2016-03-09 317 瀏覽
前排同男朋友去左呢間日式餐廳到食晚飯餐廳係位於上環 大概步行8-10分鐘就到架啦正正係holiday inn express對面!雖然餐廳唔係咩野五星級餐廳 但食物質素真係唔錯!我仲覺得可以媲美一D 高級扒房tim!然後 我同男朋友都各叫左個set dinner首先當然係前菜啦前菜分別有 炸牛蒡條、薑汁煮蝦及雞泡魚干三樣我都覺得唔錯 好鐘意係炸牛蒡條!牛蒡條炸得好香脆 味道唔錯 十分開胃接著就係沙律 蟹肉沙律拌芝麻醬蟹肉沙律拌芝麻醬呢個沙律好足料 裡面有好多蟹肉沙律除左菜之外仲有雜菜類 十分豐富同健康!然後 就到主菜啦!麥粒咪噌燒法國春雞呢個雞傳來陣陣既香味~外層燒得好香脆最重點係雞肉嫩滑 而且好惹味!澳洲和牛呢個和牛 真心係#世界級 絕對能夠媲美酒店既高級扒房! 睇落去好似平平無奇 亦無伴菜 但味道卻令人讚嘆😍😍😍! 和牛既肉汁好豐富 脂肪分佈平均 重點係入口即溶 非常惹味 追求高質扒一定要試下呢間! 之後 係食前部分分別有蔥吞拿魚碎壽司飯同蝦膏虎蝦炒意粉其實呢個時候 我已經有7成飽不過呢個兩個主食都做得好出色 特別係個蝦膏虎蝦炒意粉每一條意粉都沾上蝦既味道 蝦味極濃 意粉上仲有兩隻
前排同男朋友去左呢間日式餐廳到食晚飯
餐廳係位於上環 大概步行8-10分鐘就到架啦
正正係holiday inn express對面!

雖然餐廳唔係咩野五星級餐廳 但食物質素真係唔錯!
我仲覺得可以媲美一D 高級扒房tim!
然後 我同男朋友都各叫左個set dinner

首先當然係前菜啦
炸牛蒡條、薑汁煮蝦、雞泡魚干
前菜分別有 炸牛蒡條、薑汁煮蝦及雞泡魚干
三樣我都覺得唔錯 好鐘意係炸牛蒡條!
牛蒡條炸得好香脆 味道唔錯 十分開胃

接著就係沙律 蟹肉沙律拌芝麻醬
呢個沙律好足料 裡面有好多蟹肉
沙律除左菜之外仲有雜菜類 十分豐富同健康!

然後 就到主菜啦!
麥粒咪噌燒法國春雞
呢個雞傳來陣陣既香味~
外層燒得好香脆
最重點係雞肉嫩滑 而且好惹味!
澳洲和牛
呢個和牛 真心係#世界級 絕對能夠媲美酒店既高級扒房!
睇落去好似平平無奇 亦無伴菜 但味道卻令人讚嘆😍😍😍!
和牛既肉汁好豐富 脂肪分佈平均
重點係入口即溶 非常惹味 追求高質扒一定要試下呢間!

之後 係食前部分
分別有蔥吞拿魚碎壽司蝦膏虎蝦炒意粉
其實呢個時候 我已經有7成飽
不過呢個兩個主食都做得好出色 特別係個蝦膏虎蝦炒意粉
每一條意粉都沾上蝦既味道 蝦味極濃 意粉上仲有兩隻虎蝦
不過我就覺得炒得乾左少少

最後當然係女孩子唔少得既甜品
紅豆湯年糕及馬卡龍
呢個紅豆湯超足料 紅豆超多!
裡面有一大舊年糕 口感好煙un

2016-02-25
炸牛蒡條、薑汁煮蝦、雞泡魚干
2016-03-08 291 瀏覽
香港有好多唔同種類嘅餐廳,今日就係上環發現左一間日式西餐廳。係門口望入去,燈光比較昏暗,都幾有情調  餐廳地方細細,大約只可以容納20個人,不過枱櫈空間闊落,感覺舒服 一開始我地叫左個餐前小食,有炸牛蒡條、薑汁煮蝦同鵝肝拼生果。牛蒡條粉漿薄夠香脆,而且入口唔油 。而薑汁煮蝦賣相高貴,有黑魚籽同金箔 蝦冰涼爽口但略為乾身,薑味亦唔算太重!不過最吸引莫過於係鵝肝拼生果 份量整得岩岩好,一口鵝肝絕對可以滿足口癮。而且脂香濃郁,配埋甜梨一齊食,仲可以減少膩感,簡直就係無得彈 隨後我地仲叫多左個蟹棒沙律拌芝麻醬,用料新鮮又豐富,有沙律菜爽口、甜嫩粟米芯同蘿蔔絲。當然唔少得主角蟹肉,蟹肉份量都算多,而且有淡淡嘅海水味 沙律加左醋同芝麻醬,香得黎又酸酸地,非常開胃!朋友中意食魚,所以要左銀雪魚西京燒。原來西京燒係日本京都料理,會用白味噌調味。大廚將調味料平均醃到魚肉,令其味道帶有少少甜。魚皮仲煎至香脆,而魚肉亦都唔易散開,反而片片分明,肉質嫩滑 至於愛牛嘅我,當然要叫個澳洲和牛 賣相雖然簡單,只有生菜絲、翠玉瓜同菇做配菜,但和牛味道一啲都唔失色!和牛點左五成熟,切開會見到肉呈淡粉紅

炸牛蒡條、薑汁煮蝦同鵝肝拼生果
沙律加左醋同芝麻醬,香得黎又酸酸地,非常開胃!
蟹棒沙律拌芝麻醬

銀雪魚西京燒
至於愛牛嘅我,當然要叫個澳洲和牛
賣相雖然簡單,只有生菜絲、翠玉瓜同菇做配菜,但和牛味道一啲都唔失色!和牛點左五成熟,切開會見到肉呈淡粉紅色
肉質軟腍嫩口,而且牛味甚濃!點少少微辣嘅燒汁仲惹味

之後黎到全晚我最中意嘅海鲜土瓶湯
用土瓶呈上已經夠哂吸睛,壺蓋仲可以當成杯用,的確有趣

裏面嘅配料亦豐富到不得了,有菇、瑤柱、蝦肉同鷄肉。湯面有少少油,但仍然可以清澈見底,味道雖然清淡,不過入口鮮甜,飲完仲要再飲

海鲜土瓶湯

壓軸出埸嘅就係甜品,有紅豆湯年糕柚子雪糕。紅豆濃稠綿滑,但略為甜左一啲!反而年糕外皮烤得微焦香脆,內裹煙煙韌韌,仲帶有糯香,真係值得一讚
相反柚子雪糕味道清清,食完仲可以解膩
紅色湯年糕 & 柚子雪糕
餐廳食物非常有水準,日系菜式精美,西式菜式美味。而且環境舒服,絕對適合二人世界,又可以一班姐妹聚一聚!
炸牛蒡條、薑汁煮蝦同鵝肝拼生果
蟹棒沙律拌芝麻醬
2016-03-05 228 瀏覽
上環是一個隱藏著不少特色小店, 充滿驚喜的地方, 今晚, 相約了灰熊先生, 來這間 fingerprint 見面相聚。繁忙的都巿人, 工時長加班多, 在平日晚上, 能相約到出來吃個晚飯, 偷到一點閒, 也算是難得的了。 fingerprint 意思是「指紋」, 令人聯想到的是「獨一無異」, 嘗試過在這裡用餐後, 再細想這餐廳的名字, 便會覺得名字改得很適切。 從上環地鐵站走大約五分鐘, 就見到這間可愛的小店。餐廳將餐牌展示出來, 就算沒打算光顧, 也能吸引途人看一看。餐廳向街有大片玻璃, 這條街不太繁忙, 只見疏疏落落的人們行經。餐廳佈置簡約明淨, 當晚雖有不少客人, 難得都保持著寧靜。炸牛蒡條、薑汁煮蝦、香煎鵝肝拌啤梨炸牛蒡條 - 不算是十分脆, 有香酥感, 牛蒡口感特別, 有點嚼勁, 牛蒡本身是健康食物, 這是個不錯的小食。薑汁煮蝦 - 不太吃得出有薑汁味, 這對我來說是好事因我不愛薑, 蝦是煮過後雪凍, 再放上金箔, 非常貴氣的感覺, 放在小小透明杯內, 賣相已滿分, 蝦隻口感實淨彈牙, 蝦味中又像有點魚味。香煎鵝肝拌啤梨 - 鵝肝味道豐腴, 外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 而啤

從上環地鐵站走大約五分鐘, 就見到這間可愛的小店。
餐廳佈置簡約明淨, 當晚雖有不少客人, 難得都保持著寧靜。
炸牛蒡條、薑汁煮蝦、香煎鵝肝拌啤梨
香煎鵝肝拌啤梨
香煎鵝肝拌啤梨 - 鵝肝味道豐腴, 外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 而啤梨亦煎香過, 更能帶出其甜味, 和鵝肝同吃, 好味到百感交集。
蟹肉沙律拌芝麻醬 - 色彩繽紛的沙律, 未吃已加分不少, 賣相一流, 有多種新鮮爽口的蔬菜, 配上份量剛好的日式芝麻醬汁, 再細心加上一些芝麻, 不愛沙律的灰熊也清光光。特別一讚的是, 蟹肉感覺很真實有蟹味, 像拆肉蟹, 吃過這種蟹肉後不會再想吃蟹柳。
銀雪魚西京燒
剛看到這銀雪魚的賣相, 不是白雪雪的, 是啡黃色像有點乾的樣子, 心裡不禁涼了一截。

一切開來看, 已放心了, 手感輕柔, 看到肉質的滑溜, 食落果然是我心目中最好吃的日式銀雪魚, 軟滑無比, 有淡淡魚香而不腥, 沾上沙律醬同吃更能提升滋味, 外皮的啡黃, 是因為掃了醬汁同烤吧。
這五角小碗好精緻, 日式食物就是這麼討好, 每個細節都盡得人心。
這碗是煮菠菜, 混入一些蟹肉絲, 菜味香純。
隨銀雪魚伴碟還有一些椰菜絲, 當作沙律菜的吃, 略略煎煮過的翠肉瓜片, 小冬菇及杏鮑菇片, 煮得軟腍多汁, 發揮出食物的原鮮味。
澳洲和牛照燒
和牛大大片躺在這裡, 色澤亮麗肥美, 十分誘人。
和牛厚薄適宜, 偏向有一點點肥, 油脂在口裡融化的感覺, 邪惡又迷人, 油香滿滿。

要求五成熟, 成品偏熟, 有點嚼勁但因其本身油份高, 仍有軟嫩口感, 肉汁豐富, 亦燒得香口, 沾上燒汁更能帶出其牛香。
蔥吞拿魚碎壽司飯
蔥吞拿魚碎壽司 - 小小的一碗, 處理得甚精緻, 先放飯在底, 鋪上吞拿魚碎, 灑上蔥碎, 旁邊放兩片小黃瓜、子薑、芥末, 像藝術品一般。
吞拿魚的粉紅, 配上小黃瓜的鮮黃, 加上其他材料, 又是色彩繽紛很吸引人。
吞拿魚碎質感濃厚, 味道鮮嫩, 粉紅色是看得出的新鮮, 口感豐腴帶著一點油香, 是高質迷人的吞拿魚碎, 尤如在日本吃的味道, 底下的飯已均勻混了醬油, 整個就是很細心, 也很適合我這種不愛吃白飯的人。
蝦膏虎蝦炒意粉
在意粉上鮮橙實色的小粒粒, 該是蝦子, 為意粉增加了口感, 味道亦不會腥。
意粉煮熟再炒, 時間掌控得好, 不會過軟或硬, 條條分明, 入口彈牙煙靭。
虎蝦比較細小, 我們笑說這是虎蝦bb, 可能這品種就是這樣大吧。
蝦隻吃得出來的新鮮, 有蝦味, 口感清爽, 欣賞大廚已事先剝了蝦殼, 吃得方便自在。
海鮮土瓶湯 - 外表像一個小茶壺
海鮮土瓶湯
海鮮土瓶湯是個蠻有特色的湯, 巿面上不常見到, 這小壺也很特別, 蓋子原來拿出來後是個小碗, 再打開裡面的平蓋才見到湯, 湯裡材料有本菇、帶子、瑤柱、蝦等。
用上柴魚昆布高湯做湯底, 加入海鮮燉煮, 湯頭很清澈但味道鮮濃, 這是燉湯的特點, 湯料雖經過燉煮仍能保存一定的味道, 可以邊吃邊喝湯, 自斟自飲一樂也。
甜品有: 日本柚子雪糕 及 紅豆湯年糕
一冷一熱的甜品, 有冰火感覺, 雙重享受。
日本柚子雪糕, 柚子味很清新, 如一道清泉淨化口腔及心靈, 配上的草莓及藍莓雖新鮮但有點酸, 草莓可能不夠熟。
紅豆湯年糕
紅豆湯年糕, 紅豆和年糕一向都不是我所好, 對這個沒期望, 但這紅豆湯煮得軟腍有流沙感, 又不會過甜, 實在不錯, 中間有一塊年糕, 經煎香過後質感變得煙靭有嚼勁, 原來我喜愛這些處理過的年糕, 而嫌棄像腸粉一樣圓滾滾乏味的年糕。

無意之間發現的日式西餐廳, 帶給我們很大的驚喜, 每樣食物都很精緻, 份量小小的, 可以一次吃多種不同料理。餐具亦很講究, 餐具的精美加上食物的小巧繽紛, 尤如藝術品般, 觀賞性很高。

最重要的是, 它不僅外表精美, 食味也極佳, 令我想到曾在日本吃過的懷石料理, 每人索價一千多元, 口味卻不太合意, 整體不及這一餐來得享受, 或許我並不適合吃高貴的料理, 精品小店已很滿足回味。這裡的店員也很親切有禮, 在這裡用餐會覺得很愉快。

2016-02-17
香煎鵝肝拌啤梨
海鮮土瓶湯
紅豆湯年糕
2016-03-04 138 瀏覽
太耐冇去上環,估唔到開左咁多不同類型的餐廳見依間餐廳吸引就入去試下。前菜有煙燻豬肝、炸牛篣、金箔蝦。炸牛篣比想象中好食,味道重而且不油膩,金箔蝦好爽口。照燒和牛有一定的水準,煎得剛剛熟,裡面肉汁,味道濃郁令醬汁變成一般擺設。雞肉雜菇飯,味道清香,重點附上一壺熱湯,兩者非常配合
太耐冇去上環,估唔到開左咁多不同類型的餐廳
見依間餐廳吸引就入去試下。

前菜有煙燻豬肝、炸牛篣、金箔蝦。
炸牛篣比想象中好食,味道重而且不油膩,金箔蝦好爽口。
雞肉雜菇飯,味道清香,重點附上一壺熱湯,兩者非常配合
2016-03-01
2016-03-02 363 瀏覽
黑色窗框之間,看到內裡昏黃的燈光,有一股神秘感。色彩繽紛的餐牌,菜式有日系的精緻,又有西式的高貴,十分吸引。小店座位不多,整晚人最多時,也有九成入座率,當中不乏外國人。日語的"歡迎光臨"配法國的油畫,和風的平和跟法式的優雅,營造幽靜富情調的氣氛,既適合二人世界,又可以三五知己密密斟。店方巧妙地運用鏡子,增強空間感。點了個包羅萬有的晚餐,試盡小店的各種特色菜。火炙青椒仔只有手指大小的青椒仔,爽甜多汁,爽中帶腍,清甜的汁液之中,還有點火炙香。鵝肝拼生果只有一口鵝肝,份量卻恰到好處,足以滿足心癮,又不會過膩。沒有煎過的香,也沒有入口即融,反而有難得的清新。流滿一口的汁,竟然毫不油膩,相反是帶來清新和濕潤。水果本有中和鵝肝油膩的作用,但這一小塊又腍又甜的梨,在清新的鵝肝前,發揮不到應有的效果。薑汁煮蝦冰涼的蝦乾而不嚡,又爽又清甜,做法特別。薑汁不算明顯,以蝦的鮮味為主。豆腐沙律拌芝麻醬用料豐富,有炸得香口的腐竹、新鮮的生菜、爽脆的粟米芯、多汁的車厘茄,色彩繽紛,口感多層次,配適量的芝麻醬,味道一流,清新開胃。炸腐竹是少見的沙律材料,入口既輕又脆,洋溢輕輕的油香。最底下是日本冷豆腐,入口幼滑,散
點了個包羅萬有的晚餐,試盡小店的各種特色菜。
火炙青椒仔
鵝肝拼生果
豆腐沙律拌芝麻醬
用料豐富,有炸得香口的腐竹、新鮮的生菜、爽脆的粟米芯、多汁的車厘茄,色彩繽紛,口感多層次,配適量的芝麻醬,味道一流,清新開胃。炸腐竹是少見的沙律材料,入口既輕又脆,洋溢輕輕的油香。最底下是日本冷豆腐,入口幼滑,散發清香的黃豆味。
麥粒味噌燒法國春雞
沉色的賣相只屬一般,但香氣四溢,難以專心拍照,得忍住口水。燒得暖呼呼的雞肉,輕輕砌下去便散開,冒出伴隨香氣的白煙。雞肉用味噌和薑醃上長時間,皮和肉的表面都染上顏色,美觀且入味。雞脾肉較嫩滑,雞胸雖然醃至軟腍,但難掩本來的嚡。十分喜歡它的味道,但雞胸"梅梅地"的口感不合我心,寧願是帶點嚼勁的嚡口。底下有多汁軟腍的冬菇和外脆內軟、鎖住水份的翠玉瓜,煎得香口,又不失蔬菜的清新。
銀雪魚西京燒
堅挺的葉子使整道菜變得立體。伴碟的豆苗濕潤爽口,僅以清淡的日式醬汁調味,更清更鮮。銀雪魚沒有過濃的調味,西京燒的味道平均滲至魚的中央,又不蓋過魚肉的鮮。完整的皮,燒得外側微脆,內側黏滑。最驚喜是,魚味甚清,沒有銀雪魚誇張的油脂,可能是吃過最瘦的銀雪魚,肉質卻保持嫩滑,一塊塊的。旁邊的沙律醬毫無用武之地,只想繼續陶醉在細膩的魚香之中。
南瓜忌廉湯
超濃超稠的南瓜忌廉湯,稠得像打爛的南瓜蓉,味道濃郁,啖啖來自南瓜的清甜。跟忌廉的配搭柔和、平衡。
䓤吞拿魚碎壽司
迷你壽司飯,色彩繽紛,的式可愛,有日式和菓子的影子。染了淡啡色的飯,帶輕輕的味醂,可惜欠鬆軟,黏成難以分開的一團團,稍為影響口感。要仔細品嚐才吃到吞拿魚香,不似一般吞拿魚碎的高調,沒意中使人變得專心致致。沒想到,整個小碗裡,最愛的竟是新鮮的山葵,夠鮮夠嗆,還有一粒一粒的口感。
迷你牛肉咖喱飯
牛肉炆成一絲絲,溶在咖喱中,跟又細又腍的薯仔和蘿蔔混在一起。全都煮得溶爛,薯仔把咖喱混得稠稠的,蘿蔔添上清甜,牛肉則帶來咬口和肉香。咖喱不辣微甜,老幼咸宜。偶爾一塊大大的牛肉,慢慢咀嚼,溢出肉香,又是另一番滋味。有好的咖喱,當然要出色的飯襯托。珍珠米粒粒圓潤,又黏又乾身,粒粒分明,入口彈牙。美中不足,是放涼變乾後,略嫌欠飯香。
紅豆湯年糕/馬卡龍
不經不覺,已來到甜品環節。馬卡龍有四個口味,莓、咖啡、檸檬和朱古力。色彩配搭賞心悅目,但賣相比味道留下更深印象。沒有正宗法國馬卡龍過份的甜,個別味道夠明顯,但欠獨特、深刻。年糕煙韌,外層燒得微硬,頗有嚼勁,可惜痴牙。紅豆蓉沙沙的,夾雜原粒煮腍的紅豆,不算太甜,跟年糕很夾。甜點會晚餐畫上完美的句號,但相比前面的眾個道菜,較為普通。
豐富又多元化的晚餐,視覺效果十足,舌頭和肚子也十分滿足。一道接一道,細份細份的,每吃完一道,都期待著下一道的來臨,沒察覺逐漸的飽肚感,最後才發現份量不少。服務細心,店員帶點害羞而友善的態度,跟氣氛很襯。
新開的小店,店主用指紋命名,LOGO上的兩個指紋,有如畫押。只要踏進小店,就會得到店主、店員、大廚的承諾,讓食客有個難忘的一夜。
2016-02-20
  • 火炙青椒仔
  • 豆腐沙律拌芝麻醬
  • 銀雪魚西京燒
  • 南瓜忌廉湯
  • 迷你牛肉咖喱飯
2016-03-01 166 瀏覽
日本人一向都好崇尚西方文化, 飲食, 潮流等, 所以西日fusion菜喺日本都好容易搵到, 不過通常所謂西日fusion菜都係提供意粉之類, 唔覺得係真正fusion, 極其量只係比較精緻嘅西餐.朋友介紹上環有間西日菜式提供嘅餐廳問有冇興趣相聚聯誼, 我好少踏足上環, 而且亦都想試西日fusion菜, 所以決定赴約.餐廳原來喺Holiday Inn對面, 就算入夜隔遠見到咁光猛嘅門口都會搵到. 餐廳門口已經放咗是日一人前套餐同散叫餐牌喺到, 一目了然.友人決定叫兩個一人前套餐, 只需決定揀咩主菜, 其他菜式如前菜沙律食事湯甜品全部有供應.前菜三點有海膽多士, 薑汁煮蝦同青唐油燒. 多士加上墨汁整成黑色多士, 上面放上海膽再加金箔魚子點綴, 多士微暖脆口海膽新鮮有海水味, 好一個fusion頭盤.薑汁煮蝦有淡淡薑汁味, 不過隻蝦雪凍過肉質比較結實, 少咗啲蝦應有嘅鮮甜味.青唐油燒應該係燒辣椒仔, 食落唔辣外面燒過焦香內裡仲好多汁.豆腐沙律拌芝麻醬嫩豆腐切成方粒, 不過成碗得一粒, 反而沙律菜就有好多. 除此之外配菜仲有炸腐竹生洋蔥車厘茄同小蘿蔔, 炸腐竹比較特別, 好少見呢樣食材.主菜分
豆腐沙律拌芝麻醬
主菜分別叫咗澳洲和牛照燒同麥粒味噌燒法國春雞, 澳洲和牛油脂分佈適中, 入口鮮嫩牛味香濃. 法國春雞體形細隻雞肉異常嫩滑, 雞味同平時食內地雞非常唔同, 係另一種體驗. 味噌調味適中.
麥粒味噌燒法國春雞
食事有海膽三文魚子壽司飯同迷你咖哩牛肉飯, 海膽三文魚子壽司飯雖然份量好少, 但海膽特別係三文魚子份量比飯仲多, 海膽三文魚子異常新鮮, 三文魚子咬落卜卜聲, 好似身處築地市場食緊魚生飯咁.
海膽三文魚子壽司飯
咖哩牛肉飯相對就比較普通, 似一般日本咖哩飯咁.
迷你咖哩牛肉飯
蜆味噌湯雖然個味噌湯都好鮮甜, 不過啲蜆味仲喺隻蜆到, 入唔到落啲湯.
蜆味噌湯
甜品馬卡龍每人有兩件唔同味道, 佢嘅馬卡龍細細件冇出面咁甜, 外面咬落脆口, 咖啡味同雲呢
嗱味比較突出, 開心果味同檸檬味就唔係好食得到.
馬卡龍紅豆湯年糕
另一甜品紅豆湯年糕味道較甜, 紅豆圓大肉厚, 豆味濃郁, 年糕就煙煙韌韌.
今餐真係令我大開眼界, 食到真正嘅西日fusion菜.
2016-02-27
海膽三文魚子壽司飯
蜆味噌湯
馬卡龍紅豆湯年糕
2016-02-29 389 瀏覽
我哋香港有自己嘅港式西餐,日本亦有日式西餐,不過,食日式西餐晌香港好多地方都有,今晚,同朋友就晌The Fingerprint品嚐咗一餐好有特色,又好美味嘅日式西餐。從外面望入去,已睇到室內環境富情調,柔柔燈光,暖和嘅木系裝修,配以黑白細格地磚,型格得嚟有氣氛。雖然地方細細(全場應該22個位左右),但枱櫈嘅安排又唔會太逼狹,感覺蠻舒服 。其實講話佢喺賣日式西餐,又似喺唔一樣,因為有啲地地道道嘅日本菜式,又或西式菜式。不過,部分夾雜兩系所長,做出別樹一幟嘅風味 。食物種類走貴精不貴多嘅路線,成個餐牌底面兩大頁,圖文並茂分咗前菜、沙律、刺身、主菜、飯、湯及甜品幾大類別。另有6道菜嘅晚市套餐,有前菜3點、沙律、主菜、食事、餐湯及甜品,定價以所選嘅主菜計,都只喺180-240 + 10%,非常抵食 。飲品可以額外加錢配送。 前菜3點 是夜嘅前菜喺炸牛蒡條、薑汁煮蝦及雞泡魚乾,以小木盒托出3點,賣相精美。 炸牛蒡條牛蒡條有多方嘅營養,上網摷一摷就知,無謂多講,而炸牛蒡條做得粉漿夠薄,入口一啲都唔油,酥香而有咬口,好食; 薑汁煮蝦兩隻鮮蝦緊扣住,放上點點黑魚籽及金箔,立時貴氣加倍
。飲品可以額外加錢配送。

炸牛蒡條
炸牛蒡條
薑汁煮蝦
兩隻鮮蝦緊扣住,放上點點黑魚籽及金箔,立時貴氣加倍,而鮮蝦清爽,滲出淡淡薑味,個人覺得恰到好處,太濃就可能搶咗蝦鮮味;
雞泡魚乾
晌啲居酒屋常見嘅小食,咬落鹹鹹香香,口感柔韌,燒到唔會好乾身,雖然只喺沾一般嘅沙律醬,但灑少少七味粉,感覺都變得唔同啲。
雞泡魚乾
蟹肉沙律芝麻汁

依道蟹肉沙律我同朋友都超讚,沙律菜(更加入珍珠筍、蜜糖豆……)新鮮爽脆,芝麻汁充滿芝麻香,依啲做得好都喺基本。讚就喺鮮拆嘅蟹肉,夠晒鮮甜,其次,面頭粒車厘茄淋上少少焦糖,真喺一絕,入口有一層層脆口,焦糖跟茄味又夾到
。細節位唔止喺咁,載沙律個碗摸上手喺冰涼,喺明顯雪過嚟先用。
蟹肉沙律芝麻汁
套餐內嘅主菜其實都喺晌主餐牌中嘅主菜裡輪流推出,不過,問過店員,兩者份量其實唔一樣,好似小弟所試嘅法國春雞,主餐牌標$168一客,喺有全隻,而晚餐包埋其他咁多嘢先$180,皆因喺半隻份量,但查實作為晚餐嘅一部份已好夠食。其他主菜選擇仲有澳洲和牛、紐西蘭羊架、柚子胡椒牛油大蝦……等等。
柚子胡椒虎蝦 $180

虎蝦賣相似喺鐵板燒嘅做法,既去殼,又起肉,仲分成一小口一小一件,非便食用;而一上枱,胡椒香氣四溢,入口卻又嗒到柚子嘅甜味,兩者平衡唔會互相搶味,再者,蝦肉爽口彈牙,唧少少檸汁,更能夠吊起蝦肉鮮味盡出,實在叫人再三回味
。配菜仲有冬菇、雞脾菇及翠玉瓜,都喺煎得香口好食。
柚子胡椒虎蝦
大大隻虎蝦頭,咪睇佢得個樣,內裡仲有少少肉,兼且有點點蝦膏,食得真喺唔好嘥!
麥粒味噌燒法國春雞 $180

咪睇佢烤到燶燶哋樣樣衰衰,其實嗰啲喺味噌而已,感覺還似喺加咗少少薑蓉。雞皮烤得非常香脆,而雞肉嫩滑到不得了,鮮嫩且富肉汁,皮下脂肪又唔多,每口又帶味噌嘅味道,認真好食
。同樣,配菜簡簡單單伴上冬菇、雞脾菇及翠玉瓜。
蔥吞拿魚碎壽司

食事會有烏冬、意粉或壽司飯……等等選擇,先嚟一客蔥吞拿魚碎壽司飯,因為之前又前菜、沙律、主菜,所以,個食事份量唔會好大,同樣做得精緻。雖然啲吞拿魚刴得細碎,但依然油潤鮮香,珍珠米亦都黏糯有飯味,伴上漬醃蘿蔔、薑片,好易三扒兩撥就清晒
迷你咖喱牛肉飯

睇落好似無咩特別,其實嚿飯搓成嚿飯糰咁,不過,打平放先唔覺,咖喱牛肉好香,濃郁嘅咖喱味帶點點甜,咖喱牛肉內又混有少少薯仔粒,認真不俗。
迷你咖喱牛肉飯
甘筍忌廉湯

之前曾參閱過其他人嘅食評,見一道甚具和風嘅海鮮土瓶湯好吸引,可惜,今次嘅湯品喺西式嘅甘筍忌廉湯,個湯嘅質感較杰身,睇得出用足甘筍,所以味道濃郁,但有欠幼滑度。
紅豆湯年糕、馬卡龍

甜品嘅賣相好精緻,以日本陶瓷碟盛上,先試年糕,紅豆好清甜,不過唔知喺咪配合啲馬卡龍,所以,無做成「湯」,而以小匙羹盛載,份外的骰,但喺年糕經煎過,外皮稍韌,入口亦黏牙,令道甜品有點美中不足。 但馬卡龍甚有水準,小弟嘅喺檸檬(淡黃)及開心果(翠綠),友人嘅喺紅桑莓(粉紅)及雲呢嗱(淺啡);入口無想像中過甜,外層帶脆,內層煙韌,味道突出。
紅豆湯年糕、馬卡龍
檸檬味馬卡龍
開心果味馬卡龍
小店好多時唔單止賣美食,仲有就喺貼心嘅服務,整晚6道菜,都喺等我哋食完一道,收拾好,再隔一小段時間上另一道菜,成個用餐時間大概個半小時,唔會太急,亦唔會等得太耐,令人感覺好流暢
。此外,每一道菜都喺同時上枱,唔會前後腳咁,讓大家都可以同一時間享用美食,所以,都喺服務上嘅加分位,再者,添水,收拾,各項服務都讓人感受到店員嘅殷勤,抵讚,值得再嚟留下「手指紋」
2016-02-25 394 瀏覽
踏足蘇杭街多是走進咖啡室, 但今日一改平時的習慣, 因為讓我遇上一間日式crossover西式的日式西餐廳。那也好! 墨守成規的生活雖感覺安穩, 但卻欠了新鮮感, 不時心口掛個 "勇" 字, 闖入新餐店, 為生活帶來驚喜, 或許有意外收穫。門面以黑色為主調, 紅色店名加上指模 logo招牌高掛正中央, 以兩盞大射燈照着, 夠晒振眼。門外擺放了數塊寫滿菜式的黑板和一份餐牌, 再以小盆栽加添氣息。沿小樓梯踏進店內, 灰白色的牆身配格仔瓷磚地, 牆上掛了一幅大畫、一塊貼滿張張吃得開懷的客人相片大板、兩塊寫了菜式的黑板, 看來以西式設計為主, 但那邊廂卻掛了一個巨大的日式木飯盆和木舀, 無錯! 這是一間日式西餐店。餐店地方不大, 近落地玻璃窗有一張四人圓枱, 左邊預設四張二人枱, 右邊設有一張四枱和六人枱連一排長梳化椅, 最入端是一個大吧枱, 放了西餐酒和日本酒。枱與枱之間距離雖較少, 但地方企理整齊, 配上柔和的燈光, 感覺舒適自在。牆上黑板寫了是日的晚巿套餐, 包了前菜、沙律、主菜、食事、餐湯和甜品, 亦有一份印滿食物相片的散點餐牌, 分門別類, 清晰吸引。數數看, 有十二款前菜、四款沙律
牆上黑板寫了是日的晚巿套餐, 包了前菜、沙律、主菜、食事、餐湯和甜品, 亦有一份印滿食物相片的散點餐牌, 分門別類, 清晰吸引。數數看, 有十二款前菜、四款沙律、多種刺身、六款主菜、四款西日菜式、飯/湯, 還有四款甜品, 選擇不少, 但我和老爸也一致認為套餐又豐富又抵食, 那無需費神, 就套餐吧!

雞泡魚干
先來前菜三點, 分別有炸牛蒡條、薑汁煮蝦雞泡魚干, 各具特色。當中最喜愛是雞泡魚干, 切成條條大小長短相若, 質感不會跟一般魚干那麼乾硬, 柔韌有咬口, 香甜入味, 亦能嚐出魚香, 單單品嚐它已很美味, 蘸些灑上七味粉的沙律醬, 帶些微酸又吃出另一番風味, 它絕對是佐酒的最品。
炸牛蒡
嫌炸蕃薯條已無新意? 不如試下健康有益的牛蒡。同樣切得大小長短相若, 看來似日式的天婦羅, 外層炸漿薄而香脆, 以隔油紙吸去多餘油份, 入口並沒有油淋淋之感。牛蒡爽口無渣, 啖啖嚐出獨有的微苦, 不錯!
薑汁煮蝦
最後是薑汁煮蝦, 兩隻蝦中加了一些黑魚籽 金箔, 矜貴得多, 但卻是三點之中較遜色的一款。其色澤鮮橙, 肉質微爽但略為乾身, 鮮味一般, 薑味亦不突出, 有點可惜。

蟹肉沙律拌芝麻醬
別以為這款蟹肉沙律拌芝麻醬只是簡單的沙律, 單單它已有不少讚賞的地方。底層舖滿新鮮爽脆的雜沙律菜, 還加了清新的荷蘭豆 和清甜的粟米芯, 但最欣賞是那粒鮮紅的車厘茄, 並非隨意把其半加入沙律中, 而是去皮再加糖煮製, 外面包了一層薄脆糖, 咬下去先脆口後爆汁, 清新兼甜美, 簡單一粒車厘茄已吃出大廚的用心。
話明是日式西餐, 西式的沙律也不少得配搭日式的食材, 如加入爽口的日本蘿蔔仔, 而蟹肉則是柔軟的蟹棒, 所拌入的芝麻醬 並非現成, 芝麻香中嚐到醋酸, 亦帶微甜, 應是自家調配, 再灑上甘香的芝麻粒, 進一步提升芝麻香。
醬汁份量剛好, 不會蓋過新鮮食材的原味, 亦不覺漏滯, 反而越吃越開胃。一客沙律選材多變, 配搭一流, 值得一讚。

澳洲和牛照燒
平時我不會煮牛, 老實說亦不懂煮, 故老爸多數會外出品嚐, 二話不說便點了一道澳洲和牛照燒 ($240/160g)。一塊大小中等的澳洲和牛 拌上燒汁, 以生菜絲、翠玉瓜、鮮冬菇 雞脾菇 作為配菜, 看起來簡單平凡, 但卻令人吃得相當滿意。
別看那件七成熟的和牛 較薄身, 切開內肉亦非呈粉紅會乾韌, 它卻意想不到的腍滑嫩口, 啖啖肉汁, 牛味香濃, 而連帶油脂部分更甘香油潤, 能如此美味, 除它本身優質外, 亦有賴於大廚的廚藝。
還有那客不起眼的燒汁, 味道帶蜜糖 的香甜, 甜中亦有些微辣, 相信是經自家調配, 吃出心思。其實那件和牛不用配醬已令人吃得滿足, 但蘸上一些甜辣的燒汁亦帶出另一番美味。
配菜雖普通, 但全部均清新爽口, 啖啖菇香, 而生菜絲 上亦灑了一些炸蒜粒, 添一份香口。

銀雪西京燒
我就不用多說, 魚類菜式必是首選, 選了一道銀雪西京燒 ($220), 兩件銀雪魚放在一塊捲曲的葉子上, 配上日式子薑、生菜絲 和一碗菠菜海帶, 滿有日式的風味。
大家知西京燒是什麼嗎? 它是京都料理的菜式, 之所以稱為西京燒, 是因為用白味噌 烹調, 味道帶甜, 而製作它最難應付是烹調時間, 時間過長會令魚肉容易散開, 但時間太短也難達到焦黃效果, 而這客銀雪西京燒則恰到好處, 既有焦黃表面亦原整無缺, 可見大廚功夫了得。
魚肉 片片分明, 肉質鮮嫩, 醃製得相當入味, 味道香濃帶甜, 加上滿載油脂, 啖啖甘香油潤, 教人回味。亦可蘸上所配備的沙律醬, 酸咪咪可中和魚脂的油膩感, 配起來味道也不錯。
配菜有換上果蓉醋汁的生菜絲 和酸甜的子薑, 還有清淡的菠菜海帶 亦加入金菇、芝麻 木魚絲, 爽嫩無渣。品嚐充滿油香的銀雪魚後, 以清新的配菜清清味蕾, 配搭合宜, 富有心思, 讚!

䓤吞拿魚碎壽司飯
還有一小碗壽司飯或意粉, 作為主菜後的食事, 份量剛好。兩者均點來一試, 先介紹䓤吞拿魚碎壽司, 吞拿魚碎 上舖滿生洋蔥, 灑上少許芝麻, 旁邊放了子薑、日本黃蘿蔔 山葵, 下層當然是滿滿的壽司, 再配備一碟壽司豉油, 一舀下去, 還發現中間加了紫菜絲
先試主角吞拿魚碎, 色澤粉紅, 肉質柔軟無筋, 但可惜不夠肥美油潤, 魚香味一般; 再試壽司, 粒粒圓潤分明, 軟硬度適中, 口感不錯。
把眾食材拌勻, 再加些山葵豉油, 略嫌生洋蔥碎 份量過多, 濃烈的味道奪去吞拿魚味, 若然輕手一點會較理想。

蝦膏虎蝦炒意粉
另一食事是迷你版蝦膏虎蝦炒意粉, 意粉上放了兩隻蝦仁, 加入蝦膏、蟹籽 洋蔥絲 炮製, 鹹香鮮美, 味道剛好, 不會過濃。
意粉 炒弄時間合宜, 乾身不油膩, 口感煙韌, 挺有嚼勁。條條意粉均沾滿蟹籽, 每吃一口都夾雜卜卜的口感, 亦啖啖鮮味, 很喜歡眾食材的配搭。
虎蝦 大小中等, 比前菜的薑汁蝦仁較鮮味, 可惜仍是偏乾實, 肉質一般, 美中不足之處。

甘荀忌廉湯
是日的餐湯為西式湯, 甘荀忌廉湯入口暖笠笠, 湯身稀稠度適中, 並非打至完全幼滑, 啖啖甘荀茸, 夾雜少許甘荀粒, 口感較豐富, 拌勻面層的忌廉 則較香滑。味道清甜中嚐到些辛辣, 相信加入了薑烹調, 更討我歡喜, 唯一挑剔是注入的忌廉過於隨意, 令其賣相有點失色。

紅豆湯年糕及馬卡龍
各菜式都很出色, 但失色在紅豆湯年糕及馬卡龍甜品中。以西式的馬卡龍配日式的紅豆湯, 貫徹日式西餐的特色, 賣相不錯, 可惜…
先試暖笠笠紅豆湯, 其實它算不上湯, 只是紅豆茸加上一件日式年糕紅豆茸 雖腍綿, 但過於甜, 而年糕略為乾硬, 不夠黏糯煙韌。
馬卡龍 質感不錯, 外脆內煙韌, 綠色為開心果味, 但味道不突出; 而黃色則帶微酸的檸檬味, 兩者都相當甜膩。

店子看來簡單平凡, 但從選材、配搭和烹調也能看到大廚花了不少心思, 製作用心, 慶幸能讓我和老爸在這手指印店留下足印, 的確有意外收穫, 平凡中的驚喜, 值得再帶朋友來留下更多足印。

2016-02-20
銀雪西京燒
蝦膏虎蝦炒意粉
I was attracted to this restaurant because it was mysteriously called fingerprint.One of the menus is invisible so I wonder if it needs UV light or something forensical to make it appear.Anyway, it turns out to be Japanese and Western fusion with quite a few courses and a choice of mains for dinner which ranges from $180-$240.For mains I chose chicken which was the cheapest and it also tasted good.Here was what I had:+++Appetizers:A nice sample of prawns, burdock and foie gras.++++Salad:A refres

Here was what I had:
+++
Appetizers:
Salad:
A refreshing salad with light sesame dressing topped with crabmeat.
Mains: Roast chicken
The chicken was good, it was tender and juicy with a nice roasted skin that was flavoured nicely.
Rice and noodles:
I liked the stir fried pasta which was loaded with roe.
The soup came with the rice and the teapot design is really good because the lid is actually a bowl.
Inside was clear light broth infused with seafood.
Dessert:
For dessert we finished with this warabi mochi which had osmanthus flowers in it, so there was a fragrant flowerly taste to it
2016-02-21 191 瀏覽
上環一直給我的感覺是美食很多的區域~這次來到的這家餐廳是位于holiday inn的正對面,位置也算好找!而且餐廳算是西日fusion的~ XD餐廳環境也是舒適悠閑的一種~坐下沒多久,前菜便來了~今天的前菜是炸牛蒡條,薑汁煮蝦和香煎鵝肝3款前菜的味道也相當不賴~炸牛蒡條味道就如炸薯條一樣香口好吃!而且聽説牛蒡的功效也非常多,可謂健康又好吃XDD莫名地讓人無法停止吃呢~薑汁煮蝦的薑味也很突出,不過卻略顯蝦的肉質稍微硬了一點~香煎鵝肝也是很出色的,脂香濃郁,又不會吃下去讓人有over油膩的感覺~配上香甜的梨一起吃更是配搭滿分,進一步減少了油膩的感覺~之後,便來了沙律~沙律是這款蟹肉沙律拌芝麻醬我和友人對這款沙律相當滿意呢!!因爲本來就已經超級喜歡芝麻醬~加上這款沙律内的蟹肉分量也不少呢~ 鮮甜!當中最令人驚喜卻是沙律中的一顆番茄~吃下去表面脆脆的,原來是加了糖,味道和口感也同樣升級了~接下來主角便出現了~我和友人分別點了兩個不同主菜~第一個是澳洲和牛照燒($240)~點了5成熟的,可幸肉質沒有很韌反之非常林軟,而且牛的香氣也是很濃郁!脂肪比例剛剛好~ 配上甜甜的照燒汁一起吃味道更佳!反而將
上環一直給我的感覺是美食很多的區域~
而且餐廳算是西日fusion的~ XD
餐廳環境也是舒適悠閑的一種~
坐下沒多久,前菜便來了~
今天的前菜是炸牛蒡條,薑汁煮蝦和香煎鵝肝
3款前菜的味道也相當不賴~
炸牛蒡條味道就如炸薯條一樣香口好吃!
而且聽説牛蒡的功效也非常多,可謂健康又好吃XDD
莫名地讓人無法停止吃呢~

薑汁煮蝦的薑味也很突出,不過卻略顯蝦的肉質稍微硬了一點~

配上香甜的梨一起吃更是配搭滿分,進一步減少了油膩的感覺~

之後,便來了沙律~
沙律是這款蟹肉沙律拌芝麻醬

我和友人對這款沙律相當滿意呢!!
因爲本來就已經超級喜歡芝麻醬~
加上這款沙律内的蟹肉分量也不少呢~ 鮮甜!
當中最令人驚喜卻是沙律中的一顆番茄~
吃下去表面脆脆的,原來是加了糖,味道和口感也同樣升級了~

接下來主角便出現了~
我和友人分別點了兩個不同主菜~
第一個是澳洲和牛照燒($240)~
點了5成熟的,可幸肉質沒有很韌
反之非常林軟,而且牛的香氣也是很濃郁!
脂肪比例剛剛好~ 配上甜甜的照燒汁一起吃味道更佳!
反而將牛的味道更加突出了~

另一款是麥粒味噌燒法國春雞($180)
來到的時候春雞的表面有點燒焦
而且肉質雖是比較軟可是卻不太嫩呢
肉質反倒有些鞋的....
不過春雞配味噌這個配搭也是很新穎的
味道也是很搭!

接著便上了蝦膏虎蝦炒意粉
這個又是一個很出色的意粉!
意粉炒得乾身一點也不油膩,而且非常惹味!
加入了蝦膏一起炒,更多了一份鮮甜味美~

另一個蔥吞拿魚碎壽司也深得我心~
因爲本來就喜歡魚生飯的我,實在非常喜歡~
混入了蔥的吞拿魚碎更加香口!
而且米飯也混入了赤醋,拌上吞拿魚碎一起吃味道豐富!
而且平時的魚生飯吃到最底的時候會非常寡,可是這裏就不會了~

整餐飯最讓人滿意的呢!!!!海鮮土瓶湯!
這個真的要給超多個贊呢!超級好喝~
以土瓶呈上已經非常可愛了哈哈
而且真的非常鮮甜~
因爲内裏的配料真的也不少~
有鷄肉,瑤柱,蝦肉,本菇等等的材料~
下單的時候即燉15分鐘而成~
實在太好喝了~ 雖非常鮮甜但卻入口清清的,實在不錯!

一餐的最尾總要來點甜品吧~
是日的甜品紅豆年糕湯和柚子雪糕~
又是一個震撼人心的配搭XDDD
紅豆年糕湯内的紅豆非常綿滑,不過有點點過甜~
年糕煙韌好吃有糯香~

可是柚子雪糕真的是一個完美的結束~
柚子味相當濃!超級清新開胃好吃~

整餐飯我和友人也相當滿意,厨師真的非常用心~
真的每一道菜也令人相當回味~
而且整餐飯吃了將近3小時,相當舒適的一個地方!
2016-02-16
  • 海鮮土瓶湯
  • 澳洲和牛照燒
  • 蟹肉沙律拌芝麻醬
  • 蝦膏虎蝦炒意粉
2016-02-19 217 瀏覽
餐廳就在Holiday Inn 對面,地點方便不難找這是我最近食過很滿意的一餐餐廳空間不大但環境舒適前菜的擺設十分精緻,有炸牛篣,煙燻豬肝,金箔蝦煙燻豬肝軟硬適中 沒有豬肝特有的腥味炸牛篣非常香脆,食起來不油膩金箔蝦爽口鮮甜沙律來得好新鮮加了麻醬跟少許醋,很開胃最驚喜的是小番茄上面有包著一層焦糖和牛照燒具嚼勁的牛肉雖為薄身 但牛味十足入口油脂豐富肉汁夠多什錦魚生飯魚生色澤都很亮麗,鮮味濃厚更有牛油果作伴吃著有種幸福的感覺雞肉什菇飯味道較為清淡邊吃飯邊從茶壺中倒出清而鮮的熱湯更是一絕!甜點也絕不欺場呢烤年糕紅豆湯跟紫薯雪糕實在是有夠滿足!水準的確不錯整晚都感到非常滿意
餐廳就在Holiday Inn 對面,地點方便不難找

這是我最近食過很滿意的一餐
餐廳空間不大

但環境舒適
前菜的擺設十分精緻,有炸牛篣,煙燻豬肝,金箔蝦

煙燻豬肝軟硬適中

沒有豬肝特有的腥味

炸牛篣非常香脆,食起來不油膩
金箔蝦

爽口鮮甜
沙律來得好新鮮

加了麻醬跟少許醋,很開胃

最驚喜的是小番茄上面有包著一層焦糖
和牛照燒

具嚼勁的牛肉雖為薄身

但牛味十足
入口油脂豐富

肉汁夠多
什錦魚生飯

魚生色澤都很亮麗,鮮味濃厚

更有牛油果作伴

吃著有種幸福的感覺
雞肉什菇飯

味道較為清淡
邊吃飯邊從茶壺中倒出清而鮮的熱湯

更是一絕!
甜點也絕不欺場呢

烤年糕紅豆湯跟紫薯雪糕

實在是有夠滿足!
水準的確不錯
整晚都感到非常滿意

2016-02-03
  • 和牛照燒
2016-02-19 507 瀏覽
新年前,與好姐妹吃過團年飯;年初六,又相約去蘇杭街一間主打日式西餐的The Fingerprint吃一頓開年飯,祝願來年人人開心健康又發財﹗指紋,每個人均獨一無二的。或許,The Fingerprint的店主,想讓客人留下不一樣的用餐體驗。年初六的蘇杭街,頗為冷清的。只見西式裝潢的The Fingerprint,也在玻璃窗當眼處,貼上中式「生意興隆和「福」字的揮春。店子前半部份乃用餐之處,後半部乃開放式水吧和廚房。食物選擇並不多,只有兩大頁圖文並茂,色彩繽紛的餐牌,挺誘人的﹗此外,還有五道菜的晚市套餐,有前菜三款、沙律、主菜、飯麵食事餐湯(三選一),以及甜品。先來一客三款的前菜,由左至右,分別有炸牛篣條、香煎鵝肝、薑汁煮蝦,貫徹日式料理的骰精緻的傳統。牛蒡具有抗氧化、保肝、利尿解熱的功能,且含有豐富的食物纖維和營養素,全世界最長壽的日本人就是長期吃用牛蒡的。炸牛篣條沾上薄漿同炸,口感清甜酥香又鬆脆,且帶嚼勁,讓人一口接一口吃個不停。香煎鵝肝的份量不少,鵝肝咬下去甘香油潤豐腴不在話下,香烤蘋果清甜味美且多汁,可稍減一份的油膩感。薑汁煮蝦雖以名貴的金箔和黑魚籽作點綴,然,薑汁不太突出,蝦肉

薑汁煮蝦雖以名貴的金箔和黑魚籽作點綴,然,薑汁不太突出,蝦肉咬下去質感硬實,稱不上鮮香甜美也﹗
蟹肉沙律伴芝麻醬配料眾多,除了鮮爽沙律菜,也有鮮嫩甜的美粟米芯、清爽紅皮蘿蔔,以及主角蟹肉也。蟹肉份量挺多的,只略嫌鮮美度稍遜。幸而,把各配料混入酸香醒神的芝麻醬同吃,十分清爽開胃。
散點的主菜,價錢較貴,套餐明顯更為低食了,差別在於份量多寡也。以小妹愚見,晚市套餐主菜款式夠多,飽肚有餘,又夠經擠實惠,心水選擇。小妹要了柚子胡椒虎蝦$180,虎蝦上枱時已去殼拆肉,混入胡椒香煎,香氣四溢,伴以鮮香清爽的檸檬、椰菜絲和冬菇等,再以蝦頭蝦殼伴碟,教人莫不垂涎三尺﹗
虎蝦入口嫩滑爽且彈多汁,又富咬口和嚼勁,鮮味,卻不禁被強悍霸道的胡椒蓋過了。
友人C要了繞富日式京都風味的銀雪魚西京燒$180,伴以醃製芝麻香蔥海帶、子薑和沙律蟹籽醬。「西京燒」即是「味噌魚」,是京都的一道特產料理,將銀鱈魚先用味噌醃數日致入味,再照燒而成焦黃效果。
醃製和烹調時間得宜,銀鱈魚脂肪豐潤,入口香甜味濃,邊位略帶微微脆口,肉質嫩滑且不容易散開,蠻有特色。
烤得燶焦的麥粒味噌燒法國春雞$180,伴以同樣呈焦黑的冬菇和翠玉瓜,賣相實在不太討好﹗不過,春雞入口肉嫩鮮美且多汁,香氣盈腔,又帶味噌的香甜,好好吃。
最後一道主菜,來一道以產自日本九州牧場的金星豚入饌的金星豚牛油威士忌汁$180。貌不驚人,然,因生長環境夠天然,活動空間開揚,飼料又純天然無添加,因此,豬肉的脂肪含量均勻適中,肉質柔軟而肉味濃郁,肉汁也比一般豚肉豐富。
蝦膏虎蝦炒意粉混入蝦膏同炒,意粉炒得惹味香口,鮮爽彈牙之餘,又帶咬口和嚼勁,且不太油膩。
蔥吞拿魚碎壽司相對較為一般,吞拿魚未算十分鮮香油潤也,壽司飯混入赤醋,故米飯呈現淡淡的棕紅色,醋香味濃。
海鮮土瓶湯是中的土瓶,是一種陶制的壺,乃日本傳統蒸煮料理的餐器。土瓶的提把,多以竹或藤為材料製成。
土瓶蒸煮出的湯,大多以時令食材製作。正宗土瓶湯一般壺蓋上扣有小杯,杯上放有一瓣檸檬或柚子。吃前先往湯中滴檸檬汁或柚子汁,再如倒茶般把蒸湯倒在小杯中飲下,用筷子挾出壺中的食材。打開壺蓋,一陣濃郁鮮香撲鼻而來,教人疲憊的精神為之一振。蒸湯清澈見底,且配料眾多。
小妹為一看壺內有何食材,把湯料挾出,放上小杯中,有蝦,乾貝,雞肉和本菇。
倒一杯湯在小杯中,呷下,十分鮮甜甘美且清香,瞬間滋潤了乾涸的喉嚨。
甜品,原是雪糕水果,天氣凍,又不欲多吃生冷東西。冒味問店員可否轉吃其他甜品,店員一口答允。先來香甜的紅豆湯年糕,紅豆湯質感濃稠,甜度頗高。年糕泡紅豆湯裏,沒有想像中的Q軟彈牙,反而是外硬脆內煙韌。
桂花蕨餅更是教人失望至極,非但沒有傳統蕨餅那粘糯軟嫩細緻的口感,黃豆粉也失卻了那股獨特且誘人的黃豆香。套用友人之言,蕨餅質感更似中式Q彈爽滑的桂花糕,且未能輕易地沾上黃豆粉。
2016-02-13
2016-01-30 230 瀏覽
今晚是難得的好朋友dinner gathering ,見到開業不久的The Fingerprint在 open rice 蠻多好評的,就決定試試喇!平時好小去上環,睇地圖以為餐廳位置隔涉,原來都幾近上環地鐵站,就是在Holiday Inn 對面。餐廳外觀幾有外國餐廳feel,格仔落地玻璃,店外有張長型小bar台俾人食枝煙,飲下啤酒咁,都幾貼心喎。餐廳體積唔算大,但坐得幾舒服,唔會同隔離台逼住咁坐。燈光柔和幾有情調,似乎我地無簡錯餐廳,好期待佢既食物會係點既呢! 因為朋友未到齊,先叫個炸牛篣食住等。 佢係好似薯條形狀,十分香脆,仲有點辣手!送酒一流。 叫左兩個set dinner ,前菜的擺設十分精緻,係豬肝,毛茄及有一點金箔蝦,咁精美令我諗起到日本溫泉酒店食既晚餐料理! 沙律都唔錯!用料好新鮮,加上醋味,酸酸地十分開胃! 主角來了-澳洲和牛! 牛肉好正!需不算入口即溶,但口感十分滑,牛肉不會好酥,岩哂我口味 另一主角-銀雪魚西京燒!又係好滑既魚肉,邊邊既魚皮又好脆喎!好味道! 跟餐點了意粉及壽司飯,想不到味道沒有被主菜比下去,所以我地又清碟了雪糕+水果好味!

沙律都唔錯!用料好新鮮,加上醋味,酸酸地十分開胃!

雪糕+水果好味! 呢個set dinner 真係可以用完滿來形容呀!

另外仲有散叫其他食物,不能不提有個豬扒真係好有驚喜! 因為睇樣以為係普通既豬,點知入口好有牛油既香味,真係有點入口即溶的口感,睇返餐牌佢係叫「金星豚」,我不懂分何謂靚既品種,總之好味就是了
個人認為炸蠔又係必試食物之一,一點都沒有油膩既感覺,而且仲食倒蠔既鮮味
,隨碟有兩款醬汁,個人較喜歡芥辣醬
,而另一種係燒汁。
清酒蜆味道OK !
呢一餐真係好滿足!整體都是好味道的食物,3個人食飯,埋單都係每人不到$300!呢個價錢食倒酒店級既食材真係好難得,會再去幫襯
Full Disclaimer - I am acquainted with one of the chefs, but this is fairly unbiased, so far as i can help it.I came for dinner the week after they opened and of course the service was excellent, the restaurant being fairly quiet that night.We had the:Sesame dressing salad Good if not very exciting. A bit too much dressing for my taste as well.Uni squid ink toast Expensive but the uni was delicious and goes very well with toast. Sushi omakaseVery good as well, but doesn't seem quite in-line with

We had the:

Sesame dressing salad

Uni squid ink toast

Sushi omakase
Very good as well, but doesn't seem quite in-line with the prior dishes.

Menu is interesting but a little too varied for me - hope someone can post a menu as i don't have a picture. They are mostly fusion but also serve traditional sushi and sashimi, which i believe to be a bit misguided. They should stick to their strengths which are combining new flavors with classic preparation - the uni toast was a perfect example.

Further, the location in Sheung Wan is not in a particular upscale area, and so the price point they are targeting, in my opinion, is too high. Although I don't believe it's that overpriced for the food itself, they may be pricing themselves out of that neighborhood. Dinner cost somewhere between 300-400 each with some wine and frankly not that much food.

The chefs are from Zuma, which explains their skill, and i look forward to trying it again in a few months when the chefs have figured out their menu.

2015-10-20
2015-11-15 490 瀏覽
雖然男友係上環返工, 但我都好少去上環, 不過見今日放假就去接男友收工, 佢收工都成8點, 已經好肚餓!! 佢話有間日本餐廳上個月開左, 中午去食過好好食, 就帶我去啦!! 我本來好肚餓, 食咩都無咩所謂!! 估唔到間野真係好得, 食物水準好高, 但價錢竟然每人$300都唔洗!! 可能係新開張既關係!! 超抵食!! 你要KEEP 住咁平, 我會多D去幫襯!!講返食物, 我地點左1個SET DINNER, 同一個主菜 SHARE 已經好飽, 好彩無一人叫一個餐!! 前菜有四樣野, "水雲酢"聽個名以為係炸物, 原來係好似發菜粉絲咁一條條, 味道酸酸地凍冰冰, 幾特別我都係第一次食; 毛茄原來係秋葵, 我其實好怕個種滑"散散"既味道, 點知食落口又無播, 仲好香添, 攪到我好好奇, 咁?個廚走黎講解每一樣菜, 原來係先用SALT洗過先煎就可以去左D滑"散散"野, 我又學到野啦 個蝦係凍既, 肉質爽口, 而個沙律就係普通芝麻醬沙律, 所以我覺得個水雲酢同毛茄有驚喜D, 超碼出面食唔到!3點刺身有三文魚, 油甘魚同吞拿魚, 三款都好新鮮, 最重要係非常厚切, 入口即溶! 我同男朋友都覺得如果一
3點刺身有三文魚, 油甘魚同吞拿魚, 三款都好新鮮, 最重要係非常厚切, 入口即溶! 我同男朋友都覺得如果一個人食一個餐, 食到個刺身都差唔多飽灑, 我都今次揀左個燒春雞做主菜, 雞肉鮮滑, 加上焗得香口野味, 最重要係原來面豉醬同雞係咁夾既, 味道很特別!! 另外我地仲點左一個紅酒煮牛肋條, 好林好入味, 食到呢個真係超級飽! 就係食FUSION菜先可以食到D咁特別既口味!! 大膽!!大愛!! 到之後仲上左個冷盤, 係青瓜絲加海帶, 又係味道好特別, 酸酸地爽口, 好特別!
之後仲黎左個海膽三文魚籽飯, 勁多海膽同三文魚籽, 海膽好新鮮甘甜! 甜品係雪糕加馬卡龍, 不過個馬卡龍真係唔多好食, 好硬! 係唯一覺得唔好食既野!! 整體呢餐真係物超所值, 我地飲埋酒都係每人$300左右,同見得到呢野食真係好用心配答, 不過上菜唔知點解好似好慢咁, 我地食左成兩個幾鐘先食完, 好彩我地唔趕時間, 可以慢慢食傾下計!! 都好值得推介!! 我地會再黎架