2022-09-03
木戶: 宮崎福岡之夜今日上綱台做節目,講開呢個暑假食過嘅野,我發覺原來呢期食得最多係串燒。一年前食過木戶一次之後,好想再黎,可惜,呢到真心難訂位。試過幾次都訂唔到,到一年後,才有機會再黎。幸好朋友P小姐安排了座位同餐單,就好似享受左一次去宮崎嘅旅行一樣。由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。當晚真係食盡日本食材,全部都係來自宮崎同福岡,當然坐鎮呢度嘅日本師傅木村先生來自宮崎。前菜三個,福岡青椒肉味噌,梅水晶同福岡水果蕃茄,見咁多野食,即刻想飲杯梅酒先。先講梅水晶,原來係鯊魚軟骨,加上了梅子醬,可以加紫菜同青瓜一齊食,好開胃,而且鯊魚軟骨嘅口感非常特別,剩食更佳。我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。福岡水果蕃茄,就咁食當然甜到入心,加一點日本海鹽,又係另一種滋味。我完全無諗過有呢個咁我地道嘅炭燒日本鰻魚肝,日本就多,香港真係第一次食,鰻魚肝炭燒過呈粉狀,加上wasabi,感覺好與別不同。係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加
由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。
我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。
係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加上柚子胡椒醬,三個風味各有不同。
鱷魚肉炭火燒,又係少見嘅item,鱷魚肉個感覺同豬頸肉好似,我自己個人覺得鹹鹹地好好送酒。想試新奇野一定會點呢個。
厚燒牛舌,加上芥末醬,特別醒神,佢嘅牛舌唔係平時非常之厚個隻,但個人覺得厚度剛剛好。
呢度嘅雞串燒又係重點,先吃大和雞雞腎,雞腎非常之壯健。
大和雞雞肝,更加精彩,最重要係個醬汁同埋剛剛熟嘅狀態仲有少少嘅血,燒得正好。
大和雞雞腿肉,又係好粗壯的腿部位置,淡淡雞肉加上炭香,精彩。
韮菜芝士豚肉卷,個人覺得韮菜係重點,就算豚肉同芝士都唔夠佢嘅味濃,如果你係芝士迷可能你會有啲失望。
自家製雞肉丸配黃金蛋,相信雞肉卷用上不少雞軟骨,口感同平時不同,好有嚼勁,撈埋個蛋當然最正。
香烤宮崎佐土原茄子,呢種茄子比較少見,我自己個人覺得有一種草青味,又係大開眼界嘅宮崎菜式。
重點當然係總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,上次食過返尋味,今次都一樣,最鍾意佢嘅雞係仲有肉汁,而且加上沙律醬同蔬菜,撈埋一齊食就最啱。
最尾吃著德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,看看師傅嘅串燒火炬燒得高一高,賞心悅目,唔知下次幾時先有得再食呢。