2016-12-07
朋友食飯飯局,精心挑選左一間日本菜餐廳,價錢比起平時食嘅餐廳高少少,人均消費$500以上左右。首先前菜有三款由左到由開始進食,分別是魚蛋Wasabi、麵豉蘿白、墨汁螢光魷魚。三款都好有特色,味道唔錯,特別係麵豉蘿蔔,整得好入味!沙甸魚苗魚乾都幾得意,有好多條好細嘅魚整埋一齊變成魚乾,味道就冇本身平時沙甸魚咁腥,不過就鹹香十足味道吸引。拖羅漬又整得幾好味,有少少似麻油味好香,特別係拖羅本身質素好高所以入口即溶wow刺身5食有幾款平時好少食到嘅魚,包括鮫蝶魚、粒貝、鰤魚、拖羅及金目鯛。粒貝有少少似平時嘅赤背,味道比較清新淡口味,主要係爽口。拖羅入口即溶,味道難得。鮫蝶魚顏色比較透明,口感好爽而且有啲潺。其他兩款都係唔錯嘅選擇,總之全部都好新鮮。唔想諗咁多野,最尾叫咗一個拼盤壽司12點,我一馬當先食咗海膽,海膽質素都算係中上,比起好多高級日本餐廳都要好味,日本海膽有少少回甘,無腥臭味。白色嗰個類似左口魚,近乎入口即溶,味道鮮甜。日本雞扒幾得意,因為真係好滑而且好有香味,咬落去嘅質感好柔軟,而且燒汁香味四溢,比起平時食嘅雞真係好味好多。山椒銀魚炒飯都算係最後嘅傑作,裏面有好多條細細粒嘅銀魚,鹹
朋友食飯飯局,精心挑選左一間日本菜餐廳,價錢比起平時食嘅餐廳高少少,人均消費$500以上左右。 首先前菜有三款由左到由開始進食,分別是魚蛋Wasabi、麵豉蘿白、
墨汁螢光魷魚。三款都好有特色,味道唔錯,特別係麵豉蘿蔔,整得好入味! 沙甸魚苗魚乾都幾得意,有好多條好細嘅魚整埋一齊變成魚乾,味道就冇本身平時沙甸魚咁腥,不過就鹹香十足味道吸引。 拖羅漬又整得幾好味,有少少似麻油味好香,特別係拖羅本身質素好高所以入口即溶wow 刺身5食有幾款平時好少食到嘅魚,包括鮫蝶魚、粒貝、鰤魚、拖羅及金目鯛。
粒貝有少少似平時嘅赤背,味道比較清新淡口味,主要係爽口。拖羅入口即溶,味道難得。鮫蝶魚顏色比較透明,口感好爽而且有啲潺。其他兩款都係唔錯嘅選擇,總之全部都好新鮮。 唔想諗咁多野,最尾叫咗一個拼盤 壽司12點,我一馬當先食咗海膽,海膽質素都算係中上,比起好多高級日本餐廳都要好味,日本海膽有少少回甘,無腥臭味。白色嗰個類似左口魚,近乎入口即溶,味道鮮甜。 日本雞扒幾得意,因為真係好滑而且好有香味,咬落去嘅質感好柔軟,而且燒汁香味四溢,比起平時食嘅雞真係好味好多。 山椒銀魚炒飯都算係最後嘅傑作,裏面有好多條細細粒嘅銀魚,鹹香十足,加埋炒飯更加好味,每一粒飯粒都含有少少咸香,味道更易入口。 最後食埋焦糖燉蛋,裏面嘅彈入口即溶,而且甜味十足,非常creamy,表面嘅焦糖亦都燒得剛剛好,Perfect!