又另有一番風味。大根味噌煮牛根 這裏的一品料理款式真係勁多,當然要看特別小小嘅試吓,大根味噌煮牛根幾有創意特色,牛筋爽彈,都幾正 !大根吸收晒味噌汁,真係要試一試!豚肉芝士年糕 芝士年糕 口感軟糯,豚肉外脆內軟,豐富口感,非常吸引,簡單滿有肉香,鮮甜味十足
前菜
前菜三點,樣樣都好吸引,打開了胃口。
Sapporo 生啤
炸池魚仔
西班牙橡木豬肋骨肉串
免治雞肉串
大根味噌煮牛根
豚肉芝士年糕
芝士年糕 口感軟糯,豚肉外脆內軟,豐富口感,非常吸引,簡單滿有肉香,鮮甜味十足。

• 免治雞肉串
  • 西班牙豬肋骨肉
  • 生啤
2024-04-28 189 瀏覽
參觀了朋友在尖沙咀的新居後,晚飯時間他推介日式料理「Hea Ha Hea Ha 居酒屋」,這間樓上鋪位於尖沙咀寶勒巷9樓,餐廳環境很和系地道風格,以木為主調,燈光十分居酒屋風格,有多日式標語及海報做配襯,入座後奉上熱茶及餐前小吃,店員有禮服務態度親和!餐牌上食物種類繁多,主打多款日式串燒,另有海鮮,小食、鍋物、清酒等等!炸雞皮餃子 - 滿滿的雞皮很有咬口,口感豐富,比例恰到好處,外皮煎得香脆金黃,鎖得住了肉汁,很惹味!串燒雞翼 - 燒得香口外皮香脆,雞肉口感爽口,燒過後還有水份保留,不會太乾!串燒雞腎 - 四大粒夠濃香,鹽燒後更有咬口,夠香夠酥串燒牛舌心 - 肉厚入口爽滑 ,牛味香濃必叫之選!大蔥 - 個人喜愛大蔥,味道非常香濃又爽脆,十分清甜!青椒仔 - 表面燒得乾身脆口,味道非常香濃又爽脆!冬菇 - 有兩大件,誠意之選!秋葵 - 十分解膩,口感豐富,同時令香氣提升!芝士年糕 - 夾心層有煙韌的芝士年糕,外脆內軟!燒連殼廣島蠔 - 濃厚蠔味十分鮮甜,厚實肥美,它吃得出蠔鮮味,十分出色。豆腐什菜鍋 - 湯頭十分清甜,有多款雜菜及菇類,十分健康!牛根大根味噌煮 - 份量非常多,大根入口清

串燒雞腎 - 四大粒夠濃香,鹽燒後更有咬口,夠香夠酥
串燒牛舌心 - 肉厚入口爽滑 ,牛味香濃必叫之選!
大蔥 - 個人喜愛大蔥,味道非常香濃又爽脆,十分清甜!
青椒仔 - 表面燒得乾身脆口,味道非常香濃又爽脆!
冬菇 - 有兩大件,誠意之選!
秋葵 - 十分解膩,口感豐富,同時令香氣提升!
芝士年糕 - 夾心層有煙韌的芝士年糕,外脆內軟!

豆腐什菜鍋 - 湯頭十分清甜,有多款雜菜及菇類,十分健康!

牛根大根味噌煮 - 份量非常多,大根入口清甜,盡吸味增湯!

招牌炒飯 - 賣相吸引,炒飯炒得粒粒分明又夠鑊氣!

巨峰提子梳打酒 - 吃燒物怎可少得冰凍飲品,點了提子味梳打,甜滋滋刺激味蕾!

整體來說,這餐廳串燒選擇極多,服務質素友善,食物水準不錯,酒品選擇夠多,性價比高, 是一間富人情味的串燒店!
  • 炸雞皮餃子
  • 串燒牛舌心