2014-04-19 1301 瀏覽
我特意來到美麗華,目的只有一個…《Lab Made》…!!!只因近日這人氣分子雪糕店跟著名品牌ANNA SUI合作,推出了「日本紫蕃薯配黑竹炭蝴蝶餅雪糕」。更特意把諾士佛臺分店包裝成以紫色及黑色為主的時尚雪糕店。到埗後,我瘋狂地拍呀拍。之後,當然要來杯日本紫心蕃薯配黑竹炭蝴蝶餅分子雪糕($44)。買雪糕還贈送ANNA SUI的折扣優惠券耶。ps. 這期的分子雪糕除有賣相讚絕的日本紫心蕃薯配黑竹炭蝴蝶餅外,另備三款同樣以紫色為主的口味:藍莓燕麥乳酪、紫米露及凍檸賓乳酪。超美的說,我又不斷的拍呀拍。換了另一個背景(是諾士佛臺的樓梯喔)…很喜歡這個ANNA SUI雪糕杯耶!!!其實我對ANNA SUI的熱忱度一般,只是曾購買其雜誌附錄而已。但賣相漂亮的食物,我又豈可錯過?!?!還要是期間限定的喔,上回已錯過了《Lab Made》的樂家杏仁糖味,令我後悔不已,這次便立定決心到來嚕。站著吃吃雪糕、趁人流不多時又再多拍一張店面照。嗯,個人覺得那兩顆黑竹炭蝴蝶餅可謂畫龍點睛,令之更顯高貴,食感香脆可口。至於日本紫心蕃薯雪糕的 份量足有一球半之多,加上即點即製,也算是對得起這個價錢。驚喜的是雪糕內混入
我特意來到美麗華,目的只有一個…
《Lab Made》…!!!
更特意把諾士佛臺分店包裝成以紫色及黑色為主的時尚雪糕店。
到埗後,我瘋狂地拍呀拍。
買雪糕還贈送ANNA SUI的折扣優惠券耶。

日本紫心蕃薯配黑竹炭蝴蝶餅分子雪糕(賣相漂亮,但蕃薯愛好者或會感失望)
超美的說,我又不斷的拍呀拍。
換了另一個背景(是諾士佛臺的樓梯喔)…
很喜歡這個ANNA SUI雪糕杯耶!!!

站著吃吃雪糕、趁人流不多時又再多拍一張店面照。

嗯,個人覺得那兩顆黑竹炭蝴蝶餅可謂畫龍點睛,令之更顯高貴,食感香脆可口。至於日本紫心蕃薯雪糕的 份量足有一球半之多,加上即點即製,也算是對得起這個價錢。驚喜的是雪糕內混入不少日本紫心蕃薯脆片(乾?!),每一口均是「嗦嗦聲」的,觸感過癮。不過,本身酷愛蕃薯的我就略嫌這客雪糕的味道稍淡,並不如預期中濃香甜美,甚至可以「無味」來形容,對之是有一點點失望的。

但,能吃到樣子漂亮的食物,心情也愉快多了。
題外話/補充資料: 賣相漂亮,但蕃薯愛好者或會感失望。
2014-04-16 745 瀏覽
小妹是個ANNA SUI超級fans 見有ANNA SUI分子雪糕仲吾即刻去買?尖沙咀店不是太多人 可能係平日去既關係吧 鋪面吾大 亦都冇大坑果間咁有實驗室feel haha 不過質量一樣就得啦轉眼間 浪漫又高貴既ANNA SUI分子雪糕整好啦 細細杯 $44 食個牌子吧雪糕上面插左兩隻竹炭味既蝴蝶曲奇 諗緊點解吾係黑玫瑰 曲奇都做得好有水準 鬆脆 又有牛油香味 好想叫哥哥仔放多幾塊呢loll至於雪糕就係紫薯味 食第一啖既時候只係食到普通既紫薯雪糕味 點知食第2啖既時候 就食到個雪糕粉粉地 好似真係食緊一個蒸蕃薯咁!! 好淋好滑 雪糕仲混合左啲紫薯乾 軟淋淋既雪糕配上脆卜卜既紫薯乾 簡直係perfect match!唯一既缺點係 由於液態氮既沸點好低所以個雪糕好快溶 冇得慢慢嘆仲送埋ANNA SUI優惠券 中意食蕃薯既朋友一定要試下! 賣到21號就冇啦

雪糕上面插左兩隻竹炭味既蝴蝶曲奇 諗緊點解吾係黑玫瑰

2014-04-16
2014-04-08 1251 瀏覽
又來到Lab made分子雪糕了,而之前老闆Ronnie到TVB 電視《我要做老闆》為各主持和嘉賓即時製作奶醬脆多令我朋友超想試!所以今次陪朋友再到Lab Made食雪糕啦!從Lab Made Facebook專頁,看看有什麼新口味!如下:A - 奶醬脆多B - 流沙奶皇包C - 英式糖漿餡餅D - 奶椰糖不甩其實我對這四種口味麻麻。不過見朋友好想食,就陪他一次啦!我們決定買一個Share吃。Lab Made 依舊多人,而奶醬脆多更是最多人點的!因為之前都已經觀摩過製作過程,所以在此不作詳細介紹了,如有興趣,可以到我之前的食評!終於有得食奶醬脆多喇!當然相機食先啦!雪糕的味道沒有太大驚喜,與之前吃的味道十分相似,而汁為煉奶,叫奶醬脆多分子雪糕,煉奶相當的重要,所以加了大量的煉奶在雪糕上,內有很多的麵包脆脆,啱晒愛吃麵包脆脆的朋友們!不過略嫌脆多太大和太多,明明想吃雪糕卻有太多的脆目,所以吃完後都想買枝水沖沖喉嚨!因此, 這次的Lab Made覺得麻麻!
A - 奶醬脆多
B - 流沙奶皇包
C - 英式糖漿餡餅
D - 奶椰糖不甩

2014-04-05
10 分鐘 (堂食)
2014-04-08 998 瀏覽
下雨去食雪糕好彩廷媽冇發火,一直陪呀廷去揾食♡琴日上社交網站得知有新口味,當然要去試下喇等左2分鐘就有得食♡落雨仲邊有好似我同廷媽擔遮食雪糕( ̄∇ ̄)所以吾洗排隊*^O^*一拎到杯雪糕,見到個賣相甘靚,梗系手機食先喇快快手影完~開動喇我地首先食好似蝴蝶既竹炭曲奇,吾會好重牛油味,吾錯!然後再食雪糕~入面混合左蕃薯干,雪糕軟滑又有咬口,特別♡♡$44杯雪糕吾算平,但會再去食♡♡
下雨去食雪糕

好彩廷媽冇發火,一直陪呀廷去揾食♡

琴日上社交網站得知有新口味,當然要去試下喇
等左2分鐘就有得食♡

落雨仲邊有好似我同廷媽擔遮食雪糕( ̄∇ ̄)

所以吾洗排隊*^O^*

一拎到杯雪糕,見到個賣相甘靚,梗系手機食先喇

快快手影完~開動喇

我地首先食好似蝴蝶既竹炭曲奇,吾會好重牛油味,吾錯!

然後再食雪糕~入面混合左蕃薯干,雪糕軟滑又有咬口,特別♡♡
$44杯雪糕吾算平,但會再去食♡♡
2014-04-08
2 分鐘 (堂食)
  • 紫心蕃薯
2014-04-08 1233 瀏覽
奶醬脆多自從在電視上出現後,一直很想吃,但兩間分店的位置,都唔常去,懶得就懶無去食。直至早幾日,在facebook看到這店的廣告提到,"奶醬脆多供應到4月7日",好,就的起心肝放工走去食!這店一向很多人棒場,未知是否電視效應下,在星期一的晚上,把店外的位置到旁邊的樓梯都塞滿了吃雪糕人潮。到達門口,已經比人潮嚇呆左,不過order 左後,大概等五分鐘就有得食,都算好快手 食第一啖,反應係: "好好味呀,幾得意wor,真係好似食緊奶醬多咁"食多兩啖,反應係: " 唔 .... 我想食雪糕呀,佢好多粒粒係度 (麵包脆脆)"食到一大半,反應係: "呢杯雪糕食到好累,好多野要咬"哈哈,所以結論係, 好食, 但如果無咁多脆脆會食得舒服好多!
奶醬脆多

食到一大半,反應係: "呢杯雪糕食到好累,好多野要咬"

2014-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
奶醬脆多
2014-04-06 1093 瀏覽
一直都未食過分子雪糕,見佢D味道又可以千變萬化,整既時候又好似真係做緊實驗,真係好似好吸引,今日咁岩經過,又無理由唔試下既。今次就試左依個焦糖醬海鹽牛奶脆脆,見佢個名咁長緊係要試下,佢成個雪糕面都有焦糖,賣相不錯不錯,但唔可以話靚,不過都夠吸引。佢D糖又唔係食開個D深啡色既焦糖,佢係稀身左少少, 而且味道都唔係好似焦糖咁甜,但係我自己就好喜歡,因為普通個D太甜,而佢依個就岩岩好,又好入口。而加埋個雪糕就更加好,佢有好多星星脆係面,食落個口感無咁悶,因為就咁食雪糕就得個軟,咁樣就幾特別不過。最正就係佢個海鹽,本來我以為會好怪,邊有人咁樣食咸雪糕嫁,原來咁樣真係好正,因為有個焦糖夾埋食,甜同咸岩岩好,真係要讚佢夠心思,我諗依個雪糕是旦無左一樣野都會令佢唔好食,仲可能係難食。
15 分鐘 (外賣自取)
2014-04-04 977 瀏覽
知道有分子雪糕後一直都好想去試,甘岩呢日去開尖沙咀食晚飯:-D位置不錯,系The One望上去就見到,非常易搵!每種口味都有一個人負責,而我揀左最多人揀個種。lab made系定期轉口味,大約兩星期一次。有點兒不滿意既系負責整雪糕既人無帶口罩,仲不停傾計,感覺有點兒不衛生。因為太多單,等左大約十分鐘:)入口即融,味道真系好似食緊奶醬多甘!不過$44實在有點兒貴,但一次半次可接受。

知道有分子雪糕後一直都好想去試,
甘岩呢日去開尖沙咀食晚飯:-D
位置不錯,系The One望上去就見到,非常易搵!

每種口味都有一個人負責,而我揀左最多人揀個種。
lab made系定期轉口味,大約兩星期一次。

因為太多單,等左大約十分鐘:)
入口即融,味道真系好似食緊奶醬多甘!
不過$44實在有點兒貴,但一次半次可接受。
2014-03-24 1414 瀏覽
一聽到分子雪糕這個名字令我想起以前風光一時的粒粒雪糕,當然,分子雪糕並不等於粒粒雪糕,但受歡迎程度實在與粒粒雪糕旗鼓相當!在美麗華商場的Lab Made 分子雪糕造成一段人潮,令人圍觀的不但是他們製作雪糕的過程,還有收銀旁令人揀唔落手的不同口味選擇。不過一個雪糕的價格為$44,略貴,但偶爾吃一次也無妨。Lab Made店沒有很大,大概有四至六名店員,光鮮的燈光有點像實驗室的感覺!最左邊的為收銀處,以螢光幕上可以看到有四款口味的選擇,點單付錢。在前幾天的電視節目中得知Lab Made會研究不同口味的雪糕,不定期地轉口味,實在吸引到不少的雪糕迷。其後也到他們的Facebook 專頁瀏覽,不但宣傳和介紹新口味外,更會到大學院校提供試食活動,準備佈景板供學生拍照,可見他們的市場推廣和建立品牌真的做得幾好!而他們在每款口味都畫有圖案,圖案簡單,不是大師級的水準,但卻留下深刻印象。值得一讚!首先分子雪糕在香港可算是第一間,已經夠新意,有噱頭,再加上一定的市場拓展和word of mouth能讓他們的名字傳到每個人的耳中,從事marketing的我覺得Lab Made的市場推廣很值得學習!而四種的口
一聽到分子雪糕這個名字令我想起以前風光一時的粒粒雪糕,
在美麗華商場的Lab Made 分子雪糕造成一段人潮,
不過一個雪糕的價格為$44,略貴,但偶爾吃一次也無妨。
Lab Made店沒有很大,大概有四至六名店員,
光鮮的燈光有點像實驗室的感覺!最左邊的為收銀處,
以螢光幕上可以看到有四款口味的選擇,點單付錢。
不定期地轉口味,實在吸引到不少的雪糕迷。
更會到大學院校提供試食活動,準備佈景板供學生拍照,
可見他們的市場推廣和建立品牌真的做得幾好!
值得一讚!
首先分子雪糕在香港可算是第一間,已經夠新意,有噱頭,
而四種的口味由四部的儀器分別製出,分別由四位店員人手配合,
點單後的顧客自動走到一旁,拿著收據可以看著螢光幕等待雪糕!
由於那天也算蠻多人,而且製作為即叫即整,所以需時大概十分鐘,
不過等候的時間不會沈悶,因為你也可走到旁邊看看製作的過程。
製作的工房以玻璃隔著,感覺衛生和整潔。
分子雪糕以使用液態氮把雪糕漿急速冷卻,令口感較幼滑,
而且分子雪糕也標榜無添加防腐劑,人工色素及人工穩定劑,
也保持最真實的味道及口感,而唯有的缺點就是沒有加入人工穩定劑,所以溶得比較快。
把材料加入裝有雪糕漿的器皿內,之後加入水壺中的液態氮,
就是液態氮使煙霧濔漫,也是用來急速冷卻雪糕之用。
以下就是當日提供的四款口味:
Lab Made雪糕的賣點是有不同特別的口味,不像普遍的雪糕店一樣。
所以我們也選了兩款比較不常見的口味一試。
Lab Made也有跟不同的單位合辦,就好像我這個芒果椰汁糯米飯是由青協合辦的,
白色的雪糕加上黃色的芒果醬,相機食先之後我也快速開動了。
淡淡椰汁味的雪糕加上鮮甜的芒果醬汁,配搭得不錯,也互相襯托著,
但若不加有芒果醬汁的話椰子味似乎有點單調。
另外試的是士多啤梨牛油酥餅,
在剛剛等候的期間就是觀看製作這個士多啤梨牛油酥餅的分子雪糕,
雪糕是加入餅底製作而成。以淺啡色的雪糕,再加上士多啤梨醬倒在雪糕上。
而士多啤梨醬為這個雪糕加了不少分。個人來說,我自己較喜歡前者的芒果椰汁糯米飯,
因為後者的士多啤梨醬牛油酥餅的味道似吃餅底,但卻沒有太大的牛油味。
可能小編我對餅底麻麻,個人喜好不同,所以對這口味也是作普通的評價。
不過我相信若你很喜歡餅底的味道,應該會蠻喜歡這個口味的。
後記:據說之前有益力多,波子汽水(不知道是真是假)口味,可惜未能一試。
希望將來可以把曾出過的口味再次展出,讓之前錯失機會的朋友可以試到。
而價錢比其他雪糕略貴($44),不過試一試也無妨丫。
幾天前見到分子雪糕的Ronnie上TVB《我要做老闆》的節目,對目標充滿信心,鼓勵年青人創業,
希望以分子雪糕成功創業賺大錢。實在值得年青人學習那種不易放棄的精神!
祝你成功吧!^____^

2014-03-21
10 分鐘 (外賣自取)
飯後甜品, 經過見到好爆滿, 好多人等待雪糕. 友人想去睇下有咩款式, 今期口味有芒果椰汁糯米飯, 香蕉腰果配焦糖  , 薄荷baileys 朱古力脆脆 , 士多啤梨牛油酥餅.我地揀左芒果椰汁糯米飯 . 付款後有號碼飛仔, 等到顯示號碼時, 就可以取雪糕.神秘的煙霧分子雪糕, 製作時噴哂煙, 原來利用液態氮來製雪糕, 原理是液態氮能在20至30秒內迅速阻礙水分子聚合成大冰粒, 所以做出來的雪糕更幼滑, 不過比傳統雪糕溶得快, 所以大家食快d啦. 雖然好快製成雪糕, 但繁忙時間太多人, 所以需時耐一點. 感覺很新期好玩.講返杯期待既雪糕先, 一杯有2球左右的分量, 芒果汁分量較少, 如果多點就更能食出芒果味. 雪糕有好重的椰奶香味, 夾雜細細的軟淋糯米, 增加咬口. 整體食落就是芒果椰汁糯米飯既感覺. 令人懷念泰國既美食. 不過這口味近港式, 泰國食到的椰汁醬都有點點咸味, 可以帶出芒果椰汁既甜味. 所以如果佢加點咸味入雪糕, 就完美. 就像海鹽焦糖味又咸又甜.

芒果椰汁糯米飯分子雪糕
2014-03-22
5 分鐘 (外賣自取)
芒果椰汁糯米飯分子雪糕
Lab made never let me down!!!Tried banana cashew caramel yesterday and it was terrific!!Ice cream is rich in texture, with crispy cashew in it! The caramel source is just right, not sweet, can actually bring out the favour of banana and cashew!Still, hkd44 is a bit expensive, but affortable.  Looking forward to my next visit to lab made😁
Lab made never let me down!!!

2014-03-17 1607 瀏覽
週末慕名前往Lab Made,被小小店鋪前的人山人海嚇了一跳。久聞這間店的雪糕好有心思,去到見到店內霧氣繚繞,果真是用液氮降溫,雪糕口感細膩,不怕融化。本想嘗試最受歡迎的焦糖海鹽口味,可惜被告知已經下架。原來每隔幾星期就會更換口味,所以雖然只有四種口味,但一點都不會影響新鮮感,反而是食客要抓緊在心水口味在架期間幫襯才可食到。最近換上四種新的口味,今次選左香蕉腰果同朱古力薄荷。香蕉腰果口味偏甜,口感幼滑,有好濃香蕉味,不知是不是像TBBT中女科學家那樣將香蕉直接放入液氮凍硬取出敲碎製成呢?朱古力薄荷口味特別,好似在食朱古力味的薄荷糖,而且雪糕中均勻混有細細粒朱古力曲奇,口感清新富有層次。總體不錯,但是沒有想象中驚豔。下次會再試下同期受好評的芒果口味,亦希望下期可以推出些更有新意的搭配。

2014-03-09 2362 瀏覽
There are tons of places for dessert in TST, and after our dinner at Ippudo my friend & I made our way to the other side of TST for ice cream.If you look for this place after dinner there’s NO WAY you can miss it. The line up in front of it is HUGE!Lab Made specializes in Liquid Nitrogen Ice Cream which they make fresh to order, but to be honest I don’t find that using liquid nitrogen makes the ice cream more special.They change flavours every month which I guess is a good strategy to keep custo
They change flavours every month which I guess is a good strategy to keep customers coming back. Otherwise I’m sure that the novelty of seeing smoke come out of your ice cream would wear off fairly quickly
I ordered the Almond Roca, which was $44!!!
Almond Roce Ice Cream
-If you can tell from the picture the portion was super small! Only a little more than a scoop.
It did come with a piece of Almond Roca though..
-It didn’t taste like Almond Roca at all – more like stale chocolate ice cream with tiny pieces of brittle and almonds. It also wasn’t particularly creamy or rich.
Very disappointed considering how expensive this was! I highly doubt I’d pay them a visit again unless they come up with some extraordinary crazy new flavour..
2014-02-07
20 分鐘 (外賣自取)
2014-02-24 2408 瀏覽
黎過Lab Made食兩次,兩次都無令我失望,未開尖沙咀分店之前,佢得一間大坑總店,咁唔就腳,所以從來無諗過要幫襯,但後來開左分店,想食就隨時可以搭車過黎食。相信大家都知Lab Made 既gimmick 係咩,雪糕係利用急速冷凍既方法去製作,唔係到詳細講啦~第一次黎係1月尾,個一次係因為plastic thing既簽書會位於美麗華廣場既商務,所以約定朋友黎試下分子雪糕究竟有咩咁吸引。而第二次就上星期四,放左學專登黎試近期大熱既脆皮樂家杏仁糖味。其實我覺得佢呢到一杯雪糕都唔平,得兩個價,39同44,特別既味就貴啲。尖沙咀分店既環境都好乾淨,企理,店員俾到顧客有專業既感覺,可惜對住啲客無咩笑容,第一次去個時仲見到個男店員係收銀既當眼處禁電話,令人反感。第二次就好啲,其中一位年紀較大既店員,(其實唔大,只不過比起其他更年輕既店員黎講,佢個樣俾我既感覺係較大),有一位外國男人買雪糕,期間可能詢問分子雪糕係什麼一回事,呢個男店員非常細心解釋,英文仲好流利添(≧∇≦) 好型啊\(^o^)/咳咳,講反雪糕既味道點先~第一次去食既係流沙奶皇包味。見到淺黃色既雪糕,撲鼻以來一陣熟悉的香味,已經頗有食緊

咳咳,講反雪糕既味道點先~第一次去食既係流沙奶皇包味。
見到淺黃色既雪糕,撲鼻以來一陣熟悉的香味,已經頗有食緊奶皇之感!幫它美美的拍了兩張照後,就拿起小羹一大口一大口咁食,甜度適中,有人會覺得過甜,但雪糕本身都係會特別甜些少;而且食入口個陣甜同平時食奶皇包真係一樣,只不過冷熱唔同姐~
2月又有新年又有情人節,lab made同樂家杏仁糖crossover ,推出呢款脆皮既杏仁糖味雪糕。其他味都一般,吸引唔到我。去之前睇到由18號(定20號)開始,得反1200杯存貨量,幾驚食唔到……
見個位勁型既男店員幫我地筆雪糕同淋朱古力醬,如此吸引既步驟令我個心不禁期待起來。影完相後發現朱古力醬已經凍結成為脆皮!一筆開啲雪糕,就會見到一粒粒既杏仁糖,好好味!脆皮係好正,但最後都係淪為配角,雪糕內有咬口既杏仁糖才是美味關鍵!至於雪糕既味道則比普通朱古力雪糕味道醇厚及濃一點點。總括來說都唔錯!

期待下一次既新口味!
2014-02-21 2415 瀏覽
剛剛吃過lunch但甜品不太滿足,記得lab made 在美麗華有分店,立即出發!今日有黑白豆腐花丶焦糖醬海鹽牛奶脆脆、流沙奶黃包丶焦糖燉蛋,個人未能接受奶黃包雪榚,所以選擇了焦糖燉蛋。由於order to made,大約等10分鐘。雪榚入口creamy,又充滿奶蛋香,仲有淡雲呢拿味,加上焦糖脆糖,正是雪榚版焦糖燉蛋,很美味!lab made 雪榚較一般creamy,相信是由於分子方法(低溫氮氣),喜歡creamy雪榚的你一定要試。下次要試一試流沙奶黃包味,是否也是雪榚版流沙奶黃包?

由於order to made,大約等10分鐘。

下次要試一試流沙奶黃包味,是否也是雪榚版流沙奶黃包?
2014-01-12
2014-02-11 2038 瀏覽
還記得在Lab Made大坑店的開業日已經跟文迪前往那麼一試, 在這些日子, 店子是越來越火熱了, 愛甜的您, 當然沒有可能未試過這裡的出品了.是日人在尖沙咀, 想吃吃雪糕, 就來到這邊的分店, 看看水準會否不一樣. 還是相當熱鬧, 要等差不多十五分鐘才有得食. 畢竟製作需時, 多等一會也無問題.焦糖醬海鹽牛奶意式雪糕 $44: 8分, 焦糖是我的心頭好, 見店子有焦糖醬海鹽牛奶意式雪糕供應, 當然要來一客. 雪糕依然是幾香滑的, 焦糖味道香濃, 奶香也突出. 雖然一客$44, 但份量也不少, 兩個人分吃也足夠.始終店子定期會推出不同的口味, 這樣子就能夠讓客人有回頭的誘因了. 準確的市場定位, 合理的價錢, 不斷更新的內容, 令Lab Made能夠長期成為人氣熱店. 這個故事, 是否能夠成為您的借鏡呢?
焦糖醬海鹽牛奶意式雪糕
焦糖醬海鹽牛奶意式雪糕