2022-01-28
Holt’s Cafe 位於香港瑰麗酒店,餐廳裝潢一貫Rosewood華麗的風格,主打環球及香港地道美食,名副其實係一間行五星級路線嘅茶餐廳。神級叉燒飯 $228來到Holt’s Cafe,梗係要試吓依度主打嘅神級叉燒飯,朝聖吓一個叉燒飯有幾神級要賣二百幾蚊。賣得咁貴用料方面當然唔可以求其啦,叉燒係由西班牙黑毛豬製成,肥瘦適中,肉質軟腍,燒得好香。流心嘅太陽蛋表榜係用日本有機雞蛋同秘制豉油。飯底當然係用日本米啦,蛋汁同豉油撈飯食非常好味😋。不過分量的確係有啲少,男士食一碗應該好難飽肚😂香煎鱸魚 $298魚皮煎得幾香,魚肉保持嫰滑,個汁個人感覺比較中式,同個魚都幾夾,不過不失啦,冇太大驚喜。整體價錢同一般茶餐廳比較當然偏貴,值唔值真係見人見智,不過我覺得一試無妨,又未算係天價,始終個環境同服務都的確係五星級嘅質素。
神級叉燒飯 $228
男士食一碗應該好難飽肚😂