2021-11-22 334 瀏覽
高質omakase 😍 食omakase會食上癮,前兩日又走咗去試新嘢😊中環好多日本料理,但今日呢間高質得嚟價錢都唔貴,夜晚18道菜都係$998。1.黑豚肉包紫蘇葉,酸酸甜甜,好開胃2.汁燒螺,螺肉好入味3.漬物,有舊魚子係入面,好彈牙好好味😋4.日本室津蠔,少少醋汁,好鮮甜,正5.紫菜包住生嘅秋刀魚,中間再加啲爽口蘿蔔,好好味。6.新鮮煮嘅鮑魚,加上醬汁,好入味。7.玻璃樽入面裝住煙燻鰹魚,一打開勁香,食起身都好香好軟。8.天婦羅白子,白子一啲都唔腥,外脆內軟,好味。9.中拖羅配乾嘅魚子醬,好香口好肥美,好正呀。10.大拖羅微微燒過吓,更香更肥美,食完仲想食🤩10.松葉蟹,肉加膏加魚子,可以加紫酥葉嘅花,炸蟹仔11.金鯛,一半炸一半燒,加明太子汁,口感好得意,上面嘅魚麟炸開晒,好脆口12.mok皮魚,一粒粒,但竟然好肥美13.煙燻燒魚(聽唔清廚師講係咩魚)似油甘魚嘅口感,好香好好味。14.牡丹蝦上面加燒過嘅醬,鮮甜15.燒梳子魚,好香,口感都係偏肥美16.A4和牛,上面有法國魚子醬,金箔,滿口香味17.北海道海膽,先食一啖海膽,勁鮮甜,再撈埋炸紫蘇葉同飯,而啲飯原本加咗蟹膏,好香好m
高質omakase 😍

1.黑豚肉包紫蘇葉,酸酸甜甜,好開胃

2.汁燒螺,螺肉好入味

3.漬物,有舊魚子係入面,好彈牙好好味😋

4.日本室津蠔,少少醋汁,好鮮甜,正

5.紫菜包住生嘅秋刀魚,中間再加啲爽口蘿蔔,好好味。

6.新鮮煮嘅鮑魚,加上醬汁,好入味。

7.玻璃樽入面裝住煙燻鰹魚,一打開勁香,食起身都好香好軟。

8.天婦羅白子,白子一啲都唔腥,外脆內軟,好味。

9.中拖羅配乾嘅魚子醬,好香口好肥美,好正呀。

10.大拖羅微微燒過吓,更香更肥美,食完仲想食🤩

10.松葉蟹,肉加膏加魚子,可以加紫酥葉嘅花,炸蟹仔

12.mok皮魚,一粒粒,但竟然好肥美
14.牡丹蝦上面加燒過嘅醬,鮮甜
15.燒梳子魚,好香,口感都係偏肥美
16.A4和牛,上面有法國魚子醬,金箔,滿口香味
17.北海道海膽,先食一啖海膽,勁鮮甜,再撈埋炸紫蘇葉同飯,而啲飯原本加咗蟹膏,好香好match。

18.明太子一口意粉,忌廉味好香,加上炸魚仔,好味。

19.魚子蝦湯,好香濃
20.抹茶奶凍,抹茶味重,好味

又係一間下次會再幫襯嘅店☺️

2021-11-22 218 瀏覽
⭐️ Sooshi Gold by Sushi Sooshi ⭐️➡️ 中環威靈頓街148號地舖⁡🎀食物: 4.9/5🎀環境: 4.3/5🎀服務: 4.3/5⁡近日連續嚐了幾間日式料理,味道都一般、總帶點可惜。正當失望之際,終於難得遇到一間令人超級滿意的Omakase🥰😍每一道菜都令人充滿期待、相當有驚喜🤤遇到高質食物,心情立即變得好,愈吃愈開心😁⁡坐在壽司吧枱,可以親眼看到師博製作食物的過程😍 師傅說話比較溫柔😂部份菜式我不太肯定是否記錄正確,僅供參考。⁡👉🏻食物: 4.9/5食物整體新鮮、高質,當中刺身及炸物類尤為岀色😚由於Openrice只可上載12張照片,以下只能放部分菜式照片,未能盡錄🥲▪️ 希靈魚子 非當爽脆,有趣的口感😛⁡▪️魚肝 入口細緻棉滑 ⁡ ▪️豉油烏魚子魚刺身入口少少酸,頗開胃,咬嚼一番後,魚肉鮮味慢慢湧上😋⁡▪️蠔 新鮮就不在話下,雖然不算非常大隻,但帶子位超甜☺️,配酸汁啫喱極開胃!欣賞調味恰到好處,不會搶去蠔味👍🏻⁡▪️蚌又甜又爽脆,已用醬油調過味,可沾一下底部的青檸片,更提鮮😋⁡▪️秋刀魚卷秋刀魚完全沒有腥味,用紫蘇調味,再加上蘿蔔,整個口感爽滑!🤩⁡▪️煙薰魚💯💯💯💯💯今晚
➡️ 中環威靈頓街148號地舖

🎀食物: 4.9/5
🎀環境: 4.3/5
🎀服務: 4.3/5

👉🏻食物: 4.9/5
食物整體新鮮、高質,當中刺身及炸物類尤為岀色😚

▪️ 希靈魚子
非當爽脆,有趣的口感😛

▪️魚肝
入口細緻棉滑

▪️豉油烏魚子魚刺身
入口少少酸,頗開胃,咬嚼一番後,魚肉鮮味慢慢湧上😋

▪️蠔

▪️蚌
又甜又爽脆,已用醬油調過味,可沾一下底部的青檸片,更提鮮😋

▪️秋刀魚卷

▪️煙薰魚
💯💯💯💯💯今晚MVP😍🥰整道菜的味道平衡 煙薰味濃度適中,不重不輕,成功提起魚肉的鮮味!非常喜愛的一道菜😋

▪️白子天婦羅
外層超級薄脆,高水準天婦羅🥰白子完全零腥味,口感像豆腐,外脆內軟🤩再加上紫菜碎調味。

▪️香箱蟹
個人口味一向偏愛吃熱的蟹肉🦀蟹肉絲超鮮味,沒有多餘的咸海水味,再配上啖啖蟹膏,蟹迷必定喜愛😘另外有一隻炸蟹仔,別看蟹仔細細,一咬下去中間肉汁十足,鮮味無窮!

▪️和牛
打卡精選🤩面層舖上了花形金箔🌸用了少許紫蘇調味,入口嫩滑。單純個人口味比較喜愛稍為燒過的和牛,因為可逼岀油脂香。

▪️赤身
單看色澤已知新鮮🥰

▪️蝦
不得了!師傅火炙蝦膏時,鮮味撲鼻🤩蝦肉刺身大又爽甜,配上火炙蝦膏再提升鮮味!另附上炸蝦頭,又香又脆,不過要小心蝦鬚帶少許刺!

▪️火炙喜之次
火炙後充滿油香,面層再加上香蔥 😚

▪️海膽
💯💯💯💯💯來自北海道的海膽!海膽最怕有異味,這款超級清甜又creamy,入口第一啖已相當驚艷!每一口都十分珍貴,慢慢細味🥰
▪️拖羅
輕輕火炙後用紫菜包著香,比較重口味,帶咸及煙味,入口有芝麻及香料味!

▪️ 炒北寄貝
牛油味重、十分香,配菜洋蔥是精華所在、非常清甜😚

▪️ 明太子櫻花蝦意粉
忌廉味偏重,面層舖有櫻花蝦😋意粉再硬身一點會更加分

▪️魚湯
入口比較淡,作為尾二的一道菜不錯

▪️抹茶布甸
布甸比想像中淺、薄,抹茶有回甘🥰適合茶控!

整晚用餐都非常愉快及滿足😚值得推薦的一間餐廳,值得再回訪❤️
2021-11-22 180 瀏覽
/鮨廷🇭🇰/#sa中環篇 #sa日式篇➖➖➖<18-course omakase 🍣多款創意料理> ➖➖➖鮨廷開到去中環啦! 之前知佢尖沙咀有分店都bookmark 左一陣~ 平時夜晚去食omakase 好多都至少過$1000 見到呢間壽司店$1000內食到咁多樣野都好似唔錯咁😆整體來講中環呢個價算唔錯 而且食物質素來講都算係高質 而且擺盆精美 睇得又食得😋➖➖➖🔹前菜🔹▪️南瓜、新鮮腐竹同螺😆整體會較清淡 南瓜鮮甜 腐竹食到有豆味螺肉質感彈牙!▫️真島蠔配上柚子啫喱 酸酸地幾開胃亦唔會好腥 蠔會帶少少海水味▪️秋刀魚卷、磯煮鮑魚、鯖魚 🌟呢道菜賣相幾精緻💫秋刀魚難得唔會好腥入面夾住紫蘇葉 磯煮鮑魚彈牙😋鯖魚外皮香脆 魚香突出 用稻草燒過 帶煙燻香氣 ▫️拖羅 🌟前面嗰款相對較淡 入口微酸 後面嗰款就較濃 油脂豐腴 入口即溶☺️☺️同樣禽到煙燻香味➖➖➖🔹炸物 🔹▪️ 鮟鱇魚肝慕絲春卷▫️燒拖羅筋兩款都係比較少食到嘅魚/部位 鮟鱇魚肝春卷外皮香脆 內裏creamy 魚味唔算太重 會食到沙律醬味多啲燒拖羅筋第一次食 偏咸~ ▪️香箱蟹|| 澤蟹 🌟食蟹嘅季節🦀 其中一碟會有蟹膏蟹籽同蟹肉頗
/鮨廷🇭🇰/
#sa中環篇 #sa日式篇
<18-course omakase 🍣多款創意料理>
鮨廷開到去中環啦! 之前知佢尖沙咀有分店
都bookmark 左一陣~
平時夜晚去食omakase 好多都至少過$1000
見到呢間壽司店$1000內食到咁多樣野
都好似唔錯咁😆
🔹前菜🔹
▪️南瓜、新鮮腐竹同螺😆
整體會較清淡 南瓜鮮甜 腐竹食到有豆味
螺肉質感彈牙!
▫️真島蠔
配上柚子啫喱 酸酸地幾開胃
亦唔會好腥 蠔會帶少少海水味

▪️秋刀魚卷、磯煮鮑魚、鯖魚 🌟
呢道菜賣相幾精緻💫秋刀魚難得唔會好腥

▫️燒拖羅筋
兩款都係比較少食到嘅魚/部位
鮟鱇魚肝春卷外皮香脆 內裏creamy
魚味唔算太重 會食到沙律醬味多啲
燒拖羅筋第一次食 偏咸~

▪️香箱蟹|| 澤蟹 🌟

▫️抹茶奶凍
麵豉湯入面蜆肉無沙 幾鮮甜
抹茶奶凍奶味香濃 亦食到茶味嘅甘香

📍鮨廷
覓食到中環,喺星期一忙碌嘅lunch hour靜靜享受一頓Omakase。呢間Sooshi Gold 位於金融中心地段,以位置同環境來說,定價算是抵食,而且壽司質素很不錯呢。$398 廚師發板 (壽司11貫、手卷1份)先享用鮮甜順滑茶碗蒸同沙律,壽司由淡味食起。先嚐淡口伊佐木,師傅先介紹魚款同味道,提示壽司已有醬油同芥末調味。蜜柑雕魚 - 舖上生紫菜,增加鹹香味。蜜柑味比較淡,唔會搶去同樣淡味嘅雕魚鮮味。深海池魚 - 肉質細嫩爽口。帆立貝 - 鮮甜帆立貝係我嘅最愛,加入柚子皮,柚子味道比雕魚重,味道好夾。熟成鰤魚 - 只是稍燒一下外皮,油脂香味突出。甘海老 - 舖面嘅係蝦膏,鹹香味濃,蝦肉都係十分鮮甜,質地黏口,好想encore黎多份😂春魚 - 魚身較為濃味,配上蔥花芝麻,調味香口。拖羅 - 灑上淡雪鹽,魚質滑溜到不行,入口甘美,在舌間纒綿,肥美得化不開來🤤油漬赤身 - 肉質稍緊實,魚肉濃味。燒油左口魚 - 紫菜挺身脆口,帶點海鮮鹹香。炸過嘅紫蘇葉香味清幽,唔會狂烈搶去魚的燒味。拖羅手卷 - 幼滑肥美,入口即溶,啪完一條好回味。海膽 - 鮮甜無比,配上少許飯底係正✨食完11貫壽司,仲有

$398 廚師發板 (壽司11貫、手卷1份)

先享用鮮甜順滑茶碗蒸同沙律,壽司由淡味食起。

深海池魚 - 肉質細嫩爽口。

熟成鰤魚 - 只是稍燒一下外皮,油脂香味突出。

春魚 - 魚身較為濃味,配上蔥花芝麻,調味香口。

油漬赤身 - 肉質稍緊實,魚肉濃味。

拖羅手卷 - 幼滑肥美,入口即溶,啪完一條好回味。

海膽 - 鮮甜無比,配上少許飯底係正✨

食完11貫壽司,仲有湯品同甜品😋 海鮮味噌湯有蜆肉;甜品抹茶奶涷香滑唔會太甜🍮 食完真係好滿足❤️

2021-11-18 225 瀏覽
*💭𝑆𝑜𝑜𝑠ℎ𝑖 𝐺𝑜𝑙𝑑 𝑏𝑦 𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝑆𝑜𝑜𝑠ℎ𝑖中環新開的鮨店😋門面裝修很有日式庭園等格,在門口等待時更看到有小貓在石壆上休息😍午市套餐除了有𝑜𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒外,還有不少定食可供選擇,價錢在中環來說非常親民😍刺身定食一共有六款刺身,每款有兩件😋刺身都是厚切的,超豐盛😍 有北海道帆立貝、蜜柑味鯛魚、獅魚、甘海老、深海池魚和拖羅🤤每款都非常新鮮,當中最令我驚喜的是北海道帆立貝和甘海老😋完全沒有腥味,入口非常鮮甜🤤店內大多都是壽司吧位置,可以近距離觀賞師傅準備食材,即使不是點𝑜𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒,師傅亦會主動介紹每款食材和用料,不會冷冰冰的完全沒有交流☺️
💭𝑆𝑜𝑜𝑠ℎ𝑖 𝐺𝑜𝑙𝑑 𝑏𝑦 𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝑆𝑜𝑜𝑠ℎ𝑖

刺身定食

2021-11-18 117 瀏覽
近排見到上環有一間新開嘅日本餐廳 望落幾高級 唔知好唔好食呢😚我哋叫咗佢嘅午市套餐 包沙律 茶碗蒸 同味噌湯 特別一讚係佢哋嘅茶碗蒸嘅蛋好滑🤤做得唔錯 👅刺身定食 $378呢個定食包左六款刺身 每一款刺身都有兩片 全部刺身都好厚切🤩中拖羅幾新鮮 雖然未去到入口即溶 但係唔會有筋 同埋味道幾突出😋帆立貝好厚身 秋刀魚刺身配紫蘇葉幾特別 甜蝦都好鮮甜 仲食到少少蝦膏 整體幾好味🥰👅吉列定食 $148呢個定食係酥炸廣島蠔飯 有五隻廣島蠔 佢炸得幾酥脆😛同埋蠔唔會太細隻 食落都幾creamy 幾正🤤總括嚟講 呢間餐廳嘅水準唔錯😋如果有budget 又想食日本菜 大家不妨黎上環一試😚😋 好味:8.00/10🤑 價錢:7.24/10🤗 服務:7.16/10😝 環境:7.48/10😚 衞生:7.52/10🤩 整體:7.61/10

👅刺身定食 $378

😝 環境:7.48/10
😚 衞生:7.52/10
🤩 整體:7.61/10
2021-11-14 192 瀏覽
餐廳裝修富有日本風格 內裏座位只有15個坐位左右 Lunch time都幾full 建議想來嘅朋友仔可以book定枱😉Lunch time 除左有omakase仲可以叫set Lunch Set包咗沙律+茶碗蒸+湯+一個主食 🥗沙律有菜🥬同蕃茄🍅用料新鮮 再淋上柚子醋 酸酸甜甜 十分開胃🥚茶碗蒸裏面有紫菜 冬菇 嗚門卷等 蛋香味突出 亦蒸得十分滑溜😋🥄麵豉湯加入豆腐 昆布 蜆肉 味道適中 唔會好鹹 蜆肉亦令湯嘅鮮味有所提升▪️鮨廷特上魚生丼 魚生丼有拖羅 帶子 海膽 新鮮根子 鯛魚 右口魚邊 秋刀魚 依左目 牡丹蝦🤤 當中最令人回味嘅有呢4種😛根子爽甜香脆😍 海膽甘潤鮮味美 口感綿密細滑😆 右口魚肉質滑溜 鮮味甘香🐟 拖羅脂香味十足😝▫️蒲燒鰻魚定食 鰻魚份量十足 肉質細嫩而且肥美 魚肉同魚皮都十分入味☺️ 燒出少少焦香 更加香口 再淋上香濃嘅鰻魚汁 食落口感豐富🤓🍵抹茶奶凍最後送上甜品 抹茶奶凍香濃香滑 抺茶味及奶味亦十分平均

▪️鮨廷特上魚生丼

▫️蒲燒鰻魚定食
蒲燒鰻魚定食

🍵抹茶奶凍
最後送上甜品 抹茶奶凍香濃香滑 抺茶味及奶味亦十分平均
蒲燒鰻魚定食
2021-11-14 188 瀏覽
每日都經過威靈頓街,見到開咗間新嘅日本餐廳午餐同晚餐都有廚師發板,雖然裝修不算十分華麗,日式風格,中環地段不到$1000,18品Omakase,估唔到咁高質素另外仲有$798-15品座位以吧枱為主,可以望到師傅為自己製作料理過程石垣鯛刺身安康魚肝春卷安康魚肝口感幼滑,做春卷口感非常豐富,外脆內軟清酒蒸鮑魚,煙燻春魚鮑魚好淋,微微酒香秋刀魚卷炸天天婦羅白子刺身係中拖羅,大拖羅油脂味香濃壽司🍣帆立貝壽司非常厚肉,鮮甜有口感醬油漬赤身很新鮮,入口軟腍牡丹蝦燒過嘅蝦膏滿滿嘅赤海膽壽司配炸紫蘇葉原來咁樣match埋都好好食施魚大條油廿魚喜之刺 白身魚燒過嘅喜之刺,入口超香,油脂慢慢滲出嚟,魚肉好滑明太子意大利麵蟹味味噌湯抹茶奶凍
每日都經過威靈頓街,見到開咗間新嘅日本餐廳
另外仲有$798-15品
座位以吧枱為主,可以望到師傅為自己製作料理過程
石垣鯛刺身

安康魚肝春卷

安康魚肝口感幼滑,做春卷口感非常豐富,外脆內軟

清酒蒸鮑魚,煙燻春魚
鮑魚好淋,微微酒香
秋刀魚卷
炸天天婦羅白子

刺身係中拖羅,大拖羅

油脂味香濃
壽司🍣
帆立貝壽司

非常厚肉,鮮甜有口感
醬油漬赤身

很新鮮,入口軟腍
牡丹蝦燒過嘅蝦膏

滿滿嘅赤海膽壽司配炸紫蘇葉

原來咁樣match埋都好好食
施魚大條油廿魚

喜之刺 白身魚

燒過嘅喜之刺,入口超香,油脂慢慢滲出嚟,魚肉好滑
明太子意大利麵蟹味味噌湯
2021-11-13 358 瀏覽
太太聽說中環新開了一間Omakase餐廳,便預約了為我慶祝生日,因此當晚便來到中環的威靈頓街體驗一番位置(8/10): 設於威靈頓街近上環位置,由港鐵上環站A2出口步行前往約5分鐘,旁邊是皇后大道中,逛街及交通同樣方便環境(9/10):餐廳面積不算大,典型日式木系裝修及Omakase的高枱格局,可以欣賞師傅製作食物的過程,食物處理衛生,環境頗為舒適服務(9/10):師傅未開始前會先問我們有沒有那些敏感或不能食,然後一道道上菜並介紹食材,過程有禮貌亦有互動,而經理會不時幫忙加茶及收拾碗碟,席間服務貼心食物(9/10):餐廳安排的雖然沒有太大驚喜,但食材夠新鮮而用料算高質,整體水平不錯,絕對沒令人失望Omakase(廚師發辦)18品 - $998/位我們選了二份的18品套餐,包括了以下的菜式:前菜1.松前漬配希靈魚子 ~ 用上魷魚絲及昆布絲,配合口感獨特的希靈魚子及酸汁,頗開胃2.風乾黑毛火腿芒果卷 ~ 據師傅說用上27小時風乾的火腿配上泰國芒果,兩者味道均衡3.慢煮鮟鱇魚肝 ~ 把魚油香濃的鮟鱇魚肝煮至入口即溶的味覺主菜4.室津瀨戶生蠔 ~ 個頭不大很鮮味十足,配菜有天然水草的蓴菜ジュン

Omakase(廚師發辦)18品 - $998/位
我們選了二份的18品套餐,包括了以下的菜式:

前菜
松前漬配希靈魚子、風乾黑毛火腿芒果卷及慢煮鮟鱇魚肝

主菜
室津瀨戶生蠔

4.室津瀨戶生蠔 ~ 個頭不大很鮮味十足,配菜有天然水草的蓴菜ジュンサイ

清酒蒸鮑魚、煙燻鰆魚及厚切大拖羅

5.清酒蒸鮑魚 ~ 用清酒把鮑魚煮至軟稔,預先切開兩半方便食用

6.厚切大拖羅 ~ 厚身而魚油豐富的拖羅,帶有融化的質感

7.煙燻鰆魚 ~ 煙燻味重而肉質鮮美

泰式火炙拖羅壽司伴黑松露

8.泰式火炙拖羅壽司伴黑松露 ~ 先把油香味濃的拖羅火炙,再淋上泰式醬汁,最後加上黑松露調味,很有創意而味道不錯

無花果天婦羅 ~ 同時上了一件無花果天婦羅供客人中和味蕾

香箱蟹蟹膏蟹肉配酥炸蟹仔

9.香箱蟹蟹膏蟹肉配酥炸蟹仔 ~ 把香箱蟹(即雌性松葉蟹)的蟹膏、蟹籽及蟹肉拆肉,連紫蘇葉放在一個盒內,然後炸香一隻蟹仔伴碟,蟹味當然相當鮮甜濃郁,蟹仔炸至可咬碎但沒有什麼味道

連鱗金鯛壽司

10.連鱗金鯛壽司 ~ 小有用上連鱗的金鯛,把皮及鱗炸至甘香,魚肉鮮甜仍然保留,伴上千島醬更為味美

梭子魚壽司、醬油漬赤身壽司、喜知次伴鮟鱇魚肝慕絲及火炙吞拿魚壽司

11.梭子魚壽司 ~ 帶微微的煙薰,魚肉油脂香,並帶點回甘

12.醬油漬赤身壽司 ~ 本身魚味較濃的赤身,配合醬油漬味道更重,加入金箔更見高貴

13.喜知次伴鮟鱇魚肝慕絲 ~ 爽口的肉質同時充滿魚油香氣,魚上放入味道濃郁的鮟鱇魚肝

14.火炙吞拿魚壽司 ~ 火炙後香滑而融化的口感

赤海膽壽司

15.赤海膽壽司 ~ 味道濃郁的赤海膽放在紫蘇葉天婦羅上,整個壽司有多重味覺的享受

明太子櫻花蝦意大利粉

16.明太子櫻花蝦意大利粉 ~ 第一次食Omakase 會用上意粉,櫻花蝦香氣及明太子味道都很出

吞拿魚配䲉魚手卷 ~ 師傅知道我們不算太飽,立即額外多做了一件手卷,手卷包得很穩,味道不錯

鮮魚湯

17.鮮魚湯 ~ 主食後會奉上鮮魚煲的熱湯,為我們暖一暖肚

抹茶黑豆奶凍

18.抹茶黑豆奶凍 ~ 最後是甜品,是抹茶味香的奶凍,完美的收尾

總括來說,這間新開的Omakase用料新鮮而菜式頗有創意,價格亦算實惠,如厭倦了傳統的Omakase風格,不妨一試

🌺鮨廷Sooshi Gold by Sushi Sooshi
🌺地址: 中環威靈頓街148號地舖
明太子櫻花蝦意大利粉
鮮魚湯
抹茶黑豆奶凍
2021-11-13 145 瀏覽
最近朋友介紹係中環區晚市Omakase好抵食,晚市Menu暫時有兩個選擇:15品廚師發辦 - $79818品廚師發辦 - $998我地今次食嘅係15品,慢慢食大約兩個鐘,食下食下都好飽,每一道菜都好好味,食材非常新鮮,擺盆精緻,性價比極高,好適合香港人口味,極力推薦首先來個前菜開開胃石垣鯛刺身安康魚肝春卷煙燻春魚秋刀魚卷炸天天婦羅白子刺身係中拖羅,大拖羅油脂味香濃壽司🍣醬油漬赤身牡丹蝦燒過嘅蝦膏,我最鍾意呢個,好香令蝦膏更濃郁滿滿嘅赤海膽壽司配炸紫蘇葉原來咁樣match埋都好好食施魚大條油廿魚喜之刺 白身魚明太子意大利麵蟹味味噌湯抹茶奶凍呢一餐整完美好飽好滿足
15品廚師發辦 - $798

刺身係中拖羅,大拖羅
油脂味香濃

壽司🍣
醬油漬赤身

牡丹蝦燒過嘅蝦膏,我最鍾意呢個,好香令蝦膏更濃郁

滿滿嘅赤海膽壽司配炸紫蘇葉

蟹味味噌湯
呢一餐整完美
好飽好滿足
2021-11-13 76 瀏覽
行完Donki想食日本嘢,見附近有新開喺中環嘅鮨廷,就行咗過去,閒日Lunch Hour稍稍等咗陣就有位。午餐時段有Omakase/ Lunch Set提供。Omakase有兩款: $398 & $498,Lunch Set就由$148起,到$378左右。我哋叫咗兩個Lunch Set。前菜有沙律同埋茶碗蒸,茶碗蒸係蒸蛋,佢嘅配料都非常豐富,除咗菇同埋魚蛋之外仲食到有其他海鮮。另外佢哋嘅麵豉湯亦都唔會太鹹仲有隻蜆仔▪️鮨廷特上魚生丼 $288😌總共有九款唔同嘅刺身:赤身、蜜金鯛、拖羅、伊佐木、活赤貝、煙燻鰆魚、海膽同牡丹蝦。坐喺吧枱嘅好處係,就算唔係食Omakase,師傅都可以介紹食緊嘅係咩魚。刺身都非常新鮮,入口鮮甜👍🏻煙燻過嘅鰆魚幾特別,赤貝同埋牡丹蝦都好爽口。▪️蒲燒鰻魚定食 $208上枱嘅時候非常之吸睛,一個靚靚嘅玻璃盒打開就係非常香嘅鰻魚。燒香嘅鰻魚微脆有焦香,食落就軟身。加埋香濃嘅醬汁好快食晒成個飯👍🏻食完之後仲有一個抹茶布丁,淡淡綠茶味有微微嘅甜,唔會太膩見隔離枱食Omakase🍣睇得出係非常之精美,所以下次都諗住就個時間再嚟試下
我哋叫咗兩個Lunch Set。

▪️鮨廷特上魚生丼 $288

▪️蒲燒鰻魚定食 $208

食完之後仲有一個抹茶布丁,淡淡綠茶味有微微嘅甜,唔會太膩

2021-11-12 165 瀏覽
今日lunch同朋友嚟食日本嘢坐bar枱可以望住師傅整茶碗蒸面頭加咗一層好似紫菜啫喱咁好滑好香 又幾特別Omakase $498刺身:左口魚—配上酸酸哋嘅柚子醋 帆立貝—爽 + 鮮秋刀魚—加咗蘿蔔等配料 又幾夾蠔好肥美好厚肉仲配咗柚子醋 酸酸甜甜 又唔會蓋過蠔味大拖羅先燒一燒過 再加葱同芝麻然後用紫菜包住食令依片大拖羅除咗油香之外 仲多咗好多層次壽司:然後就到壽司環節鰤魚腩—油脂都幾重醬油漬赤身—肉質細緻 魚味好濃牡丹蝦—面頭加咗蝦膏 蝦味更加濃更加鮮鰆魚—都係第一次食唔錯唔錯海膽卷物:吞拿魚蓉本鮪丼 $368吞拿魚蓉 + 赤身 + 中拖羅 + 大拖羅吞拿魚蓉加咗少少白芝麻🤏🏻食落更加香至於赤身 中拖 大拖 一路食上去就越有幸福嘅感覺大拖就真係my time fav最後lunch set仲有麵豉湯同甜品 係令人滿足嘅一餐
今日lunch同朋友嚟食日本嘢

2021-11-10
午餐
1K
2021-11-11 100 瀏覽
#中環 YEAH🥳, 又到咗同閨蜜談心的日子, 愛食日本嘢 + 最喜愛試新餐廳的我倆, 發現中環有間 Omakase, 無理由唔衝去吧! 好彩一早訂位, 全場滿座!😲💃我決定來一客廚師發辦 $498, 刺身五種、🍣壽司五貫、手卷一本!  刺身包括: 鱸魚包生紫菜 + 柚子汁、活赤貝、秋刀魚、煙燻鰹魚、中拖羅配新鮮紫蘇葉花! 🍣壽司包括: 深海池魚、BB銀雪魚、馬糞海胆、柯拖羅、甘海老 + 蝦頭膏! 🐟手卷係吞拿魚手卷, 肉好嫩滑, 紫菜好爽脆!🍣閨蜜要一份 “鮨廷特上魚生丼 $288! 目測都最少有8樣魚生, 海胆、牡丹蝦、拖羅、三文魚子、赤貝…🐟所有魚生都好新鮮, 2個套餐同樣包括: 沙律、蒸蛋、味噌汁, 個蒸蛋好特別👍! 薑亦超好食,係柚子薑!🍣飯係有味飯嚟!

🐟手卷係吞拿魚手卷, 肉好嫩滑, 紫菜好爽脆!

🍣飯係有味飯嚟!
午餐
2021-11-10 157 瀏覽
呢日跟住先生來到中環威靈頓街的一家「廚師發辦」餐廳晚飯,店內以木系作主調,裝潢簡約有格調,主餐牌同樣簡單,只有2款選擇,分別是15 品$798 / 18 品 $998 ,想食得豐富 d,18 品是必然選擇~🔹🔹🔹18品廚師發辦🔹🔹🔹前菜:風干黑毛火腿芒果卷前菜:松前漬希靈魚子前菜:慢煮鮟鱇魚肝前菜方面,外表平平無奇既鮟鱇魚肝真係好肥美,口感幼滑。松前漬希靈魚子就鹹鹹甜甜幾好味。▪️瀨戶內海生蠔賣相好靚,生蠔入口香甜,蠔味濃,配酸汁啫喱同食,開胃又無腥味。▪️厚切拖羅▪️清酒蒸鮑魚▪️煙燻鰆魚再來3 款小品,拖羅夠厚身,鮑魚炆得軟稔富酒香,煙燻鰆魚入口帶燒過既香味。▪️泰式黑松露拖羅呢款拖羅非常肥美嫩滑,滿口魚油,超香呀~▪️香箱蟹蟹膏蟹肉小盒配酥炸小蟹賣相精緻,小盒內裝有鮮蟹膏,蟹肉,蟹籽,一次食到3 種口感,小蟹又酥又脆,是18 款內我最喜歡的菜式。▪️酥炸連鱗金鯛魚在廚師手中,連魚鱗都成了絕品,炸脆了的魚鱗香酥,金鯛鮮甜,外面少見。▪️梭子魚壽司▪️醬油漬赤身壽司▪️喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司▪️火炙吞拿魚壽司▪️赤海膽壽司每款壽司都是精品,魚肉切得特厚,令人覺得值回票價,其中我最喜歡醬油赤身壽司,味道純正,
呢日跟住先生來到中環威靈頓街的一家
廚師發辦」餐廳晚飯,店內以木系作主調,
裝潢簡約有格調,主餐牌同樣簡單,
想食得豐富 d,18 品是必然選擇~

🔹🔹🔹18品廚師發辦🔹🔹🔹

前菜:風干黑毛火腿芒果卷
前菜:松前漬希靈魚子
前菜:慢煮鮟鱇魚肝

前菜方面,外表平平無奇既鮟鱇魚肝真係好肥美,
口感幼滑。松前漬希靈魚子就鹹鹹甜甜幾好味。

▪️瀨戶內海生蠔
賣相好靚,生蠔入口香甜,蠔味濃,
配酸汁啫喱同食,開胃又無腥味。

▪️厚切拖羅
▪️清酒蒸鮑魚
▪️煙燻鰆魚

再來3 款小品,拖羅夠厚身,鮑魚炆得軟稔
富酒香,煙燻鰆魚入口帶燒過既香味。

▪️泰式黑松露拖羅
呢款拖羅非常肥美嫩滑,
滿口魚油,超香呀~

▪️香箱蟹蟹膏蟹肉小盒配酥炸小蟹賣相精緻,
小盒內裝有鮮蟹膏,蟹肉,蟹籽,一次食到
3 種口感,小蟹又酥又脆,是18 款內我最喜歡的菜式。

▪️酥炸連鱗金鯛魚
廚師手中,連魚鱗都成了絕品,
炸脆了的魚鱗香酥,金鯛鮮甜,外面少見。

▪️梭子魚壽司
▪️醬油漬赤身壽司

▪️喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司
▪️火炙吞拿魚壽司
▪️赤海膽壽司

每款壽司都是精品,魚肉切得特厚,令人覺得值回票價,其中我最喜歡醬油赤身壽司,味道純正,鮮而唔會過咸,赤海膽甘甜又鮮味,而喜之次配鮟鱇魚肝蓉壽司,真係好出色,燒過既喜之次入口超香,魚肝,魚肉同時在嘴巴內融化,好正!!

▪️明太子櫻花蝦意粉
讓人意想不到的一道菜式,
日明太子忌廉的味道突出。

▪️炸無花果天婦羅
第一次食炸無花果,香甜薄脆

▪️吞拿魚配油甘魚手卷

• 香箱蟹膏蟹肉小盒配酥炸小蟹
  • 泰式黑松露拖羅
  • 瀨戶內海生蠔
2021-11-09 141 瀏覽
中環好難搵位食午餐,今日食Omakase, 午餐有兩個時段,12:00 & 1:30,我冇訂位所以等1:30 時段。 有$498 or $398, 我叫左$498有5 款刺身+5 款壽司+沙律、湯、茶碗蒸,樣樣都咁好食,d 柚子薑都好味過人😄,食完之後好滿足,好滿意
中環好難搵位食午餐,今日食Omakase,
有5 款刺身+5 款壽司+沙律、湯、茶碗蒸,
樣樣都咁好食,d 柚子薑都好味過人😄,
食完之後好滿足,好滿意
Omakase
2021-11-09