2022-10-12 119 views
V Point入面有好多出色餐廳,其中稻埕飯店主打精緻台灣菜。餐廳環境超級大,燈光以紫紅色為主,整體裝潢非常華麗。餐廳推出多款signature cocktail,我試左fall in love,入面既冰係圓形,味道偏甜。至於女友試左Balloon Girl,頂層有一個大氣球,外型獨特,口味頗清新。- 話梅小山藥山藥浸落話梅汁之後味道味道酸酸甜甜,非常開胃。- 白滷水九孔飽魚飽魚好大隻,肉質彈牙,而且唔會話好韌。- 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯湯上面係四粒蛋白球,我地啱啱好一人一粒🥰。南瓜湯味道清甜,入面仲有脆米、蟹肉、帶子粒,口感好豐富。- 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜餐廳用玻璃盒呈上菜式,非常型格。龍蝦肉質鮮甜,而且用左台灣鹽酥調味,旁邊既秋葵同南瓜片整到薯條咁香脆。- 黑松露鮮百合花食落口感好似薯蓉,滲透百合既清香味道,加上黑松露同奶油真係無得輸。- 鐵板香煎一口鵝肝牛小排牛小排肉質鬆軟,鵝肝味道香濃,不過自己唔太鍾意濕潤既口感。旁邊有邊爐蛋,加上用鐵板上菜,有少少好似食緊韓燒咁。- 八斗子炒飯 炒飯粒粒分明,入面有肉鬆令炒飯整體味道微甜,另外仲有多款海鮮包括帶子、蟹肉同虎蝦,食完非常飽肚。

Fall  In  Love
Balloon  Girl

- 話梅小山藥
山藥浸落話梅汁之後味道味道酸酸甜甜,非常開胃。

- 白滷水九孔飽魚
飽魚好大隻,肉質彈牙,而且唔會話好韌。
白滷水九孔飽魚

- 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯

- 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜

- 黑松露鮮百合花

- 鐵板香煎一口鵝肝牛小排

- 八斗子炒飯
八斗子炒飯

以上每一道菜同飲品都有驚喜既地方,而且服務態度好,絕對值得encore!

2022-09-19
Fall  In  Love
Balloon  Girl
白滷水九孔飽魚
2022-10-12 29 views
今日一行4人一齊食午餐,呢度既環境好靚而且食物質素高種類又多,整體非常高質!古早味佛跳牆配神品巨峰烏龍茶呢個佛跳牆好足料而且湯底清澈而味道濃郁,真係十足火喉熬制既味道!材料豐富得黎亦都好入味,即使係雞肉同瘦肉都煲到岩岩好唔會乾!加上突登有個大D既碗可以裝埋湯一齊食飯,呢個價錢食到呢個質素其實好超值! 巨峰烏龍茶有淡淡既巨峰味道唔會太甜但可以提升烏龍茶既鮮味!商務午市單人套餐Set A配柚薑米水呢個餐其實都幾抵食,有柑仔蜜,呢個類似車厘茄既前菜酸酸甜甜好開胃。九孔鮑魚肉質好彈牙而且細心地切開兩份方便食,味道清香而且都好入味!金不換干貝螺頭燉雞湯細細盅但其實將D材料既精華濃縮入碗湯到,入味又唔油膩!主菜係鳳梨牛小排,牛小排肉質好嫩又唔韌,牛肉味濃郁而且好岩送飯!最尾仲有芋圓珍珠紅豆湯,紅豆味濃又唔苦而且芋圓同珍珠都好煙韌,作為甜品真係岩岩好!台灣海山醬油炒松阪豬配飯,神品高山珍青綠茶豬肉好入味而且份量都好多,配飯食好夾又唔會過咸。豬肉既肉質嫩滑而且肉味濃,配合埋佢既海山醬一齊炒好有鑊氣!珍青綠茶好清香而且一D都唔苦,茶味甘香,好解渴!稻埕牛肉自家製手作麵配凍咖啡牛肉麵既牛肉份量多而且炆得好

古早味佛跳牆配神品巨峰烏龍茶

商務午市單人套餐Set A配柚薑米水

台灣海山醬油炒松阪豬配飯,神品高山珍青綠茶

稻埕牛肉自家製手作麵配凍咖啡

牛肉麵既牛肉份量多而且炆得好淋,雖魚未去到入口即溶但已經好出色。麵質係粗身彈牙既個一款,加上湯底飲得出有好多材料熬制而成,食落好特別又唔會太咸。凍咖啡好有誠意,配合埋適當比例既糖漿同埋奶,唔會搶左咖啡既香味又保留到奶香!

銅鑼灣登龍街越黎越多特色餐廳今日同朋友黎到v point 地庫一層試試台式fusion菜餐廳燈光幾特別 營造氣氛適合一眾朋友把酒談心融洽台式同各種食材嘅料理 淨係睇到餐牌已經覺得好吸引當然唔少得各類飲品美酒 每款都賣相精緻前菜:話梅小山藥醃製咗嘅山藥帶有話梅酸甜味咬落爽脆 係好開胃嘅小食白滷水九孔鮑魚一人一小碟 賣相精緻咬落鮮嫩 有少少嚼勁蟹肉蛋白泡泡脆米金湯相信係落咗南瓜?飲落帶有甜味 而且creamy偏西式濃湯嘅口感撈埋脆米食落好特別鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜依碟主要有各種蔬果脆片同切割咗嘅龍蝦細細件咁食 係唔錯嘅小食鐵板香煎一口鵝肝牛小排十分滿意嘅一道菜鵝肝同牛小排咬落軟綿帶有油脂香黑松露鮮百合花好西式嘅一碟有種忌廉奶香味 百合花煮得軟糯咬起來粉粉地 好特別
銅鑼灣登龍街越黎越多特色餐廳

鵝肝同牛小排咬落軟綿帶有油脂香

好西式嘅一碟
有種忌廉奶香味 百合花煮得軟糯
咬起來粉粉地 好特別

做完野收工就打算同朋友一齊去食餐好既然後翻屋企休息。路過見到呢間鋪好似好高級甘,見到菜單有午市套餐,價錢午餐來講雖然有少少偏貴,但係見到環境好似好靚甘,決定豪一下朋友叫左個稻埕牛肉手作麵,而我抱住一場來到,又未試過佛跳墻,直接就點左個最貴的,好安慰一下星期日仲要做野的心情。講真,個佛跳墻又幾足料,一盅好似好細既湯入面,可以有好多种海味,有鮑魚、花膠、海參、響螺、乾貝等等,一啖落去好補啊!滴鮑魚花膠都燉到好易入口,正仲要提下個溏心蛋,係好好食,蛋黃入口不膩。朋友話個牛肉麵都很可以,主要係有幾大塊既牛肉,牛肉又燜得好入味,好num。滴麵係比較煙韌的,但係五會好難咬,湯底清清地又夠味,總體來講係好五錯的。可能除左價錢偏貴少少,無咩缺點。呢個咖啡出乎意料的好飲,五太甜,又奶味,確實好想來多杯。
仲要提下個溏心蛋,係好好食,蛋黃入口不膩。
呢個咖啡出乎意料的好飲,五太甜,又奶味,確實好想來多杯。
2022-10-12 29 views
🦀🦀🦀大閘蟹季節,除咗自己拆蟹仲可以揀蟹粉入饌嘅佳餚,咁就唔洗自己慢慢拆蟹,可以休閒啲,仲可以食到蟹肉蟹粉同其他食物一齊食嘅層次感🥢話梅小山藥💰$55開胃前菜,山藥爽口,話梅酸甜適中🥃醉美 即 杞子黑糖老薑台灣威士忌💰$98黑糖、杞子、薑,台灣威土忌酒調配而成嘅熱中式化雞尾酒,美顏又暖心,有驅寒作用🥃醉俊 即 冰糖琵琶陳皮檸檬耶格💰$98以冰糖琵琶陳皮燉檸檬,加入耶格利口酒,有行氣活血之效,啱晒同大閘蟹一齊享用🦀金杯蟹粉海鮮羹💰$108/位湯底熬足8小時以上,有蝦、帶子、蟹粉、素魚翅製成海鮮羹,鮮味十足🉐🦀蟹粉手工麻糬酥💰$98手工菜式由台灣傳統大餅結合新穎麻糬組成麻糬酥餅,饀料係滿滿蟹粉,食落口真係一流口感,蟹粉鮮味無窮,酥餅酥脆,係巧手之作🉐🦀蟹粉一口迷你棋子💰$88以台灣地道小划包做成迷你棋子型,有白香軟綿小蒸包、有炸到金黃嘅小包,沾上滿滿蟹粉,口感豐富🉐🥢鵝不是鴨肉💰$148例牌招牌菜之一,用白滷水滷獅頭鵝,淡淡鹹香味鵝肉下有幾件滷豆腐,仲有滷蘿蔔,味道都好好🦀蟹粉魚湯泡津白💰$138新鮮津白配上啖啖蟹粉,非常爽甜鮮味,好多蟹粉😍🉐🦀蟹粉古早米糕💰$108以台灣經典古早味小食「
🦀🦀🦀

🥢話梅小山藥💰$55
開胃前菜,山藥爽口,話梅酸甜適中

🥃醉美 即 杞子黑糖老薑台灣威士忌💰$98

🥃醉俊 即 冰糖琵琶陳皮檸檬耶格💰$98

🦀金杯蟹粉海鮮羹💰$108/位

🦀蟹粉手工麻糬酥💰$98

🦀蟹粉一口迷你棋子💰$88

🥢鵝不是鴨肉💰$148例牌
招牌菜之一,用白滷水滷獅頭鵝,淡淡鹹香味
鵝肉下有幾件滷豆腐,仲有滷蘿蔔,味道都好好

🦀蟹粉魚湯泡津白💰$138
新鮮津白配上啖啖蟹粉,非常爽甜鮮味,好多蟹粉😍🉐

🦀蟹粉古早米糕💰$108
以台灣經典古早味小食「筒仔米糕」為創作
意念,將油蔥、豬肉、蝦米等拌入糯米飯中,再配上蟹粉,口感煙韌

🥞黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抺茶冰淇淋💰
同是招牌款式之一,勁大份勁鬆軟,軟綿Soufflé pancake入面係滿滿軟滑忌廉,配抹茶雪糕抹茶蕨餅

🐖松板豬Lunch Set
似係咕嚕汁炒嘅豬肉片,溏心蛋好有酒香,出色

🥣古早味佛跳牆(台梗米)飯
佛跳牆好足料,有瑤柱、鮑魚、響螺、花菇、雞肉、瘦肉、金華火腿
滋補滋潤,湯底清甜

🍵跟餐 神品巨峰烏龍茶

🚩稻埕飯店 (V Point) (銅鑼灣) @daocheng_
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地庫
2022-10-09
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2022-10-11 21 views
依間餐廳係地庫,貌似係新式台灣野。我嗰一款嘅巨風烏龍茶好有提子香味,幾驚喜。而且又可以添熱水,好抵飲。奇幻世界嘅底係whiskey, 但其實酒味唔重,而且好多水果,多左d 果味,幾易入口同清新。食生果(橙、士多啤梨,搞檸,菠蘿)反而重少少酒味,可能浸住太耐鮑魚幾有咬口,同埋幾大隻。影相嘅時候都唔覺佢切開咗一半,食落先知。依個做法幾細心,因為如果成隻唔切開嘅話,太大隻,女士食起上嚟會冇咁優雅鵝肝好香,牛肉好重牛味。佢仲有個爐邊蛋為住,感覺會比較fusion 龍蝦入面嘅菜都係脆口的,小朋友應該勁鐘意。而且我平時都唔鐘意秋葵滑潺潺,但依個炸左就完全冇個種滑滑嘅感覺黑松露百合好重奶油,而且上面係有金箔。百合食起上嚟好粉。

依間餐廳係地庫,貌似係新式台灣野。

黑松露百合好重奶油,而且上面係有金箔。百合食起上嚟好粉。
2022-10-10 17 views
阿女放假同我去銅鑼灣行街食飯,之後去登龍街搵餐廳食晚餐,行到V Point 見到稻埕飯店,比佢哋嘅門口格調吸引住,係我最鍾意嘅紫色做主調,餐單提供台灣菜,阿女和我都想入去試吓!步入餐廳,全店奪目的紫紅色燈光非常耀眼,還有擺設了一顆巨型的楓葉樹做裝飾物,十分美麗又浪漫,是絕佳的打卡位置。餐牌提供創意台灣菜和特色雞尾酒。前菜話梅小山藥:用台灣話梅汁浸泡淮山48小時,味道酸酸甜甜,十分爽口又開胃。 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯 :有大大個蛋白泡泡,白雪雪好滑溜。金湯係用南瓜湯做湯底,加埋蟹肉、帶子、蝦肉等海鮮,味道鮮甜美味,加入脆米增加左口感!黑松露鮮百合花:用新鮮百合和忌廉奶油慢煮,再加入清香的黑松露,入口creamy,黑松露的香味在口腔中徘徊,十分美味!八斗子炒飯 :材料豐富,有虎蝦、北海道帶子、蟹肉及蟹子等海鮮,配以台灣上等台梗9號米做炒飯,再加上鵝肉及台灣原味肉鬆,充滿台式風味,Cocktail寶島濃情:以台灣噶瑪蘭氈酒(Kavalan Gin),配上時令台灣白玉苦瓜,果味濃郁。當鳳梨遇上冧酒:台灣出產的鳳梨甜度較高,配上冧酒,味道酸酸甜甜!

Cocktail
2022-10-09 23 views
上星期同家人去銅鑼灣稻埕飯店食dinner,首次幫襯吾知味道夠吾夠我地呢?環境好大,坐得好舒服。而且仲有紫色燈光,令整個餐廳充滿高級感覺,又可以作打卡點。白滷水九孔鮑魚:鮑魚好大隻,起初以為甘大隻口感一定好硬好難咀嚼,之後食落口感反而好彈牙!店員更細心切開,大大方便進食。白滷水無左平時啡色,味道帶少咸,味道好夾。鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜:上枱時已被佢既外觀吸引住!龍蝦肉質彈牙,鮮味十足。另外更有米通、炸南瓜、炸秋葵作伴,口感脆卜卜,越食越上癮啊!蟹肉蛋白泡泡脆米金湯:依款湯好值得推介!材料相當豐富又鮮味,包括蝦肉、帶子、蟹肉。湯底充滿蟹肉鮮味,南瓜味夠晒甜。上層既蛋白泡泡口感好似氣泡一樣,幾特別。鐵板香煎一口鵝肝牛小排:牛小排煮到半熟狀態,口感軟硬適中,牛味香口,滲出牛脂!鵝肝入口即溶,味道咸咸地,旁邊有少少蛋邊食添。八斗子炒飯:超級推介炒飯!材料同樣豐富,包括帶子、蟹肉、蟹子、豬肉鬆、皮蛋、鵝肉⋯炒飯粒粒分明,味道非常香口!大蝦插起中間,而口感彈牙實肉又鮮甜啊!氣球小女孩:賣相夠晒精緻,店員會系客人面前整出一個煙球,然後輕輕一碰,煙球就消失,令杯上有層煙霧,再加入帶燈既冰粒,用黎打卡

氣球小女孩:賣相夠晒精緻,店員會系客人面前整出一個煙球,然後輕輕一碰,煙球就消失,令杯上有層煙霧,再加入帶燈既冰粒,用黎打卡影相一流!味道方面,酒精濃度吾太高,有啲似西柚味。

金鳳仙子:沙冰打得好幼細,菠蘿味清新突出!入口即溶,滲出酒香,易入口,岩哂宜家天氣熱降溫。
2022-10-09 24 views
是日慶祝長輩生日,4個人黎左稻埕飯店吃晚飯,最後得到既評價好正面。首先餐廳環境寬敞,特別一讚係侍應生服務水準好好,每一道菜上台都會稍作介紹。前菜試左話梅小山藥同白滷水鮑魚。山藥酸酸甜甜好開胃,鮑魚入味唔韌。蟹肉蛋白泡泡脆米金湯:色香味俱全既南瓜湯。鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜:龍蝦唔黏殻,龍蝦肉好大舊,擺碟好精緻?炸豆、炸秋葵、炸南瓜都好香脆!黑松露鮮百合花:第一次食新鮮既百合花,唔係甘容易搵到新鮮百合花入饌,加左黑松露好香但又唔會蓋左百合花鮮味,仲有金箔,讚!香煎一口鵝肝牛小排:鵝肝靚,牛小排入味!八斗子炒飯:非常之香!料頭十足而且份量都唔小。

蟹肉蛋白泡泡脆米金湯:色香味俱全既南瓜湯。

香煎一口鵝肝牛小排:鵝肝靚,牛小排入味!

八斗子炒飯:非常之香!料頭十足而且份量都唔小。

2022-10-07 49 views
好早之前見過朋友post豆腐花甜品拼盤已經好想試😆以前得K11一間分店,近幾年係銅鑼灣都開設分店🥢OpenRice 有網上訂座,唔難book,就算假日午餐時段,即日訂都仲有位。餐廳係大廈嘅地庫,地面入口職員會用無線電同下層餐廳職員溝通,坐扶手電梯到餐廳,就會即刻有職員帶位👍🏻餐廳入面好粉紅😅影啲相都變哂粉紅色😅假日都有午市套餐,想豐富啲可以考慮商務午市套餐,套餐睇唔岩的話,都可以散叫。氣球小女孩 ($108)Gin+西柚+檸檬+烏龍茶好適合打卡嘅飲品,職員會即刻整一個「汽球」係飲品上面🎈🤣然後又要客人督爆佢,再放食用花😂😂視覺效果爆分😂酒味唔係好濃,唔嗆喉,易入口👍🏻花雕藥膳雞捲 ($82)雞肉好嫩好滑,有淡淡藥材味。無骨,無肥膏👍🏻份量比想像中大,有8件雞捲,每件都厚身。紅燒牛三寶自家製手作麵 ($108)有牛腱、牛肚、牛筋、紅蘿蔔、白蘿蔔,麵係厚身粗麵。湯底好惹味,配料全部大大件,連蘿蔔都好甜,粗麵係手作麵,比較彈牙。鵝不是鴨肉(台梗米)飯 ($128)米飯係偏乾身嘅飯👍🏻,我個人鍾意乾身睇到一粒一粒嘅米飯,有時好怕啲飯煮到好濕。鵝肉底下有豆腐,另配有少量芽菜。鵝肉好香,唔會好肥,

餐廳入面好粉紅😅影啲相都變哂粉紅色😅

氣球小女孩 ($108)
Gin+西柚+檸檬+烏龍茶
好適合打卡嘅飲品,職員會即刻整一個「汽球」係飲品上面🎈🤣
然後又要客人督爆佢,再放食用花😂😂
視覺效果爆分😂
酒味唔係好濃,唔嗆喉,易入口👍🏻

花雕藥膳雞捲 ($82)
雞肉好嫩好滑,有淡淡藥材味。
無骨,無肥膏👍🏻
份量比想像中大,有8件雞捲,每件都厚身。

紅燒牛三寶自家製手作麵 ($108)
有牛腱、牛肚、牛筋、紅蘿蔔、白蘿蔔,麵係厚身粗麵。

鵝不是鴨肉(台梗米)飯 ($128)
鵝肉底下有豆腐,另配有少量芽菜。鵝肉好香,唔會好肥,同樣無骨🤪

紅棗杞子桂圓米水 (加 $12 升級)
所有午餐都包一份菜同指定飲品。
選擇唔算好吸引,有啲睇落似台式飲品嘅茶,都係熱嘅。職員解釋,因為係茶包嚟,所以無凍。
平時除咗飲 CheckCheckCin 嘅米水之外,都好少見到其他地方有米水。竟然俾我係哩度見到,一於試下。
顏色係奶白色,飲落甜甜哋,又幾好飲喎。感覺好健康,飲咗唔會有好大負擔😂

係唔同食評都見到個舒芙蕾班戟,睇落好吸引😍,但實在太飽,無辦法試到。
餐廳近門口位置有間獨立VIP房,入面可以唱k 🤣餐廳其他位置都有好多打卡位😆,可以預少少時間去影相📸️
食物份量偏大份,如果想試多啲嘢,就要揾多幾個人一齊去😛
職員好有禮貌,座位好寬闊,人流唔多,坐得舒肥,不過假日都咁靜🤔🤔🤔唔知夜晚會唔會旺啲。
2022-10-01
$200 (Lunch)
2022-10-06 98 views
今次來到銅鑼灣覓食,約咗舊同學試下登龍街呢間台菜。 餐廳就喺v point地庫,好容易搵 ,入到餐廳首先已經有好多霓虹燈,好有feel,好啱打卡,入到去環境好大好多個卡座。我哋十二點左右去到,有好多lunch set可以揀。稻埕牛肉自家製手作麵我就叫咗一個牛肉麵,嚟到賣相好好, 好大碗 ,湯底好濃郁但唔會過鹹, 佢嘅手作麵好煙韌同埋掛湯,牛腩畀咗好多塊,用筷子一夾就已經可以分開,勁嫩滑呢個set仲會包埋台式醬油鵝仔菜 ,菜好新鮮好脆,餐飲嘅咖啡味香濃,微苦商務午市單人套餐set A黑糖醋釀柑仔蜜呢個前菜好開胃 酸酸甜甜白鹵水九孔鮑魚鮑魚做得好出色,一啲都唔會韌,輕輕咬幾下就可以分開到金不換干貝螺頭燉雞湯呢個雞湯嚟到超熱,用一個迷你湯盅裝住,超濃雞味,一飲就feel到勁滋補,入面仲有好多材料,螺頭等等可以一齊食燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排主菜係呢一個牛小排,嚟到賣相好靚,鳳梨同牛小排互相疊住擺放, 台灣鳳梨果然好甜好多汁,牛小排都有好多塊,仲有好香嘅燒烤香味,牛味都濃郁芋圓珍珠紅豆湯仲有配埋呢一個甜品,紅豆湯香甜,芋圓做得好出色,煙韌得到原材料嘅味道,珍珠好煙韌,完全不輸甜品店嘅甜品質素柚薑

我哋十二點左右去到,有好多lunch set可以揀。

稻埕牛肉自家製手作麵

商務午市單人套餐set A

黑糖醋釀柑仔蜜
呢個前菜好開胃 酸酸甜甜

白鹵水九孔鮑魚
鮑魚做得好出色,一啲都唔會韌,輕輕咬幾下就可以分開到

金不換干貝螺頭燉雞湯

燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排

芋圓珍珠紅豆湯

柚薑米水
跟餐飲品我哋揀咗熱嘅 飲落薑味唔會好重,柚子味更濃,飲落暖胃潤喉
Lunch
  • 燒香金鑽鳳梨芭樂安格斯牛小排
今晚約左朋友食飯吹水,一行四人去左銅鑼灣一間充滿台灣情懷,簡直係華燈初上mode(入口有好久不見字)🤣。在紫紫紅紅的燈光下,坐位寬闊,空間感夠👍🏻,先來杯Summer cocktail(有威士忌、橙、菠蘿、檸檬)正😋,朋友叫左杯氣球小女孩,店員比演吹波波,幾得意👏🏻。之後來個蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯,這個不得了,面頭的蛋白泡泡食落質感有如棉花糖一樣,湯濃厚加上脆米卜卜脆,堅正👍🏻👍🏻。滷水九孔鮑魚,賣相得睇,食落口鮑魚彈牙,滷水汁又正👏🏻,再來個鹽酥波士頓龍蝦脆角,用個透明膠盒子,幾精緻,龍蝦加上脆米餅及脆南瓜同秋葵,夠特別😋。之後是鐵板香煎鵝肝美國牛小排,鐵板旁邊有蛋圍邊,鵝肝香醇濃厚,不過唔好食咁多膽固醇高🤫,但最後都係清左碟🤣。八斗子炒飯,有隻大虎蝦放面,有氣勢,炒飯配上帶子、肉鬆,蟹肉等等,口感非常豐富,的確係食飯吹水好地方👍🏻。
  • 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯
  • 白滷水九孔鮑魚
  • 氣球小女孩
  • 八斗子炒飯
2022-10-04 24 views
為咗慶祝朋友脫離苦海,特登帶佢黎食好西!餐廳好有華燈初上嘅feel,打卡一流!話梅小山藥一上菜以為係甜品,點知原來係前菜😂淮山好爽脆,仲要酸酸甜甜咁勁開胃!白滷水九孔鮑魚另一前菜,鮑魚幾入味,同好彈牙好爽口,下面仲有甜不辣配埋一齊食,口感好豐富!蟹肉蛋白泡泡脆米金湯呢個好精緻下,岩晒打卡🤭 飲落除咗會食到一絲絲嘅蟹肉、瑤柱,仲會食到脆米粒,再加上甜甜嘅南瓜味,呢個口感真係不得了!鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜龍蝦嘅份量比想像中多,除咗龍蝦之外,仲有秋葵南瓜米通,全部都炸到好酥脆好香口,食到停唔到口!平時唔食秋葵嘅我都覺得炸過嘅秋葵非常可以🤓黑松露鮮百合花平時煲湯就食得多百合😂但用喺料理都真係第一次見,幾得意咁就叫嗌黎一試🧐口感幾creamy,啖啖都食到黑松露香,個人覺得值得一試!鐵板香煎一口鵝肝牛小排呢個係我是日至愛🥰 牛小排煎到岩岩好唔會過熟,所以食落都幾軟稔唔會韌,加埋鵝肝一齊食仲驚喜,鵝肝入口即溶,仲好重油香!執鞭仲有邊爐蛋,勁得意🤭八斗子炒飯好足料同都幾大份,大大隻虎蝦再加上有肉鬆、帶子、鵝肉、蟹肉、蟹籽去炒,整體炒得比較乾身,岩晒我口味🤓蜂蜜金鑽鳳梨汁喺咁嘅環境其實應該飲返杯,不過

白滷水九孔鮑魚

蜂蜜金鑽鳳梨汁
喺咁嘅環境其實應該飲返杯,不過自己好少飲酒,就揀咗無酒精同我至愛嘅金鑽鳳梨☺️ 好fresh同唔會係好假嘅菠蘿味👍🏻

三個酒鬼朋友就分別叫咗氣球小女孩、巨峰烏龍同金鳳仙子Cocktail,估唔到呢度嘅cocktail都幾岩我飲,酒味不太重,夠晒fresh但又唔會得個甜字~
2022-10-04 40 views
約咗朋友去銅鑼灣行街,就想試下呢一間台灣餐廳, 一入到去,裝修好靚,好有格調,而且環境衛生, 侍應服務周到。我哋叫咗幾個餐, 第一個係古早味佛跳牆, 佛跳牆入面材料好豐富喎,又有鮑魚,魚翅,花膠,豬肉, 海參,明目魚,份量都好多, 真係好足料, 而且都好好味,鮑魚彈牙,海參軟淋,魚翅膠口,而且個湯好濃味,所有食材嘅精華都落曬個湯裏面,飲落去味道好濃厚, 好順口,令人不禁一啖接一啖,而餐所配的神品巨峰烏龍茶,入口順滑,烏龍味唔會搶過提子的味道。第二個餐係台灣海山醬油炒松阪豬配飯, 嚟到賣相好吸引,份量都好多,松阪豬彈牙,豬肉味濃,配上小小蕃茄甜味, 同菇一齊炒, 個口感更加上一個層次,跟餐飲品一杯神品高山珍青綠茶,清雅自然的味道, 餘韻無窮。同行朋友都嗌咗個牛肉麵,同商務套餐,賣相都睇落好吸引,下次都一定返去再試下其他款式。

同好姊妹約左次double date👭👭就大家都方便,我地約去銅鑼灣食野✨見到登龍街有間超有氣氛既台灣菜餐廳!環境打卡,食物又吸引,一於入去試試🤎掃完針卡,先要落一條扶手電梯🛗落到去環境昏暗,仲有紫紅色既燈光,好有情調🌹💜另外仲有唔少打卡位,包括幾棵粉紅色樹、霓虹燈字句等等,好別緻✨座位方面都夠寬闊,幾個人傾足成晚計都自在舒適🤗❥ 話梅小山藥 $55入口爽脆,味道酸酸地,好開胃!前菜之選❣️❥ 白滷水九孔鮑魚 $238有4隻鮑魚,一人一隻😋鮑魚煮得好淋,白滷水仲入晒味,下面墊左一塊齋肉,味道好夾之餘,又有創意😆❥ 蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $138賣相吸引,4粒蛋白球浸在南瓜湯之中,店員俾我地打卡後,細心咁幫我地裝上碗飲用🥰南瓜湯味道清甜,材料豐富,有蛋白球、蟹肉、帶子等等,口感好好👍🏻我地4人每人平均分到2碗,好滿足😚❥ 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜 $328好有創意既菜式❤️❤️用玻璃盒裝住,好吸睛!鹽酥波士頓龍蝦份量都幾多🦞配上蔬菜乾,包括脆米、脆南瓜、脆秋葵!超級香口😍❥ 黑松露奶油鮮百合花 $138黑松露味香濃!好creamy,同百合花味道好夾!❥ 鐵板香煎一口法國鵝肝美國牛小排 $3
同好姊妹約左次double date👭👭
就大家都方便,我地約去銅鑼灣食野✨
見到登龍街有間超有氣氛既台灣菜餐廳!
環境打卡,食物又吸引,一於入去試試🤎

掃完針卡,先要落一條扶手電梯🛗
落到去環境昏暗,仲有紫紅色既燈光,好有情調🌹💜
座位方面都夠寬闊,幾個人傾足成晚計都自在舒適🤗

❥ 話梅小山藥 $55
入口爽脆,味道酸酸地,好開胃!
前菜之選❣️

❥ 白滷水九孔鮑魚 $238

❥ 蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $138
我地4人每人平均分到2碗,好滿足😚

❥ 鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜 $328
好有創意既菜式❤️❤️用玻璃盒裝住,好吸睛!
鹽酥波士頓龍蝦份量都幾多🦞
配上蔬菜乾,包括脆米、脆南瓜、脆秋葵!超級香口😍

❥ 黑松露奶油鮮百合花 $138
黑松露味香濃!好creamy,同百合花味道好夾!

❥ 鐵板香煎一口法國鵝肝美國牛小排 $328
牛小排牛味香濃🐮入口軟腍,仲充滿油脂香,每一啖都好滿足!

❥ 八斗子炒飯 $158
炒飯控必叫🍚😚😚😚
賣相好靚,有大大隻虎蝦!
炒飯既材料都好豐富,有北海道帶子、鵝肉、蟹肉、蟹籽、豬肉鬆😍
因為有大量肉鬆,炒飯味道偏甜❤️
而飯底粒粒分明,係好高質既炒飯~

❥ 𝘽𝙖𝙡𝙡𝙤𝙤𝙣 𝙂𝙞𝙧𝙡 🎈$108
非常推介大家試下呢杯cocktail✔️✔️✔️🤩
勁IGable🎈✨✨✨
店員首先會喺飲品上加個小氣泡⚪️
之後再放入識發光、會變色既冰塊🧊
感覺好夢幻😍
Cocktail以Gin, Fresh Grapefruit, Fresh Lemon,
Oolong Tea調製而成,容易入口,平時唔太飲酒既我都handle到🤣

❥ 𝙎𝙪𝙢𝙢𝙚𝙧 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡 $138
好大杯,賣相勁有Summer feel🍹
用左台灣著名既Kavalan Whiskey,再混合橙、金鑽菠蘿、檸檬,水果味道突出🍊🍋
好refreshing!

❥ 𝙋𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝘿𝙖𝙞𝙦𝙪𝙞𝙧𝙞 $88
選用台灣金鑽風梨,混合埋Rum制成既cocktail,充滿果香❤️

❥ 玫瑰蘋果冰沙奶蓋 $42
無酒精飲品都有大量選擇❤️
呢杯奶蓋層好厚,入口細滑!
沙冰清新解渴,唔會太甜☺️
2022-09-26