2023-03-06 388 瀏覽
ToriHachi前排見到呢間日本餐廳,每樣食物都好精緻,整到好似藝術品,仲要啲評價唔錯,咁就決定同朋友去試試佢~Dinner Set HK$ 538p.p.日本天使蝦帆立貝多士第一道菜已經好精緻,上面放咗一塊薄薄嘅醬油,中間夾住蝦同帆立貝,底層係一舊脆脆多士,外面仲用紫菜包住;食落去醬油味唔會好搶,多重配料嘅配搭令到成個口感好豐富~薯仔沙律 蜜餞小銀魚呢個係粒粒薯仔沙律,外面有啲脆脆嘅小銀魚,食落去幾有口感~雞肉丸子 蛋黃醬呢個雞肉丸子有面有少少雞軟骨,幾好咬口;而佢都唔似我地平時出面食嘅雞肉丸子咁配雞蛋,而係配埋荷蘭蛋黃醬一齊食,更加惹味日本鳥巢雞蛋 三文魚籽 呢個造型好得意,烏巢包住咗蘭王雞蛋,一拆開個鳥巢,隻蘭王蛋嘅蛋汁就流曬出黎,撈埋啲飯素、三文魚籽同sour cream 一齊食,味道豐富~鹽燒西蘭花呢道菜本身係燒山葵,但因為唔食山葵,所以就轉咗做燒西蘭花,西蘭花有少少燒過嘅味道,但又唔會燒燶,;第一次西蘭花點醬食,又幾特別~燒牛肋肉 海鹽牛肋肉嘅牛味濃郁,點少少海鹽,味道會更加juicy~日本宮崎和牛(+HK$98) 我地轉咗其中一個牛肋肉做宮崎和牛,入口即溶嘅口感好正,
ToriHachi

Dinner Set HK$ 538p.p.

薯仔沙律 蜜餞小銀魚
呢個係粒粒薯仔沙律,外面有啲脆脆嘅小銀魚,食落去幾有口感~

雞肉丸子 蛋黃醬

日本鳥巢雞蛋 三文魚籽

鹽燒西蘭花

燒牛肋肉 海鹽
牛肋肉嘅牛味濃郁,點少少海鹽,味道會更加juicy~

日本宮崎和牛(+HK$98)
我地轉咗其中一個牛肋肉做宮崎和牛,入口即溶嘅口感好正,食完成個口都有好香嘅油味~

溫泉蛋卡邦尼烏冬
呢個烏冬睇落好似好少咁,但入面有超多cream,加埋溫泉蛋咁撈黎食,每一啖都係cream;入面仲有蟹籽,煙肉╴芝士一齊食,好邪惡呀~

西班牙紅蝦烏冬(+HK$98)
我地都轉咗其中一個卡邦尼烏冬做紅蝦烏冬,因為呢個烏冬超多人推薦!紅蝦蝦頭嘅油用咗黎撈烏冬,上面仲放咗流心蛋,成個烏冬都好香口好好食~

比利時朱古力慕絲蛋糕
食完烏冬其實已經好飽,但都要食埋呢個甜品,呢個慕絲蛋糕質地好滑,但略嫌有啲偏甜~

雞皮 十勝芝士 HK$38
呢個睇落完全唔似雞皮,咬落去仲要薄薄脆脆咁,真係好快就忍唔住食曬~

整體感覺
呢間居酒屋啲野食好精緻,我地仲要坐係bar 枱前面睇住廚師整野食,感覺有啲似omakase;野食嘅質素好好,而且佢地成日轉menu,聽講佢地依家出埋omakase,有機會會再去食過~

2023-02-02 231 瀏覽
Love this izakaya, I like their creative minds and execution with this delicate presentation.Started with uni on sourdough, not like the other uni on toast, they’re using sourdough which is yum, and the Lardo (意大利豬肥) on top was on point! Def love the chicken skin lollipop too, the most interesting texture I have ever had. A bit disappointed with the Carabinero prawn udon, tasted mild, if they can add a bit more soy sauce then would be perfect. Same as the chicken meatball and snasho pepper eel b

Started with uni on sourdough, not like the other uni on toast, they’re using sourdough which is yum, and the Lardo (意大利豬肥) on top was on point! Def love the chicken skin lollipop too, the most interesting texture I have ever had. A bit disappointed with the Carabinero prawn udon, tasted mild, if they can add a bit more soy sauce then would be perfect. Same as the chicken meatball and snasho pepper eel but slightly salty.

Highlights of the meal were Grilled eel onigiri and monk goose foie gras ice cream, mmmm sooooo good
Def will go back again for more, thankssssss dai lo!!

What did we order?
*Uni on sourdough 海膽多士 $128
Uni  on  sourdough

🤯Chicken skin lollipop, Hokkaido tokachi cheese 雞皮/十勝芝士 $38
Chicken  skin

*Tsukuba benedict, chicken meat ball, Hollandaise sauce 雞肉丸子/ 荷蘭醬 $58 (A bit salty but interesting combos)
Tsukuba  Benedict,  chicken  meatball

*Chicken gizzard 雞腎 $42 (Super crunchy, very nice one)
Chicken  gizzard

*Hokkaido scallop, beurre blanc, green curry 帆立貝/白酒汁/青咖哩 $128 (Pretty interesting)
Hokkaido  scallop, green curry

Eel, snasho pepper 燒白鱔/山椒 $128
Eel

*Grilled eel onigiri 鰻魚飯團 $58
Grilled  eel  onigiri

Carabinero prawn udon/ Onsen egg 西班牙紅蝦溫泉蛋烏冬 $188
Carabinero prawn udon

🤯Monaka goose foie gras ice cream 最中鵝肝雪糕 $88
Monaka  goose  foie  gras  ice  cream

*=me likely
  • 最中鵝肝雪糕
  • 鰻魚飯團
  • 雞皮
2023-01-06 161 瀏覽
ToriHachi 📍鰂魚涌英皇道728號K11 Atelier地下G03號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━呢間係又有啲居酒屋風 又有啲omakase style嘅日式style餐廳 $538 +10% dinner set 成個體驗好好 食物質素都不錯 係豐富度媲美omakase但價錢低好多嘅選擇🤩━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥔 薯仔沙律·蜜餞小銀魚▶︎ 一個球狀嘅薯仔沙律 上面鋪上銀魚仔 另外底部配有蛋黃醬同一種深綠色嘅醬汁🤔▶︎ 薯仔沙律有順滑嘅薯泥加上薯仔同洋蔥粒 入面嘅蟹籽係點睛 加埋一齊口感非常豐富🤩▶︎ 調味都係清新派 蛋黃醬都唔會話好重味好漏 反而薯仔香氣幾突出👍🏻好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍞 日本天使蝦帆立貝多士▶︎ 紫菜墊住燒過嘅多士 上面鋪咗醬汁 再放蝦同帆立貝嘅刺身 最後加上一層醬油蒟蒻 係一口size嘅▶︎ 多士香口脆身 仲係暖暖地 而刺身就係冰涼口感 所以口感上不錯👍🏻▶︎ 醬油蒟蒻味道較淡 而刺身嘅鮮甜味都唔係特別突出 所以整體食落味道平平🫢好味指數:●●●◐○━━
📍鰂魚涌英皇道728號K11 Atelier地下G03號舖
🥔 薯仔沙律·蜜餞小銀魚
好味指數:●●●●◐
薯仔沙律·蜜餞小銀魚

🍞 日本天使蝦帆立貝多士
好味指數:●●●◐○

🍢 雞肉丸子·蛋黃醬
▶︎ 炭火燒嘅雞肉軟骨串 配上荷蘭醬同少許雞汁
▶︎ 雞肉串肉質緊實 食到雞肉嘅纖維感😲 脆骨含量偏少 而汁水都比較少🤔 入邊加咗蔥同黑胡椒等調味 齋食嘅話有啲變淡不過加埋醬就啱啱好
▶︎ 特色在於用咗荷蘭醬代替生蛋黃 荷蘭醬味道有啲酸酸地鹹鹹地 質地粘稠 幾有創意但個人都係鐘意生蛋黃多啲🙈
好味指數:●●●●◯
雞肉丸子·蛋黃醬

🥚 日本鳥巢雞蛋·三文魚
▶︎ 炸得酥脆嘅鳥巢狀嘅麵裹住溏心蛋 旁邊配有sour cream 飯素 三文魚籽 蔥花
▶︎ 由個蛋嘅色澤都睇得出用咗蘭王蛋 食落蛋味夠濃郁 而出面嘅炸物層都冇話非常之油膩 炸得脆身又香口😎
▶︎ 加分位在於配嘅配料 sour cream有淡淡酸味所以可以解膩 而三文魚籽又加咗鹹味 一齊食既有口感又有味道每一啖都會覺得有唔同嘅味道同體驗🤤
好味指數:●●●●●
日本鳥巢雞蛋·三文魚

🥬 秋葵·鰹魚
▶︎ 燒秋葵撒上大量鰹魚絲
▶︎ 帶有陣陣鰹魚嘅鮮香 鐘意秋葵嘅人應該覺得唔錯 係正常水準
好味指數:●●●◐◯
秋葵·鰹魚

🥩 牛肋肉·山葵·海鹽
▶︎ 大概三成熟左右嘅牛肋肉 配上海鹽同山葵調味
▶︎ 牛肉色澤好靚 但食落就有啲失望 幾乎舊舊都有筋 而且好難咬 嚼到個嘴都攰🥲
▶︎ 味道就更加普通 冇乜牛肉味 亦都冇油香🥴
好味指數:●◯◯◯◯
牛肋肉·山葵·海鹽

🍜 溫泉蛋卡邦尼烏冬
▶︎ 卡邦尼調味嘅烏冬 配上煙肉 蟹籽 溫泉蛋 芝士碎 蔥花等
▶︎ 煙肉同忌廉分量好足 所以整體醬同料都多 會係粘稠嘅烏冬 加上煙肉焦脆嘅口感 不過油膩感都偏高 尤其係飽嗰陣食嘅話好容易覺得漏🤯
▶︎ 頭幾啖食落唔會好漏 有忌廉同芝士味 亦都有少少黑胡椒味 如果係肚餓嗰陣食應該好滿足🥹
好味指數:●●●●○

🍰 比利時巧克力慕斯蛋糕
▶︎ 上面有一層朱古力啫喱 中間係朱古力慕斯 下面就係蛋糕體
▶︎ 上面嗰層冇咩巧克力味道 而中間嘅慕斯入口都算順滑 朱古力味幾濃郁但都偏甜 不過底部嘅蛋糕體太乾
▶︎ 整體都算合格嘅甜品
好味指數:●●●◐◯
比利時巧克力慕斯蛋糕

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧③/①⓪⓪
雞肉丸子·蛋黃醬
日本鳥巢雞蛋·三文魚
秋葵·鰹魚
2023-01-04 124 瀏覽
ToriHachi 位於鰂魚涌英皇道728號K11 Atelier地下G03號舖,由港鐵站C出口,步行3-5分鐘到達,地點位置非常方便。餐廳裝潢走木系和風,環境舒適,坐得舒服,侍應非常友善。今日我點左Weekend Brunch Menu是日餐湯:粟米湯用上新鮮粟米打成蓉,味道香甜濃郁前菜:三選一炭燒野菜沙律&龍蝦粟米沙律炭燒野菜沙律入面有茄子、青椒、紅椒,配上沙律菜一齊食好清新,另外龍蝦粟米沙律賣相吸引,味道開胃,作為前菜最適合不過串燒:六選二溏心蛋、豚肉&雞翼以到既串燒好出色,用上豚肉包住大大隻溏心蛋,溏心蛋一咬開,蛋漿立即湧出來,蛋味香濃,連埋豚肉一齊食,好滋味。牛肋肉丼飯牛肋肉燒至6-7成熟,肉質軟嫩多汁,配搭洋蔥絲和蛋汁撈勻一齊食,另有一番風味。甜品:蕨餅蕨餅既軟糯,黃豆粉的香氣好吸引,好Q彈

餐廳裝潢走木系和風,環境舒適,坐得舒服,侍應非常友善。

今日我點左Weekend Brunch Menu
是日餐湯:粟米湯
用上新鮮粟米打成蓉,味道香甜濃郁

前菜:三選一
炭燒野菜沙律&龍蝦粟米沙律

串燒:六選二
溏心蛋、豚肉&雞翼

牛肋肉丼飯

甜品:蕨餅
蕨餅既軟糯,黃豆粉的香氣好吸引,好Q彈

2023-01-03 108 瀏覽
今日係鰂魚涌做完野,順便係K11 Atelier搵食。經過ToriHachi 見到有Weekend Brunch Menu 好吸引。Weekend Brunch Menu有是日餐湯、前菜、串燒、主食、甜品,而飲品可以另外加錢無限暢飲2小時。粟米湯粟米湯好濃郁,好Creamy 。牛蒡醬油漬&龍蝦粟米沙律牛蒡味道甘甜,好爽口入味,而龍蝦粟米沙律入面有粒粒龍蝦,入面加入了少許芥末,清新又開胃雞肉丸子&雞翼串燒自家製的雞肉丸子,口感Juicy,而且還加入了雞軟骨,令到口感更加豐富,雞翼串燒燒得剛剛好,非常鹹香。三文魚醬油燒定食三文魚肉質肥美滑嫩,一D都唔腥,送飯一流蕨餅蕨餅煙煙韌韌,為午餐畫上完美句號

Weekend Brunch Menu

粟米湯
粟米湯好濃郁,好Creamy 。

牛蒡醬油漬&龍蝦粟米沙律

雞肉丸子&雞翼串燒

三文魚醬油燒定食
三文魚肉質肥美滑嫩,一D都唔腥,送飯一流

蕨餅
蕨餅煙煙韌韌,為午餐畫上完美句號
繼續為聖誕狂歡🎄也為咗準備送走鬱悶嘅2022所以訂咗呢間日本居酒屋嚟個fine dining😋呢到位置 環境 服務都好好地鐵站一出好近少許昏暗嘅環境 幾有氣氛而服務方面 佢哋除咗超主動斟水同埋上菜嗰陣逐道介紹之外會留意你每道菜幾時食完先上下一道💯嘢食都幾特別 幾好食 (所以今篇唔逐道菜寫推了 樣樣都鍾意🥰)仲要一餐食晒甜酸鹹辣幾種 衝擊你味蕾呢間好適合慶祝 或者忽然想食好西嘅時候去另外佢哋嘅裝修同埋所用嘅器皿都幾靚每人有一個唔同色嘅雀仔筷子托 好適合打卡用📸Torihachi Christmas menu $698Menu可以喺餐廳網站搵到好公開透明 同埋會定期薯仔沙律、蜜餞小銀魚 🙆🏿‍♀️除咗上面嘅食用花瓣同外面有一堆小銀魚外薯仔沙律入面有洋蔥同蟹籽少許堅韌嘅銀魚配上柔軟嘅薯仔沙律再加上蟹籽卜卜脆嘅口感種種加埋令到個層次感好豐富海膽多士 🙆🏿‍♀️由上至下分別係紫蘇花、豬肥 (即係豬油)、海膽、多士最後有一片紫菜將原先紫蘇花嘅莖拆去 將可食用嘅花瓣放喺豬肥上面就可以用紫菜夾埋一齊食小妹諗住分兩啖食點知一咬嘅時候啲海膽咇出嚟咁滯可想而知佢落咗幾多結果反而要小心翼翼😂而味道方面 除咗有花瓣
繼續為聖誕狂歡🎄

Torihachi Christmas menu $698
Menu可以喺餐廳網站搵到
好公開透明 同埋會定期
薯仔沙律、蜜餞小銀魚
薯仔沙律、蜜餞小銀魚 🙆🏿‍♀️
除咗上面嘅食用花瓣同外面有一堆小銀魚外
薯仔沙律入面有洋蔥同蟹籽
少許堅韌嘅銀魚配上柔軟嘅薯仔沙律
再加上蟹籽卜卜脆嘅口感
種種加埋令到個層次感好豐富

海膽多士 🙆🏿‍♀️
由上至下分別係紫蘇花、豬肥 (即係豬油)、海膽、多士
最後有一片紫菜
豬肥亦都令我哋好驚喜 薄薄地 油而不膩
海膽同多士嘅口感亦都產生出強烈嘅對比
呢道菜令我好驚喜
雞肉丸子、蛋黃醬
雞肉丸子、蛋黃醬 🙆🏿‍♀️
店員話呢個係用雞肉丸子係用雞翼、雞脾同雞軟骨所製
難怪口感好特別 除咗有雞翼雞髀嘅滑嫩
又帶有雞軟骨嘅爽脆
而佢嘅蛋黃醬係酸酸may may
鱈埸蟹腳、沙巴雍醬
鱈埸蟹腳、沙巴雍醬 🙆🏿‍♀️
面頭燒到個醬微焦
醬汁有少少甜甜哋
但又無蓋過蟹腳嘅清甜味
加上佢開咗殻 好易進食
波特菇、巴馬臣芝士
波特菇、巴馬臣芝士 🙆🏿‍♀️
大到遠睇以為係塊扒
第一次食呢款菇 好柔嫩軟腍
口感有少少似煲腍咗嘅冬菇
菇上面雖然有調醬汁
但菇味亦相當特出
而圍住嘅係脆芝士 食落好香🧀
牛肋肉、山葵、海鹽
牛肋肉、山葵、海鹽 🙆🏿‍♀️
4片半熟嘅牛肋肉
而牛肋肉嘅左邊有海鹽 右邊有山葵
我哋都覺得加wasabi嚟食💯
估唔到咁夾
羊架、芥末籽
羊架、芥末籽 🙆🏿‍♀️
已經切好上枱嘅羊架邊位亦有微焦
金目鯛海鮮泡飯 🙆🏿‍♀️
上面係脆米 下面係泡飯
店員話脆米係比我哋食嗰陣撒落去
但估唔到反而呢個泡飯有少少辣辣哋🌶️
而入面有金目鯛、蟹柳、菇同海帶
其中金目鯛好鮮嫩 份量相對都幾多🐠
抹茶紅豆布朗尼、豆腐雪糕
抹茶紅豆布朗尼、豆腐雪糕 🙆🏿‍♀️
Brownie鬆軟軟黏

牛肋肉、山葵、海鹽
羊架、芥末籽
抹茶紅豆布朗尼、豆腐雪糕
2022-12-28 39 瀏覽
ToriHachi Christmas Menu $698~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~⭐️薯仔沙律、蜜餞小銀魚賣相精緻嘅薯仔沙律🥗,外層包住小銀魚,底層有香草油,有些似迷迭香。整體味道清新,幾好食。⭐️海膽多士賣相同樣吸引,店員推薦我哋配上花瓣 (不要花莖)一齊食。內層有豬油同海膽,入口溶化,海膽口感綿滑。多士焦香脆口,紫菜亦爽脆,整體好香濃,味道有層次,好食!👍🏻⭐️雞肉丸子、蛋黃醬蛋黃醬好濃厚,似芝士嘅濃厚口感。🍢雞肉餡料咬到有一些好似軟骨口感嘅,增加咗爽口咬口。肉丸煮得剛好,幾juicy😋⭐️鱈場蟹腳、沙巴雍醬幾新鮮,帶鮮甜味,醬汁幾特別,燒到面層帶少許焦香,更惹味。⭐️波特茹、巴馬臣芝士🧀芝士燒到脆身,香味散發晒出嚟。🍄菇燒得剛好,保留了水份,又唔會乾。加上甜甜地嘅燒汁醬,幾好食。⭐️(羊架、牛肋肉二選一)- 羊架、芥末籽羊架幾香,配芥末籽食幾特別,帶較清新芥末味,又唔會蓋過羊嘅味道。- 牛肋肉、山葵、海鹽厚切牛肋肉🥩,入口食到好香脂油味,外層少少脆口,配山葵食味道好夾。⭐️金目鯛海鮮泡飯有不少金目鯛,菇同海帶🍲第一啖食會覺得味道幾似龍蝦湯,後來慢慢食到幾濃郁嘅胡椒味,整體好有

ToriHachi Christmas Menu $698

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
⭐️薯仔沙律、蜜餞小銀魚

⭐️海膽多士

⭐️雞肉丸子、蛋黃醬
蛋黃醬好濃厚,似芝士嘅濃厚口感。

⭐️鱈場蟹腳、沙巴雍醬
幾新鮮,帶鮮甜味,醬汁幾特別,燒到面層帶少許焦香,更惹味。

⭐️波特茹、巴馬臣芝士

⭐️(羊架、牛肋肉二選一)
- 羊架、芥末籽

- 牛肋肉、山葵、海鹽

⭐️金目鯛海鮮泡飯
有不少金目鯛,菇同海帶🍲第一啖食會覺得味道幾似龍蝦湯,後來慢慢食到幾濃郁嘅胡椒味,整體好有鮮味。加埋米通粒嘅脆脆口感,更加分。

⭐️抹茶紅豆布朗尼、豆腐雪糕
上碟時,連匙羹叉都係預先冷凍過,幾有心思。
抹茶紅豆味🍵🫘嘅布朗尼真係第一次食,無朱古力咁甜膩,相對更清新啲。布朗尼暖暖地,外層脆脆地,唔會太甜。豆腐雪糕🍨亦唔太甜,味道清香。依個冷暖交替嘅甜品組合,令人滿足☺️
2022-12-26 795 瀏覽
聖誕節快樂🤶🏻一年一度普天同慶的日子🎉🎊當然離不開約三五知己聚一聚•聊一聊•笑一笑🤣🤭過一個愉快的聖誕節🫶🏻剛好看到TORIHACHI 有CHRISTMAS MENU當然要去試一試🤤▫️前菜▪️薯仔沙律•蜜餞小銀魚薯仔沙律波波球生動又有趣的😽把蜜餞小銀魚鋪在小球之上.如同把我們眼球帶到水族館中看着生動有趣的小魚在游動似的🤣吃下層次豐富.先有脆脆香口的小銀魚.繼而是軟腍的小薯粒.最後當然不能缺少魚籽的爆破口感😁非常獨特有趣🤘🏻還在口中傳來一股股香草的清新香氣🌿 👍🏻▪️海膽多士👍🏻👍🏻別緻非常的小吃😍超超超正的海膽入口即溶. 鮮甜清新的滋味🤩完全令我對海膽的印象煥然一新😤再加上豬油令質感更為細膩•紫菜為多士增添的鹹味.完全是原汁原味的享受🤤記得要襯托上紫蘇花一起享用更為風味👍🏻👍🏻▪️雞肉丸子•蛋黃醬免治雞肉提煉成的丸子條🍗入口多汁更有軟骨增添口感☺️ 免治雞肉內更有胡椒的味道增加鮮味😆配搭特調醬汁一起享用更為香口滋味😉▪️鱈場蟹腳•沙巴雍醬👍🏻👍🏻So so so sweet的蟹腳🦀肥厚的肉質.超清甜勁鮮嫩👍🏻配上特調沙律醬(似千島海鮮醬) 酸酸甜甜好開胃🤩👍🏻▪️波特菇•巴馬臣芝士👍🏻蘑菇香濃多汁

▫️前菜

鱈場蟹腳•沙巴雍醬

▪️鱈場蟹腳•沙巴雍醬👍🏻👍🏻
波特菇•巴馬臣芝士

▪️波特菇•巴馬臣芝士👍🏻
蘑菇香濃多汁超滋潤夠水份👍🏻配上甜甜地燒汁醬&鹹鹹地芝士脆脆好過癮😍🤩

▪️金目鯛海鮮泡飯👍🏻
海鮮泡飯湯底就如重胡椒味的龍蝦湯混合忌廉的味道☺️既濃郁郁又軟綿綿的讓人有種躺平的滋味☺️再加上米通作為配角.令脆口軟綿的層次更顯分明.最後還配上蘑菇.蟹柳.海帶一起享用完全不怕獨單寂寞👍🏻🤤
抹茶紅豆布朗尼•豆腐雪糕

▪️抹茶紅豆布朗尼•豆腐雪糕👍🏻
皮脆內軟的綠茶紅豆布朗尼👍🏻入口是濃濃的抹茶香.配上豆腐雪糕🍦霎時煥然一新的清甜風味🤩豆腐雪糕有點似沙冰口感不會太甜☺️不過我是較喜歡混合一起享用🫶🏻🙌🏻
最貼身的事餐廳還把甜品的餐具都冷凍起來🥰
薯仔沙律•蜜餞小銀魚
鱈場蟹腳•沙巴雍醬
波特菇•巴馬臣芝士
抹茶紅豆布朗尼•豆腐雪糕
2022-12-03 49 瀏覽
hidden gem in north point. I live in north point and I always go pass this restaurant. finally I got to try it for dinner and to my surprise all dishes are beyond my expectations. I then took friends to try and with no disappointment whatsoever. highly recommend!
2022-11-23 1069 瀏覽
幾個月嘅朋友約我黎呢度食晚飯聚聚一search之下發現torihachi 主打fusion日式居酒屋omakase 當晚就叫左呢個Torihachi omakase menu $898/位前菜:海膽多士·銀魚薯仔沙律海膽甘甜配外脆內嚼勁嘅sour dough加紫蘇花增添獨特香氣 沾滿脆脆香口銀魚仔薯仔沙律波波口層豐富沙律:吞拿千層沙律 可以話係我食過最靚最多層次嘅沙律底層有藜麥、tuna、牛油果、面層仲有塗上金箔啫喱~口感creamy盡顯奢華感!燒鳥:自家製雞肉丸子 荷蘭醬用雞髀、雞翼及雞軟骨結合而成,加上特製荷蘭醬取代傳统月見汁,口感好fusion 蔬菜:秋葵燒過秋葵無左滑潺潺口感,加上大量鰹魚碎更香季節海鮮:燒白鱔厚肉外皮燒至焦香配日本山椒醬燒物:燒羊架肉嫩無羊羶味,沾上一旁芥末籽更夾~主食:溫泉蛋卡邦尼烏冬omakase 仲有即製濃郁creamy溫泉蛋烏冬,超級滿足甜品:朱古力鵝肝雪糕冰凍朱古力鵝肝加埋藍莓醬夾住脆餅,底層擺盤格紋係竹炭金箔脆餅,整個都係食得☺️完美甜品將呢餐劃上完美句號!
幾個月嘅朋友約我黎呢度食晚飯聚聚

燒鳥:
自家製雞肉丸子 荷蘭醬

蔬菜:
秋葵
燒過秋葵無左滑潺潺口感,加上大量鰹魚碎更香

季節海鮮:
燒白鱔
厚肉外皮燒至焦香配日本山椒醬

燒物:
燒羊架
肉嫩無羊羶味,沾上一旁芥末籽更夾~

主食:

甜品
朱古力鵝肝雪糕

完美甜品將呢餐劃上完美句號!
2022-11-08
  • 朱古力鵝肝雪糕
  • 吞拿千層沙律
2022-11-20 64 瀏覽
今年食過最滿意嘅omakase 🥰邊個話omakase一定係壽司架,串燒都可以係好高級Omakase menu $898前菜2款,沙律,燒雞串,蔬菜,季節海鮮,燒物,主食,甜品一開頭睇到menu好似野食唔多咁,但食到一半都飽左,仲要第一樣已經吸引左我前菜係薯仔沙律同埋海膽多士呢個前菜真係合晒我心意,薯仔沙律絕對唔簡單,入面仲有啲白飯魚仔,令到成個薯仔沙律高級曬鵝肝多士無論賣相定係食落都係心思嘢千層沙律🥗有別於平時食嘅沙律,佢係我食過之中嘅沙律最有特色除咗打開好靚之外,入面配料仲好豐富入面有蔥吞拿魚,牛油果,蒟蒻,三文魚子,黎麥,同埋食用金粉,雖然佢好多嘢喺裏面,但係除咗食物味道好食之外賣相都好出色雞肉丸子用咗雞髀肉同埋雞軟骨打成,配咗荷蘭醬同埋雞醬秋葵第一次食秋葵係覺得唔會好似有鼻涕咁燒白鱔佢配咗啲馬山椒醬,外皮好脆裏面好嫩滑,食落去好juice羊架做到唔會好韌,而且唔會好羊蘇味溫泉蛋卡邦尼烏冬超級大碗好足料,而且有賣相唔係普通就咁好求其嘅烏冬,但係真係超級飽好好食鵝肝雪糕我見到佢餅乾即刻焗,入面有啲藍莓醬而鵝肝雪糕面頭就用朱古力包住底仲有竹炭餅,竹炭餅真係估佢唔到,好脆又好食😋雖然舖
今年食過最滿意嘅omakase 🥰
邊個話omakase一定係壽司架,串燒都可以係好高級

Omakase menu $898
前菜2款,沙律,燒雞串,蔬菜,季節海鮮,燒物,主食,甜品

前菜係薯仔沙律同埋海膽多士
鵝肝多士無論賣相定係食落都係心思嘢

千層沙律🥗
有別於平時食嘅沙律,佢係我食過之中嘅沙律最有特色
除咗打開好靚之外,入面配料仲好豐富

雞肉丸子
用咗雞髀肉同埋雞軟骨打成,配咗荷蘭醬同埋雞醬

秋葵
第一次食秋葵係覺得唔會好似有鼻涕咁

燒白鱔
佢配咗啲馬山椒醬,外皮好脆裏面好嫩滑,食落去好juice

羊架
做到唔會好韌,而且唔會好羊蘇味

鵝肝雪糕
我見到佢餅乾即刻焗,入面有啲藍莓醬
而鵝肝雪糕面頭就用朱古力包住
底仲有竹炭餅,竹炭餅真係估佢唔到,好脆又好食😋

雖然舖頭唔大,但係環境坐落都幾舒服,同埋食物質素真係好高質,有賣相得來食物味道又唔錯
鰂魚涌K11有間日式串燒店,新派串燒店將藝術融入料理當中,前菜沙律甜品通通都喺藝術品!🥪 前菜海膽多士,底部以Sour Dough做多士,  中間海膽, 表面喺紫蘇花,外層夾紫菜一齊食,估唔到前菜咁精緻!🥔旁邊喺薯仔沙律蜜餞小銀魚,粒粒薯仔好入味~🥗吞拿魚千層沙律,紫菜葉一碗超靚精緻嘅沙律,最表面撒了金箔粉,令到成碗都閃令令,店員解釋最底喺藜麥, 吞拿魚蓉, 芝士, 牛油果, 表面喺柚子醋啫喱, 要由頭一羹到底一次過食, 表面嘅紫菜脆餅葉子都可以食!入口層次豐富,甜酸鹹味一次過融化喺口腔之中,每一種味道都會品嚐到,好有驚喜嘅一道沙律~🍗雞肉丸子配荷蘭醬加燒雞汁免治雞肉棒棒裡面有啲雞軟骨粒粒爽口,通常配搭蛋黃,而Torihachi則配搭荷蘭醬同燒雞汁,感覺幾特別~🥦香蒜黑醋醬配西蘭花估唔到個醬汁造型幾特別,味道帶有開胃嘅淡淡黑醋味而後調有蒜香味,配搭西蘭花一齊食幾惹味~🐟燒鰻魚友馬山椒醬外皮燒到香脆卜卜,魚油吱哂出嚟,入口嫩滑。味道相對咸香,有少少魚骨要小心注意喔~🍖羊架芥末籽羊架肉色仍然粉嫩,啖啖肉啊!入口一啲都唔羶,配上酸酸哋又開胃嘅芥末籽,味道更惹味!🍝溫泉蛋卡邦尼烏冬醬汁超濃郁啊

🥔旁邊喺薯仔沙律蜜餞小銀魚,粒粒薯仔好入味~

🥗吞拿魚千層沙律,紫菜葉

🍗雞肉丸子配荷蘭醬加燒雞汁

🥦香蒜黑醋醬配西蘭花

🐟燒鰻魚友馬山椒醬

🍖羊架芥末籽

🍝溫泉蛋卡邦尼烏冬
醬汁超濃郁啊!師傅用上大量奶油製作卡邦尼醬汁,大量煙肉碎,仲有隻溫泉蛋,攪拌一齊食好Juicy!呢個卡邦尼烏冬超級飽肚啊!

🌽北海道粟米雪糕
粟米造型嘅雪糕實在太可愛了🍨 雪糕超濃粟米味道!而底部有爽口米通粒、腐竹同豆漿,味道有啲似腐竹糖水咁,呢個粟米雪糕作為結尾超愉悅啊🥰🥰
/ 食物 Food /♡ 溏心蛋豚肉切開溏心蛋 裡面的蛋汁就馬上爆發出來呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ  外面還有一層豚肉 炙燒過好香~♡ 牛肋肉配山葵及海鹽 有看到裡面粉紅色的肉質嗎?超喜歡這個嫩嫩的牛肉.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ  ♡ 北海道栗米雪糕 湯葉 這個甜品也是一絕~ 腐竹和脆米味道原來這樣合襯.ᐟ.ᐟ  上面的雪糕造型好可愛 原來這條栗米是雪糕來的差點沒有看出來嘿嘿.ᐟ.ᐟ  ♡ 西班牙紅蝦海膽生蛋醬油拌飯超大顆的流心蛋黃OMG.ᐟ.ᐟ 這個賣相也實在太誘人了吧.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ ♡ 櫻花蝦冷稻庭烏冬稻庭烏冬十分煙韌上面鋪滿了滿滿的櫻花蝦賣相不錯 意外非常好吃.ᐟ.ᐟ  ♡ 燒烏賊串配手指橘莎莎喜歡煙韌爽彈的朋友應該會很喜歡不過下面的莎莎味道有點不太配搭呢~♡ 馬里蘭蟹肉芝士天婦羅天婦羅炸得很乾身 超脆der.ᐟ.ᐟ  ✿/ 環境 Environment / 餐廳的裝修十分和風掛著不同的燈籠非常有新式居酒屋的感覺不過可以入座的位置不多~☀︎/ 服務 Service /餐廳收加一服務費店員態度誠懇友善服務效率很高 上菜速度很快𓁙❧/ 價錢 Price / 這裡的晚市有提供套餐哦 ⍨𓆇喜歡這家餐廳記得
/ 食物 Food /
♡ 溏心蛋豚肉
切開溏心蛋 裡面的蛋汁就馬上爆發出來呢.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
外面還有一層豚肉 炙燒過好香~
♡ 牛肋肉配山葵及海鹽
有看到裡面粉紅色的肉質嗎?
超喜歡這個嫩嫩的牛肉.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
♡ 北海道栗米雪糕 湯葉
這個甜品也是一絕~
腐竹和脆米味道原來這樣合襯.ᐟ.ᐟ
上面鋪滿了滿滿的櫻花蝦
賣相不錯 意外非常好吃.ᐟ.ᐟ
♡ 燒烏賊串配手指橘莎莎
喜歡煙韌爽彈的朋友應該會很喜歡
不過下面的莎莎味道有點不太配搭呢~
♡ 馬里蘭蟹肉芝士天婦羅
天婦羅炸得很乾身 超脆der.ᐟ.ᐟ

/ 環境 Environment /

餐廳的裝修十分和風
掛著不同的燈籠
非常有新式居酒屋的感覺
不過可以入座的位置不多~

☀︎

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

鰂魚涌英皇道728號K11 Atelier地下G03號舖

2022-11-17 558 瀏覽
終於可以食到呢間新派日本料理😍 裝潢走型格和風路線,有氣派得嚟,坐得都好舒服😌嚟到當然要試Omakase menu啦😍 由師傅揀選時令食材,精心製作出菜式海膽多士及薯仔銀魚仔沙律開場係人人都喜歡💕嘅日本海膽,配上sour dough 多士及榛子醬,每啖都香脆又甘香鮮甜🤭吞拿魚千層🌈銀色圓形嘅器皿,一打開見到黃光閃閃✨千層既最上係半透明顯金黃色嘅柚子醋啫喱,跟住係牛油果、清風芝士、吞拿魚蓉,到底係藜麥,最上放咗紫菜脆餅。軟嫩嘅吞拿魚蓉、幼滑嘅牛油果、酸酸地嘅柚子啫喱等、好有層次又調和雞肉丸子配荷蘭醬加燒雞汁🍗啖啖肉,仲咬到爽脆嘅雞軟骨,配酸酸地嘅荷蘭醬,夾得嚟又減膩西蘭花配香蒜黑醋醬🥦友馬山椒醬。燒鰻魚鰻魚外皮香脆,肉厚多汁🤤,彈牙鮮甜芥末籽。羊架羊架外層微焦,裡面粉紅,半肉半脂,入口嫩滑。 芥末籽好得意,好好咬😆卡邦尼烏冬🍜日西fusion 嘅醬汁濃稠,煙肉碎好香口,食多幾口都膩膩地🤭北海道粟米雪糕好可愛嘅粟米形雪糕🌽🌽🌽 ,加腐皮豆漿及米通,配搭好新穎又好味😋
終於可以食到呢間新派日本料理😍
裝潢走型格和風路線,有氣派得嚟,坐得都好舒服😌

海膽多士及薯仔銀魚仔沙律

吞拿魚千層🌈
銀色圓形嘅器皿,一打開見到黃光閃閃✨

雞肉丸子配荷蘭醬加燒雞汁🍗
啖啖肉,仲咬到爽脆嘅雞軟骨,配酸酸地嘅荷蘭醬,夾得嚟又減膩

西蘭花配香蒜黑醋醬🥦

友馬山椒醬。燒鰻魚
鰻魚外皮香脆,肉厚多汁🤤,彈牙鮮甜

芥末籽。羊架

• 雞肉丸子配荷蘭醬
  • 吞拿魚千層
1K
2022-11-13 346 瀏覽
# #鰂魚涌 @torihachi.hk🥳捉閨蜜陪我食 Weekend Brunch! 走到鰂魚涌 K11 開業一年的 #Torihachi 木系裝潢, 設計簡約, 設有吧座, 看著師傅燒串燒, 滿滿的香味! 🍄是日餐湯: 蘑菇湯! 天氣驟然冷了許多, 來碗熱熱的蘑菇湯, 好舒服! 🌽前菜三選二 ~ 來個薯仔沙律配蜜餞小銀魚及粟米天婦羅! 薯仔沙律有驚喜, 薯仔香軟, 醬汁微微酸, 不像一般的那麼膩, 這配搭很新鮮很清新! 粟米天婦羅真的整粒也是粟米, 很香甜! 🍢串燒六選二 ~ 雞翼、溏心蛋豚肉! 雞翼皮燒得很脆身, 肉質嫩滑有肉汁! 以豚肉包裹溏心蛋, 很考師傅功力的一道菜式, 蛋味香濃又軟嫩, 是很完美的一個配搭! 🥩主食: 牛肋肉丼飯 $268 ~ 牛肋肉該是約7成熟, 炭火燒至焦香, 肉汁豐富, 滿滿的油脂香但不油膩! 另配有炒洋蔥及溏心蛋, 香濃的蛋汁流入飯中, 更添口感及風味!🍰是日甜品: 特濃朱古力蛋糕! 好濃好濃的朱古力味道, 入口鬆軟, 完美! 🍷+$68 可以無限暢飲2小時, 讚!
# #鰂魚涌 @torihachi.hk

🍷+$68 可以無限暢飲2小時, 讚!