2019-06-04 88 views
朋友生日飯@花木日本料理 地址: 尖沙咀天文台道8號3樓2號舖 電話: 26179222 服務非常好,環境靚好日本feel ,來食飯慶祝朋友生日,同埋就朋友仔在尖沙咀返工,一下班就行過來,我中環也只是坐2個站就到。$68昆布炒豚肉,個汁是甜細油,跟薄片豬肉,帶點肥邊位$90 胡麻菠菜油揚沙律,日本餐廳會有洋食,即西式沙律,咁熱天氣人連食炒菜都想食,身體驅使下點了,胡麻醋汁酸中帶甜$348 特選壽司拚盤,朋友食壽司刺身,賣相好靚$78 和風炒雜菜,加了柴魚碎好香架,椰菜又爽口串燒$38 粟米,朋友食架$58 沖繩黑豚 幾肥美,灑了黑椒同鹹調味$88 帆立貝兩隻,鮮甜$128海鮮茶壺湯,個湯倒出來喝,幾甜人均都要600 元一位,但環境好
朋友生日飯@花木日本料理

$88 帆立貝兩隻,鮮甜

$128海鮮茶壺湯,個湯倒出來喝,幾甜

人均都要600 元一位,但環境好
2019-06-03 126 views
天文台道有棟大廈 全部都係餐廳 ⚡️#十式 刺身拼盤$399 擺盤好精緻 黎到真係哇一聲 有海膽 三文魚籽 三文魚 北海道帶子 吞拿魚 油甘魚等等  刺身厚薄適中新鮮    ⚡️#花木壽司拼盤 (十本) $389 壽司飯用左赤醋製成 可惜飯有點過硬 無米飯香味  串燒點左⚡️#燒白鱔 同⚡️#沖繩豚肉  食材新鮮 白鱔肉質嫩滑 肉汁豐富 串燒唔夠乾身 比較多醬汁 expect表面燒得香脆  但軟身可能醬汁過多  食完花木想飲嘢去隔離Amber 有$30discount🤤🤤  -花木日本料理  尖沙咀天文台道8號3樓2號舖 .- Yum: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻/5 Revisit:😉😉😉/5 Price: $500/head
擺盤好精緻 黎到真係哇一聲
比較多醬汁 expect表面燒得香脆  但軟身可能醬汁過多
食完花木想飲嘢去隔離Amber
有$30discount🤤🤤

花木日本料理
尖沙咀天文台道8號3樓2號舖 .
2019-06-03 65 views
岀咗糧梗係要食翻餐好😈😈 上網見到呢間個壽司拼盤好吸引,一於食呢間~ 叫咗杯Asahi ($88)飲下先為咗花木特選壽司拼盤 ($348)先揀咗呢間餐廳~ 一上枱係幾靚😛😛 有海膽,呑拿魚腩,油甘魚,金槍魚,帶子,三文魚,甜蝦等等,係幾豐富又幾新鮮。呢件海膽壽司係真係幾高質🤤牛油果控見到牛油果隻眼就會發哂光,所以叫咗呢條牛油果彩虹卷 ($88) 牛油果唔算多,但3款魚生,三文魚,油甘魚,呑拿魚都好大片~ 入面包住青瓜絲,個人覺得如果加漬物可能味道更豐富豚肉蘆筍卷 ($48) 燒物揀咗呢個,燒得好香,推介👍🏻大蝦天婦羅 ($108) 呢個天婦羅係真心超級抵食!!同岀面細細間壽司舖差唔多價錢,但呢度有5隻大蝦,係新鮮彈牙同埋個炸粉係食落唔油,性價比超高,再黎一定要再叫呢碟都係要食埋澱粉質先會滿足既人決定叫一個炒飯😂 揀咗好耐決定要呢個北海道海膽炒飯 ($208)。雖然只有面頭幾舊海膽,但個炒飯真係好好味!飯粒好飽滿好煙韌,炒得好香🥰

叫咗杯Asahi ($88)飲下先

豚肉蘆筍卷 ($48) 燒物揀咗呢個,燒得好香,推介👍🏻

2019-06-02 99 views
今天和朋友吃一餐日本菜。平成三十花木慶典寶盒 $588這個慶典寶盒賣相真的很吸引, 非常正的海膽於中間,旁邊還有三文魚子,帶子,蟹肉,海蝦,吞拿魚蓉。首先當然要試試海膽, 食法是先拿一塊紫菜或紫蘇葉,再放食材於中間一起吃。我當然先試海膽,紫菜脆口, 碰到海膽後會變軟身一點, 吃到海膽的鮮味後便會遇到紫蘇的煙韌。三文魚子咸咸的, 每粒口中爆開。帶子和吞拿魚加少許醬油,會帶出更多鮮味。當中食材隨意調配 , 昆布和海帶可增加口感。北海道海膽炒飯 208炒飯很香,每粒大又飽滿,粒粒分明,不油膩。 輕輕伴入海膽,每口飯帶有點點海膽咸香,回味十足。 我還加了三文魚子和蟹肉,結果乎意料地夾! 胡麻菠菜油揚沙律 90胡麻醬香濃,菠菜脆口,油揚帶煙韌。
今天和朋友吃一餐日本菜。
平成三十花木慶典寶盒 $588

北海道海膽炒飯 208

胡麻菠菜油揚沙律 90
胡麻醬香濃,菠菜脆口,油揚帶煙韌。

• 海膽炒飯
2019-06-02 111 views
最近和朋友來到一家尖沙咀的日式餐廳吃晚飯。餐廳有濃厚的日式味道,除了壽司吧枱,也有和風的獨立房。最近有日本酒任飲優惠,愛酒人士應該非常吸引。餐牌也包括不同的日式選擇。花木仲買人特選壽司 $348十款不同的壽司,配以精緻的擺設,賣相吸引。壽司的種類也豐富,海膽,拖羅,帆立貝等用料新鮮。牛舌岩鹽燒牛 $108牛舌厚肉,爽而不韌,爽口彈牙,入口肉汁豐富。加上少許青檸汁,酸醒開胃。牛油果彩虹卷 $88以不同的刺身製作彩虹卷,色彩豐富。中間壽司醋飯和刺身用牛油果的清新味道帶出。酥炸軟殼蟹卷 $138炸軟殼蟹非常香脆,而且卷物大大件,上面有蟹籽作點綴,配合沙律醬的味道十分吸引。竹海老天婦羅烏冬 $108竹海老天婦羅炸得香脆,炸粉不過火,而且將油膩感減到最少,蝦肉仍保持爽口。順滑的烏冬配合香濃的烏冬湯同樣出色。白玉小倉蕨餅 $78白玉口感煙韌,紅豆香甜細膩,兩者互相配合,加上濃郁搽茶味的蕨餅,層次分明。餐廳的環境和食物也給人精緻的感覺,這種日式餐廳吸引力自然大增。
最近和朋友來到一家尖沙咀的日式餐廳吃晚飯。
餐廳有濃厚的日式味道,除了壽司吧枱,也有和風的獨立房。
最近有日本酒任飲優惠,愛酒人士應該非常吸引。

餐牌也包括不同的日式選擇。
花木仲買人特選壽司 $348
牛舌岩鹽燒牛
牛舌岩鹽燒牛 $108
牛油果彩虹卷
牛油果彩虹卷 $88
酥炸軟殼蟹卷
酥炸軟殼蟹卷 $138
竹海老天婦羅烏冬 $108
順滑的烏冬配合香濃的烏冬湯同樣出色。
白玉小倉蕨餅

牛油果彩虹卷
酥炸軟殼蟹卷
白玉小倉蕨餅
2019-05-31 92 views
放兩個星期假,唔去旅行就要喺香港不停食食食,今次就試食一間位於尖沙咀天文台道叫花木嘅日本餐廳,個名改得好靚。入到去餐廳環境就如個名起得一樣咁靚,餐枱與餐枱之間距離闊落,用具整潔新淨,睇落都幾高級。唯一唔係咁好就係吧枱位置比較入,唔起眼。食物質素方面,今次主要食壽司,叫左兩份壽司拼盤(10本),最滿意一定係佢嘅海膽壽司,海膽新唔新鮮真係好重要,一舊唔新鮮嘅海膽,足以令你成晚個口食乜都臭,而花木嘅海膽壽司,食一舊絕對唔滿足,太鮮太好味!其他魚生壽司質素都偏高,特別係中拖羅,油脂豐富,仲要夠厚身,本身鍾意食拖羅嘅朋友不妨點個中拖羅刺身4切試下。花木 呢間餐廳價錢中上,但質素絕對值回票價,淨係個環境已經加曬分,食物仲要又新鮮又好食,值得一食👍🏻

花木仲買人特選壽司10本

花木仲買人特選壽司10本
在香港吃一頓高級日本菜的晚餐,閒閒地位位二三千,吃完真的很肉赤!經朋友口中得知 這家日本餐廳"花木"走中高檔路線 今日光顧兩個人食咗一千蚊 已經好飽 而且質素做相當高tim!餐廳有得坐檯或者吧位位置 我同朋友當然選擇坐吧位啦 除咗可以欣賞廚師嘅功架手勢之外 仲可以同廚師做個近距離嘅接觸 有互動的交流 而且可以滿足我視覺及味覺的享受特選壽司十本$348這裏除咗可以自選特定壽司之外 亦都可以叫這個特選壽司 壽司款式是由廚師發板的 廚師會按當日時令刺身安排 不時不吃十本壽司包括 中拖羅,油甘魚腩,深海池魚, 金目鯛,大尾魷,海膽,牡丹蝦,赤貝,帆立貝……每款壽司飯都加咗赤醋 赤醋嘅味道比較濃郁 而且壽司飯大小適中 上面嘅刺身全部大過嚿飯 這樣才是食壽司的樂趣花木刺身激安盛$398刺身亦是由廚師發板的 除咗全部可以話好新鮮之外 我都唔知仲有咩嘢可以形容廚師擺設非常漂亮 仲加咗食用花做裝飾 高雅又不失氣派刺身款式包括 深海池魚,赤貝, 牡丹蝦,吞拿魚,油甘魚,海膽,墨魚等油甘魚壽司 說真心的很久很久沒有吃過有甘美的油甘魚了 確實一分錢一分貨 物超所值和廚師交談之中得知我鍾意食海膽 廚師真係安排咗

特選壽司十本$348

花木刺身激安盛$398
廚師擺設非常漂亮 仲加咗食用花做裝飾 高雅又不失氣派

廚師交談之中得知我鍾意食海膽 廚師真係安排咗海膽刺身畀我 好感動呀! 味道鮮甜甘香帶有點點海水味 入口即溶 好味到暈

另外散叫咗兩片大拖羅 每片$88 入口即溶嘅感覺 魚油嘅香味充斥整個口腔 而且用厚切嘅方式呈現 抵食

薄切真鯛 切得好薄好薄 晶瑩通透 廚師建議點酸汁一齊食 酸酸味味好開胃 而且魚肉爽口彈牙 後者仲有一份鮮甜味

單點壽司 三文魚籽特選軍艦$22 紫菜夠脆 中間嘅三文魚子咬入口卜卜聲 味道鹹鹹鮮鮮 一啲都唔腥
左口魚邊壽司$22/件 魚油味豐富 裙邊煙韌有咬口 魚肉滑溜 火炙過更能帶出魚脂的香味

最後叫咗兩客甜品作為這餐的完美結束 甜品是自家製的芝士蛋糕及士多啤梨奶凍 吾太甜,好味!
2019-05-29 72 views
為左補祝母親節,知道媽咪不嬲最中意就係食日本菜,所以今晚特登搵左一間高級日本餐廳慰勞一下佢,另外當係吊下佢個日本癮先,因為佢成日都叫我帶佢去日本食好野😅,等我得閒我一定會做孝子帶佢去既。餐廳裝修真係好靚,好有銀座區既高級日本菜既感覺,環境真係攞滿分,我見佢仲有房間可以提供,一大班人黎食一定好熱鬧好開心。食物方面絕對襯得起佢個裝修,因為我覺得真係全部都勁高質。首先係鮟鱇魚肝作為前菜,好滑好入味,食完好開胃。跟住係花木卷,即係餐廳自創既卷物,用左炸洋蔥絲配撘吞拿魚蓉,炸洋蔥絲勁香口惹味,吞拿魚蓉充滿油脂既香口感覺,無論賣相同味道都一流。跟住係花木激安刺身盛,我覺得呢個好抵食,因為加埋有十款時令既刺身,好啱媽咪呢d想食刺身又唔知點叫既人,碟刺身淨係望都勁吸引,食落更加係無得頂,每種刺身都勁新鮮,媽咪食得勁開心。跟住叫幾款壽司,分別係帆立貝,赤貝,深海池魚,左口魚邊同埋鰻魚。帆立貝勁大粒又勁肥美,赤貝好新鮮好爽甜,深海池魚口感一流,左口魚邊油脂味香濃,鰻魚壽司條鰻魚差唔多有手臂咁長,肉夠厚又夠肥美,好正。最後叫左個燒羊架,個燒羊架好有驚喜,燒得好香,肉質豐富,食到媽咪都話好滋味!

食物方面絕對襯得起佢個裝修,因為我覺得真係全部都勁高質。

首先係鮟鱇魚肝作為前菜,好滑好入味,食完好開胃。

鰻魚壽司條鰻魚差唔多有手臂咁長,肉夠厚又夠肥美,好正。

2019-05-29 3527 views
襯住520諗住食返餐高級少少嘅日本野,就搵左呢間花木日本料理🥰入到黎見到呢度嘅室內裝飾都幾花心思,有啲好靚嘅櫻花擺設🌸當晚因為我哋驚食唔晒所以就冇叫到二人餐,但係見到餐牌上面散叫嘅食物都有好多選擇,而且自由選擇比較flexible,同埋又可以慳住個budget🙈🙈炸雞軟骨($58)炸得好香脆可口,配埋適量嘅檸檬汁同埋沙律醬係一個好好嘅配搭築地精選壽司8本($300)一開始見到佢嘅價錢都有少少卻步,但係諗住一場嚟到都要試吓啲高級嘅壽司,果然質素有驚喜,八款唔同嘅刺身都鮮甜美味,而且仲好新鮮,絕對對得住佢嘅價錢大蝦天婦羅🍤($108)嘅炸皮好香脆,而大蝦嘅蝦肉都幾彈牙,仲有五隻咁多,如果多啲人share會更好🤪黑松露鰻魚卷($168)係全日最驚喜嘅一款食物,估唔到會足足有成條鰻魚咁多,絕對係落足料!本身黑松露味已經好濃郁,但係食嘅同時都會感受到鰻魚嘅味道仲有壽司入邊青瓜絲嘅少少清甜味,絕對係必點!另外叫咗兩種串燒,分別係蒜香牛柳串($78)同埋芝士牛肉燒($68),雖然只得一串,價錢相對地冇咁抵食,但係都總算試到兩種唔同做法唔同味道嘅牛肉!加埋個分量十足嘅昆布豚肉炒飯($118),我哋兩個
入到黎見到呢度嘅室內裝飾都幾花心思,有啲好靚嘅櫻花擺設🌸
炸雞軟骨
築地精選壽司8本
大蝦天婦羅
昆布豚肉炒飯
加埋個分量十足嘅昆布豚肉炒飯($118),我哋兩個都食到好飽!
炸雞軟骨
築地精選壽司8本
大蝦天婦羅
昆布豚肉炒飯
花木日本料理 (尖沙咀).一入到去就有濃厚嘅日本餐廳氣氛,8:00去到呢冇book位幾乎冇得入去,好彩咁啱bar枱有兩個位,仲有得睇埋師傅切刺身,欣賞其刀工,正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️帆立貝壽司⚜️$27/件.超肥美好大嘅帆立貝,入口即有半溶感,淡淡嘅海水味由少少的檸檬汁帶出,不錯!.⚜️赤貝壽司⚜️$25/件.係赤貝上我地睇到師傅嘅刀功(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 幾咁精細,而且新鮮!.⚜️北海道海膽壽司⚜️$80/件.$80一舊海膽壽司真係有點貴(´・Д・)」但食落又真係幾香又有海水味.⚜️深海池魚壽司⚜️$27/件.本來想食油甘魚ಠ_ಠ但可能太遲入去食,已賣光了ಥ_ಥ 所以叫左兩件深海池魚,幾好食!呢到嘅壽司都係有醬油,唔係無味嘅飯!.—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌花木日本料理 (尖沙咀)尖沙咀天文台道8號3樓2號舖—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機
花木日本料理 (尖沙咀)

帆立貝壽司

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌花木日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道8號3樓2號舖
—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#尖沙咀美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#花木日本料理
帆立貝壽司
海膽壽司
2019-05-28 63 views
又到weekend慰勞下辛勤工作嘅自己尖東天文台道好多好野食,同男朋友揀左去花木嘆下日本料理。整體環境比我感覺好舒服,店員服務都好周到。我地都糾結左一陣,唔知揀二人套餐定火鍋好。睇落火鍋性價比更高,有滿滿嘅前菜,包括龍蝦、刺身、壽司等,都係我想食嘅,同埋火鍋料都係任點,於是我地就叫左兩人份喇前菜到喇,魷魚粒粒加左wasabi,微辣都幾開胃好似藝術品咁,比相機食先龍蝦大大隻,啖啖都係肉,而且刺身好鮮甜!三件壽司都足夠滿足我,唔食咁多飯嘛之後上左松葉蟹,可以無限追加,係好正嘅,不過我地同蟹搏鬥到好攰,食左一份都無追加😂點埋蟹醋同芝麻醬更加好味,勁大條大擦一輪,店員好好幫我地換碟清理枱面,終於開始入正題,食火鍋喇!野菜盤入面最愛豆腐同金菇豆腐好高質,必須追加!金菇嚟曬醬油湯底,甜甜地好味道和牛同埋黑豚肉,牛肉d油花睇落幾靚,食落更高質,出奇嘅係,平時中意食牛嘅我,覺得呢度嘅黑豚肉好正!飽餐一頓好滿足食埋個甜品,分別係芒果同士多啤梨味,有d似yogurt又似奶凍,味道唔錯唔會太甜,隔離個舊柚子果凍好清新,解膩一流今次用餐體驗100分呀!
又到weekend慰勞下辛勤工作嘅自己

尖東天文台道好多好野食,
同男朋友揀左去花木嘆下日本料理。
整體環境比我感覺好舒服,
店員服務都好周到。
我地都糾結左一陣,唔知揀二人套餐定火鍋好。
睇落火鍋性價比更高,

有滿滿嘅前菜,包括龍蝦、刺身壽司等,
都係我想食嘅,同埋火鍋料都係任點,
於是我地就叫左兩人份喇

前菜到喇,魷魚粒粒加左wasabi,
微辣都幾開胃

好似藝術品咁,比相機食先

龍蝦大大隻,啖啖都係肉,
而且刺身好鮮甜!
三件壽司都足夠滿足我,唔食咁多飯嘛

之後上左松葉蟹,可以無限追加,
係好正嘅,不過我地同蟹搏鬥到好攰,
食左一份都無追加😂
點埋蟹醋同芝麻醬更加好味,

勁大條

大擦一輪,店員好好幫我地換碟清理枱面,
終於開始入正題,食火鍋喇!

野菜盤入面最愛豆腐同金菇

豆腐好高質,必須追加!
金菇嚟曬醬油湯底,甜甜地好味道

和牛同埋黑豚肉,
牛肉d油花睇落幾靚,食落更高質,
出奇嘅係,平時中意食牛嘅我,
覺得呢度嘅黑豚肉好正!
飽餐一頓好滿足

食埋個甜品,分別係芒果同士多啤梨味,
有d似yogurt又似奶凍,味道唔錯唔會太甜,
隔離個舊柚子果凍好清新,解膩一流

今次用餐體驗100分呀!
2019-05-19
$500 (Dinner)
  • 北海道松葉蟹
  • 鹿兒島和牛
  • 沖繩黑豚肉
2019-05-27 55 views
早前去左尖沙咀天文台道[花木]🍣吃飯入到餐廳就見到以木為主的設計,有花圖案的屏風,感覺好像真的置身日本,份外舒服店員介紹了幾款二人套餐,我地最後揀左《鹿兒島和牛盛宴》$498@ 套餐都幾豐富,除左有前菜、刺身、壽司、龍蝦、生蠔,仲有主角火鍋—有朋友最愛的和牛、松葉蟹等,重點係可以無限追加芥末八爪魚壽司三貫 分別係左口魚、三文魚、油甘魚,壽司飯加左赤醋,不用另外蘸醬油,醋味濃而少甜。刺身三貫 —油甘魚、帶子、牡丹蝦當中以油甘魚最鮮甜,唔會腥!法國生蠔充滿海水味,建議盡快食,以免冰溶影響新鮮度。另一賣點係每位有半份龍蝦肉質彈牙然後就係今既主角——火鍋湯底係昆布,另有醬油/骨膠原雞湯可揀。北海道松葉蟹可以當刺身食/ 火鍋配料,我地急不及待先試試佢既味道,非常鮮甜 中意食蟹既朋友就岩哂!鹿兒島和牛雪花分佈均勻,色澤紅潤,放份鍋中輕輕一淥就夠,入口即溶的感覺到依家都記得揀昆布湯就可以食到牛肉本身既味道沖繩黑豚肉 肉質軟腍,但我地都偏愛和牛的味道更濃!日本野菜盤最後仲有豐富既蔬菜盤
早前去左尖沙咀天文台道[花木]🍣吃飯

套餐都幾豐富,除左有前菜、刺身壽司、龍蝦、生蠔,仲有主角火鍋—有朋友最愛的和牛、松葉蟹等,重點係可以無限追加

芥末八爪魚

壽司三貫

刺身三貫 —油甘魚、帶子、牡丹蝦

當中以油甘魚最鮮甜,唔會腥!

法國生蠔充滿海水味,建議盡快食,以免冰溶影響新鮮度。
另一賣點係每位有半份龍蝦
肉質彈牙

然後就係今既主角——火鍋

湯底係昆布,另有醬油/骨膠原雞湯可揀。

北海道松葉蟹

中意食蟹既朋友就岩哂!

鹿兒島和牛

揀昆布湯就可以食到牛肉本身既味道

沖繩黑豚肉

肉質軟腍,但我地都偏愛和牛的味道更濃!

日本野菜盤

最後仲有豐富既蔬菜盤

Type of Meal
Dinner
2019-05-24 891 views
呢排做嘢真係好辛苦, 差唔多又到出糧嘅時候,就梗係要食番餐好嘅填補下心靈嘅空虛 ,一於食我最鍾意嘅日本嘢啦!嚟到呢一間店位於尖沙咀天文台道嘅花木,環境非常之舒服 ,而且靜靜地好啱同朋友傾計,一於約埋朋友一齊嚟食飯。首先叫咗個御前盛盒, 淨係擺盤已經非常之靚,有一個迷你蟹肉丼飯,一件中拖羅同白身魚壽司, 睇見都流曬口水,由其是蟹肉丼飯上面擺咗唔少海膽,非常鮮甜。而且飯撈埋結實清甜嘅蟹肉,非常開胃,中拖羅新鮮之餘,亦食到應有嘅油份,不過當然無大拖羅咁肥美啦,但亦相當唔錯。呢度嘅天婦羅盛, 同樣都擺得非常靚,不過有姿勢之餘,亦有實際,每件天婦羅都炸得香脆可口,粉漿薄得嚟,但係又唔會油膩,尤其是大蝦天婦羅,蝦肉爽口之餘,亦相當多汁。跟住我哋仲嗌咗兩客壽司, 聽聞呢度嘅黑松露鰻魚卷都好出色,見到唔少人都推介就知啦, 鰻魚肥美多汁,而且好厚肉, 加上上面嘅黑松露作為點綴 ,真係好香口。另外仲叫咗一個牛油果彩虹卷, 用咗三文魚吞拿魚同白身魚夾雜砌成,一件件嘅彩虹卷擺上豐厚嘅牛油果蓉,都幾清新, 淨係賣相都已經抵讚。跟住係今晚嘅主角,炎燒六式珍珠蠔 , 一層層嘅樓梯咁嘅擺盤非常之“打卡able”, 擺

跟住係今晚嘅主角,炎燒六式珍珠蠔 , 一層層嘅樓梯咁嘅擺盤非常之“打卡able”, 擺得相當吸睛, 有六種唔同煮法,分別係蒜蓉、清酒、昆布湯、海膽芝士醬燒、芝士煙肉、同埋天婦羅, 一次過可以享受到六種唔同嘅食法, 咁就可以試多幾款 。

尤其係推介海膽芝士醬燒同昆布湯煮,鍾意食蠔嘅朋友絕對唔可以錯過,燒得非常香口,蠔肉多汁鮮味,正呀!

串燒盛盒都同樣吸引, 有八款唔同嘅串燒,例如鵪鶉蛋、牛柳粒、雞翼、大蔥、雞腎等等,都非常香口惹味,不過我最鍾意嘅係牛柳粒,牛肉多汁,肉味香濃,好適合送酒。可惜聽日要返工,如果唔係一定要叫清酒配串燒嚟食。

兩個人叫咗咁多嘢,都係大約每人500蚊多啲,但係就食到咁高質嘅日本料理, 價錢都算合理,而且環境都幾舒服,可以再嚟食。
  • 御前盛盒
  • 天婦羅盛
  • 牛油果彩虹卷
  • 炎燒六式珍珠蠔
  • 黑松露鰻魚卷
  • 串燒拼盤八本
2019-05-23 69 views
非常差既experience 忍唔住岩岩食完 一出門口就要寫 1. 上菜慢 食到法國菜咁 7點半去到10點都未上晒 但講緊個餐得幾樣野2. 非常嘈 座位窄3. D staff 唔專業 爭d上錯菜 又話遲上菜佢都唔想4. 性價比好低 個餐d 野唔明點解可以上咁慢 天婦羅 刺身 壽喜燒 和牛壽司 燒牛 甜品 大部分生既或自己煮 點解要等2個幾鐘?咁就$1400 5. Openrice book位應有折 但話個餐已經優惠左 其實openrice個度無咁講 6. 事前打左2次電話要求甜品寫字 最後係無既好後悔揀左哩間餐廳慶生 食水好深 服務差 上菜慢 質素低 無心唔好做 價錢唔係問題 問題係食物質素唔值哩個價錢 影衰飲食業 留意返以下個少少野就$1400 去食真係要三思 唔想再有其他人受害
2. 非常嘈 座位窄
6. 事前打左2次電話要求甜品寫字 最後係無既
2019-05-23 291 views
-花木日本料理⭐️⭐️⭐️⭐️呢間開左大本年既日本餐廳環境舒適食物質素有保證 最岩黎慶祝特別日子🥳當日我地一行六大一細 比左間包廂我地入便仲有櫻花樹裝飾勁靚🌸🥰.🍴磯煮鮑魚🐚肉質爽口 肉汁豐富 旁邊既內藏食落雖然有D腥但幾惹味🤪.🍴芥辣味生八爪魚粒🐙Wasabi味勁重 超級攻鼻 食到我標眼水😂八爪魚刺身好煙韌 令人想一食再食.🍴銀鱈魚西京燒🐟入口感受到油脂甘香 仲要無骨魚肉份量充足 但略嫌魚肉有少少嚡😕.🍴牛舌岩鹽燒🐮肉質十分煙韌 肉汁鎖住係入面加上青檸汁同蒜蓉醬更加清爽可口🤩.🍴花木激安刺身盛🐠包括牡丹蝦、比目魚、三文魚、吞拿魚、魷魚、鯛魚、赤貝、帶子、海膽、油甘魚刺身全部都好新鮮鮮甜 肉質厚身可口.🍴花木仲買人特選壽司十本🍣包括十款不同壽司 刺身都好大舊厚身盛載器皿好特別 好似壽司的階梯😂壽司飯做法特別 醋味十足 口感滿意.🍴網燒日本和牛🐮和牛係呢到招牌之一 份量都有七大塊牛肉味濃厚 油脂分佈均勻 略嫌肉身未夠嫩滑😕配上炸蒜頭同牛肉汁更上一層樓.🍴炎燒六式珍味蠔🐚包括六種不同款式既燒蠔 有一隻手咁大😆天婦羅蠔最特別 外面炸得好脆 蠔肉汁肥美無乾芝士海膽燒蠔芝士味極濃厚 加上海膽完美.🍴串
-花木日本料理⭐️⭐️⭐️⭐️

天婦羅蠔最特別 外面炸得好脆 蠔肉汁肥美無乾
芝士海膽燒蠔芝士味極濃厚 加上海膽完美
炎燒六式珍味蠔

串燒拼盤八本🍢
包括露筍卷、大蔥、和牛、鵪鶉蛋、雞肝、雞腎、雞軟骨、雞翼串燒
雖然等到差唔多最後先黎 但燒得幾惹味😋

黑松露鰻魚卷 $168
北海道海膽炒飯 $208
沖繩豚肉野菜炒麵 $118
🏠
花木日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道8號3樓2號舖
🕐
星期一至日:1200-1500 & 1800-2300
2019-05-21
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday