2024-01-15 151 views
其實間餐廳真係好普通!醬料普通、食材普通!唔算差,但又唔算出色。其實對唔起個價錢。所以評價是普通!我地今次叫左牛三味,牛味唔算重。份量比較細!另外有叫鱔片,但份量都係好細。另外食物種類都係好少。連萵筍都無🫣
所以評價是普通!
2024-01-13
中式火鍋cross over 海鮮刺身?Why not? 只要食材新鮮味美,廚房刀功技術一流,配以適當的醬料和選擇繁多的湯底,加拿大A級象拔蚌、日本帶子和新鮮鱆紅魚刺身,生食為你提供wasabi 醬油,熟食可以放進火鍋白灼,時間長短隨個人喜好吧。食肉獸建議要一盆大的封門柳牛肉,而這裡的蘇格蘭蟶子皇肥美爽脆,也建議每人來一隻,加上這裡自家製的特色水餃,充滿創意的「三秒腐皮」等,再來一份蔬菜和稻田烏冬,又是完美的一餐😋
冬瓜瑤柱湯鍋
加拿大A級象拔蚌、日本帶子和鱆紅魚刺身拼盤
食肉獸建議要一盆大的封門柳牛肉,
封門柳手切牛肉
而這裡的蘇格蘭蟶子皇肥美爽脆,也建議每人來一隻,
蘇格蘭蟶子皇
加上這裡自家製的特色水餃,
特色水餃
充滿創意的「三秒腐皮」等,
自家製3秒腐皮
再來一份蔬菜和稻田烏冬,
稻庭烏冬
  • 手切封門柳牛肉
  • 冬瓜瑤柱湯底
  • 竹蔗茅根水
2023-12-05 332 views
數一數手指,應該算是「大邊爐」的初代顧客。一直光顧,因為這裡的服務及食物均保持水準。餐廳佈置簡約,地方潔淨,枱與枱之間的距離合理,不需要背貼背而坐。調味料簡單但足夠,自家制豆豉辣椒醬十分惹味,可直接進食也不會感到過鹹。另外自家醃制的甜酸青瓜及蘿蔔非常醒胃,每次必定清碟。湯底有很多選擇,冬瓜瑤柱屬必點之選。小瑤柱份量很多,因此湯底十分香甜。當然打邊爐最重要還是食材的鮮度,是晚所點選的食材上乘兼新鮮。肉眼邊肥牛是最佳牛肉選擇,油香足之餘,肉味也十分濃郁。因為想多吃牛肉,而點了大份肥牛,性價比更高。四寶是牛肉丸、梅菜豬肉丸、蝦丸及墨魚丸。四款肉丸均真材實料,各有特色,調味也恰到好處,個人最喜歡梅菜豬肉丸的濃濃肉味中夾雜一絲梅菜的香甜。白鱔片厚度恰好,而且皮脆肉爽,最適合打邊爐。香炸釀豆卜是火鍋配料也可作助膳小食,是三秒響鈴的另一替代,豆卜釀入的是墨魚膠,份外爽彈。菜盤內有3種蔬菜,新鮮嫩綠,二人一盤,份量剛好。

手切肉眼邊肥牛

四寶丸

白鱔片

白鱔片厚度恰好,而且皮脆肉爽,最適合打邊爐。
香炸釀豆卜

時令什菜

菜盤內有3種蔬菜,新鮮嫩綠,二人一盤,份量剛好。
2023-11-02
$600 (Dinner)
手切肉眼邊肥牛
四寶丸
白鱔片
香炸釀豆卜
時令什菜
2023-11-29 201 views
九龍城19年火鍋老店冬瓜瑤柱湯清甜清熱湯底!湯料有冬瓜和海量瑤柱,食材掛上清甜湯汁,鮮味大提升西班牙黑毛豬推介必食!肉質肥瘦適中,碟內並無血水,絕無羶味,沾上醬汁,再將香濃肉味再提升!美國桶蠔巨型!飽滿!超級肥美,桶蠔脹卜卜非常飽滿,味道鮮甜多汁,鮮味十足三秒腐皮即叫即炸,上菜時是熱騰騰的,口感十分香脆鬆化,絕無油溢味特色魚蓉面推介!魚蓉面鯪魚味香濃,伴隨著果皮香,口感彈牙,大愛時令西洋菜餃西洋菜餃非常飽滿,餡料滿滿西洋菜,內裏還有帶子肉,鮮味倍增,美味大邊爐火鍋店(九龍城)📍九龍城城南道12號
九龍城19年火鍋老店

西班牙黑毛豬

美國桶蠔

三秒腐皮
即叫即炸,上菜時是熱騰騰的,口感十分香脆鬆化,絕無油溢味

特色魚蓉面
推介!魚蓉面鯪魚味香濃,伴隨著果皮香,口感彈牙,大愛

時令西洋菜餃

大邊爐火鍋店(九龍城)
📍九龍城城南道12號
2023-11-18 202 views
天氣涼咗好多,同屋企人去打邊爐就最啱,今次去咗九龍城呢間靚料邊爐,識得幾滿意。我哋揀咗冬瓜瑤柱湯底,真係好足料。除咗冬瓜片之外,我哋撈到有勁多乾瑤柱、仲有嚿鹹豬骨,個湯幾清幾甜。美國桶蠔 $168桶蠔大大隻用嚟打邊爐勁正,勁鮮甜😋手切安格斯肥牛 $368我哋叫咗份例牌,安格斯肥牛厚度啱啱好,淥幾淥就食得,牛味濃洧,肉質鮮嫩,好味👍🏻四寶手打丸$182有牛丸、梅菜豬肉丸、蝦丸、墨魚丸,每款用料都新鮮👍🏻我最鍾意蝦丸同埋墨魚丸,好彈牙好鮮味😋西洋菜帶子餃$70呢款餃子都真係第一次食,西洋菜好嫩加上鮮嫩帶子,味道好鮮甜😋鮮蝦水餃$70水餃都好食,蝦肉大大隻彈牙,木耳絲又爽口👍🏻魚蓉麵$48呢個魚蓉麵有得玩有得食,用個清甜湯底食呢個彈牙魚麵好爽西洋菜$40又甜又嫩,我哋食到舔舔脷😋

美國桶蠔 $168
桶蠔大大隻用嚟打邊爐勁正,勁鮮甜😋

手切安格斯肥牛 $368

四寶手打丸$182

西洋菜帶子餃$70

鮮蝦水餃$70
水餃都好食,蝦肉大大隻彈牙,木耳絲又爽口👍🏻

魚蓉麵$48
呢個魚蓉麵有得玩有得食,用個清甜湯底食呢個彈牙魚麵好爽

西洋菜$40
又甜又嫩,我哋食到舔舔脷😋
Type of Meal
Dinner
2023-11-16 169 views
近日天氣轉涼,終於有啲步入冬天的感覺,呢個時候最適合食火鍋。家人帶我黎咗呢間我從未試過的火鍋店試食好嘢。冬瓜瑤柱湯$88食火鍋怕熱氣,叫呢個湯底最適合,冬瓜清熱。呢個湯底好清甜,瑤柱好多,味好出,即使個湯底好清,味道仍然鮮甜。手切安格斯肥牛(小)$368好靚嘅安格斯肥牛,色澤鮮紅新鮮,雪花都多,放落鍋內淥幾秒鐘,一啖放入口,口感軟腍,牛肉味香氣四溢。美國桶蠔$168桶蠔好大隻,好飽滿,入口Juicy ,爽滑鮮甜味美。四寶手打丸$182有蝦丸,墨魚丸,牛丸同埋豬肉丸,手打真係唔同啲,質地爽彈,入口有鮮味。最鍾意墨丸夠多墨魚味同埋蝦丸夠爽口。鮮蝦水餃$70真材實料嘅鮮蝦水餃,隻隻餡料豐富爆料,入面嘅鮮蝦夠新鮮爽口,蝦味濃。西洋菜帶子餃$70同鮮蝦水餃一樣皮薄餡靚,西洋菜較多,帶子大鮮甜,食多幾隻都唔會膩。魚蓉麵$48呢個麵啖啖都係魚,鮮甜冇罪惡感。西洋菜$40好嫩,完全冇渣。總括而言,呢間火鍋店嘅食物質素幾好,物有所值,餐廳環境乾淨衛生,唔會好嘈吵,幾適合家庭聚會。

冬瓜瑤柱湯$88

手切安格斯肥牛(小)$368

美國桶蠔$168
桶蠔好大隻,好飽滿,入口Juicy ,爽滑鮮甜味美。

四寶手打丸$182

鮮蝦水餃$70

西洋菜帶子餃$70

魚蓉麵$48
呢個麵啖啖都係魚,鮮甜冇罪惡感。

西洋菜$40
好嫩,完全冇渣。

🍲泰式冬蔭功湯鍋 $108好少中式嘅火鍋店會有冬陰功湯底,呢個湯底好足料,直情可以當湯咁飲,酸辣都做到岩岩好,又有香茅味👍🏻🐖西班牙黑毛豬 $188豬肉片比較大塊同都有少少厚度,因為係黑毛豬所以色澤比一般嘅豚肉深少少,啲油花好靚好明顯,咬落去豚脂香濃,有口感得嚟夠軟淋🥟西洋菜帶子餃 $70因為西洋菜都係時令菜,西洋菜餃唔係成日食到,呢隻餃一碟8粒,粒粒飽滿,一咬開見到粒帶子好大粒,而且係有鮮甜味,即刻覺得值得食🧆墨魚丸拼梅菜豬肉丸 $90各6粒一共12粒嘅真手打丸,墨魚丸非常彈牙🦷起膠起到直頭係有少少漿住啲牙食得出係勁足料😳 豬肉丸雖然冇墨魚丸嘅彈,但係個梅菜同豬肉係好夾,食緊梅菜蒸肉餅咁香🥬西洋菜 $40秋冬西洋菜當做,好新鮮冇根,打邊爐一流,加埋個冬陰功湯底唔會太辣,淥菜都唔會怕油🥤可樂 $15🥤忌廉 $15📍大邊爐火鍋店 九龍城城南道12號地舖
🍲泰式冬蔭功湯鍋 $108

🥤忌廉 $15

📍大邊爐火鍋
九龍城城南道12號地舖
2023-10-16 156 views
菜式一: 冬瓜瑤柱湯底 - 清甜可口,冬瓜的甘美和瑤柱的鮮香完美結合,既解油膩又養生。(7分)菜式二: 白膳片 - 白膳片切得厚身新鮮,入口爽口彈牙,鮮嫩的膳味十足。(8分)菜式三: 鮮蝦水餃 - 餃皮薄透,蝦肉原隻完整,馅餡飽滿十分足料,一口咬下蝦汁四溢。(8分)菜式四: 封門柳 - 手切的封門柳,切面厚實,口感嫩滑,牛味香濃,跟機切的又有不同風味。(8分)服務: 服務人員熱情主動介紹菜式,也會適時關心用餐情況,確保食材新鮮呈現最佳口感。用餐過程順暢舒適。感想: 大邊爐火鍋店以用料考究見稱,像是手切牛肉、自家製丸類都非常新鮮美味。店內環境寬敞舒適,加上服務細心,是九龍城區內少數值得推薦的火鍋店之一。冬瓜瑤柱湯底清甜,白膳片鮮嫩彈牙,可見食材的新鮮程度。整體 CP 值很高,適合朋友聚會。

2023-10-16
2023-10-13 160 views
九龍城城南道的大邊爐火鍋店,裝修雅緻,坐得舒適。餐牌的選擇都較多,豐儉由人。自制沙爹拼泰式冬陰功湯底$108,平時少見有泰式冬陰功湯底,所以揀了個鴛鴦鍋湯底。泰式冬陰功湯底少少酸酸甜甜,令灼出的肉類都帶少少泰式的風味。和哥滋味牛丸$88,牛丸粒粒大小差不多一樣,顏色新鮮,爽口,食得出的牛肉的鮮味!墨魚滑釀冬菇$156,墨魚滑帶爽口,冬菇腍滑,是一款很特色的口感及滋味體驗!傳說中的封門柳$368,火鍋的主角封門柳顏色較為深色,切得也較厚,用沙爹湯底最為美味,可以帶出牛肉的鮮濃味道。東山羊肉片$78,第二主角東山羊肉片,價格平民,肥瘦適中,點上自調的醬料及腐乳,食得很美味!
九龍城城南道的大邊爐火鍋店,裝修雅緻,坐得舒適。

餐牌的選擇都較多,豐儉由人。

2023-10-09 146 views
今晚到九龍城食的不是泰菜,而是一間食完覺得較高質的火鍋。今晚食的較早,暫時見到人不是很多。自制沙爹拼泰式冬陰功湯底$108自制沙爹鍋湯底非常濃,無論灼肉灼菜都用沙爹鍋,好正。傳說中的封門柳$368,封門柳厚切,肉質軟腍新鮮,非常好牛味!和哥滋味牛丸$88,牛丸口感爽,而且灼完後很入味,有牛味且感覺新鮮。自製蝦滑$156,自製蝦滑口感比和哥滋味牛丸更為爽彈,很鮮甜!東山羊肉片$78,羊內片卷著上,切得很薄,瘦中有肥,跟配一碟腐乳,香濃的沙爹湯底,令羊肉味道更香濃。蔬菜及主食要了西洋菜、豆腐及烏冬,烏冬又軟滑又腍,吸收沙嗲的湯底,好美味!
今晚到九龍城食的不是泰菜,而是一間食完覺得較高質的火鍋

今晚食的較早,暫時見到人不是很多。

自制沙爹拼泰式冬陰功湯底$108
自制沙爹鍋湯底非常濃,無論灼肉灼菜都用沙爹鍋,好正。

2023-10-07 99 views
九龍城多嘢食就係人都知 雖然佢出名食泰國嘢,但其實仲有其他好嘢食。今日去咗一間打邊爐,價錢又唔算太貴 但係食材好新鮮 同埋好有誠意😳😳 完全唔係行貨。我哋要左沙嗲湯底,沙嗲湯底唔係話好杰身個隻 但出奇地有好濃郁,同埋有大量嘅花生碎,店員都有提醒要不時攪拌一下,費事黐底。因為我哋都唔食牛 肉類就叫咗羊肉片同埋西班牙黑毛豬,我個人就比較鍾意西班牙黑毛豬 平時會覺得打邊爐食豬肉片比較硬 但呢度咁厚切食落肉質都好腍 而且有油脂 更加香口。佢嘅羊肉比較特別 配埋腐乳 超級夾!另外我哋叫咗個特色魚蓉麵,味道好特別,係要自己唧落個湯度,主要其實都係魚肉 不過就比一般嘅鯪魚肉有咬口,一條條咁食都幾特別。三寶丸有墨魚,牛同埋豬,都係餐廳自家製,每款有四粒 份量可以,每款都各有特色幾好食。最後我哋仲叫咗個西洋菜餃,除咗入邊有滿滿既西洋菜,估唔到佢每一粒入邊都有半粒帶子肉,粒餃即刻唔同哂 好鮮味😋😋2個人埋單$700左右 好滿足!

2個人埋單$700左右 好滿足!
2023-10-03 72 views
老字號火鍋店,食既係真材實料,哩間開左將近20年既店,係我係九龍城打邊爐既首選。餐牌上面有個item叫做和哥豉味醬,應該就係哩碟同前菜一齊上既醬料,豆豉香加香辣味,沾少少已經又香又惹味🌶️一碟頂哂其他醬料!哩度既湯底多左d家常味道既湯,好似冬瓜瑤柱,蕃茄牛柳粒咁,我地揀左節瓜鱆魚湯,清清甜甜我地連湯料都食哂,鱆魚出奇地鮮香而有彈性唔韌。清甜湯底最適合配海鮮,叫左碟美國桶蠔 ($168)同埋白膳片($118),桶蠔夠哂秤,夾落去好有份量。好中意佢個白膳片,切得大塊有厚度,有新鮮膳片獨有既爽彈同鮮嫩。見到哩個陳皮魚蓉餃幾特別就叫黎試下,煮熟後更加漲卜卜,魚蓉比我想像中更加Q彈,口感唔錯👍🏻淡淡既陳皮香同鯪魚肉又幾夾。最後食埋個西洋菜,當造夠嫩口,夠哂皮😋就係中意哩d老店既味道,實而不華真材實料☑️

2023-10-03 64 views
呢間喺九龍城嘅火鍋小店,環境闊落比較清靜,好適合同屋企人朋友過嚟,可以傾吓偈食返餐飯,環境又坐得舒服!餐廳多款特色湯底,鍋底湯料高質份量都好足;有自家魚缸,海鮮夠生猛新鮮🐟仲可以即切成刺身,另外佢哋嘅手切牛肉同手打丸餃🥟都係必叫!一坐低,店員會先上一碟酸蘿蔔做小菜,特別開胃,然後再俾一個醬料盤,客人可以根據個人口味調配醬料,------------------------------🐓◖海底椰青雞湯鍋◗ $148湯底用花膠、海底椰同雞件熬煮,湯料幾多,花膠好厚滑溜,有啲似魚肚、雞件偏瘦有雞味,湯底都幾清比較養生,更能帶出食材嘅味道,點上佢哋自家製嘅辣豆瓣醬,更香!🐂◖手切封門柳◗ $368見佢作為佢呢到嘅招牌,梗係試埋!封門柳都真心大碟,牛肉肥瘦適中,花紋好靚,食落牛味都幾濃郁,手切有返少少厚度,啖啖肉更加滿足!🧆◖三寶丸◗ $110三寶丸係佢哋嘅三款手打丸類:陳皮牛肉、梅菜豬肉同墨魚丸,每款都有四粒,一次過試晒!個人最鍾意墨魚丸、其次就係陳皮牛肉丸,再到配菜豬肉丸。墨魚丸頗彈牙有鮮味;陳皮牛肉嘅牛肉係手唧,夾雜陳皮粒,味道有層次;梅菜豬肉有少少似梅菜肉飯,甜甜地有啲口感,幾過癮!🍜◖
🐓◖海底椰青雞湯鍋◗ $148

🐂◖手切封門柳◗ $368

🧆◖三寶丸◗ $110

🍜◖特色魚蓉麵◗ $48
呢個配料真係比較少見,佢完包魚肉蓉漿送上嚟,要好似整蛋糕唧忌廉咁樣,將啲魚肉唧出嚟,跌咗落啲水到就會固化,形成一條條魚麵~魚麵口感都幾彈牙,食落比較似鯪魚肉~

🥤◖Zero◗ $15

🌟Encore指數:8.3/10
2023-09-06 169 views
有左宋王臺站之後真係好方便,又再次嚟到九龍城打邊爐大邊爐啲野食好新鮮,我就必叫冬瓜瑤柱湯底,冬瓜清熱,打邊爐唔怕熱氣🤭🤭粒粒瑤柱都成個5毫子咁大,真材實料‼️難怪開業19年都屹立不倒👍傳說中的封門柳封門厚切又大片,清湯灼一灼,食入口有陣陣牛肉香味時令西洋菜餃🥟入面有驚喜🫢‼️ 餃子入面除有少少豬肉外,仲有一大粒既帶子,估唔到西洋菜配帶子係清甜好食🤤🤤🤤手打墨魚滑肉質好結實,原來手打與機打會有咁大分別,仲好有墨肉味,好食又好爽口😋值得一提既係,餐廳既調味料:豆豉辣油、豉油同酸菜等,都做得好出色,好香,呢啲都好少會食得到呀!三秒腐皮就唔洗講咁多,打邊爐必食😆呢度自己炸,無油益味😋😋

有左宋王臺站之後真係好方便,又再次嚟到九龍城打邊爐

2023-09-05 137 views
上網見到呢間火鍋店好多好評,於是就book黎試!去到見到店舖門面,只得一條樓梯,一上去發現全場爆滿,問下先知原來已經係19年嘅老店,唔怪得知都幾有水準!特別推介👅🥢節瓜鱆魚湯窩 $88唔好睇落去平平無奇,入面係由節瓜章魚同埋花膠煲埋嘅湯鍋!淡淡的章魚味令到湯底有浸鹹香,但味道又唔會搶走節瓜及花膠嘅清甜,好出色!🥢特式魚蓉麵 $48我唔想食澱粉質,魚蓉麵就啱晒啦!食落去有淡淡的魚味煙煙韌韌,幾多新意!而且過程中仲要有得玩有得食,我男朋友都食唔停呀!🥢金錢牛展 $130一上枱見到牛腱嘅花紋好靚,食落都好濃既牛味,唔會太肥,又唔韌!🥢竹笙 $90絕對唔係平時食米線嗰種竹笙,好厚又好鮮都好爽口!,夾埋充滿鹹香嘅章魚鍋,好夾呀!📍大邊爐火鍋店 (九龍城)九龍城城南道12號月

特別推介👅

🥢節瓜鱆魚湯窩 $88

🥢特式魚蓉麵 $48

🥢金錢牛展 $130

🥢竹笙 $90

📍大邊爐火鍋店 (九龍城)
九龍城城南道12號月