2024-11-20 364 views
今日同朋友去咗銅鑼灣呢區做運動,之後就諗住搵間餐廳食飯順便飲嘢,上網都見到呢個評分高既餐廳,所以就決定去試下,反正佢嘅位置都非常方便,喺銅鑼灣鬧市嘅中心,食完行去地鐵站或者搭巴士都非常方便,就係咁我哋決定試吓.吞拿魚他他,餐廳用咗自己整嘅越南米紙,非常有誠意,再包埋紫菜一齊炸,配上新鮮嘅牛油果蓉,同埋一粒粒嘅吞拿魚他他,味道上我覺得非常夾,作為前菜嚟講亦都非常開胃分量都幾多,呢個價錢亦都唔算太貴!成個口感非常多元化,入口亦都唔錯!Scallop carpaccio! 餐廳嘅版本非常精緻,令到我哋即刻攞電話出嚟打卡!餐廳用咗新鮮嘅帶子,味道非常鮮甜同埋fresh, 簡單地配上酸甜嘅檸檬汁同埋入口非常脆口嘅三文魚子,成個菜非常高級,而且入口有一種非常清新嘅口感,鍾意食嘅朋友真係唔可以錯過!Crispy short ribs, 首先食佢嘅薯蓉,入口充滿牛油嘅香味,而且做得非常軟身,整體嘅口感唔錯,牛肉加咗香草汁同薯蓉嘅配搭都好好,牛肉喺控制火候嘅時候做得非常靚仔,呈現出粉紅色嘅肉質!成個口感都非常緊致,而且充滿牛肉味!再加埋餐廳特別配製嘅香草醬,成個口感更加昇華,冇諗過喺呢一個餐廳都食到呢一

Crispy short ribs, 首先食佢嘅薯蓉,入口充滿牛油嘅香味,而且做得非常軟身,整體嘅口感唔錯,牛肉加咗香草汁同薯蓉嘅配搭都好好,牛肉喺控制火候嘅時候做得非常靚仔,呈現出粉紅色嘅肉質!成個口感都非常緊致,而且充滿牛肉味!再加埋餐廳特別配製嘅香草醬,成個口感更加昇華,冇諗過喺呢一個餐廳都食到呢一個質素嘅牛肉!

Nduja Cavatelli Pasta, 呢一種意粉本身係西餐廳都好少食度,我哋都所以叫黎試吓,意粉上面加咗牡丹蝦容+左口魚刺身,成個口感嘅配搭幾特別未食過呢一種魚生配意粉,有驚喜地我哋都覺得唔錯。整體嘅配搭上都唔差。
萬聖節當然要同朋友狂歡一下🎉🎉 Ciclo 既cocktails 夠哂特別一早已經想去試下😆 一入到去見到布滿萬聖節氣氛既裝飾,好有feel👍🏻👍🏻 環境好,座位闊落,同朋友傾計聚會就特別暢快😆吞拿魚他他 $138吞拿魚混合左港式辣椒醬同蛋黃醬調味,意外地味道好配合!再加入牛油果、墨西哥辣椒同青檸,味道好豐富,再配上自家製既香脆米脆片,好出色既前菜!👍🏻竹炭唐揚炸雞拼自製辣椒油蛋黃醬 $118用左老干媽辣椒油醃製雞腿肉,再用竹炭粉炸成既一就暗黑風格料理❤️ 外層超鬆脆,內裏既雞肉又超Juicy, 好好味😚雖然加左辣椒油,但一d都唔辣,反而多左獨特既香味,怕辣既朋友仔都可以一試👍🏻花雕雞油蟹肉墨汁意粉 $258湯汁使用蟹殼、昆布、大蜆等鮮嫩海鮮慢火細熬,相當濃郁,再淋上雞皮既油份,炸香蒜,製成充滿雞油香氣既墨汁意粉☺️ 重點既蟹肉特別灑上左花雕酒,香味層次充分昇華,係一道令人相信享受既菜式,極力推薦!👍🏻脆煎牛坑腩 $268牛坑腩先拆骨再慢煮,然後燒到外脆內軟,而肉質仍然可以保持嚼勁,充分展現左大廚既烹調技術👍🏻食落油脂相當豐富☺️薯蓉亦都係相當出色,超級香超級滑💕Genmaicha $128

吞拿魚他他 $138

竹炭唐揚炸雞拼自製辣椒油蛋黃醬 $118

花雕雞油蟹肉墨汁意粉 $258

脆煎牛坑腩 $268

Genmaicha $128
用玄米茶同冬瓜茶作主調,用Gin做base既雞尾酒,再加入梳打水同檸檬汁作點綴,口感好清新,又有濃濃既玄米茶味,好喜歡☺️

Koko ringo $128
表層係一層好滑既椰子mousse,夾雜左獨特既斑蘭葉香,微酸又清新既青檸,味道層次好豐富,好香好清新👍🏻

今餐食得相當滿足💕每一道菜都感受到廚師既功夫同心思,透過唔同食材、醬料既配搭,日常可見既食物變得非常獨特👍🏻視覺、氣味、味道多重享受,絕對會令人想再次回訪😚
  • CRISPY SHORT RIB
  • DRUNKEN CRAB PASTA
  • TUNA TARTARE
  • Charcoal karaage
  • Koko  ringo
  • Genmaicha
這裡是近來頗喜歡的西餐廳 餐廳提供精緻的fusion菜式 裝潢以黑色為主色調 另外這裡也供應多款創新調酒 適合下班後與朋友聚會.▪️Ham. Burrata With Seasonal Fruits | $148Parma Han的鹹香與Burrata Cheese的奶香完美融合 配上香甜的蜜瓜同吃清新可口 是很開胃的前菜.▪️Tuna Tartare | $138另外也很推介吞拿魚他他 呑拿魚肥美 加入港式辣椒醬和蛋黃醬等調味 味道惹味開胃 牛油果醬加以墨西哥辣椒和青檸等調味 味道出奇地匹配 配搭紫菜米餅同吃 口感層次豐富.▪️Crispy Short Rib | $268主菜必試的牛坑腩 外層燒至焦脆 內裡肉質軟腍 牛味濃郁 牛坑腩上面是自家調製的意式香草醬 加入欖橄欖油 果仁 大蒜等製成 味道恰到好處 薯蓉質感幼滑 帶有牛油及奶香 底部的醬汁 紅酒 肉桂和山楂調製而成 入口酸酸甜甜相當開胃 能中和牛肉的油膩感.▪️Yellow Chicken Roll With Cauliflower Mimolette | $268黃油雞採用本地新鮮的三黃雞 雞肉嫩滑 表面淋了花椰菜打成的泡沫 口感綿

▪️Tuna Tartare | $138

▪️Crispy Short Rib | $268

黃油雞採用本地新鮮的三黃雞 雞肉嫩滑 表面淋了花椰菜打成的泡沫 口感綿密 配上蔥油 芝士 麵包粒 美味度加倍提升

▪️Koko Ringo | $128
餐廳有多款創意調酒 Koko Ringo以Gin 羅勒 斑蘭葉 青檸 椰子調製而成 相似容易入口 味道清新 並帶有芳香的斑蘭味和輕盈的椰子香 另外
▪️Upside Down | $98
Upside Down也是人氣之選 面層是打成泡沫泰式奶茶 配上椰奶 椰子水等 不會太甜 味道獨特 相當值得一試

餐廳位置便利 以暗黑主題為基調 整體食物質素高 食物的選材 醬料和配搭很有心思 每道菜式都很有驚喜 餐廳的服務也是令人印象深刻的一點 店員親切有禮 上菜時會為每道菜式作詳細介紹 絕對是值得再次光顧的餐廳👍🏻

$500 (Dinner)
  • TUNA TARTARE
  • Crispy Beef Short Rib
想到位置方便的酒吧,這家就適合不過,銅鑼灣出站2分鐘就到😚網上見到這家酒吧裝潢神秘浪漫,感覺氣氛不錯~ 而原來空間感比想像中更大,好適合聚會最重要是,食物質素看起來超正😝 先點兩杯cocktail🥂✿ Koko Ringo $128用gin作基底,加入班蘭、椰子等南亞風味,好合我意😚 ✿ Sake Sour $128友人喜歡sake,這杯就更得她歡心,酸甜清新 ✿ Ham, Burrata with Seasonal Fruits $148新鮮、清甜、水潤,沒有不好吃的理由😚日本蜜瓜&杮子軟甜多汁得誇張👅 伴火腿吃一流;加上burrata的軟綿奶香,好喜歡🤤值得一提是,面頭的開心果碎非純碎裝飾,而畫龍點睛地提升味道層次! ✿ Hokkaido Scallop Ceviche $168用昆布水處理過的帶子刺身,特別清甜😋配上奇異果和魚籽,既清新又鮮味 ✿ Chicken Roll w/ Cauliflower Mimolette $268超級出色的雞卷😍雞肉嫩滑是預料之內,但雞皮也十分出色! 薄得透光,香脆無比醬汁是一大重點,椰菜花+芝士製成的foam cream, 濃郁但不厚重,超好吃
想到位置方便的酒吧,這家就適合不過,銅鑼灣出站2分鐘就到😚
最重要是,食物質素看起來超正😝

先點兩杯cocktail🥂
✿ Koko Ringo $128
用gin作基底,加入班蘭、椰子等南亞風味,好合我意😚

✿ Sake Sour $128
友人喜歡sake,這杯就更得她歡心,酸甜清新

新鮮、清甜、水潤,沒有不好吃的理由😚

用昆布水處理過的帶子刺身,特別清甜😋
配上奇異果和魚籽,既清新又鮮味

醬汁是一大重點,椰菜花+芝士製成的foam cream, 濃郁但不厚重,超好吃🤤

✿ Nduja Cavatelli Pasta $268

炙燒右口魚裙邊入口即溶,魚油香滿滿🤤

蝦肉他他加入了青檸調味,單吃已經很好吃
伴上微辣的貝殼粉一同享用,層次更豐富👅

2024-11-10 339 views
今日專程嚟到銅鑼灣同朋友慶祝生日,訂咗枱,係一間樓上舖,諗住坐得舒服,可以慢慢食吓嘢、傾吓偈。第一次嚟到呢間餐廳,發現裝修好特別,座位寬敞舒適,而且服務員招待得非常周到。我哋叫咗幾道菜式,第一味係吞拿魚他他,配合牛油果醬,同埋新鮮嘅炸米餅,配搭好新鮮,牛油果醬混合吞拿魚他他,配合得好好,帶出吞拿魚嘅鮮味,再連埋炸米餅一齊食,揸埋餅脆卜卜,好香口,呢個食法又有另一個層次嘅感受。主菜香煎牛坑腩,配合山楂醬,味道清新又開胃,牛柳好鮮嫩,充滿肉汁,而且廚師幫你切成一片片,方便食用。仲有炸飯團,飯團加咗芝士,炸到脆卜卜,上面鋪咗海膽,伴碟係魚子醬,食材非常優質,用料上乘,而且好新鮮。飲品揀咗一杯,sake sour, 係喺清酒入面加入檸檬汁同埋菠蘿汁,甜甜酸酸,好易入口,完全唔覺得有酒精味。整體覺得餐廳非常優質,下次一定會再嚟。

整體覺得餐廳非常優質,下次一定會再嚟。

2024-11-08 238 views
銅鑼灣情調好味西餐SOGO感謝祭去了銅鑼灣逛街,晚上肚餓了,跟朋友一起去附近的酒吧餐廳吃飯,餐廳播著溫柔有情調音樂,昏暗的燈光非常有氣氛平日晚上人多,非常熱鬧,酒吧餐廳晚上9:30開始要等位。充滿節日氣氛,沙發座位舒適寬敞,燈光昏暗有情調,適合跟朋友飲酒談心事,提供清水和紙巾,另收加一服務費食物上菜速度快,餐牌有前菜、煮食、意粉、甜品、飲品等等,菜式以Fusion 菜為主TUNA TARTARE $138香辣吞拿魚他他加入牛油果薯蓉配上炸天婦羅紫菜,混合一起吃配搭得很好HAM WITH SEASONAL FRUITS $14824個月帕爾馬火腿、布拉塔芝士配時令水果(蜜瓜和柿)再加入開心果碎,非常滋味CRISPY RIB $268牛扒彈牙味濃配紅酒汁,外皮微脆,還有香草芝士薯蓉非常幼滑CRAB PASTA $258聞到濃郁的紹興酒,彈牙墨汁義大利麵,淡淡的雪蟹味,不錯JAM & B $98酸酸甜甜的草莓汁中帶點糯米味的mocktail ,非常有層次,喜歡BAO $128淡淡菊花的Cocktail ,充滿濃郁菠蘿汁服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
銅鑼灣情調好味西餐

適合跟朋友飲酒談心事,提供清水和紙巾,另收加一服務費

TUNA TARTARE $138

HAM WITH SEASONAL FRUITS $148

CRISPY RIB $268

牛扒彈牙味濃配紅酒汁,外皮微脆,還有香草芝士薯蓉非常幼滑

CRAB PASTA $258

聞到濃郁的紹興酒,彈牙墨汁義大利麵,淡淡的雪蟹味,不錯

JAM & B $98

BAO $128
淡淡菊花的Cocktail ,充滿濃郁菠蘿汁

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-10-31
$800 (Dinner)
呢間日式和意式crossover的格調餐廳 係最近極度推薦朋友/情侶一聚 食得滿足又有mood好坐嘅地方Fushion菜色和調酒創新又好味 真心每道菜都有驚喜 店員上菜時亦會為每道菜作介紹 感覺到主理人對食材的認真調理 真係好味到想再Encore🍴Tuna Tartare🍴Hokkaido Scallop Ceviche👉🏻鍾意食鮮味前菜嘅我食到呢兩款 真係好啱心意 無論係以海苔脆脆和米脆包住吞拿魚和牛油果嘅他他 定係以帆立貝、奇異果、三文魚子和芥末等整成包含酸辣鮮甜味的前菜 都滋味又開胃 🍴Crispy Short Rib🍴Drunken Crab Pasta👉🏻主菜short rib嘅肉質鮮嫩又有牛香 配上Gremolata 已經使味道更豐富 薯蓉都香滑 配上佢以牛骨、山楂和肉桂餚煮的醬汁 中和番薯蓉和牛肉的油膩感 味道設計得很好👉🏻超級欣賞佢嘅意粉 呢道蟹肉炒意粉 麵質有嚼勁表面滑捋捋 有少少中菜炒粉麵嘅味道感 好好食🍹Koko Ringo🍹Sake Sour👉🏻Ciclo有多款創意調酒 以上兩款都適合女仔嘅口味 Koko Ringo係包含了青檸和羅勒嘅青新果香加上斑斕香味 面層
呢間日式和意式crossover的格調餐廳

🍴Crispy Short Rib
🍴Drunken Crab Pasta

🍹Koko Ringo
🍹Sake Sour
👉🏻Ciclo有多款創意調酒 以上兩款都適合女仔嘅口味 Koko Ringo係包含了青檸和羅勒嘅青新果香加上斑斕香味 面層再有口感creamy的椰香慕絲 Sake Sour 是較低酒精濃度的菠蘿&檸檬味果汁+清酒 味道甜中帶酸 非常易入口
2024-11-05 237 views
位於銅鑼灣嘅Ciclo好適合節日𪊴祝,或者同朋友黎飲番兩杯傾下計!環境好有格調,燈光偏暗但氣氛非常好,咁啱最近萬聖節,勁多decoration, 好有Halloween氣氛👻🎃 食物好有質素,店員嘅服務都好友善,每上一道菜都會介紹番👍🏻🔶Hokkaido Scallop Ceviche前菜叫咗秘魯菜系嘅ceviche,係用生果醃海鮮。呢個ceviche好特別,係用咗醃奇異果黎做,微酸微辣,配上鮮甜嘅北海道帶子同三文魚子,極度醒胃,無諗過呢幾樣嘢加埋咁夾。🔶Crispy Beef Short Rib首先個醬汁由肉桂,山渣,紅酒調製,酸酸甜甜。加上青醬,係另一番風味。至於rib 本身,經過三重工序,先燒,再煎香鎖住肉汁,再用醬慢煮至全熟,但仍然好嫩滑。牛肉外皮焦香微脆,入面軟嫩,而且一絲血都無,牛肉嘅肉香同油香完全呈現,最啱怕腥嘅絲打。個薯蓉系有d驚喜,勁creamy,又有牛油香,配上酸甜嘅醬汁,完全停唔到口。🔶 Yellow Chicken Roll with Cauliflower Mimolette雞卷本身用雞皮包住,非常香脆,入面則係充滿油香嘅嫩滑又多汁雞肉,配上綠色濃濃嘅蔥油,彷

🔶Hokkaido Scallop Ceviche

🔶Crispy Beef Short Rib

雞卷本身用雞皮包住,非常香脆,入面則係充滿油香嘅嫩滑又多汁雞肉,配上綠色濃濃嘅蔥油,彷彿用另一種形式重現經典嘅三黃炸子雞。配上椰菜花芝士泡沫,毫不吝嗇嘅芝士碎,以及香煎嘅松茸,令成道菜提升咗一個層次,令人回味。

🔶 Pistachio Lemon Cream Cheese Dessert
本來以為會係一個普通蛋糕,點知充滿驚喜。廚師用開心果,焦糖檸檬,芝士蛋糕,混合再重構,成為一個mousse,入口香滑,仲有三重嘅味覺享受。配上蛋卷,一剛一柔,為呢餐作收尾。

🔶Koko ringo
本身視覺效果一流,有一層滑溜嘅椰汁mousse,入口除左椰香外都好herbal,後感清新,尾韻仲有班蘭同gin嘅香味,配餐完美。

🔶Jam and Blossom
呢杯系mocktail, 甜蜜感爆燈。入口係士多啤梨嘅甜,然後係桂花嘅清新,最好仲有淡淡嘅糯米香。中西合壁,意想不到。
2024-11-05 153 views
餐廳行黑暗型格路線,本身黎到以為係一間bar加有d snack可以食,點知食物既種類都幾多,整體黎講味道都幾高質。Tuna Tartare吞拿魚肉質非常鮮嫩,加上口感順滑既牛油果蓉,撈埋搽係脆片上面,食落超級fresh同開胃,忍唔住食完一啖又一啖。Hokkaido Scallop Ceviche北海道帆立貝味道十分新鮮,魚生上面仲鋪滿一片片既青檸,加上些少既三文魚子做點綴,令整體味道更加豐富。Chicken Roll with Cauliflower Mimolette雞卷外脆內嫩,雖然雞卷有搭配到芝士,但食落又冇話好濟好有負擔,再加上一旁既菇菌,味道balance好好。Nduja Cavatelli Pasta第一次食意粉加魚生呢既combination,一齊食感覺有d怪怪地,味道唔係話超夾,唔知關唔關醬汁問題,但分開魚生還魚生食,貝殼粉還貝類粉食味道係幾唔錯,左口魚同牡丹蝦蓉好鮮甜肥美,貝殼粉口感都彈牙入味。另外值得一提既係我地仲叫左cocktail飲,超級推薦Genmaicha,玄米茶味非常突出,酒味唔會話好濃,對女仔黎講較易入口。

Tuna Tartare

Hokkaido Scallop Ceviche

Nduja Cavatelli Pasta

店名:Ciclo (銅鑼灣)地址/ Adresss: 銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓種類/Type:西式推介/Recommend:Crispy Beef Short Rib, Drunken Crab Pasta人均價錢:200店舖環境:銅鑼灣地鐵站附近非常型格嘅餐廳,黑色調,加上萬聖節嘅裝修非常有氣氛交通: 銅鑼灣地鐵站行3分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Crispy Beef Short Rib $268酥脆牛肋排外酥內嫩,肉質鮮美,醬汁香濃,口感絕佳,個汁同啲牛扒真係好夾,個薯蓉都做得好軟滑甘香Drunken Crab Pasta $258醉蟹意大利面口感滑順,蟹肉鮮嫩,搭配香醇花雕酒及雞油,風味獨特,墨魚麵,爽口彈牙,配上醉蟹肉汁,令人回味無窮。
店名:Ciclo (銅鑼灣)
種類/Type:西式
人均價錢:200
交通: 銅鑼灣地鐵站行3分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Crispy Beef Short Rib $268

Drunken Crab Pasta $258
Ciclo罕有的在OpenRice上零負評的餐廳。真的好好食,無論上菜品嘅配搭用料完成度都相當完美😍。彷如食緊黑白大廚嘅料理。松露薯條 $118TRUFFLE FRIES薯條炸得酥脆熱辣辣,內軟。我最喜歡嘅口感。擠上特別調製嘅醬,松露香醋、燒蒜油同帕瑪森起司混合完成嘅蛋黃醬,各種味道輕輕地,唔會過分濃味。食完一條就會接二連三不斷嚟食。北海道扇貝$168HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE超級新鮮嘅扇貝,切成片,配合奇異果醬,墨西哥辣椒、魚子、辣根。冇諗過個配搭可以係咁有趣。冇諗過扇貝係可以用呢種味道去呈現,扇貝依然鮮甜,水果酸酸嘅味道好開胃,日式Mix咗西式。脆皮牛坑腩$268CRISPY SHORT RIB又係一道,令人驚艷嘅菜式,用上牛坑腩,一般食牛坑腩都係港式/中式,但今次係西式嘅風味呈現,牛坑腩外層焦脆,內軟腍,牛肉味好香濃,食到牛脂肪嘅位置油脂好香。鍾意食牛嘅人士,一定要嗌。配牛奶薯蓉,紅酒山楂汁同薄荷榛子醬,薯蓉好細滑,醬汁同牛肉嘅味道好相夾,你都減低咗肉嘅油膩感。黃油雞捲配花椰菜 $268YELLOW CHICKEN ROLL WITH CAULIFLOWER
Ciclo

松露薯條 $118
TRUFFLE FRIES

北海道扇貝$168
HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE

脆皮牛坑腩$268
CRISPY SHORT RIB

黃油雞捲配花椰菜 $268
YELLOW CHICKEN ROLL WITH CAULIFLOWER MIMOLETTE
用本地新鮮三黃雞,雞肉嫩滑香味十足。面上面淋咗用花椰菜打成嘅泡沫,蔥油、百里香、芝士、小麵包粒。花椰菜泡沫超級特別第一次見,口感綿密,清清地嘅花椰菜味,全部嘢加埋個雞一齊食,無論幾飽都想食晒成碟!

飲品方面,一定要試佢嘅酒。用水平凡嘅杯裝住最有實力嘅Cocktail。

Lychu-Hi $128
荔枝燒酒加冷泡茉莉花茶,好喜歡呢杯酒但係要慢慢飲,如果唔係好易醉。荔枝味同茉莉花茶好香甜,鍾意飲茶嘅女仔會好喜歡。面頭加咗百香果。聞着百香果嘅味道令到整體更有層次。係一杯清幽清幽風格嘅酒。

Bao Guk $128
Rum mix鳳梨、洋甘菊、蘋果汁。前調係清幽嘅果汁味加上走香。再會聞到淡淡菊花味,尾調飲到蜂蜜味。

2024-11-03 115 views
🍽️Hokkaido Scallop Ceviche $168廚師先用昆布包裹帶子去醃一晚,厚切完再配上酸瓜同奇異果汁,最後加上少少芝士碎去調味,食落清新開胃🥰👍🏻👍🏻🍽️Tuna Tartare $138吞拿魚加咗辣椒醬,食落嘅惹味😋加埋牛油果蓉同紫菜脆片,口感好豐富☺️🍽️Crispy Beef Short Rib $268牛小排香層燒至焦香,入面肉質軟腍,油脂分佈均勻,配上青醬,別有一番風味🥰薯蓉質感幼滑,有好香牛油味,一啲都唔膩😋🍽️Nduja Cavatelli Pasta $268醬汁用咗好多蝦肉去熬煮,味道香濃🤤貝殼粉口感煙韌,加咗少量辣肉腸粒去調味,再配上油脂感十足、入口即溶嘅燒左口魚,同鮮甜嘅蝦肉他他,味道好有層次感,超級好食😍💯🍹Koko Ringo $128以gin為基底,有斑斕同椰子嘅香味😌🍹Jam & Blossom $98飲落又微微嘅桂花香味,甜度適中👍🏻服務費✅味道😋 9.5/10性價比💰 8.5/10環境🔎 9/10服務🫶🏻 9.5/10打卡指數📸 9.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 9.5/10

🍽️Tuna Tartare $138

🍽️Crispy Beef Short Rib $268

🍽️Nduja Cavatelli Pasta $268

🍹Koko Ringo $128
以gin為基底,有斑斕同椰子嘅香味😌

🍹Jam & Blossom $98
飲落又微微嘅桂花香味,甜度適中👍🏻

服務費✅

味道😋 9.5/10
性價比💰 8.5/10
環境🔎 9/10
服務🫶🏻 9.5/10
打卡指數📸 9.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 9.5/10
同朋友Chill番晚~ 黎到銅鑼灣Times Square後面Oliv 樓上~ 餐廳走暗黑風格,非常有feel~食物意外高質好味🥢TUNA TARTARE感覺清新又富有風味嘅前菜。牛油果醬醬清爽 、配埋辣辣地嘅新鮮吞拿魚他他形成了絕妙的搭配。再配埋鱈魚脆脆好脆脆,刺激每個味蕾,作為非常開胃前菜🥢HAM, BURRATA WITH SEASONAL FRUIT日本蜜瓜日本柿,配酸甜,希臘臘乳酪🥢DRUNKEN CRAB PASTA蒜蓉炒到好香好惹味,蒜香濃厚直衝大腦。蟹肉質鮮嫩,每一口都能感受到海洋的鮮甜。墨魚意粉的黑色來自於墨魚的汁液,不僅視覺上吸引,還為意粉帶來了一絲海味的深度。整道菜的口感更加順滑,適合喜愛濃郁風味嘅朋友🥢CRISPY SHORT RIB使用了牛肋條~ 油脂分布半膏半肉。外皮煎至金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,口感對比鮮明,入口仲有濃郁炭烤味。薯蓉好香滑非常Creamy,仲有陣陣牛油同芝士味。好正👍🏻

🥢TUNA TARTARE

2024-10-29
Type of Meal
Dinner
2024-11-03 87 views
朋友介紹咗呢間喺銅鑼灣嘅高檔,新式fusion菜🫶🏻今日嚟咗銅鑼灣行街 ,順便食埋個晚飯先走啦😆經過呢間youtuber介紹嘅餐廳,所以就入咗嚟食啦😊🫶🏻間餐廳睇起嚟好新好有韻味😁好適合傾偈吹水呀🫶🏻同埋都靜靜地🫶🏻真係太多好味嘅嘢,我簡直都揀唔到落手因為有啲選擇困難症。最後就叫咗兩個好似出名店員推介嘅main 🫶🏻仲介紹咗唔同嘅菜式同埋雞尾酒😊呢度嘅Cocktail都比較創新,出邊好似見唔到,因為唔想飲咁重口味,所以就叫咗啲floral d 🙌🏻Ciclo侍應也為整體用餐體驗加分不少。他們不僅對菜單瞭如指掌,能夠提供專業的點餐建議,在用餐過程中也能適時地照顧到顧客的需求。🫶🏻🫶🏻

2024-11-01 107 views
同事last day 我地去左銅鑼灣間暗黑風格餐廳環境型格最初黎到本身已經揀好食啲咩點知黎到望到一個新餐牌係華園同呢間餐廳合作 所以個Starter轉左叫呢個「齋燒鵝」個雞肝醬係自己做然後配埋佢哋手做嘅酸種麵包麵包上有砵酒加蒜頭同雞肝打成個醬上面再放上華園既齋燒鵝再係上面加左少少百里香同黑椒個麵包好鬆脆,一啲都唔硬包入面仲有合桃,好有口感估唔到成件事味道咁夾「Uni Lobster Bisque Arancini」用原隻龍蝦加埋蘿蔔洋蔥西芹做個汁黎煮個意大利飯將意大利飯包好後再拎去炸上面再放左北海道小川海膽外脆內軟, 一咬開, 濃郁既芝士直頭可以拉絲, 勁吸引底層鋪左黑豆, 對比色仲顯得個食物再突出「Crispy Short Rib」呢個牛係由牛坑腩整成朋友話食落口感似叉燒佢肥瘦剛好, 肉質好嫩滑個薯蓉好幼滑軟線綿不經不覺食下食下我都食晒全部薯蓉「Yellow Chicken Roll」慢煮完再用牛油同煎左啲雞外面脆,入面啲肉好滑佢仲有啲麵包粒脆脆食落好有口感而且個配菜個毛絨菇好好味「Genmaicha」玄米茶浸咗Gin再加入自製嘅冬瓜茶同埋梳打水,佢個味道有三個層次先係玄米茶,跟住冬
同事last day 我地去左銅鑼灣間暗黑風格餐廳

然後配埋佢哋手做嘅酸種麵包
麵包上有砵酒加蒜頭同雞肝打成個醬
上面再放上華園既齋燒鵝
再係上面加左少少百里香同黑椒
個麵包好鬆脆,一啲都唔硬
包入面仲有合桃,好有口感
估唔到成件事味道咁夾

「Uni Lobster Bisque Arancini」
用原隻龍蝦加埋蘿蔔洋蔥西芹做個汁黎煮個意大利飯
將意大利飯包好後再拎去炸
上面再放左北海道小川海膽
外脆內軟, 一咬開, 濃郁既芝士直頭可以拉絲, 勁吸引
底層鋪左黑豆, 對比色仲顯得個食物再突出

「Crispy Short Rib」
呢個牛係由牛坑腩整成
朋友話食落口感似叉燒
佢肥瘦剛好, 肉質好嫩滑
個薯蓉好幼滑軟線綿
不經不覺食下食下我都食晒全部薯蓉

「Yellow Chicken Roll」
慢煮完再用牛油同煎左啲雞
外面脆,入面啲肉好滑
佢仲有啲麵包粒脆脆
食落好有口感
而且個配菜個毛絨菇好好味

「Genmaicha」
玄米茶浸咗Gin
再加入自製嘅冬瓜茶
同埋梳打水,佢個味道有三個層次
先係玄米茶,跟住冬瓜茶
最後先係嗰種酒味
味道甜甜好易入口