2019-07-17 547 瀏覽
Blue Wednesday梗係要出街食lunch今日唔落mk 決定留係何文田覓食同事帶咗我黎食依間burger Menu主打burger/steak 身為愛菇者梗係諗都唔洗諗order大菇漢堡🍔我最鍾意佢塊漢堡 厚身而且多汁 牛肉味好出好香而個菇都唔錯 一咬都有汁bit出黎😗配菜揀咗沙律 麻麻地 太油🥺佢嘅hot tea可以揀english breakfast/ earl grey/ camomile 茶都有幾種比你揀 都幾有心嘅😗其實整體味道其實唔錯 但加埋一要成九十幾蚊Lunch黎講就有少少貴了🤔
Blue Wednesday梗係要出街食lunch

Lunch黎講就有少少貴了🤔
大菇打扁漢堡
大菇打扁漢堡
2019-07-17 353 瀏覽
喺Facebook見到一個又一個朋友都去咗呢間何文田既平民扒房食,今個星期終於到我啦!!估到要排隊,所以我地早啲去排,傍晚6點幾就到咗,希望唔洗排3個幾鐘先入到去🙈今次試咗佢地頭2款Flat Iron, Guest Chef同埋Flat Iron Steak!牛扒煮出黎除咗啲色好靚, 肉質都好多汁好嫩好好食!Skinny fried薯條不斷炸出來上枱比我地無限食!好滿足的一晚!下次要再試!
牛扒煮出黎除咗啲色好靚, 肉質都好多汁好嫩好好食!
2019-07-12 398 瀏覽
食物質素一般,同以上評分不成正比,感覺同食快餐無分別。服務態度大致上都可以除咗個阿叔完全無服務行業應有態度,趕頭趕命令你享受唔到食物嘅環境同食物平時好少打食評,但個阿叔真係會令你好嬲
食物質素一般,同以上評分不成正比,感覺同食快餐無分別。
服務態度大致上都可以除咗個阿叔
完全無服務行業應有態度,趕頭趕命
令你享受唔到食物嘅環境同食物
平時好少打食評,但個阿叔真係會令你好嬲

2019-07-04 369 瀏覽
星期四晚呢間牛扒小店都係滿座,喺門口等左大約10分鐘有位。店面好細,但設計上花了心思而且幾有氣氛。有啲四人卡位環境同私人度都都唔錯。我地就坐喺二人枱,細少少但都夠放食物。餐牌就只有一頁,簡簡單單,主菜就係主打嘅幾款牛扒。侍應遞上餐牌嘅同時會逐一介紹每款主菜嘅煮法同埋建議成熟度,及介紹每晚一款嘅隱藏主菜,唔喺餐牌上。不過佢實在講得太快。聽完一次我地諗左諗又唔記得,又要叫返侍應過嚟再問過😂最後揀左兩個主菜,客席主廚平鐵牛扒($188)及美國390日谷飼prime級牛扒($268),除左牛扒級別唔同之外,煮法亦唔同,兩者都係flat iron 部位,即肩膊位,被評為隻牛第二嫩滑嘅部位。加$48轉套餐,不過只跟湯同沙律,飲品都係另計,貴左啲。湯係磨菇忌廉湯。沙律有藜麥同蜜糖蕃薯,幾特別,蕃薯好好味!等緊牛扒時,侍應會喺你枱上個煎pan仔上添黑松露炸薯條,係免費任添嘅,雖然薯條本身唔係好出色,薯味唔濃,但勝在熱辣辣同有黑松露嘅點綴,依然覺得好好味,我地各自都食左兩碟我揀嘅prime級牛扒$268侍應建議medium rare,炭燒,嚟到都比我想像中好,唔係太生。先講講牛扒份量,都係預料之內唔算太

加$48轉套餐,不過只跟湯同沙律,飲品都係另計,貴左啲。
湯係磨菇忌廉湯。

沙律有藜麥同蜜糖蕃薯,幾特別,蕃薯好好味!

我揀嘅prime級牛扒$268
侍應建議medium rare,炭燒,嚟到都比我想像中好,唔係太生。先講講牛扒份量,都係預料之內唔算太大塊但都厚身。牛味係唔錯,肉質唔會好靭,但又唔算淋。反而個調味好好味。

朋友點嘅客席主廚平鐵牛扒$188係法式慢煮法,牛扒煎過後用葡萄汁同葡萄浸過,再慢煮,再啲肉質會再淋啲入味啲。個人口味比較鍾意呢款平啲嘅扒。

Virgin mojito (無酒精)幾好飲,欣賞呢間店用紙飲管,雖然飲到最後係軟哂,但至少易分解,對環境影響較低。

Dirty Lemonade 檸檬汁,有好多果肉,開胃好飲。

埋單大概每人三百幾
2019-06-13
10 分鐘 (堂食)
2019-06-25 277 瀏覽
外國好流行既flat iron steak 牛肩部位香港人最熟悉都係 西冷 & 肉眼 🥩我倆都係食牛愛好者👫一於去試下•Top Blade Steak Lab ⭐️ 主打食牛 有兩種扒可供選擇 餐廳建議5成熟1)Herbly Flat Iron Steak 香草平鐵牛扒150HKD 切件上 簡單香草調味 加鹽巴 已經帶出牛鮮味2)Guest Chef's Iron Steak 客席主廚平鐵牛扒188HKD 原塊牛扒 配上薯蓉 醬汁係黑椒汁加上牛汁 味道更昇華我倆鍾意原塊牛扒 食落相對較juicy•餐廳提供all you can eat fries 🍟 🍟薯條每次都係熱辣辣到你枱上 正呀~~ 餐湯 沙律 可加錢💰男仔食量應該未夠飽 但食物質量贏了 推介👍🏻
外國好流行既flat iron steak 牛肩部位

原塊牛扒 配上薯蓉 醬汁係黑椒汁加上牛汁
味道更昇華
我倆鍾意原塊牛扒 食落相對較juicy

餐廳提供all you can eat fries 🍟 🍟
薯條每次都係熱辣辣到你枱上 正呀~~
餐湯 沙律 可加錢💰
男仔食量應該未夠飽 但食物質量贏了 推介👍🏻
午餐
男人,無肉不歡;他,亦是無牛扒不歡。先後已到訪過不同的 SteakHouse,如 Ruth's Chris,、ntercon、Morton's、Lawry's、Steik World Meats ... 今次,他選中了 【Top Blade Steak Lab】。在旺角區Shopping 完畢,拿著我的戰利品來到餐廳,心情靚爆 ❤❤❤經亞皆老街走,繞過勝利道,在隔離的梭椏道就係【Top Blade Steak Lab】叫價便宜,但牛扒質素甚高,亦都好有性格只賣一個部位的牛扒-Flat Iron(取自牛的三角肩對上的一部分)。每一隻牛只有約5公斤的Flat Iron,好珍貴。雖然說是扒房但入面環境細細,裝修似美式Cafe,六有八十年代酒吧風格,因為有霓虹燈既襯托,而且有卡座,在旁的兩邊的灰牆,給人一種簡樸而親切的感覺。餐牌夠專注,只得四款主菜,三款牛一款豬,因為總有人不吃牛吧,最便宜的Flat Iron,$150,拿它與倫敦FIat Iron作比較,這裡稍貴。餐廳會介紹各扒類不同部位、煮法、等級會有什麼口感,讓客人更加了解。最後點了Spain Pork Rack 及 Mayura Wag

餐牌夠專注,只得四款主菜,三款牛一款豬,因為總有人不吃牛吧,最便宜的Flat Iron,$150,拿它與倫敦FIat Iron作比較,這裡稍貴。餐廳會介紹各扒類不同部位、煮法、等級會有什麼口感,讓客人更加了解。最後點了Spain Pork Rack 及 Mayura Wagyu Beef 另加錢配餐湯。

餐湯為忌廉磨菇湯,雖不是把菇磨成碎去熬,但也做得不錯,菇香不缺。
忌廉磨菇湯

忌廉磨菇湯

🔹Spain PorkRack- 西班牙栗飼豬鞍架 $160
厚厚的一份,火候控制得不錯,色澤及味道極其吸引,口感似豬腩肉,質感嫩滑富肉味,咬下比想像中肉汁豐盈。
Spain PorkRack

煎至香濃的蒜頭和迷迭香配料則為軟腍的豬鞍增添一番風味,調味方面豬味非常突出,雖然主打牛,但呢個又真係有驚喜喔呢。

Spain PorkRack

呢度整扒有兩種做法,一種是美式傳統做法,用迷迭香和蒜頭去燒,令牛扒炭香味更濃。另一個是法式做法,先烤後焗,再由白蘭地汁和自家製薯蓉去配牛扒。
🔹Mayura Wagyu Beef $298
這客牛扒望落四平八穩,以薯蓉做底,擺放得宜。澳洲Mayure農場純血統和牛,限量供應架,係以食朱古力大嘅朱古力飼和牛,啲雪花紋不得了。朱古力飼和牛店員話係要煮到五成熟,用直火燒至medium rare 或 medium,一切開便見粉嫩肉質,鎖著滿滿的肉汁,肉質非常新鮮。
Mayura Wagyu Beef

配薯蓉同牛仔骨汁,建議大家唔點汁食一啖先,食落都真係覺得十級軟腍鬆化可能係此部分油脂分佈平均吧,有脂肪嘅油香,仲有牛扒嘅炭香味,點汁就會將呢種味洗走一半。
Mayura Wagyu Beef

超級滿意這裡的牛扒喔!呢個價錢食到咁既質素既和牛真係性價比都幾高。薯蓉都整得幾好 食得出好香嘅牛油味
Mayura Wagyu Beef

兩個主食都配即叫即炸,無限添加的薯條,薯條要做得好吃當然要即炸,這店聰明的每次分配不多的份量,但很快又會再補上下一輪,而且用白松露鹽調味,比快餐店的稍有心思。讓人胃口大開。

著條

另提供多款開胃特調飲品,包括Mojito和lemonade,都設有酒精無酒精選擇。店員推介dirty lemonade!
🔹Dirty Lemonade $45
檸檬加以焦糖烤香,再加入soda與日本威士忌,口感清爽鮮酸,配油膩既Mayura Wagyu Beef 同薯條又唔錯Bo。
Dirty Lemonade

儘管【Top Blade Steak Lab】獨沽一味賣牛扒套餐,仍然都吸引不少食客回頭。因為真係性價比好高。

「我想下個月再嚟?」我望著他說。他微笑了。我當然知道他不會 Say No,因為,他無牛不歡。如果有刻想稍為遠離嘈雜的旺角,可以行遠一點來何文田据個扒又不失為一個好選擇。
Dirty Lemonade
2019-06-19 184 瀏覽
Hong Kong is expensive for everything, so if you want a good steak, you probably have to fork out shitloads to get a good one and it is not even guaranteed. A few years ago, there was a steak trend with Steak Frites, obviously French with L'Entrecote de Paris,  Le Relais de l'Entrecôte and La Vache.Only La Vache remains in business now.Clearly these restaurants were too Western and pricey for the locals hence the rise of Japanese steak houses likes Triple Steak and many more.Top Blade Steak Lab

Top Blade Steak Lab is a casual Western steak house.
The menu has the Chinese required suspects like steaks, pork chop, truffle fries and lemonade etc and of course the Menu has Chinese so they can feel comfy.

Diagram for the cuts of beef:

Strangely, the beef and cut preferences are different in Hong Kong, the locals prefer sirloin, Japanese beef whereas Tenderloin and American beef are  my favourites.
The funny thing is that the price is cheaper for Tenderloin in Hong Kong which is definitely a delight for me.

On the menu, clearly the Chefs Choice Flat Iron was my choice but also chose the USDA Prime 390 days grain fed flat iron to compare.
All steaks come with fries.

Started with the fries which had a fragrant truffle aroma that wasn't too overwhelming.

Chefs Choice Flat Iron:
Every bit of this steak was so damn good because it was soft and there were no tendons.
The best thing was that the steak had so much Myoglobin which is something that I am thirsty for!!

USDA Prime 390 days grain fed flat iron:
Strangely this was more expensive but I preferred the Chef's Flat Iron.
The texture of this was much firmer with a stronger meat taste so it really depends which texture you are looking for.

Dirty Lemonade:
I loved this lemonade as it was refreshingly made with caramelized lemon slices and puree which wasn't too sweet with a lovely fizz.
Will definitely be back for steak and hopefully the quality is the same at CWB.
I hope to try the plain Flat Iron next time which doesn't have any sauces to see how the most basic steak fares as their Chef's sauce had raisins and mint sauce which is a bit strange with beef.
2019-06-15 205 瀏覽
平時好小會黎何文田里邊, 不嬲覺得除左返學 都應該無咩人會特登過黎。 雖然成日去開黃埔, 但其實一個站之隔 係相當遠。 變相有好野食 都未必搵到。 但今日朋友食過叫我點都要入黎 何文田 親身探險。 有咩會令佢要介紹比我 要食里間top blade steak lab一黎到門口, 已經有種經典扒屋既味道 同裝修, 雖然唔算大間, 但好明顯 會感覺到果種重質 不重量既擺位。 提供空間比我同朋友 一齊分享美食咁經典裝飾, 好有80年代feel選擇唔多, 但最緊要有得揀店員好細心解釋 每塊扒既來源 部位同 特性。相當有耐性, 仲等我地兩個人 慢慢揀 同解答我地問題店員仲有講, 原來里到既薯條係任食 仲要新鮮即炸, 全部都又脆又熱 勁香沙律個調味岩岩好 新鮮 同夠清新。 絕對健康濃郁嘅南瓜湯, 果種天然租 唔係周圍都食得到, 必叫點小得澳洲和牛, 叫左5成熟, 牛既油脂香味撲鼻, 入口即溶。 一食就返唔到轉頭 色香味都齊晒, 小小鹽 帶出牛既香味, 簡直無敵。另外就係美國既代表, 叫左7成熟,雖然無咁肥美, 但完完全全有美國牛肉既質感同味道, 絕無浪費, 體驗到廚師嘅細心最後就當然都要飲返杯,

經典裝飾, 好有80年代feel

選擇唔多, 但最緊要有得揀

店員好細心解釋 每塊扒既來源 部位同 特性。
相當有耐性, 仲等我地兩個人 慢慢揀 同解答我地問題

沙律個調味岩岩好 新鮮 同夠清新。 絕對健康

濃郁嘅南瓜湯, 果種天然租 唔係周圍都食得到, 必叫

色香味都齊晒, 小小鹽 帶出牛既香味, 簡直無敵。

最後就當然都要飲返杯, 清一清d牛味

整體上來講都非常之好, 果然無介紹錯, 薯條無限食咩人都一定會夠飽, 放心食啦
2019-06-04 4041 瀏覽
旺角梭椏道有很多寵物美容店,今天陪朋友帶他的小狗來修毛,在《Top Blade Steak Lab》晚餐。餐廳門外排了些椅子,比等位的人坐,想必飯餐高峰期,等位的人都不少吧!餐廳裝修簡約,感覺乾淨舒服,食物主要是扒類。餐廳的特色之一是薯條任食,這不是普通薯條,而是有松露味的薯條,新鮮炸起,熱辣辣,真是食到停不了口。套餐加$48有餐湯和沙律甘筍湯 ~ 質感濃稠,味道甜而不膩。藜麥沙律 ~ 傳統的沙律都是落沙律醬或醋,這裡竟然落藜麥,真是第一次食。高纖的藜麥配新鮮爽脆的沙律菜,又好食又健康。《西班牙粟飼豬鞍架》$160這段時間非洲豬瘟盛行,政府把上水屠房的豬全部殺了,到處都沒有豬肉賣,就算有都非常貴,好彩餐廳沒有把豬扒的價錢提高,百多元一塊優質豬扒,抵食夾大件,上枱時已聞到陣陣的肉香,入口更是柔軟多汁。不容錯過的是伴菜的焗蒜頭,蒜頭的辣味全去,既香口又軟身,不禁食完一粒又一粒。《美國390日谷飼Prime 級平鐵牛扒》$268 5成熟這是只飼養了390日的幼牛,部位是牛肩的位置,肉質腍滑,纖維幼細。再加分是伴菜的薯蓉,不單牛油味香,還很幼滑,整體擺設精美,簡直是色香味俱全。飲品分別 or

餐廳裝修簡約,感覺乾淨舒服,食物主要是扒類。

套餐加$48有餐湯和沙律
甘筍湯 ~ 質感濃稠,味道甜而不膩。

《西班牙粟飼豬鞍架》$160

《美國390日谷飼Prime 級平鐵牛扒》$268 5成熟

飲品分別 order 了
Bless Apple Earl Grey $35
Dirty Lemonade 檸檬梳打 $45
整頓晚餐感覺滿足寫意

2019-06-03
2019-06-02 255 瀏覽
有時朋友來到附近想不到吃甚麼好,兔子都會推介一下來這裡吃肉。無他,小店簡單的只提供牛扒和唯一的豬鞍架,大家也就不用苦惱吃甚麼才好了。小店不大,繁忙時間都需要等位。是日平日晚上6時多,店子還沒有太多人。雖見卡位是空著的,但原來已經被訂走了。就如先前所說,食物就只有牛和豬。所款食物都可以加$48轉餐,包括有是日餐湯,沙津和all you can eat 的松露薯條!牛有幾款做法,豬就只有豬鞍架一款,所以兔子選定了吃豬基本上已完成使命!這就是兔子的豬鞍架!厚厚的一份,男孩子吃都一定夠飽!肉質鮮嫩多汁,火候控制得不錯,調味適中,沒有蓋過肉味,亦同時能提升食物層次,不錯不錯。兔子的朋友點選的都是牛肉,一份是香草平鐵牛扒,一份是主廚平鐵牛扒。分量上看起來比豬肉少,但是肉質高質,香口得來亦依然保留到豐富肉汁。比較起來,主廚平鐵牛扒比較出色。整體來說,小店提供的肉質都是優質肉,性格比不俗!

2019-05-31
5 分鐘 (堂食)
同朋友喺旺角東睇完戲 點知個商場入面間間餐廳都好多人等緊 唯有同朋友諗住轉戰附近嘅街舖 用openrice搜尋之下搵到呢一間牛扒餐廳都幾有興趣試嘅坐位唔算好多大概十幾二十個位度啦 有限用餐時間所以我哋都決定等等咗唔算好耐三四個字到就輪到我哋啦餐廳侍應好有禮貌咁問我哋之前有冇食過呢間餐廳然之後就係我哋仔細介紹餐牌仲會建議埋我哋食牛扒嘅成數所以我哋都按照佢嘅建議選擇咗呢兩份牛扒USDA PRIME 390DAYS GRAIN FEED FLAT IRON($268)簡單輕煎 牛扒質素好唔洗複雜做法 好香口 但中間仍然多汁嫩口 份量仲要幾大 伴碟薯蓉同番茄仔都好味 GUEST CHEF'S FLAT IRON($188)其實一路都無試過慢煮 驚會煮到好老 但又知呢隻煮法聲稱可以令味道及質感提升 所以諗住試一次 真係無錯 呢塊牛扒保持到肉質嫩滑 同埋相對朋友塊香煎牛扒更腍 但唔係出面用野"拿"個種 係有咬口得黎腍身易食 好香牛味 完全無根 餐廳提供黑松露薯條任食 我地再加配套餐配沙律同湯 過足晒口癮 藜麥沙律配有吞拿魚同埋蔬菜 好食 薯仔湯都好唔錯 不過想食多d薯條 下次我地應該會只係加一個

等咗唔算好耐三四個字到就輪到我哋啦

GUEST CHEF'S FLAT IRON($188)

薯仔湯都好唔錯 不過想食多d薯條 下次我地應該會只係加一個套餐

喺呢度附近返工 之前聽同事講午餐喺度食價錢唔貴仲有黑松露薯條任食 我係黑松露同埋薯條嘅熱血粉絲所以一直都好想試呢一間餐廳 今日終於夾到老公差唔多時間放工所以就試下今日有少少微微雨嚟到嘅時候要喺門口等一等因為入面已經坐滿人 入邊嘅員工好有善出嚟叫我稍等一陣亦都幫我抹一抹出面等候嘅櫈畀我坐低 好快老公都到齊之後我哋就坐低咗喇另一位員工對餐牌非常熟悉 會問我哋之前有冇食過然之後就詳細介紹餐牌畀我哋我哋點選咗Guest chef flat iron 以及USDA prime 390 days flat iron可以選擇加48蚊變成套餐就會配有一個藜麥沙律同埋餐湯 我地都幾肚餓所以就決定咗配套餐仲嗌咗兩杯飲品老公嗰個係手工啤酒我嗰個係叫做污糟(Dirty)飲品 原來佢污糟嘅意思就係因為佢哋啲檸檬係有用啲焦糖去燒過所以呢就會好混濁咁就會叫做污糟飲品呀店員幫我哋落咗餐之後冇耐就拎盤熱辣辣炸好嘅薯條問全場嘅客人需唔需要添加 二話不說當然要試 薯條非常之好食 熱辣辣脆口稍為有黑松露鹽調味非常之唔錯 我喺未有沙律同湯之前就已經食完咗一大碟轉頭沙律同湯就嚟到喇 藜麥沙律配有吞拿魚同埋其他材料睇起嚟好健康 好

薯條非常之好食 熱辣辣脆口

轉頭沙律同湯就嚟到喇
藜麥沙律配有吞拿魚同埋其他材料睇起嚟好健康 好似心理上平衡返食熱氣野罪惡感

大蒜薯仔湯都非常之好飲 淡淡嘅薯仔同埋蒜味 飲得出係係用最簡單嘅材料去煮唔會加咗好多忌廉嗰種好假嘅湯嘅口感

之後等牛扒嚟嘅時候我已經開始食第二碟
薯條 店員真係好服務不斷拎出熱辣辣嘅薯條問客人需唔需要添加 牛扒未到之前其實我已經好飽喇

轉頭主角就到啦 簡單擺碟 比我一種好好食嘅感覺 當以為慢煮咗會好韌好熟 切開嚟一
一睇 完全唔係嗰回事 牛扒仲係帶有鮮嫩粉紅色切嘅時候就知道呢塊係好高質素好容易就切得開 肉質係好幼嫩 一條根都食唔到 口腔就只有牛肉嘅香味 而且慢煮醬汁非常之好味 我覺得我呢塊一定會好食過老公嗰塊較貴嘅牛扒

緊係要試埋老公嗰塊牛扒
其實真係好難比較邊一塊牛扒比較好食 因為係兩種唔同嘅做法 慢煮呢係大有多啲醬汁嘅 肉質會比較幼嫩 但係用黑椒煎係比較食得出肉質以及牛肉味道都好豐富 而且會多左一份煎香口感 所以結論係不分上下

牛扒質素非常高 好食過好多好多賣得比佢更貴餐廳 重點我好滿意呢到員工服務 令餐飯食得更加更加舒服開心 就算客人不斷都係好好服務同笑容 超級欣賞
2019-05-17 162 瀏覽
第一次同朋友黎食一坐低waiter好女快咁介紹左啲牛2個人嗌左客席主廚平鐵牛扒同香草平鐵牛扒share好似係同一款牛但唔同煮法客席主廚個款就肉質比較淋,貴少少就真係唔同啲但其實2塊扒都真係比較細要食飽就要靠食任食嘅薯條薯條係炸得唔錯,加上落左黑松露鹽真係會令你一條接一條不停咁食😛Waiter見你食到咁上下都會好主動問你需唔需要refill我地都refill左好幾次因爲真係好好味👍🏻覺得下次可以再黎,試埋其他野食
第一次同朋友黎食
一坐低waiter好女快咁介紹左啲牛
2個人嗌左客席主廚平鐵牛扒同香草平鐵牛扒share
好似係同一款牛但唔同煮法
客席主廚個款就肉質比較淋,貴少少就真係唔同啲
但其實2塊扒都真係比較細
要食飽就要靠食任食嘅薯條
薯條係炸得唔錯,加上落左黑松露鹽
真係會令你一條接一條不停咁食😛
我地都refill左好幾次因爲真係好好味👍🏻
覺得下次可以再黎,試埋其他野食

2019-03-31
2019-05-16 4512 瀏覽
呢間專食flat iron steak開業時排到癲咗!所以一直bookmark咗未黎試bk咗5點半黎個early dinner雖然位置係何文田但旺角東a出口行黎原來好近!店員一黎會介紹各款扒同埋推介幾成熟食最好可以按自己喜好揀加咗1個set有沙律加湯沙律有藜麥,sauce酸酸地,好清新湯係忌廉菇,略淡Prime flat iron (medium rare)肉質好soft, medium rare但切落去唔會流曬血水咁肉汁鎖住曬,食落好juicy,味濃而且配上嘅薯蓉好幼滑,牛油味香個條豆整得好可愛,特登用呢個角度影Guest chef flat iron steak (medium)用紅酒慢煮過,肉質較prime有彈性,一樣充滿肉汁薯條任食幼身熱辣辣,加咗d黑松露油,好香脆可口就咁食已經停唔到口!virgin mojito非常清新,而且配牛味道都夾,可解膩 十分推介dirty lemonade自己覺得略酸,但同有解膩作用呢間嘅steak我覺得佢比更多西餐廳嘅steak好食!而且店員又會教點切塊扒會令肉質更tender好食,好nice!
呢間專食flat iron steak
開業時排到癲咗!所以一直bookmark咗未黎試
bk咗5點半黎個early dinner
雖然位置係何文田
但旺角東a出口行黎原來好近!
店員一黎會介紹各款扒同埋推介幾成熟食最好
可以按自己喜好揀

加咗1個set有沙律加湯
沙律有藜麥,sauce酸酸地,好清新

湯係忌廉菇,略淡

Prime flat iron (medium rare)
肉汁鎖住曬,食落好juicy,味濃
而且配上嘅薯蓉好幼滑,牛油味香
Prime flat iron

個條豆整得好可愛,特登用呢個角度影
Prime flat iron

用紅酒慢煮過,肉質較prime有彈性,一樣充滿肉汁
Guest chef flat iron steak

薯條任食
幼身熱辣辣,加咗d黑松露油,
好香脆可口
就咁食已經停唔到口!

十分推介
virgin mojito

dirty lemonade
自己覺得略酸,但同有解膩作用
dirty lemonade

Guest chef flat iron steak
virgin mojito
  • 黑松露薯條
  • Prime Flat Iron
  • Guest Chef Flat Iron Steak
《Top Blade Steak Lab》是一家牛扒專門店,而且專吃店方稱極為美味及嫩滑的《Flat Iron》部位,今日一試,確實令人大飽口福。分別有銅鑼灣及何文田(近旺角東)兩店,累積不少人氣。晚市選一款主吃,還可免費無限追加薯條,因此相當吸引。美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒 ($268): 店方建議牛扒熟度為medium - medium rare,這款谷飼flat iron牛柳的肉質果真非常幼嫩,亦帶豐富肉汁,牛味亦相當濃郁,可謂美味之選。而附送的薯蓉牛油及奶味突出,連配菜可絕不遜色。(是日特選牛扒) 澳洲和牛柳 ($298/8安士): 餐廳推介這款餐牌沒有註明的是日精選牛扒,是極優質的澳洲和牛,可謂隱藏Big Boss此款和牛除了牛味鮮濃可口,其油脂含量不少,油香豐富,極為可口,可謂肉香及油香並重,比前者(谷飼iron flat)更能帶來驚喜。黑松露薯條 (無限追加): 薯條加了松露粉,因此蠻香口惹味,而且店員定時會把新鮮炸起的薯條端出,薯條能時刻保持酥脆美味。意大利手工啤酒 ($58): 這款手工啤麥味較為香濃,口味較rich;而另一款英國手工啤則果味較為突出。

2019-05-07