餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

🍀Green Monday 去了尖沙咀的「雅 • 悠蔬食」,是家清新少女感的新式素菜店,以夢幻粉紫、純白色作主調,令人眼前一亮。主打各國菜fusion,亦係獲獎的素食餐廳,美味的食材新鮮健康,配搭令人對素食煥然一新, 愛錫身體又養生! 今次點了Set晚市套餐&單點菜式👇🥗泰式香茅金柚鮮果沙律: 新鮮酸香夠開胃🍅三色車厘茄伴薯球: 綿密薯蓉配車厘茄,感受到田園氣息🍙香芒牛油果苜蓿手卷: 食材清新輕型 ,口感清爽🍲牛肝菌桃膠忌廉濃湯: 濃郁奶香中滲出菇菌鮮香🍝牛油果茄子雙薯藜麥焗千層闊面(Hk$258): 這款晚市套餐主菜焗千層闊面火喉剛好,結合豐富多樣的料理:奶油口感的牛油果、煎烤茄子、藜麥等,美味又獨特🍍微辣泰式鳳梨炒飯(Hk$138): 炒飯鹹香十足,配上黑醋沙律作伴碟,非常足料🍰榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕:質地夠厚實絲滑,微甜可口🍹荔枝檸檬蘆薈冰茶(Set+Hk$10): 茶感較濃,醇厚甘香🍸藍蝶花雪梨汁(Hk$40): 清甜解渴,生津潤燥(All subject to 10% service charge)📍雅‧悠蔬食 Leisurely Veggie尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3

🥗泰式香茅金柚鮮果沙律: 新鮮酸香夠開胃
🍅三色車厘茄伴薯球: 綿密薯蓉配車厘茄,感受到田園氣息
🍙香芒牛油果苜蓿手卷: 食材清新輕型 ,口感清爽
🍲牛肝菌桃膠忌廉濃湯: 濃郁奶香中滲出菇菌鮮香

🍰榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕:質地夠厚實絲滑,微甜可口

🍸藍蝶花雪梨汁(Hk$40): 清甜解渴,生津潤燥

📍雅‧悠蔬食 Leisurely Veggie
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖 (港鐵尖沙咀 B2 /尖東站 P2 出口, 步行約4分鐘)
  • 牛油果茄子雙薯藜麥焗千層闊面
2024-05-30 2521 瀏覽
今晚相約多年沒見的朋友吃晚飯。朋友想食素,就想起帶她到這間素菜餐廳吃晚餐。時間尚早,餐廳不太多人,我們點了一個晚市套餐加一碟主菜,食物相當高質!前菜:泰式鮮果沙律水果非常新鮮,蘋果及蕃茄爽甜,配合簡單的醬汁,清爽開胃。日本山藥麵線伴熱情果汁山藥麵線刨得很幼細,入口清爽。伴以甜甜的熱情果汁,甜甜酸酸的,別具特色。手卷:香芒牛油果苜蓿芽手卷芒果很香濃,與牛油果非常夾,配搭紫菜和苜蓿芽,口感清脆可口。餐湯:茶樹菇竹笙雲耳百合燉湯很清淡清爽,帶有淡淡的菇香,十分清爽怡人。主菜:黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配吉列蒟蒻意大利飯的不失粘性,煮得很軟糯,盡情吸收了忌廉汁,與黑松露的香味融為一體。搭配吉列蒟蒻,口感極佳,完全忘記了這是一碟素菜。泰式素大蝦炒金邊粉麵炒得很入味乾身,素食大蝦做得很細膩鮮嫩,口感與真正的海鮮無異。金邊粉也恰到好處,Q彈有有勁,與炒料完美融合。泰式香料散發出微微的辣,還有上面的花生碎、菇菌和魚片,充滿泰國特色風味。十分惹味。甜品:檸香乳酪蛋糕口感綿密細膩,不甜不膩,微微的酸味能中和芝士蛋糕的膩,非常出色。飲品:香芋黑糖珍珠和青檸百香果冰茶清新怡人,清涼解渴。總括來說,這家餐廳的

前菜:泰式鮮果沙律
水果非常新鮮,蘋果及蕃茄爽甜,配合簡單的醬汁,清爽開胃。

日本山藥麵線伴熱情果汁

手卷:香芒牛油果苜蓿芽手卷

餐湯:茶樹菇竹笙雲耳百合燉湯
很清淡清爽,帶有淡淡的菇香,十分清爽怡人。

主菜:黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配吉列蒟蒻

泰式素大蝦炒金邊粉

甜品:檸香乳酪蛋糕

飲品:香芋黑糖珍珠和青檸百香果冰茶清新怡人,清涼解渴。

總括來說,這家餐廳的各式素菜品質優良,創意十足。值得推薦給喜愛素食的朋友。
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 前菜
🌱✨ 原來素食都可以好好食!前菜有紅火龍果藜麥沙律,配埋無花果黑醋,酸甜可口,開胃到爆!仲有麻醬沙薑豆絲粉皮,香辣勁開胃,香芒牛油果苜蓿芽手卷就清新爽口過癮!羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子湯,材料豐富到癲,飲完皮膚都靚晒!主菜菠菜合桃野菌忌廉意大利飯,配色鹽酥猴頭菇,香濃滑溜,有種米芝蓮feel!最後食埋椰汁南瓜糕質感軟綿Q彈味道香甜超濃椰汁味,加埋香芋黑糖珍珠就香濃滑溜,甜而不膩,絕對係完美ending!最正嘅係佢哋嘅悠蔬食小食拼盤!有酥脆腐皮卷、泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻同吉列牛油果,款款口感同味道都同真嘅肉好似,完全唔似係素食!😋👍
🌱✨ 原來素食都可以好好食!

2024-09-09 778 瀏覽
新派素食,小店裝修好少女風格,紫紫白白嘅色系,枱枱凳凳都好fancy,好有趣。餐牌好多選擇,都係fusion款式,中西泰日等等。食物定價偏高,尤其用料食材都唔係咩特別貴價,主要都係麵筋、菇菌類,份量一般般。炒飯味道比較鹹,食完會口渴。比較特別嘅係素叉燒,外皮香脆,口感煙韌,味道相似真嘅叉燒。所以回頭率一般。

🫶「雅·悠蔬食」位置近尖東。分店於荃新天地。餐廳裝潢舒適,以粉紫色為主題。牆身放滿了不同的油畫,同時亦播着多首動漫/經典的純音樂,令人感到很放鬆😎。(招牌)[前菜及餐湯](中湯)姬松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯-藜麥沙律🥗雪耳湯的佛手瓜同蓮藕味都好出,整碗湯呈汁狀,非常濃味。味道剛好唔會偏鹹,亦感覺到佢冇味精,非常有住家湯feel。🍴黃金叉燒茄蛋飯 估唔到素食餐廳可以食呢啲咁邪惡嘅菜式。雖然係素肉,但係可以造到到質感好似真叉燒。加埋炒蛋個種蛋香味配飯一流。西檸菇菜飯菜飯味道係比較鹹香,本身一早調好味。西檸菇味道酸酸,甜甜好開胃。[飲品]🥤凍青檸百香果冰茶青檸加百香果兩樣同樣酸酸地飲品可以令人開胃。間唔中都想清腸胃食吓素食健康啲既就過去食啦~

(招牌)[前菜及餐湯]
(中湯)姬松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯
-藜麥沙律🥗

🍴黃金叉燒茄蛋飯

西檸菇菜飯

[飲品]🥤
凍青檸百香果冰茶
青檸加百香果兩樣同樣酸酸地飲品可以令人開胃。

間唔中都想清腸胃食吓素食健康啲既就過去食啦~
2024-08-12 955 瀏覽
小店裝修雅緻,以紫色同白色為主調,環境舒服,餐廳主打健康 Fusion 素食,餐牌有中,西,日,泰等唔同款式選擇中西湯都好足料,味道濃郁,清香清甜,原汁原味黃金素叉燒配蕃茄炒滑蛋面筋外觀同口感都有真叉燒口感,外面香脆,內裡軟糯,叉燒汁都非常出色;滑蛋嫩滑,有蛋香味,配埋蕃茄粒十分開胃牛油果新吞拿魚焗長通粉即叫即焗,焗嘅完成度剛好,長通粉表面鋪滿新鮮牛油果,裏面有紅蘿白,薯仔,菇類同素吞拿魚,調味適中,食落好有滿足感

中西湯都好足料,味道濃郁,清香清甜,原汁原味

黃金素叉燒配蕃茄炒滑蛋

牛油果新吞拿魚焗長通粉
2024-06-14
2024-08-09 1014 瀏覽
平時飲食吃太多肉,今天就來吃素菜平衡一下。📌紅菜頭蘋果合桃沙律🥗這道沙律作為前菜,紅菜頭味道清甜並沒有青澀味,加上香甜的蘋果、健康的藜麥、清脆的馬蹄和香脆的合桃,層次豐富,清新可口。📌泰式腰果糖醋猴頭菇🥘猴頭菇質地韌實,口感猶如肉類,它能很好地吸收糖醋汁的酸甜風味,呈現出豐富的香氣和味道,配上脆香的腰果,以及三色椒和菠蘿的甜香,令人食指大動。📌黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵🍝層層千層麵夾雜腐皮,口感厚實,芝士濃郁美味,搭配蘆筍、南瓜和紫薯,滋味無窮。唯一小小遺憾是中間醬汁略顯不足,麵質稍顯乾身。📌芒果菠蘿清涼特飲🍹這款美味香甜又吸晴的打卡飲品,在悶熱的天氣裡為人注入清涼感覺,芒果的味道比菠蘿更為突出。雖然每道菜的份量看似不多,但吃完後都感到相當飽足😋。
平時飲食吃太多肉,今天就來吃素菜平衡一下。

📌紅菜頭蘋果合桃沙律🥗
紅菜頭蘋果合桃沙律

📌泰式腰果糖醋猴頭菇🥘
泰式腰果糖醋猴頭菇

📌黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵🍝
黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵

📌芒果菠蘿清涼特飲🍹
芒果菠蘿清涼特飲

雖然每道菜的份量看似不多,但吃完後都感到相當飽足😋。

2024-07-31
2024-07-18 1401 瀏覽
今晚同朋友到了尖沙咀一間帶點現代感的素菜餐廳,感受到一股清新的綠色氛圍。餐廳裝潢簡約大方,讓人心情愉悅。🍽️ 套餐包含有前菜:芒牛油果苜蓿芽手卷,清爽怡人,每口都帶有微微的果香,令人意外地好味。華都夫薯仔松子冰菜沙律:新鮮的蔬菜搭配特製醬汁,清爽解膩,完美開胃。🥣 餐湯:猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯,湯頭濃郁,食材新鮮,入口滋味豐富,讓人感受到大自然的味道。🍝 主食:黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊面,層次分明,醬汁恰到好處,意粉口感順滑,是一道令人回味的素食佳餚。另外,我哋揀咗砂鍋馄饨菇煲,配衣甘藍菜飯:營養豐富,配料新鮮,香噴噴的米飯,讓人一口接一口都感受到健康美味。🍰 甜品:榛子咖啡乳酪蛋糕,輕盈可口,奶香十足,完美收尾。柚子青檸蘆薈冰茶:清新的檸檬香和香濃的柚子交融,一口氣飲下去消暑解渴。素菜餐廳不僅環境舒適,服務態度也親切。每一道菜色都展現了廚師的精湛手藝和對食材的高度敬重,讓人不禁讚嘆素食也可以如此精彩。喜歡美食和健康生活的朋友們值得一試。 雅 ‧悠蔬食 地址 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
🍰 甜品:榛子咖啡乳酪蛋糕,輕盈可口,奶香十足,完美收尾。

雅 ‧悠蔬食
地址
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
2024-07-10 1118 瀏覽
約咗朋友食晚餐,地址係📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖🪻雅•悠蔬食蔬食,這名詞有點熟悉亦是新鮮,以前人們只提到素食就聯想到單調沉悶,現在這想法已經成為歷史。侍應生送上的餐牌已經說明,我會用多國菜、新派素食、健康主打來形容。🪷悠蔬食小食拼盤酥脆腐皮卷、泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻、吉列牛油果,每樣都好出色,口感豐富味道有層次,配上微辣而香濃嘅沙嗲醬係最佳結合,另最欣賞係吉列牛油果用紫菜包裹牛油果,外層沾上麵包糠即炸,朋友和我都不約而同以為食緊 好新鮮嘅吉列生蠔。🌾泰式鳳梨炒飯餐牌上有多款食物都標示(可免蛋辣),適合不同客人選擇,炒飯用珍珠米,配料用多款素肉、粟米芯、青紅甜椒切粒炒成,粒粒分明,咸香微辣,非常惹味。🍮焗蓮茸西米布甸西米軟硬適中,布甸香滑唔會太甜,上面擺放藍梅及切片士多啤梨,的確又好睇又好食。🍹夏日限定特色飲品青蘋果青檸青瓜薄荷清涼特飲,健康清新,小甜涼快。芒果菠蘿清涼特飲,用芒果及菠蘿肉打碎,杯中無冰塊,香滑而冰凍。享受完呢餐咁豐富美味,我都會為健康著想,減少肉食,參與更多蔬食。

🪷悠蔬食小食拼盤

🌾泰式鳳梨炒飯

🍮焗蓮茸西米布甸

🍹夏日限定特色飲品

青蘋果青檸青瓜薄荷清涼特飲,健康清新,小甜涼快。

• 悠蔬食小食拼盤
  • 泰式鳳梨炒飯
2024-07-09 1027 瀏覽
今晚約咗朋友去試…. 枱面好窄,諗住香港係咁啦,算!落order至話俾我地知,有minimum charge 係每位200.00。我話:今日weekday 都有minimum charge? 嗰waiter話差唔多400.00都ok…. 間咗腐皮卷同粉絲煲,而waiter介紹咗炒蛋白。腐皮卷ok,粉絲煲一般,重頭戲👉🏻炒蛋白入面有大量碎芫茜,我係純齋人,朋友亦唔食,唯有默默一啲一啲全部夾返出嚟🤮😡之後嗰waiter仲走嚟贈興,問好冇食!我話點解齋有芫茜,佢根本唔知咩係五辛!仲話:你下次再落order話我知有咩唔食!sorry, 今次係第一次亦係最後一次!我好明白呢間野又係sell fusion 菜,但係既然主打係齋,係咪可以做好啲,主動係落order時問返啲客食唔食乜乜物物?其實好多齋舖都會主動問客食唔食蛋,証明呢度啲waiter完全唔上心!真心覺得呢度偏貴但食物一般…之前食一間私房齋,400.00 per head 但係真係好食。最後,第一次食齋有minimum charge 🙄真係無知的我,食齋食咗大半世第一次撞到。
今晚約咗朋友去試…. 枱面好窄,諗住香港係咁啦,算!
waiter話差唔多400.00都ok….
間咗腐皮卷同粉絲煲,而waiter介紹咗炒蛋白。

之後嗰waiter仲走嚟贈興,問好冇食!
真心覺得呢度偏貴但食物一般…

晚餐同老公來到尖沙咀金馬倫道的一間新式素菜店,享用一餐健康美味的素食🥰《雅 ‧悠蔬食》打破傳統概念,融合多國菜式,創新做法,絕不再是從前的油膩、螢光色了!👍🏻✨餐廳內裝修以公主色既紫羅蘭色調為主,富有尊貴氣息😌來個晚市套餐餐湯是「猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯」,清潤生津,最適合這個天氣飲用😌前菜有「華都夫薯仔松子冰菜沙律」,沙律配搭非常滋味,加上蘋果冰菜,健康又美味😋,以及「日本黑豆青瓜黑木耳伴琥珀腰果」,黑木耳清爽,青瓜爽口,腰果酥脆可口,不吃不厭😍手卷平時吃不小,這個素手卷確實幾特別,仲好健康添!😉「香芒牛油果苜蓿芽手卷」,原來苜蓿芽是一種營養非常豐富的天然鹼性食物來架!主食來個「黑松露素海鮮炒飯」及「牛肝菌粒粒意粉酥皮盒配苔菜三鮮脆卷」,而我最喜歡那個酥皮盒,出品精緻又有心思,創新又美味👍🏻👍🏻👍🏻甜品來試試無蛋製作的榛子咖啡乳酪蛋糕,質感比較結實,帶上香濃的榛子咖啡味,再嘆番杯凍香芋黑糖珍珠,幸福滿載🥰

餐廳內裝修以公主色既紫羅蘭色調為主,富有尊貴氣息😌

來個晚市套餐

2024-06-22 532 瀏覽
旅行食得豐富,今晚想轉一轉口味,吃素😊雅。悠蔬食是一家提供多種套餐的素食餐廳。今天和朋友品嘗了套餐加上單點:姫松茸🍄‍🟫椰子🥥黃耳竹笙燉湯🍵:以姫松茸、椰子、黃耳和竹笙為主要材料燉煮而成!湯底清澈,姫松茸的香氣,椰子的奶香與松茸的鮮香融合,加入黃耳和竹笙更增添了湯的層次,健康又美味🌟🌟🌟和風牛肝菌🍄‍🟫蘆筍燴扁意粉及吉列牛油果🥑:牛肝菌和蘆筍的組合,加上和風的調味燴煮,口感豐富!吉列牛油果🥑的外皮炸得酥脆,內部柔軟。牛油果的奶油味道與意粉的結合營造出濃郁而滑順的口感!欣賞食肆的創意和獨特性👍🏻套餐的小食還包括沙律🥗和手卷。冰菜沙律🥗新鮮爽口,配料豐富有營。芒果牛油果🥑手卷則是一道輕食,為整餐增添了多樣性。套餐還包括斑斕千層糕及自選飲品青檸百香果冰茶,皆不過不失XO醬蘆筍豆腐炒素帶子🧆:素帶子的鮮味和調味料的搭配合宜,適合喜愛❌⭕️醬濃味的客人🌟食評指數:7/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD250🗺️ 地址:金馬倫道48號中國保險大廈3樓👀想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_ 🤍#tstfood #tstjollyfoodie #JKHK
旅行食得豐富,今晚想轉一轉口味,吃素😊

🌟食評指數:7/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD250

🗺️ 地址:金馬倫道48號中國保險大廈3樓

• 姫松茸椰子黃耳竹笙燉湯
2024-06-20 438 瀏覽
早前端午節吃了許多糉,今晚一於嚟個Green Monday,來個素食晚餐。之前吃過尖沙咀的雅·悠蔬食,感覺食物質素不俗,今晚決定再訪。我和朋友點了一個晚市套餐及單點了一份招牌主菜。晚市套餐包括:前菜1) 🥗華都夫薯仔松子冰菜沙律~薯仔夠粉,冰菜夠爽口,口感清新。前菜2) 🥗 醬燒百靈菇山藥伴日本黑豆~黑豆是我的最愛,夠健康,和百靈菇及山藥居然出奇地搭配呢!手卷) 🥑香芒牛油果苜蓿芽手卷~素菜手卷最重要是外層的紫菜夠脆口,侍應特意温馨提示我們要立即吃,否則紫菜放久了便會腍,有損口感。湯品) 🫕 姬松茸椰子黄耳竹笙燉湯~湯料份量十足,湯頭清澈,非常滋潤。主菜) 🥑🍝和風牛肝菌蘆筍燴扁意粉配吉列牛油果~西式的扁意粉配上日式的甜醬汁,感覺特別,完全是西日的crossover作品。吉列牛油果外層香脆,內裡的牛油果清甜,十分滋味。甜品) 🍽班蘭椰汁千層糕~千層糕煙煙韌韌,充滿香濃的班蘭及椰汁味,口感香滑。散點招牌菜) 🥒X0醬蘆筍豆腐炒素帶子~蘆筍清甜,豆腐充滿豆香,連作為配菜的百合也非常爽脆。

2024-06-16 548 瀏覽
朋友聚會,總會去享受素食,一入餐廳,有一陣陣淡淡黑松露嘅香氣撲鼻,環境優雅。🌱前菜 🍃紅菜頭蘋果合桃沙律 - 每樣食材都新鮮,但配埋一齊比較乾身。 🍃醬燒百靈菇山藥伴日本黑豆 - 菇同山藥入味,黑豆有驚喜。🌱手卷 🍃蘆筍素香苜蓿牙手卷 🍃香芒牛油果苜蓿牙手卷 - 兩種手卷都好爽脆清新。🌱湯 🍃是月滋補燉湯 - 湯濃稠度太杰了,雪耳過多。🌱招牌菜(兩款) 🍃素瑤柱桂花賽螃蟹素翅 - 好特別,口感唔錯。 🍃泰式腰果糖醋猴頭菇 - 味道好好,糖醋度適中。🌱主食 🍃意式沙樂美素腸薄餅 - 皮薄邊脆,有拉絲效果。 🍃鹹香茄子猴菇栗子豆腐煲 - 送飯一流,味道好香,菇同豆腐都入味。 🍃數馬拉盞炒通菜(微辣) - 好有鑊氣。 🍃泰式鳳梨炒飯(微辣) - 少少微辣令個飯增添了色彩。 🍃意大利牛肝菌乾燒伊麵 - 黑松露味再次撲鼻,伊麵

🌱前菜

🍃紅菜頭蘋果合桃沙律
- 每樣食材都新鮮,但配埋一齊比較乾身。

🍃醬燒百靈菇山藥伴日本黑豆
- 菇同山藥入味,黑豆有驚喜。

🌱手卷

🍃蘆筍素香苜蓿牙手卷
🍃香芒牛油果苜蓿牙手卷
- 兩種手卷都好爽脆清新。

🌱湯

🍃是月滋補燉湯
- 湯濃稠度太杰了,雪耳過多。

🌱招牌菜(兩款)

🍃素瑤柱桂花賽螃蟹素翅
- 好特別,口感唔錯。

🍃泰式腰果糖醋猴頭菇
- 味道好好,糖醋度適中。

🌱主食

🍃意式沙樂美素腸薄餅
- 皮薄邊脆,有拉絲效果。

🍃鹹香茄子猴菇栗子豆腐煲
- 送飯一流,味道好香,菇同豆腐都入味。

🍃數馬拉盞炒通菜(微辣)
- 好有鑊氣。

🍃泰式鳳梨炒飯(微辣)
- 少少微辣令個飯增添了色彩。

🍃意大利牛肝菌乾燒伊麵
- 黑松露味再次撲鼻,伊麵入味。

🌱甜品

🍃鮮磨香滑腰果露

- 個人好喜歡,腰果露好滑,入口即化,重點係唔會太甜,甜度與腰果好夾。
鮮磨香滑腰果露

🌱乳酪蛋糕
- 表面嘅焦糖令蛋糕倍甜,食落去較膩。

🌱飲品
🍃青檸熱情果梳打
- 清新怡人。

🍃韓風蘆薈柚子蜜(熱)
- 清甜開胃。

🍃清新怡情玄米茶 (熱)
-淡淡茶香。

有兩個套餐,分別係四人餐同八人餐,我哋七個人叫左個八人餐
。價錢唔算平,但份量算多,我地嘅食量都好夠。

蘆筍素香鬆苜蓿牙手卷,香芒牛油果苜蓿牙手卷
鮮磨香滑腰果露
蘆筍素香鬆苜蓿牙手卷,香芒牛油果苜蓿牙手卷
泰式腰果糖醋猴頭菇,鹹香茄子猴菇栗子豆腐煲
素瑤柱桂花賽螃蟹素翅
用料同烹飪上下咗唔少功夫,素食愛好者/追求健康飲食人士至愛。 呢間餐廳仲係素食廚神冠軍。-甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯-甘筍花生雪耳湯呢兩款湯一中一西,味道濃郁,質地非常順滑。豐富嘅底料,唔似普通嘅西式湯咁樣,好有顆粒感,充滿健康同營養。烤南瓜紅石榴黑醋沙律將生菜:南瓜同紅石榴完美咁配搭埋一齊,酸甜清新嘅口感,入口爽脆可口。有營養,口味層次豐富,新鮮。黃金素叉燒飯真係值得素叉燒嘅製作竟然可以咁逼真,連燒味都可以完美模擬,配埋蕃茄炒蛋嘅鮮甜滑嫩,真係令人驚喜。椒鹽菇扒外脆內嫩,素滷肉配搭羽衣甘藍菜飯,口感同味道都好正,估唔到菇扒都有好香,而且調味好夾。羽衣甘藍更加係一種超級蔬菜,估唔到可以配搭落菜飯嗰度。柚子青檸蘆薈冰茶一粒粒蘆薈加埋清爽嘅柚子青檸,令人感覺好清新又解渴。藍蝶花雪梨汁,養生,天然清新,健康。蝶豆係一種比較健康嘅豆,而且紫藍既顏色仲好靚添。

-甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯
-甘筍花生雪耳湯

黃金素叉燒飯

柚子青檸蘆薈冰茶
一粒粒蘆薈加埋清爽嘅柚子青檸,令人感覺好清新又解渴。