翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2024-07-29 444 views
✳️今天經過一天的忙碌後,我和太太來到這裡享用晚餐。入座後,服務員為我們奉上了 香脆花生,花生酥脆可口,帶有恰到好處的鹹香。我點的前菜 -話梅涼瓜$68,涼瓜清脆爽口,配上話梅微酸的醬汁,讓人胃口大開。❇️緊接著,我們品嚐了油渣炒福菜花~$148。菜花炒得恰到好處,既保留了新鮮脆嫩的口感,又與油渣融合,入口酥脆可口。✳️接下來上桌的是2(隻)黃金流沙蝦球~$96。蝦肉鮮嫩多汁,外層金黃酥脆,沙拉醬的醇厚香甜完美包覆,令人難忘。❇️最後我們品嚐了濃湯大花膠鮮雞湯~$788和食神炒飯$188。湯頭鮮美醇厚,大花膠滑嫩入口,鮮雞肉又嫩又香。而炒飯則是整頓晚餐的亮點 - 炒飯堆砌成鯉魚,稻香四溢,蝦仁肥美鮮甜,還有大量鮮美的鯉魚並以大星蟹籽伴碟,令人大呼過癮。✳️總的來說,「翠林辣蟹舫」的粵菜菜品質素極高,不論在味道、質感還是創意上都給人耳目一新的感覺。放工後能在此與太太共度了一個愉快而美味的晚餐,真是人生一大享受。期待下次再來品嚐其他美味佳餚!

2024-07-28 432 views
講到食蟹,呢度既避風塘香炒蟹真係香港代表作,好多本地人甚至遊客都慕名而來。入嚟到以為全部”蟹貨”,其實佢地都仲有好多其他小菜出品。避風塘香辣蟹為左大家既儀式感,避風塘香辣蟹以紅色工架上枱,打咭味濃。大量金黃色炸蓉伴碟,香味出晒嚟。椒鹽與辣味剛好,惹味而不搶走蟹的鮮味。蟹蓋,蟹身,蟹腳除咗多肉,亦都滿有避風塘風味。真係試過先知點解會係鎮店之寶。食神炒飯將炒飯變成魚的外型,絕對唔簡單。有睇過《食神》都識「炒王」,呢個炒飯正正係因佢而得來。炒飯飯底用意大利野米混合日本珍珠米,加上海蝦、蜜糖豆、美國白蛋、蟹子等配菜,炒得夠鑊氣,亦充滿口感。黃金流沙蝦球雖然冇避風塘香辣蟹咁巨型,但流沙既澎湃程度不輸避風塘炒蟹。嫩滑蝦肉被香脆流沙包住,營造獨特的口感。怕熱氣?提供埋沙律作平衡。豬油渣炒椰菜花淨係炒椰菜花可能好單調,用豬油渣炸就多一份鹹香,又脆口。話梅涼瓜話梅既酸同涼瓜既苦,可以為炎炎夏日消暑解熱。

入嚟到以為全部”蟹貨”,其實佢地都仲有好多其他小菜出品。

避風塘香辣蟹

食神炒飯
將炒飯變成魚的外型,絕對唔簡單。

豬油渣炒椰菜花
淨係炒椰菜花可能好單調,用豬油渣炸就多一份鹹香,又脆口。

話梅涼瓜
話梅既酸同涼瓜既苦,可以為炎炎夏日消暑解熱。
2024-07-22
Dinner
2024-07-26 399 views
同事知我喜歡吃辣蟹,帶我到位於尖沙咀亞士厘道的「翠林辣蟹坊」,門口已見到一幅幅不同明星到訪的相片,餐廳亦很開揚闊落,我們還可坐窗邊的卡座可望到窗外街道風景呢!一場來到當然要品嚐其招牌菜:「避風塘炒辣蟹」,職員細心問我喜歡吃什麼程度的辣,還介紹他們的炒蒜是精心挑選的,果然好介紹!餐前小食「話梅涼瓜」,完全沒有苦瓜的苦澀味,酸酸美味,作為前菜好開胃!除了招牌避風塘炒蟹之外,而其他餸菜一樣出色,我們點了「黃金流沙蝦球」、「豬油渣炒福花菜」、「蜂蜜燒汁牛仔粒」,都令我哋吃得津津有味!

翠林辣蟹舫 (尖沙咀)入到去就會見到店面好大,裝潢簡單,但係你唔好被外表蒙蔽咗,佢裡面嘅出品真係超級正!避風塘香辣蟹 $688首先最出彩嘅就係佢出品嘅避風塘炒蟹!蟹肉鮮嫩飽滿,加埋芝麻同蒜蓉搭配,啖啖都係充滿香氣,超級下飯!另一個大人氣都係佢炒辣蟹,蟹肉又肥又大隻,配搭香辣嘅醬汁,真係香到爆!黃金流沙蝦球 $48@1鹹蛋黃蝦球除咗蟹類,佢哋嘅其他菜式都好正咁!例如炸蝦球,個個個粒粒都好飽滿彈牙;豬油渣炒椰菜花炒西蘭花,青翠爽脆,承載住芝麻香蔥油嘅香味話梅醃苦瓜特別醃製嘅苦瓜,帶有微微嘅苦澀,完全中和咗個鹹香味,超級對胃口!總之呢間大排檔嘅性價比真係太高啦!無論係炒避風塘、炒辣蟹,定係其他經典大排檔菜式,都好好味道,絕對係香港街頭美食嘅代表之一!食神炒飯 $188金魚造型海鮮炒飯食神炒飯 - 金魚造型海鮮炒飯 $188今次我品嚐到佢哋嘅金魚造型海鮮炒飯,真係令人大開眼界! 首先,呢個金魚造型炒飯實在太有創意啦!飯粒經過特別調理,整個炒飯竟然能夠成型為一條生動有趣嘅金魚模樣,連細緻嘅魚鰭和魚眼都塑造得入木三分,實在係令人嘆為觀止!而且呢個金魚炒飯不單造型優秀,口味亦非常出眾。飯粒非常鬆軟,
翠林辣蟹舫 (尖沙咀)

避風塘香辣蟹 $688

黃金流沙蝦球 $48@1
鹹蛋黃蝦球

豬油渣炒椰菜花
炒西蘭花,青翠爽脆,承載住芝麻香蔥油嘅香味

話梅醃苦瓜

食神炒飯 $188
金魚造型海鮮炒飯

食神炒飯 - 金魚造型海鮮炒飯 $188

而且呢個金魚炒飯不單造型優秀,口味亦非常出眾。飯粒非常鬆軟,入口即溶,配搭上new鮮嘅海鮮如蝦仁、魚片等,味道香濃惹味,每一口也令人流連忘返。調味恰到好處,既不會過鹹過咸,亦不會過甜過膩,真係好滋味!

😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚
🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️
💲減荷包指數 💸💸💸💵💵
——————————————————
店舖資料

📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood
香港都有好多歷史悠久嘅老字號好餐廳,能夠喺尖沙咀呢個站穩陣腳嘅海鮮餐廳,一定唔少得“翠林辣蟹舫”。相信唔少人同我一樣都好鍾意食蟹,但係喺屋企整真係非常多工序,所以呢一日就同屋企人一齊出嚟呢間專門食辣蟹同海鮮嘅餐廳品嚐一下唔會喺屋企煮嘅嘢🌸🦀避風塘炒蟹呢度食到嘅蟹,同外面大排檔食嘅炒蟹完全唔一樣!首先呢度嘅蟹係每日經過店家親自挑選,全部都係大大隻好厚肉有超大蟹鉗🫶蟹肉肉質爽口彈牙鮮味十足,由於經過高溫油炸,部分嘅蟹殼更加係酥脆入口!可以吞埋落肚❤️🦐黃金流沙蝦外層裹住鬆化嘅鹹蛋黃同埋炸蒜,底層有一啲炸米粉,大蝦烹煮嘅火喉恰到好處,沒有過多嘅醃料,還原食物嘅鮮香味👍🍛食神炒飯錦鯉嘅造型,面頭鋪滿明太子,造型非常奢華。炒飯有好多配料,飯粒爽口,係一個必叫嘅菜式!🍀豬油渣炒椰菜花入口鬆脆好食嘅豬油渣加上椰菜花,好似風箏遇上風,最佳嘅配搭🫶💫手拍青瓜不得不提嘅就係,呢間呢度嘅廚師工作都好認真,我哋食青瓜嘅時候發現佢嘅切口唔完整,原來唔係用刀切嘅🫶呢間嘅青瓜係真係拍出嚟㗎!口感同用刀切嗰啲完全唔同,如果大家去到都可以叫下呢個前菜試下👍呢度拎過好多獎項,亦都係好多電視劇嘅拍攝地點,裝修真係好靚👍其實好

🦀避風塘炒蟹
呢度食到嘅蟹,同外面大排檔食嘅炒蟹完全唔一樣!

🦐黃金流沙蝦
外層裹住鬆化嘅鹹蛋黃同埋炸蒜,底層有一啲炸米粉,
大蝦烹煮嘅火喉恰到好處,沒有過多嘅醃料,還原食物嘅鮮香味👍

🍛食神炒飯
錦鯉嘅造型,面頭鋪滿明太子,造型非常奢華。
炒飯有好多配料,飯粒爽口,係一個必叫嘅菜式!

🍀豬油渣炒椰菜花
入口鬆脆好食嘅豬油渣加上椰菜花,
好似風箏遇上風,最佳嘅配搭🫶

💫手拍青瓜
不得不提嘅就係,呢間呢度嘅廚師

其實好多香港嘅舖頭都值得我哋去幫襯❤️

• 避風塘香辣蟹
  • 避風塘炒蟹
  • 黃金流沙蝦球
2024-07-23 247 views
最鍾意食海鮮嘅我, 我最鍾意嘅菜式之一就係避風塘炒蟹🦀知道呢度嘅招牌就係避風塘😊炒蟹, 今餐真係完全冇令我失望蟹肉🦀又大隻又新鮮, 而且啲炸蒜炒得好正好香口🍚送飯一流店員推介佢哋嘅黃金流心蝦🦐都係冇得輸, 外層你會食到好濃郁嘅🍳鹹蛋黃香, 裏面就爽彈蝦肉,好有滿足感呀🤩之後我哋再叫多個🐽油渣炒福花🥦菜同埋食神炒飯,嗰福花菜真係好香口你會食到豬油嘅香味, 呢個真係兒時嘅回憶, 個食神炒飯嚟到嘅時候我好surprise估唔到係用一條魚🐟嘅形狀嚟整出嚟, 真係打卡able📸 而且炒得好乾身啲飯有粒粒分明🔥好夠氣鑊, 仲有個小食就係話梅苦瓜叫做苦盡甘來, 真係好似我哋嘅人生經歷咁但係整得好好食呀酸酸甜甜好開胃🤪
最鍾意食海鮮嘅我, 我最鍾意嘅菜式之一就係避風塘炒蟹🦀

之後我哋再叫多個🐽油渣炒福花🥦菜同埋食神炒飯,

2024-07-21 144 views
翠林辣蟹都算係香港一大老字號嘅避風塘炒蟹專賣店,由細食到大話梅涼瓜前菜嚟講都真係幾出色,味道酸酸甜甜勁開胃,食完之後超級有食慾黃金流沙蝦球從來未見過蝦球可以咁大隻,一見到嘅時候直頭嚇親最正係炸到脆卜卜嘅黃金流沙,配埋爽口彈牙油鮮甜嘅蝦球,超級正又好邪惡,賣相好睇又好食避風塘炒蟹(中辣)嚟到點可以唔叫避風塘炒蟹,份量超級多好大隻,雖然叫咗中辣,但係唔會太辣好惹味!蟹肉超爆,彈牙又鮮甜,個蟹殼嘅蟹膏超級多撈飯一流,兩個人食啱啱好呢個份量食神炒飯呢個炒飯不得不讚裏面嘅配料超級多,有海鮮粒仲有啲蔬菜粒,炒飯粒粒分明,但係又唔會太乾,加埋裏面嘅配料超級有咬口整體店舖環境又大又舒適,絕對適合一大班人嚟食飯
翠林辣蟹都算係香港一大老字號嘅避風塘炒蟹專賣店,由細食到大

黃金流沙蝦球

從來未見過蝦球可以咁大隻,一見到嘅時候直頭嚇親
避風塘炒蟹(中辣)

食神炒飯

整體店舖環境又大又舒適,絕對適合一大班人嚟食飯
2024-07-18
$500 (Dinner)
2024-07-17 196 views
很久沒有吃過辣蟹了!今晚在尖沙咀購物,途經翠林辣蟹舫,看到許多明星光顧的相片,便決定入內一試。🥒話梅涼瓜~入口酸甜,口感清涼爽脆。話梅的酸甜味道中和了涼瓜的苦味,非常醒胃。🍤黃金流沙蝦球~顏色金黃的外層脆䊢,沾滿咸蛋黃粒粒,酥脆咸香,包裹着大大隻的鮮嫰蝦球,集香口鮮味於一身。🦀避風塘炒蟹~堪稱這裡的招牌菜!店舖非常有心思,以特別木盆上菜,膏蟹以薄粉炸香,不僅能鎖住蟹膏,更令蟹肉保留鮮味,再以避風料頭炒香,每件蟹都沾滿乾蒜,表面微辣,香口及乾身,內裡仍保留蟹肉鮮味。🐡食神炒飯~炒飯擺盤成鯉魚形狀,上面再舖滿飛魚子,單看賣相已經十分吸引。炒飯配料豐富,蝦粒、帶子粒、蜜糖豆粒,飯底用上野米及珍珠米加上秘製豉油一同炒,濃郁味美,飯炒得粒粒分明香口。翻查資料,此菜色是有食神之稱的名廚戴龍師傅親授烹調技巧予餐廳總廚而得名的。🥦油渣炒福花菜~豬油渣香氣泗溢,福花炒得爽脆香口但又沒有油膩感。

2024-07-16 156 views
🍱餐廳:翠林辣蟹舫(尖沙咀)🏫地址:尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖想試咗好耐,今晚終於同老公阿仔試吓呢間人氣店,果然名不虛傳,等我分享吓啦😊~避風塘炒蟹上枱香氣四溢,金黃色亮晶晶的賣相吸晴,避風塘製法有很多炸蒜和辣椒,所以非常香口惹味😋蟹夠大隻,肉質鮮甜美味,我獨佔了兩隻蟹鉗,咬落啖啖肉,超級滿足❤️~黃金流沙蝦球外層的鹹蛋黃炸漿包住大蝦球,怎會不好味🤣蝦球炸到脆卜卜的,香脆可口,但一咬落去就感受到彈牙蝦肉的鮮甜,我加了少許開胃的沙律醬一齊來吃,真開心😁~食神炒飯:鑊氣十足,造型特別,好可愛鯉魚造型的炒飯,炒得乾身美味,配料有帶子,豆角、蝦仁同蛋等,飯上面鋪滿了很多蟹籽,令炒飯口感更加豐富😊~油渣炒福菜花:好邪惡啊!用炸過的豬油渣與福菜花一齊炒,有一種獨特的香氣,而且夠爽口脆嫩,美味之選😍~黃金豆腐:外層炸得酥脆,内裏的豆腐軟滑,簡單但美味的家常菜,配上甜酸醬更開胃呢😬總括嚟講,翠林辣蟹舫炒蟹十分美味,其他海鮮同小炒也相當不錯,食物味道、賣相及服務各方面都高於一般水準,值得再次回訪!
🍱餐廳:翠林辣蟹舫(尖沙咀)
🏫地址:尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

~避風塘炒蟹

~黃金流沙蝦球

~食神炒飯:

~油渣炒福菜花:

~黃金豆腐:

2024-07-16 178 views
同阿仔一向都鍾意食海鮮,尤其係蟹🦀。九龍區嘅話,我通常揀去翠林辣蟹舫 ,原因係餐廳除咗炒蟹🦀之外,其他小菜亦煮得非常出色😋,另外餐廳設有魚缸,海鮮保證新鮮生猛😍。黃金豆腐 $68外層炸得非常香脆,入面豆腐依然滑溜😋。黃金流沙蝦球 $48/隻蝦球🦐非常之大粒,面層用加咗蛋黃嘅炸粉🥰,香脆得嚟又帶有陣陣嘅蛋黃味道🤤,入面蝦肉🦐爽口彈牙,蘸埋沙律醬食,可以中和返個油膩感覺😋。豬油渣炒福菜花 $148炒得好有鑊氣😋,由於用咗豬油渣🐖,所以福菜花🥦除咗有豬油嘅香味之外,仲有少少焦香😍。那個嘅豬油渣非常脆口,非常惹味,但我不敢食太多😂。食神炒飯 $188炒飯造成鯉魚🐟嘅造型,非常吸睛。炒飯🍛炒得乾身配料亦非常吸引,用蝦肉、帶子,加埋脆卜卜嘅蟹籽,非常好食,不愧為食神炒飯🤤。避風塘香辣蟹 $688雖然話細,但其實都幾大隻🫢;雖然大隻但差不多完全被辣蒜覆蓋住😂。辣蒜好香,好乾身,好惹味😋,完全沒有多餘的油膱味👍,加上蟹肉🦀非常鮮甜,真係好食到停唔到口🤤。

黃金豆腐 $68
外層炸得非常香脆,入面豆腐依然滑溜😋。

黃金流沙蝦球 $48/隻

豬油渣炒福菜花 $148

食神炒飯 $188

避風塘香辣蟹 $688

2024-06-22
Dinner
2024-07-15 121 views
位於尖沙咀既翠林辣蟹舫,除咗辣蟹之外,濃湯大花膠鮮雞湯一樣岀色濃湯大花膠鮮雞湯到店必吃!巨型花膠配上香醇金雞湯底,滋補養顏養生之選,花膠湯含豐富骨膠原且補而不燥,男女老少皆宜食用,雞肉亦岀奇地嫩滑,肉味香濃,湯底非常鮮甜,大愛黃金流沙蝦球蝦球肥美厚實,外層炸至金黃酥脆,肉質彈牙鮮味,配上鹹蛋黃,口感層次豐富,令人一試難忘話梅涼瓜餐前小食,話梅酸甜醒胃,完美中和了苦瓜的苦澀拍蝦者通菜非常惹味,以熱鍋奉上,通菜質感清爽蟹醬餐肉炒米粉米粉炒至乾身,穫氣十足,以蟹醬快炒,鮮味十足,加上餐肉之肉香,倍添滋味翠林辣蟹舫 📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

濃湯大花膠鮮雞湯

話梅涼瓜
餐前小食,話梅酸甜醒胃,完美中和了苦瓜的苦澀

拍蝦者通菜
非常惹味,以熱鍋奉上,通菜質感清爽

蟹醬餐肉炒米粉

翠林辣蟹舫
2024-07-09 144 views
同仔仔去咗翠林辣蟹舫食飯,真係食得好好味啊!😋💯先試咗佢哋嘅話梅涼瓜,話梅嘅酸甜同涼瓜嘅爽口真係好清新開胃㗎!🍬🥒再嚟個避風塘香辣蟹,啊!隻蟹肉都幾好食㗎,鮮甜到爆!而且佢哋嘅避風塘蒜香味好濃郁,微辣又好惹味!🌶️🦀黄金流沙蝦球真係俾人驚艷,外層炸得鬆脆,蝦球入口爽彈,加埋黄金流沙同鹹蛋黃,甘香到爆!同沙律一齊食,酸甜解膩又齊心!🍤🥚🥗唔好忘記食神炒飯啊!哇,賣相好有趣,炒飯炒得乾爽,每粒飯粒都分明,仲有蛋、蝦仁同豆角等配料,面層仲加埋飛魚籽,口感更加豐富!🍚🍳🍤🥦最後一道係艹豬油渣炒福菜花,豬油渣帶嚟嘅脆口同肥美甘香真係一絕!福菜花嘅爽脆口感配上豬油香,令人回味無窮!😍🥬🐷總括嚟講,呢間食店唔止係食物好吸引,環境同服務都唔錯㗎!而且價錢亦都好合理!大家記住去翠林辣蟹舫試下啦,食到開心滿足!💰😄
同仔仔去咗翠林辣蟹舫食飯,真係食得好好味啊!😋💯

2024-07-04 144 views
翠林辣蟹舫🦀主打新鮮活海鮮🥰同鑊氣小菜來到必點招牌炒蟹🦀多款口味任君選擇我就揀咗避風塘口味👏🏻 加入大量炸蒜蓉同辣椒惹味可口~大蟹肉多又夠鮮味上碟擺盤好精緻~不論味道定賣相都good👏🏻🥢話梅涼瓜~酸甜醒胃涼瓜入口爽脆🥢黃金流沙蝦球🦐外表酥脆帶蛋黃香味配上彈牙蝦肉同沙律🥗口感豐富🥢食神炒飯~足料製作加入蟹子同蝦仁飯粒炒到粒粒分明~更以魚🐟形狀上碟好精緻🥢油渣炒菜花🥦加入豬油渣一同炒香~菜花吸收咗豬油渣嘅精華~入口帶油香脂肪感😋#相機食先 #手機食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港旅遊好去處 #香港美食推薦 #香港旅遊攻略📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
翠林辣蟹舫🦀

🥢黃金流沙蝦球🦐外表酥脆帶蛋黃香味
配上彈牙蝦肉同沙律🥗口感豐富

🥢食神炒飯~足料製作加入蟹子同蝦仁

飯粒炒到粒粒分明~更以魚🐟形狀上碟好精緻
🥢油渣炒菜花🥦加入豬油渣一同炒香~

菜花吸收咗豬油渣嘅精華~入口帶油香脂肪感😋

2024-07-03 97 views
環境光猛,設有卡位同圓枱,仲有個魚缸供應游水海鮮!👉🏻話梅涼瓜 $68呢道開胃菜清新可口,話梅嘅微酸同涼瓜嘅清脆,好解膩!👉🏻黃金流沙蝦球 $96共兩件,唔係一個個波嘅型狀,勁大件,外表金黃酥脆,蝦肉鮮嫩彈牙仲配有個小沙律,層次豐富!👉🏻食神炒飯 $188以魚嘅姿態岀現,栩栩如生!打卡一流!飯粒分明,豐富嘅配料,炒製火候適中,完全唔會有油膩感!👉🏻濃湯大花膠鮮雞湯 $788豐厚溫潤,散發住濃郁嘅雞湯香氣,花膠嘅滑嫩質感,雞肉唔鞋,共有四碗湯,醇厚又滋養嘅口感!👉🏻豬油渣炒福菜花 $148椰菜花勁入味,香口,香酥味濃!

環境光猛,設有卡位同圓枱,仲有個魚缸供應游水海鮮!

👉🏻話梅涼瓜 $68
呢道開胃菜清新可口,話梅嘅微酸同涼瓜嘅清脆,好解膩!

👉🏻黃金流沙蝦球 $96
仲配有個小沙律,層次豐富!

👉🏻食神炒飯 $188

👉🏻濃湯大花膠鮮雞湯 $788

👉🏻豬油渣炒福菜花 $148
椰菜花勁入味,香口,香酥味濃!
2024-06-30 100 views
鍾意食蟹.一定不能錯過尖沙咀呢間餐廳除咗多款烹煮方式小炒都好有鑊氣味道超水準唔怪得過往有咁多明星來光顧✨話梅涼瓜涼瓜加入話梅醃製後口感更清爽.味道酸酸甜甜開胃必點嘅前菜✨避風塘炒蟹原隻避風塘炒蟹.擺盤精緻熱辣辣非常香口.蟹肉鮮嫩有不同辣度選擇✨黃瓜流沙蝦球原隻鮮蝦 . 加上香脆外皮蝦肉爽口巨大隻✨油渣炒福菜花福菜花爽口.加入油渣味道同油份充裕✨食神炒飯堆砌成金魚嘅外觀午市套餐都好抵食下次再嚟一定要試下滋補嘅花膠湯

鍾意食蟹.一定不能錯過尖沙咀呢間餐廳

除咗多款烹煮方式