2016-04-01 157 瀏覽
上次食過Mini Club提供多款非一般特色小食配上特製cocktail印象甚佳, 今次擇日再緬懷巴黎情調.今次依然有無限量花生供應, 一路食花生就一路掃iPad睇吓揀咩嘢食. 掃到呢版見到有手切伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露脆多士, 雙眼即時發光, 黑毛豬只佔供應一成, 而純種伊比利亞黑毛豬一生只食橡果, 火腿帶有榛子芳香, 脂肪滲透肉內, 火腿呈現大理石紋般的油花.侍應送上嚟時急不及待放一塊黑毛豬火腿入口中, 果然同期待嘅味道一樣, 獨特甘香餘韻悠長. 十克黑松露份量足夠分配到三塊多士. 黑松露獨特幽香令人難以抗拒.特色cocktail果版見到有新製品, Drink Mud好似一盤盤栽. 上時Dark Rum另外分開上, 我將所有Dark Rum都倒哂入去, 飲到少少酒味多多朱古力味. 入面有唔少好似oreo餅碎.今次都有叫到生蠔開開胃, 侍應介紹Normandy同Britanny, 兩隻都係爽口貨色, 雖然肉質比較瘦削但鮮甜爽脆味濃.食食吓杯cocktail已經飲哂, 再叫多round, 諗著試吓手工啤酒, 餐廳有供應獅子山手工啤酒. 香港人梗係要試吓香港人嘅啤酒. 獅子山啤酒係本土
手切伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露脆多士
Drink Mud
Normandy, Britanny
食食吓杯cocktail已經飲哂, 再叫多round, 諗著試吓手工啤酒, 餐廳有供應獅子山手工啤酒. 香港人梗係要試吓香港人嘅啤酒. 獅子山啤酒係本土手工啤酒品牌, 以德國澳洲小麥及啤酒花為主要材料, 有兩款味道分別係獅子山下的愛爾啤酒, 麥香甘甜悠長, 另一款名為一代宗師的印度淡啤酒, 啖啖都係清新啤酒花香.
獅子山手工啤酒
Snack food叫咗極尚法式多士同墨西哥卷餅. 極尚法式多士有三種味道, 分別係鵝肝, 三文魚同蝦. 首先試鵝肝味, 完全食唔出鵝肝味, 但上面嘅cream cheese同黑松露搽滿塊多士, 香濃芝士味加上黑松露幽香, 柔軟幼滑感覺都幾好味. 三文魚味道咸香同多士好夾. 蝦上面有少少芥末, 味道鮮甜又有少少辣, 食落有驚喜.
極尚法式多士
墨西哥卷餅有兩種味道, 一款係紅腰豆加肉片, 另一款係沙律菜加三文魚. 兩款都材料豐富又唔熱氣, 送酒都唔一定要食煎炸香口小食.
2016-02-21
手切伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露脆多士
Drink Mud
Normandy, Britanny
獅子山手工啤酒
2016-04-01 221 瀏覽
說起近來最火紅的Bar Restaurant,絕不能不提這間在港九都有店子的"Mini Club"....和同樣為食的舅父仔同來。他是第一次來的,而我就曾在尖咀店食過一次,感覺還可以....場上最奪目耀眼的裝飾,必然是這個鮮粉紅色的鐵塔....身處在酒吧,有兩件物事當然是一定要有的 ---- 那便是花生及啤酒....花生顆顆大大粒的脆脆甚有真正的花生味。和啤酒自然是最佳的搭檔;店內有一系列近年大紅的手工啤酒可供選擇。點了一瓶Floris Honey,是極易入喉滿有蜜味十分的討好。但最吸引我的還是那個用來盛酒杯的木製容器。雖用來頗為論盡的但卻很有特色饒有趣味....接下來的海鮮拼盤陣容相當的鼎盛,份量確是足可讓多過二人分食....吃後的感受是可用四個字去形容 ---- 那就是"漸入佳境"....初嚐的鑽石蜆及翡翠螺皆略有不足之處,主要問題是出在有少許沙及帶腥的緣故....不過繼後其他的海鮮就十分的出色....鮑魚肉是非常有彈性絕無堅韌難咬之弊,嗒落帶微甜有酒香令人欲罷不能;藍青口肉甚飽滿而這個就真的沒沙了;睡蟹的肉豐不削口且塞滿了膏,入口其味甘香質感不死實;玫瑰蝦頭同樣多膏進口軟滑味甘甜

場上最奪目耀眼的裝飾,必然是這個鮮粉紅色的鐵塔....

不過繼後其他的海鮮就十分的出色....
鮑魚肉是非常有彈性絕無堅韌難咬之弊,嗒落帶微甜有酒香令人欲罷不能;藍青口肉甚飽滿而這個就真的沒沙了;睡蟹的肉豐不削口且塞滿了膏,入口其味甘香質感不死實;玫瑰蝦頭同樣多膏進口軟滑味甘甜似在吃軟雪糕般,肉質十分的糯甜鮮味盡顯;熟龍蝦最重要是肉不嚡削亦同樣膏夠多而味美....
若沒有了生蠔,這一頓海鮮盛宴又怎能成事呢 ?
從一眾蠔種中選了來自愛爾蘭的石蠔Premium、法國的Fine de Claire Special、Britanny以及Gillardeau。自己只嚐了後兩者 ---- Britanny肉帶微爽且味蠻濃烈的,海水氣息亦十分濃厚;至於吃慣吃熟的"吉拉多"則除了清新之中有濃郁芳香之餘還隱隱然透著榛子的氣味,口味依舊非常的有趣....

吃了那麼多的生冷嘢,是時候來些熟的,熱的東西暖暖胃好了....
Bar food少不了的,當然是這個Fish & Chips....

有點意想不到的是,這炸魚薯條竟是屬全晚我倆皆認為最出色的 ---- 大塊魚柳炸成金黃香脆入口毫不油膩,就算用手拿著來食亦不會沾得成口成手是油十分的乾爽,而且魚肉外皮雖看似實淨但咬下去卻相當之嫩滑多汁,讓最愛吃香口嘢的舅仔食到大點其頭;薯條上桌是有點攤涼了但難得仍能保持外脆內粉軟的效果。若然店方可以用上粗薯條去弄的話,這Fish & Chips便要得滿分了....

一式三款口味的法式多士,多士雖同是就算涼了仍舊咬下去是卜卜脆的確是難能可貴。以大蝦作topping的那件以少許日本芥辣為醬汁,呈微甜又爽的蝦肉中滲著少許嗦鼻的辛辣絕對是天作之合;略微煎香過的三文則伴著少許他他醬令人醒胃,更特別的是墊底的那惹辣而帶酸的醬汁,如沒估計錯應似是明太子加上茄醬的混合體而成;至於押尾的foie gras醬自不然一定是最豐厚油潤之選,絕對又是冇得輸的....
一整頓餐中都吃不到像米飯或意粉的東西,料想不到在吃畢最後的一份多士後,肚子已在投訴說塞滿了....這可算是一道既美味又飽肚的一頓啦....

上年年尾和男友在Mini Club 優閑地吃過晚飯,已覺得地方不錯,這次跟兩位朋友到來,想介紹對方給大家認識 (不是紅娘啦),播著輕音樂、舒適的氣氛下,這晚的小聚會大家都很歡樂。不是第一次來Mini Club,對這ipad 餐單依然有點意見。可能是方便大家在陰暗的環境下而使用ipad 餐單,但多達十多頁的餐單,要翻看一遍全部也不是易事。點餐後,率先上枱的是cocktails。這杯粉紅色的 “Strawberry ME” 不出我所料由名字到成份都十分適合女生,大半杯被士多啤梨味攻佔,帶微甜,酒精成份極少量的,十分容易入口,而且不會醉倒。想飲品再甜一點,注入針筒的紅色藥水就能增加甜度,杯內還有士多啤梨、百力滋、威化餅可以一邊飲一邊食。我就點了名字帶新鮮感的 “Einstein”,一見到就覺得Cocktail 的設計很特別。店員提示先把粉紅色珠珠倒進杯中,再加入藍色的cocktail。玩完就明白這cocktail名字的由來,左加右加,感覺還挺像小小科學家XD這款小小的「實驗品」酒精濃度就大大加強,很man的感覺!我們點了生蠔和海鮮拼盤,原來一拼送來。份量很似不多,實情是每款的身型都很有份量!
這次跟兩位朋友到來,想介紹對方給大家認識 (不是紅娘啦),
播著輕音樂、舒適的氣氛下,這晚的小聚會大家都很歡樂。
不是第一次來Mini Club,
對這ipad 餐單依然有點意見。
可能是方便大家在陰暗的環境下而使用ipad 餐單,
但多達十多頁的餐單,要翻看一遍全部也不是易事。
點餐後,率先上枱的是cocktails。
Strawberry ME
這杯粉紅色的 “Strawberry ME” 不出我所料
由名字到成份都十分適合女生,
大半杯被士多啤梨味攻佔,帶微甜,
酒精成份極少量的,十分容易入口,而且不會醉倒。
想飲品再甜一點,注入針筒的紅色藥水就能增加甜度,
杯內還有士多啤梨、百力滋、威化餅可以一邊飲一邊食。
Einstein
我就點了名字帶新鮮感的 “Einstein”,
一見到就覺得Cocktail 的設計很特別。
玩完就明白這cocktail名字的由來,
左加右加,感覺還挺像小小科學家XD
這款小小的「實驗品」酒精濃度就大大加強,很man的感覺!
我們點了生蠔和海鮮拼盤,原來一拼送來。
海鮮拼盤
份量很似不多,實情是每款的身型都很有份量!!
海鮮拼盤 ($298) 包括:
- 熟龍蝦 (半隻)
- 麵包蟹 (半隻)
- 藍青口 (3隻)
- 加拿大翡翠螺 (2隻)
- 法國翡翠螺 (2隻)
- 鮑魚 (2隻)
- 鑽石蜆 (3隻)
- 玫瑰蝦 (2隻)
先吃生蠔吧~
生蠔4隻
$118/4隻生蠔,很自然地就挑了2款平時吃慣吃熟的法國生蠔,
先吃靠近的右邊2隻-Fine De Claire Special,
味道溫和、蠔肉爽滑,碘味與海水味較淡,略帶榛果香與金屬味;
遠一點的2隻是-Gillardeau,
蠔肉肥美、結實而呈彈性,有脆口感覺,細膩而有層次,質感不錯,
兩款生蠔都很新鮮,味道鮮甜。
鑽石蜆、藍青口都不過不失吧!
我不吃鮑魚的嚕,所有重任都交給朋友們,
他們都說鮑魚夠味,很不錯。
另外的加拿大翡翠螺和法國翡翠螺,
肉質彈牙有口感,有小小螺味。
大大隻的玫瑰蝦刺身有2隻
份量十足,只是鮮味不足,
肉質挺爽實的,但就是沒有鮮甜味。
波士頓龍蝦份量只有半隻,份量較少。
若一份海鮮拼盤是預2人份量的,
有1隻龍蝦就容易大家分享吧。
打開龍蝦發現紅紅橙橙的蝦膏,質素也不錯吧!
飽滿的龍蝦肉,還有滿滿的蝦膏,總算令人滿意。
麵包蟹的份量也是半隻。
一看又是滿滿的蟹膏!
蟹膏豐腴到封滿整個蟹蓋,
我只吃完蟹蓋的膏,肚子就給撐住了。
蟹鉗的肉肉也不要忽視,朋友就幫我解決了XD
吃完海鮮拼盤,發現份量也不少,
足夠2人分享大家吃完都有飽肚感,
海鮮雖算不上超有鮮味,論質素及價錢也算值得吃。
三味炸雞
不知是不是韓劇看太多的關係,
我們就點了「三味炸雞」。
3支針筒調味醬,分別是蕃茄醬、酸瓜白醬、旦黃醬,
相信「三味」就是指這三款調味醬吧。
炸雞比預期中好,香脆的外皮包著嫩滑多汁的雞肉,
朋友略嫌雞肉連骨,沒骨會更好。
炸雞怎能沒有啤酒?
我們試了2款不同的手工啤酒。
Floris Honey (Belgium) $78/330ml (酒精4.5%)
朋友點了這款名字美麗的手工啤酒,
蜜糖份量超多,有如在蜜糖水中加入啤酒,
啤酒的酒精本來已算少,而這款更加入大量蜜糖、雲呢拿的元素,十分女生的啤油,
適合酒量淺又想喝一點酒精的女生。
Chimay White (Belgium) $78/330ml (酒精8%)
店員只幫我倒了不到半杯,
就跟我說這款啤酒的泡量多,邊喝邊倒,就能嚐到細滑的泡沫。
只要多加一點,
泡沫就直接上升快要衝出瓶口了。
泡沫細緻幼滑,帶一絲絲的清甜,
不過這款的酒精相對為多一點,是「酒鬼」之選。
最後來到的墨西哥卷餅,一客共有8件,
4件是紅豆牛肉,4件是沙律卷,都是清淡的款式,
我覺得紅豆配牛肉的組合挺突出的,
不過牛肉的份量不算多,
朋友吃了其中一件只有紅豆沒有牛肉。
本來還想追加一點小食,
吃完墨西哥卷餅後,發現大家都全飽了,
應該是海鮮拼盤讓肚子填滿滿吧。
到了8,9時的時段全院滿座,
平時在滿座的餐廳跟朋友傾計,吵得幾乎要大叫勉強聽到對方的聲音。
MINI CLUB枱與枱之間有一段距離,來滿座了也能細細聲跟朋友傾計,
氣氛都算柔和舒適,不會吵耳。
這次晚飯吃得輕鬆舒適,本來兩個互不相識的朋友,
在MINI CLUB柔和的氣氛下都漸漸熟絡,
難得大家對這晚的食物跟環境都感到滿意,
放工後想跟朋友來個小小聚會,MINI CLUB算是個好地方。
2016-02-24
Strawberry ME
Einstein
海鮮拼盤
生蠔4隻
三味炸雞
2016-03-27 129 瀏覽
嗚嗚,餐廳昏暗拍不到好照片,這裏的出品都好靚啊。見ig上的小鴨子太可愛,點都要了影一下。先點個同樣多人洗板嘅strawberry me,一杯粉紅色的飲料,杯邊黏上朱古力彩條,上面仲有威化餅,士多啤梨pocky,士多啤梨粒,朱古力,同針筒等,賣相香甜誘惑,實在令人印象難忘。味道有著濃郁嘅士多啤梨香,入口甜美,貌似酒精不多,非常容易接受。另一杯就係為左呢隻小鴨而黎嘅,好得意呀,浴缸做形嘅酒杯,放了小鴨子同泡泡幾有意景,上面仲有爆炸糖,入口更刺激。味道則是紅莓味,酒精較strawberry me多一點,但入口同樣香甜容易接受。上次黎食過生蠔好正,今晚又叫先,叫四隻有優惠,點了美國蠔同法國蠔,名字已經忘了,反正問過店員叫他們堆介的,一定無死。美國蠔體形較大,肥美滑口,法國蠔感覺上較爽口,蠔味較重,兩者都好好味,要選的話個人較喜歡creamy口味的美國蠔。德國腸併盤,香腸有六條之多,大大盤一啲都唔少野,醬料有芥末,茄汁,燒烤醬,仲有酸青瓜。黎到香噴噴好吸引呀,腸有香草口味,黑椒,辣味等,亦有雞肉,豬肉,牛仔腸,要細分有點難道了 大家都搶住食無深究,反正就是好味!個人覺得辣味脆皮最深印象,第一口
大家都搶住食無深究,反正就是好味!個人覺得辣味脆皮最深印象,第一口真係辣到跳舞,即刻要啤一啤佢。原來香腸配啤酒咁正,唔怪得咁多人點。
呢個單車做形有乜?原來係炸魚薯條,兩邊輪子旁放左茄汁同他他醬,個盤設計得好正,淨係呢架單車都攞滿分了。講返味道,又真係好好味喎,唔係得個樣,薯條香脆,粗身富薯味,有口感,炸魚粉唔厚,熱辣辣,一絲絲魚肉彈牙又鮮甜,同一般冰鮮貨唔同,真係有姿勢有實際,正。
見人食得好好味咁又追加左呢個白酒忌廉煮蜆伴蒜容包,個白酒汁勁正,好creamy好鮮甜,啲蜆嘅鮮味入哂去,蜆好大隻,好鮮好有咬口,有殼嘅蜆真係好食好多。旁邊嘅蒜容包點汁食一流,包好香蒜容味,唔咸,烤過都仲好軟熟,正正正。
飲飽食醉再追加手工啤酒兩支,聽就聽得多,都係第一次飲,要左酒精較少嘅peach味同chocolate味,peach香甜帶微酸,朱古力甜甜苦苦好特別,兩支都好好飲,入口順喉,雖然酒精濃度不高,但飲完都真係有少少醉意,哈哈。
2016-03-15
2016-03-20 830 瀏覽
等待朋友來時,放工後先獨自上了mini club 飲杯野先,mini club有落地玻璃窗,可以欣賞下繁榮的銅鑼灣鬧市,餐廳的環境會比較暗,主用粉紅色的燈光,中間的倒鐵塔就最惹人注目,枱上有一個平板電腦,drink list 及food menu 都有。看下drink menu 時,店員也介紹了一些新推出的special 創新分子cocotail,我自己就點了一杯非常可愛的cocktaill「what the duck」,這款以一隻可愛鴨仔浸在浴缸中洗澡的造型,成份有 Rum 、蜜瓜酒再加上荔枝、菠蘿汁及紅糖水製作,店員也提點我飲前可先將旁邊粉紅色的爆炸糖加入飲品中,味道清新而微酸,香甜荔枝味及菠蘿汁都好突出,酒精度不會太高易入口,舌尖上存有卜卜的爆炸糖,令口感更過癮又特別。 等了15分鐘,友人也已經來到,也是時候order 食物醫下肚。先order 了一些冷盤,$148 可有4隻生蠔,我們選擇了一款white peal(法國) 及gillardeau(法國)各兩隻,white peal(法國)的海水味都好適中,帶甜爽口,蠔肉都好滑身。而gillardeau(法國)的蠔味比較濃厚,
what the duck
等了15分鐘,友人也已經來到,也是時候order 食物醫下肚。先order 了一些冷盤,$148 可有4隻生蠔,我們選擇了一款white peal(法國)gillardeau(法國)各兩隻,white peal(法國)的海水味都好適中,帶甜爽口,蠔肉都好滑身。而gillardeau(法國)的蠔味比較濃厚,先甘後有鹹身,爽脆之餘海水味比較重,肉質算是肥美!
兩款生蠔
white peal(法國)
gillardeau(法國)
平時我兩人最愛食parma ham 之類的醃火腿及黑松露,今次我選擇了風乾的時間較耐長的手切伊比利亞黑毛豬火腿36個月伴黑松露多士,分別是黑毛豬火腿有50g和黑松露醬都有10g,黑松露的菌味相當濃郁,芳香清幽,加上脆身的多士伴食,口感已經豐富又回味。伊比利亞黑毛豬火腿都是來自西班牙的,平時餵養黑毛豬都是橡果, 所以肉味濃郁中帶有橡果味,肉質較肥美,入口有油香豐腴,久久不散,有齒頰留香的感覺。
黑松露多士
見坐我旁邊枱的客人食緊海之幸福摩天輪,心癢癢都order了一個,賣相真是好別緻,用了一個犘天輪盛載了不同的食物,分別有炸百花蟹鉗、炸墨魚餅、炸天婦羅、炸魷魚鬚、炸泰式魚餅及還有少許沙律菜,整體的炸物都是即時炸,熱辣辣又香脆,個人最愛食炸魷魚鬚,炸漿不會太多夠薄身,咬下脆中帶些爽口,真是不錯。
海之幸福摩天輪
飽肚之選可以試食,墨西哥卷餅一共有兩款口味共食,卷皮香較,一咬開都感覺好煙韌嚼勁,一款是紅豆燒雞肉,粒粒紅豆夠腍身又香甜,加上附滑溜沙律醬及烤脆的雞肉,十分香惹,兩者配搭都好特別。而另一款是煙三文魚沙律,食落清爽而開胃,同時吃得健康又美味!
墨西哥卷餅
突然想飲番些手工啤酒,因為手工啤酒的酒精都會比較低,我選了「獅子山下」,它是一種淡色啤酒, 口感較細膩苦味稍淡,泡沬都圓滑柔順,果香味較鮮明,似是一些熱情果及柑橘香,口感都好清爽,暢飲一番都讓人意猶未盡。
手工啤酒
放工後來到mini club 酒吧飲下野都是晤錯的好地方,食物選擇多可以順便吃晚飯,在mini club 享用晚餐真是感到好relax,又有不同嶄新的創意分子cocktail 讓人感驚喜,拍照放上網已經呃like!
2016-03-01
5 分鐘 (堂食)
white peal(法國)
gillardeau(法國)
what the duck
兩款生蠔
手工啤酒
黑松露多士
2016-03-19 431 瀏覽
今次想介紹佢個海鮮拼盤,有半隻龍蝦,同埋圖中大家見到既野,都算幾多!個麵包蟹係我最愛!好多膏好好食!d蜆同蝦都好fresh! 我地仲加左四隻生蠔喜歡white pearl呢個好靚,我地不停影相不得不提既係佢不停幫我地refill花生,係一個傾計既好地方。我點左呢個飲
喜歡white pearl
呢個好靚,我地不停影相

2016-03-13
慶祝紀念
生日
  • 海鮮拼盤
2016-03-19 372 瀏覽
因為一個大膽反轉粉紅色巴黎鐵塔的裝置,令這家酒吧於短時間內廣為人知。也吸引了我和我的相機。酒吧對食物擺設花了很多功夫,所以要有耐心等一下。炭燒德國腸拼盤($268)有 5 款風味香腸,3 款醬汁。海之幸福摩天輪($108)創意地將各種海產炸物呈現。墨西哥卷餅($88)大量運用紅腰豆與沙律菜配搭,風味獨特。食物味道中規中矩,主要在賣相取分。生蠔有多款選擇,Fine de Claire & Gillardeau ($148)是我慣常的選擇。飲品在擺設賣相更加用心。盆栽造型朱古力 cocktail Drink Mud?($108) 讓人邊玩邊飲,按個人口味加入 rum 自己調製 cocktail。Strawberry ME($108) 上加入威化餅、百力枝,還有針筒糖水。連樽裝手工啤酒也不放過。給你造型特別的啤酒杯讓相機沒有停下來的閒暇。前:Chimay White($78) 後:Floris Honey($78)特別注意,酒吧除了加一外另有Nuts($10/位)收費。

也吸引了我和我的相機。
酒吧對食物擺設花了很多功夫,所以要有耐心等一下。

炭燒德國腸拼盤($268)有 5 款風味香腸,3 款醬汁。
海之幸福摩天輪($108)創意地將各種海產炸物呈現。
墨西哥卷餅($88)大量運用紅腰豆與沙律菜配搭,風味獨特。
食物味道中規中矩,主要在賣相取分。

飲品在擺設賣相更加用心。
連樽裝手工啤酒也不放過。
給你造型特別的啤酒杯讓相機沒有停下來的閒暇。
特別注意,酒吧除了加一外另有Nuts($10/位)收費。
2016-03-15
3K
2016-03-18 347 瀏覽
有陣時公司內八封嘢係要成班人圍起、摸著酒杯底、你一言我一語講個痛快。平時班底約了放工後啤一啤、今日又有料爆…嘻!嘻!一間時尚酒吧、提供世界各地不同種類紅酒、白酒、啤酒和精心調制的各款雞尾酒。還有佐酒小吃。時下興手工啤、一於試下。Lindemans Pecheresse來自Belgium的手工精釀、酒蒸濃度2.5%、入口帶有芳香的桃子氣味、非常清新、酸中帶有甜的口感。Lindemans Apple這款都是來自Belgium的手工精釀、酒蒸濃度3.5%、比較清淡、味道略遜於Pecheresse。Strawberry Me連飲兩款啤酒、要換下口味來杯Cocktail.賣相搞鬼趣緻、又呃Like拍照時侯了。酒蒸成份不高、入口有點似Smoothie、綿綿的、清香的士多啤梨香氣撲鼻而來。淨飲太寡了、佐酒小吃少不了。Oyster Plate我一向鐘情法國生蠔、特選了兩款都係法國品種 :White Pearl比較細小、但勝在鮮甜爽口、有濃郁海水的鮮美、食過番尋味。Gillardeau蠔味比較濃、餘韻夠、肉質厚, 滋味。手切伊比利亞黑毛豬火腿36個月伴黑松露多士36個月嘅黑毛豬、果然鹹香味重、越嚼越有甜

平時班底約了放工後啤一啤、今日又有料爆…嘻!嘻!

時下興手工啤、一於試下。

Lindemans Apple

Lindemans Apple
Strawberry Me

連飲兩款啤酒、要換下口味來杯Cocktail.

賣相搞鬼趣緻、又呃Like拍照時侯了。

Strawberry Me
淨飲太寡了、佐酒小吃少不了。

Oyster Plate

我一向鐘情法國生蠔、特選了兩款都係法國品種 :
White Pearl

比較細小、但勝在鮮甜爽口、有濃郁海水的鮮美、食過番尋味。
Gillardeau

蠔味比較濃、餘韻夠、肉質厚, 滋味。
手切伊比利亞黑毛豬火腿36個月伴黑松露多士

36個月嘅黑毛豬、果然鹹香味重、越嚼越有甜味。

鬆脆多士醮黑松露醬、香氣撲鼻、最佳拍擋。
海之幸福摩天輪

轉呀轉…!全是炸物、有魷魚、蠔、魚餅、蝦、蟹等等。

不油不膩、佐酒最佳之選。
白酒忌亷汁煮大蜆伴蒜茸包

白酒忌亷汁非常綿稠惹味、伴蒜茸飽確一流。

蜆份量較少。好鮮甜的口感。
白酒忌亷汁煮大蜆伴蒜茸包
又飲又食、又收到八卦料、今晚大豐收喔!
2016-03-17
2016-03-18 296 瀏覽
今次已經係第N次光臨MINI CLUB了,無論係環境同食物都符合我既要求,特別係想朋友把酒談心時必到之地,最近重新增左唔少新菜式同特色雞尾酒,梗係要即刻黎搵朋友試試啦!未到8點已經坐滿了,遲D再多人D可能就要訂位了。 用IPAD點菜更清潔明瞭,加上圖文並荗,好容易就拉到目標心水。呢款WHAT THE DUCK真係非常有趣!別出心裁既賣相已經非常吸引,又有邊個女仔唔會被咁可愛既鴨仔打動呢~~~~?!鴨仔旁邊是酸酸的爆炸糖,可以放進泡泡雞尾酒中,酒精濃度中中等等,甜我來又可以令我有少少醉意,岩晒傾計飲。 生蠔點了兩款,一款比較creamy味濃,而另一款則鮮甜爽口。先吃Gillardeau,肉質鮮美,口感滑得來鮮味微甜,容易入口。接著Fine De Claire Special海水味偏濃,海水咸味充滿口腔。白酒煮蜆的白汁非常濃厚,每粒蜆肉都肥美多汁,酒香樸鼻,配上非常香脆的蒜香多士,沾著白汁令口感外脆內軟,回味無窮。另一款特色小吃是炸雞薯條,旁邊放著三支針筒形的原來是醬汁,分別係蛋黃醬、茄汁同沙津醬,同炸雞薯條完美配合,雞件外目內嫩,而且炸得剛剛好,充滿肉汁,如果可以多d調味粉就更好啦! 食

又有邊個女仔唔會被咁可愛既鴨仔打動呢~~~~?!

鴨仔旁邊是酸酸的爆炸糖,可以放進泡泡雞尾酒中,

酒精濃度中中等等,甜我來又可以令我有少少醉意,岩晒傾計飲。

白酒煮蜆的白汁非常濃厚,每粒蜆肉都肥美多汁,

酒香樸鼻,配上非常香脆的蒜香多士,

沾著白汁令口感外脆內軟,回味無窮。
另一款特色小吃是炸雞薯條,旁邊放著三支針筒形的原來是醬汁,

分別係蛋黃醬、茄汁同沙津醬,同炸雞薯條完美配合,

食個人口味加入醬汁,好玩又好食,薯條非常香脆,炸得金黃吸引。
炸雞又點少得配啤酒呢~呢度有多款手工啤酒選擇,

而且味道多元化,今次我就選左honey味重的,

非常香生的回甘,好易入口,岩晒女仔飲,清新順滑。

2016-03-16 256 瀏覽
今日喺我同Kenny相識嘅第999日,咁值得紀念嘅日子,梗喺要一齊出嚟celebrate下啦~~~成晚流流長,Kenny話想去啲比較quiet而且野食又夠精緻嘅地方,所以我就帶佢嚟mini啦!!一坐低覺得有啲頸渴添,我地就點咗呢款Einstein,佢嘅顏色真係好靚,而且好似寶石一樣咁藍,再加翻少少冰塊,慢慢少少咁品嘗一番,真係好有style啊~~,而且味道清淡,好香!!BIG Clams其實就係啲蜆配上香味非常濃郁嘅cheese濃湯,再加上一兩舊法式餐包一齊食,蜆肉都算幾多,而且蜆肉入面嘅cheese味非常豐滿,可能系因為有麵包送住嚟食,口感甜而不膩。我個人呢就特別鐘意呢個叫Drink Mud嘅,佢嘅外表真系好似食緊啲mud咁,賣相真係好似!!而且食落去嘅口感都唔差,系濃濃嘅chocolate香味!!嚟club又點可以少得去啤一啤呢!!Oraanic Honey就最啱同自己最愛最愛嘅honey一齊飲啦,唔使太多,少少就已經可以感受到對方嘅濃情蜜意!!~
2016-03-09
6 分鐘 (堂食)
之前都見過好多人post呢個巴黎鐵塔酒吧,好似好特別咁。而平時去既餐廳,最鐘意坐bar位,因為可以睇住調酒師親自沖調我既cocktail,今次。。我後悔了😒😒😒由環境開始講起,真係好似巴黎同燭光晚餐咁。。浪漫?你就想!係黑丫!啲野食黎到唔好話自拍。。連個野食都要開電筒望下食緊咩😤到最重要既服務,首先,個經理喺我地叫落order時走埋黎,咁我地就叫佢介紹下cocktails喇,介紹完諗住落order,佢拋低一句:你等等,跟住走左去隔離枱落order!?!😱😱😱😱😱😱之後叫左幾個waiter都冇人黎,要等個經理serve完隔離枱再幫對面枱開埋酒眼角睇到我地仲揮緊手先過黎。最搞笑係。。落完order,佢又講左句:噢如果我陣間唔記得左既過返黎問丫!?!?!!!!咁都得?即係我要預左你漏order!?!😲😲好喇咁都算,佢入單既時候,我地突然醒起想cocktail最後叫起,就叫左另外個waiter加remarks,食曬先起。。過左陣,bar姐姐竟然拎左杯strawberry me黎,咁我地就同佢講聲話同左你同事講最後先上丫cocktail,佢!竟!然!白!眼!我!地!!!雖然環境好黑但我地睇得好!
之前都見過好多人post呢個巴黎鐵塔酒吧,好似好特別咁。

好喇咁都算,佢入單既時候,我地突然醒起想cocktail最後叫起,就叫左另外個waiter加remarks,食曬先起。。過左陣,bar姐姐竟然拎左杯strawberry me黎,咁我地就同佢講聲話同左你同事講最後先上丫cocktail,佢!竟!然!白!眼!我!地!!!雖然環境好黑但我地睇得好!清!楚!😠😠😠😠😠
到食物,我地叫左佢"signature dishes",即係個好特別既摩天輪同2杯特別cocktails,摩天輪都ok幾特別,個個籃仔都有唔同既炸野,有炸蠔,炸魚餅,炸蝦,炸蟹波,炸魷魚仲有啲乾左少少既菜咁,都ok既😶
個腸拼盤都okay,有5款腸(要睇返相先知真係唔同樣),而個墨西哥卷就冇咩特別,因為太黑唔知放左咩落口,有啲芒果味又有啲芝士味,見到但係食唔到既煙三文魚,同埋爆多紅腰豆😬。。
我覺得,惟一一樣我可以將呢間餐廳同法國扯上關係,就係食呢幾樣小食好似食法國菜咁要成2個鐘!?!食物出既時間係奇耐!由落order到第一個腸拼盤中間等左30分鐘!(我心諗,煎幾條腸要半個鐘?!?),之後平均10分鐘先出一樣野,基本上成間餐廳既人都喺度等。。。食完一樣。。等。。。等。。。。等。。。。。
未完!最精彩係當我地食完野,諗住叫起2杯cocktail,驚嚇既事發生喇::個bar姐姐,竟然,喺雪櫃成杯拎出黎!!係成杯!連garnish連飲管成杯拎出黎!我好肯定,呢杯就係一開始整早左0個杯!因為,連放紅糖水0個支針筒,都係結!左!冰!!!!😲😲😲😲😲😲😲
真係唔敢飲落口,最後,not surprisingly,個朱古力cocktail係漏左單。。。。又要等5分鐘先出既😵😵😵😵😵😵
唉,呢個服務真係唔share唔得
P.S.一開始落枱既花生,盛惠10蚊一位。
2016-03-14
5 分鐘 (堂食)
今日証左呢間餐廳!!見都新新地已經有百幾個好評,幾個ok,完全零腐皮!!!梗係要試啦!!我地叫左個oysler platter同一個seafood platter,一個芝士薯條同一個pasta,同兩杯non-alcoholic drinks~其實佢有special package,叫一枝酒,hkd428,就可以送seafood platter或者有其他choice,不過今日唔想飲酒,所以冇揀到。oyster,hkd148有4隻,可以自己揀或者佢可以 recommand,我話想creamy同甘甜d,佢都有介紹,好似好pro咁,不過其實結果兩隻都麻麻,唔creamy,又好淡....seafood platter,hkd298,有半隻麵包蟹,半隻龍蚸,兩隻蝦,3隻蜆3隻mussel ,4隻螺,味道都還可以。芝士薯條都好味,好多cheese但個味又唔會太over!pasta係安格斯漢堡肉醬意粉,呢個都好味既。點解我話佢適合happy hour較多於dinner,係因為佢食物以snack為主...fries呀,finger fish呀,等凡,main既主要係pizza,pasta得一款,之前co

芝士薯條都好味,好多cheese但個味又唔會太over!

pasta係安格斯漢堡肉醬意粉,呢個都好味既。

點解我話佢適合happy hour較多於dinner,係因為佢食物以snack為主...fries呀,finger fish呀,等凡,main既主要係pizza,pasta得一款,之前comment提過既risotto 都冇埋......

但整體ATMOSPHERE呀,食物呀等等我覺得都有AVERAGE既。

另外可以留意一下,

1. 我冇特登去問...佢nuts分ladies NUTS同gentlement NUTS,收左兩個HKD10,合共HKD20,有花生,可以REFILL,不過真係唔知佢點計,真係睇男女??

2. 可能佢係以happy hour為主既餐廳,所以上菜係冇order...我地黎左兩杯drinks,就黎french fried同pasta,食到3分之一就黎seafood同oyster...係奇怪dd,不過唔係好緊要既~~

3. 佢8點前ORDER既野食都係20% off,所以就算你唔食住,都可以ORDER左先...佢以落單計架!

l
2016-03-12 443 瀏覽
昨天我同同學去了銅鑼灣的一間餐廳,叫做MINI CLUB,呢間我是聽人地介紹的,說很不錯,所以我就專登搵咗得閒的時間,約埋同學就出發喇,我地系去到都已經晚黑喇,客人不會很多,好闊落嘅一間店。海鮮拼盤很大一盤,入邊嘅海鮮種類都非常之豐富,蝦、蟹、蠔、蛤等,冰鎮的,蝦我是不喜歡吃,所以我就沒有嘗試,其他的海鮮,諸如蟹、螺都覺得好新鮮。還有一個海之幸福摩天輪,造型好新奇趣怪咯,真係一個MINI 嘅摩天輪造型,裡面的事物好多,而且味道都好岩我們的口味。白酒忌廉汁煮大蜆,一碗不大,酒味不會很濃鬱,反而更加襯托出大蜆的鮮味,忌廉汁都不會很膩,搭配得剛剛好。飲料方面,就係侍應推薦俾我地嘅,我們有點雞尾酒,味道醇正,雞尾酒味好烈的感覺,但係事實上不會怕飲多。同學也是在侍應的推薦之下,就選擇了手工啤酒,獅子山下,好藝術的feel,手工啤酒的味道同市面的一般啤酒還是有著本質上的區別的,小麥味更醇厚,稍微是略帶苦澀味道,但是味道在喝完之後反而在舌頭上殘留更久,所以我係更加鐘意呢種手工啤酒。
2016-03-07
8 分鐘 (堂食)
2016-03-11 362 瀏覽
今日同好友轉戰d 特別少少既地方晚飯,半Bar 半餐廰既Mini Club!雖然一向對以Bar經營既餐廰唔係太有好感…但係網上好評如潮,就黎發挖一下。平日約七點黎到,人無想像中多,坐靠窗Stool 位置,由於人唔多又唔迫,都尚算舒服。待應放底花生同Ipad 餐牌,略作介紹…點餐都係留番比友人做,我食花生!飲品點左 Strawberry Me.......賣相唔錯,用心諗過,針筒放左Strawberry Syrup,有得飲有得玩,Strawberry味都幾濃,有沙冰 Feel,又唔會好葯水,幾好。海鮮併盤﹕其實有好多其它選擇,但係好多人介紹,兼且佢賣相吸引,實在忍唔住。份量大,種類多。睡蟹、青口、翡翠螺、鮑魚、玫瑰蝦刺身、龍蝦............排得好滿!重點講,d 螺肉鮮味爽口,蜆肉大粒脹卜卜但係有沙 (可惜)!青口及鮑魚味濃,玫瑰蝦刺身都唔錯,但係唔及出面日本店既牡丹蝦鮮味。全份最正係睡蟹,結實多膏多肉,蟹直情係松皮,啖啖肉同膏,絕對值回票價!炸魚薯條,薯條炸法同街有少少唔同,感覺佢用左少少粉漿,非常惹味香脆,要駁住食…炸魚炸漿都處理得好好,唔會皮肉分離,唯一要提既就係魚肉無咩點

海鮮併盤
睡蟹
炸魚薯條,薯條炸法同街有少少唔同,感覺佢用左少少粉漿,非常惹味香脆,要駁住食…炸魚炸漿都處理得好好,唔會皮肉分離,唯一要提既就係魚肉無咩點醃,鯹味重!
炸魚薯條
呢個極尚法式多士夠特別,三個味分別為蝦、鵝肝、三文魚!鵝肝最普通,但最好味…蝦多士用左少少日本芥末,唔係我杯茶,三文魚個底放左辣既蕃茄醬,辣得我無晒味,可惜。
極尚法式多士
整體黎講,價錢合理,環境唔會太嘈,食物有特色,兼且水準明顯同其它以同樣方式經營既一般餐廰高!

呢度都好多手工啤,三五良朋係呢度黎個慢食慢飲的確唔錯。
海鮮併盤
睡蟹
炸魚薯條
2016-03-04 716 瀏覽
早兩天在 Instagram 見食友 post 咗張賣相非常可愛的小黃鴨出浴照,見隻扁嘴鴨造型咁鬼萌,八卦一問,原來相片中的黃色小鴨竟然是杯 cocktail,出品來自銅鑼灣酒吧《Mini Club》。其實《Mini Club》筆者之前亦曾經和一班好姊妹到訪過,不過是尖沙咀店,而且已經是年半前的事了。回家後問兒子是否有興趣一齊去 Clubbing,飲吓酒、食吓野,沒想到這小伙子竟然一口答應,反正從沒試過一家人去蒲吧,就一於齊齊去癲番晚。原來銅鑼灣《Mini Club》是位於駱克駅一樓,印象中這幢食廈還是首次到訪。由於早到的關係,來到時酒吧裡只得一檯客人,所以當晚筆者唔單止可以自由揀位,甚至在店內隨意拍照,店員亦完全沒任何阻撓。如果有玩開 Instagram,相信大家一定唔會對店裡嗰座 Sharp 醒螢光粉紅的「反轉巴黎鐵塔」感到陌生,迷人的造型不但充滿少女浪漫,而且亦為這個冬日帶來繽紛氣息。這晚一行四人,安頓後,店員先放下一小桶花生 ($10@) 作為餐前小食,另外還附上一個 ipad 讓我們慢慢瀏覽點菜。由於兒子是蒲吧初哥,今晚就一於讓佢自由發揮,由點菜以至飲品都交由他全權負責。先來
先來一客 Roasted Germany Sausage Platter 炭燒德國腸拼盤 ($268),香腸款式包括有慕尼黑白腸、香草肉腸、煙辣椒腸、原味紐倫堡肉腸和煙莎樂滋味腸,當中所用的材料和香料、樣子及味道等各有不同。兒子最愛就是慕尼黑白腸,說咬下不但外層香脆、連內裡也軟腍入味。不過筆者就反而鍾情於煙辣椒腸,貪其辣度和鹹味較重手,既惹味又能辣刺激味蕾。而老公就話如果碟香腸可以加配熱騰騰的薯蓉伴碟,應該會更加滋味。
生蠔 $148 有四隻,幾抵食,所以也特意點了 4 款試試,所選的生蠔,全部都是來自法國,包括有 Normandy 諾曼第蠔、Britanny 不列塔尼蠔、Special Geay 吉隆特蠔 及 Gillardeau 吉拉多蠔。筆者只試了當中的 Gillardeau,蠔肉食落頗肥美、肉質結實有彈性,口感爽脆鮮甜,而且蠔味亦唔會太霸道,海水味柔和不濃烈,入口後初頭先嘗到陣陣鮮甜,繼而是海水的鹹味,細膩得來又富層次。
至於 Snack Food 小食方面,點了 Tempura Ferris Wheel 海之幸福摩天輪 ($108) 及極尚法式多士各一客。其實這個摩天輪早幾日見食友 post 相時,已經覺得個造型好突出,非常吸睛,而且每一個小籃子入面都放滿了不少炸物。先細看款式,包括有炸蝦,炸蟹鉗,辣魚餅,炸蠔,魷魚圈等,整體味道雖然唔算好特別,不過食落都幾香口,用來送啤酒倒是一流。唔好以為摩天輪所盛載的,全部都是煎炸熱氣香口小食,其實當中有一個小籃子,入面大部份都是沙律菜,絕對可平衡炸物的膩感。
至於另一客 Deluxe French Toast 極尚法式多士 ($88),原來廚師好有心思,只是一客普普通通的多士,竟然都用咗三款食材,包括有蝦、三文魚同鵝肝;多士雖然並非蘸上麵包糠製成,但食落都幾脆口,加上隻蝦夠大,咬落啖啖肉,而塗上鵝肝醬的多士,味道亦香而不羶,口感細滑,用來配啤酒,味道最夾。
講咗咁多食,都係時候講吓飲喇,一心為小黃鴨而來,所以我的首選自然是這款玩味十足的 What the Duck ($108),原來這款浴缸 Cocktail 是用咗 Rum 酒、蜜瓜酒再加上荔枝、菠蘿汁等製作,飲前可先將旁邊粉紅色的爆炸糖加入 Cocktail ,入口味道清新香甜,滿有果香,加上刺激的爆炸糖,口感非常過癮。至於另一款 Strawberry Me ($108),其實成品就是以 White Rum、Tequila Rose 再加上草莓蓉炮製而成,杯內更插有盛滿草莓醬的針筒,並附上士多啤梨百力滋及威化餅,造型非常攪鬼,而且可以邊飲邊唧,味道香甜順喉,頗易入口。
有男士在場,當然要點番一兩支啤酒啤啤佢,試了兩款手工啤,分別是 Lindemans Apple ($70) 同 Gold Cider,前者入口味道微酸、酒精濃度不高,只有 3.5%,喝起來帶陣陣青蘋果的果香,就算女士飲都一樣適合。至於後者 Gold Cider ($70),雖然筆者不大懂品酒,但覺得這支手工啤氣泡感細緻柔和,味道有點似香檳,都唔錯。
這一晚很精采,一家人都盡興而歸,而且最開心就是結賬時發現張單比預期便宜,原來是由於我們在 Happy Hour 內 ( 17:00 -20:00) 光顧,全單可獲八折優惠,So Good!
2016-03-03