2019-09-06
游水游到累,當然就要去食野補充體力啦,晚餐我地就去酒店嘅中餐廳南坊食,我地點咗幾個小菜,其實款款菜式都超好味,令人唔捨得剩下,到最後甜品時,我地本來都已經超飽想放棄,但甜品的吸引力超強,令我地一陣風咁就消滅晒所有食物。我地點咗其中一個小菜係潮式清湯坑腩,d牛坑腩質肥瘦適中,有煙韌感之餘又鬆軟美味,清湯不搶牛味,真係令人讚賞。另外,order咗孖寶都岩食的竹笙雜菌燒豆腐,野菌煮南瓜,豉味蝦乾肉鬆炒涼瓜,主廚Bosco梗係想用高超的烹調技巧征服食客的味蕾。而且款款賣相都精緻特別,又好好味,環境優雅寧靜又舒服,服務更加係好好。孖寶無論去邊度食飯都唔肯食涼瓜的,估唔到今次食哂之餘,仲主動再夾涼瓜來食,款款小菜都入口清新,特別適合夏天的胃口。而甜品更係令你無法抵擋的超級好味,面應該係用咗焦脆的爆炸糖,底層有餅底,相當香口,口感好豐富,令人忍不住一口一口吃下去。孖寶的白免仔甜品同糕點更加係香氣撲鼻,2個小人都表示無得頂!其實今晚每個菜式都很有水準,令我地回味無窮,真係心思思想下次再來試下其它菜色,南坊絕對係真係令人有驚喜嘅中菜。