2023-07-14 172 瀏覽
今晚代表公司為招待VIP客人, book咗中環一間意大利菜餐廳食dinner。全深綠色門面感覺神秘, 進入餐廳真的別有洞天, 雖然面積不大, 但氣氛很有氣派。入座每位HK$980, 自選Tradition 5 Courses, Menu只有密集式全英文字, 加上升級價錢、份量亦不太清晰, 幾乎每檯客單係睇menu揀野食都花了半個鐘。 點餐後, 送上welcome drinks,再推出一架餐車呈上前菜, 很有儀式感。送上了不同款式餅乾、蒸蛋, 係三隻匙羹上均有點驟式芝士, 侍應分別加上傳統、12年同埋25年嘅意大利黑醋, 從傳統開始食起, 味道酸到拿喉, 其後兩款漸漸偏甜一點, 質地從稀釋液體漸增至cream狀。 再配上偏硬有口感餅乾。黑松露魚籽醬雞蛋, 入口化開, 有雞蛋香甜。APPETIZER:Hokkaido Scallop Gratin with Fresh Alba Black Truffle帶子有脆麵包糠碎包住, 帶子暖暖的, 為刺身口感, 味道帶鮮, 配上新鮮即刨松露, 還散發淡淡清香松露味。Spanish Blue Fin Tuna Otoro Carpaccio整碟從煙

點餐後, 送上welcome drinks,

再推出一架餐車呈上前菜, 很有儀式感。

黑松露魚籽醬雞蛋, 入口化開, 有雞蛋香甜。

APPETIZER:
松露, 還散發淡淡清香松露味。

整碟從煙霧籠罩著, 仙氣十足, 吞拿魚超透薄, 加左橄欖油, 入口魚油化開, 口感超嫩

PASTA
Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Value
蕃茄醬甜酸開胃, 有幾粒微爽蝦粒

意粉呈伊面口感, 撈咗奶油同埋香草醬, 散發淡淡奶油香同埋香草味, 清新又juicy; 配有海螯蝦肉, 不過口感偏林, 整體味道偏濃, 非常喜歡個汁。

Main
西冷熱辣辣鐵板上檯, 肉質嫩紅, 又滲出血水, 肉汁豐富, 加咗香草, 再配四款不同汁醬, 而其中我最討好松露油, 有助減膩。

Italian Style Roasted Potato
薯仔粒外脆香口, 加咗香草同少少鹽調味, 提升薯味
Italian Style Roasted Potato

同樣以熱辣辣鐵板上檯, 鱈魚柳近鐵板位煎至金黃, 有魚香

Italian Garden Salad
沙律菜加入黑醋, 但嫌味道過酸

最後送上二人份量嘅dessert
一盤過的甜品同時上檯, 包括有藍莓、草莓雪糕各一口、提拉米蘇、藍莓布丁,烈酒檸檬雪葩,肉桂朱古力卷同埋朱古力。雪糕質感有如gelato, 提拉米蘇酒味突出, 藍莓布丁creamy, 藍莓味酸甜濃郁; 高度數烈酒檸檬雪葩酒純度超濃, 對於我呢個飲酒初學者不太討好。

2023-07-10
Italian Style Roasted Potato
餐廳裝修好歐陸風 成個環境好高級好舒服~全程100%既服務💯慶祝節日之選 大推👍🏻一入到去職員就會教你點揀餐~好多選擇!一共五道菜 $980/位💕.🔸APPETIZER1️⃣ 300g Peppery French Mussels Pot 🌶️ 店員會係面前幫忙分青口,青口唔算大粒,但份量夠多,個汁少少辣,配埋旁邊既麵包食,索曬d汁,好正😛.2️⃣Hokkaido Scallop Gratin with Fresh Alba Black Truffle帶子新鮮,煎得岩岩好,仲鎖得住鮮味同肉汁,加埋黑松露,味道更香☺️.🔸PASTA3️⃣Taglierini Zucchini Cream & Sicilian Scampi Langoustine麵質好特別,超掛汁,面頭舖左拆左既蝦肉☺️.
4️⃣Spaghetti “Scoglio” Mixed Seafood 🌶️海鮮好足料,有蜆、蝦肉、青口、魷魚,麵質彈牙,推薦❤️.🔸MAIN5️⃣150g Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked日本油甘魚扒,切開左四件,無腥味,魚腩位好肥美,滿足🙈.6️⃣250g Fassona Beef G
餐廳裝修好歐陸風 成個環境好高級好舒服~
全程100%既服務💯
慶祝節日之選 大推👍🏻
一入到去職員就會教你點揀餐~好多選擇!
一共五道菜 $980/位💕
🔸APPETIZER
🔸PASTA
麵質好特別,超掛汁,面頭舖左拆左既蝦肉☺️
海鮮好足料,有蜆、蝦肉、青口、魷魚,麵質彈牙,推薦❤️
🔸MAIN
日本油甘魚扒,切開左四件,無腥味,魚腩位好肥美,滿足🙈
6️⃣250g Fassona Beef Grilled Sirloin
牛扒係鐵板上,可以自己控制生熟度,有四種醬汁放係鐵板上面,連醬汁都係熱既,太細心😍
🔸SIDE
7️⃣Home Made Mash Italian Potato 🌱
薯蓉好棉滑,有啖啖芝士味,食到好飽但都忍唔住要食多兩啖🥹
8️⃣Italian Style Roasted Potato  🌱
煎薯仔粒,煎到金黃色,外脆內軟既口感,一流~
🔸Dessert
是日甜品,每人有五至六款,甜品方面都做得不錯,有雪糕有布甸等等,成餐飯都好滿足🥰
2023-07-07 37 瀏覽
呢間位於中環地鋪嘅意大利餐廳,門面隱蔽但非常型格,不少中環上班族到來晚餐。餐廳不算很大,但裝修有格調。最緊要食物高質而且特別,每道食物都看得出廚師的用心製作,絕對係我食過咁多間意大利餐廳最好食之一,這樣高質素餐廳嚟講價錢非常合理,而Tasting menu traditional 5 course,都係$980,絕對值得推介!Welcome champagne一坐低就送上每人一杯welcome champagne. 先為客人熱身,與朋友飲着香檳感覺relax,為這晚豐富晚餐作一個好開始!餐包侍應送上麵包藍後推出餐車,原來是介紹這裏的鎮店三款黑醋,分別係Traditional certified, 12 years, 25 years,加上意大利的橄欖油,非常講究,我本人最喜歡Traditional certified黑醋,酸酸甜甜的很有質感。另外送上白松露麵豉蒸蛋,香滑好食,白松露更是畫龍點睛,非常好食!Brittany Blue Lobster Catalana龍蝦肉切粒,再配上蕃茄洋蔥等再加調味醋汁,成為一個非常清新的前菜,口感不錯Hokkaido Scallop Gratin w

Welcome champagne

餐包

大大粒煎帶子外面麵包糠炸得金黃外脆,裏面半生熟,非常大粒,咬落彈牙有口感,而且非常鮮味,加上侍應即場在我們面前刨了一片又一片的黑松露,配搭帶子非常香甜名貴。

這個紅蝦意粉味道濃郁,蕃茄配上特製醬汁,非常惹味,每一條意粉都被醬汁包住,而且意粉軟硬適中,非常有口感,紅蝦份外鮮味,充滿着意大利菜風味!

Taglierini zucchini Cream & Sicilian Scampi Langoustine
西西里小龍蝦意大利青瓜蛋汁意粉,這個比我想像中更加好食,青瓜醬汁清甜,但有濃郁龍蝦肉,加上特製的扁意粉超級好食,口感一流,我給這個意粉很高的分數!

Fassona Beef Grilled Tenderloin (for 2 Guests)
半生熟的牛扒隨鐵板送上, 加上4個不同的醬汁,每個都酸酸的十分清新,有辣的、有檸檬味的、有黑松露的,很有特色。而牛扒肉味濃郁,肉質鮮嫩,而且充滿肉汁,真是沒有令我失望!

Dessert
首先,送上dessert wine,甜甜的非常易入口。然後送上甜品盤,非常驚喜,最啱打卡。中間是心形的雪糕棒棒,有兩種味道。另外有紫色的Barry布甸,以及我最喜愛的tiramisu,亦都非常Creamy又不太甜,咖啡味濃郁,啱晒我呢啲又怕甜又鍾意食甜品的港女!另外仲有配襯伏特加沙冰清清喉嚨。更有手工朱古力與及牛角酥,款款都非常精緻,為這個豐富晚餐畫上完美句號。

這間型格的意大利餐廳,水準一流,而且價錢非常合理,我一定會推薦俾朋友!

The Italian Club Seafood Wine Bar為🇮🇹意大利著名汽車設計公司Pininfarina旗下意大利餐廳 曾設計多款法拉利而打出名堂 🏎️墨綠色店面 神秘低調得黎暗藏設計感而店內設計亦充滿藝術感 👩‍🎨當中最欣賞店內白色波浪流線形天花🌊加上燈光效果 感覺好似置身於海洋中🪸🏝️選址於中環SOHO區 亦更加突顯其檔次 坐低後 侍應會先遞上熱毛巾 再送上一杯WELCOME DRINK - Champagne of the Day🥂 為是日晚餐揭開序幕🌪️店內提供 及 主廚更會每60日 因應時令食材更換一次Menu而Tasting Menu選擇都非常之多大家可以scan QR code品住酒慢慢揀***\ Tasting Menu - 5 Courses Traditional ($980+1) / 三款starter同時上菜 由Starter開始已經氣派十足 將氛圍感拉滿🌟(1) 陳年黑醋伴淡芝士 🧀侍應會一邊介紹意大利陳年黑醋一邊將分別12年/ 25年/ 50年既黑醋倒落放左芝士既匙羹內 🥄然後建議一啖將兩者食落去 第一次試呢個配搭 非常新奇🤓🤓而黑醋年份愈耐 味道
墨綠色店面 神秘低調得黎暗藏設計感
而店內設計亦充滿藝術感 👩‍🎨
當中最欣賞店內白色波浪流線形天花🌊
加上燈光效果 感覺好似置身於海洋中🪸🏝️
選址於中環SOHO區 亦更加突顯其檔次

坐低後 侍應會先遞上熱毛巾

店內提供 [Tasting Menu] 及 [A La Carte]
主廚更會每60日 因應時令食材更換一次Menu

🌟(3) 黑松露魚子醬蒸蛋 🍳
蛋味濃郁 加上高級食材及金箔作裝飾
非常精緻奢華🫢

[APPETIZER]

\ 🦞 Brittany Blue Lobste Catalana /
採用法國藍龍蝦皇
將龍蝦肉切粒 伴蕃茄 洋蔥 西芹
擺盤用心地放係龍蝦殼上 增強視覺效果
口感清爽 非常開胃👍

\ 🐚 Hokkaido Scallop Gratin with Fresh Alba lBlack Truffle /
即場刨黑松露於北海道帶子上 非常賞心悅目 帶子煎到外脆 內軟綿綿 帶子新鮮鮮甜
加埋松露 令味道更有層次感🥰🥰

[PASTA]

\ 🍝 Tagliatelle, Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle /
用Parmigiano Reggiano芝士煮成
芝士奶香味重 加上寬條長面條非常掛汁
同樣地 會係你面前刨黑松露於寛條面上
而且今次份量非常之多!! 見到心心眼😍

\ 🦞 Taglierini Zucchini Cream & Sicilian Scampi Langoustine /
採用新鮮挪威小龍蝦 蝦肉結實彈牙
用青醬煮手製幼蛋面條 面條有嚼勁
仲帶有超濃蛋味 非常有驚喜!! 😋
個人最私心推介🥰🥰🥰
最後可以食埋龍蝦頭 入面仲有蝦膏添呀!!✨✨

[MAIN]

\ 🐮350g Fassona Beef Grilled Tenderloin for 2 guests /
將意大利Fassone牛柳煎到五成熟後

主要飼料為天然草及穀麥
由於運動量大 令其脂肪量少 🏃‍♂️
肉厚豐滿結實 食落細嫩 質感軟滑
而且牛味超級濃厚 齒頰留香
完全打破我一直以黎覺得牛要有肥厚既脂肪先好食既錯誤諗法 🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️

而醬料方面 除左意大利黑醋外
亦提供3款唔同味道既橄欖油
橄欖油分別加入黑松露 辣椒🌶️ 同Italian vinagerta 進一步帶出肉香

[SIDE]
\ 🥔 Home Made Mash Italian Potato /
食材只有牛油 芝士及薯蓉
完美演繹用最簡單既食材製作出美味既菜式
煮到非常creamy幼滑 入口即化!!!
雖然食到最後好飽 但都忍唔住不停放入口

\ 🍅Salad Cherry Tomato & Red Onion /
最後以新鮮既蕃茄及紅洋蔥沙律作為結尾
解膩之餘 亦可以順便清清口腔
準備繼續食甜品 💝💝

[DESSERT]

\ 🍰 Dessert from our daily Complimentary Selection of Home Made Italian Dessert and Small Pastries /
到最後甜品時間都不忘儀式感 🎁🕯️
遞上一杯Dessert wine 🍷

甜品併盤分別有士多啤梨🍓及藍莓味🫐Gelato lollipop / Tiramisu / 藍莓奶凍 / vodka柚子雪葩/ Cannoli 及 四款朱古力🍫

當中最特別既係意大利傳統甜點 Cannoli

當了解完每道菜既食材後 會令菜式更加加分
而且會因應唔同客人既節奏上菜
可以放心地慢慢用餐 不知不覺就食左三小時🍽️⏰

如果大家要慶祝生日/節日/情侶拍拖👭👫
不妨考慮The Italian Club Seafood Wine Bar
體驗意大利佳餚美食
保證大家捧住肚子滿足地離開 🥳
  • Taglierini Zucchini Cream & Sicilian Scampi Langoustine
不得不說中環蘇豪區有不少高級餐廳!中環高質意大利餐廳 The Italian Club Seafood Wine Bar!開業時間不長但收穫良好口碑!主廚精心設計每道菜式,極為精緻的配搭以及presentation,再加上各種餐前小食以及餐酒,令整頓飯錦上添花!餐廳設計方面 ,門面是一道湖水藍大門,室內設計簡約典雅,令人相當享受的一頓的晚餐!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ Five Courses Menu- $1,180/per🔹◉頭盤·香檳welcome drink·三款黑醋·三款麵包· 黑松露魚子醬燉蛋呢個頭盤絕對有誠意。店員呈上三款黑醋,分別系12年、25年同埋50年!50年的最濃郁,亦是我最喜歡的一款,25年的帶有甜味,大眾會喜歡的口味 ,12年則較淡,但相對清新d!每款黑醋也加上芝士!餐前法包也夠香脆!不要小看小小一杯黑松露魚子醬燉蛋,絕對是頭盤精華所在,矜貴魚子醬滲透整個蒸蛋,每一口都充滿魚味道西,也十分軟綿滑溜。△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉黑松露帶子店員在我們面前即刨黑松露!超級新鮮,黑松露稍稍

Five Courses Menu- $1,180/per

🔹◉頭盤
·香檳welcome drink
·三款黑醋
·三款麵包
· 黑松露魚子醬燉蛋

呢個頭盤絕對有誠意。
店員呈上三款黑醋,分別系12年、25年同

🔹◉黑松露帶子
店員在我們面前即刨黑松露!超級新鮮,黑松露稍稍濕潤;肥厚帶子微微燒過,甜味超高,美味程度絕對不容小窺,帶子肉微暖 ,比單純的刺身更好吃。

🔹◉藍鯨吞拿魚腩他他
意想不到有慷慨的份量!用上南鯨吞拿魚腩 ,質素佳,其油份相當豐盈,因此吃下去滑溜至極,因為是魚腩位置,吞拿魚味尤其突出!另有芥末伴碟,美味清爽又有藝術感!

🔹◉mix seafood 意粉
一上碟就被其顏值吸引!宛如藝術品一樣,想不到意大利粉也可以這麼精緻。海鮮舫看有八爪魚、青口 、蜆 、龍蝦肉以及混合少量魚肉。麵條超爽彈 !調味方面帶微微辣度,恰到好處,為味蕾帶來一絲刺激 。青口最出色 juicy,有海水鮮味,八爪魚切細,亦夠爽彈。

🔹◉ Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns
開心果以及紅蝦口味長通粉!芝士味極濃郁 ,醬料混合了紅蝦蝦肉 ,喜歡芝士口味的你不能錯過 !

🔹◉ 250g Fassona Beef Grilled Sirloin (Medium-Rare)
來自義大利🇮🇹的五成熟牛排🥩鐵板上碟 ,因此可以自行調整生熟程度,辣油、松露油、黑醋、檸檬籽油。薄切,但絕對夠食,稍有咬口!不錯

薯仔粒粒有迷迭香調味,份量都算幾多;番茄🍅甜度高!好夠juicy,食完邪惡的牛肉食呢個番茄就剛剛好!

🔹◉甜品
!!!簡直是甜品炸彈,一大盤甜品超多款式,賣相已是十分吸引!
分別有
·烈酒檸檬雪葩
·肉桂朱古力
·朱古力
· sweet dessert wine

最好吃的是藍莓🫐 義式奶酪,質地軟滑,帶少少芝士的味道,不甜而滑溜!肉桂朱古力卷外觀很像骨頭,可愛至極,有點玉桂味道 內裡有軟滑的cream !

雪葩 倒了whiskey 喜歡酒精的一定很喜歡 !
chocolate;tiramisu有朱古力粉撒在面頭,
手指餅在中間,充滿咖啡味,超正宗的提拉米蘇!

2023-06-29 31 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨蘇豪區特色意大利菜-The Italian Club Seafood Wine Bar🇭🇰 中環蘇豪伊利近街32號地舖 🇭🇰-🇮🇹裝修同dining style都好modern, 意大利老闆仲有出黎同客傾下計同介紹食物同酒🇮🇹5 course menu每一個category都好多選擇, 仲不乏vegetarian options -5 Course Menu Tradition $980✔️Welcome Champagne✔️Amuse Bouche✔️APPETISER✔️PASTA✔️MAIN✔️SIDE✔️DESSERT TRAY-🥂Welcome Champagne💯夏天行上SOHO都少少出汗, 一坐低有杯welcome drink好chill; 香檳入口清爽-🥖Amuse Bouche✨三款意式麵包配上幾種唔同年份同口味既黑醋芝士同olive oil; 另外有個魚子濃湯茶碗蒸好鮮甜-🐠Appetiser💯Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare 吞拿魚腩油份較重, 用少少胡椒吊味好鮮甜💯Hamachi Japan Carpaccio 薄切刺身級油
👧🏻😋👅🍽✨

✔️DESSERT TRAY
🥂Welcome Champagne

🥖Amuse Bouche

🐠Appetiser
💯Hamachi Japan Carpaccio 薄切刺身級油甘魚魚肉雪白, 落左olive oil食落更滑

🍝Pasta
✨Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns 通粉裡裡外外都充滿住pesto醬; 紅蝦肉匿埋係每條通粉中間, pesto好香, 開心果碎溝左入去味道更豐富
✨Tagliatelle, Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle 扁麵al dente, 店員鮮刨黑松露cover晒成個粉; butter cream勁香濃

🥩Main🐠
💯150g Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked 用鐵板上keep住熱辣辣, 油甘魚煎到金黃色好香魚油味, 魚皮超脆, 魚肉又滑
💯250g Fassona Beef Grilled Sirloin 西冷牛都係用鐵板上, 如果唔想變太熟, 影完相就要匆D拎落碟; 本身肉質鮮甜有少少黑椒已好夠味, 都未必需要用要serve果4種seasoning

🥗Side🥔
✨Italian Garden Salad 點餐時分開叫, 但餐廳有將比較夾既side配返個main, 紅洋蔥同沙律菜同黑醋食好清新, 配魚食
✨Italian Style Roasted Potato勁香牛油味, 個薯仔好似軟心番薯咁軟熟; 碟上檸檬牛油超香濃
🍡Dessert Tray🍮
💯Daily dessert包括莓味icecream lollipop, mousse, tiramisu, odka pineapple, homemade chocolate等等; 勝在一個tray食到唔同種類既甜品小點, 仲有dessert wine served, 為晚餐畫上圓滿句號

2023-06-25 37 瀏覽
The Italian Club Seafood Wine Bar~半山Soho The Italian Club Seafood Wine Bar~墨綠色大門低調而高貴,推開大門, 餐廳只有數張餐桌, 典雅而舒適,空間感十足, 盡顯簡約卻精繳的風格。-餐廳菜色由大廚Stefano Balsamo 主理,由前菜到主菜再到甜品, 配上各種Wine Pairing,每道菜色也精挑細選, 絕對讓人稱心滿意。-還未選好菜單, 餐廳職員就會遞上welcome Champagne, 開胃易入口, 微酸清爽-前菜Amuse Bouche飲過Champagne, 簡單卻高貴的前菜已經讓人眼界大開,自家製意大利麵包配extra Virgin olive oil, 與及三款分別是12年、25年、50年的balsamic vinegar配芝士,12年、25年、50年的黑醋果真是不同的境界12年最酸, 而50年的黑醋 質感濃稠卻甜而醇厚, 自家製意大利麵包配意大利著名酒莊出品的初榨橄欖油也喚醒味蕾,細緻品嚐橄欖油的箇中滋味還有白松露黑魚籽燉蛋雞蛋味道濃郁入口細滑濃厚三款前菜也讓人記憶滿滿。-Spanish B

墨綠色大門低調而高貴,

推開大門, 餐廳只有數張餐桌, 典雅而舒適,
空間感十足, 盡顯簡約卻精繳的風格。
餐廳菜色由大廚Stefano Balsamo 主理,
由前菜到主菜再到甜品, 配上各種Wine Pairing,
每道菜色也精挑細選, 絕對讓人稱心滿意。
還未選好菜單,

前菜Amuse Bouche

12年、25年、50年的黑醋果真是不同的境界

12年最酸, 而50年的黑醋 質感濃稠卻甜而醇厚,

細緻品嚐橄欖油的箇中滋味
還有白松露黑魚籽燉蛋

雞蛋味道濃郁入口細滑濃厚
三款前菜也讓人記憶滿滿。

藍鰭吞拿魚切成薄片,
入口嫩滑, 齒頰留香

伴碟有清爽的椰菜與蕃茄,
加點點檸檬汁,
不會感覺油膩~

龍蝦他他以原隻龍蝦殼送上,

賣相美食,入口亦有滿滿龍蝦肉的鮮甜,
相當開胃。
PASTA

外表像緞帶Tagliatelle,寬寬扁扁但又帶點厚度,

不過重點還是店員即場在Tagliatelle上面刨 24個月的新鮮黑松露!
 簡單配以Butter Cream,

獨特香氣味道與清幽就在口裡徘徊啊~
完全品嘗到豐富的層次口感~

手製幼蛋麵Taglierini
醬汁是以西西里螯蝦及翠肉瓜煮成,

入口較清淡,很適合夏天品嚐,
螯蝦Scampi入口非常鮮甜,肉質嫩滑細緻
簡單卻好食。

阿拉斯加鱈魚以焗的方便製成, 焗得金黃
肉質雪白,入口肉質細嫩, 油而不膩,

薯仔簡單以香草焗過,

日本油甘魚上麵包屑
經過烤箱烘烤, 表面金黃酥脆,

魚質肥美甘香, 食落表面酥脆內裡帶點點實肉,
魚肉味也濃。
無想過日本海鮮經過意大利式製法會有這樣的成果,
這種Mix and Match 十分讓人有驚喜呢~
SIDE DISH
Home Made Mash Potato

薯蓉打得細滑,帶點點芝士香味!

沙律菜本身已經夠新鮮, 黑醋和Olive Oil 的加持絕對錦上添花~
酸甜開胃~
Dessert Tray with daily selection of Home Made Small pastries

擺盤賣相已經讓人十分驚喜! 絕對是相機先食
每款甜品也各有特色, 藍莓及草莓GELATO LOLLIPOP、

Lime Soda Sorbet、Tiramisu 、意式奶凍和Chocolate Mousse,

還有伴碟的黑朱古力,

當然不少得Passito di Pantelleria 甜酒和餐後的檸檬酒

一杯濃郁帶檸檬果香的甜酒,為整餐飯畫上美好的回惚。
 G/F, 32 Elgin St, Central,
2023-06-24 50 瀏覽
位於SOHO區的一間意大利菜,門面是整個湖水綠的設計,如果沒事先查看很容易就錯過了。內裡裝潢簡潔大方很符合意大利餐廳的設計,一坐下侍應記馬上奉上香檳給我們邊點餐邊飲用,菜品繁多實在花多眼亂。⭐️5 Course Tasting Menu Tradition HKD980/ONE 1️⃣ 250g Fassona Beef GrilledSirloin以燒熱的鐵板呈上,即使在熱哄哄的鐵板上都能做到medium rate的度,牛扒不算太厚而且油脂較少,但入口都有咬口及軟腍,而旁邊有四款不同醬料,個人最愛的是ruffle olive oil 及意大利黑醋2️⃣WELCOME DRINK 3️⃣15、25、50Years前菜唔少得餐包,但餐廳更準備了三款不同年份的陳醋,最酸濃一定是50年的,搭配的橄欖油因為初榨味道純碟,待應仲叫我地可以試飲一啖😂另外一款前菜則是魚子醬燉蛋4️⃣Brittany Blue Lobster Catalana藍龍蝦是碎粒與洋蔥番茄粒mix,味道與他他醬相似,口感清爽5️⃣300g French Clam Sauté Pot +$180法式煮蜆一大煲上枱,店員會為你先翻炒一下,令底下的牛油

1️⃣ 250g Fassona Beef Grilled
Sirloin

2️⃣WELCOME DRINK

3️⃣15、25、50Years

藍龍蝦是碎粒與洋蔥番茄粒mix,味道與他他醬相似,口感清爽

法式煮蜆一大煲上枱,店員會為你先翻炒一下,令底下的牛油與醬汁果滿每一粒,味道小小微辣每一粒蜆都非常新鮮飽滿,絕對唔會食到有沙,仲送咗啲餐包可以點剩餘的醬汁

6️⃣ Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns💕
西西里紅蝦是名貴食材之一,皆因蝦身鮮甜非常蝦頭的膏又濃郁,長通粉被Pesto醬同開心果碎完全包圍住,每一口都有香濃的味道,而擺盤更是有心思

7️⃣ Spaghetti with French Clam
這個味道與前菜的煮蜆有點相似,同樣都是用牛油醬汁煮成,但意粉的味道比前菜較清新,愛吃蜆的可選!

8️⃣ 150g Hamachi Japan Fillet
Gratin Oven Baked
來自日本的油甘魚片以烤焗的形式烹煮,平時比較多吃生,今次能嘗到經過烤煮的,魚質較厚實,旁邊有檸檬加了味道較出

9️⃣ Dessert
果然是意大利菜,最後的甜品是一整盤送上,意大利人是有夠專注在甜品上,店家還送上與甜品搭配的甜酒,最可愛是插在最頂的雪糕,另外有tiramisu、自家製朱古力、芒果mouses等等
  • Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns
2023-06-23 642 瀏覽
整天聽到別人說貴價餐廳都是吃不飽,量少又貴,但這間我相信完全令你改觀,既有質素,又有份量,而且更特別適合愛酒人士,因為一開始就已經送上香檳讓你投入整個環境之中了!Tasting Menu Tradition 5 Course (980元/人)餐包在真正上菜上其實都已經很豐富了,分別提出了芝士,麵包和蒸蛋!芝士特別配上三款不同私意大利黑醋,分別是傳統,12年和25年的,從左至右排開,醋加芝士的組合真的第一次吃!傳統偏酸,12年有餘香和25年的比較濃厚,個人喜歡25年的!麵包就有香料脆片,麵包條和鬆軟的麵包片,是配橄欖油來吃的,個人挺喜歡麵包片,吃起來很鬆軟,味道鹹香!蒸蛋也是挺特別的,用上黑松露片,再加上魚子醬和金箔,最後再撒上蔥花,吃起來挺滑嫩,又有蛋香,魚子醬增加了鹹香口感,本身蛋就已經加了上湯去蒸,所以很夠味!APPETISER3. Brittany Blue Lobster Catalana切碎的龍蝦肉混合上番茄,西芹和紫洋蔥,配上橄欖油,吃起來非常清爽,各種不同的口感跟爽滑鮮甜的蝦肉互相碰撞,味道挺意外!8. 300g French Mussels & 300g Clams S
餐包

APPETISER

8. 300g French Mussels & 300g Clams Sautéed
來到店員還會幫你拌一下,再分裝的!青口的個頭不是很大,但吃起來每粒都非常嫩滑鮮甜,而且都包裹上濃香的醬汁,吃起來特別滋味!醬汁是牛油蒜香味,味道非常香和濃,所以特別有配上麵包給你配醬汁吃!
PASTA
20.Taglierini Zucchini Cream & Sicilian Scampi Langoustine
海螯蝦拆肉跟奶油和香草一起煮,吃起來味道清新,淡淡的奶油香混合著香草味,質感奶滑,蝦肉爽甜。不太適合口味比較重的人士!
22. Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns
挺特別的,用上開心果來煮長通粉!長通粉上面放有大量的開心果碎和蒜泥,吃起來味道非常濃香,每一口都帶有堅果的清香和蒜香,中間又會吃到爽滑蛋紅蝦肉!另外這個的長通粉特別有彈性!這個適合口味比較重的人士!
MAIN
29. 150g Grilled Sicilian Tuna Belly Steak
用上吞拿魚腩來燒,感覺非常奢侈!大大塊魚扒燒得八成熟,吃起來外脆內嫩的,入口充滿油脂香,帶點入口即化的口感!吞拿魚味挺濃的,配上不同的香草來調味,又可以配以檸檬汁解膩!
37. 250g Fassona Beef Grilled Sirloin
雖然只是250克的西冷,但放在鐵板上也顯得挺大塊的,不過由於鐵板是一個非常熱的狀態,所以建議牛扒想吃指定成熟度就要先把牛扒拿開,以免過熟了!牛扒肉味香濃,帶點油脂香,配以香草調味,吃的時候又配上四款不同的橄欖油,另外還有鹽和黑胡椒,所以味道是可以千變萬化的!
SIDE
40. Home Made Mash Italian Potato
用上奶油跟薯蓉混合在一起,吃起來質感奶滑又有薯仔香,中間還帶點薯仔粒!

43. Italian Garden Salad
多款不同的蔬菜加上鹽,黑胡椒,橄欖油和傳統黑醋,吃起來清爽解膩!

DESSERT TRAY
別的餐廳是一份甜品,這裡是直接一盤,而且還有多款口味,還配有三款酒,真的是非常吸引!甜品分別有藍莓雪糕,草莓雪糕,提拉米蘇,芒果布丁,烈酒檸檬雪葩,肉桂朱古力卷和朱古力!

雪糕質感幼滑,果味香濃。提拉米蘇酒味不是很突出,但很香咖啡味,入口即化。芒果布丁有濃濃的芒果香,味道酸甜。烈酒檸檬雪葩,高度數的白酒配上檸檬味香濃的雪葩中和了一下烈度。肉桂朱古力卷酥脆又帶點芝士香。朱古力有堅果的,有流心的,多款口味!
另外還配有兩款酒,Passito 帶有濃郁的果香有些許辛辣感,口感滑順。另一款是檸檬果汁酒,檸檬味比較濃,喝起來辛辣感較強。
2023-06-20
今晚和朋友fine dinning 💕Girls night ~一頓飯不經不覺,足足吃了3小時! 餐廳門口相當隱秘~找了一會兒才找弋(*ˉ︶ˉ*)餐廳裝修舒適,空間感十足,整家餐廳只有24個座位,想試的朋女一定要book 哦! 餐廳職員全是外國人,需以英文下單,一座下面便送上welcome champagne 和熱毛巾抹手~讓我們可以靜靜地品嚐美酒,邊點菜式o(≧v≦)o 店員首先送上三款不同年份的黑醋,讓我們隨個人喜好並配合橄欖油與麵包🥯享用(≧∇≦)儀式感十足!另一道是白松露黑魚籽蒸蛋~味道濃郁,松露的味道非常香! 以下是我們點選的菜式:✨Appetizer1. Brittany Blue Lobster Catalana2. Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare整頓飯豐富得不得了!前菜的龍蝦入口鮮甜味美相當開胃~吞拿魚他,油香十足!兩到前菜都非常之吸引!🍝PASTA1. Taglierini Zucchini Cream & SicilianScampi Langoustine2. Rigatoni Pesto Pistacchio & Sici

以下是我們點選的菜式:
✨Appetizer

整頓飯豐富得不得了!

🍝PASTA
Scampi Langoustine
🦐

超濃蛋味手製幼蛋面⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄又香又滑不得了!非常經典的青醬意大利麵,長通粉的口感微硬,是我最喜歡的口感!

MAIN
1.150g Grilled Sicilian Tuna Belly Steak
2. 250g Fassona Beef Grilled Sirloin

吞拿魚扒的賣完全騙到了我(≧∇≦)上枱的時候,還以為是牛扒🤣同樣是油香十足,但是一點也不油膩~非常值得一試!另外的牛肉賣相非常澎湃,以熱石板的方式上枱,煮至五成熟~充滿鎖住肉汁! 使用了大量的香草調味~另有4款調味醬汁可以配合食用。

SIDE
1.Home Made Mash Italian Potato
2.Italian Style Roasted Potato
兩款side fish 都讚! ⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄mash potato 充滿奶香,roasted potato 外脆內綿,充滿口感。

Dessert 🧁
1. Dessert from our daily Complimentary Selection of Home Made Italian Desserts and Small Pastries

甜品🍧賣相非常適合打卡! 我和朋友都最喜歡strawberry &blueberry ice cream! 細細粒~味道清新! 另外還有不同的甜度巧克力🍫、tiramisu💕🤤檸檬Dessert Wine不得了,加入了vodk,酒精濃度有點高~已有微醺感覺! 另外的bagghiu 酒,令人眼前一亮~新鮮,清爽,不甜而且香氣四溢的。我和朋友大愛!

總括來說,今餐大滿足,偶爾一個晚上和朋友好好相聚,嚐嚐美食,品一品酒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好寫意~
Welcome Champagne為今餐揭起序幕,每道菜式由專人推餐車送上,賣相精緻,儀式感滿滿,揀咗呢間餐廳作為慶祝既晚餐實在太好了♥️✨𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟗𝟖𝟎 +𝟏𝟎% 𝐩𝐩 店員逐一介紹三款唔同年份嘅黑醋,麵包沾上芝士、黑醋及初榨橄欖油,酸中帶甜。白松露魚籽醬蒸蛋,蛋香滿滿,口感滑身,好好味😍🥂𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 "𝐌𝐚𝐳𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐞𝐥 𝐕𝐚𝐥𝐥𝐨" 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨😋血橙同紅蝦刺身,味道定賣相都係清新既組合。🥂𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐅𝐢𝐧 𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐎𝐭𝐨𝐫𝐨 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢另外加咗黑椒同鹽作調味,魚油香滿滿,吞拿魚愛好者不能錯過。🥂𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐌𝐚𝐳𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐞𝐥 𝐕𝐚𝐥𝐥𝐨集香、酸、辣於一身,味道較濃較重,蝦油香氣十足。🥂𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐞𝐫𝐢𝐧𝐢 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 & 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐜𝐚𝐦𝐩𝐢 𝐋𝐚𝐧𝐠𝐨𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞😋😋😋近期食過最驚喜嘅意粉!意粉口感幼滑,醬汁清新自然,沒有太大既膩感,龍蝦肉新鮮彈牙,好完美嘅感覺~🥂𝟏𝟐 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝟑𝐫𝐝/𝟒𝐫𝐝 𝐂𝐚𝐭

𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟗𝟖𝟎 +𝟏𝟎% 𝐩𝐩

血橙同紅蝦刺身,味道定賣相都係清新既組合。

另外加咗黑椒同鹽作調味,魚油香滿滿,吞拿魚愛好者不能錯過。

集香、酸、辣於一身,味道較濃較重,蝦油香氣十足。

🥂𝟏𝟐 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝟑𝐫𝐝/𝟒𝐫𝐝 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐲 𝟑𝟎𝟎𝐠 𝐚𝐩𝐱 +𝟏𝟖𝟎 😋😋
用鐵板上既紅蝦🦐 蝦頭既蝦膏鹹香大爆發,幸福🥹♥️♥️

🥂𝐇𝐨𝐦𝐞 𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐌𝐚𝐬𝐡 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 😋
🥂𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 & 𝐑𝐞𝐝 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧
薯泥奶香味濃,口感香滑,冇粗糙嘅顆粒感😋 唔洗額外加調味已經好好食。

最後甜品真係不得了,賣相豪華,仲幫我地寫左Happy Anniversary💕
伊利近街有不少隱世好餐廳,其中The Italian Club就係以輕鬆氣氛同埋海鮮取勝,週一晚上也有不少捧場客,有三五知己聚會時,亦有生日慶祝的客人.場內佈置簡約舒適,以湖水綠的門面和絲絨櫈配襯雲石桌的奶白和米白,燈光聚焦在桌上突顯美食,不會太昏暗.5道菜晚餐|$980/位包括了welcome drink、餐前小點、前菜、意粉、主菜、伴菜和甜品🌟Champagne of the Day香檳氣泡感和果味足,酸度較淺,酒體依輕盈為主🌟Amuse Bouche餐前點心十分有心思,小杯入面係松露魚子醬配蒸蛋,入口有醇厚鮮味🌟Pastry碟上有香草軟麵包、脆餅乾條和crackers,配上3種不同年份的意大利頂級陳醋,隨著年份漸進,醋味變得溫純細膩,甜味逐漸突出,中間有點軟芝士增添一份咸香🌟Brittany Blue Lobster Catalana將煮熟的龍蝦肉切成粒狀,和小蕃茄粒和紅洋蔥粒拌勻後調味再釀回龍蝦尾上,口感爽脆清甜中帶龍蝦肉的彈牙🌟Spanish Blue Fin Tuna Otoro Carpaccio藍鰭吞拿魚大拖羅以西班牙薄切形成上桌,煙燻香氣逼進了薄片刺身之內,入口即溶🌟
5道菜晚餐|$980/位

🌟Champagne of the Day
香檳氣泡感和果味足,酸度較淺,酒體依輕盈為主

🌟Amuse Bouche

🌟Pastry

🌟Spaghetti “Scoglio” Mixed Seafood
超過6種以上的海鮮,有蜆肉、青口、魷魚、八爪魚和蝦肉等,單吃意粉已有濃濃的海鮮味,有著微辣去提鮮更上一層樓

🌟Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns
將開心果融入到粗管粉內,用芝士和橄欖油一同拌炒後,果仁口感不突出,幸有彈牙新鮮的天使紅蝦肉去令整體味道有提升,和有嚼勁的粗管粉相得益彰

🌟Fassona Beef Grilled Tenderloin
一個寬鐵板上有約五成熟的Tenderloin,職員即場放上四隻小碟在鐵板上,倒下四種特色醬汁,有意大利陳醋、松露橄欖油、辣椒橄欖油和意大利青汁,沾醬吃有獨特風味,最愛是松露油香裏著肉味濃郁的牛扒

🌟Salad Cherry Tomato & Red Onion
小蕃茄和紅洋蔥清爽解膩
🌟Italian Style Roasted Potato
意式香草焗薯內在有點濕潤,皮帶有微脆香口

🌟Signature Italian "Most Loved" Desserts Tray
dessert wine是意大利專釀的Passito di pantelleria,味道會較偏甜易入口

Tray上共有6款甜品,中間穿著的是莓味雪糕,用杯裝著的是芒果布甸和Tiramisu,布甸質地較硬身,味道較濃,Tiramisu不會太漏,忌廉份量剛好;杯內是青檸雪芭,職員會注入少些許伏特加,簡單拌勻後一口shot掉;旁邊還有自家製朱古力,包括了棒子、杏仁、白朱古力和藍莓味,開心果脆餅亦有驚喜
2023-06-19
有次行過見到有道藍綠色門,唔知咩來,後來上網看看先知係食意大利餐。 一入到去裝修簡而華麗、以藍色及米色作主調。今日叫左Tasting Menu Tradition 5 course (每位$980)一開始侍應會比Welcome香檳你飲。之後會比三款唔同年份,分別係左邊12年、中間20年、右邊50年嘅意大利醋你選。 下圖左上角杯白色係芝士。可因應自己喜好將麵包點係邊款醋及橄欖油一齊食。Italian Garden Salad意大利欖油醋撈沙律,沙律菜夠新鮮,食落索索聲。Parma Ham 24 month & Burrata IGP 24個月帕爾馬火腿切到好薄、色澤鮮艷、食落好有肉味。Burrata IGP中文稱為水牛芝士,是一種用牛奶做的新鮮芝士產自意大利南部,外層似Mozzarella ,但內部非常軟滑creamy。淡芝士味唔會過蘇。Hokkido Scallop Gratin 原粒黑松露,由店員即場磨成片狀。 再配上香草北海道扇貝,非常高貴既菜式。扇貝亦非常新鮮、彈牙。Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo 擺盤非常精緻,砌到一幅畫咁
一入到去裝修簡而華麗、以藍色及米色作主調。

Italian Garden Salad
意大利欖油醋撈沙律,沙律菜夠新鮮,食落索索聲。

Hokkido Scallop Gratin
擺盤非常精緻,砌到一幅畫咁。再採用四隻西班牙紅蝦蝦頭放在意粉旁點綴。將紅蝦切成細細粒造成嘅酸味,再加入蒜蓉及香草去抄個意粉,非常入味,亦食到紅蝦的鮮甜味,好正。
Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicillian Red Prawn
使用開心果同蘿勒青醬做成長通粉既醬,非常creamy。再配上西西里既紅蝦,非常新鮮彈牙。兩者估唔到味道咁match。

150g Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked Medium
平時食油甘魚刺身居多,今次以煎熟嘅方法來烹調,估唔到味道都唔錯,幾香魚味。

採用意大利神牛Fassona,牛隻居住在山上牧草茁壯的阿爾卑斯山上,在二千米以上的高山吃天然草,隨意走動。秋冬天則居於低地牛棚,以禾稈草及穀麥餵飼。大約在歲半可以屠宰。營養價值高,高鐵質及低脂。肉味濃,牛肉薄片一流,牛味齒頰留香。牠的骨架,肉眼比例也較安格斯高。

再配上四款醬汁(酸蒜計、意大利酣、橄欖油、辣油) 及薯蓉。白色細碟是打蓉左既薯蓉,好滑溜。

我地叫左五成熟,出來時牛肉仲係少少生,有血汁。牛扒放在鐵板上,慢慢加熱至你想食既生熟度就拎起,唔係D牛會變硬牛扒。

Homemade Mash Italian Potato
最後當然係點品時間,餐廳會配兩種酒(白酒同冧酒)比你配甜品享用。 係鐵盆上有幾粒細朱古力作裝飾,最特別係中間插住四枝紅及紫色既心心雪糕粒,非常可愛。小玻璃杯裏面既白色甜品,酸酸尾尾可以加GIN 配搭來食,非常特別。其餘是咖啡味布甸甜品,清淡咖啡香味入口夠滑。
2023-06-12
  • Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo
  • 250g Fassona Beef Grilled Sirloin
2023-06-19 27 瀏覽
一直都好中意食高級意大利菜今日同朋友係蘇豪區搵到呢間餐廳門口相當有格調室內裝修 高貴而精緻座位舒適一坐低侍應隨即就送上一杯welcome champagne, 相當貼心我地叫左個5 course tasting menu包括開胃菜 頭盤 Pasta 主菜 同甜品 當中頭盤 pasta 主菜同side dish 每位客人可以按自己喜好選擇🔸開胃菜一小杯松露魚子蒸蛋同法包一齊上枱先食麵包,法包外脆內軟餐廳仲安排左3種唔同年份既陳醋同芝士配搭食用年份越久越醇厚而偏甜蒸蛋口感相當香滑松露既香氣同魚子醬既鮮味非常突出🔸頭盤-藍龍蝦catalana爽甜既龍蝦肉拌埋碎洋蔥 檸檬汁 醋 橄欖油口感豐富相當清新既一款頭盤,非常適合夏天🔸吞拿魚腩他他簡簡單單既鹽同黑椒調味,加上本身吞拿魚腩既油香已經層次相當豐富覺得唔夠可以再加上檸檬汁提味 🔸Pasta-蕃茄紅蝦意大利麵麵條煮得啱啱好有al dente既感覺紅蝦爽甜有口感 蕃茄醬香濃而開胃🔸 Pasta-鮮刨黑松露牛油寬扁麵寬麵比意大利麵更加有口感簡單用牛油炒香配上黑松露已經十分突出 🔸主菜-阿拉斯加鱈魚柳肉質結實有口感,帶微微油脂香調味都係以簡單為主🔸主

一直都好中意食高級意大利菜

包括開胃菜 頭盤 Pasta 主菜 同甜品

🔸開胃菜
一小杯松露魚子蒸蛋
同法包一齊上枱

先食麵包,法包外脆內軟
餐廳仲安排左3種唔同年份既陳醋同芝士配搭食用
年份越久越醇厚而偏甜

蒸蛋口感相當香滑
松露既香氣同魚子醬既鮮味非常突出

🔸頭盤-藍龍蝦catalana
爽甜既龍蝦肉拌埋碎洋蔥 檸檬汁 醋 橄欖油
口感豐富
相當清新既一款頭盤,非常適合夏天

🔸吞拿魚腩他他

🔸 Pasta-鮮刨黑松露牛油寬扁麵
寬麵比意大利麵更加有口感
簡單用牛油炒香配上黑松露已經十分突出

🔸主菜-阿拉斯加鱈魚柳
肉質結實有口感,帶微微油脂香
調味都係以簡單為主

🔸主菜-西冷牛扒
牛扒黎自意大利有機農場
肉味非常濃郁,肉汁豐富
熱辣辣既鐵板上可以保溫之餘
客人亦可以自己調節熟度

🔸甜品拼盤
有雪葩 朱古力 Tiramisu 火龍果奶凍等
配埋disert wine
雖然食到線飽但都仲好想食
個人最中意火龍果奶凍,非常有特色
Tiramisu 亦好香濃,唔錯

🍀總結
食物質素 環境 服務都唔錯既一餐
2023-06-19 47 瀏覽
少有地和朋友慶祝節日,一起吃好西享受一下美好的晚上🥂/🍽️5-course Menu ($2360/2位)✨Homemade focaccia + welcome champagne drink香軟麵包片🫓配上3種12-50年不等的老醋和芝士🧀️醋愈老愈香淳 很特別 很不錯-✨Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare🐟生吞拿魚他他入口即溶 味道鮮甜✨.✨Hokkaido Scallop Gratin帶子配黑松露片微脆烤過的帶子配上醇香黑松露特別的配搭🙌🏻-✨Taglatelle, Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle牛油味較重加上即磨黑松露片香和清淡的口味✅.✨Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo意粉醬汁由蕃茄醬加上混合海鮮汁、蝦和辣調味而成味道豐富 帶有海鮮味🦐意粉偏硬身有嚼勁 好吃😋-✨250g Fassona Beef Grilled Sirloin (Medium-Rare) 來自意大利的牛扒🥩厚度較簿
少有地和朋友慶祝節日,一起吃好西享受一下美好的晚上🥂
🍽️5-course Menu ($2360/2位)
香軟麵包片🫓
特別的配搭🙌🏻
牛油味較重
加上即磨黑松露片
香和清淡的口味✅
意粉醬汁由蕃茄醬加上混合海鮮汁、蝦和辣調味而成
味道豐富 帶有海鮮味🦐
意粉偏硬身有嚼勁 好吃😋
來自意大利的牛扒🥩
厚度較簿 肉質比較有嚼勁
一次過提供4種醬汁
吃出不同味道🍽️
✨150g Baked Alaskan Cod Fish Fillet & Potatoes
厚身魚肉
很重橄欖油和香草的味道🌱
✨Home Made Mash Italian Potato
有奶味的薯蓉 很滑身
還有數片金箔裝飾 奢華又美味🤤
✨Italian Garden Salad
新鮮火箭菜 洋蔥 生菜 紅椰菜等等
加上適當的醋 非常傳統的沙律🥗
✨Dessert
非常豐富的甜品盤🍧
Sorbet, Tiramisu, mousse和各種朱古力等等
還有dessert wine🥂