2021-04-21 1637 瀏覽
一直想試很久的餐廳!銅鑼灣這分店更設有咸食menu,剛好朋友生日,便約了到此吃飯。 侍應友善地為我們介紹推介菜式及飲品。比較特別的是菜式裡都會加入一些水果做配搭。最後點了Starter: Seared Tuna with Mango Salsa, Scallops with Tzatziki & Watermelon, Main: Signature Mentaiko, Crabmeat & Scallop Spaghetti, Slow-cooked Partridge with Pumpkin Purée 前菜的半熟吞拿魚配上芒果Salsa,很不錯喔,挺開胃的;帶子刺身十分鮮甜,旁邊的乳酪醬配上脆餅吃,甜甜的挺特別的。主菜方面,點了一肉類及一麵食。Slow-cooked Partridge with Pumpkin Purée 鵪鶉跟乳鴿有點相似,但肉質更為結實,有別於一般薯蓉配搭,甜甜的南瓜蓉配上肉類就像沾醬般食法;意粉方面,明太子、蟹肉這配搭本身已是一絕,醬汁煮得稠身,使意粉十分掛汁,是鮮味十足的一碟麵食。飲品方面友人跟我均點了Tonic drinks,味道酸酸的且不會太甜,打

侍應友善地為我們介紹推介菜式及飲品。
比較特別的是菜式裡都會加入一些水果做配搭。
Seared Tuna with Mango Salsa

前菜的半熟吞拿魚配上芒果Salsa,很不錯喔,挺開胃的;
帶子刺身十分鮮甜,旁邊的乳酪醬配上脆餅吃,甜甜的挺特別的。

主菜方面,點了一肉類及一麵食。
飲品方面友人跟我均點了Tonic drinks,味道酸酸的且不會太甜,打卡一流。

最後,一場來到怎少得點這裡的招牌蛋糕:草莓西瓜蛋糕!!
招牌草莓西瓜蛋糕

果真沒有令我失望,蛋糕的層次分明,頂部有士多啤梨、玫瑰花瓣和開心果仁碎;忌廉餡料的甜度適中,玫瑰味十味突出,配上鮮甜的西瓜片;整個配搭清新卻不膩呢。

餐廳還有多款蛋糕甜點,我一定會再來品嚐的,哈哈。
2021-04-14
Seared Tuna with Mango Salsa
  • Signature Mentaiko
  • Crabmeat & Scallop Spaghetti
Lifetastic is Fantastic❤️🍰🥗🍝🍴💫..由西瓜甜品🍉 起家既Lifetastic,近年更主理多元化既西餐🍽。除左係餐廳可以食到招牌 & 特色甜品外,原來A la Carte 都同樣精彩,質素一樣不差呢。今次黎試它家既Full Set Menu:Starter、Main Course、Desert、Special Drinks,豐富精彩又滿足💕。下次想食西餐又多一家Good Choice。ll $158北海道刺身級帶子、青瓜酸乳酪、西瓜、意大利青瓜、細香蔥The Best Starter for a feast, light & refreshing.日本刺身級帶子,伴以青瓜🥒 酸乳酪醬 & 西瓜🍉 一同吃,酸酸甜甜口味、醒胃非常,作為開胃菜最適合不過。ll $148蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級初榨橄欖油另一道Starter 滿有蟹鮮味🦀,加上一片厚西瓜🍉,texture 夠晒特別啊。ll $258Main Course 既法國鴨胸🦆,用上濃縮咖啡、蜜糖、牛油、南瓜蓉、雅枝竹,fusion 配搭好創新又fancy,肉質嫩滑,味道亦融和呢。ll $198Pasta

l[Scallops w/ Tzatziki Watermelon]l $158
北海道刺身級帶子、青瓜酸乳酪、西瓜、意大利青瓜、細香蔥

l[Crab & Watermelon Tartare]l $148

蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級初榨橄欖油

l[Slow-Cooked Duck Breast w- Espresso, Honey & Butter]l $258

l[Signature Mentaiko, Crabmeat & Scallop Spaghetti]l $198
Pasta 就推薦:明太子意粉🧡,加上蟹肉🦀、北海道刺身級帶子🐚、靈芝菇及白玉菇、三文魚籽,用料上乘講究,優質海鮮材料,深海鮮味掛於每條意粉麵條上更顯鮮味。Pasta just chewy 口感煙韌富咬勁,而醬汁配搭新穎,回味無窮。

l[Butterfly Pea & Blueberry Layer Cheesecake]l $85 / petite
蝶豆花藍莓芝士蛋糕
💙Hysan Palce & Online Store 限定架💙 Must try item💫,賣晒就無架啦,顏色好靚岩晒打卡。

l[Durian Layer Cheesecake]l $85 / petite
榴槤芝士蛋糕
而呢款Durian 味道夠香,鐘意食榴槤既朋友唔好錯過。
l[Sweet Dimple]l $65
雜莓乳酪奶昔
l[Avocado Smoothie]l $65
牛油果鮮果乳酪奶昔

2杯 Fresh Fruits Smoothie🍹 滿滿鮮果🍓🍇🥑🍒,texture 好rich,感覺好健康呢。

係度食飯,真係會捧住肚皮走啊啊啊。
×××[LIFETASTIC]×××
©銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場3樓326及330-331號舖
2021-04-17 132 瀏覽
LIFETASTIC 既草莓西瓜蛋糕一直都好出名🍓不過唔試真係唔知,除左西瓜蛋糕外原來好多菜式都加入左西瓜去調味!🍉🍉🦀Crab & Watermelon Tartare用左蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士製成西瓜提升左蟹肉既甜味,亦都增加左整體口感馬蘇里芝士味道溫和,唔會搶左蟹肉味,感覺清新🍉Scallops with Tzatziki & Watermelon 帶子刺身大概有6-7粒,味道鮮甜口感嫩滑面頭既西瓜汁同底層既忌廉提升左帶子既甜味另外脆餅咸咸地,雖然有啲厚度但好香脆🥠配埋奶味濃郁既忌廉,好似食緊甜品咁!個人鐘意就咁食啲帶子可以試真啲帶子既鮮甜味🍝Thai King Prawn Tom Yum Spaghetti冬陰公湯河就食得多啦,冬陰公意粉你又試過未呢?呢個冬陰公意粉個汁味道夠濃又唔太嗆~有少少辣辣地同酸酸地,都幾開胃😆面頭有兩隻大虎蝦🦐,配料仲有車厘茄同白蘑菇🍄個人覺得隻蝦烤得有啲過龍令口感唔夠彈牙不過意粉有嚼勁,加上醬汁出色夠新穎整體都十分推介大家試下🐖Housemade Pork Scotch with Cheddar Cheese手撕豬肋骨肉比平時食既手撕雞撕得更加幼細
LIFETASTIC 既草莓西瓜蛋糕一直都好出名🍓
不過唔試真係唔知,除左西瓜蛋糕外
原來好多菜式都加入左西瓜去調味!🍉🍉

🦀Crab & Watermelon Tartare
用左蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士製成
西瓜提升左蟹肉既甜味,亦都增加左整體口感

馬蘇里芝士味道溫和,唔會搶左蟹肉味,感覺清新
Crab & Watermelon Tartare

帶子刺身大概有6-7粒,味道鮮甜口感嫩滑

面頭既西瓜汁同底層既忌廉提升左帶子既甜味
另外脆餅咸咸地,雖然有啲厚度但好香脆🥠
配埋奶味濃郁既忌廉,好似食緊甜品咁!
個人鐘意就咁食啲帶子
可以試真啲帶子既鮮甜味
冬陰公湯河就食得多啦,冬陰公意粉你又試過未呢?
呢個冬陰公意粉個汁味道夠濃又唔太嗆~
有少少辣辣地同酸酸地,都幾開胃😆

面頭有兩隻大虎蝦🦐,配料仲有車厘茄同白蘑菇🍄
個人覺得隻蝦烤得有啲過龍令口感唔夠彈牙
不過意粉有嚼勁,加上醬汁出色夠新穎
整體都十分推介大家試下

手撕豬肋骨肉比平時食既手撕雞撕得更加幼細
配甜甜既南瓜蓉,同埋面頭烤左一層薄薄既芝士🧀
切開可以見到內面架構鬆散,好似未烤乾既肉鬆咁
呢款慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉🐷
入面無乜肥肉但都有肉汁,但唔會好乾身
雖然將豬肋肉整成肉絲容易入口同咀嚼🙊
不過肉扒比較大份,而芝士既份量較薄
當中間同底層配唔到芝士既部份,味道感覺比較單調
另外旁邊有烤雜菜,個人覺得啲烤薯烤得好好食😋

🫐蝶豆花藍莓芝士蛋糕🍰
呢個蛋糕係希慎分店同網店限定‼️
難得黎到希慎lifetastic食野當然要試試呢款啦!
見到佢成件都藍色好特別,覺得顏色好夢幻🌀
蛋糕整體濕潤,藍色既cream 係碟豆花忌廉芝士🦋
入口有陣蝶豆花味,後期會有淡淡既芝士味
而芝士味唔會好重,食落不膩;中間仲有好多藍莓粒
底層係碟豆花糯米餅底,口感非常豐富
同埋食完條脷唔會成條都係藍色
無花果紅桑子芝士蛋糕🍰
蛋糕既層次感非常豐富,有三層椰絲糯米餅底
白色係雲呢拿忌廉,粉紅色係紅桑子忌廉芝士🌸
紅桑子酸酸甜甜,同芝士忌廉好夾!
不過無花果既味道比較清淡

如果夾埋食會比紅桑子芝士既味搶左
Fig & Raspberry Layer Cheesecake

焙茶鮮奶同伯爵茶朱古力鮮奶都非常濃郁
茶味好突出,夠濃亦唔會太甜☕🍵
Earl Grey French Chocolate
Organic Hojicha Latte

總括而言,餐廳既食物賣相非常精美

菜式配搭好fresh,除左冬陰公意粉外
其他菜式都有西瓜、蕃茄同南瓜做點綴,清甜不膩
另外,雖然我地坐室外座但都覺得好舒適

來往既人唔係好多,而且唔係電梯上落既位置
所以唔怕人來人往會成食物咁易痴到灰塵
而且有店員專門負責接待室外座既客人
就算坐係室外都唔會比店員忽略

店員態度好好,不時主動地加水,非常有禮貌
2021-04-13
2021-04-16 968 瀏覽
一直都想試試Lifetastic的西瓜蛋糕,今日經過Hysan,發現開了新店呀!擇日不如撞日,同朋友決定食餐好的~餐廳裝潢好美喔,是金藍色為主,好有風格。不單單是裝潢,連食物原來都好有風格呀,多款主食都有水果入饌的!前菜點了蟹肉西瓜Tartare及帶子西瓜乳酪Scallops with Tzatziki&Watermelon,單看名字都夠特色了吧!味道都是好清新,酸酸甜甜,真是好開胃的。小編好喜歡蟹肉西瓜Tartare,好有層次,重點是食物擺位超美的!帶子西瓜乳酪則是連職員都推薦。除了有好鮮甜的帶子,亦有青瓜乳酪醬,底部還有點忌廉,單是Starter已經好impress!主食方面,點了一份法國鷓鴣(類似雞肉)及Signature明太子海鮮意粉。法國鷓鴣好好食喔,烤到香香的,肉質嫩滑~上菜擺碟一樣是充滿心思,打卡一流~最後是甜品啦,當然要點一份招牌西瓜士多啤梨蛋糕啦~朋友就點了份碟豆花藍莓芝士蛋糕。招牌西瓜士多啤梨蛋糕真的好美喔,好多層次,一同吃時口感好豐富,首先有爽甜的西瓜及士多啤梨,亦有中和一下甜度的果仁粒粒蛋糕,當然少不了微甜的忌廉,所有加在一起吃好有特色啦!下次會再試其他款式的蛋

下次會再試其他款式的蛋糕啦,真是好吸引呀!
2021-04-16 579 瀏覽
今晚預祝朋友生日,佢想食呢間餐廳。希慎廣場呢間分店裝修以暗藍色為主,行型格路線。除左有餐廳座位,仲有商場座位。多款蛋糕既甜品櫃,全部都好吸引。除左必食既蛋糕之外,亦有提供主食,一次過滿足晒鹹甜既口慾,而且擺盤十分精緻。兩款前菜北海道刺身級帶子、青瓜酸乳酸醬、意大利青瓜、細香蔥擺盤精緻,帶子鮮嫩,成個配搭好新穎,味道都唔錯。蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級衫榨橄欖油蟹肉份量唔少,用西瓜入饌好特別,而且又靚既一道前菜。兩款主菜慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉、南瓜蓉、車打芝士、烤雜菜個豬切開係一撕撕架,口感軟腍,加埋芝士,好味道。原隻法國鵪鶉、南瓜蓉、薯仔、荷蘭豆、香草草莓辣醬鵪鶉肉質厚實,用草莓伴碟增添色彩,薯仔同南瓜蓉都好食。兩款蛋糕招牌草莓西瓜蛋糕: 玫瑰花瓣、開心果、葡萄、草莓、西瓜、玫瑰味忌廉、杏仁餅底賣相好得,打卡一流,食落玫瑰味好重,口感豐富。成個蛋糕用左好多水果,所以好清新,有別於一般既蛋糕,我喜歡。朱古力茉莉花茶蛋糕: 水煮迷你洋梨、朱古力及茉莉花茶慕絲、茉莉花茶糯米餅底、洋梨果肉、朱古力及茉莉花茶糯米餅底茶味好出,搭配朱古力蛋糕好夾,仲有洋梨,食落唔膩,甜度又低,美味可口。兩杯
今晚預祝朋友生日,佢想食呢間餐廳。

希慎廣場呢間分店裝修以暗藍色為主,行型格路線。

除左有餐廳座位,仲有商場座位。

多款蛋糕既甜品櫃,全部都好吸引。

兩款前菜
北海道刺身級帶子、青瓜酸乳酸醬、意大利青瓜、細香蔥
擺盤精緻,帶子鮮嫩,成個配搭好新穎,味道都唔錯。

蟹肉、西瓜、馬蘇里拉芝士、特級衫榨橄欖油
蟹肉份量唔少,用西瓜入饌好特別,而且又靚既一道前菜。

兩款主菜
慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉、南瓜蓉、車打芝士、烤雜菜
個豬切開係一撕撕架,口感軟腍,加埋芝士,好味道。

原隻法國鵪鶉、南瓜蓉、薯仔、荷蘭豆、香草草莓辣醬
鵪鶉肉質厚實,用草莓伴碟增添色彩,薯仔同南瓜蓉都好食。

兩款蛋糕

朱古力茉莉花茶蛋糕

兩杯飲品
雜莓乳酪奶昔走健康路線,用雜莓、乳酪同牛奶一齊打,真材實料。
雜莓乳酪奶昔

Lifetastic Style 冷壓果汁:草莓、西瓜、橙、菠蘿、薄荷葉
甜度適中,薄荷味都幾出。
Lifetastic Style冷壓果汁
2021-04-15
朱古力茉莉花茶蛋糕
2021-04-13 629 瀏覽
喜出望外今日同好友慶祝生日,知佢鍾意食城中一直好hit嘅西瓜蛋糕而銅鑼灣希慎廣場開咗間佢嘅餐廳所以一齊去試下。餐廳嘅Pastry Chef去到澳洲,將嗰度學到嘅嘢同美味帶返嚟香港~先點兩個頭盤,蟹肉西瓜他他$148同帶子青瓜加西瓜$158蟹肉係拆矖細細嘅絲, 西瓜片,切到細細粒嘅青瓜同蘋果,每一層都有著唔同嘅味道同口感。 而頂部就放上10粒精緻嘅馬蘇里拉芝士,芝士粒帶煙韌同微香,頂部加了西瓜味嘅粉紅色香檳汁,令整個前菜更突出!帶子青瓜西瓜嘅外表一流,有一大片自製餅乾上下都放了甜忌廉同青瓜乳酪,香甜清幽,加上一點酸酸的青瓜粒和北海道優質帶子刺身,酸酸甜甜十分醒胃,而且係一個夠係分量嘅前菜。主菜係Homemade Pork Scotch with Cheddar Cheese $198 同 Thai King Prawn Tom Yum Spaghetti $178慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉手加成兩個大圓形嘅肉餅,原來係以慢火煮左8小時,最吸引係上面焗得好靚嘅車打芝士再以南瓜蓉襯底,最驚喜係有幾條香烤白菜仔,成個主菜都好有心思,靚之餘,味道仲係有水準!第二碟嘅意粉嘅主角係冬陰之外仲有泰國皇

先點兩個頭盤,蟹肉西瓜他他$148同帶子青瓜加西瓜$158

慢烤手撕西班牙黑毛豬肋骨肉手加成兩個大圓形嘅肉餅,原來係以慢火煮左8小時,最吸引係上面焗得好靚嘅車打芝士再以南瓜蓉襯底,最驚喜係有幾條香烤白菜仔,成個主菜都好有心思,靚之餘,味道仲係有水準!第二碟嘅意粉嘅主角係冬陰之外仲有泰國皇帝虎蝦,大大隻,肉質爽口彈牙, 每條意粉都充滿冬陰忌廉,好飽肚,配上車厘茄,白蘑菇同parsley!

飲品方面都好全面,有奶昔,果茶,冷壓果汁同多款咖啡和茶。我地選左牛油果奶昔$65同凍抹茶鮮奶 $49,牛油果奶昔無想像中咁heavy,可能因為加左乳酪令杯飲品出奇地清新,好重牛油果味,一邊飲,一邊健康!而我杯抹茶鮮奶真心好飲,出面嘅抹茶有時會好假或者無乜茶味,依度嘅唔會,仲要係好啱口味好香嘅抹茶,奶嘅份量又剛好,我會俾100分!!!!(真心鍾意❤💚)

唔洗多講,依個聞名嘅皇版蛋糕根本就係壓到場!濃郁嘅玫瑰花香在西瓜,士多啤梨同蛋糕層遊走加上杏仁碎,無論味道,口感同賣相都吸引到女仔們嘅心!
2021-04-08
2021-04-12 260 瀏覽
LIFETASTIC係本土品牌 老闆由澳洲回流香港同時引入當地獨有草莓西瓜蛋糕 成為鎮店之寶今日專程去希慎廣場旗艦店朝聖嗰度裝修佈置幾悠閒 以hip and chic同星空為主題-🦀Crab and Watermelon Tartar $148蟹肉加西瓜呢種食法都係第一次 西瓜清甜水份足配蟹肉同mozzarella芝士味道甜甜地淡淡地得嚟都幾奶香滑溜-🥠Scallop with Tzatziki and Watermelon $158另一個以西瓜入饌嘅選擇 刺身級帶子配青瓜酸乳酪醬汁一齊食 突顯鮮甜 口感清新-🐦Slow Cooked Partridge with Pumpkin Puree ($238)鷓鴣係平民山珍 保護心臟同舒緩濕疹阿媽用嚟煲湯多 今次大廚將佢慢煮肉質原來可以咁鮮嫩 配南瓜茸甜美可口如果蘸香草草莓醬 味道得以提升 食得更開胃-🍝Signature Mentaiko Crabmeat & Scallop Spaghetti $198和風明太子意粉鹹香Q彈有口感蟹肉夾雜意粉當中 意粉掛白汁有嚼勁-🍰Watermelon Strawberry Layer Cake $7

LIFETASTIC係本土品牌 老闆由澳洲回流香港

肉質原來可以咁鮮嫩 配南瓜茸甜美可口
如果蘸香草草莓醬 味道得以提升 食得更開胃

和風明太子意粉鹹香Q彈有口感
蟹肉夾雜意粉當中 意粉掛白汁有嚼勁
🍰Watermelon Strawberry Layer Cake $78

上面嘅啫喱層鋪滿開心果碎玫瑰花瓣同草莓粒
令人少女心爆發 望住佢人都心曠神怡啲
下面係西瓜夾層同海棉蛋糕底
呢個組合聽起嚟奇特但食落效果相當唔錯
唔太甜唔太膩 西瓜令口感更為清爽 西瓜無出水
而且佢地嘅蛋糕係無麩質 敏感人士都可以食

🍰Chocolate and Jasmine Tea Layer Cake $78

朱古力加茉莉茶原來都幾搭
兩種味道嘅蛋糕層層疊疊相間 小巧精緻
一小件賣70幾蚊係貴咗啲 冇計啦 賣嘅係心思同手工
🥤Chocolate Oreo Coffee Smoothie $65

顏色賣相比較平凡 但係飲落有朱古力甜 有咖啡香又有oreo粒粒碎餅 口感味道都豐富
🍹Lifetastic Style $49

呢個飲品將好多新鮮水果加埋一齊 🍉🍊🍍🍓 顏色有啲似甘筍汁 味道就少甜少酸 充滿果香
2021-04-11 258 瀏覽
剛到希慎取回維修好的電話,又到吃晚飯時間。女友看到這裡有 Lifetastic ,想起以前於西環舖很多動物的牆紙及蛋糕。這裡的裝潢則以藍色及玫瑰金,高貴又有格調。枱上已準備了口罩套,很細心。店員很有禮貌,多次主動加水。前菜選了 Scallops with Tzatziki & Watermelon 一上桌無論從顏色、香氣及味道都感受到那份藝術色彩。北海道刺身級帶子充滿入口那刻就好似於海邊即開即吃、值得一讚是甜甜的青瓜酸乳酪醬、伴碟更有西瓜、意大利青瓜及細香蔥,七彩繽紛,賞心悅目。L 覺得幸好選這道招牌意大利粉,Signature Mentaiko Crabmeat & Scallop Spaghetti 裡面有明太子、三文魚籽、蟹肉、北海道刺身級帶子、靈芝菇及白玉菇。意粉硬度剛好,不會太軟或太硬,將明太子及蟹肉撈勻,每條意粉都充滿鮮味。三文魚籽粒粒晶瑩通透、帶子嫩滑、靈芝菇及白玉菇提升口感。主菜選 Pan-fried Sea Bass with Mango Butter Sauce鱸魚嫩滑,皮有輕煎過微魚肉鮮甜配上烤薯仔、烤粟米、車厘茄的蔬菜色彩豐富。以芒果牛油做的醬汁打成泡沫很特別

這裡的裝潢則以藍色及玫瑰金,高貴又有格調。

枱上已準備了口罩套,很細心。
店員很有禮貌,多次主動加水。

三文魚籽粒粒晶瑩通透、帶子嫩滑、靈芝菇及白玉菇提升口感。

鱸魚嫩滑,皮有輕煎過微魚肉鮮甜配上烤薯仔、烤粟米、車厘茄的蔬菜色彩豐富。以芒果牛油做的醬汁打成泡沫很特別,有點像鱸魚在水中呼吸。

吃過豐富的晚餐,還有多個胃的女友說一定要吃這裡的招牌蛋糕。

蛋糕種類繁多,但女友二話不說就選了招牌草莓西瓜蛋糕及草莓大黃蛋糕。

L 選的草莓大黃蛋糕,黑色的那一層用竹炭所造,大大粒士多啤梨入口很喜歡。這款蛋糕相對不會太甜,很平均。 英文的 Rhubarb 就是大黃,這種植物於外國常用做做蛋糕或當沙拉吃。

女友選的招牌草莓西瓜蛋糕入口較酸甜,色彩鮮艷。表面有玫瑰花瓣及開心果,中間的蛋糕顏色有點像三色雪糕。加上有西瓜及士多啤梨入口口感豐富。

原來 Lifetastic 意思是 Life is Fantastic 的意思,人生有如美食一樣,要享受才能感受到那份精彩。

• 草莓大黃蛋糕
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
  • Pan-fried Sea Bass with Mango Butter Sauce
  • Scallops with Tzatziki & Watermelon
  • Signature Mentaiko Crabmeat & Scallop Spaghetti
2021-04-09 96 瀏覽
LIFETASTIC 最近開咗間新店系希慎!本身都食過佢佢哋嘅西瓜蛋糕超好食!今日行吓街所以上嚟食蛋糕!點知佢有熱食所以就坐低咗叫咗啲意粉相當不錯👍朋友叫咗個牛油果雞胸Sourdough👍個包好有心機整仲好脆!又叫咗兩杯嘢飲!佢嘅鮮榨果汁真係好好味飲得出原汁原味!果然用足料!最後食咗兩件蛋糕🍰隔咗一段時間冇食而家食都覺得好好味😋特別係佢招牌西瓜蛋糕兩個人最後埋單都係四百幾蚊我覺得價錢好合理淨係食個環境同埋心思都覺得抵!
北海道明太子意粉
士多啤梨西瓜蛋糕
慢煮雞胸牛油果🥑Sourdough
北海道明太子意粉
士多啤梨西瓜蛋糕
慢煮雞胸牛油果🥑Sourdough
  • 北海道明太子意粉!西瓜蛋糕
2021-04-02 186 瀏覽
// watermelon strawberry cake + hojicha & banana cake + chocolate & jasmine tea cake //It was a last minute decision to go to this place for something sweet since we were craving dessert but I don’t think I’m ever gonna go again🤣🥲 I’ve heard in the past that their cakes are delicious so maybe my expectations were high and these cakes didn’t live up to them🤣 The strawberry one tasted and smelled like liquid perfume, which already threw me off. There was more fruit in this than cake.🤣The banana an

The banana and hojicha ones were more bearable but the hojicha flavour is quite strong. I think these cakes definitely look pretty but not so good taste wise for me. 🥲🥲🥲
2021-03-24 648 瀏覽
在面書見到LIFETASTIC在銅鑼灣的希慎分店開幕,仲有佢地只在希慎分店先有的LIFETASTIC二人下午茶,從未食過佢地出名的招牌草莓西瓜蛋糕都有在下午茶當中,所以同朋友三人行一齊去食哩個下午茶了最好真的要預訂~~最開心系個下午茶會有佢地出名的無麩蛋糕,真的敏感人仕的福音~~下午茶有四款咸點,五款甜點,再加無麩質的鬆餅,下層咸點有牛柳粒配巴馬臣芝士、吞拿魚蔬菜串、一口三文魚 和 南瓜蓉魚子醬一口三文魚同埋牛柳粒配巴馬臣芝士真的唔錯,咸點水準都平均,甜點方面,我地今次食三款蛋榚系蝶荳花藍莓芝士蛋糕,班蘭芒果紫米蛋糕同埋朱古力茉莉花茶蛋糕,班蘭蛋糕真的滿滿班蘭香氣,另外蝶荳花藍莓芝士蛋糕都好重藍莓味,食落好滑好順,朱古力茉莉花茶都比較清新,三款蛋榚都各有唔錯的地方,甜度也適中,另外無麩質的鬆餅口感有硬硬的,但味道都唔錯,無麩質的鬆餅加上佢地自家製的草莓醬同埋芒果熱情果醬,都生色不少,但無麩質的鬆餅如果系再熱少少會更好~~招牌草莓西瓜蛋糕終於食到了~~招牌草莓西瓜蛋糕的西瓜好清新,另外草莓西瓜唔會有水水的感覺,加上唔太甜的cream同埋少少開心果碎,真的愈食愈想食,飲品方面點左LIFET
在面書見到LIFETASTIC在銅鑼灣的希慎分店開幕,
仲有佢地只在希慎分店先有的LIFETASTIC二人下午茶,
從未食過佢地出名的招牌草莓西瓜蛋糕都有在下午茶當中,
所以同朋友三人行一齊去食哩個下午茶了
最好真的要預訂~~
最開心系個下午茶會有佢地出名的無麩蛋糕,
真的敏感人仕的福音~~
下午茶有四款咸點,五款甜點,再加無麩質的鬆餅,
下層咸點有牛柳粒配巴馬臣芝士、吞拿魚蔬菜串、
一口三文魚 和 南瓜蓉魚子醬
一口三文魚同埋牛柳粒配巴馬臣芝士真的唔錯,咸點水準都平均,
飲品方面點左LIFETASTIC果茶,飲落好fresh,但如果唔鐘意草青味真的唔好點XD
整體來說,下午茶可以食到幾款佢地的招牌蛋榚,另外佢地的咸點都有特別之處,都可以一試!
2021-02-20
2021-03-18 299 瀏覽
Carbonara $98 Lunch Set 包嘢飲同埋餐湯意粉軟硬適中 好creamy🥰🥰🥰💕而且煙肉蘑菇嘅份量都好多 加埋啲洋蔥煮得啱啱好撈埋蛋汁成碟意粉口感更加豐富 份量啱啱好而且食落去又唔會好漏😊😊 🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅LIFETASTIC
Carbonara $98 Lunch Set
包嘢飲同埋餐湯

意粉軟硬適中 好creamy🥰🥰🥰💕
而且煙肉蘑菇嘅份量都好多
加埋啲洋蔥煮得啱啱好
撈埋蛋汁成碟意粉口感更加豐富
LIFETASTIC
2021-03-17 206 瀏覽
🍰蝶豆花藍莓芝士蛋糕$8⃣️5⃣️ 其實真係冇咩cake可以值呢個價😂只能當幫手交租😇呢款係銅鑼灣希慎同網店限定,好彩都真材實料,有一整層藍莓粒,間唔中會食到薄荷🍂香味好清新,芝士🧀️唔算濃所以唔膩🍉LIFESTATIC cold pressed juice $4⃣️9⃣️雖然有各種水果,但最突出都係西瓜汁,偶爾仲有啲菠蘿汁味,感覺健康冇負擔👩‍🔬整體黎講環境都ok,係一個可以同fd舒服吹水嘅地方☺️
🍰蝶豆花藍莓芝士蛋糕$8⃣️5⃣️

蝶豆花藍莓芝士蛋糕

整體黎講環境都ok,係一個可以同fd舒服吹水嘅地方☺️
蝶豆花藍莓芝士蛋糕
Newly opened @ Hysan Place with afternoon tea set available .... just a kind reminder that the last order for afternoon tea set is by 1630 and too bad that we missed it as we came late ..... Lovely cakes 🍰 + Lovely Hojicha Latte + Lovely Earl Grey Chocolate 😋😋😋 cakes are quite pricy tho” ranging at HKD78-85 each.. YuMMM and so refreshing ... Butterfly Pea Flower(蝶豆花)flavour = special edition @ Hysan Store👍🏻👍🏻👍🏻 cakes there look good and taste good .... The grape one:-Butterfly pea flower flavou

The grape one:-

Butterfly pea flower flavour:-

Raspberry cheese one:-

Signature one: watermelon 🍉 and strawberry

Hojicha latte 👍🏻👍🏻👍🏻

Earl grey chocolate 😋😋😋

Main dishes taste ok while they are kinda pricy comparatively for the portion .... $258 for the tiger prawn tung yum pasta in CWB while some other cafes offering better prices for the same in good quality as well ..... with the current offer for a free petite cake to be free with the order of the dinner menu = a bit better then ... otherwise, I would recommend to pick somewhere else for main dishes indeed 😅😅😅

Starter: scallops

Seabass

Tiger prawn tung yum spaghetti / pasta

Tho” is somehow like in the open area while is a good place for chitchatting indeed ...cozy environment there
The cakes of Lifetastic have always been fantastic and it was definitely a treat for this set, being able to try some of their different cakes(mini versions) and also the full size signature Watermelon Strawberry Cake.For drinks, we ordered the Lifetastic Fruit Tea. Despite it tasted quite good, I have to say it was a bit small and and my friend and I had to order another cup of coffee. After pouring the first 2 cups(each only half full), more than half the fruit tea was gone already.The tea set

The tea set came and it looked really colourful on its own it looked quite dreamy with its starry space like wall.

The quality and quantity of the food also was great. It almost takes 2 photos to show the food of each layer.

The savories were arrange like a lovely garden and the caviar shot with pumpkin puree was the best. The saltiness of the caviar and the sweetness of the pumpkin was such a great combination.
Despite the cakes and and the scones are gluten free, they tasted superb still. Out of all the cakes, I loved the Pandan the most.

They serve 2 types of jam here and my favorite was definitely the strawberries. There were so much strawberries in the jam you could almost make a strawberry spread scone.
Watermelon Strawberry Cake

Finally, their signature dish. It was extremely fragrant and beautiful. The cream layering was well done so the moisture of the watermelon won't soke into the cake. Yet, the cream on top/bottom of the watermelon was not too thick and didn't dilute its flavor.

I saw their social media and its seems they have many other stunning dishes and I am definitely returning to try their other cakes.
2021-03-06