2022-09-03 1709 views
木戶: 宮崎福岡之夜今日上綱台做節目,講開呢個暑假食過嘅野,我發覺原來呢期食得最多係串燒。一年前食過木戶一次之後,好想再黎,可惜,呢到真心難訂位。試過幾次都訂唔到,到一年後,才有機會再黎。幸好朋友P小姐安排了座位同餐單,就好似享受左一次去宮崎嘅旅行一樣。由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。當晚真係食盡日本食材,全部都係來自宮崎同福岡,當然坐鎮呢度嘅日本師傅木村先生來自宮崎。前菜三個,福岡青椒肉味噌,梅水晶同福岡水果蕃茄,見咁多野食,即刻想飲杯梅酒先。先講梅水晶,原來係鯊魚軟骨,加上了梅子醬,可以加紫菜同青瓜一齊食,好開胃,而且鯊魚軟骨嘅口感非常特別,剩食更佳。我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。福岡水果蕃茄,就咁食當然甜到入心,加一點日本海鹽,又係另一種滋味。我完全無諗過有呢個咁我地道嘅炭燒日本鰻魚肝,日本就多,香港真係第一次食,鰻魚肝炭燒過呈粉狀,加上wasabi,感覺好與別不同。係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加
木戶: 宮崎福岡之夜

由於當晚仲要趕去睇戲。朋友們都好就我,全部都七點到場。

我以為福岡青椒中點的肉味噌會好鹹,但配上福岡青椒又剛剛好。

係網台節目講得最多嘅宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,呢個菜式絕對係去完福岡之後一樣最難以忘懷嘅菜式,而且呢度絕對做得有板有眼,三個層次,就咁食炭火地雞,加上檸檬汁,又或者再加上柚子胡椒醬,三個風味各有不同。

鱷魚肉炭火燒,又係少見嘅item,鱷魚肉個感覺同豬頸肉好似,我自己個人覺得鹹鹹地好好送酒。想試新奇野一定會點呢個。

厚燒牛舌,加上芥末醬,特別醒神,佢嘅牛舌唔係平時非常之厚個隻,但個人覺得厚度剛剛好。

呢度嘅雞串燒又係重點,先吃大和雞雞腎,雞腎非常之壯健。

大和雞雞肝,更加精彩,最重要係個醬汁同埋剛剛熟嘅狀態仲有少少嘅血,燒得正好。

大和雞雞腿肉,又係好粗壯的腿部位置,淡淡雞肉加上炭香,精彩。

韮菜芝士豚肉卷,個人覺得韮菜係重點,就算豚肉同芝士都唔夠佢嘅味濃,如果你係芝士迷可能你會有啲失望。

自家製雞肉丸配黃金蛋,相信雞肉卷用上不少雞軟骨,口感同平時不同,好有嚼勁,撈埋個蛋當然最正。

香烤宮崎佐土原茄子,呢種茄子比較少見,我自己個人覺得有一種草青味,又係大開眼界嘅宮崎菜式。

重點當然係總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,上次食過返尋味,今次都一樣,最鍾意佢嘅雞係仲有肉汁,而且加上沙律醬同蔬菜,撈埋一齊食就最啱。

最尾吃著德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,看看師傅嘅串燒火炬燒得高一高,賞心悅目,唔知下次幾時先有得再食呢。
2022-09-02 166 views
呢排都幾鍾意同一大班朋友去食日本串燒,因為咁先可以試到好多種唔同嘅嘢,食少少又得,食好多又得,特別係食完一啲好地道嘅日本串燒,成個體驗就好似去咗個小旅行一樣。老公成日話棉登徑有一間串燒店幾好,佢講過幾次,但次次都冇預我。今日佢竟然同一大班朋友食嘅時候預埋我,終於可以試到呢間嘢。呢間叫木戶,原來呢度又係有個日本師傅駐場,六點幾去餐廳已經大半滿。福岡水果蕃茄,配上日本嘅岩鹽,幾有驚喜,不過如果就咁食過蕃茄都好甜,加唔加岩鹽就悉隨尊便。梅水晶係乜?你完全諗唔到呢樣嘢係乜嘢,加左梅子嘅鯊魚軟骨,配菜還有青瓜、紫菜,食法有多種,我個人覺得紫菜夾軟骨最好。福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。我勁期待炭燒日本鰻魚肝,真係冇食過呢樣嘢,估唔到個魚肝都幾大舊,送啤酒真係一流。我老公話厚燒牛舌好好 ,不過始終我個人覺得呢樣嘢食麻麻哋,我無食到,但佢好似食到不停。自家製雞肉丸配黃金蛋,雞肉丸相對較為硬身,相對有好多軟骨喺入邊,點上好有味道嘅黃金蛋,正。今晚嘅雞件都係用大王雞來做,一次過整咗幾種唔同嘅食物,大和雞腎、大和雞肝、大和雞腿肉。我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草

福岡青椒肉味噌,肉味噌又無想像中咁鹹,送上青椒就對版。

我個人最鍾意雞腿肉,肉汁豐富,又大件,我上次食過嘅香草大王雞各有千秋。

香烤宮崎佐土原茄子本身幾期待,但係我覺得個茄子同平時嘅分別唔大。

韮菜芝士豚肉卷,加上了芝士後,多個層次,但係佢最出色嘅係嗰啲韭菜因為韭菜比較濃味,豚肉都冇佢咁搶。

老公最愛宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,加上柚子胡椒醬,平時佢喺Donki都會買一包現成嘅炭火雞肉食 ,自從佢喺福岡食完之後就愛上,炭火雞自己就咁食已經好好味,加上柚子胡椒醬又有另一層風味,呢個都係我自己個人覺得必點嘅美食。

總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年,聽講呢個formula係由五十年代傳到而家,經歷咗咁多年嘅配方,我相信佢嘅炸雞一定有過人之處,佢唔會太過油膩,而且唔會太過乾身,依然保持有雞肉嘅肉汁,加上沙律醬同沙律菜,真係好食,必點之物。

尾聲來多個德島沙甸魚苗野澤菜飯糰,魚苗好特別,不過略嫌太少,但係食完個飯糰都會食到少少嘅魚香。

縱觀成餐表現都好精彩,下次再同幾個姊妹嚟食下。
每次經過棉登徑,都比宜間居酒屋門口吸引!咁啱朋友要移民,臨走前想食日本野,特登book左宜間餐廳一試餐廳安排坐左我地坐吧枱,正!可以睇住師傅表演。前菜先點了福岡水果蕃茄(福岡フルーツトマト)🍅 冰涼水果蕃茄口感十分清新,酸酸甜甜十分開胃。難得坐係吧枱,一定要睇師傅表演炭火燒,職員介紹餐廳主打備長炭炭火燒,我地試左宮崎雞腿肉炭火鐵板燒(もも炭火鉄板焼き)滿滿炭香味,雞腿肉十分嫩滑,配柚子辣醬可以中和油膩感當日店員推介稀有部位還有雞冠🐔第一次試,口感幾有趣,一種外脆內軟的口感,表皮有少少焦脆又彈牙----串燒店食つくね係必然的 濃郁日本雞蛋加醬油,啖啖雞肉,好滿足雞柳用上來自奈良的大和妃子雞,半生熟雞柳好嫩,配以梅醬同紫蘇葉 😊長崎蠑螺壺燒原湯在壺狀殼內,蠑螺甘甜爽脆,十分鮮味整體來講,真係有種去完日本的感覺氣氛一流,食物水準同服務都很好P.S. 洗手間還有提供漱口水,棉花棒給客人使用,非常細心必定再次到訪!

餐廳安排坐左我地坐吧枱,正!可以睇住師傅表演。

福岡水果蕃茄(福岡フルーツトマト)

宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒(もも炭火鉄板焼き)

串燒店食つくね係必然的

濃郁日本雞蛋加醬油,啖啖雞肉,好滿足
自家製雞肉丸配黃金蛋 (自家製鶏つくね黄金玉子添え)

大和雞雞柳 (大和鶏ササミ)

長崎蠑螺壺燒原湯在壺狀殼內,蠑螺甘甜爽脆,十分鮮味
長崎蠑螺壺燒 (長崎産サザエのつぼ焼き)

整體來講,真係有種去完日本的感覺
氣氛一流,食物水準同服務都很好

P.S. 洗手間還有提供漱口水,棉花棒給客人使用,非常細心

必定再次到訪!
2022-08-22
Dinner
福岡水果蕃茄(福岡フルーツトマト)
宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒(もも炭火鉄板焼き)
宮崎炭火燒雞冠 (鶏トサカの炭火焼宮崎スタイル)
自家製雞肉丸配黃金蛋 (自家製鶏つくね黄金玉子添え)
大和雞雞柳 (大和鶏ササミ)
長崎蠑螺壺燒 (長崎産サザエのつぼ焼き)
  • 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
2022-08-23 1255 views
冇得去旅行,自然就會不斷咁樣喺香港尋找旅行嘅感覺,一次經過棉登徑,見到呢間木戶嘅舖面設計好靚,勁有日本feel!難得約到食飯,一於就去呢度🦀自家製蟹味噌配鮮雜菜條 $138 蟹味噌用咗勁多蟹膏製作,超濃郁,配雜菜條非常創新,個人覺得紅蘿蔔比較夾,蘆筍都唔錯👍🏻最後食淨左啲醬,唔好浪費,點咗個飯團😂😂🎣汁燒鰻魚肝 $62 (圖6下)鰻魚肝我係第一次食😋同魚肝嘅味道差唔多,但味道再濃郁啲!加埋醬汁好惹味,推介👍🏻👅厚燒牛舌 $88近排好鍾意食牛舌,呢個真係數一數二👍🏻肉質非常滑嫩,爽脆口感,一試難忘韭菜芝士豚肉卷 $42/串呢個又係極度推介👍🏻👍🏻大量嘅韭菜卷喺豚肉中間,加埋溶溶地嘅芝士,震懾我嘅味蕾😋自家製雞肉丸配黃金蛋 $48/串雞肉丸食得出係好足料,唔會好粉,配埋日本蛋黃😋非常好味大和雞雞腎 $42/串雞腎其實好難整,好易乾,但佢呢個真係燒得好好,好juicy, 有輕輕炭火嘅味道👍🏻大和雞雞肝 $42/串鰻魚肝太吸引,就想試埋雞肝味道相比下更加濃郁,配埋醬汁好惹味,入口即溶🍆關東綠茄子 $128 (圖6上)關東煮個汁真係好好好好味,一飲就勁有日本feel,綠茄子質感比較結實,好入味👍

🎣汁燒鰻魚肝 $62 (圖6下)
鰻魚肝我係第一次食😋同魚肝嘅味道差唔多,但味道再濃郁啲!
加埋醬汁好惹味,推介👍🏻

👅厚燒牛舌 $88

韭菜芝士豚肉卷 $42/串

自家製雞肉丸配黃金蛋 $48/串
雞肉丸食得出係好足料,唔會好粉,配埋日本蛋黃😋非常好味

大和雞雞腎 $42/串

大和雞雞肝 $42/串
鰻魚肝太吸引,就想試埋雞肝
味道相比下更加濃郁,配埋醬汁好惹味,入口即溶

🍆關東綠茄子 $128 (圖6上)
關東煮個汁真係好好好好味,一飲就勁有日本feel,綠茄子質感比較結實,好入味👍🏻

🍙德島沙甸魚苗野澤菜飯糰 $48/個
本來想送埋個蟹膏,但我發覺就咁食都真係好好食!每一粒飯都好入味,飯粒煙煙韌韌👍🏻

🐔宮崎南蠻炸雞 $158
我好鍾意食呢個!非常高質,炸得好香脆,雞肉Juicy, 配埋個甜酸醬、蛋沙律醬同埋大量沙律菜,好豐富😍

🍗日式雞腿肉炭火鐵板燒 $258
每一件雞腿肉都食到好香炭火味,雞腿肉鮮嫩多汁,調味啱啱好,我哋唧啲檸檬汁落去再食,酸味再將啲雞肉味道提昇👍🏻

整體而言,食物高質素,環境一流,好有日本feel,服務又好周到,不是有人加茶補給,仲有日籍廚師侍應,都真係有返鄉下嘅感覺😂😂
  • 自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 厚燒牛舌
  • 韭菜芝士豚肉卷
  • 木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條
  • 日本大和雞雞腎
2022-08-21 249 views
今日去到尖沙嘴棉登徑食朋友推介嘅日式串燒🔥,選擇好多而且仲好有日式風味添🌟-自家製蟹味噌配雜菜條 $138蟹味噌醬汁係真材實料嘅蟹膏同埋蟹肉,超級滿足❤️-汁燒鰻魚肝 $62鰻魚肝同平時食嘅鰻魚有少少唔同😻,而且用左獨有醬汁燒更加惹味😛-厚燒牛舌 (份) $88呢一道菜式係我最鍾意嘅😍,牛舌好厚切,而且口感夠爽口😋-大和雞雞腎(鹽) $84呢度仲有好多唔同種類嘅內臟可以試🥳,雞腎我自己一直都幾鍾意食,放少少鹽調味更加食到原汁原味😜-大和雞雞肝(汁) $84雞肝味道比較特別,配上醬汁更加香氣🤪-自家製雞肉丸配黃金蛋 $96雞肉肉質嫩滑,點蛋汁食口感味道更好😙

自家製蟹味噌配雜菜條 $138
蟹味噌醬汁係真材實料嘅蟹膏同埋蟹肉,超級滿足❤️

汁燒鰻魚肝 $62
鰻魚肝同平時食嘅鰻魚有少少唔同😻
,而且用左獨有醬汁燒更加惹味😛

厚燒牛舌 (份) $88
呢一道菜式係我最鍾意嘅😍,牛舌好厚切,而且口感夠爽口😋

大和雞雞腎(鹽) $84

大和雞雞肝(汁) $84
雞肝味道比較特別,配上醬汁更加香氣🤪

自家製雞肉丸配黃金蛋 $96
雞肉肉質嫩滑,點蛋汁食口感味道更好😙
2022-08-20 264 views
之前喺點評睇過佢哋嘅介紹,好似幾吸引,所以上個禮拜就去咗食一個Dinner,果然係冇失望,禮拜六晚基本上係人多到爆曬廠,我點咗串燒啦,仲有啲燒烤,我特別鍾意嗰個雞嘅鐵板啊,因為佢啲肉真係好嫩啊!仲有第一張相嘅豚肉韭菜卷呢,上面配左啲芝士啦,燒出嚟,咬出嚟好多醬汁!好好食!值得回頭啊!waiter always refill your tea cup. Good service! You have to make reservations to this place, it’s always full on night time
串燒
2022-08-13
串燒
2022-08-19 487 views
昨天慶祝老友生日,一行五人到木戶進餐知道木戶算區內較高級的日本串燒店,所以早半個月前已經訂位,6:00準時入座。店舖黑色外裝,進內有一吧枱,另有一6人座,感覺進了日本的居酒屋,用期待的心情坐下,沒想到是以唔愉快的結果離去專門招待我們的是一位中年的女性(下稱A),開始時我們打算叫個梅酒喝,於是點了菜單的一款,A君回答我們唔肯定仲有冇貨,然後積極咁推介他們店內off menu 既酒,價值699,我們先叫一杯試試,接著落單當我們每叫一款食物,如雞翼一串,A 就會說,一串得一份,你地唔夠食wor,我們是打算每樣試試,之後再叫,接著A繼續用有點不悅的聲音,重覆以上的回覆(一份得一件wor)超過5 次, 令我們感覺是不是每款食物要叫人頭數量才叫合理?好,落單後A提醒8:00交枱,我們想有2小時食,可以慢慢食。之後唔夠10分鐘,快速咁黎晒啲野食,心想駛唔駛咁趕,算了,食物質素是好的,應該說這店的較高收費,味道是值得的。A 君全程站在我們旁邊,每當我們吃完一款食物時,就立即走過來收東西,前前後後10分鐘內收了5-6次食物,我與朋友已感不太愉快,影響我們聊天。我們6:30 已經吃完一輪,A在依個時候(我
昨天慶祝老友生日,一行五人到木戶進餐

A 君全程站在我們旁邊,每當我們吃完一款食物時,就立即走過來收東西,前前後後10分鐘內收了5-6次食物,我與朋友已感不太愉快,影響我們聊天。我們6:30 已經吃完一輪,A在依個時候(我地入坐唔夠30分鐘)同我地講7:00 就last order, 想叫野食就盡快叫,我與友人立時感覺,這是高級店的服務? 好,再叫第二輪野食,大家已經諗住食完就走,到大約6:45 分,我們差不多吃完桌上的食物時,另一位男招待走過來細心的替我們每一位換碟,而站在招待男後面的A,就亳不客氣地說,「唔駛同佢地換碟啦,佢地食完架啦!」

立時我友人忍唔住回應,「咩叫做食完呀?唔俾我再叫野食架?」A 並冇回應就走開

於是在如斯招待下,我們請了店舖經理過來,講述剛才發生的一切,得到的回應是:「我完全明白你們,A是part time 來的,我覺得A是有問題,我在想辦法,不過我也只是來了一個半月」, 對此回應,我與友人都覺得也不用多言,最後用左45分鐘享受依餐高級串燒料理,埋單2500。

總結
食物有質素,但服務完全是不合格,集團人力資源有很大問題。

在我而言,我再來此店的機會是零

如大家要來吃,建議再過一至兩個月,看看食評,服務是否有改善,再考慮。

不竟高級串燒在該區亦有不少選擇!

2022-08-18
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-08-18 236 views
一班人去開尖嘴,想食串燒,有咩推介🧐 @kido.hk 木戶,推薦大家試試叫左1️⃣ 自家製蟹味噌配鮮雜菜條 $138好特別,蟹膏醬好濃,估唔到點落雜菜條咁好食,另類食法,下次都可以喺屋企試試!2️⃣ 汁燒鰻魚肝 $62曾經喺日本🇯🇵食過,一直都無喺香港再食,今次朋友果然好介紹👍🏻魚肝燒一燒, 魚油盡出,好香,入口即溶!3️⃣ 宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒 $258第一次食,雞腿肉嫩滑,用鐵板上另一種感覺,底下椰菜都索晒雞肉鮮味,真係好耐無食過鐵板啦!4️⃣ 厚燒牛舌 $88牛舌面頭用火槍燒左,𥚃面沒有熟透,仍是粉紅色,嫩肉,唔會太靭,口腔內全是牛香味👏🏻5️⃣ 大和雞雞腎 $42/串雞腎好煙靭,爽口,應該無乜落調味,似就咁燒香,唔會太鹹,十分香口6️⃣ 大和雞雞肝 $42/串雞肝,唔係好多地方有得食,好有味,應該有少許調味,用兩支竹籤叉住,一食𥚃面雞肝油湧出來!正!值得encore7️⃣ 韭菜芝士豚肉卷 $42/串No.1 推介,因為豚肉包住韭菜,韭菜滿入豚肉味,但韭菜水份又無燒乾,食落去好juicy, 面頭仲有熱溶芝士!👍🏻8️⃣ 自家製雞肉丸配黃金蛋 $48/串雞肉串,不差,估唔到沾著鮮蛋汁,咁夾!平時我都不吃鮮蛋黃

叫左

5️⃣ 大和雞雞腎 $42/串

6️⃣ 大和雞雞肝 $42/串

7️⃣ 韭菜芝士豚肉卷 $42/串

8️⃣ 自家製雞肉丸配黃金蛋 $48/串
雞肉串,不差,估唔到沾著鮮蛋汁,咁夾!平時我都不吃鮮蛋黃!今次破例!

9️⃣ 關東綠茄子 $128
茄子我最愛,好少喺日本餐廳叫茄子,今次朋友想試,即管一試,似蒸左加醬油,仲落左薑絲,一齊食又幾新鮮wor

🔟 德島沙甸魚苗野澤菜飯糰 $48/個
喺要食少少飯先飽肚,叫左飯糰,不是傳統的鰻魚,而是沙甸魚,又幾好味,饀唔算特別多

#️⃣ 宮崎南蠻炸雞 $158
炸雞夠晒大份,每人有兩大件,上面配了mayo 加自製調味,配炸雞又幾香口!

個人覺得整體味道非常好吃,特別喜愛鰻魚肝,雞肝,韭菜芝士卷!其他都可以叫黎試試!
整體而言,串燒是超正!鐵板燒都唔錯!環境一流,好有日本風味,仲有日籍廚師侍應!止一止家鄉癮先!
2022-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2022-08-17 156 views
呢一間位於尖沙嘴嘅日式料理餐廳主打串燒😙,今日就專程黎試下各種唔同嘅串燒啦🥳.總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年 $158呢一個南蠻炸雞果然與眾不同👍,首先炸雞每一件都非常大件,而且火候都控制得好好😎,炸得皮脆肉嫩,配上獨門醬汁超級惹味😌.宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $228雞頸肉之前都無食過😝,估唔到肉質都好嫩滑,特別係炭火燒有少少焦香味更加香😋.得島沙甸魚苗野澤菜飯糰 $96飯糰有沙甸魚嘅鮮味😍,而且紫菜都好脆,食落好正🔥.關東綠茄子 $128呢一種係綠茄子🌟,同平時嘅會有少少唔同,而且煮嘅時間啱啱好,口感唔會太軟或者太硬😛.韭菜芝士豚肉卷 $84呢一個配搭都比較新穎😜,估唔到食落又幾夾,特別係肥美嘅豚肉香氣配上芝士好正🤤
總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年 $158
宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒 $228
得島沙甸魚苗野澤菜飯糰 $96
飯糰有沙甸魚嘅鮮味😍,而且紫菜都好脆,食落好正🔥
關東綠茄子 $128
韭菜芝士豚肉卷 $84
2022-08-06 420 views
🇭🇰Hong KongAverage expense: HKD$800-1000+📍Address: KIDO 木戶, Tsim Sha Tsui呢間串燒真係唔錯!食到好滿足,啲款式幾特別。串燒我地叫左雞腎、雞肝、雞腿肉、韭菜芝士豚肉卷、雞肉丸配黃金蛋。全部都好大舊,又燒得好juicy,內臟類唔會有怪味仲甜甜地甘,幾驚喜!食落都新鮮,唔洗擔心有雪味。厚燒牛舌好嫩,同真係厚切🤣呢個牛舌牛味幾重,我就冇咩試過牛味甘重嘅牛舌🤤汁燒鰻魚肝,我本身好中意食鰻魚!佢嘅肝就第一次食,一定要比少少wasabi甘食,會有第二種鮮味帶出黎~第一次食一開始覺得有啲怪,但食食下就好好食,配酒一流啊!唔會有腥味自家製蟹味噌配鮮雜菜條,食落去似好濃郁嘅蟹膏,唔會得味噌味,絕對值呢個價。雞頸肉原本以為會冇咩肉食,點知黎到又幾大舊,幾有咬口甜甜地甘~要講下佢嘅茄子,我本身唔中意茄子,點知呢個好好食!係厚身嘅,好爽口唔會琳,加上佢個汁真係唔中意都變中意🤤乳酸同荔枝梳打唔會太甜,比例調得幾好

🇭🇰Hong Kong

呢間串燒真係唔錯!食到好滿足,啲款式幾特別。

2022-08-02 331 views
今天認識了新朋友一起去食串燒!甫踏入餐廳已經感受到日本居酒屋的氣氛,裝修和擺設都很有特色,我很喜歡圖十的雞。在等食物的時候,我聽到店員今日跟日本客人說日文。差點以為自己去了日本呢!我覺得吃串燒必須點啤酒,麥味濃郁;朋友則點了乳酸飲品,這就是少女心和大叔心的分別。串燒種類繁多,很多都值得推介。雞頸肉分量多,充滿炭燒味,而且十分爽口。厚燒牛舌有點焦香,我想說我從來沒有吃過那麼細嫩的牛舌。南蠻炸雞是必試名物,看起來像炸雞扒,吃起來雞肉嫩滑多汁,配上酸酸甜甜他他醬,味道真是豐富。去到串燒店不得不試免治雞肉,日本雞雞味濃,點上蛋漿更香滑。豚肉卷也很出色,芹菜和豚肉互相配合,咬下去多分多汁,還有芝士的香。這裏的雞肝比較生,味道都十分濃烈,只適合喜歡內臟的朋友。我反而比較喜歡鹽燒的雞腎,爽口。茄子也是出奇的好食,多汁柔軟,吃了很多肉要吃點菜。不得不提這裏的廁所很乾淨,我去了三次。我很喜歡他們的洗手盆,很高貴。它有點似瀑布。在這裏還有漱口水我牙線棒,我就是很留意這些小細節,但是我不會用,哈哈。所有食物的名字和價錢:自家製蟹味噌配鮮雜菜條 $138汁燒鰻魚肝 $62厚燒生舌(份)$88宮崎式雞頸肉炭火鐵

所有食物的名字和價錢:
關東綠茄子 $128
乳酸梳打 $48
白桃梳打 $48
三得利啤酒MAX 300mL $78
終於有機會試呢間超多好評嘅居酒屋 餐廳以明爐炭火製作傳統日式博多燒物 而且為全港獨家使用奈良「大和妃子雞」配合來自九州宮崎嘅主廚木村先生嘅宮崎祖傳秘方成為我最喜愛日式居酒屋!!🤍宮崎式雞頸肉炭火鐵板燒($228) | Rating: 10/10如果你都係鍾意重炭烤味嘅人 大推呢個比你雞頸肉份量夠3-4人分 每嚿都濃味同超爽口精華再滴落底下墊住嘅椰菜到 菜同時重炭燒味配埋蔥山 檸檬 柚子辣醬解少少膩 諗起都想食🥹🤍韭菜芝士豚肉卷($42) | Rating: 9/10同樣整得好出色 韮菜菜汁同豚肉肉汁都完全冇流失到 兩者係互相配合 冇邊個食材突出啲唯一扣少少分係塊芝士冇乜存在感厚燒牛舌($88) | Rating: 9/10生熟啱啱好 睇下張相 中間係粉紅色厚切得嚟細嫩無筋 一啲都唔韌外圍燒到微微焦香 呢個都推薦!🤍木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞($158) | Rating: 8.5/10作為宮崎名物嘅南蠻雞 原來起源係主廚嘅父親大人!咁我當呢個係最正宗嘅南蠻炸雞肉嫩多汁 炸皮酥脆 他他醬酸酸甜甜整體好食 可以一試但未到好有驚喜.下面呢幾款為比較常見嘅串燒款 唔特別講了 有啲幾高質但唔係
終於有機會試呢間超多好評嘅居酒屋
餐廳以明爐炭火製作傳統日式博多燒物
而且為全港獨家使用奈良「大和妃子雞」
配合來自九州宮崎嘅主廚木村先生嘅宮崎祖傳秘方
成為我最喜愛日式居酒屋!!

如果你都係鍾意重炭烤味嘅人 大推呢個比你

唯一扣少少分係塊芝士冇乜存在感

厚燒牛舌($88) | Rating: 9/10
生熟啱啱好 睇下張相 中間係粉紅色
厚切得嚟細嫩無筋 一啲都唔韌
外圍燒到微微焦香 呢個都推薦!

作為宮崎名物嘅南蠻雞 原來起源係主廚嘅父親大人!
咁我當呢個係最正宗嘅南蠻炸雞肉嫩多汁
炸皮酥脆 他他醬酸酸甜甜
整體好食 可以一試但未到好有驚喜
下面呢幾款為比較常見嘅串燒款 唔特別講了 有啲幾高質但唔係必試款 自己睇分!

🤍明太子紫蘇豚肉卷($45) | Rating: 7.5/10

🤍大和雞雞翼 鹽燒($42) | Rating: 8/10

🤍雞軟骨($38) | Rating: 7.5/10

🤍燒日本青辣椒仔($32) | Rating: 7.5/10

🤍日式醬油燒飯團($38) | Rating: 6/10

Btw主廚木村先生有hidden menu!
不過佢逢星期二休息 想食就要揀啱日子喇
2022-07-17 562 views
經常都係幫襯隔離嗰間串燒店,今晚嚟到呢間感覺很不一樣。坦白講,兩間都各有千秋,主打的路線各有不同。大家嘅食物都做得很出色,只是風格上廻異。木戶真係好有氣氛,有返咗「家鄉」嘅感覺。好高興被安排坐在bar table,可以見證整個工序。燒牛舌是必吃的一道菜,厚切7分熟,肉質既豐富又嫰滑。雞。。。不同部位的串燒都非常棒!這個雞肝串超juicy😋另一個推介是香蔥豚肉串燒,單單睇住師傅喺度燒已經想一啖咬下去。這個串燒是是日精選:糯米雞;在餐牌裏是找不到的,要問服務員。很有趣的一道菜,味道亦很特別,絕對不是酒樓一盅兩件的貨色。值得一提的是店內主理串燒其實分兩部份:1) 餐牌裏的菜式 2) 日本師傅炭火燒主理的お薦め (special of the day)這個火光熊熊的情境就是日本師傅負責的部份,好似睇表演一樣,幾過癮㗎😆。

好高興被安排坐在bar table,可以見證整個工序。

牛舌

燒牛舌是必吃的一道菜,厚切7分熟,肉質既豐富又嫰滑。
雞肝

雞。。。不同部位的串燒都非常棒!這個雞肝串超juicy😋

豚肉蔥卷

牛舌
雞肝
豚肉蔥卷
糯米雞
星期六即日訂位,早段全滿,比左8:30時段,去到等咗一陣,見有十幾個客人食完離場。便安排入座。 入咗去坐底,都要好耐先搵到人落單,樓面係嚴重唔夠人。自家製梅酒日本香蔥豚肉卷,有特色,好味燒冬菇,自家制南高梅酒750ml,收$688呢個價錢,未算好香醇及唔值呢個價錢。雞卷溫泉蛋煙肉卷及阿波尾雞翼,雞翼幾大隻燒得好脆好香醬油燒魷,是全晚最好味的一道雞腿肉炭火鐵板燒,有D失望😮‍💨雞係新鮮嘅,有炭火香味,但鷄肉好韌而且冇乜調味。整體算唔錯,只稍嫌環境略為狹窄,及嘈吵。

入咗去坐底,都要好耐先搵到人落單,樓面係嚴重唔夠人。

自家製梅酒
日本香蔥豚肉卷,有特色,好味

燒冬菇,
自家製梅酒750ml

雞卷
串燒溫泉蛋煙肉卷及雞翼

溫泉蛋煙肉卷及阿波尾雞翼,雞翼幾大隻燒得好脆好香
醬油燒魷魚

醬油燒魷,是全晚最好味的一道
雞腿肉鐵炭火鐵板燒

整體算唔錯,只稍嫌環境略為狹窄,及嘈吵。
串燒溫泉蛋煙肉卷及雞翼
醬油燒魷魚
  • 燒魷魚
2022-07-05 393 views
I had high expectations of Kido because of the Nara chicken and charcoal grill. However, only the two items stated as chargrill was grilled on charcoal. All other skewers were cooked on the electric grill. Definitely not the best yakitori I’ve had. Liver was okay because we requested chef to cook medium rare. The pork mentaiko shiso roll was tasty but a bit too dry. We also ordered fried chicken to share , and the batter of チキン南蛮Namban chicken was already soft as it was served. Totally not up to standard.