2018-11-02 1004 views
話說早前去過越男仔的大埔店,覺得好食又抵食,所以這次來到旺角,就來總店試試~ 原來這店相當細間,開放式的廚房以及吧枱位,有如一間日式拉麵店格局. 這店沒有下午茶餐,選了主菜,可加配小食及飲品,應該是旺角租金太貴的關係了. 越式生牛肉牛骨湯河粉 ($62) 先呷一口湯,湯底熱燙香甜,不會過鹹. 牛肉嫩滑且偏瘦,配上滑滑的河粉,是一客幾有水準的越式湯河~ 鴛鴦雞飯 送秘製清雞湯 ($82) 鴛鴦雞飯即海南雞& 牛油雞扒,海南雞雞肉嫩滑,不過如果是去了骨則更好; 牛油雞扒則太油膩,油份太多,個人不太喜歡. 至於雞油飯熱辣可口,有水準! 越式素春卷 (正價 $49 跟餐$42) 即炸的素春卷,內裡有木耳、胡蘿蔔& 粉絲等,以爽脆生菜捲着吃,既清新又可解油膩感~ 凍香茅薑蜜 (正價 $38 跟餐$29) 薑蜜就飲得多,但加埋香茅就未試過! 薑蜜不會過甜,配上香茅獨有的香氣,原來都幾夾的,個人幾喜歡. 雖然餐廳細細,但食物即點即製,都幾有heart的.旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下8號舖24889191

越式生牛肉牛骨湯河粉 ($62)

鴛鴦雞飯 送秘製清雞湯 ($82)

越式素春卷 (正價 $49 跟餐$42)

凍香茅薑蜜 (正價 $38 跟餐$29)

雖然餐廳細細,但食物即點即製,都幾有heart的.

旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下8號舖

2018-10-30 548 views
是日同朋友去了旺角行街,經過廣華街的時候,見到呢間餐廳早前電視台到訪過,於是就入去試下。餐廳入面大概有20個位左右,是小店來的,我地被安排坐近廚房位置的bar枱。店員還為我們介紹了菜牌,很親切。我們二人共店了兩個粉、兩個小食同兩杯飲品,足以食到飽住個肚走啦!海膽手撕雞檬紙卷,這個小食夠創新,平時食越南野絕對唔會食到有海膽既紙卷。海膽鮮甜,紙卷中間有手撕雞同埋夾有少少酸蘿蔔,很開胃,層次豐富!法式芝心蝦多士,芝麻多士中間夾有流心既芝士同埋蝦膠,蝦膠彈牙有蝦味,配上芝士一齊食,口感非常豐富。而且多士亦不會炸到好油!招牌海鮮椰汁酸湯檬粉,海鮮包括了生蠔、海蝦及青口。湯底很特別,好少在越南餐廳能夠食到有酸湯,湯底飲落去有點像沒有辣的冬蔭功,帶有香茅味,飲落去不會有滯的感覺。海鮮也很新鮮,蝦非常鮮甜彈牙。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉,四寶包括了扎肉、豬扒、豬頸肉同埋脆豬肉粒。湯底很濃,有D似飲緊羅宋湯,很開胃。扎肉有微微的烤過,帶出左扎肉既味道,豬頸肉不會很肥,脆豬肉粒咬落脆脆地又細細粒,可以一口咁食,而豬扒亦不會太「鞋」,很入味!青檸梳打,用上泰國牌子的梳打水,飲落酸甜,很醒胃。而且擺法亦很特別。

招牌海鮮椰汁酸湯檬粉

青檸梳打
越式咖啡(凍)
越式咖啡(凍),這個是朋友飲的,所以我就唔知佢既味道啦!

總括黎講雖然座位不多,我們7點半左右到達都已經很多客人,食物夠新穎,打破平時食越南野的框框,食物份量亦不少,店員態度亦很親切,所以有機會一定會再黎呢間餐廳試下其他菜式!
2018-10-29
$200 (Dinner)
招牌海鮮椰汁酸湯檬粉
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
📍旺角📍抵食❗️人氣海膽+手撕雞♥️檬紙卷🤤之前睇openrice就係俾呢個海膽+手撕雞檬紙卷吸引住😍一早就bookmark咗,一定要去試下,究竟海膽+手撕雞係點😆😆其實係越南米紙卷嘅做法,上面舖滿鮮甜嘅海膽,下面就係手撕雞+青瓜+生菜+薄荷葉🌿一定❗️一定❗️要一啖放入口食🤤個口感超豐富,有海膽嘅鮮味,再加惹味嘅手撕雞,配埋青瓜絲同生菜,超級開胃😍😍❗️❗️❗️之後仲叫咗招牌椒鹽軟殼蟹,上枱個陣已經好多陣椒鹽味❤️食落好脆卜卜,仲有好多紅椒,好惹味🤤同埋個招牌生蠔藍青口椰汁酸湯湯檬粉🍜隻隻青口都大大隻,仲有幾隻好鮮甜嘅生蠔,好重蠔味,真係有啲意外🤣估唔到一個湯檬粉用料都咁落本👍🏻不過杯雙檸紅茶偏淡,可能係因為啲嘢食都偏濃味,所以就想淡啲,清清喉嚨咁😌但整體都幾好食😎
📍旺角📍抵食❗️人氣海膽+手撕雞♥️檬紙卷🤤
同生菜,超級開胃😍😍❗️❗️❗️

招牌生蠔藍青口椰汁酸湯湯檬粉

雙檸紅茶
招牌生蠔藍青口椰汁酸湯湯檬粉
今日有朋友生日,咁大家都中意越南野食就士旦揀左間越南野。出面廣告就賣緊呢個炙燒扎肉同埋手撕雞米湯檬。咁入到去就當然叫一碗黎試下,又唔係話唔好食,不過真係有啲失望。湯好似喇沙湯,因為用椰汁,但係冇喇沙湯咁惹味,但係又失去左越式湯底嘅香料味道,最後邯鄲學步,兩頭唔到岸。☹️☹️非常可惜。另外我地又叫左個窩蛋牛肉生菜包撈檬,呢個終於食得返平時食開越南野嘅味道😂😂本身入黎就係想食越南野,所以對呢個撈檬嘅評價都會高啲。其中窩蛋牛肉生菜包幾特別。咸辣嘅牛肉用菜包住,即刻覺得好fresh,食落冇乜罪惡感🙊🙊最後咸檸七,好淡。似溝左水。而且面到有層油,好影響觀感。總結,不過不失。

最後咸檸七,好淡。似溝左水。而且面到有層油,好影響觀感。

總結,不過不失。

扎肉手撕雞湯檬
窩蛋牛肉生菜包撈檬
咸檸七
蝦多士
2018-10-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
窩蛋牛肉生菜包撈檬
蝦多士
  • 法式芝心蝦多士
2018-10-24 598 views
之前有電視介紹過這位越男仔,所以即管去搵下這個越男仔有幾好。舖面細細的,只得數十個座位,設開放式廚房,以吧枱設計為主,所以清楚見到廚房內的煮食環境,很乾淨整齊,大家都食得開心放心。牆上貼上一些攪鬼字句。雖然地方細細,但餐牌款式都有不少選擇,還有特式的粉麵及小食,還可以自選湯底及配料,更有一款岩自己的。餐廳的招牌是椰汁酸湯,當然要試一下吧,配料選了滑雞,上枱熱啦啦,大大碗,滑雞的確很滑,無骨,無皮,岩晒我們怕肥的一族。招牌椰汁酸湯的確好味,有椰香味,酸酸咪咪的,湯面還配上洋蔥, 乾蔥, 令湯底更香,配上比較吸湯的金邊粉,好味。老公選了胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉,四寶包括扎肉,豬扒,豬頸肉及脆豬肉,份量十足,岩晒食肉獸的朋友。紅蕃茄湯底濃郁香甜。牛油雞翼,坐係吧枱前,望住廚房新鮮炸起的,粉漿不會太厚,外層脆卜卜,肉質仍然嫩滑。手撕雞檬紙卷,平時的米紙卷是將所以材料包起的,但這個越男仔就攪攪新意思,將雞絲堆放於檬紙卷上,幾特別!食越南野,當然要支青檸梳打配一配吧!

招牌椰汁酸湯滑雞湯金邊粉

蒜容牛油雞翼

手撕雞檬紙卷

食越南野,當然要支青檸梳打配一配吧!
青檸梳打
2018-10-23
$125 (Dinner)
招牌椰汁酸湯滑雞湯金邊粉
蒜容牛油雞翼
  • 椰汁酸湯滑雞配金邊粉
2018-10-19 34 views
自己未去過越南🇻🇳旅行 但就一直好鐘意食越南菜 前幾日朋友提起話上次食過唔錯就叫我同佢再去食 咁我當然唔會拒絕❌「越男仔」店名玩味十足 相信唔少人會比佢個名吸引咗 餐廳地方唔大 但有種幾溫馨舒服既感覺 牆既周遭都貼滿咗唔同既相片 大多都係餐廳美食推介 相當有趣😚雞翼🐔有三款 我地嗌咗款蒜香牛油味 有濃濃既牛油香 雞翼肉嫩 咬得出一絲絲既雞肉 亦唔算太油膩 係會想encore既選擇🤩朋友點左杯凍咸檸柚子蜜 咸檸檬🍋酸酸咪咪 加上柚子蜜甜甜地 無任何衝突 好岩依個秋涼既天氣🍂 潤喉一流皇牌拼盤📣係我地想試多幾款小食既選擇 包括咗三樣 無骨鳳爪 蒜香牛油雞翼 同埋越式素春卷 份量岩哂兩個女仔👭食 米紙卷厚薄岩岩好 素春卷食落唔單調 反而幾有飽滿感 無骨鳳爪微辣 帶點酸 相當開胃兼惹味💃🏻主食我地點咗8號 生牛肉🍖拼滑雞拼扎肉拼牛丸牛骨湯菜 內容睇名都夠哂豐富 材料有齊生牛肉 扎肉 滑雞 牛丸同牛骨湯 份量都好大碗 鐘意既話可以加粉 但我地就怕飽又想試多幾樣就無加 生牛肉口感滑嫩 牛丸夠牛味 彈牙 滑雞都幾好食 湯頭清甜 配埋入面既生菜可以將成碗湯飲哂👍🏻👍🏻
2018-10-04 50 views
今日放工同老公去廣華醫院探患病的姨婆,還好姨婆病情不嚴重,不阻姨婆休息,我們逗留一陣就離開,老公說食埋晚餐至回家,記起附近有食越南菜的越男仔分店,之前在銅鑼灣食過好好味,今晚就去旺角分店回味一下吧!旺角分店地方不大,但都整潔。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉,材料有扎肉、豬扒、豬頸肉、脆豬肉,份量都好大碗,豬扒、豬頸肉、脆豬肉都入味有口感。湯底是用新鮮蕃茄和洋蔥豬等熬製,濃郁香甜,檬粉幼滑,吸收了蕃茄濃湯,十分惹味!招牌生蠔椰汁酸湯湯檬粉:生蠔新鮮又大隻,湯底鮮甜帶酸味,椰汁味香,檬粉配芽菜,幼滑得來又爽口。法式芝心蝦多士:外層沾滿芝麻炸得酥脆,蝦膠彈牙,中間的芝士流心好惹味。蒜香牛油脆雞翼:外層香脆,肉質鮮嫩,牛油味香濃。咸檸七喜:咸檸檬酸中帶咸,配七喜好夾。
蒜香牛油脆雞翼:外層香脆,肉質鮮嫩,牛油味香濃。
咸檸七喜:咸檸檬酸中帶咸,配七喜好夾。
2018-09-26
  • 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
  • 法式芝心蝦多士
  • 招牌生蠔椰汁酸湯湯檬粉
越南🇻🇳近年成為不少旅客的熱門旅遊之選,雖然我仲未有機會去越南,但對越南菜絕不陌生,偶爾也會找找尋訪香港好吃的越南菜 朋友推介我到這間越南店子,搜尋下才發現原來玩「食字」店名—越男仔在港九新界已有四間分店🔍 我也太遲發現吧位於旺角食街廣華街內,店鋪地方狹小,沿牆左右的吧枱設計,像日式的拉麵小店,眼看幾乎坐無虛席,雖然座位不多但人流轉得很快,所以不用擔心沒位店鋪帶點潮意且別具特色,有不少香港特色的潮語/口頭禪牆上貼滿一張張的即影即有相片,有些更是打了卡並有哂#Hashtag的IG美食帖子,這樣除了可以吸引食客注意外,光看這些美食相經已令人垂涎三尺🤤 客人若在餐牌都找不到自己的心水,絕不要緊,餐廳貼心地讓客人從湯底、配料、醬汁及粉麵中自選搭配,十足車仔麵咁,製作到一碗100%「度身訂造」的越南風味粉這杯青檸梳打的容量已令我很滿意,用上泰國🇹🇭原枝冰凍過的梳打水倒插在透明杯內,賣相很美,青檸酸酸加上氣泡持久的梳打水,絕對是吃越南菜的不二之選這道法式芝士蝦多士可謂店家必點菜,更獲得高雄得獎菜的殊榮,外形呈三角形,用麵包包裹著爽口鮮味的蝦膠🦐,炸至吸引的金黃色,面層全是滿滿的白芝麻,濃郁的芝麻香

店鋪帶點潮意且別具特色,有不少香港特色的潮語/口頭禪

這道法式芝士蝦多士可謂店家必點菜,更獲得高雄得獎菜的殊榮,外形呈三角形,用麵包包裹著爽口鮮味的蝦膠🦐,炸至吸引的金黃色,面層全是滿滿的白芝麻,濃郁的芝麻香極為香口,中間半溶的芝士、芝麻和蝦膠互相輝映,口感層次多變豐富!只是貪心的我略厭芝士不夠多🧀

招牌海鮮椰汁酸湯檬粉絕對是我私心推介,光是湯頭已經令我著迷了,呷一啖先是酸酸咪咪,很重椰奶味🥥 越南檬粉幼身順滑,配上滑喉開胃的酸湯、新鮮海鮮,加上紫洋蔥,蒜片等香料真教人欲罷不能,把湯底清光😋

半生熟的生蠔大大隻,吃起來時十分過癮,原殻藍青口都新鮮,不要以為大蝦頭只是陪襯而忽略它,啜下去有驚喜,仲內藏蝦膏🦐

另外再點了「必食」的招牌椒鹽軟殻蟹🦀 隻蟹頗大隻,有點像港式避風塘做法,炸得不會很油膩入口鬆脆,蟹肉鮮味絕不是霉霉的,配埋帶辣的紅椒粒,惹味非常😋

作為海膽控看到海膽春卷完全是心心眼😍 本身越南春卷做得很讚👍🏻 春卷酥脆香口,餡料紥實豐富,而且調味恰好,主角海膽沒有將貨就價,海膽的份量一點也不吝嗇,鮮甜不腥,選用海膽聽落有很大的衝擊感,卻為這道傳統越南小食帶來不一樣的口感,反而我很欣賞其大膽創新

值得一讚的是小店即叫即製,雖然等候時間長了,企吃到熱辣辣剛做好的菜式,這點對我來說已很加分,加上菜式有創意,連素食者的需要都照顧埋,看來我又多間心水吃越南菜的餐廳🍴
  • 招牌海鮮椰汁酸湯檬粉
2018-10-03 45 views
我好鐘意食越南野,但香港既越南野食花款好少,有時都食到悶。直至有日係旺角發現左越男仔,令我發現新大陸招牌椰汁酸湯滑雞檬粉: 奶黃色既湯底傳來陣陣椰香味,飲一啖仲有少少酸甜味,好醒胃。檬粉份量多,唔會痴埋一舊。最頂鋪左好多件雞,睇落似鹽焗雞有少少乾,但食落原來係好滑好爽口。湯上撒滿生洋蔥、蔥花、炸蒜,吊出湯既鮮甜味。雙層芝士炸醬(牛)豬頸肉撈檬: 呢碟撈檬一上枱,我以為係沙律黎,因為上面既餸+菜完全遮蓋下面既檬粉。豬頸肉份量多,起碼有7-8塊,上面仲有一大塊火炙過既半溶芝士而炸醬牛食落似罐頭咸牛肉,撈檬一流,啖啖肉。本身我驚撈檬會唔夠味,落左鋪頭自家製既蒜蓉汁&魚露,所以食落更加香口蒜香牛油脆雞翼: 我同朋友都係雞翼發燒友~呢個雞翼我地俾9分啊!因為佢真係炸到表皮勁脆,每一啖咬落去都會聽到聲,但係肉又滑嫩多汁,唔會老,係生炸無誤! 而扣1分就係價錢太貴$38兩隻…招牌椒鹽軟殼蟹: 其實呢次係我第一次食咁大隻咁完整既軟殼蟹。呢隻軟殼蟹好多肉,炸完冇油膉味,而且鋪頭落左大量新鮮辣椒、蔥段、炸蒜去炒,好有避風塘既感覺咸檸柚子蜜: 唔算特別,但幾好飲,咸咸甜甜咁,都幾解渴。薄荷青檸梳打: 造型滿

$38兩隻…

咸檸柚子蜜: 唔算特別,但幾好飲,咸咸甜甜咁,都幾解渴。

薄荷青檸梳打: 造型滿分,成枝梳打倒插入杯。不過我估唔到佢落咁多新鮮薄荷
太fresh,搶左青檸既味。

2018-09-30 59 views
星期六去陪朋友去了旺角軍事商場買war game用品,之後過了隔離街食越南粉。下午茶時間都幾多人,但這裏無下午菜,不會點主菜可以特價加小食及飲品。雙檸紅茶及香茅薑蜜:檸茶就飲得多,但青檸加黃檸都是第一次飲,有青檸的清香同時有黃檸的酸味,非常解渴;香茅及薑味突出,而且不太甜。越式蝦餅:蝦餅細細件,但食得出蝦膠是新鮮蝦肉打成,非常彈牙。芝士軟殼蟹焗蒜蓉包:一大隻軟殼蟹舖在蒜蓉包表面,還蓋上一大片半溶芝士,軟殼蟹不算油膩,蒜蓉包焗得鬆脆,而且有三大片,非常飽肚。越式火車頭湯金邊粉:有牛柏葉、牛丸、生牛肉及牛筋等配料,金邊粉爽滑,因為是牛骨湯底,味道較清。

雙檸紅茶及香茅薑蜜

Tea
雙檸紅茶及香茅薑蜜
2018-09-29 40 views
生牛肉好正!經常跟朋友周圍去找好的食物吃,今次就去到旺角一間叫做越男仔的餐廳。我覺得這間餐廳幾特別,地方雖然細細,但是食物的質素幾好,而且食物的賣相也十分吸引。我叫了一個越式生牛肉牛骨濕河粉。上面的生牛肉真是很好味,新鮮,而且軟滑。生牛肉送到我面前的時候,牛肉仍然有1至2分是生的,於是我就將牛肉浸在湯裏面,很快牛肉就已經熟了。剛熟透的牛肉十分嫩,肉質很鬆軟。不得不提的是它的湯底,湯底有着濃郁的牛肉味,好好飲,一邊飲牛肉湯,一邊吃粉,再配上一口生牛肉,真是好味道啊。另外,有叫了一碟煙三文魚檬紙卷,煙三文魚一點兒都不腥,再加上這間餐廳的特製醬汁,就是專門用來撈檬粉的醬汁,這個醬汁有點兒像泰式辣醬的,酸酸的。沾在一起吃,未到幾好。忘了說我還叫了一碟三色雞翼拼盤,這個拼盤一共有六隻雞翼,兩隻雞翼是蒜香牛油味,兩隻雞翼是火辣蒜椒味,最後兩隻雞翼是叫做金蒜脆雞翼。我個人覺得蒜香牛油味雞翼最好味,雞翼肉質很嫩,而且雞翼外皮脆而有濃濃牛油蒜香味,真心好吃。火辣蒜椒雞翼都不錯,肉質一樣好嫩,微辣,幾好幾好。
生牛肉好正!

2018-09-21
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
2018-09-29 83 views
去醫院探完病,去了對面的廣華街搵食,這間越男仔舖仔細細,所以下午茶時間都坐滿。點主食配小食有跟餐優惠。法式芝心蝦多士多士表面釀上很厚的蝦膠,蝦肉爽口彈牙,不會多士比較油膩。招牌越男仔海南雞配黃薑飯海南雞肉質嫩滑,雞皮脂妨不太多所以不會太油膩,平時多數是心配雞油飯,但這裏的是黃薑飯,比較健康,另外還有清湯,裏面有些洋葱及菜。火炙薄燒燒牛肉拼脆雞檬牛肉表面燒至半生熟,肉質嫩腍而且油脂不多,炸雞塊外脆內嫩,外層粉漿不會太厚,撈檬還配上生菜、青瓜及酸蘿蔔等配料,淋上酸甜汁非常開胃。香茅薑蜜&薄荷青檸梳打兩者都不會太甜,前者有濃郁的香茅及薑味;後者味道清新去暑氣。

點主食配小食有跟餐優惠。

法式芝心蝦多士
多士表面釀上很厚的蝦膠,蝦肉爽口彈牙,不會多士比較油膩。

Lunch
2018-09-29 47 views
下班後,約同好友到旺角購物,最後來到廣華街一帶。廣華街近年也越來越多食店,於是在這附近走走看,來到此店前,是越式粉麵店舖,於是決定試一下這裡的味道。店內並不太大,兩旁都是依著牆,一列式枱椅,看來是配合菜式的設計。牆上卻貼滿各式各樣的食品相片,角落也掛著得獎的旗幟。簡單的餐牌,兩大張,有各式各樣的食品配搭,也可以自選喜愛的味道。最後我們選擇兩個飲品,兩個主食及兩份小食。先送上飲品,是青檸梳打和雙檸紅茶,份量上不錯,已經值回票值。梳打是原支送上,青檸的清香與梳打很是配合,雙檸紅茶友人說雙檸配搭非常合適,而且紅茶味香濃。招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉,黃色是越式雞湯特色,椰汁味香卻不會過濃,湯中帶點點酸,令湯入口反顯得沒有膩口感,令雞湯的味道更突出,雞口真的很滑,還有肉汁在內的口感,檬粉入口爽滑,很有咀嚼感,並不是一般太軟,粉團般的口感,好友說是從未嚐過這個味道,好吃得不能停口。生牛肉拼滑雞拼札肉拼牛丸牛骨湯菜,牛骨湯味濃,骨的味道很香及突出,雖濃不鹹,濃香的湯配合生菜,令生菜也變得香滑。滑雞很滑,沒有過熟,與好友說的一樣,好像還有肉汁在內的感覺,牛肉札肉也不錯,最為突出就是牛丸,入口有著肉的羶味,
下班後,約同好友到旺角購物,最後來到廣華街一帶。

牆上卻貼滿各式各樣的食品相片,角落也掛著得獎的旗幟。

最後我們選擇兩個飲品,兩個主食及兩份小食。

青檸梳打 雙檸紅茶

招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉

生牛肉拼滑雞拼札肉拼牛丸牛骨湯菜,牛骨湯味濃,骨的味道很香及突出,雖濃不鹹,濃香的湯配合生菜,令生菜也變得香滑。滑雞很滑,沒有過熟,與好友說的一樣,好像還有肉汁在內的感覺,牛肉札肉也不錯,最為突出就是牛丸,入口有著肉的羶味,卻不是討厭那種,反而點點的羶味更牛丸的肉香更為突出,難以想像牛丸是可以有這個味道。

生牛肉拼滑雞拼札肉拼牛丸牛骨湯菜

小食制作反需要較長時間,在我們在吃湯粉後才送上。

招牌椒鹽軟殼蟹,上枱時已經陣陣香味,入口非常鬆脆,軟殼蟹本身不乾,蟹香一點也不少,帶著點點紅椒的辣味,顯得更為香口,而且已分為四份,方便進食及分享。

招牌椒鹽軟殼蟹

法式芝士蝦多士,表皮滿佈芝麻,內裡是蝦肉,正中央是芝士,單是外表已經很吸引。入口香軟,並不覺得乾,當入口之際,芝麻被炸得非常香口,還有濃厚的芝麻味,再咬的是蝦肉的鮮香,蝦味十足,再來是芝士的香味,芝麻、蝦肉及芝士同時各顯味道,層次感非常豐富,從未試過這樣誘惑的蝦多士。

法式芝士蝦多士

從沒想過越式的湯粉麵,有著不同的食物及口味配搭,已經是非一般常見的越式湯粉麵店,而且味道是可以有這樣出眾的,與別不同,完全是另創天地的味道與口感。
招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉
生牛肉拼滑雞拼札肉拼牛丸牛骨湯菜
法式芝士蝦多士
2018-09-27 30 views
今晚約了友人在旺角一聚,原本覺得已經太晏,於是步向旺角糖水街。 途中,見到一間越南菜 店鋪外貼滿明星合照留下回憶。由外而內見到整體格局摩登貼近潮流,貼在窗上的餐牌菜式吸引並且普遍適合大眾口味,馬上提升了食慾。正所謂麻雀雖小但五臟俱全!店內格局似日式店鋪,但是享受著越式料理 也是別有一番風味。先來一碗越式生牛肉牛骨湯河粉,友人見到端上檯的是一片片生牛肉 表示十分興奮! 應該是她近期內食得最稱心的生牛肉牛骨湯味道濃郁 再配合餐廳提供的醬料 味道簡直層出不窮。另外,招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉,手撕雞食得出有特別烹調過。湯底酸酸清甜,食粉之餘亦會不禁想飲乾整碗湯的衝動。法式芝心蝦多士,應該係餐廳最多人點,最受歡迎的菜式之一!除了在場的其他食客有落單之外,牆上貼滿的照片評價,均有呢道菜的蹤影。咬下去那一下啖啖蝦肉,再配流心芝士餡,簡直係魔鬼級誘惑。海膽手撕雞檬紙卷,海膽非常新鮮之餘食落口非常鮮甜,入口即溶,再配合手撕雞及檬紙卷,整體的口感絕佳。

牛骨湯味道濃郁 再配合餐廳提供的醬料 味道簡直層出不窮。

咬下去那一下啖啖蝦肉,再配流心芝士餡,簡直係魔鬼級誘惑。
2018-09-27 29 views
第一次食冰鎮番茄,好正因為有朋友已經用eatigo 這一個apps來做事先預約,所以當我們到這一間餐廳時,只要朋友出示預約訊息,我們賣單的時候就可以半價了。所以當朋友問我要不要一起吃晚飯,我當然義不容辭說好,因為有半價優惠,賣單找數的時候價錢又可以減一半,你說有多好呢,哈哈。而我印象最難忘的是,越男仔這間餐廳的冰鎮蜜糖凍番茄。(正價$39,跟餐$29)。平時食蕃茄都是蕃茄炒蛋,又或者一個生的蕃茄切片去夾三文治。從來沒有想過原來冰鎮番茄是可以如此好味。而且番茄的外皮被脫掉,令到我吃下去的時候吃不到番茄的外皮,所以我覺得口感更好。蕃茄周邊又有蜜糖,蜜糖和番茄的配搭亦好匹配,加上番茄是冰凍的,在這個夏天吃這一個菜,我覺得真是涼爽。另外,因為今天我不想吃牛肉,但我見到其中有一道菜叫做3+2檬粉,($72),看圖賣相幾吸引,所以心思思想吃。侍應好像聽到我的嘴巴在說不想吃牛肉,於是他跟我說可以將牛肉轉其他配菜,結果原本這一道菜的配料是越式扎肉,古法烤牛肉,豬頸肉絲和手撕雞等等,侍應就將古法烤牛肉剔除,然後將其他配菜的比例加大。我覺得侍應這個做法幾細心。一來可以滿足到我想吃這個菜,二來又可以滿足到我
第一次食冰鎮番茄,好正

另外,因為今天我不想吃牛肉,但我見到其中有一道菜叫做3+2檬粉,($72),看圖賣相幾吸引,所以心思思想吃。侍應好像聽到我的嘴巴在說不想吃牛肉,於是他跟我說可以將牛肉轉其他配菜,結果原本這一道菜的配料是越式扎肉,古法烤牛肉,豬頸肉絲和手撕雞等等,侍應就將古法烤牛肉剔除,然後將其他配菜的比例加大。我覺得侍應這個做法幾細心。一來可以滿足到我想吃這個菜,二來又可以滿足到我今天不想吃牛肉。

整體來說,這間餐廳的食物質素幾好 ,3+2檬粉配菜亦十分多,啖啖肉的。加上檬汁一起撈來吃,酸酸的 ,夏天這個季節吃,很爽快。當然,第一次來吃這間餐廳,如果要說到比較好食的,我依然會說最難忘的是冰鎮蜜糖凍蕃茄。因為真是真心好味,有一種清甜的感覺。
2018-09-25
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)