荃灣大霸街鮨一鋪頭著實不大,但正因為如此卻能拉近與師傅的距離, 可以互相交流,看著師傅切肉準備食材,也是享受食物的過程。是晚叫了幾道菜式:長野縣高糖度番茄沙律番茄比普通番茄的糖度高1.5倍,酸甜可口,超fresh 又juicy. 汁多鮮甜的番茄配上 清新爽口帶微酸的柚子醋沙律,超開胃的。日本真蠔入冬後正好係食真蠔嘅好時節,真蠔肉質肥美帶鮮甜,口感Creamy,金屬味及海水味都不重,連老闆自己都extra訂左1打準備做宵夜。螢光魷魚體積細小的魷魚非常新鮮, 一口一條 ,食得超爽,一咬落去魷魚內的汁爆發出來, 勁富深海海水鮮味。錦繡刺身 六款各兩切一上枱已經超級睛, 讓人口水直流 。三文魚甜蝦帆立貝 和八爪魚不在話下, 用簡單三組形容詞形容 ,厚切、新鮮、肥美。 不得不提的是來自伊佐木的黑鯛和 金目鯛, 黑目鯛魚肉質地堅韌彈牙,至於金目鯛則肉質魚味鮮甜。青森大拖羅壽司外表鮮亮 ,油香與魚鮮並重,澎湃的吞拿魚油香瞬間在口裡爆發咸館馬糞海膽壽司海膽一睇就知新鮮,食落甘香豐腴,餘味長長不散。清酒煮蜆在鮮甜蘿蔔的襯托下,大蜆大隻帶海水鮮甜味。喝一口熱湯,酒香撲鼻,分外暖身。 大蜆肉嫩鮮甜,其香味久
荃灣大霸街鮨一鋪頭著實不大,
是晚叫了幾道菜式:
長野縣高糖度番茄沙律

番茄比普通番茄的糖度高1.5倍,酸甜可口,

日本真蠔

螢光魷魚

體積細小的魷魚非常新鮮, 一口一條 ,食得超爽,
一咬落去魷魚內的汁爆發出來, 勁富深海海水鮮味。

錦繡刺身 六款各兩切

一上枱已經超級睛, 讓人口水直流 。

青森大拖羅壽司

外表鮮亮 ,油香與魚鮮並重,澎湃的吞拿魚油香瞬間在口裡爆發
咸館馬糞海膽壽司

海膽一睇就知新鮮,食落甘香豐腴,餘味長長不散。
清酒煮蜆

在鮮甜蘿蔔的襯托下,大蜆大隻帶海水鮮甜味。

喝一口熱湯,酒香撲鼻,分外暖身。 大蜆肉嫩鮮甜,其香味久久不散。
蕎麥拉麵

簡單而美味
燒日本梅子茶漬飯

日本米飯 煙韌有米香,以茶漬吃法能溫暖人心。
巨峰梳打&熱情果梳打
清新夠冰涼
2020-11-16 92 views
嘩原來荃灣都開咗間鮨一!今晚去咗試吓先!一坐低即刻睇吓廚師推介有咩正野先!鮨一沙律食個沙律醒吓胃先!好多刺身撈咗啲沙律醬同埋勁多蟹籽再加埋個蕃茄勁正🤤壽司叫咗深海池魚王、牡丹蝦、金目鯛、加拿大海膽 全部都好新鮮好味呀🤤🤤🤤日本真蠔廚師推介 隻蠔又大又肥美仲好鮮甜tim!果然無介紹錯👍白子剌身睇落可能唔係咁吸引,但食落又幾好味!我都係第一次食白子刺身!😝雞泡魚干嘩燒到脆卜卜既雞泡魚干,點埋個醬食特別好味😋 如果送酒更正!吉到炸蠔茶漬飯個吉到蠔好味喎!配落個茶漬飯到食又唔會好熱氣👍燒芝士年糕好香口!咬落好煙韌good 呀👍
嘩原來荃灣都開咗間鮨一!
今晚去咗試吓先!
一坐低即刻睇吓廚師推介有咩正野先!

壽司

個吉到蠔好味喎!配落個茶漬飯到食又唔會好熱氣👍

燒芝士年糕
好香口!咬落好煙韌good 呀👍
2020-11-15 58 views
其實之前都喺尖沙咀食過呢間鮨一,原來佢地喺荃灣開咗分店。荃灣分店地方唔大,有少量吧枱位,今次我同朋友就坐普通枱,兩個人坐一張四人枱,都坐得幾舒服😌人均二三百蚊,就食到質素唔錯嘅日本嘢🥰.同朋友一人一隻日本真蠔😍蠔都幾大隻肥美,食落鮮甜🦪喺呢到食生嘢真係令人夠放心🤙🏻今餐啲刺身都唔錯😍叫咗上錦繡刺身,入面有八款刺身,包括有三文魚、劍魚腩、帶子、八爪魚、海膽同蝦等等。另外叫咗個卷物食,帶子海膽反卷正常水準,都OK。.蟹肉牛油果沙律有驚喜,蟹肉份量好多,加牛油果同埋青瓜絲食真係好match🤤食唔停口甲羅燒不過不失,蟹膏同蛋撈勻咗之後比較流質,所以一定要直接成塊包掟落去浸,咁先係最好食😛.最後仲有個壽司配三色刺身定食,附麵豉湯前菜同沙律🤩食到好飽呢😋
其實之前都喺尖沙咀食過呢間鮨一,原來佢地喺荃灣開咗分店。

人均二三百蚊,就食到質素唔錯嘅日本嘢🥰
同朋友一人一隻日本真蠔😍蠔都幾大隻肥美,食落鮮甜🦪

喺呢到食生嘢真係令人夠放心🤙🏻
今餐啲刺身都唔錯😍

另外叫咗個卷物食,帶子海膽反卷正常水準,都OK。

2020-11-14 65 views
見到荃灣有分店,即刻試啦!不過有小小失望,份量偏小,魚生味道係ok, 但係份量唔多同好薄,我friend 個份好小小,但是以咁嘅收費,$148,$188, 就一定唔算得上扺食,而且鋪位坐得迫小小,要好快食完快閃,咁Yata 入面個日本魚生就扺食同好食好多...
2020-11-14
$160 (Lunch)
2020-11-13 47 views
【日本真蠔】相信大家都聽過「R」字尾嘅月份啱食蠔因為生蠔當造都有分季節㗎而冬季就適合食真蠔喇~我覺得日本蠔鮮甜啲 🦪無論金屬味定係海水味都無咁重相對易入口啲秘製酸汁亦令蠔味更突出【龍蝦沙律】龍蝦沙律好足料啖啖肉味道濃郁有少少 Wasabi嘅辛辣撈埋青瓜絲一齊食就啱啱好 🥒 【鮨一沙律】以店名命名嘅 Signature Dish 之一呢個沙律認真唔簡單最頂嘅日本蕃茄都特別好食 🍅 飽滿紅潤又酸甜多汁另外仲有勁多唔同款的魚生粒有三文魚、油甘魚同八爪魚等等加埋爆多脆卜卜嘅飛魚籽,好豐富!【冷豆腐】我本身唔係好鍾意食豆腐但呢個豆腐好嫩滑 😋連我都不停食【壽司】依次係【金目鯛】、【帶子】同【油甘魚】啲壽司嘅賣相好精緻魚生爽滑油潤 🍣坐吧枱睇住師傅即刻整㗎~【清酒煮蜆】啲蜆多到一個點呀非常大方嘅份量 😍蜆肉隻隻都飽滿同滑嘟嘟食完仲可以飲啖熱湯呢【明太子雞翼】雞翼去骨釀滿明太子辣辣哋咁幾過癮 🤤雞皮都好脆口【甲羅燒】滿滿嘅蟹膏加上蛋黃 🦀口感更加順滑蟹膏濃味得嚟唔會過鹹配埋多士食好夾【鰻魚茶漬飯】最後嘅清新嘅茶漬飯感覺好消滯 🍵
【日本真蠔】
相信大家都聽過「R」字尾嘅月份啱食蠔
因為生蠔當造都有分季節㗎
而冬季就適合食真蠔喇~
我覺得日本蠔鮮甜啲 🦪

呢個沙律認真唔簡單
最頂嘅日本蕃茄都特別好食 🍅
飽滿紅潤又酸甜多汁

另外仲有勁多唔同款的魚生粒
有三文魚、油甘魚同八爪魚等等
加埋爆多脆卜卜嘅飛魚籽,好豐富!

【冷豆腐】
我本身唔係好鍾意食豆腐
但呢個豆腐好嫩滑 😋
連我都不停食

壽司
依次係【金目鯛】、【帶子】同【油甘魚】
壽司嘅賣相好精緻
魚生爽滑油潤 🍣
坐吧枱睇住師傅即刻整㗎~

【清酒煮蜆】

【鰻魚茶漬飯】
最後嘅清新嘅茶漬飯
感覺好消滯 🍵
2020-11-13 1622 views
之前喺尖沙咀已經好想食呢間日本料理餐廳,今次同老公去荃灣行街,竟然比我見到呢間日本料理,仲要咁啱因為我哋比較早嘅關係所以餐廳裏面未有太多客人,所以就入去裏面問吓有冇位可以即刻食到,實在太好啦因為組未有客人嘅關係所以我哋都可以坐低食嘢,店員安排咗我哋坐吧枱,可以一邊品嚐美食一邊望住師傅製作料理,首先我哋叫咗鮨一沙律,開下個胃先,裏面包括左三文魚,吞拿魚,八爪魚,全部都係切粒伴沙律菜,仲有原個生蕃茄,沙律菜好fresh,刺身粒亦都好新鮮,之後因為我勁鍾意食海膽嘅關係,鮨一千層海膽飯,黎到嘅時候真係兩眼發晒光,海膽份量唔少,底層係碎吞拿魚,總會有紫菜片俾你包住黎食👍🏻👍🏻👍🏻真係正到🤤🤤🤤之後就叫咗一個原條秋刀魚刺身,因為之前未試過咁樣食,覺得幾新穎又特別,入口口感又OK唔錯,比較彈牙,不過個人覺得有丁點兒腥,不過可接受,再之後就叫咗一份安康魚肝同鱈魚白子刺身,因為老公話想挑戰平時未食過嘅嘢🤔🤔🤔魚缸比較厚身,味道亦都有少少腥,口感麻麻地😅另外白子刺身,其實係鱈魚嘅精子嚟㗎,入口好creamy,一啖就已經滑咗落個肚度,雖然個樣唔太靚,亦都掙扎好冇擺入口嘅時候,竟然出奇地好滑好似食咗一啖cream咁🤫之後之後就係鹽燒尤甘魚,師傅燒得好香,令到本身唔太喜歡食魚嘅我都覺得好好食,大家一定要試吓,芝士燒餅,呢個食材就一定要熱辣辣食先好味因為裏面包滿住芝士,但係又唔會太流,味道剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻清酒煮蜆好重清酒味,啲顯都大大隻,啖啖肉,份量亦都唔少,個人幾推介呢個菜式,記唔記得啱啱食完個秋刀魚刺身,店員就幫我地將條秋刀魚骨炸咗佢,入口脆卜卜,亦都好香好香,記住如果食秋刀魚刺身嘅你都一定要叫返店員幫你炸咗佢條魚骨嚟食呀😆😆😆
2020-10-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
開頭食前菜壽司幾好唔錯,越食越火滾,加單既時候,叫完一次又走返來問,唔記得就寫單啦,再答多一次,又係來錯,我只係加左兩件壽司!因為我比較夜先去食,其實都係得返我一台,叫個軟殼蟹反卷,卷完睇住佢一路拎住一路吹水唔做野,整兩件壽司都用左我十分鐘,但佢唔係忙,只係係度吹水最嬲一樣野,係一坐低已經叫左個烏冬,一路等一路等,等左四十分鐘我問左一次,佢話就得,要多3-5分鐘,結果又等多十分鐘,出到來,點知整左碗糊仔俾我食,啲烏冬超淋,唔知係乜野稻庭烏冬

2020-11-11
$400 (Dinner)
今年冇得去日本, 無時無刻都想食日本嘢, 見荃灣廣場附近開咗間日本餐廳, 同事話原來尖沙咀同大埔都有分店O既, 既然開到嚟荃灣, 趁老公嚟搵我食LUNCH, 就試一試佢啦! 老公12:45 去拎位, 點知都要拎飛等, 等咗25 分鐘就入座了。定食附送前菜, 沙律, 麵豉湯三色丼定食 - 有三文魚生, 帶子同甜蝦, 全部都好新鮮, 而且份量適中,  加埋豉油, 一個女仔KO 晒成個飯冇難度。和風牛肉飯定食 - 牛肉好淋但唔肥, 好夠汁, 和風汁好好味! 之前去過第2 D 餐廳食過呢個飯, 比較下, 鮨一呢個飯好食好多。三文魚生 - 凡惠顧定食加刺身三片只需$6 (只限堂食), 我哋2 個餐所以加咗6 片, 新鮮, 抵! 整體嚟講, 店員NICE, 食物GOOD, 不過座位就有D 密同迫, 如果可以多返少少空間, 會更佳! 下次再想食日本野時都仲會去鮨一的!

定食附送前菜, 沙律, 麵豉湯

和風牛肉飯定食

三文魚生

下次再想食日本野時都仲會去鮨一的!
2020-10-30
和風牛肉飯定食
三文魚生
2020-11-09 1318 views
今日有慶有男朋友接收工,緊係食好東西啦!「鮨一」之前係尖沙咀食過都好好味,唔知荃灣新開張既質素又如何呢?龍蝦沙律龍蝦爽口彈牙,應該有足一隻龍蝦既份量,令人非常開胃!涼拌豆腐起初打算清清地,點知豆味香濃!清酒煮蜆清酒味唔錯,蜆都大大粒,漲卜卜,份量都唔少!深海池魚刺身魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分。原條魚係你面前切切切,仲連埋魚骨上!絕對唔係頭尾既刺身所堆砌,真材實料!店員會介紹埋魚骨都可以一試,經過廚師巧手,酥脆魚骨亦好好味!絕對唔會浪費池魚既任何一個部位!白子刺身即係銀雪魚既精囊,我就覺得好好味,味道濃厚,而我男朋友則非常不喜歡,所以都幾兩極! 可以一試壽司十貫十貫壽司🍣當中包括蟹肉棒、鯛魚、左口魚群邊、三文魚籽、海膽、甜蝦、帶子、油甘魚、拖羅等,可以話啖啖新鮮啖啖滿足千層海膽丼見到隔離叫左個海膽丼,店員好不留手禁將海膽一層又一層禁疊高,不管係視覺,還是味覺都好大既衝擊,鮮甜,每啖都充滿海膽既甜美,不得不叫!總括而言,鮨一既水準真係無得頂,讚👍🏻

龍蝦沙律
龍蝦爽口彈牙,應該有足一隻龍蝦既份量,令人非常開胃!
龍蝦沙律

涼拌豆腐
起初打算清清地,點知豆味香濃!

清酒煮蜆
清酒味唔錯,蜆都大大粒,漲卜卜,份量都唔少!

深海池魚刺身
深海池魚

白子刺身
白子刺身

壽司十貫

千層海膽丼
千層海膽

總括而言,鮨一既水準真係無得頂,讚👍🏻
  • 千層海膽丼
  • 白子刺身
朋友介紹黎新開既鮨一食飯,之前睇相就知道有個海膽吞拿魚飯,終於可以試下一坐低員工已經俾口罩袋,茶,同埋最重要既菜單。打開第一眼就已經望到傳說中既千層海膽飯裡面仲有好多其他想試既野。整體黎講份量細細份,可以試多啲唔同野,唔知有冇做omekase,如果有,都會想試下。裝修都企企理理,收野都快手,員工都感覺幾friendly甘。一定會encore 既就會有個海膽飯,試下下次點個大份既唔知會點樣樣,同埋啲小菜啊,茶漬飯個啲

裡面仲有好多其他想試既野。

鮨一沙律

千層海膽飯(細)

甲羅燒
2020-10-11
Type of Meal
Dinner
鮨一沙律
千層海膽飯(細)
甲羅燒
  • 千層海膽飯
2020-11-05 118 views
荃灣雖然好多嘢食,但要搵到高質得黎又唔貴嘅都唔容易,今次試呢間新開嘅鮨一就絕對符合我要求~錦繡刺身 $188份量唔細嘅刺身拼盤,有3款海魚、甜蝦,帆立貝同八爪魚,款款都肥美鮮甜~日本真蠔 $78/隻店員話呢批日本蠔係今日新鮮返就試試佢,每隻蠔都手掌咁大,蠔肉飽滿,入口嫩滑鮮甜,加上秘製醬汁令到個味道更加昇華~甲羅燒 $98喺香港食過唔少甲羅燒,今次呢個係我最滿意的,一嚟佢冇過多嘅調味,食得出蟹膏嘅真正咸鮮味,二嚟佢燒完先加生蛋令到個口感更加嫩滑,配埋一口多士令人欲罷不能~牛油果軟殼蟹反卷 $68雖然得4件,但餡料十足,同壽司飯嘅比例剛剛好,食完唔會飽飽滯滯清酒煮蜆 $62幾鍾意佢湯底加左白蘿蔔,飲落更加鮮甜,同時間蘿蔔亦吸收左蜆湯嘅精華千層海膽飯(小) $198本身冇諗住叫,因為覺得小貴,但見到隔離枱爆曬餡咁就忍唔住試埋,果然冇後悔!一個細細嘅碗仔上用海膽堆左個小山丘,視覺效果驚人,粗略估計有半板海膽,睇到顏色都知新鮮;飯面仲加左吞拿魚蓉,絕對值回票價!另外餐廳會跟埋紫菜俾你包住d海膽飯嚟食,入口即溶嘅海膽加上脆身嘅紫菜又多左另一重口感~日本芝士蛋糕 $26最後想食d甜嘢,呢個芝士蛋糕

錦繡刺身 $188

日本真蠔 $78/隻

甲羅燒 $98

牛油果軟殼蟹反卷 $68

清酒煮蜆 $62

千層海膽飯(小) $198

日本芝士蛋糕 $26
最後想食d甜嘢,呢個芝士蛋糕性價比都唔錯,口感實在,對於9成飽嘅我地兩個人分嚟食剛剛好~
2020-10-31 92 views
9至11月係食秋刀魚刺身既季節😋之前睇到人介紹鮨一,荃灣最近新開左一間,於是早左成個月book定位🤣第一轉叫既以刺身為主,包括:1. 日本生蠔🦪爽口鮮甜,但兩隻大細唔平均2. 油甘魚:油香不錯,魚味偏淡3. 三文魚腩:不算新鮮,頗”un “4. 帶子: 一分為二,都算大粒5.萬眾期待👉🏻成條秋刀魚:油脂豐富,魚味濃郁,最後仲炸埋魚骨比我地,香口,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍣方面有香蔥拖羅反卷,火炙三文魚壽司~~兩樣都無令我失望😋最後仲叫左芝士年糕同埋稻庭烏冬🍜🍥芝士年糕香口,有淡淡芝士味滲出黎🍡稻庭烏冬就用左幼烏冬,個人鍾意食粗身個款,所以有少少失望😿秋刀魚刺身係今日之最💛正!
第一轉叫既以刺身為主,包括:
1. 日本生蠔🦪爽口鮮甜,但兩隻大細唔平均
2. 油甘魚:油香不錯,魚味偏淡
3. 三文魚腩:不算新鮮,頗”un “
4. 帶子: 一分為二,都算大粒

🍣方面有香蔥拖羅反卷,火炙三文魚壽司~~兩樣都無令我失望😋

秋刀魚刺身係今日之最💛正!
2020-10-29 346 views
喺荃灣廣場隔一條街原來新開左間鮨一,之前喺尖沙咀分店食過質素幾高,今次見到試下新店哩邊先,最愛食日本野。坐bar枱位,望住師傳整料理係最賞心悅目。原條秋刀魚刺身 $188見到黑板上的廚師推介,食d最令食材先。秋刀魚好新鮮,魚味鮮甜。中拖羅刺身 $298、鱈魚白子 $78吞拿魚腩中後部分,油分適中無筋,魚味好鮮,有咬口。白子係第一次食,之前聽朋友介紹過,今次見到鱈魚當造,就試下。係生殖器官,口感好滑,好鮮,上網睇原來日本人用來冬日補身,含豐富蛋白質及維生素D。鮨一千層海膽飯 $198之前食過一值念念不忘,真係好滿足到我哩個海膽控。金黃色既海膽太吸引!海膽鮮甜,口感好creamy。真係超足料,滿滿幸福感。帶子海膽飯卷 $88帶子配海膽,正!沖繩苦瓜 $68前菜送酒一流,好爽脆。辣酒煮廣島蠔 $78哩個好味,推介煮物,蠔大大粒好鮮嫩,蘿白好入味又林,湯微辣清甜。鰻魚茶漬飯 $58哩個茶味香濃,出色,唯鰻魚可以大舊d, 有d細舊。
坐bar枱位,望住師傳整料理係最賞心悅目。
原條秋刀魚刺身 $188
原條秋刀魚刺身
中拖羅刺身 $298、鱈魚白子 $78

鮨一千層海膽飯 $198
帶子海膽飯卷 $88
帶子配海膽,正!
帶子海膽飯卷
沖繩苦瓜 $68
前菜送酒一流,好爽脆。
沖繩苦瓜
辣酒煮廣島蠔 $78
辣酒煮廣島蠔
鰻魚茶漬飯 $58
哩個茶味香濃,出色,唯鰻魚可以大舊d, 有d細舊。
蒲燒鰻魚茶漬飯
沖繩苦瓜
辣酒煮廣島蠔
  • 秋刀魚刺身
2020-10-28 1031 views
真係好耐無去過荃灣,呢間食店就正正響荃灣廣場,亦對住荃灣大會堂, 響西鐵站行過去,6分鐘左右就到,十分方便!依兩日開始秋涼,我哋點左啲菜式都係適合秋冬季節食嘅~真蠔  (每隻$58)真蠔(Makaki)係屬Rock Oyster 嘅品種,食落無比鮮甜, 唔好睇佢體積相對細隻,其實佢味道肥美, 超有蠔味而且爽口,  加上日本酸汁同辣蘿蔔蓉一齊食, 蠔嘅鮮味同冰凍感更顯突出。辣酒煮廣島蠔 ($78)朋友最喜歡幾道菜,  一碟有六粒廣島蠔,而且每隻都仍然係脹卜卜, 因為蠔煮完之後通常都會縮水, 依啲蠔煮完都仍然咁大隻,大家可以想像佢哋本身嘅體積係幾大。 每件白蘿蔔到處得好透完全冇渣,係索曬啲湯汁同精華!  而且碗湯可以完完全全人飲番曬,微微辣加上飲到蠔嘅鮮味和白蘿蔔嘅甜味,飲完感覺幸福。白子刺身 ($78)白子係鱈魚嘅精巢,係日本人冬日補品,含豐富蛋白質,相傳有滋陰養顏嘅功用,食落綿滑豐腴,略略似奶油般,口感獨特.鮟鱇魚肝 ($78)鮟鱇有魚肝同樣營養豐富, 質感有啲似鵝肝,有海底鵝肝之稱,口感滑嫩,比鵝肝軟綿啲~廚師先用湯汁煮熟再加酸汁給我們享用,煮法有别於其他居酒屋,每一口都食得出廚師嘅

真蠔  (每隻$58)

辣酒煮廣島蠔 ($78)

白子刺身 ($78)

鮟鱇魚肝 ($78)

鮟鱇有魚肝同樣營養豐富, 質感有啲似鵝肝,有海底鵝肝之稱,口感滑嫩,比鵝肝軟綿啲~廚師先用湯汁煮熟再加酸汁給我們享用,煮法有别於其他居酒屋,每一口都食得出廚師嘅心機。

海膽千層杯(S)($198)
一個爆海膽嘅海膽杯,多到一路影相啲海膽一路跌落碟,海膽好光澤,新鮮,而且大片豐盈,係馬冀海膽,本來有我最愛嘅香蔥吞拿魚蓉飯,另外加上金箔同印有店名的旗仔,絕對打咭位!

甲羅燒 ($98)
蟹蓋上放滿了蟹膏和日本雞蛋,出面通常食嘅係用鵪鶉蛋,所以依個甲羅燒係更加滑.

上十貫目 ($198)
成日本嘢點可以冇壽司呢, 我地點左特上十貫目都十件精美,有舖得滿滿嘅海膽同滋味無窮嘅蟹肉沙律軍艦壽司, 肥美嘅左口魚壽司,北寄貝,甜蝦帶子等等,件件各有特色,外表同食材唔感都顯得這十件壽司新鮮。

今餐日本菜性價比相當高,食材用料上乘, 新鮮唔在講,仲有份量十足,食完依餐簡直有幸福感!
2020-10-22
大壩街這條食街新開了一間日本料理店,原來是鮨一來荃灣開分店了~溫馨小店的格局,蠻有日式風情的。我們這夜安排了吧枱位置,可以邊用餐邊欣賞師傅的手勢。開胃菜點了份鮨一沙律,新鮮蔬菜加上高甜度番茄和各種刺身,口感很豐富。接下來是海膽fans必點的鮨一千層海膽飯,碗上堆了一層又一層、異常澎湃的海膽,加上奢華的金箔,超吸睛的說!滿滿的海膽底下還有呑拿魚蓉,鮮味提升,令味道不會太單調,果然是招牌名物先挖一大坨海膽,加醋飯和紫菜夾起來吃,海膽的鮮香在口中慢慢透岀來,餘韻久久不散,豪華的享受~看到廚師推介有鱈魚白子和鮟鱇魚肝,就各點了一份試試。肥美的白子刺身滑溜溜的,嫩滑帶甜。而鮟鱇魚肝則味道濃郁,口感細膩綿潤。再來是特上十貫目,誠意十足,有海膽、晶瑩剔透的三文魚籽、甜蝦、帆立貝和充滿油香的拖羅等等~ 現握壽司新鮮好食,味濃的拖羅就留待最後品嘗吧最後點了份清酒煮蜆,份量大方,蜆肉脹卜卜的,簡單做法已經可帶岀海鮮的原始滋味。蘿蔔也煮得入味,無渣而且非常清甜

特上十貫目

再來是特上十貫目,誠意十足,有海膽

特上十貫目
  • 鱈魚白子