2016-01-25 182 瀏覽
今日去睇行山用品有點攰,所以行到差不多諗住坐下,見到這間的甜品好漂亮而入面都不太嘈,所以我地2個人就大約5點鐘入左去試下先。好開心這個甜品店即時比了水和餐牌我地,每款的甜品都各有特色,最後我地一人叫了一個甜品,傾下之後去邊度行街街!~粟香紫薯山:黎到裝飾十分漂亮,上面有一大片紅色糖片和周邊有幾片小的紅色糖,有紅,紫和啡色影相好特出和令到眼睛吃了甜品。粟子香加上有杏仁粒以我這個粟子香十分滿足,紫薯一整個加上底下面有片餅,少少淋身而好香的紫薯加上少少脆口的餅口感幾特別,而中間的雪糕仲可以選其他雪糕,今次我叫了青檸雪芭,其實這個甜品偏飽但吾太甜,食了雪芭可消滯,整體好。暖朱古力泡沬:佢底層有朱古力brownies,味道夠濃又吾硬,仲要吸收左少少䁔朱古力少少熱又更香,加上䁔䁔的泡沬好特別。中間仲有野莓雪糕和新鮮偏酸的野莓可以中和了朱古力杯整體的甜度。濃濃的朱古力的香係口腔好滿足。
2016-01-23
2016-01-18 422 瀏覽
第一次試呢間甜品屋,被室內環境氣氛而吸引入去。室內環境氣氛很好,燈光暗暗地,好岩行完街食個tea同fd傾下計。睇完menu 我地試左紫薯窩夫配曲奇雪糕同芒果拿破崙!紫薯窩夫配曲奇雪糕 $62香甜既紫薯容夾係鬆脆既窩夫之中,外脆內軟,配上朱古力醬及糖漿,味道豐富。紫薯食落好特別,加埋雪糕仲可以揀雲呢拿,抹茶,朱古力口味。非常鐘意朱古力醬,唔會太甜又夠香濃朱古力味。糖漿除左配熱香餅,加埋窩夫食都係唔錯既選擇。芒果拿破崙 $58拿破崙平時食得多,食落同普通拿破崙冇乜分別,都係入面有Cream,出面係鬆脆味道。味道在合理水平。加上表面上既朱古力波粒及吉士醬,令本身己經好多層既芒果拿破崙更有口感。下次有機會行經呢頭實會再試其他口味既甜品!
睇完menu 我地試左紫薯窩夫配曲奇雪糕同芒果拿破崙!
紫薯窩夫配曲奇雪糕 $62
芒果拿破崙 $58

下次有機會行經呢頭實會再試其他口味既甜品!
2016-01-11
5 分鐘 (堂食)
2016-01-18 421 瀏覽
今次又黎到旺角黑布街呢頭搵甜品食呢度差唔多間見都食過 最後都揀番呢間一黎係之前對佢印象唔錯 二黎係比較岩自己口味綠茶心太軟 $58上次試過呢度嘅培茶心太軟今次試下綠茶心太軟啦 畢竟自己都鍾意綠茶結果呢度真係無令我失望啊心太軟出面層蛋糕夠厚身 而且唔會過林比較有實在嘅口感 呢啲先係正加埋入面啲流心綠茶醬更加不得了綠茶醬唔會太甜 綠茶味道亦都好濃算係目前食過嘅綠茶心太軟入面 最滿意嘅一個紫薯窩夫 $62旺角好出名嘅Next Station Dessert之前都食過一次 今次試下唔同嘅野先點知又嗌到個味道唔錯嘅紫薯窩夫窩夫好厚身 烘得好香而且外脆內軟入面嘅紫薯蓉落得好足而且真係有好濃嘅紫薯味 岩曬各位紫薯迷
今次又黎到旺角黑布街呢頭搵甜品

而且真係有好濃嘅紫薯味 岩曬各位紫薯迷
2016-01-14
綠茶心太軟
紫薯窩夫
  • 綠茶心太軟,紫薯窩夫
2016-01-17 382 瀏覽
路經旺角,發覺門外排長龍的NEXT STATION DESSERT.上OPENRICE查下發現原來相當夠人氣.排左一陣隊先有位MENU 推介的"TEST TUBE 2.0"...想起中學生活.就ORDER左一SET.外觀有趣,但份量不算太多.店員建議由右至左食,依據MENU介紹即是以Oasis(椰子奶凍&菠蘿慕絲)-->伯爵紅茶奶凍-->特濃朱古力慕絲的次序去食.椰子奶凍切粒粒,味道淡而清香,菠蘿慕絲酸味開胃,但一定要先吃完椰子奶凍,否則吃完菠蘿慕絲就惑覺不到椰子味了.伯爵紅茶奶凍最頂層有一層泡沫,沒甚麼味道,下面才是奶凍.茶味香而微苦帶甘,吃第一口還吃不出甘味.再吃才有回甘,很特別.特濃朱古力慕絲,頂層是白朱古力碎,下面是朱古力慕絲.帶有可可豆的苦味,入口軟滑,味道最強烈.另外仲叫左個綠茶泡沬.頂層是綠茶泡沬加綠茶雪糕,加上一些甜餅.底層是意大利奶凍,很軟滑,而且所有部份很MATCH,一層一層食都不覺怪,反而口感豐富.NEXT STATION DESSERT人氣高企有因,牆身有很多甜品介紹,裝修都有些復古風扇都很有古典氣.但店面又有些像酒吧甜品層次多元化.旺角甜品店很
外觀有趣,但份量不算太多.

另外仲叫左個綠茶泡沬.

風扇都很有古典氣.但店面又有些像酒吧
甜品層次多元化.旺角甜品店很多,但如此特別又有點像份子料理甜品的店舖確值得一試再試.

10 分鐘 (堂食)
2016-01-15 523 瀏覽
旺角真的愈來愈多甜品店,現在競爭那麼大,如果一間甜品店只是品質好也不足夠,還要有特色,夠新穎!上次去了這間Next Station Dessert,看見很多人都點這裡的招牌test tube ,我當然又去試試!店內的裝修都是以木和黑為主,感覺簡潔舒服,還配上和諧的燈光!不得不試的Test Tube ,其實就是三種不同的甜品,分別是 Oasis( 椰子奶凍 菠蘿幕絲) 、伯爵紅茶奶凍和特濃朱古力慕絲!賣相當然可愛,但除了Oasis的味道特別,椰子奶凍很濃郁外,其他都是普普通通的,很快就吃完^^ 拍照用的時間多過吃,整體來說,這個test tube也是外表出眾。另外還點了紫薯窩夫配雲呢拿雪糕,這個就真的給讚了! 紫薯窩夫 很香脆,紫薯味道甜甜的,外脆內軟。配著雲呢拿雪糕真的是絕配呀,還有兩個醬汁可以點,蜜糖和焦糖吧~~ 這個真的吃過翻尋味!甜品價錢合理,下次再來試試其實甜品!看見餐牌很多都很有特色~~
Test tube
紫薯窩夫配雲呢拿雪糕
2015-11-18
紫薯窩夫配雲呢拿雪糕
2016-01-15 525 瀏覽
今日自己行旺角又想食甜野,經過黑布街見到next station dessert,見到裝修舒服,就入左去試下,因為太早7點鐘,有三桌人,自己最後坐在一邊。裝修以啡色和木為主,輕輕音樂傾計吾錯,仲用畫版寫下優惠和推介。待應好快比水,餐具紙巾十分窩心,餐牌相片已十分吸引,今次吸引我眼球係佛手柑吉士加10蚊一個野莓乳酪,和待應推介的芝士撻。如果讚好佢個Facebook有9折,當然即讚好,最後結帳70蚊,竟然都飽肚離開。佛手柑吉士$58:嘩,甜品樣已經十分討好了,而清新佛手柑打蓉入吉士度,竟然係好清新吾滯,中間再配上草莓芭菲少少酸,好醒胃,而佢襯托都吾求其,每款一片同味jelly,和士多啤梨糖和一片檸檬乾糖都冇放過地清晒。芝士撻$15:其實都食過好多吾同店的芝士撻,這個已不錯,撻面有少少燶,入面好軟熟好香的芝士香,還有撻皮吾會得個硬字,都好香曲奇味,但堅飽肚…哈哈…以這個價錢黎講都好抵食。下次一定會再黎食過,勁鐘意粟子的我,一定會試粟香紫薯山!!
下次一定會再黎食過,勁鐘意粟子的我,一定會試粟香紫薯山!!
2016-01-14
2016-01-12 509 瀏覽
每次約朋友吃飯,總會有一兩位朋友因為公司需要加班而例遲,不過幸好這次是約在旺角旺區,本來準備要吃火鍋的,但因為有限時間,所以還是先在附近打發一下時間,等遲到的朋友到了才進去吃,當正要想是先逛逛街,還是找家咖啡店坐坐時,就有朋友就建議在旁邊的甜品店先吃一下甜品.既然沒人說過甜點不能在飯前吃的話,下一站甜點吧!反正這家甜品店的名字就叫 Next Station Dessert.雖然朋友們都很喜歡吃飯後甜品,但也少有在飯前吃,在不想吃太飽的情況下,當然是大家分著吃.先來最吸眼球的試管甜品,細小的試管盛裝著不同口味的甜品.配上專用的甜品匙羹,光擺設就覺得很有趣.我自己選了餐廳推介的口味Oasis,香甜的椰子奶凍配上微酸的菠蘿慕絲,口感細緻而不膩.味道頗為清新.其他口味分別是特濃朱古力慕絲,及伯爵紅茶奶凍.有點期待的特濃朱古力慕絲的香濃,但吃到嘴裏只有濃濃的香甜朱古力,倒是缺了點朱古力的微微苦味,還好還有甜甜的果醬作配搭,再加上有薄碎的白朱古力作點綴,令朱古力慕絲多了種不同層次口感.而伯爵紅茶奶凍在沒有期待下,倒是出奇地香濃細滑,茶和奶的比例剛好,小小一口就像在喝剛沖泡好的奶茶一樣.法式朱古力班
每次約朋友吃飯,

總會有一兩位朋友因為公司需要加班而例遲,

不過幸好這次是約在旺角旺區,

本來準備要吃火鍋的,

但因為有限時間,

所以還是先在附近打發一下時間,

等遲到的朋友到了才進去吃,

當正要想是先逛逛街,

還是找家咖啡店坐坐時,

就有朋友就建議在旁邊的甜品店先吃一下甜品.

既然沒人說過甜點不能在飯前吃的話,

下一站甜點吧!

雖然朋友們都很喜歡吃飯後甜品,

但也少有在飯前吃,

在不想吃太飽的情況下,

當然是大家分著吃.

先來最吸眼球的試管甜品,

細小的試管盛裝著不同口味的甜品.

配上專用的甜品匙羹,

光擺設就覺得很有趣.

我自己選了餐廳推介的口味Oasis,

香甜的椰子奶凍配上微酸的菠蘿慕絲,

口感細緻而不膩.

味道頗為清新.

其他口味分別是特濃朱古力慕絲,

及伯爵紅茶奶凍.

有點期待的特濃朱古力慕絲的香濃,

但吃到嘴裏只有濃濃的香甜朱古力,

倒是缺了點朱古力的微微苦味,

還好還有甜甜的果醬作配搭,

再加上有薄碎的白朱古力作點綴,

令朱古力慕絲多了種不同層次口感.

而伯爵紅茶奶凍在沒有期待下,

倒是出奇地香濃細滑,

茶和奶的比例剛好,

小小一口就像在喝剛沖泡好的奶茶一樣.
法式朱古力班戟配青檸雪葩

薄薄的班戟皮包裹著香濃朱古力慕絲,

濃稠香甜的朱古力當中還有輕甜像奶油吉士的口感,

減緩了過盛的朱古力味,

但慕絲膠著的濃稠口感還是會有點膩,

還好朱古力慕絲裏還夾雜著一些果仁,

為甜點增加了不同層次的口感.

吃過朱古力班戟後,

嘴裏還是一片朱古力甜味,

那就來些青檸雪葩清新一下吧!

微酸帶清甜味的雪葩絕對是不錯的配搭.

本來看到店裏還有最近挺熱的芝士撻,

可惜還要吃火鍋,

遲到的友人也終於到了,

芝士撻就只好留待下次.

2015-12-04
  • Test Tube2.0
星期六食完午餐,無聊閒逛等朋友放工.....朋友放工後,帶左我去下一站下一站甜品屋呢間甜品屋環境好似西式酒吧甜品亦好特別好有特式花多眼亂揀黎揀去終於揀到點了呢款好特別名叫Test Tube 2.0 HKD68賣點係Oasis(椰子奶凍,菠蘿慕絲);伯爵紅茶奶凍;特濃朱古力慕絲味道好夾左面:特濃朱古力慕絲好濃朱古力味,有點甘苦,口感幼滑,上層有一粒粒白朱古力碎碎中:伯爵紅茶奶凍好香滑紅茶口味,奶凍柔滑,甜加茶的甘味,不澀,唔會膩右asis個人最愛口味,甜甜微酸,口感好到不得了面層檸檬片好脆口,中中層椰子奶凍,下層菠蘿慕絲椰子奶凍好香軟,慕絲香滑一款甜品可試到多款口味及口感又唔會好甜,反而好清新一款後不錯的甜品十分適合多心的朋友栗香紫薯山HKD65單看賣相就夠吸睛好獨特味道同樣做得好好好夾,唔會甜面層糖片:脆脆的,微甜栗子蓉一個雲呢拿雪糕球之後用紫薯弄成的紫薯蓉,唔會甜,好香紫薯氣味下層蛋白脆整個配合同吃口感獨特,有好多唔同層次口感冷熱口感交替有甜,脆,軟,滑從未吃過咁特別的甜品而且唔膩多吃一個也絕無問題
星期六食完午餐,無聊閒逛

等朋友放工.....

朋友放工後,帶左我去下一站

下一站甜品
呢間甜品屋環境好似西式酒吧

甜品亦好特別好有特式

花多眼亂揀黎揀去終於揀到

點了呢款好特別

名叫Test Tube 2.0 HKD68

味道好夾
左面:特濃朱古力慕絲

好濃朱古力味,有點甘苦,口感幼滑,上層有一粒粒白朱古力碎碎

中:伯爵紅茶奶凍

好香滑紅茶口味,奶凍柔滑,甜加茶的甘味,不澀,唔會膩

asis

個人最愛口味,甜甜微酸,口感好到不得了

面層檸檬片好脆口,中中層椰子奶凍,下層菠蘿慕絲

椰子奶凍好香軟,慕絲香滑

一款甜品可試到多款口味及口感

又唔會好甜,反而好清新

一款後不錯的甜品

十分適合多心的朋友
栗香紫薯山HKD65

單看賣相就夠吸睛

好獨特

味道同樣做得好好好夾,唔會甜

面層糖片:脆脆的,微甜

栗子蓉

一個雲呢拿雪糕球

之後用紫薯弄成的紫薯蓉,唔會甜,好香紫薯氣味

下層蛋白脆

整個配合同吃

口感獨特,有好多唔同層次口感

冷熱口感交替有甜,脆,軟,滑

從未吃過咁特別的甜品

而且唔膩

多吃一個也絕無問題
2016-01-09
  • test tube 2.0
  • 栗香紫薯山
2016-01-10 482 瀏覽
在旺角黑布街食飯後甜品,似乎變了一個指定動作。今天就來到Next Station Dessert試一試~餐廳以木為主題,感覺懷舊,讓人心情放鬆。在這裏跟朋友吃吃甜品、談談天,是一件賞心樂事~ 打開餐牌第一頁就給這個test tube吸引著。Test tube由右至左都是不同味道:椰子奶凍+菠蘿mousse、Earl Grey mousse、特濃朱古力mousse。喜歡每一枝test tube都有些點綴,賣相很吸引。緊記要由右至左、味道淡至濃來吃,否則感受不到那漸進的層次。 椰子與菠蘿微酸又帶甜,味道配搭完美。mousse夠滑,為下一枝test tube帶來一個開胃的好開始。第2枝是我最愛的Earl Grey 茶味香濃,mousse繼續保持幼滑,喜歡Earl Grey的朋友一定要試!第3枝是朱古力mousse,相對頭2枝,這一枝比較普通。朱古力味濃郁,但不及前2枝香滑。但test tube難share,獨食比較好~ haha另一款又是賣相吸引到我的甜品~紫薯蓉像山丘一樣佈滿整隻碟,很幼滑。雪糕是雲尼拿味,清香細滑,伴著紫薯一起吃可是減低紫蔑的飽滯感。大球紫薯蓉底下還有一片焗蛋白脆脆

餐廳以木為主題,感覺懷舊,讓人心情放鬆。

在這裏跟朋友吃吃甜品、談談天,是一件賞心樂事~
Test Tube 2.0
打開餐牌第一頁就給這個test tube吸引著。

喜歡每一枝test tube都有些點綴,賣相很吸引。

緊記要由右至左、味道淡至濃來吃,否則感受不到那漸進的層次。

第2枝是我最愛的Earl Grey

但test tube難share,獨食比較好~ haha
栗香紫薯山 $65 - ★★★★☆
另一款又是賣相吸引到我的甜品~

紫薯蓉像山丘一樣佈滿整隻碟,很幼滑。

大球紫薯蓉底下還有一片焗蛋白脆脆,有點似馬卡龍。3款一起吃,口感跟味道都很有層次,非常滿足!

還有一大片栗子像紅地毯般鋪在碟上,再加點紅色的焦糖脆脆,又是令一種感覺、另一種口感!

但這個獨食有點滯,2人開心share會更好!$68有這個質素,絕對超值!

睇得又食得,而且價位不高,絕對是超值推介!排一排又有乜所謂wo~ ;D

2015-12-29
$67 (宵夜)
栗香紫薯山 $65 - ★★★★☆
2016-01-09 582 瀏覽
今次同中同係旺角行行下街,有d肚餓就周圍搵野食,目光都俾呢間next station dessert吸引。而且我地都係愛食甜品之人,就食下左呢間既食物。環境雖小,但裝潢唔錯,有少少高級餐廳feel。店員服務都幾好,又好細心, 見我地冇位放袋個陣, 即刻攞一d幾靚既掛鉤掛袋睇menu,佢有好多選擇,例如紫薯窩夫、心太軟、拖肥泡沫等等。佢重有好有創意既test tube 2.0添,不過今次冇食到,下次再黎一定會食下。我點左個草莓泡沫,58蚊。佢既賣相超吸引,用粉紅色心心作點綴切合pink lady主題。心心係威化,都幾脆。最頂一層係草莓泡沫,士多啤梨味好香濃,但冇想像中咁甜,甜而不膩。之後就係pink lady yoghurt icecream濃厚的泡沫加上雪糕,底層再有tequila rose panna cottapanna cotta非常滑溜,成個配搭好match,令味道有無窮層次marinated strawberry果肉除左令甜品增添香味之外,也增加嚼口感之後我朋友點左個焙茶心太軟配金沙朱古力脆脆雪糕,62蚊。賣相真係唔錯,幾道青綠色的痕作點綴,為心太軟添上幾分美感。把蛋糕外層輕
而且我地都係愛食甜品之人,就食下左呢間既食物。
環境雖小,但裝潢唔錯,有少少高級餐廳feel。
我點左個草莓泡沫,58蚊。
心心係威化,都幾脆。
之後我朋友點左個焙茶心太軟配金沙朱古力脆脆雪糕,62蚊。
賣相真係唔錯,幾道青綠色的痕作點綴,為心太軟添上幾分美感。
把蛋糕外層輕輕切開,流心即湧出,非常澎湃
焙茶蛋糕外脆內軟,好甘香,唔算太苦澀
金莎雪糕雖然食落唔似有金莎味,但非常軟滑,甜度適中。
雪糕榛子朱古力味突出香濃,與蛋糕拌著吃口感更佳。
一冷一熱的對比,榛子朱古力味的甜VS焙茶的微澀,
為味覺帶來衝擊。
榛子碎十分香脆,同雪糕一齊食層次更豐富
2016-01-08 554 瀏覽
平時夜晚經過呢度都係勁多人,早幾日同朋友食完飯,見到難得唔洗排隊就入來試下。 見有新野! $15(試食價)有芝士tart食之前一直都好想試sogo果間d芝士tart,無奈人龍勁長,好多朋友話排左差唔多一個鍾,但凍gei。。。(o下?)食tart最緊要係熱食先好味,特別係呢d流心美食。個tart來到,見到面層d芝士局得好靚!急不及待切開佢,見到d芝士慢慢流出,勁香阿!食落個皮好脆,但唔係鬆化果種,朋友話應該係牛油比例落得無咁多,所以果種口感係會感覺水份無咁重不過都算唔錯整體來講好好食!值得一試但如果鍾意口感比較鬆化gei皮,咁可能會鍾意半熟工房多d。其實各有特色,呢度gei芝士tart d cheese咸味剛剛好,口感香滑得來唔會太杰或者稀,creamy得來唔會太漏同太甜。 另外同朋友叫左Test Tube 2.0 &佛手柑吉士, 對於鍾意食甜品但又怕太甜gei朋友來講,佛手柑吉士可以話係首選, 因為味道清香,口感滑溜, 酸味係控制得恰到好處,中間有一層士多啤梨雪芭,呢個酸酸甜甜(微酸only),都唔錯最緊要係唔好過甜。不過個人唔太鍾意側邊d酸莓乾(紅色粒粒),雖然只係伴碟,但味道麻麻,
(o下?)
不過都算唔錯
整體來講好好食!值得一試

最緊要係唔好過甜。不過個人唔太鍾意側邊d酸莓乾(紅色粒粒),雖然只係伴碟,但味道麻麻,可以換成生果或者走左佢會好d。

Test Tube 2.0朋友話之前食過1.0,話覺得唔錯,所以今次試下2.0,今次食都係好評。呢個最好兩個人share會好d,如果一個人食晒可能會覺得膩,基本上三支tude gei口感都係creamy(輕盈),整體係唔錯架
可以一次過滿足三種口味!
staff都算細心,有提我地由清至濃咁去食,可以食到唔同層次gei味道。
test tude由右至左分別係
asis,百爵紅茶奶凍同特濃朱古力mousse。最like Oasis,味道好似"pina colada",菠蘿味好出好香而且唔酸,椰子奶凍就清左少少,可能怕搶左菠蘿d味道。 紅茶奶凍d奶味重左少少,感覺好似有d cover左茶味,茶gei甘香要食完先由舌頭末端浮出來。特濃朱古力好香,但如果多少少苦味更佳,唔會越食越甜咁。(可能係因為我鍾意苦味朱古力。

整體來講,呢度d甜品味道唔錯,環境開揚舒適,幾好坐。
甜品賣相好精緻,見到個menu已經比佢溶化左。
半熟芝士tart
佛手柑吉士
半熟芝士tart
佛手柑吉士
  • 芝士撻
  • 佛手柑吉士配草莓分子啫喱
2016-01-07 767 瀏覽
Hak Po Street is a street where most of the popular desserts in Mongkok are clustered together. Just to name a few, Ph* dessert, HeShe* & Next Station Dessert etc. For people like us who prefer to have desserts after dinner, we need not go around hunting for nice desserts anymore. When we reached Next Station dessert at 9pm+, it was already full of people and lines of people queuing up. As the turnover was quite fast, we waited for around 20 minutes before we were assigned a table. There were bo
There were boards outside and inside the shop, letting customers know what are their most hot selling items so that we are able to choose easier. Their hot selling items include lava cake with ice cream and Naploeon. As we wanted to try something more unique and suited our tastebuds, we decided to go for purple sweet potato as our theme.
Chestnut & purple sweet potato mountain - When it was being served, the presentation has already captivated me. Chestnut puree was being used to draw a long line to decorate it. It was served with vanilla ice cream, purple sweet potato paste and macaron-like at the bottom. It was a very interesting dessert. The sweetness of vanilla ice cream compliment the blandness of sweet potato nicely. As chestnut puree was quite filling, i was already full when i finished it.
Purple sweet potato waffle
Purple sweet potato waffle - I have never seen this dessert before. Purple sweet potato paste was stuffed into waffle for serving. When dipped in syrup and chocolate sauce, it was even tastier than a normal waffle. Waffle was very crispy as it was served hot. Vanilla ice cream comes with it as well.
2016-01-02 756 瀏覽
香港鋪租貴絕全球,登打士街的小食店呎租更高達十萬元,所以近年旺角區有不少食店都搬到黑布街、白布街和煙廠街等較偏僻的街道。不久前跟朋友吃過這甜品店覺得不錯,今次又剛巧跟朋友在旺角飯局,飯後就來這甜品店延續未完的話題。上次來是平日晚上,所以店內還沒坐滿,今次來雖然同樣在平日,但可能在聖誕假期前後,所以晚上九點多來到時,門外已有一條人龍,最後等了半個小時才能入座,幸好有朋友邊聊邊等,時間也過得很快。甫進店內,甜品店貌似地方不大,約可容納三十人,但原來廚房旁邊還有一條窄巷,走入窄巷還有空間,約可容納多三十人。上次來有不少甜品售罄,今次有較多選擇。朋友點了綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕($58),左邊是綠茶心太軟,上面堆滿如小山高的紅豆,紅色配綠色,非常突出,右手邊粉紅色的是野莓乳酪雪糕,雪糕下面是消化餅碎,碟子的上方用士多啤梨醬橫劃在白色的碟子上,有一種中國山水畫的韻味。一切開心太軟,綠茶漿泉湧而出,一縷縷青煙從心太軟內飄出,可見心太軟是即叫即焗。綠茶漿綠茶味香濃,帶點綠茶的澀味,質地濃稠,心太軟口感軟腍,能吃到啖啖綠茶味,配上香甜的紅豆,真是絕配。旁邊的雪糕雪的夠凍,不會太快融快,雪糕奶味頗重,中

上次來有不少甜品售罄,今次有較多選擇。
朋友點了
綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕
一切開心太軟,綠茶漿泉湧而出,一縷縷青煙從心太軟內飄出,可見心太軟是即叫即焗。綠茶漿綠茶味香濃,帶點綠茶的澀味,質地濃稠,心太軟口感軟腍,能吃到啖啖綠茶味,配上香甜的紅豆,真是絕配。旁邊的雪糕雪的夠凍,不會太快融快,雪糕奶味頗重,中間夾雜少量野莓醬,味道酸酸甜甜,正好中和心太軟的甜味,而雪糕下面的消化餅碎,正好增加雪糕的口感。
綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕
Test Tube 2.0($68)

上次來吃甜品以見到旁邊食客點這個很想試試,但最後被朱古力心太軟吸引了,今次決定要試試。甜品共有三款口味,分別放在實驗室內的試管內,外觀玩味十足。
最右手邊的是
Oasis(椰子奶凍&菠蘿慕絲),最頂有半片檸檬點綴,上面有切粒椰子奶凍,下層淡黃色的是菠蘿慕絲。
Test Tube 2.0
切粒椰子奶凍有淡淡椰子味,口感就跟平常吃到的椰汁馬豆糕差不多。
Test Tube 2.0
下面就是菠蘿慕絲,入口幼滑,菠蘿味酸酸甜甜,頗為清新。
Test Tube 2.0
菠蘿慕絲下面原來還有奶凍,同樣香滑。
中間的試管是
伯爵紅茶奶凍,最頂層有份子甜品常見的泡沫,下面才是奶凍。
Test Tube 2.0
泡沫只是增加視覺效率,實際是沒有味道的。而伯爵紅茶奶凍,入口香滑,伯爵紅茶加上奶凍,有點像在吃固體的奶茶一樣,符合了份子甜品外表跟內在完全不靠譜的關係。
最左手邊的是
特濃朱古力慕絲,最頂層是白朱古力碎片,中間紅色的是紅莓醬,下面則是朱古力慕絲。
Test Tube 2.0
特濃朱古力慕絲朱古力味果然香濃,慕絲入口細滑,非常好吃。
Test Tube 2.0
總結,甜品甜品選擇雖然不算多,但款式都比較特別,味道不俗外,賣相也很花心思,價錢雖然不算便宜,但同區計也算合理,也算是不錯的飯後甜品地。
2015-12-29
30 分鐘 (堂食)
$63 (宵夜)
2015-12-31 1038 瀏覽
聖誕假期被老媽徵召,陪她遊桂林。自少便從書本上知道,桂林山水甲天下,而我地住宿的陽朔,更有"陽朔山水甲桂林"的美譽。悠然地坐在竹筏上,在漓江漂流,欣賞兩岸景色,感覺置身世外桃源。吃盡特色的桂林米粉,啤酒魚,十八釀,桂花酒,大飽口福。回程的一天,實在忍不住了。廣西美食有多好,欠了甜品,就是渾身不自在。火車來到旺角東,正好到黑布街滿足我的甜癮。有新的Test tubes味道,名叫Test Tube 2.0,幾型。紫薯窩夫配雲尼拿雪糕黑板上畫了十月新推出的甜品,被紫薯二字深深吸引。坦白說,賣相沒預期出色。薄薄的窩夫,只在中間見到線般幼的紫薯踨跡,第一下有點失落。說到雪尼拿雪糕,獨愛超濃雲尼拿香,佈滿一點點雲尼拿籽,幼滑豐盈的雪糕。這個淡淡的雲尼拿味,介乎雪糕和雪葩之間的口感,顥然不是我杯茶。切開窩夫,冒出柔弱的白煙,露出內藏的紫薯。沒想到扁扁的窩夫,竟夾著不少紫薯。入口暖暖的,帶淡淡的蛋香牛油香,襯托出天然又清新的紫薯。輕輕的紫薯甜,足以滿足了我忍了幾天的甜癮。窩夫微脆帶軟,最喜歡這正宗比利時窩夫的口感。焙茶心太軟配金莎朱古力脆脆雪糕掃上兩道青綠色的痕,簡單地把心太軟點綴得令人眼前一亮。金莎

紫薯窩夫配雲尼拿雪糕
黑板上畫了十月新推出的甜品,被紫薯二字深深吸引。

焙茶心太軟配金莎朱古力脆脆雪糕
掃上兩道青綠色的痕,簡單地把心太軟點綴得令人眼前一亮。金莎雪糕比雲尼拿雪糕更滑更稠,而且把金莎的榛子朱古力味徹底地展現出來,又不會太甜。還有很脆的榛子碎,添上口感。

吃過Next Station的綠茶心太軟,看著它湧出來的焙茶餡沒太大驚喜,但也深感讚嘆。焙茶味濃,不太甜,完全不膩。蛋糕焗得軟,跟焙茶漿形成對比。互相襯托,十分滋味。
暖拖肥泡沫
Baileys panna cotta, espresso jelly, banana slice, vanilla ice cream
我倆總是不滿足於一人一份。第三個選了暖暖的泡沫。杏仁條又香又清脆。一小口的泡沫,暖暖的,甜中帶咸,甜得輕盈,十分驚喜。又是那球得不到歡心的雲尼拿雪糕,但放在這裡跟泡沫和奶凍拼在一起,反而不錯。

從旁邊可以見到,最底是Baileys奶凍,上面一層咖啡啫喱,咖啡味濃得薄薄一層就夠了。啫喱之上,鋪了半邊切成片的香蕉。小小的杯,毫不簡單。奶凍夠滑,Baileys味十分突出,而且Baileys本來跟奶就是天作之合,做成奶凍,是理所當然的好吃。
店外沒有人龍,店內也坐不滿。還以為善忘的港人都此店的熱潮已經退卻,原來入面設有更多座位,還坐得滿滿的。店方定時定候推出新甜品,令人吃不厭,一再回頭。
2015-12-28
$90 (宵夜)
2015-12-30 530 瀏覽
:朱古力酒心心太軟配曲奇雪糕 Chocolate Molten Cake with Cookies & Cream Ice cream $58自選酒心一款:Rum, Grand Manier, Baileys, Tequila Rose🍾54%朱古力整既心太軟果然夠濃👍 但竟然唔算太甜 而且唔會過份膩!最驚喜既係酒心以外地夾 雖然waiter哥哥話baileys最多人揀,但最後試左好濃酒味既Rum😚 將酒心唧入心太軟 又可以玩又可以食😋 Rum同朱古力真係好夾~~ 另外呢個心太軟絕對焗得岩岩恰當 個皮好正😆 但好可惜就係個cookies&cream雪糕唔濃 冇乜曲奇味🍪 得cream😂 變相同朱古力一齊食就被掩蓋晒😢