2018-04-14
今日和友人帶寵物去睇醫生,行開附近,見到有間餐廳叫做Top Blade Steak Lab,因為見到只做4種扒,應該係會好用心做的,所以便和友人進去試下。地方好舒服,坐低後,店員拿了一個盆比客人放袋,好窩心。望下個餐牌,真是只得一張紙,貴精不貴多,牛扒有3款,豬扒1 款,方便唔食牛的客人。雖然店鋪不大,但店員都有幾個,好快有招呼店員就推介了客席主廚平鐵牛扒 5成熟,和390日谷飼Prime 級牛扒 3 成熟。只需加38元就可以有湯,沙律或者樽裝汽水,任擇兩款。另外還有啤酒和紅酒可以叫。今晚餐湯是磨菇忌廉湯,坐了一會,餐湯就送上,餐湯不是一般餐廳的磨菇湯,這裏用料好夠,每一啖都有磨菇,湯身都好濃稠,吃完一碗,都飽了一半,哈哈。正等待餐飽之際,店員就給了薯條我們,放在枱上一早預備的餐碟上,原來薯條是無限量供應,超開心。薯條不是粗身的,但細細條反而可以吸收更多的黑松露,一口咬下,就有好香黑松露味,好快食完一碟,店員又隨即幫我們添薯條。未試過薯條配餐湯,有另一番味道。我和友人分別叫了湯,沙律和汽水,湯。我就另外叫了冷壓蘋果汁白爵茶 我叫的沙律,用了沙律菜再加了車厘茄,配了些黑醋汁,好開胃,好新
我和友人分別叫了湯,沙律和汽水,湯。
我就另外叫了冷壓蘋果汁白爵茶
我叫的沙律,用了沙律菜再加了車厘茄,配了些黑醋汁,好開胃,好新鮮,食完沙律,等陣食牛扒都無咁罪惡感。
飲完餐湯,我叫的客席主廚平鐵牛扒 ,店員建意5 成 熟,我就接受下店員的建議,簡簡單單的裝飾,厚厚的牛扒下面用了薯蓉伴上,旁邊有些海塩和一碗醬汁,牛扒好厚身,廚師將塊牛扒煎得好靚,咬落去,還有肉汁,5成熟也不會過生,沒有平時下去有靭的感覺。
至於友人都一樣接受了店員的建議,叫了3成熟的390日谷飼Prime 級牛扒 。
起初真是有點擔心3 成熟會否血淋淋的。點知廚師將牛扒面頭煎得炙炙的,內面肉質有點紅,但吃落唔覺生,吃落去就知道沒有落蘇打粉,一般餐廳不能相比,這款牛扒還有兩件,啱晒我個牛魔王朋友。
冷壓蘋果汁伯爵茶,蘋果汁的味道較突出,茶味較淡,甜度適中。
我和友人沒有叫甜品,因為已經好滿足啦…食到咁好質素的牛扒,二人埋單都是540元,抵食。