2024-01-25 34 views
嚟到東湧, 最出名都係佢嘅名店outlet, 上個星期日shopping完咗, 就同屋企人嚟食呢間日本過江龍 丼飯🍚入到去有四款唔同等級嘅丼飯畀你選擇, 最高級嘅仲有海膽添👍🏻首先佢會上四塊魚生畀你做前菜, 過咗十分鐘到佢就上埋海鮮丼😍😍佢嘅食法好特別, 首先佢建議你食咗一半嘅魚生丼飯, 然後叫佢加入熱熱嘅魚湯, 變成茶漬飯, 再配上魚生片一齊食, 食法真係好特別, 不過我可能會prefer就咁食曬一碗魚生飯😜

個日係咁啱行個到outlet所以搵野食 見到個間好似好靚咁 評論同相都ok咁 所以行入去食但鋪個位都搵咗段時間先搵到個日叫咗個 梅 & 松 好似上菜前都睇咗佢有個食法建議野食一黎到 賣相都好好 料比想像中唔少小山仔咁 啲魚生刺身食到差唔多 就叫職員可以加湯 加咗湯 好香 好鮮味 成個感覺唔同咗咁有兩種食法 咁感覺上好得意又值咗咁湯係會真係食曬飯都會想飲個啲湯底黎總括 值得一試 唔係地方遠 都會再食就算遠 但都會有諗想再食俾個讚佢 係好食嘅店
個日係咁啱行個到outlet

總括 值得一試 唔係地方遠 都會再食
就算遠 但都會有諗想再食
俾個讚佢 係好食嘅店
2024-01-10 102 views
在東涌購物完,找一間日本餐廳,在地下B1層 很容易看見!前菜是 鮮甜的魚刺身,好滑溜。特上 $298特上$298非常豐富的食材有增量海膽、紅雪蟹、魚子、赤蝦、象拔蚌、螺肉,魷魚,金槍魚及魚蓉。十分新鮮,海膽很甜,很滑綿綿的,和混合的魚類食落去質感飽滿😍😍一啖魚一啖飯,非常滿足!最後吃點紫蘇葉辛溫暖脾胃。加上了鯛魚高湯 和柚皮,層次又不同了 非常鮮甜的湯底 帶出了海鮮的鮮味。鯛出汁&刺身盛合御膳前菜:沙律、茶碗蒸主食:刺身拼盤、湯漬飯宇治抹茶布丁佐紅豆(御膳)$30(優惠價)頂尖綠茶配上滑溜的布丁🍮不太甜,加埋紅豆及脆片,非常好食!**一丼二食非常特別**1: 品嚐前菜-時令日本空運刺身配以胡麻醬,建議預留兩片刺身,稍候與鯛魚高湯一併享用。2: 先將芥末依照個人口味均匀拌入特製的蛋黃醬油中3: 用筷子將海鮮刺身均匀鋪平於白飯上4: 將拌好的醬油由內而外以查圓的方式均匀地淋在海鮮丼上5: 品嘴海鮮丼的過程中(約剩下1/3時)可加入鯛魚高湯,製成鲷魚高湯漬飯,享妥第二種美味食法。推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️
在東涌購物完,找一間日本餐廳,在地下B1層

很容易看見!

前菜是 鮮甜的魚刺身,好滑溜。

特上 $298

特上$298

非常豐富的食材有增量海膽、紅雪蟹、魚子、

赤蝦、象拔蚌、螺肉,魷魚,金槍魚及魚蓉。

十分新鮮,海膽很甜,很滑綿綿的,和混合的

加上了鯛魚高湯 和柚皮,層次又不同了 非常鮮甜的湯底

帶出了海鮮的鮮味。

御膳

鯛出汁&刺身盛合御膳

前菜:沙律、茶碗蒸

主食:刺身拼盤、湯漬飯

宇治抹茶布丁佐紅豆(御膳)$30(優惠價)

頂尖綠茶配上滑溜的布丁🍮不太甜,加埋紅豆及脆片,非常好食!

**一丼二食非常特別**

2: 先將芥末依照個人口味均匀拌入特製的蛋黃醬油中

3: 用筷子將海鮮刺身均匀鋪平於白飯上

4: 將拌好的醬油由內而外以查圓的方式均匀地淋在海鮮丼上

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

御膳
-🦄 日本橋海鮮丼つじ半 @tsujihan.hk ・🪽 不思議なことにあふれている 🍃・🍁 人魚の涙 琉璃般的晶凝 灑爍⚡️ 芙蓉珍珠 碧堤粼粼波光 純粹・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🌁【 𝓒𝓵𝓲𝓶𝓫 𝓸𝓷𝓽𝓸 𝓼𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓶𝓸𝓾𝓷𝓽𝓪𝓲𝓷… 】・つじ半貴為日本過江龍 本在日本是人気高企如今在港亦能品嚐鮨味 把日本的鮮帶到香港・🌄 特上海鮮丼 ʜᴋᴅ298⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・絕對被這海鮮山丘震懾 稍分心就會傾斜倒塌特上海鮮丼用料極澎湃 集合十種奢華の海鮮橙褐色海膽鮮甜味濃郁 質感呈鮮奶油般細膩海膽於口腔中溶化翻滾 給予你舌尖上的享受鮭魚卵子令我記憶猶新 嘆嗞嘆嗞的爆發閃爍脂香感滿滿卻不感油膩 且份量驚人實是滿足還有肥美粉嫩的金槍魚 清晰可見其脂肪紋絡完全不需要過多的咀嚼 也能把金槍魚們解決而金槍魚中夾雜象拔蚌 有助增添口感跟鮮甜在軟膩綿密的魚中尋寶 每分秒都是樂趣無窮品嚐此海鮮丼步驟有三 先來是刺身配醬油飯待丼飯剩餘約三分一時 便可以加入鯛魚高湯高湯經過長時間的熬製 把魚香魚鮮發揮極致製成湯漬飯後感覺新鮮 跟海鮮丼的鮨味不同而鯛魚湯能把飯粒軟化 令米飯更為軟
🦄 日本橋海鮮丼つじ半 @tsujihan.hk

只是配上粟米片很有趣 沒想到布甸可這樣配

但無論是味道質感比較 都散發著日本の靈魂

很久都沒吃日料的我兩 在つじ半真是大滿足
要知道滿瀉的海鮮山峰 不是周圍都能找到喔

ᴘ.s.① 有機會再去日本總店吃吃看 ( ´▽`)
ᴘ.s.❷ 滿溢のさしみ令人わくわく!!

📍 日本橋海鮮丼つじ半 @tsujihan.hk
👉🏻 東涌東薈城名店倉ʙ1樓ʙ13號舖
2024-01-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$268 (Dinner)
鯛魚刺身
宇治抹茶布甸佐紅豆
東涌有一間新開的日本過江龍日式料理,主打一丼兩食,沒想過刺身丼都可以加入鯛魚高湯,概念很新鮮,加上看到餐廳座位很簡潔寬敞,隨即吸引到餐廳幫襯!特上日本橋海鮮丼 $298 店員首先讓我們淺嚐前菜油甘魚刺身配胡麻醬汁,然後到主菜海鮮丼, 將芥辣和秘製醬汁攪勻,然後淋上海鮮丼,味道更突出,又能突出刺身鮮味。海膽味道濃郁, 質感飽滿,口感有餘奶油般滑;其他刺身肉質富彈性有嚼勁,加上配合多種刺身,口感特別多層次。除了海膽,還有紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚金檢魚、金檢魚蓉,食材很新鮮。當丼飯吃剩餘下約三分之一份量時,就可讓店員加入來自日本的三葉芹及茗荷(類似中國嘅大蔥和芫荽),鯛魚高湯及柚子皮。店員亦建議將切菜的前菜魚生片放入飯中,熱湯將刺身焯至微熟,很鮮味嫩口。刺身盛合御膳$208與特上海鮮丼的食法一樣,他們奉上日本鯛魚高湯,可以自由加入白飯味道很鮮甜。最後另外可以$30追加宇治抹茶布丁配紅豆,布甸奶香味濃,加上綠茶粉中和甜味,又可配上紅豆蓉和脆片,質感味道豐富。

特上日本橋海鮮丼 $298

刺身盛合御膳$208
刺身盛合御膳

宇治抹茶布丁配紅豆
2024-01-05
$290 (Dinner)
刺身盛合御膳
宇治抹茶布丁配紅豆
2023-12-22 879 views
12月難得周五放假,與好友到東薈城購物。原來現在東薈城相當大,有大量品牌進駐之餘亦有很多美食。難得來到,當然要試試這家新開的日本過江龍丼飯。餐廳主打刺身丼飯一丼二食,先吃刺身飯,餘下約三分之一時請店員加入高湯變成高湯漬飯。餐牌選擇價錢高低的分別在於海膽及三文魚子的量。我倆選了最高級的”特上”及最經濟的”梅”試試。日本空運時令刺身配特製胡麻醬: 每個丼飯均會附上刺身作前菜,今天為油甘魚,餐廳建議先吃2片,餘下2片稍後加入高湯漬飯同吃。冬天的油甘魚油脂豐富且很鮮味,想不到和胡麻醬很合適。“梅” 及 “特上” 丼飯: 剛好餐廳安排了吧台位置,可以欣賞師傅為我們製作丼飯。基本款的”梅”將拖羅蓉、拖羅粒、魷魚、赤蝦、象拔蚌等食材堆成一座高山後加上三文魚子,而”特上”則加上數大片海膽及增量的三文魚子,更為豪華。先根據食法教學,將魚生山平均鋪平,將芥末加入特製蛋黃醬油拌好,再打圈方式加入飯中享用。刺身新鮮鮮甜,拖羅軟滑有油香,加入魷魚赤蝦象拔蚌等增加爽口感,每一口都會吃到不同的海鮮,很不錯。特上獨有的海膽和魚子也頗鮮甜無腥味。 吃到餘下三分一時請店員幫忙加入高湯,變成了鰹魚高湯漬飯。加入高湯再上桌時

特上

吃到餘下三分一時請店員幫忙加入高湯,變成了鰹魚高湯漬飯。加入高湯再上桌時湯非常香,而且非常熱,拌勻刺身飯再加入前菜餘下的刺身同吃,胃部馬上暖和了起來。鰹魚湯很甜,微熟的刺身亦有另一風味,是好吃而有特色的第二食,吃下熱熱的也很舒服。

鰹魚高湯漬飯

宇治抹茶布丁佐紅豆: 我倆都是抹茶控,雖然吃完丼飯已很滿足,但也貪心加點了甜品分著吃。此道布丁相當驚喜,宇治抹茶粉下是一個超級軟滑的布丁,幾乎直接滑入喉嚨,而且蛋奶香十足,配上抹茶回甘,是一個非常岀色的布丁,單吃已非常好吃,配搭的紅豆香甜起沙,也是岀色。

宇治抹茶布丁佐紅豆

整體質素很高且有特色,一丼二食均岀色,亦少於其他餐廳吃到,甜品也非常令人滿意。日本過江龍果然名不虛傳,值得特意前來一試,順道購物。

2023-12-08
$300 (Lunch)
宇治抹茶布丁佐紅豆
前排去日本旅行已率先品嘗依間超人氣海鮮丼,不論係總店及分店都吸引唔少人排隊朝聖,依家係香港都可以食到喇😍 餐廳主打「一丼二食」,一碗海鮮丼具有淨食及湯漬飯兩款唔同食法,賣相仲好吸睛❤️❀ 時令刺身配特製胡麻醬 🐟有4片新鮮爽嫩油甘魚刺身✨ 配以特製胡麻醬及芥末食更惹味~可先食兩片再預留兩片刺身與高湯漬飯一齊享用☺️❀ 梅海鮮丼 🐟有別於一般魚生丼,師傅將赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚及金槍魚蓉切碎混合,再堆成一座小山丘放係丼飯上,味道濃郁又鮮味🥰 食用時更可混合芥末及蛋黃醬油,更顯鮮味✨ 食剩⅓碗飯可以通知店員加入鯛魚高湯、三葉芹、茗荷及柚子皮,味道更清香呢😚 ❀ 特上海鮮丼 🐟依度有4款海鮮丼,特上比起梅海鮮丼多咗紅鱈蟹,更加入份量澎湃既海膽及三文魚籽😍 豐富既配搭令丼飯更添滋味,同樣之後可加入鯛魚高湯製成湯漬飯,食得更加滿足👍🏻 ❀ 宇治抹茶布丁佐紅豆 🍮最後當然要甜品啦~布丁質感滑溜,又重蛋香,表面灑上濃郁甘香既抹茶粉,配埋紅豆及粟米脆片食味道更有層次☺️

❀ 時令刺身配特製胡麻醬 🐟

❀ 梅海鮮丼 🐟

❀ 特上海鮮丼 🐟

❀ 宇治抹茶布丁佐紅豆 🍮
Type of Meal
Dinner
今日個周末跟老公到東薈城行街,行經見到呢間日本餐廳門面很日式,再看看餐牌發現是食丼飯為主的,看到食物都相當唔錯,所以就來幫襯呢間日本過江龍~日本橋海鮮丼。一進到餐廳內,十分簡潔,而且仲可以清楚望到師傅準備食材及食物,好吸引呀。看看餐牌,餐牌有提供幾款唔同丼飯,分別有梅、竹、松、特上。每一款都有不同的魚生食材,總會有一款岩自己的。首先店員為我們送上鯛魚刺生,並跟我們說可先食兩片,可留下兩片鯛魚稍後混入高湯來食。鯛魚刺身啖啖肉,又鮮甜又有質感,好正。我們點了一客梅丼和一客特上丼。梅丼的魚生食材有鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉。滿滿不同的食材,顏色鮮艷,食材又新鮮,好吸引。另外一款特上丼的食材有海膽、紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉。十分豐富十分吸引。不論點邊一款丼飯,賣相跟食材都是鋪得滿滿的。看到滿滿的魚生放置於飯面上,相當吸睛。首先我們先吃一啖魚生,魚生又鮮甜又爽口,好正,而且混和左唔同款既魚生,口感好有層次,正。之後再慢慢混入醬油,由內以外慢慢打圈的混入醬汁,再慢慢加以拌勻。真係又香又吸引,啖啖都吃到魚生跟飯,好滋味。店員跟

鯛魚

鯛魚刺身啖啖肉,又鮮甜又有質感,好正。
我們點了一客梅丼和一客特上丼。

滿滿不同的食材,顏色鮮艷,食材又新鮮,好吸引。
特上
十分豐富十分吸引。
不論點邊一款丼飯,賣相跟食材都是鋪得滿滿的。
看到滿滿的魚生放置於飯面上,相當吸睛。
店員跟我們說留返大約1/3 的飯,便可以加入餘下的鯛魚刺身和高湯。一丼二食十分特別呢。

當我們示意後,店員為我們添上了高湯,高湯的熱力把鯛魚刺身都加上了熱度,令魚身口感都大不同,完全是另一種口感同味道,非常之特別同好味呀。因為高湯好濃郁,魚味香濃,豐厚,一啖湯內有齊湯飯、魚生粒、魚片,味道又好味又吸引,真係好好味。
好欣賞呢款一丼二食既魚生丼,一次過可以滿足兩個不同既口感同味道。
宇治抹茶布甸佐紅豆

食飽飽就食埋個甜品~宇治抹茶布甸佐紅豆。相當美味,上面鋪滿了又香又濃既抹茶粉,中間的布甸又creamy又好味,啖啖都好吸引呀,當加上了紅豆後,紅豆香甜軟綿綿,好滋味。好喜歡這客甜點呀,充滿日本風情。
2023-12-03
鯛魚
2023-12-07 72 views
今次去東涌shopping,經過這間餐廳裝修好有日本風格,感覺清幽舒服,令我加分☺️門口既大餐牌更吸引🤩有特色日本橋海鮮丼,仲可以一丼兩食兩種唔同食法,值得嚟試吓👍🏼🥢食物頭盤:空運海鮮刺身配胡麻醬梅 $168/特上 $298兩款食材大致都一樣,特上是每樣材料份量也會增量,另包含海膽及紅鱈蟹。材料:鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉。嚴選頂級食材,樣樣新鮮,全部堆到一座山峰🏔️咁高,份量極充足唔洗就住食😄一丼兩食食法:頭盤新鮮生魚片、可預留兩片,將刺身及醬油均匀鋪平於白飯上,約食剩下1/3,再上預留嘅兩片刺身,再通知店只加鯛魚高湯,變二食湯飯😍宇治抹茶布丁佐紅豆 $48布丁非常嫩滑,抹茶濃郁清香,加紅豆食會更加有口感😋

🥢食物
頭盤:空運海鮮刺身配胡麻醬

梅 $168/特上 $298

材料:

一丼兩食

宇治抹茶布丁佐紅豆 $48
布丁非常嫩滑,抹茶濃郁清香,加紅豆食會更加有口感😋

日本橋海鮮丼つじ半(東涌)超人氣日本過江龍丼飯😝-丼二食獨特食法日本超人氣而且獲得金丼獎嘅丼飯(日本橋海鮮丼つじ半)終於嚟開到香港🥹 今次終於有時間去東涌試一試🥰 入到去見到裝修非常簡約自然非常有格調咁樣營造到一種非常舒適嘅用餐環境🤩淨食今次嘅套餐係一份魚生配搭上秘製嘅麻醬,魚生一啲都冇令人失望,食落去就知道非常新鮮配搭上麻醬微甜同埋香滑嘅口感令到魚生嘅鮮味更上一層樓從而非常開胃😍特上($298)(特上)- 係最豐富海鮮最齊全嘅等級一上菜已經令我覺得非常驚艷,喺由紅蟹肉,鮭魚子,螺肉,魷魚&金槍魚疊成超足料嘅海鮮山丘😝最頂層鋪上咗大量海膽同鮭魚子,海膽色澤金黃,食落去滿滿的奶油感入口即化再加上鮭魚子嘅鮮味鹹香同珍珠米飯組成一流嘅配搭😋梅($169)(梅)- 性價比非常高嘅選擇,雖然冇(特上)一樣有咁多種類嘅海鮮,但依然超級足料🤤同樣由金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚、金槍魚組成澎湃嘅海鮮山,不同嘅魚生組成嘅鮮味配搭形成無可媲美嘅味覺衝擊😋大約食到三分之一嘅時候就可以叫師傅加湯,佢哋係用鯛魚高湯加於丼飯中,上面加入清香的柚子皮,份外濃郁鮮甜,十分暖胃!📍日本橋海鮮丼つじ半TSUJIHA

日本橋海鮮丼つじ半(東涌)

超人氣日本過江龍丼飯😝-丼二食獨特食法

淨食

特上($298)
(特上)- 係最豐富海鮮最齊全嘅等級

梅($169)

📍日本橋海鮮丼つじ半TSUJIHAN
東涌達東路20號東薈城名店倉B1樓B13號舖
日本橋海鮮丼つじ半嚟到香港啦!新鮮嘅「海鮮の山」有滿滿嘅新鮮海產配上熬製8小時鯛魚高湯真係好正!難怪會係日本人氣嘅排隊食店🇯🇵而餐廳就喺東薈城地庫層裝修係淺色木系壽司店嘅風格簡潔乾淨👍🏻服務亦好nice我哋叫咗『🔸特上海鮮丼』、『🔸梅』先嚟係特製胡麻醬口味魚生片可以先食2片 留返2片到湯漬飯時再加落去食而丼飯就有金槍魚蓉、鮭魚子、象拔蚌、螺肉、赤蝦、魷魚、金槍魚、鯡魚子、紅雪蟹肉、海膽等…超級豐富又新鮮!真正嘅「海鮮の山」呀!❤️而「一丼二食」先品嘗海鮮丼飯吃剩餘下約1/3入時店員會加入來自日本的三葉芹及茗荷再將鯛魚高湯加入丼飯中再灑上清香的柚子皮最後將預留嘅魚生片放入飯中丼飯隨即搖身一變成為鯛魚高湯漬飯!.鯛魚高湯用上數十公斤的鯛魚、海鮮、蔬菜每日新鮮足料熬製8小時湯質濃郁奶白 鮮甜順口刺身用高湯焯至微熟肉質更軟嫩可口 入口即融海鮮丼都可以變湯漬飯真係一個好正嘅體驗呀!.🟣新張期間限定優惠即送和風餐具

日本橋海鮮丼つじ半嚟到香港啦!
新鮮嘅「海鮮の山」有滿滿嘅新鮮海產
配上熬製8小時鯛魚高湯
真係好正!
難怪會係日本人氣嘅排隊食店🇯🇵
而餐廳就喺東薈城地庫層
裝修係淺色木系壽司店嘅風格
簡潔乾淨👍🏻服務亦好nice

我哋叫咗『🔸特上海鮮丼』、『🔸梅』
先嚟係特製胡麻醬口味魚生片

店員會加入來自日本的三葉芹及茗荷
再將鯛魚高湯加入丼飯中
再灑上清香的柚子皮
最後將預留嘅魚生片放入飯中
丼飯隨即搖身一變成為鯛魚高湯漬飯!
鯛魚高湯用上數十公斤的鯛魚、海鮮、蔬菜
每日新鮮足料熬製8小時
湯質濃郁奶白 鮮甜順口
刺身用高湯焯至微熟
肉質更軟嫩可口 入口即融
海鮮丼都可以變湯漬飯
真係一個好正嘅體驗呀!
🟣新張期間限定優惠即送和風餐具
又一日本過江龍🇯🇵海鮮丼飯店登陸香港!今次進駐嘅新店嚟自東京,佢來頭唔少架,網上搵資料💻知道原來佢哋經已連續6屆榮獲「日本全國海鮮丼金賞」🏆,所以深受當地人歡迎,日日未開舖之前都會見到長長嘅人龍等開,非常誇張。😳😳😳 呢度主打「一丼二食」,所有丼飯既可淨食🍚,又可做到湯漬飯🥣,真正兩種風味。同其他丼飯店唔同,佢哋會將所有海鮮切碎,再混合做成海鮮小山丘🏔️,賣相非常吸睛。 🍚特上 · 海鮮丼 ($298)店內一共有4款丼飯可揀,「梅」、「竹」、「松」之外,仲有呢個非常足料、有齊增量海膽、紅鱈蟹、增量魚籽、赤蝦、鮪魚、吞拿魚、吞拿魚蓉等8至10款新鮮海鮮打造嘅「特上」。 跟隨店內嘅介紹,先「淨食」,品嚐刺身嘅新鮮原味😋,食到3份1後,就再加入鯛魚高湯變成「湯漬飯」🥣。鯛魚高湯以幾十公斤嘅鯛魚🐟,連埋其他海鮮一齊熬製8個鐘,味道濃郁,鹹度適中,店員特意加上即刨柚子皮,酸酸地嘅味道更能帶出刺身嘅甜。👍🏾👍🏾👍🏾

🍚特上 · 海鮮丼 ($298)

2023-10-11 1326 views
在東涌購物城完成消費流程後, 偶見這富和風的海鮮丼專門店, 店内外採用白木及石紋打造日本簡約自然格調, 店舖設有吧枱及餐桌枱供不同客人需求選用, 好奇地留步探店👏標榜海鮮丼“一丼二食”的菜單有 「梅」、「竹」、「松」、「特上」四款不同等級,讓客人選擇適合自己口味的丼飯, 我們點了入門版「梅」及「特上」:「梅」材料有金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚😋「特上」加多了增量海膽、增量鮭魚子、紅雪蟹肉, 真正加強版😋每客丼飯都附送油甘魚刺身配胡麻醬, 上桌見海鮮堆高似小山, 份量十足又吸睛👏侍應推介先吃一半魚生伴飯, 留下另一半放在次食湯漬內灼熟食, 口感會不同😋淨食:先把日本芥末混在特製雞蛋醬油内淋在餸面令海鮮更滑溜😋湯漬飯:把熱鯛魚高湯灌在丼飯上, 再放先前餘下油甘魚生灼熟, 口感真大不同😋一丼二食的好一次偶遇👏👏

「梅」材料有金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚😋
梅丼飯

淨食梅丼
鯛魚高湯
湯漬飯
2023-10-08 110 views
喺東涌嘅大型商場入邊有一間專食日本嘢嘅海鮮丼, 食材極致新鮮 ,而且榮獲多項大獎,當中以鯛魚湯,加上各種海鮮及食材熬製 嘅魚湯係佢嘅靈魂首先係佢哋嘅麻醬油甘魚,建議先食兩片,留返之後兩片加入鯛魚湯一齊享用梅海鮮丼當中材料包括鮭魚子,赤蝦,鯡魚子,象拔蚌,螺肉,魷魚,金槍魚,金槍魚蓉, 除咗賣相吸引之外, 成碗海鮮丼好似成座山咁, 質量多,味道鮮甜特上海鮮丼最頂層係大量海膽,仲有紅雪蟹,鮭魚子,赤蝦,鯡魚子,象拔蚌,螺肉,魷魚,金槍魚,金槍魚蓉,色澤金黃色質感飽滿,卵子粒分明,聞喺嚟有甜甜嘅香氣,食起嚟有奶油搬咁滑口,除咗頂級海鮮之外,仲有鮭魚子 成碗飯十分奢華食咗三份嘢之後再加上精心淆製嘅鯛魚湯, 湯嘅熱力會將刺身 變成微縮 令肉質更 遠亂可口入口即用 而且濃鬱奶白嘅鯛魚湯將所有海鮮嘅味道昇華,令湯漬飯帶嚟極致鮮味同衝擊

梅海鮮丼

2023-10-08 97 views
聞說つじ半在日本是人氣海鮮丼專門店 連續6屆榮獲日本海鮮丼金賞 經常大排長龍 現在不用專程坐飛機去日本都能在香港品嚐 因為他們在東薈城開了香港第一間分店 他們跟普通海鮮丼店的分別是他們主打一丼兩食 先品嚐海鮮丼的鮮味 吃到一半時再加入鯛魚高湯變成泡飯前菜是時令日本空運刺身 配以胡麻醬 刺身色澤亮麗 非常新鮮 建議吃法是先吃兩片 剩餘兩片與鯛魚高湯一起享用「特上」- 最豐富 海鮮最齊全的等級 集合多種海鮮的刺身再鋪上大量海膽與鮭魚子 形成澎湃的海鮮山 海膽個頭飽滿 鮮美甘甜 鮭魚子為米飯增添了海鮮的咸香味「梅」- 不吃海膽的朋友可以選擇這款 除了少了海膽 紅雪蟹肉之外 其他海鮮跟特上一樣 性價比很高吃了一半之後就可以叫店員加入鯛魚高湯店員會加入來自日本的三葉芹 茗荷和柚子皮最後把之前預留的刺身加入 就可以品嚐鯛魚湯飯 鯛魚湯濃郁奶白 能感受到是用真材實料熬製而成 喝完整碗都不會覺得口渴

吃了一半之後就可以叫店員加入鯛魚高湯

店員會加入來自日本的三葉芹 茗荷和柚子皮