餐廳: Shack Tapazaka
資訊:

2021-07-28 80 瀏覽
今天於煩囂中尋找一點寫意的生活,去了位於銅鑼灣內街的居酒屋吃東西,輕快的音樂令人十分輕鬆。天氣十分熱,先來杯啤酒消暑,爽口清涼。炸雞配啤酒是絕配,是次黑蒜油炒飯配炸雞,既有香噴噴的菇菌香蔥炒飯,中間的蛋黃增添了炒飯的香滑度,亦有大大件的脆皮酥炸雞。串燒是店舖的主打食物之一,要了兩款,牛肉串和豬腩片各有特色,牛肉串香腍,配自家製醬汁;豬腩片肥瘦適中,配蓮藕蹟物。花魚一夜干大大條,多肉少骨,有肉汁,而且沒有死鹹。
天氣十分熱,先來杯啤酒消暑,爽口清涼。

花魚一夜干大大條,多肉少骨,有肉汁,而且沒有死鹹。
2021-07-26 65 瀏覽
今日阿女day off 同佢出嚟行街放鬆吓😆 喺銅鑼灣行到攰 就黎食下小食飲下啤酒🍻 menu 上面有個set 係$98 一杯嘢飲一份小食 都唔少嘢揀👍🏻呢份係吞拿魚加紫菜 吞拿魚蓉充滿脂肪 做餸酒小食簡直係一百分💯 炸魷魚圈炸得好香脆 好啱餸酒 配埋梅酒一齊別有一番風味👍🏻👍🏻 梅酒有好濃嘅薑味 意外地同梅味好夾 我地仲嗌左兩大杯啤酒!一杯Asahi 一杯Calsberg 天氣咁熱 又行咗咁耐 飲番杯凍冰冰嘅啤酒真係好舒爽😍另外仲試咗呢杯殘波sparkling 真係又消閒又消暑啊!!!😝

另外仲試咗呢杯殘波sparkling

真係又消閒又消暑啊!!!😝
2021-07-12
2021-07-26 34 瀏覽
二人打完乒乓球後,前往銅纙灣食日本菜。這家居酒屋的內部裝修大量採用木材,吧枱後有木製水車大型裝飾,居酒屋環境氣氛輕鬆,食品飲品款式多,很適合閒聊。先來一杯自家製梅酒98元,酒面浮有一大粒冰,配搭一粒梅,賣相美觀,酒精濃度不高,味道酸酸甜甜,很開胃。香蔥吞拿紫菜卷88元,吞拿魚刺身魚蓉加入香蔥,紫菜分開上,脆卜卜帶少少鹽,紫菜與吞拿魚一起吃,十分滋味。串燒併盤肉海縱橫138元。燒豬腩肉邊緣位置有輕微燒燶,香口但不帶苦味,火候掌握得恰到好處,豬腩肉內層脂肪甘香。燒豬柳肉香口肉嫩多汁。燒牛柳粒有嚼勁牛味濃。燒免治雞肉棒含有雞軟骨碎,爽口惹味。燒鮮冬菇兩串共42元,冬菇味香,味道鮮甜。黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞88元。炸雞非常好味,外層香脆,內層肉嫩多汁。每粒飯粒均吸收了黑蒜油,再加入香葱和生雞蛋攪拌一起吃,味道層次豐富。總結:氣氛輕鬆,美味抵食。
二人打完乒乓球後,前往銅纙灣食日本菜。

燒鮮冬菇兩串共42元,冬菇味香,味道鮮甜。

總結:氣氛輕鬆,美味抵食。
2021-07-25
呢間Chill 爆特式酒吧餐廳,係一間主要serve 日式食物餐廳,另外酒類好多任君選擇,最緊要happy hour 時段都幾抵飲。今次我點了幾款小食同一杯特色梅酒:酥炸日本河蝦 $68河蝦外型偏細,炸得好香脆。份量都好多,係一個吾錯佐酒小食。燒花魚一夜干 $88一魚干係一種「醃漬、風乾」的處理方式,留住鮮魚味道,花魚肉質嫩滑最適合用一夜干,絕對推介。燒茄子$42一份有兩串,茄子燒得好香好嘢味😍肉海縱橫 $138呢個係一個肉嘅拼盤,有燒豬腩片、豬柳肉、牛柳粒同免治雞肉棒。都幾抵食,散叫仲可以試到吾同種類嘅肉🤩日式炸豆腐 $48豆腐唔會好厚粉,炸得好薄身。鍛高譚 紫蘇梅酒 $98🥃紫蘇梅酒,顏色係紫色,味道會有陣陣紫蘇香味,幾特別,幾好飲。

今次我點了幾款小食同一杯特色梅酒:

酥炸日本河蝦 $68
河蝦外型偏細,炸得好香脆。份量都好多,係一個吾錯佐酒小食。

燒花魚一夜干 $88

燒茄子$42
一份有兩串,茄子燒得好香好嘢味😍

肉海縱橫 $138

日式炸豆腐 $48
豆腐唔會好厚粉,炸得好薄身。

鍛高譚 紫蘇梅酒 $98🥃
2021-07-22 41 瀏覽
心情不佳最好搵好友去喝酒談心,好好舒發一下負面情緒,一朝早到晏晝就開始飲飲食食,第二站去到這間半開放式餐廳,環境格局非常舒服,令人感覺放鬆。餐廳有好多日式小食、送酒小菜,超適合一邊飲酒一邊食。HK Yau Time Square Lager 香港本地出產手工啤酒,入口有陣陣柑橘香味,慢慢有少少回甘,不錯喔!Brooklyn Defender IPA 美國第一手工啤酒,散發陣陣熱帶水果香氣,口感清爽,果香濃郁, 入口順暢。鹽燒雞中翼雞翼外皮燒到香脆可口,肉質鮮嫩,加了少許黑椒、鹽,已經非常入味。吉列池魚池魚炸到金黃色,入口脆嫩,魚肉鮮美,沾上沙律醬更加滋味。吉列芝士塊芝士軟滑香濃,外脆內軟,非常適合做送酒小吃。日式炸豆腐豆腐沒有多加調味,浸上香濃鮮味的鰹魚汁湯,慢慢吸引鮮味,入口豆味香濃,而且非常滑溜,好吃。

餐廳有好多日式小食、送酒小菜,超適合一邊飲酒一邊食。

HK Yau Time Square Lager

Brooklyn Defender IPA

鹽燒雞中翼

吉列池魚
池魚炸到金黃色,入口脆嫩,魚肉鮮美,沾上沙律醬更加滋味。

吉列芝士塊
芝士軟滑香濃,外脆內軟,非常適合做送酒小吃。

日式炸豆腐

2021-07-19 60 瀏覽
在銅鑼灣等朋友收工一起睇戲,見到耀華街有一間串燒店而且有happy hour的優惠幾吸引,就進去試一試。【Asahi】最易入口的啤酒,配炸物一起吃,望著泡沫一點點消失很治癒。【Fish & Chips】新鮮熱辣剛炸好的薯條永遠最好吃,沾著蛋黃醬,份量比預期多很多。炸魚就兩小塊,亦嚐到魚柳味道。【All Day Breakfast】朋友點的份量都是頗多,有煎蛋、火腿、炸魚柳和蒜蓉法包。其實配啤酒已經差不多一個晚餐的份量了。【肉海縱橫】放縱食肉!有燒豬腩片、牛柳粒、豬柳粒及免治雞肉棒。燒豬腩片最香口,油脂和腩肉夾在一起。【燒茄子】微辣的麵豉醬沾在茄子上,很惹味,可惜得四片,不夠喉。【燒泰式魷魚】很辣,充滿泰式風情,魷魚又彈牙,愈辣愈想吃。

Asahi Draught

All Day Breakfast

燒茄子

【燒泰式魷魚】很辣,充滿泰式風情,魷魚又彈牙,愈辣愈想吃。
燒泰式魷魚
2021-07-05
Asahi Draught
All Day Breakfast
燒泰式魷魚
2021-07-12 23 瀏覽
又到星期日,下午就來到這間日式酒吧的餐廳來個HAPPY HOUR!餐廳裝修好有FEEL,岩曬HAPPY HOUR過來同朋友CHIT CHAT 下。 飲品方面,點了一杯餐廳自家製梅酒。此梅酒由清酒釀造,呈上的時候有一粒梅,甜甜地容易入口,適合女士初嘗飲品。串燒鷄拼盤這個拼盤有4串鷄腿肉,2串雞軟骨,有種在西式酒吧内品嘗到日式串燒的感覺。肉海橫縱拼盤包括燒豬腩片、豬柳肉、牛柳粒和免治鷄肉棒。另外還叫了一個飯感覺會比較飽肚。黑蒜油鑊仔炒飯配炸鷄炒飯是屬於日式偏濕潤類的炒飯,一上臺已聞到黑蒜油的香味,而且粉量十足,實屬飽肚之選!
串燒鷄拼盤

肉海橫縱
拼盤包括燒豬腩片、豬柳肉、牛柳粒和免治鷄肉棒。
另外還叫了一個飯感覺會比較飽肚。
黑蒜油鑊仔炒飯配炸鷄
2021-07-10 647 瀏覽
銅鑼灣時代廣場shopping完,剛好帶客人完成最後一期工程,鬼佬客人鍾意酒吧feel,呢個鐘數四五點多數下午茶,老蘭都未開。穿過小巷見到一間可以半室內室外feel bar,有炒飯飲酒,當下決定在此用餐。环境:在巷子穿梭的附近,靠近路旁可以慢慢欣賞匆忙的人。|炙烤生牛肉他他^頭盤食肉不可以錯過生牛肉他他,牛肉切片,亦都有厚度,他他醬汁灑落表面上。|肉海縱橫^呢間bar應該主打串燒,以為不是宵夜無串燒,原來都可以有不同款選擇。客人鬼佬大口吃肉性格不變,一個肉海縱橫包含了豬肉,牛柳,雞肉。不同風味,有肉都要有酒,客人首選了黑糖梅酒,佢話對應返我哋菜式。日式風味應該搭配清酒或者黑糖梅酒。|黑糖梅酒^些少冰,黑糖味濃郁飄香。入口微甜,又有梅子酸度。適合女性飲品。|烤豬腩片^豬肉最好味道在腹部,一直都是串燒燒烤首選的豬五花肉。火候在大概膿味之間,一層層油花都變了香味而脆。搭配少少酒,用它襯酒最合拍。整個下午都帶住微醺醉意。|黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞^擔心不夠飽肚,因此都另外叫多飯。餐牌有一個是飽肚系列。應該好似煲仔飯咁,全部珍珠米不是幹身,黑蒜油香味濃,賣相中間有普通雞蛋搭配,四周有四舊炸雞。炸雞新

环境:

在巷子穿梭的附近,靠近路旁可以慢慢欣賞匆忙的人。
|炙烤生牛肉他他^
炙烤生牛肉他他

頭盤食肉不可以錯過生牛肉他他,
牛肉切片,亦都有厚度,他他醬汁灑落表面上。
|肉海縱橫^

|黑糖梅酒^
黑糖梅酒

|烤豬腩片^
燒豬腩片

整個下午都帶住微醺醉意。
|黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞^

黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞

擔心不夠飽肚,因此都另外叫多飯。
餐牌有一個是飽肚系列。

應該好似煲仔飯咁,

炸雞新鮮口感脆。
如果之前他他牛肉擔心太生,可以將生牛肉溝埋,認真有煲仔飯味道。

價錢買單相對不是太貴,經濟又有feel的午後。
2021-07-10
炙烤生牛肉他他
黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞
  • 烤豬腩片
2021-06-30 27 瀏覽
•酥炸日本河蝦🦐賣相吸引 蝦仔炸至金黃仲非常脆口 真係會食唔停口 而且又點少得配返杯酒一齊享用•玉子厚燒🫔玉子燒得剛剛好 而且有最愛黑松露鋪面食落玉子仲保持到好滑🤎•日式煎餃子🥟咬落餃子仲有肉汁 唔會煎到乾爭爭 喜歡🤎而且鍾意佢鋪頭既環境 同班朋友坐但傾下計CHILL下都幾正🥃
•酥炸日本河蝦🦐

•日式煎餃子🥟
咬落餃子仲有肉汁 唔會煎到乾爭爭
喜歡🤎

2021-06-20 569 瀏覽
假日最佳節目當然是逛街嚐美食。逛了一陣子雙腳開始發軟,全身發熱。我就提議去飲番杯啤酒 Chill Chill。行經銅鑼灣耀華街見有間幾有格調的「Shack Tapszaka」便走了入去。安坐在長木長檯,感覺環境氛圍十分輕鬆,一下子便放鬆了心情。再點番杯酒幾款佐酒小食嘆下先。Asahi 啤酒喝一口冰冰涼涼,暑氣全消。Ginger Umeshu 薑梅酒跟送一客炸魷魚圈,很實惠。薑梅酒味道濃度剛好,有香甜梅味,還有陣陣淡薑味,原來都好夾。炸魷魚圈,外層惹味薄衣酥脆,內層雪白魷魚圈嫩滑,炸功十分出色,是佐酒佳物。枝豆口感軟硬適中,味道微咸,咬開豆衣,咀嚼著飽滿豆肉,豆香四射。串燒套餐「肉海縱橫」,一客有四款燒豬腩片:肥而不膩,甘香爽口免治雞肉棒:嫩滑容易入口,免治雞肉內還加有雞軟骨,口感嫩滑中帶有脆口。牛柳粒:有嚼頭但不韌,肉味濃郁。豬柳粒:燒得香口,仍保存肉汁豐富。柚子油甘魚碎紫菜捲刺身級的油甘魚肉剁成蓉,口感肥美,魚油脂甘口,加入柚子皮,清新香氣,再配搭脆口紫菜,真係多重層次的享受。朋友跟我說,下次逛街覺累,都不一定要飲咖啡了,來個舒服休閒的洒吧,飲番杯食串燒都係一個極度好的選擇。

Asahi 啤酒
喝一口冰冰涼涼,暑氣全消。

Ginger Umeshu 薑梅酒&炸魷魚圈

Ginger Umeshu 薑梅酒

炸魷魚圈

枝豆

串燒套餐「肉海縱橫」,一客有四款
燒豬腩片:肥而不膩,甘香爽口
牛柳粒:有嚼頭但不韌,肉味濃郁。
豬柳粒:燒得香口,仍保存肉汁豐富。

免治雞肉棒

Ginger Umeshu 薑梅酒&炸魷魚圈
Ginger Umeshu 薑梅酒
炸魷魚圈
免治雞肉棒
2021-06-05 55 瀏覽
同朋友嚟咗呢間居酒屋食下午茶本身已經打算叫梅酒,見到有依個優惠就點咗個薑梅酒試下雖然係夏天飲,但因為有舊大冰喺中間所以好透心涼。甜度適中,薑味唔會重得太過份。送嘅酥炸魷魚圈都幾好食,魷魚彈牙,點嘅醬係辣醬再加日本沙律醬一齊點,好開胃送酒。吉列池魚原來係咁大條,好啖啖肉。朋友係食肉獸,叫咗個肉海縱橫,有燒豬腩肉、免治雞肉棒、牛柳粒同豬柳粒,其中我地覺得免治雞肉棒最好食,因為夠哂腍同軟滑。肉嘅調味都ok. 次次食串燒都一定會點牛舌,今次依款係薄牛舌,燒之前可能已經整熟過,所以相對較腍,牛肉味都濃嘅。菇味好香濃烤茄子塗咗烤汁喺上面,唔會太乾。
同朋友嚟咗呢間居酒屋食下午茶

本身已經打算叫梅酒,見到有依個優惠就點咗個薑梅酒試下

吉列池魚
原來係咁大條,好啖啖肉。

菇味好香濃

烤茄子塗咗烤汁喺上面,唔會太乾。

2021-06-03 48 瀏覽
餐廳整體格局好chill,午餐時間1:30左右去到唔使點樣等位。同朋友叫咗兩個午市套餐,一份照燒雞扒飯,一份豚肉飯團加雞串燒,本身以為係嗰款三角飯團,點知上到嚟原來係用豚肉包住舊飯,再用枝棒串住,望落好似平時串燒咁好得意,方便食用,但我覺得啲燒汁偏鹹,食物份量不太多,不過那日不太餓,所以剛剛好。午市飲品可以自助refill,有檸檬茶、菊花茶、奶茶咖啡個d👍🏼👍🏼職員都好nice,見餐廳有happy hour可以飲下酒,下次會再去試吓啲燒物。埋單人均不到100,銅鑼灣地區黎講非常抵食。

2021-05-28
2021-05-29 48 瀏覽
近年愛好咖啡嘅我 每次放假同朋友食完lunch 都一定揾間coffee shop飲杯啡傾下計☕但係近日天氣真係熱得好緊要 所以不如我哋都係去happy hour啤啤佢啦喂🥵呢日喺銅鑼灣 一講起飲酒 第一時間一定係諗起耀華街🍺諗起之前行過街頭經過Shack Tapazaka一直都未試過 趁住呢日咁有mood就試下啦😎本身真係想飲杯野架咋 點知打開menu見到咁多野食咁多選擇 價錢又抵 叫啲野嚟送酒都要啩😅◾香蔥吞拿魚紫菜卷正啊喂📣吞拿魚蓉加咗香蔥好香 綿綿嘅吞拿魚蓉加脆脆嘅紫菜 配嘅仲係醎味紫菜(有鹽嗰種呢🧂) 醎醎哋令到吞拿魚蓉嘅味道更加突出😋◽酥炸日本河蝦絕對係送酒一流🍻細細嘅炸蝦仔 份量都幾多 一粒接一粒 再送啖酒 爽啊喂◾黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞本身真係想食輕食架咋😩但係見到黑蒜油炒飯 諗到都覺得香啦 咪又叫咗嚟試下囉🤤不出我哋所料 一上枱已經聞到香噴噴 鑊仔上仲好熱辣辣 唔會炒到好乾帶少少濕潤 除咗炸雞 仲喺中間打咗隻蛋可以撈勻佢🍳🍻除咗啤酒 仲有紅白酒/cocktail等等 我哋仲試咗隻自家製梅酒(日本清酒釀造) 味道都十分唔錯 好易入囗

◾香蔥吞拿魚紫菜卷
◽酥炸日本河蝦
◾黑蒜油鑊仔炒飯配炸雞
2021-05-28 32 瀏覽
天氣太熱,影相意欲歸零🥵都係搵間餐廳Chill Chill好唷😍呢間Bar想去好耐,Bar裏面有大大個嘅摩天輪🤩平時行過都好多人!星期日都有HAPPY HOUR😚我諗都冇諗即刻叫杯Guinness解解暑!黑啤好似好麻甩,但麥味超重,我鍾意😍朋友飲「友」港啤,入口滑身,都幾易入口,仲帶點花香!串燒即叫即燒,正正唷!一邊食串燒,一邊飲杯野,Chill chill直至黃昏😚Guinness HKD 78友 啤酒 HKD 68肉海縱橫 HKD 138-燒豬腩片-牛柳粒-豬柳粒 好Juicy-免治雞肉棒 串燒雞拼盤 HKD 128-雞脾肉 4 串-雞胸軟骨尖 2串雞腎串串 HKD 68所有串燒都係即叫即燒,送酒一流!

Guinness HKD 78

串燒雞拼盤 HKD 128

-雞脾肉 4 串
-雞胸軟骨尖 2串

雞腎串串 HKD 68

所有串燒都係即叫即燒,送酒一流!
2021-05-26 20 瀏覽
晏晝嚟銅鑼灣happy hour朋友介紹要耀華街有好多好嘅酒吧所以就係耀華街行下簡下見到Shack Tapazaka裝修幾靚有個大 摩天輪係牆身 好型就同朋友一試晏晝有一個餐好抵98蚊包一杯酒精飲品 有生啤酒 白酒 紅酒 sake Zanpa Sparkling 非常多選擇非酒精飲品都有 食物方面我哋揀咗一個全日早餐同埋一個炸魚薯條全日早餐有煎蛋火腿。炸魚餅兩片烘脆嘅麵包加沙律份量適中炸魚薯條都好好食處理得啱啱好 即叫即炸唔會過份油膩飲完啤酒想試下佢哋嘅cocktail叫咗Srirachi, tequila base係比較少見有辣味嘅cocktail鐘意特別口味雞尾酒朋友可以一試 整體嚟講性價比好高 100蚊有嘢飲有嘢食而且坐得舒服

晏晝嚟銅鑼灣happy hour

處理得啱啱好 即叫即炸
唔會過份油膩

飲完啤酒
想試下佢哋嘅cocktail
叫咗Srirachi, tequila base
係比較少見有辣味嘅cocktail
鐘意特別口味雞尾酒朋友可以一試