尋找到心目中第一名嘅餐廳啦🥇真係要推薦比大家🥹老闆娘好有心機,設計到成個味蕾體驗為一趟旅行🧳涵蓋整個由lounge、上機、抵埗峇里嘅行程每人有一張專屬機票,Menu化身做行程表、落機仲有地圖🗺️、花圈歡迎儀式,令人置身其中☺️以為豪華Fine Dining一定好昂貴?7-course menu只需要$780✨真的,體驗過後我一倍價錢都好願意比🥹.由米芝蓮一星大廚Chef Azmi Arialda主理🧑🏻‍🍳連全世界最難得到米芝蓮嘅國家-德國🇩🇪Azmi都攞到🏆黎到香港曾經係The ocean、太子餅店、Hyatt Centroid高級餐廳任職,能夠試到佢手勢太難得了😍大廚每一日都喺度研究新菜式,務求發揮到極致🥰.老闆娘都實力非凡,對酒好有研究🍷其中設計一支名為月蓮嘅酒,親自設計入面配方,淡淡荔枝味夠清香😍採用自然動力學嘅釀酒方法,唔會破壞大自然🌎.餐廳主張愛惜大自然🌻只用三種油:Cold pressed oil/Sunflower oil /Mustard seed oil;唔用味精,調味料都係用有機方式自己調製😯;原材料例如檸檬同蜜糖都係老闆娘去本地農場採摘❣️.自家製麵包🥯兩位大廚分別來

大廚每一日都喺度研究新菜式,務求發揮到極致🥰

自家製麵包🥯
兩位大廚分別來自意大利同法國🧑🏻‍🍳所以合製兩款麵包,代表住兩位既融合🤭
牛油x全日本蛋法國麵包,蛋味超突出🥚
另一款係搽左Sun dried tomato🍅

酸橘汁醃魚🍊🐠
法國名菜🙌🏻用左蕃茄、意大利水瓜、矮瓜🍆中間夾住海膽同醃左12小時既魚🐠

番茄醬配布拉塔芝士🥫🧀
Burrata Cheese好大件香滑🧀中間嗰層用蕃茄做tomato confit,用四個鐘令蕃茄去到皮
Pesto醬都係Homemade,用左松子、九層塔、蒜頭🧄意大利黑醋係煮過既,提升甜度☺️

我愛螃蟹🦀️
臨落機前🛬享用呢個Mud Crab濃湯🥣好好好鐘意呢道菜🥰個湯打到超級smooth,每一啖都係精華😘仲有絲絲泥蟹肉🦀中間既澳洲有機牛油果🥑代表住海中間嘅峇里島🏝

入住峇里島Resort🏝食返餐豐富嘅晚餐💯
羊肚菌全蛋手製闊條麵🍝
睇到大廚親手炮製闊條麵真成係賞心悅目🌟成個拉麵既過程好正💯基本上冇餐廳願意用全蛋黃去製作新鮮pasta,而Le Chefeteria更加係用日本蛋🥚🥚🥚仲要係頂級既蘭王蛋😍😍😍

用上最簡單既配料:無芝士、無忌廉、無橄欖油,務求味道唔蓋過全蛋製既手工意粉🍝
反而用有機牛油果、檸檬🍋、羊肚菇浸個味道出黎☺️講講下,又想encore😚
鴨意大利燴飯🦆🍚
油封鴨腿慢煮48小時,用返鴨本身嘅油分黎煮,令到肉質keep住係粉紅色💓而且好嫩滑😍
Risotto用左tomato confit既做法,一樣冇牛油、忌廉、芝士,做到天然嘅效果😌落左越南特色嘅sauce,酸酸甜甜好夾啲肉😍
🌯越南慢炸春卷皮好難忘,炸完用左dehydrated既做法,一啲都唔油膩😉

椰殼熏肉眼🔥🥩
嚟到行程最後一晚,坐係峇里沙灘旁邊🏖等待大廚製作肉眼扒😋
60個月澳洲草飼牛肉,冇基因改造亦都唔會好多肥膏😌燒既時候用左椰殼,聞到超香❣️四成熟就足夠,食落好有口感,啲肉汁出晒嚟,仲有陣前所未有嘅香味滲左落肉眼入邊🥩🥩🥩食到停唔到口🤭

香蕉薄餅🍌
大廚即場製作薄餅🌮外層香脆,入面係熱辣辣既香蕉餡料😋用紅菜頭粉整左汁淋落薄餅,加埋Bee bee farm嘅蜜糖🍯所有材料都係全天然😍
老闆娘話,全餐飯只有雪糕唔係自家製🍨希望之後添置一部雪糕機!咁有心既餐廳去邊道搵💯💯💯
餐廳主打精緻特色fine dining,環境舒適又有格調,氣氛好好😍 廚師曾任職德國米芝蓮餐廳及本地星級酒店餐廳,質素絕對有保證👍🏻 最欣賞係餐廳對食物既用心,採用有機及天然無添加食材去烹調唔同款式既食物,仲會不時轉換主題,創新又有心思✨ 加上有店長既詳細講解,成個用餐體驗唔錯呢🥰❀ 餐包 🍞入座後先上兩款餐包,估唔到咁有驚喜😍 第一款意大利麵包加入油漬蕃茄及青醬製成,入口鬆軟又香口☺️ 而另一款食落似法國多士,口感好酥脆,帶陣陣牛油及檸檬香👍🏻❀ 蕃茄清湯 🍅同一款湯有兩個製法✨ 依款湯口味清新,酸酸地好開胃,入面仲有隻肥美鮮甜既生蠔❀ 蕃茄薄荷湯 🍅味道濃稠,酸酸甜甜~蕃茄蓉打得好軟綿,鐘意飲濃湯一定啱飲❀ 意大利雲吞 🥟師傅即場整雲吞皮及包餡,並以法式煮法製作湯底,誠意十足😍 湯底係用豬肉及pesto熬製而成,雲吞皮用上日本蘭王蛋黃整,令其顏色呈橙色,全人手製作食落更加煙韌✨ 入面既豬肉餡加入中式香料,食落香濃入味~❀ 慢煮紅酒燉牛臉頰配法式薯泥 🐮牛肉嫩滑入味,而且重牛味~旁邊配有用椰奶等製成既薯蓉,口感香滑軟綿,味道香濃滋味❀ 脆皮豬腩肉 🐷豬腩肉係長時間用半蒸焗方式製成,上層

❀ 餐包 🍞

❀ 蕃茄清湯 🍅

❀ 蕃茄薄荷湯 🍅
味道濃稠,酸酸甜甜~蕃茄蓉打得好軟綿,鐘意飲濃湯一定啱飲

❀ 意大利雲吞 🥟

❀ 慢煮紅酒燉牛臉頰配法式薯泥 🐮

❀ 脆皮豬腩肉 🐷
豬腩肉係長時間用半蒸焗方式製成,上層係脆皮,下層係軟腍既豬肉,食落無肥膏唔會油膩☺️ 旁邊仲有薯蓉、南瓜蓉及配菜,加埋檸檬蒜蓉牛油汁食更開胃

❀ Tiramisu 🍰
用蘭王整既tiramisu,食落蛋香味更濃,質地好軟滑👍🏻 味道香甜又帶微微咖啡酒香🥰

❀ Pineapple Crumble 🍍
平時見得多Apple Crumble,第一次食菠蘿口味🙈 菠蘿酸甜多汁,加埋用法式麵包整成既脆脆食好有口感✨

❀ Chamomile Tea 🫖
❀ Latte ☕️
Latte表面有一層厚奶泡,咖啡味香醇,加埋自家製玉桂粉令味道更有層次

2022-08-22 38 views
#fafafoodblog銅鑼灣 #fafafoodblog西餐<好味 fine dining>呢間餐廳環境舒服夠 grand食 fine din每一味菜 職員 都會用心解釋 用一個 flight黎 present令你好似置得一個 trip甘 👍🏻🍴峇里島渡假餐單780 蚊1酸橘汁醃魚🐟外表整得好靚 用左檸檬葉 酸甜既普羅旺斯醬 海鱸魚應該係生既 好鮮味 連埋底下既酥皮一齊食 好有層次感 👍🏻2蕃茄醬配布拉塔芝士🧀芝士好香滑 底層有九層塔醬汁 配以亞州 style既脆脆 蕃茄用左熟蕃茄用4 個鐘醃 令到皮甩左 感覺好 fresh仲有自家製黑醋 味道更濃 甜度夠 落兩滴已可好好點綴芝士既香滑味3🍴龍蝦湯🐲🦐個湯勁濃 好似將龍蝦既每一忽都整乾攞哂 d精華甘正 中間有個好香濃既牛油果 仲用左檸檬汁🍋 皮同肉一齊 食落酸酸甜甜 剛剛好 連埋牛油果同湯飲好 match 🥑4鴨意大利燴飯🦆🍚用左慢煮法國鴨脾 油封得好好 鴨肉呈粉紅色好入味 配以意大利飯 冇用 cream牛油 用蕃茄醬汁 食落完全唔膩 🍅 加上黎自越南既炸春卷皮 同醬汁 類似甜咖喱汁 但偏淡 落 d落鴨脾 好入
<好味 fine dining>

🍴峇里島渡假餐單780 蚊
2蕃茄醬配布拉塔芝士🧀
3🍴龍蝦湯🐲🦐
4鴨意大利燴飯🦆🍚
用左慢煮法國鴨脾 油封得好好 鴨肉呈粉紅色好入味 配以意大利飯 冇用 cream牛油 用蕃茄醬汁 食落完全唔膩 🍅 加上黎自越南既炸春卷皮 同醬汁 類似甜咖喱汁 但偏淡 落 d落鴨脾 好入味👍🏻
5🍴麵包
用左太子餅店攞既麵包 法國麵包 外皮香脆 帶 d 蜜糖甜味 蛋皇味濃 帶 d蒜香, 而意大利麵包 帶 d蕃茄既酸味 牛油味夠夠香滑 個麵包質感帶 d香凹凸所以好有口感 👍🏻
6 煎扇貝 加198 蚊
Overnight既北海道帶子 用 lemon同牛奶浸住 令到更香滑 南津醬酸甜開胃 加埋香滑既西蘭花醬 仲有天然酸薑同脆脆。好好食
7椰殼燻肉眼🐂
餐廳今次用左 tenderloin 4 塊一齊燒 肉味好香濃 咬落去啖啖 juicy再配埋 唯一用左20% cabinet既意大利 docg酒 好正 而佢既薯蓉用左椰汁整 啖啖椰香 特別又好食👍🏻
8 香蕉薄餅🍌
香蕉薄餅係睇住師傅一路將個餅由厚打成薄 所以口感薄得黎好香脆 配埋香蕉好有層冷感 dryers雲尼拿味加上椰絲同紅菜頭粉 同雪糕好 match 👍🏻
9 烏龍玫瑰冷泡茶 作為結尼perfect
#西餐 #香蕉 #薄餅 #扇貝 #意大利飯 #蕃茄 #鴨脾 #雲尼拿 #龍蝦 #牛油果 #芝士
Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#lechefeteria
Le Chefeteria
銅鑼灣新會道4號4樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-08-22
$900 (Dinner)
2022-08-22 147 views
2年幾無去過旅行,朋友話今晚帶我去峇里😆 原來係一趟峇里有機豪華Fine Dining!餐廳叫🌴Le Chefeteria✨,位於利園附近一楝唐樓內。平時行過可能唔察覺,不過上到去就知「禾桿冚珍珠」~入到餐廳後,😙首先我收到一張印有我名嘅boarding pass、峇里行程的itinerary (7 courses menu) 同機上雜誌(餐廳介紹)。仲有24小時concierge服務、落機後嘅花圈迎接儀式~ 真心覺得好驚喜!餐廳儀式感好重! 🤗令到客人完全代入到呢個旅程~ 呢度既大廚- Chef Azmi Arialda有多年米芝蓮餐廳及高級食府任職經驗,比到客人絕對的信心!上機啦~先嚟今日嘅配餐酒~ 🌙月蓮~有淡淡荔枝味及花香,由餐廳自家監製,用最純淨水源釀製,可搭配任何菜式。飲入口感覺好清,👍🏻我自己好鍾意!🍞餐包2款分別有意式同法式~ 2款的口感同味道完全不同~ 意式包係用上香草、自家種植檸檬皮🍋及自家製牛油~ 而法式包則用日本蛋及自家製牛油,口感夠鬆軟。✨Welcome 開胃小食🐟酸橘汁醃魚是普羅旺斯的一款名菜Ratatouille 的迷你版💖在自製酥皮上、面層是香草、番茄🍅

不過上到去就知「禾桿冚珍珠」~

仲有24小時concierge服務、落機後嘅花圈迎接儀式~

比到客人絕對的信心!

上機啦~
先嚟今日嘅配餐酒~ 🌙月蓮~
飲入口感覺好清,👍🏻我自己好鍾意!

🍞餐包2款
而法式包則用日本蛋及自家製牛油,口感夠鬆軟。

✨Welcome 開胃小食
🐟酸橘汁醃魚
是普羅旺斯的一款名菜Ratatouille 的迷你版💖在自製酥皮上、面層是香草、番茄🍅、茄子及意大利水瓜,中層是以檸檬汁醃製12小時的鱸魚他他~ 一口一件,酸酸甜甜好清新!

係呢個時候~ 我哋見到大廚開始製作我哋嘅意粉呀! 😻係用蘭王蛋黃製作嘅意粉呀!留意番~ 我講嘅係即場搓粉製麵條!真係非常有誠意!

✨Light lunch
🍅🧀蕃茄醬配布拉搭芝士
賣相好靚好colorful ,經歷4小時製作而熟成蕃茄更腍更甜,下面的homemade醬由松子、九層塔、蒜頭及Extra virgin olive oil
製作而成。側邊好似煙花嘅就係煮過的意大利黑醋,味道甜甜的。
而中層的脆脆係由麵條及乾葱經過慢炸及風乾製成。
Burata 🧀 柔滑味美,整個菜式呈現出多重口感~
呢個係一個含有法國、意大利同東南亞製法嘅一個Appetizer 👍🏻

眨下眼已經去到第二日嘅行程🌴

🦀I love crab特式湯
上菜前我哋先要瞌埋眼想像一下~ 從飛機窗口望出去的峇里島~

呢個湯嘅靈感就好似一個小峇里島咁樣~
中間綠色嘅就係有澳洲有機牛油果🥑同蟹肉製成的小島~ 另外加上蕃茄、白酒等材料製成的龍蝦湯,口感濃厚棉密,白色嘅部份就好似一棵棵從高空望落去嘅椰子樹🌴。飲落又fresh又creamy!
呢度嘅湯可以做到咁綿密,係將材料慢慢煮溶,完全唔會加power ga!

🥚全蛋黃手製闊條麵
剛才大廚整嘅闊條麵煮好啦😻
堅持採用蘭王蛋黃製麵,🤩加入酸度較高 、帶花香嘅香檳及牛油果、羊肚菇 等煮成。平時煮意粉未必會用好靚嘅酒,👏🏻但係呢度堅持要用靚香檳、亦不採用松露油的人工味道去掩蓋食材的鮮味! 煮製過程中亦加了少許自家檸檬皮,
食完係完全無heavy的感覺呢!

🦆鴨意大利燴飯
呢度嘅菜式注重健康天然,連呢個Risotto都唔例外,冇牛油冇忌廉冇芝士,以特製方法製作而成嘅Risotto 依然好味! 加上越南的viet Nuoc Cham sauce,配合法式煮法~ 而主角油封鴨腿,👍🏻係本人食過最出色鴨腿~ 慢煮48小時後再煎至乾身,骨與肉輕輕一拉就分離,肉質鮮嫩、入口即化!
旁邊的白色脆脆是慢炸越南春卷皮,經獨特去油後、食落完全不油膩!

嚟到第三日嘅旅程,我哋歎完個spa又食過啦!

✨BBQ Dinner
🐮椰殼熏肉眼
chef煮製期間、我哋已經聞到勁香嘅椰子味! 採用60個月澳洲有機草飼肉眼、以椰子殼去煙燻,完美地將肉汁鎖住~ 🤤食落夠juicy、
肉味濃兼有淡淡煙熏椰香味!
而自家製薯蓉也是伴有椰香,取代一般常用嘅牛油,少了肥膩感,幼滑好味!

肉眼嘅跟餐酒係Carmignano Riserva 2015 紅酒~

然後好快又去到行程嘅最後一日啦⋯⋯

先飲一杯烏龍玫瑰茶,
以純淨水源沖泡,味道與別不同!

Chef Azmi 即製香蕉🍌薄餅,仲即席示範飛餅絕技!
薄餅食落酥脆、內裏煙韌!同雪糕一齊食時的雙重口感就更正!你哋見到側邊寫嘅粉紅色字並無添加人工色素,
而係用風乾紅菜頭粉整出嚟~ 🤗完全符合餐廳天然嘅原則❣️

真係非常欣賞餐廳嘅堅持✊ 其推動自然動力學的理念及一絲不苟的精神~ 用最純正的食材,No Msg 、GMO Free,深信好好護理泥土以種植出更好的食材作回饋!
特別要講下廚房位置的特大雲石枱,店主更堅持不切割形式搬入店裡,亦是對審美及工具的一份堅持!

呢度嘅lunch set都係$188起,
以佢嘅水準嚟講真係好抵食,不妨過嚟試一試丫~
2022-08-10
$1000 (Dinner)
2022-08-17 168 views
餐廳近來推出以峇里島渡假為主題的6-Course Tasting Menu 這裡的大廚曾在德國二星米芝連餐廳和本地大型酒店任職 店員會為客人準備登記證 行程表和地圖 更有掛頸的花環 相當有心思 加上全程詳細的菜式講解 猶如去了峇里島享受晚餐一樣💆🏻‍♀️.想不到第一道餐包已經相當有驚喜 法國麵包用了日本蛋製作 充滿蛋香之餘入口鬆化軟身 意大利麵包則較香脆 加上有機油漬蕃茄和香草 散發陣陣香氣 .▪️Amuse Bouche: Ceviche 酸橘汁醃魚海鱸魚以清新的橘汁醃製而成 魚肉呈半透明 口感嫩滑 最底是自製的酥皮 配搭雜菜及檸檬皮 酸酸甜甜 味道清新開胃.▪️1st course: Tomato Confit with Burrata 番茄醬配布拉塔芝士蕃茄以四小時慢煮 味道香甜 中間的炸麵條用了cold-pressed oil 慢炸 相對較健康 配上自家製作的Pesto Sauce 黑醋和香濃軟綿的Burrata 口感層次很豐富.▪️2nd course: Love Crab 我愛螃蟹蟹湯味道鮮甜 質感濃稠 一端上檯已經散發出陣陣濃郁香氣 加上澳洲牛油果蓉和檸檬皮 拌勻後令湯頭清爽不少

▪️Amuse Bouche: Ceviche 酸橘汁醃魚

▪️2nd course: Love Crab 我愛螃蟹
蟹湯味道鮮甜 質感濃稠 一端上檯已經散發出陣陣濃郁香氣 加上澳洲牛油果蓉和檸檬皮 拌勻後令湯頭清爽不少 與蟹湯味道配合得恰到好處

▪️3rd course: Morel handmade pasta 羊肚菌 手工全蛋闊條麵
廚師將羊肚菌和香菇炒香 再添加法國香檳烹煮 麵條用了日本有機蛋手製而成 由於只用全蛋黃 每條麵條均富有濃郁蛋香 加上檸檬皮 味道清新爽口

▪️4th course: Duck Risotto 鴨意大利燴飯
鴨胸肉質香嫩肥美 油封鴨腿是法國的經典料理 慢煮48小時後再煎香 鴨脾表面燒至金黃 鴨腿入口即化 輕輕一撥便能把肉分開 肉質香潤細嫩 旁邊的Risotto充份吸收黃咖喱的精華 相當入味

▪️5th course: Coconut Shell Smoked Scotch Fillet 椰殼熏肉眼
牛扒是60個月的澳洲草飼有機肉眼扒 肉眼脂肪較少 牛味濃厚富肉香 廚師即席揮舞火槍 以椰子殼的煙燻烤煮肉眼扒 大大保留牛肉本身的水分和營養 充滿炭火的焦香感 肉眼扒色澤嫩紅 配上幼滑帶椰子香的薯蓉 讓人沒有半點抗距的理由

▪️6th course: Banana Roti 香蕉薄餅
最後的甜品也很有驚喜 大廚會即場表演拉餅皮餅 餅皮厚薄適中 煎得非常香脆 熱炳炳的薄餅配上香蕉 花生和雲呢拿雪糕 冷熱交融的口感 為這次的Fine Dining畫上完美句號

▪️ Wine: Bechtold Lotus 2018
餐廳供應自家法國釀製的餐酒 蓮花為主題的Lotus白酒容易入口 味道甘香 帶有荔枝青檸和淡淡花香 搭配當晚的菜式作wine pairing 為唇齒間帶來最鮮美的味覺體驗

唯一美中不足的會是這裡的地理位置 位於銅鑼灣的唐樓 地點較隱蔽 這裡的店員會為每道菜式細心講解 從每個烹調細節的認真亦可感受到廚師對烹調的用心 與市面的Fine dining比較 這個價錢和質素可以説是物超所值 真心推薦啊💆🏻‍♀️

▪️Bali Holiday Impressionist Tasting Menu by Chef Axminster Arialda | $780/head (No Service Charge)
▪️Wine pairing of 4 wines pp (+$380)
▪️Premium wine pairing pp (+$580)
Dinner
太子餅店旗下之私房菜餐館 𝓛𝓮 𝓒𝓱𝓮𝓯𝓮𝓽𝓮𝓻𝓲𝓪 💛先講重點感受:每位廚師及店員好勤力去共同用心經營 ❤️廚藝+食物+氣氛+服務 全高質 💖食材天然有機無添加 🌱追求多層次口感 創意配搭多樣化 👏實話實說先,本人真係好少去食d高級/高質嘢,因為老友生日週所以就想俾d驚喜佢,帶佢去食餐好嘅,點知連我自己都驚喜埋!🤩🎉餐館都未係話去到非常之隱世嘅,佢好近銅鑼灣利園三期架咋!「隱世」唔代表係威d ,只係行得冇咁就腳,所以唔想濫用呢個詞 😂最緊要係用餐體驗愉快,感覺滿足,係咪😁?餐館位於一座唐樓內。樓下都擺咗餐牌同指示牌,一d都唔難搵嘅!👍反而覺得個感覺係似打開寶箱多d!💎因為門面係純白色牆同大門,按門鐘後,負責人Ada就接待我哋,原來入面佈置得幾有格調 😃🤍地方唔算大,反而更覺放鬆,同坐得好舒服 😊💕當日我哋係平日嘅中午時候去,餐館都有一系列精心設計嘅午市套餐 😄🍽️ 𝐎𝐧𝐬𝐞𝐭 𝐨𝐟 𝐬𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 🥂Appetizer + Main + Drink(免加一服務費 no service charge)坐低冇耐,Ada即刻遞來2杯 烏龍玫瑰冷泡茶 🍵茶聞起來淡香,飲落口好清
太子餅店旗下之私房菜餐館 𝓛𝓮 𝓒𝓱𝓮𝓯𝓮𝓽𝓮𝓻𝓲𝓪 💛

先講重點感受:
每位廚師及店員好勤力去共同用心經營 ❤️
廚藝+食物+氣氛+服務 全高質 💖
食材天然有機無添加 🌱
追求多層次口感 創意配搭多樣化 👏

實話實說先,本人真係好少去食d高級/高質嘢,

最緊要係用餐體驗愉快,感覺滿足,係咪😁?
反而覺得個感覺係似打開寶箱多d!💎
地方唔算大,反而更覺放鬆,同坐得好舒服 😊💕

Appetizer + Main + Drink
(免加一服務費 no service charge)

坐低冇耐,Ada即刻遞來2杯 烏龍玫瑰冷泡茶 🍵
茶聞起來淡香,飲落口好清爽 😌

💁‍♀️負責人Ada話,餐館主打所有食物都係用原天然食材,自家製並無添加,即例如要雞湯,唔會出去超市買盒湯包返嚟用,餐館會用新鮮雞熬製咁樣。
再者係即叫即做,不會整定,除咗食物準備上要預先處理或例如醃製等特別工序除外。

仲有,關於食料嘅口感,佢哋都好講究。
廚師對食物texture方面真係好有要求,例如好細微嘅脆脆片/脆脆粒等等,佢地可以自製幾種唔同質感/大小/形狀,放入保溫爐度保存,每種料嘅開始製作時間都唔同,所以要不時睇實d自製用料!

我聽到都覺得佢哋好用心啊,幾個人要兼顧咁多嘢 🥰 真心佩服!🙏

ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ
🍞 自家製蒜蓉包
麵包自己搓自己焗!同牛油都係自家製!
當拎嚟果陣,見到搽嘅牛油蒜蓉醬都俾好多 😍
好香囉!食落去唔會話好勁漏嘅牛油味...即唔係平時超市買果d咁高脂肪或咁油身,呢度食10塊都唔會覺漏 😃👍

🍲 法國海鮮清湯
湯清甜😄北海道帶子整得外脆內軟,口感仲好彈牙🤩

🍲 番茄薄荷湯
湯面放咗自家製嘅 Sundried Tomato片,醃製到個味道好特別又香!睇相都已經見到個湯係好濃郁,滿滿嘅番茄蓉,打得勁幼細😋 酸酸甜甜好開胃❤️

主菜:
🥓 脆皮豬腩肉 配 泰式青芒果沙律 $298
🔹做法幾有趣,先將豬手拆肉,然後用少少sake及香料去慢蒸,然後再慢炸。做到外脆內嫰,一啖有兩重口感👏😋
🔹再配埋青芒果沙律,形成口味強烈對比呢!腩肉食落去汁味濃,再一口芒果沙律,沙律拌有青瓜、胡蘿蔔絲及洋蔥絲加上醋汁,芒果好甜!酸酸甜甜又爽口嘅沙律配脆炸豬腩肉真係超夾!🤩

🥩 慢煮紅酒燴牛膝 配 法式薯泥 $318
牛膝煮得好淋,配埋甜脆豆,好爽甜,落咗dd辣增強口味;再配埋自家製嘅法式薯泥🥔 薯泥口感好柔滑,同平時出面食口味不同,呢度唔會用忌廉同牛油做,係用椰奶+香茅 😮 唔怪之得食落去特別香口,薯蓉整到好滑漏!😍

甜品
🥞 Banana Roti 香蕉薄餅

🔸面頭咁靚嘅桃紅色食用粉,係採用天然色素,用紅菜頭烘乾再打磨成粉整架 🤩 原來天然食物都可以整到咁靚嘅顏色!💕
🔸薄餅係似酥皮咁嘅口感,酥脆並厚薄均勻!師傅做呢道呢度甜品係會行出嚟表演即場拉薄餅架!🔥😍
幾開心啊我,好耐冇睇喇 (好掛住旅行🙈)
亦證明真係即叫即做!唔係用出面買嘅薄餅皮!
師傅真心好手勢👏
🔸薄餅內裡夾堆好多好多嘅香蕉、花生、椰子乾,薄餅搓好會先攞去煎至焦脆,然後攞去烘一烘,上碟,加個自家製嘅雲尼拿雪糕,會有dd威士忌酒味道。
🔸至於🍓+ Raspberry 醬汁,先煮咗mixed berries汁加少少奶,再放入壓縮噴壺,噴出嚟用😲 所以唔會好似平時食西多或pancake咁,倒嘅syrup果種咁平實嘅口感,噴出嚟foam嘅醬汁,食落去感覺好立體咁嘅感覺,好light,好似飲緊梳打汽水,好得意!🤩 所以食咗多件都唔覺漏👏👏👍

飲品:
☕ Torino 意大利北部咖啡
(可配玉桂粉)
Fruity度適中,味道較溫和,飲落好香醇滑口 😃

餐飲體驗都十分愉快,廚師們及負責人 Ada 兼顧周到,耐心講解又大方分享,十分感謝佢哋 🙏😃❤️
脆皮豬腩肉配青芒果沙律
番茄薄荷湯
2022-08-08
脆皮豬腩肉配青芒果沙律
番茄薄荷湯
  • 脆皮豬腩肉
2022-08-10 45 views
食嘢有時係食環境有時係食氣氛質素忙完忙碌嘅七月完左八月頭就特登去食咗呢間有質素有環境有氣氛嘅法國私房菜首先上到去呢度嘅環境完全係不折不扣嘅法國餐廳成個擺設好靚呢度要讚嘅一定係嗰個服務由你坐低嗰刻開始店員就會好用心同你介紹個環境,食物,間店嘅理念直到你食到最後一個甜品呢間店嘅最大你連就係標榜用最新鮮有機嘅食物無污染,送上食物嘅最真實知道令你進入一個新嘅感覺店員介紹呢度其實係太子餅店老闆,所以上至麵包下至湯底都用一首天然嘅食材自製呢個法國餐就由麵包開始法國麵包:用咗日本蛋去做,成面包好香蛋呀意大利麵包加啲有機油漬蕃茄再加埋香草,越食越香餐單我哋嗌咗店嘅主打清湯同埋南瓜湯清湯雖然個樣睇落好清但係入面食得出好香湯底用上刺身帶子,差咗少少橄欖油香而不油而南瓜湯就好濃稠㗎加少少薑味呢度其實係你一路食一路師傅煮本人覺得最要讚嘆就係呢個一邊煮一邊傳香味味嘅手做意粉雖然個樣平平無奇但係佢加咗牛油果羅勒同埋白酒,一個字香主食嗌咗一個法國出名嘅油封鴨低溫36個鐘頭煮嘅油封鴨一定唔會失望仲有一個脆香嘅豬肉原來都用咗好多時間去調煮外脆內入味配埋一個甜酸嘅醬汁甜品食咗有機全熟香蕉班戟同埋Tiramisu班戟係我地
食嘢有時係食環境有時係食氣氛質素

忙完忙碌嘅七月完左
八月頭就特登去食咗呢間有質素有環境有氣氛嘅法國私房菜

首先上到去呢度嘅環境完全係不折不扣嘅法國餐廳
成個擺設好靚

呢度要讚嘅一定係嗰個服務
直到你食到最後一個甜品

呢間店嘅最大你連就係標榜用最新鮮有機嘅食物
無污染,送上食物嘅最真實知道
令你進入一個新嘅感覺

呢個法國餐就由麵包開始
法國麵包:用咗日本蛋去做,成面包好香蛋呀
意大利麵包加啲有機油漬蕃茄再加埋香草,越食越香

餐單我哋嗌咗
店嘅主打清湯同埋南瓜湯
清湯雖然個樣睇落好清
但係入面食得出好香湯底
用上刺身帶子,差咗少少橄欖油
香而不油

而南瓜湯就好濃稠㗎加少少薑味

呢度其實係你一路食一路師傅煮
本人覺得最要讚嘆就係呢個一邊煮一邊傳香味味嘅手做意粉
雖然個樣平平無奇
但係佢加咗牛油果羅勒同埋白酒,一個字香

主食嗌咗一個法國出名嘅油封鴨

再加兩杯香濃咖啡

不自覺呢度就食左三個鐘頭嘅法國餐
享受

2022-08-06 53 views
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$780 net pp (no service charge)📍Address: Le Chefeteria, Causeway Bay 去一趟峇里島之旅,Staff會化身導遊,攞左張boarding pass就可以去起程出發!餐廳堅持全部零味精,全人手、天然、有機制作法國菜,好欣賞呢個餐廳嘅理念。Chef Azmi Arialda 來頭不小,係曾獲得米芝蓮二星chef,分別於2012、2017年於德國Hamburg取得米芝蓮,於淺水灣開The Ocean亦曾在一年內取得一星,特別之處可以係開放式廚房欣賞到廚師烹飪過程。餐廳最多可以容納到32個人。Bali holiday by Chef Azmi Arialda (6 courses menu)分別有兩款麵包。意大利麵包,配上蒜蓉口感比較香脆。法國麵包蛋糕,質感軟身。Amuse Bouche 係Ceviche,酸橘汁醃魚,配上柚子及檸檬皮,特別清新開胃,打開咗之後嘅味蕾。第一個course係意大利burrata,油漬蕃茄去皮,經過4個小時慢煮,帶出蕃茄鮮甜,pesto
🇭🇰Hong Kong

(6 courses menu)

第一個course係意大利burrata,油漬蕃茄去皮,經過4個小時慢煮,帶出蕃茄鮮甜,pesto sauce 用左organic原材料 herb同garlic。第二道菜係love crab,螃蟹味好濃郁,配上牛油果肉,令湯口感更豐富。

第三道菜係法國油封鴨腿,經過36小時慢煮,鴨肉依然嫩滑,外脆內軟,油浸蕃茄risotto冇添加芝士/忌廉已經好creamy😋 配上真空油炸越南春卷皮及Nuoc Cham,惹味十足!第四道菜係Seared Scallop with Green Namjin Sauce採用左日本刺身級帶子,超級新鮮,煎到外表金黃,內裡嫩滑鮮甜,師傅係廚房煎既時候已經聞到香味。

第五道菜係Coconut Shell Smoked Scotch Fillet,用左60個月澳洲mature beef,脂肪少但牛肉味相當濃厚,採用椰子殻煙燻效果而增加椰子香,肉質juicy鮮嫩。最搞笑😄係第六道甜品 - 香蕉薄餅,可以睇到師傅係廚房不停fing同拋餅,好有視覺藝術!薄餅有花生、椰子乾同vanilla 雪糕 (佢哋想入自製雪糕機,所以要多多支持啦!)
呢個峇里島渡假主題嘅6-Course Tasting Menu係fusion左法國菜同埋意大利菜嘅fine dining,再加左啲東南亞嘅元素,好特別。餐廳仲印左有顧客姓名嘅登記證、行程表同地圖,仲有掛頸嘅花環,好有心思,目的就係想為顧客締造一個愉快嘅「旅遊」體驗。麵包:兩款手工麵包都好香意大利麵包香脆啲。法國麵包就軟身啲,口感似蛋糕。Amuse Bouche: Ceviche開胃小菜:酸橘汁醃魚Tuna同柚子甘橘醬&檸檬皮係perfect match,好清新、好開胃。1st Course: Tomato Confit with Burrata 番茄醬配布拉塔芝士口感軟綿嘅Burrata喺意大利菜經常都會出現,呢個Burrata再配埋蕃茄醬、自家製嘅意大利青醬、黑醋,味道好豐富,加埋啲脆脆,口感仲好有層次。2nd Course: Love Crab 我愛螃蟹超濃郁嘅蟹湯,好似飲緊蟹嘅精華咁,加埋中間嘅牛油果肉,味道balance得好好,恰到好處。3rd Course: Seared Scallops with Green Namjin Sauce 煎扇貝配綠色南津醬 (add $198

麵包:兩款手工麵包都好香
意大利麵包香脆啲。

法國麵包就軟身啲,口感似蛋糕。

Amuse Bouche: Ceviche
開胃小菜:酸橘汁醃魚

番茄醬配布拉塔芝士

2nd Course: Love Crab 我愛螃蟹

3rd Course: Seared Scallops with Green Namjin Sauce 煎扇貝配綠色南津醬 (add $198)

煎香左嘅帶子配埋南津醬,鮮甜惹味。

4th Course: Duck Risotto 鴨意大利燴飯

油封鴨腿係來自法國南部嘅料理,慢煮48小時再煎香,鴨皮酥脆,鴨肉嫩滑,配埋越南醬地道醬汁Nuoc Cham,係有東南亞風味嘅法式油封鴨腿。Risotto係冇加芝士同忌廉,但口感都Creamy。

5th Course: Coconut Shell Smoked Scotch Fillet 椰殼熏肉眼

見住廚師喺open kitchen用火槍喺椰子殼上面烤,已經流哂口水。
肉眼肉質嫩滑,帶有煙熏味,薯蓉幼滑帶椰子香。

6th Course: Banana Roti 香蕉薄餅

嚟到最後一個Course都有驚喜,廚師會表現拉薄餅,薄餅會喺佢個頭度打轉。薄餅皮薄餡靚,配埋雜莓foam同雲呢拿雪糕,好滿足。

🌟配埋佢哋嘅Wine Pairing更完美🍷(add $380)🍴Bali Holiday Tasting Menu $780 p.p. (No Service Charge)
  • 鴨意大利燴飯
  • 我愛螃蟹
  • 番茄醬配布拉塔芝士
2022-08-02 39 views
銅鑼灣隱世私房菜💯以bali holiday為主題 會準備埋boarding pass,地圖, 行程表同店長全程詳細講解務求令大家感覺真係去左轉旅行🧳而且open kitchen 可以欣賞chef悉心準備既每一道菜👍🏻🌟Ceviche 用左檸檬皮同柚子柑橘醬醃製既sebass 食落酸酸甜甜好開胃🌟Tomato confit with burata 用左三款🍅慢煮左四小時再加上自家製既pesto, burata cheese,同balsamic vinegar口感層次好豐富👍🏻🌟Love crab 呢款法式濃湯帶鮮甜既青蟹肉味配合埋中間既牛油果🥑 更提鮮💯🌟Seared scallop北海道帶子煎到外脆內軟 配埋椰菜花purée跟海鮮好搭既green namjin sauce 真係好惹味😋🌟Duck risotto慢煮36小時既油封鴨脾 蘸埋秘製醬汁更滋味而risotto係無加入芝士,忌廉,牛油食落相對無甘膩 👍🏻🌟Coconut shell smoked scotch fillet 採用60個月既澳洲草飼牛🐮 重牛味又少肥膏Chef即場用火槍於椰殼上燒肉眼生熟度掌握得好好並瞬間鎖住肉
銅鑼灣隱世私房菜💯
務求令大家感覺真係去左轉旅行🧳

🌟Ceviche
用左檸檬皮同柚子柑橘醬醃製既sebass
食落酸酸甜甜好開胃

🌟Tomato confit with burata
用左三款🍅慢煮左四小時
再加上自家製既pesto, burata cheese,
同balsamic vinegar

生熟度掌握得好好並瞬間鎖住肉汁
亦帶濃濃嘅煙熏味🥩

🌟Banana roti
Chef會即場表演拉餅皮👏🏻餅皮厚薄適中
再夾住香蕉,花生,椰子乾 配埋雜莓foam同🍨
呢個甜品💯
2022-07-25 238 views
機緣巧合之下經朋友幫手才book到呢間隱身於銅鑼灣新會道唐樓的高質餐廳食生日私房菜,6道菜menu主題是"The Hong Kong Lemon Story"很有意思。餐廳門面低調、內進卻是另一番天地!這間樓上餐廳堅持自家製作每項食品、採用本地農場的有機產品和從不同麵包工匠合製包點,選用無機因改造和不含味精食物,菜式擺盤匠心獨運,食材健康味道出衆是晚由曾在德國2星米芝蓮餐廳和本地星級酒店工作的峇里島藉主廚即席在開放式廚房表演高超廚藝、連同餐廳經理細心引領之下,經歷一場以清新檸檬入饌的食之旅程、非常難忘美食當前先來杯法國香檳 Champagne Gratiot Delugny 'Blanc de Blancs' Millesime 2004,顏色晶瑩金黃的champagne 、優雅地冒出幼細又持久的bubbles,滲出清雅的李子果香,味道豐富收結清爽餐廳自家製溫熱的佛卡夏/focaccia、蘊藏著酸香的日曬蕃茄乾和鮮香草,麵包質地柔軟,塗上由香港農場出產有機檸檬製作成的牛油、內有檸檬皮令麵包食味清新香滑。渾圓磚紅色的麵包是德國的longan bread,味道醇厚的歐式手工麵包Amuse

Amuse Bouche: Lemon Dream

- Red snapper, watermelon compressed, lemon citric dressing

> 進入檸檬旅程的餐前小食:以檸檬皮/肉/汁做成酸香醬汁醃製的紅笛鯛色澤鮮紅,肉質細嫩厚實味鮮甜;將西瓜抽出水份而成的compressed watermelon,將味道濃縮到清甜又爽脆,是一道清新爽涼的甜美前菜

Bechtold Lotus 2018 (90% Riesling/5% Gewurz.) (Alsace, France)

> 這瓶香港混釀的酒,酒味像蓮花般的純潔粹靜,清明淺黃色葡萄酒body輕盈帶蜜糖甜、亦重花香、帶有葡萄和薑的香氣,收結圓潤回甘,完美配搭紅笛鯛

Lemon Seafood Consommé

- Mixed seafood broth, fresh lemon, French oyster, basil oil

> 碗內預先放了法國生蠔和羅勒油,職員在客人面前將淺黃色的海鮮清湯倒入碗,羅勒油很提味令整個湯更為鮮香,鮮蠔味道爽脆甘甜又creamy,之後再食底部那片有機檸檬,酸爽清香味道在口腔內儘情爆發!這清湯所用食材多且工序複雜,出來味道清新好飲

Smoked Octopus

- Premium fresh octopus, coconut shell, lemon confit, egg white, sun dried tomato, noucham sauce

> 巨型又優質的八爪魚用峇里島椰子殼煙燻焗出smokey效果,切下去便知它的口感非常軟嫩,不硬不韌,帶有獨特的香烤味,淋上嚟自越南的noucham酸甜醬汁味道更鮮香惹味。底墊一層軟棉棉的蛋白,油漬蕃茄是自家種植新鮮酸甜,整道菜很出色

Baked Black Cod

- Black cod, purée de courgettes, falafel, sambal embe (balinese fried sambal), lemon butter sauce made from hong kong's own lemon story: lemon king liquorice lemon & pickled lime

> 嫩滑的銀鱈魚配餐廳調製的香濃牛油檸檬汁,亮點在於菜式植入了香港情懷:魚皮上的甘草檸檬粉、伴碟的檸檬王/鹹檸檬,兩種都是充滿香港特色的食物,配鮮嫩銀鱈魚味覺新鮮又幾夾。碟旁有峇里島叄峇醬和鷹嘴豆粉等隨個人喜愛點食,個人好喜歡這道魚饌

Lemon Chicken

- Crispy free range chicken thigh, Chinese kale, tomato tuile, honey lemon sauce made from bee bee's farm organic honey & lemons

> 一道向灣仔益新美食館的“檸檬雞”致敬嘅變奏法國菜,採用法國無機因改造放養春雞腿,配搭牛油檸檬汁和有機鹹檸檬醬而成。春雞皮脆肉腍非常肥美,大啖之香而不燥,拌檸檬醬食清新解膩

Collovray & Terrier 'La Roche' Pouilly-Fuissé Vieille Vignes 2014 (Chardonnay)

> 此白酒味道豐盈花香味尤其突出、酸度低帶點礦物風味,適合配煙燻味重的八爪魚、creamy醬汁魚鮮和香口春雞

Châteaubriand

- Grass fed, GMO free, argentine beef, potato purée, chicken mousse, spring onion & lemon leaf ash, lemon beef jus

> 牛柳部位是牛腰內肉/tenderloin,是非基因改造的阿根廷草飼牛、最軟嫩的瘦肉部位而且沒有筋,廚師只取中間最好味的部份、頭尾的均不端客因此成本較高昂。火喉控制不能猛要讓火慢慢煮約3成熟才能保持牛排肉汁豐潤,里脊肉的顏色鮮如櫻桃紅色口感細緻,味道層次是集柔、潤、軟、香,好好食

Le Farnete Carmignano Riserva 2014 (80% Sangiovese 20% Cabernet Sauvignon) (Toscana, ITALY)

> 鮮麗的紅寶石顏色,紅酒入口醇厚單寧細緻有莓果香,還有豆蔻香氣層次感豐,配搭牛肉不二之選

Lemon Chiffon Cake

- Cake, lemon gel, caramelized lemon peel, lemon foam, vanilla ice cream

> 蓬鬆帶點札實的蛋糕體,配焦糖化檸皮為淡雅的戚風蛋糕添加迷人芬芳,還有輕盈檸檬泡沫、酸香檸檬汁和雲呢拿雪糕,邊個抗拒到呢個甜品嘅誘惑?

Homemade Lemon Marmalade

> 亮晶晶淺琥珀色的自製檸檬果醬有著清新的果皮香氣和柑橘花香,塗在鬆軟甜的戚風蛋糕上食,青酸怡人

Château Petit Vedrines Sauternes 2016 (Bordeaux, FR)

> 法國甜酒配甜品一流!酒體豐厚高甜度略帶酸,濃郁蜂蜜甜味和杏桃果香,唔覺意我添飲咗兩杯

Honey Lemonade

> 餐廳特製的有機蜜糖檸檬水,清甜滋潤又順喉,為“香港檸檬故事”晚宴劃上完美句號

* 當晚另外有兩枱客人都係嚟慶祝生日,主廚在甜品上寫上名字和祝福語,字體畫得非常漂亮!用餐氣氛愉快,呢度好適合搞小型慶生party或飯局和朋友歡聚暢飲

Lemon Dream
Lemon Chiffon Cake
Homemade Focaccia & Longan Bread with Lemon Butter
Celebration
Birthday
Lemon Dream
Bechtold Lotus 2018
呢間private dining room「Le Chefeteria」大玩儀式感,staff會親自化身為導遊,會度身訂造一張boarding pass,有哂itinerary,一邊guide住你,一邊幻想自己真係飛左轉峇厘島咁,成個體驗好有新鮮感;而餐廳理念亦受太子餅店所啟發,注重全手工、有機、天然、用心製作既堅持,淨係呢點已經值得欣賞!👇📌Bail Holiday by chef azmi arialda - $780/Head▪️ amuse · bouche ▪️ tomato confit · burrata - ▫️ 呢一程峇厘島之旅,首先以開胃小食打開序幕,用tuna做主角既「酸橘汁·醃魚」相當清新,配搭檸檬皮同埋柚子sauce,食落酸酸甜甜,相當開胃;而前菜「蕃茄醬·布拉塔芝士」亦風味十足,用Garlic pesto混合油漬蕃茄形成多層次口感,而且布拉塔芝士口感香濃軟綿,配搭呢枝以蓮花主題既「Bechtold Lotus 2018」,味道甘香易入口,咁就最夾啦!▪️ I love crab -▪️ seared scallop · green namjin sauce - ▫️ 繼
呢間private dining roomLe Chefeteria」大玩儀式感,

成個體驗好有新鮮感;而餐廳理念亦受太子餅店所啟發,

注重全手工有機天然、用心製作既堅持,淨係呢點已經值得欣賞!👇

▪️ amuse · bouche

▪️ tomato confit · burrata -

amuse · bouche

混合油漬蕃茄形成多層次口感,而且布拉塔芝士口感香濃軟綿,
tomato confit · burrata

味道甘香易入口,咁就最夾啦!

▪️ I love crab -
I love crab

▫️ 繼而就係「我愛螃蟹」環節,其實大廚用左白酒tomato paste
同埋自家製濃湯連同青蟹製成,難怪質感非常濃稠,一上枱已經聞到香,
而中間擺放左一大舊牛油果蓉再落埋檸檬皮,呢個做法相當有創意,
I love crab

令成個湯入口更加refreshing;另一款同樣「煎扇貝·綠色南津醬
用上北海道帶子椰菜花PUREE同埋南津醬,帶子鮮甜彈滑,
外層帶少少焦香,配搭呢個南津醬,份外惹味。

▪️ duck leg confit · risotto -

▫️ 主菜呢道「油封鴨腿·意大利燴飯」油封左48小時,
鴨腿肉肉質肥美嫩滑,旁邊一塊越南炸春卷皮,你可以包住旁邊既
duck leg confit · risotto

Tomato confit risotto亦得,就咁食亦夠哂香脆;如果鍾意清爽少少,
可以點埋越南地道醬汁Nước Chấm,風味十足呀!
duck leg confit · risotto

▪️ coconut shell · smoked scotch fillet -

▫️ 另一主角「椰殼·煙燻肉眼扒」未出埸,已經見到師傅準備充足,
用左新鮮椰子殼用smoky方法烤煮呢塊60個月既肉眼扒
睇住師傅係open kitchen精心擺盤,再放上baby carrot薯蓉

迷迭香,食落油香十足,加上炭火天然既煙燻香味,
牛味份外濃郁之餘,質感仲唔韌,相當嫩滑,唔錯。

▪️ banana · roti -
▫️ 最後呢趟旅程既最後一個部份就係甜品香蕉·薄餅」出埸,
其實薄餅泰國當地係非常地道,睇住師傅一路FING,又真係幾過癮,
banana · roti

薄餅裡面其實包含左花生椰子乾,而旁邊仲有一個雲呢拿雪糕
享受冷熱之間既快感,配上「意大利20% Cabernet Sauvignon甜酒」,整體相當滿足。

📌special menu -
▪️ Morel · handmade pasta - $228
Morel · handmade pasta

▫️ 試哂成個峇厘島體驗後,覺得意猶未盡,於是嗌多左個人氣招牌
羊肚菌·手工全蛋闊條麵」,師傅將羊肚菌香菇炒香,
Morel · handmade pasta

再落左枝香檳,香濃惹味;而麵條用左日本有機蛋
全蛋黃製成,食落蛋香濃郁之外,加上檸檬皮非常清新爽口,好好食。
2022-07-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$780 (Dinner)
  • 20% Cabernet Sauvignon
2022-07-17 38 views
甫進門便感到溫暖及明亮的氛圍,長長的木餐桌上放上一束束如熱帶樹葉般的Perrier Jouet藍綠色餐巾,是夏日渡假的氣息。奉上的是有溫度、有質感的Artisanal bread,啖啖有著蒜蓉、芝麻和自家制檸檬香草牛油的香味。於碗中注入Seafood consommé的清湯,法式清湯製作繁複,並需要高深的技巧。點點綠如水生浮葉,襯托著湯中的帶子,如同餐廳的白色睡蓮掛畫。北海道帶子表面煎封,內裡帶點通透感,煮得剛剛好。而龍蝦湯亦是滿口濃郁的龍蝦解鮮味,沒有添加的麵粉和忌廉,湯清不膩。中央一片片的牛油果如同綠洲,經以三重(皮、肉、汁) 的檸檬精心調味,更添清爽。餐廳經理一直熱心地解說,主菜的crispy pork belly是四天前開始預備,以花椒八角滲透,半蒸半焗,針刺表皮後放入雪櫃,再焗; 難怪如此堅脆,更要大量的沾秘製檸檬汁才過隱。Confit duck risotto 亦是新的菜式,配搭的餐酒月蓮LOTUS 2018酸度得宜,容易入口且幫助消化。一直看著Chef人手製作的pasta,烹調時香味誘人,不一會就送上牛肚菌pesto pasta, 餐廳注重homemade同食材的質素,很

一直看著Chef人手製作的pasta,烹調時香味誘人,不一會就送上牛肚菌pesto pasta, 餐廳注重homemade同食材的質素,很多香料和配料 (如炸洋蔥乾) 不會使用買的,煮食同炸用的會用 Organic GMO-free cold-pressed的 sunflower oil。

甜品中Tiramisu跟Pasta一樣都是以日本有機的雞蛋自家製作,從顏色上就能看得到跟平常不一樣的黃色。Crème brûlée 上有著新鮮的手工 meringue,燉蛋加上檸檬汁,不怕滯。

不想飲咖啡的,不妨嘗試冷泡烏龍玫瑰茶配搭,中和味蕾。
2022-07-16 42 views
餐廳會即場製作牛油果,檸檬,新鮮蘑菇意粉!今次去左銅鑼灣去尋一下隠世小餐廳,相信法國菜各位美食家都試過,正吾正宗又知吾知呢,LeChefeteria 呢一間法國菜小餐廳 ,無味精,無額外添加,全手工製,所有湯底都均用食材煮岀真湯底,使用最珍貴同高級食材,正宗法國烹調方式及迎合香港人口味,等吾切即刻叫野食先-是日餐湯/沙律 $68今次叫左2個餐湯 分別有番茄湯/龍蝦湯蕃茄湯加入左新鮮烘焙既蕃茄乾,完全令個湯昇華左,相信喜歡蕃茄湯既小獵人絕對會愛上另一款龍蝦湯飲落口絕對吾係同一層次,龍蝦湯味超級正,相信廚師一定係成隻龍蝦放入去淆個湯,不得了!-法式羊里脊肉、普羅旺斯燉菜 $328話說一開始聽錯左普羅王子羊肉,好多年無食羊肉,今次有得食法式羊里脊肉,聽聞呢一款羊肉要有小小生生地先係最好食嫁喔,上到枱羊仔好靚,而且粉嫩嫩,入口好軟身一啲都吾韌,不魏係普羅王子燉菜加法式羊肉,正喔!相信食羊仔既美食獵人會勁喜歡呢一款羊肉,包你一試難忘嫁喔-冬蔭牛尾米粒麵 $228Le Chefeteria 雖然係正宗法國菜,但都融洽左東南亞風味,牛尾部分真係哇左岀泥,超好食!好少可以食到咁軟咁嫩咁好食,冬蔭功既汁
餐廳會即場製作牛油果,檸檬,新鮮蘑菇意粉!

是日餐湯/沙律 $68
今次叫左2個餐湯 分別有番茄湯/龍蝦湯

法式羊里脊肉、普羅旺斯燉菜 $328

冬蔭牛尾米粒麵 $228
Le Chefeteria 雖然係正宗法國菜,但都融洽左東南亞風味,牛尾部分真係哇左岀泥,超好食!好少可以食到咁軟咁嫩咁好食,冬蔭功既汁好好味,帶有小小辣既口味好有東南亞味道,十分喜歡呢一款,配菜方面勁有心去煮,係用分開處理同烹調,食落口感係爽脆有口感,絕對吾係一鑊熟既做法,Like

自製甜品+咖啡/茶升級 $58
pineapple Crumble利用新鮮檸檬汁配上菠蘿再新鮮,由廚師即場製造,不得了
Ps:比較適合愛食菠蘿同酸小小既甜品獵人

Cream Brûlée
食法國菜又點少得 Cream Brûlée ,同樣都係由廚師即場用法國手法製造,厚厚焦糖加上滑滑即燉蛋,正

Ps:隱世法國餐廳均用正宗法國烹調技巧,而且要成為會員先可以預約架,詳情🔎可以搜尋Le chefeteria既社交平台
2022-07-14 111 views
🏠高質上樓私人餐廳🏠推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️隱藏於銅鑼灣新會道舊唐樓中的私房菜,提供高質素用心的fine dining。餐廳概念主張食得健康,採用GMO free,Organic,無添加食材;Open Kitchen近距離欣賞Chef 烹煮過程,賞心悅目💕📜Luxe-Comfort Tasting Menu HKD880/pax ✨Amuse Bouche + 5 course + Coffee/Tea 🧺餐前麵包✨採自太子餅店,麵粉是德國認證;香草多士新鮮出爐,面層有蒜蓉牛油更香口🥂Bechtold Lotus 2018✨白酒來自法國Bechtold酒莊,Lotus蓮更是香港獨有的自家混釀酒。酒色淡金黃、聞落淡淡花香、嚐到荔枝及葡萄,容易入口💕🐟Amuse Bouche: Tuna Tartar✨賣相精美餐前小食,用上自家製芝士、藍鰭吞拿魚、自家製酸汁,當中乾蔥清爽唔油膩更令味道更豐富🦆1st course: Warm duck salad✨軟滑濃厚鴨味的手撕36小時慢煮油浸Confit、配自家醃製漬物及爽脆生菜。同時食到一軟一脆嘅口感,漬物酸酸哋又脆口,飲一口Lotus口腔更加有另一甜
🏠高質上樓私人餐廳🏠
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

🧺餐前麵包

🥂Bechtold Lotus 2018
Tuna Tartar

🐟Amuse Bouche: Tuna Tartar
Warm duck salad

🦆1st course: Warm duck salad
✨軟滑濃厚鴨味的手撕36小時慢煮油浸Confit、配自家醃製漬物及爽脆生菜。同時食到一軟一脆嘅口感,漬物酸酸哋又脆口,飲一口Lotus口腔更加有另一甜美🤤

🦞2nd course: Homemade Lobster bisque/Creamy tomato mint soup
Creamy tomato mint soup
✨自家製蕃茄湯,飲落蕃茄味道濃郁,鮮甜帶點酸;湯中自家製蕃茄乾食落好有口感,加埋basil oil 更添層次
Homemade Lobster bisque
✨法國龍蝦湯味道鮮美濃厚,熟牛油果口感特別;當中加了檸檬皮、汁同肉去提鮮,難怪特別齒頰留香💕

🥂Gratiot Delugny Millésime 2004
✨以2004 Champne 入饌前有機會淺嚐,金黃色及氣泡豐富,味道先酸後甜

🦐3rd course: Carabineros fresh egg pasta made in front of you
✨色香味俱全的紅蝦手工意大利,意粉採用日本organic 雞蛋;即場欣賞Chef製作意粉、烹煮過程,香檳入饌時紅蝦香氣撲鼻;紅蝦爽口彈牙蝦糕不少,肉身開邊方便進食,特別醬汁好惹,手指都想啜埋🤤

🥩4th course: Osso buco/Braised Lamb Shank
Osso buco
Osso buco
✨Slow cook Osso buco,肉質軟腍內裡粉嫩,牛味濃厚蘸上黃咖喱更滋味
Braised Lamb Shank
✨朋友極力推薦好Lam Shank,唔食羊嘅我淺嚐一口,沒有坊間平時的羶味,肉質軟腍加上紅咖喱好夾

🍷 Sous La Murée Bourgogne Hauts-Côtes de Beaune 2018

🍌5th course: Dessert: Pineapple Crumble/Banana roti
Pineapple Crumble
✨慢煮煮出菠蘿天然鮮甜味Pineapple;Crumble更是自家製作,由蛋白蛋糕後打碎風乾,用心
Banana roti
Chef現場製作表演飛餅整Roti,包住香蕉、配上雪糕同醬汁,完美

☕️Coffee/Cold Brewed Oolong Rose Tea
✨Cappuccino 奶泡綿密,意大利咖啡豆飲落果仁味突出;冷泡玫瑰烏龍茶聞到亦飲到玫瑰味,份量多一點更好~

🌟初嚐西式私房菜用餐體驗愉快,每一道菜式及飲品店員都到每一枱詳細介紹;由選用食材到製作都感受到餐廳用心出發,提供食得健康,推介❣️

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️