Restaurant: Capital Café (Shau Kei Wan Main Street East)
Info:

我最近在華星冰室用餐,整體體驗非常愉快。華星冰室的環境非常乾淨,餐桌和地面都保持得很好,讓人感到很舒適。裝潢帶有懷舊風格,讓人感到放鬆。座位安排合理,不會感到擁擠。服務員也會定期清理,給人一種安心的感覺。每次來這裡用餐都很愉快。我點了他們的招牌絲襪奶茶,口感順滑,茶香濃郁,甜度剛好,非常好喝。隨後,我試了菠蘿包,外脆內軟,搭配一片黃油,簡直是絕配。此外,還點了一份蛋治,蛋煎得恰到好處,味道鮮美。服務方面,服務員的態度非常友善,點餐和上菜的速度都很快,讓我們不必久等。整體來說,華星冰室不僅食物美味,環境舒適,還有良好的服務。我一定會再來!
2024-10-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-06-25 307 views
下晏肚餓同朋友搵下午茶食,醒起佢穿過電車特燈行過去。佢比東大街行小小,之後記會見到依個門口。好幸運啱啱就有位,大部分位置都有人食緊入門口就見到好多香港特式poster, 仲寫左有咩可以食哈哈全部都想試!叫左個特餐,黎左我最喜歡的茶走先! 煉奶係底,繼續搞左先飲,好香既紅茶底加好滑餐入面仲有多士,可以揀炒蛋定太陽蛋,仲有雙腸,係好滿足既下午茶!可以配埋麵/夾麵包食好耐無食過沙嗲牛肉岀前一丁!麻油佢地俾你自己加,牛肉夠大塊同幾腍,唔會好咸,希望其他分店都咁有特式同水準!

好幸運啱啱就有位,大部分位置都有人食緊

茶走

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 奶茶
2024-06-04 360 views
呢間冰室開喺民生區,主要都係做返街坊生意,亦都係我哋全家嘅飯堂,百吃不厭,諗唔到食咩嘅時候,華星就係我地最好選擇🤭裝修唔講,食嘅係人情味,好有家的感覺(因為食到同啲員工都已經好熟)🤭一個常餐已經飽到上心口, $47依家嘅物價嚟講好抵🤭仲要有質素👍我同仔都係常餐揀左叉燒意粉:叉燒軟腍,意粉煙靭,湯底濃郁👍炒蛋蛋味好重,好滑👍牛油厚多士超級鬆軟,真係超鍾意佢個多士口感👍熱奶茶,茶底濃郁,口感好滑,奶味唔會過重👍全部都好啱我口味🤗老公呢次揀左沙嗲牛肉出前一丁餐,沙嗲味濃郁,用新鮮牛肉,無梳打味,牛肉味重,沙嗲醬份量足,用出前一丁,跟埋包麻油自己落,麻油沙嗲湯底原來10分惹味,正👍兩仔爺唔夠喉,再加多兩塊炸薯餅🤭全部嘢食清曬🥰

兩仔爺唔夠喉,再加多兩塊炸薯餅🤭全部嘢食清曬🥰
2024-06-01
$60 (Lunch)
2024-03-10 311 views
疫情後幫襯了幾次,每次也一樣,忍不住評論一下1. 食物味道比一般還要差,純粹靠以前名氣維持,以及附近沒有其他茶餐廳競爭而已2. 等待時間極耐,試過好幾次。先講堂食:不計在外已等10-15分鐘,由坐下點餐起計,依家等30分鐘食物才到,期間看到廚房只不斷進出外賣(網上外賣平台);再講外賣自取:咁要等超過45分鐘;未試過網上外賣平台,沒有評論。3. 態度未到惡劣,但禮貌就一定冇,點餐就好快,點完餐就唔再理你要求。(不過茶餐廳就預咗,都唔算係缺點,只係順便講埋)
疫情後幫襯了幾次,每次也一樣,忍不住評論一下

2. 等待時間極耐,試過好幾次。

再講外賣自取:咁要等超過45分鐘;
未試過網上外賣平台,沒有評論。

2024-03-09
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2023-12-31 383 views
🌻老外早餐🐱有時返工前係要俾自己食得好D先有動力完成住日辛苦嘅工作,呢個老外早餐入面有齊煙肉、蛋、粟米、茄汁豆、多士、薯餅,真心係正嘅,全部都同人生唔一樣,所有嘢都唔係「整定」而係即叫即炸,熱辣辣咁上碟,又熱氣又好味,大愛!! 配埋香濃檀島咖啡,幸福咁說聲「正呀」然後傷心地講「我返工喇」📍 華星冰室 (筲箕灣東大街)筲箕灣筲箕灣東大街185-187號順景樓地舖⚡️為食貓:😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸
🌻老外早餐🐱

📍 華星冰室 (筲箕灣東大街)
筲箕灣筲箕灣東大街185-187號順景樓地舖

⚡️為食貓:😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸
2023-02-23 790 views
冰室既茶餐係永遠都食唔厭,一有時間就係同屋企人一齊去食返個靚早~.明星開既,所以餐廳周圍都貼滿不同歌手既poster,有啲都幾懷舊😝每次都好專一,只會叫常餐 ($47)😆 有我至愛烘得夠脆既厚多士,搽上薄薄牛油超香🍞 仲有炒到超滑溜既蛋,加上兩片火腿,配多士或者就咁食都好好食👍🏻 仲有叉燒通粉煮得夠淋,不過叉燒就乾身少少~再嘆返杯幼滑奶茶,奶味同茶味比例岩岩好,食完真係good morning呀☀️

2022-07-03 999 views
之前食過九龍灣分店覺得普通,今次就試下筲箕灣店。一去到門口已經有人龍,排左十分鐘左右就有位,店內裝飾睇得出都有啲歷史,牆上好多明星簽名同poster。今次就試左老外早餐($48),個炒蛋分量好多,多到遮住晒下面既粟米,茄汁豆無特別,但我鍾意佢用兜裝住,唔會搞到其他野食都變晒茄汁豆味🤣薯餅仲熱架👍🏻脆卜卜咁好正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)將炒蛋夾落多士到一齊食簡直完美。常餐($47)可以轉牛肉意粉,唔洗加錢架,跟餐叫左太陽蛋🍳,真係煎得好靚👍🏻👍🏻第一次見湯意粉個陣覺得好怪,食多幾次又覺得ok,但一定要加胡椒粉,如果唔係個湯底有啲普通。我覺得整體質素比九龍灣個間好好多,唔知係咪因為呢間係總店所以質素好啲呢😆😆
之前食過九龍灣分店覺得普通,今次就試下筲箕灣店。

2022-02-18 753 views
餐廳座落橫街,但都容易認出。由於平日過了上班時間,無需等位就可以入座。餐牌上有港式和外國早餐,但由於之後去做運動,我就點了一份公司三文治,另外一個朋友就點了港式早餐。上餐速度奇快,基本上一叫到入單就已經上菜。公司三文治入面有滑蛋鹹牛肉、番茄、青瓜、火腿同芝士等。味道有層次,而且口感不錯,我最欣賞滑蛋鹹牛肉加入三文治後令到口感提升。而朋友的港式早餐也很不錯,通粉味道可,而滑蛋都很出色。華星冰室的黑松露炒蛋真的要試,蛋漿很滑,黑松露也很香。另外我也喜歡食他常餐,通粉不會煮得太淋,味道不錯!

2022-02-08
2022-02-17 475 views
快要離開筲箕灣這個地方 於是想在辦公時間試到試遠近馳名的華星冰室☺️ 無奈午飯時間太短 來不及在華星冰室好好享用午餐 故此選擇了他們家的早餐!👅當天很想吃fresh一點的三文治🥪 於是決定來一個三文治總匯 - 公司三文治✨✨✨✨ 承惠$50大元 不包括餐飲 三文治的材料非常豐富 包括火腿、芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬、咸牛肉、炒滑蛋🍳 隱約好像見到每片麵包都塗上了牛油🧈入口很香 面包鬆軟帶甜 好吃!而且三文治的層次非常豐富 有蔬果的配合 完全不會膩!店內名物 - 炒滑蛋果然名不虛傳 非常滑溜 富有蛋香 真的很想瘋狂吃他們的雞蛋🥚🤣🤣🤣 當天我也分了一些給同事試吃 她也大讚出色!-另外值得一提的是 在counter的應該是老闆娘吧 她的服務非常深刻 🥺🥺 她並不是溫柔有禮那種 是有點像媽媽的感覺 👩🏻 嗓門很大 講話沒有尾音 看起來很兇 但其實她十分善良 而且也很照顧客人 比如我付款後 因為手上的東西繁多 🥵🥵 還未收妥款項 也未放好錢包 就趕着要提取外賣離開 免得阻礙其他客人 🥵🥵🥵 但老闆娘着我不要急 千萬要放好錢包👛一直勸我不要急 感覺很溫暖😫 而且在電話裏 我一直舉棋不定 挑選不了哪一份

比如我付款後 因為手上的東西繁多 🥵🥵 還未收妥款項 也未放好錢包 就趕着要提取外賣離開 免得阻礙其他客人 🥵🥵🥵 但老闆娘着我不要急 千萬要放好錢包👛一直勸我不要急 感覺很溫暖😫 而且在電話裏 我一直舉棋不定 挑選不了哪一份早餐 她也沒有跟我焦急 很詳細的解釋給我聽🥰🥰awwwww 真的很感動🥲快餐店有如此的服務 實屬難得!
2022-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$51 (Breakfast)
  • 公司三文治
2022-01-10 430 views
叫左常餐,有煎蛋,送来荷包蛋,問職員我要煎蛋(佢話熟蛋,是熟,煎蛋是荷包蛋,我落order 是煎蛋要熟的,已不同佢理論,因為不是該職員寫ORDER.)但最離譜佢用手拿起方包,望下隻蛋,用落ORDER. 用執枱的手係兩隻'手指'夾起方包,望底下隻蛋)這方面衛生大家接受到嗎? (已未想到去廁所有冇洗手,或者埋單收银隻手的用途)出外食飯一向不要預有甚麼衛生。但當面表演手指夾包,真的第一次見。反正45元食個常餐,筲箕灣大把選擇。不用光顧 試一次得個知。

但最離譜佢用手拿起方包,望下隻蛋,
用落ORDER. 用執枱的手
係兩隻'手指'
夾起方包,望底下隻蛋)
這方面衛生大家接受到嗎?
(已未想到去廁所有冇洗手
,或者埋單收银隻手的用途)

出外食飯一向不要預有甚麼衛生。
但當面表演手指夾包,真的第一次見。

反正45元食個常餐,筲箕灣大把選擇。
不用光顧
試一次得個知。

2021-12-06 406 views
呢間餐廳食咗不下20-30次,近來才開始寫食評,今朝來到,又介紹吓佢。第一次來係幾年前,貪佢門口有位泊到車,店舖內有CCTV可以望到架車,食得安心啲。但一試難忘,間中就會過嚟食早餐。店內約有20張枱,牆上貼滿電影、歌星海報。更有多幅明人明星的簽名,看得出老闆交遊廣闊。今日同太太來一如既往,各點了一個早餐,坐係卡位,望到架車同CCTV螢幕,食得安心啲。港式火腿通粉,間間茶餐廳都有得食,但呢間很有水準,通粉軟硬適中,湯底好濃郁。滑蛋多士更加出色,蛋味濃,炒得好滑身,而兩塊厚多士,外脆內軟。 雖然只是簡簡單單的早餐,但是食得出是用心製作,殊不簡單。順帶一提,醫護全單有九折。

雖然只是簡簡單單的早餐,但是食得出是用心製作,殊不簡單。

順帶一提,醫護全單有九折。
2021-12-06
$37 (Breakfast)
  • 火腿炒蛋和牛油多士
2021-09-02 377 views
平日差唔多9點就好多日喺門口排隊趁今日早左8點去到可以直入有位坐叫左個早餐沙嗲牛肉+出前一丁,煎雙蛋+熱咖啡煎雙蛋配厚切方包,烘過係脆口既蛋就無乜特別,至少蛋黃仍然係流蛋汁既不過唔敢食晒成個包,因為碗麵都好大,要留返個肚食出前一丁跟埋包麻油,麻油係成個出前一丁既精粹,梗係要加落去啦出前一丁真係唔同啲,浸喺熱湯到咁耐食入口都仲爽口,唔會浸到一pat薄切牛肉都好淋,份量都有成十片湯底都夠味,但我鐘意較傑身既湯底,所以不過不失熱啡就普通茶餐廳既水準,帶點苦味既整體$4x一個餐,性價比都好高
平日差唔多9點就好多日喺門口排隊
趁今日早左8點去到可以直入有位坐
叫左個早餐
沙嗲牛肉+出前一丁,煎雙蛋+熱咖啡
煎雙蛋配厚切方包,烘過係脆口既

蛋就無乜特別,至少蛋黃仍然係流蛋汁既

不過唔敢食晒成個包,因為碗麵都好大,要留返個肚食

薄切牛肉都好淋,份量都有成十片
湯底都夠味,但我鐘意較傑身既湯底,所以不過不失
熱啡就普通茶餐廳既水準,帶點苦味既
整體$4x一個餐,性價比都好高

沙嗲牛肉出前一丁麵
2021-09-01
$50 (Breakfast)
沙嗲牛肉出前一丁麵
2021-07-04 316 views
自問幫襯左華新好多年,每逢假日一定幫襯。疫情之後食物質素每況愈下。最過分係全部做外賣生意,叫一份常餐外賣要等成半個鐘。仲要毫無系統,出咗外賣就咁放低就算數,見你喺出面等又唔會問你。真係越嚟越差,唔會再食
TakeAway
老字號茶餐廳...當年很多明星、歌星來光顧👩‍🎤🧑‍🎤店名與當年一間唱片公司一樣...來到華星冰室,當然要食它的招牌港式奶茶及嫩滑炒蛋多士。奶茶☕️用了黑白淡奶,所以份外香甜滑口,加上茶奶是黃金比例,沒有加白糖也很好飲。炒滑蛋 + 牛油多士,多士烤至外酥內軟,裏面塗上一層牛油,夾在一起食很滋味😋😋。火腿通粉的亮點是湯底,味道濃郁之餘,帶有清雞湯味。來這裏的客人大都是想尋回傳統港式茶餐廳風味。雖然食物種類不多,但勝在貴精不貴多,好味又平民價,所以每日都吸引不少食客。

老字號茶餐廳...
當年很多明星、歌星來光顧👩‍🎤🧑‍🎤
店名與當年一間唱片公司一樣...

2021-06-04 239 views
我諗呢度出名應該係因為明星效應,哈哈,整體用餐感覺比較一般,侍應態度麻麻地,叫咗個常餐,食咗兩啖發現入邊有條頭髮,,即刻叫個侍應換,佢比我嘅感覺係經常發生嘅樣心好累,同埋嘢食要等好耐,佢換咗第二碟俾我嘅時候,個炒蛋多士先至到😅😅真係誇張,唔會再有下次啦,有點失望
,即刻叫個侍應換,佢比我嘅感覺係經常發生嘅樣
普通常餐
2021-06-01
$50 (Lunch)