2016-10-05 324 views
一向很少到奧海城,如果不是為了捉pokemon而來,真的不發現到這𥚃有間樂天皇朝的姐妹店 - 樂天客棧。餐廳以南洋風味為題,乘機回味之前的馬來西亞之旅。我們約7:30半入座,餐廳已經9成滿。好彩我們行得快,否則就要等位了 餐廳間隔闊落,一家大細來吃最適合不過。 前菜 $15 - ★★☆☆☆  甫坐下,店員率先為我們送上滷水花生。花生還可,夠腍但不太入味。 乾貝菜膽竹笙燉湯 $168 - ★★★★★  平時很少外出飲湯,但這𥚃的燉湯吸引了我。每日靚湯$42/碗,一盅燉湯也不過是$138-168,而且夠3-5人用。我身為精明消費者,當然要了一整盅乾貝菜膽竹笙燉湯 餐廳很貼心,準備了燭臺為湯保溫。讓我們可以慢慢喝,不用急。 燉湯很足料,豬肉肥瘦適中。清甜的菜乾湯,帶點乾瑤柱鮮味。 三杯陀鴕鳥肉煲 $106 - ★★☆☆☆  三杯雞吃到厭了嗎?試試三杯鴕鳥肉吧~這𥚃很多菜式都有分大 ($212)、中 ($159)、小 ($106),店員說小的已夠2-3人用。雖然都是由麻油、豉油、米酒煮成,但這三杯的味道與別不同,有點鹹,不太合我口味。鴕鳥肉蠻薄身,但肉質「鞋口」。 咖啡脆雞 $88 -

餐廳以南洋風味為題,乘機回味之前的馬來西亞之旅。

餐廳間隔闊落,一家大細來吃最適合不過。

前菜 $15 - ★★☆☆☆

乾貝菜膽竹笙燉湯 $168 - ★★★★★

平時很少外出飲湯,但這𥚃的燉湯吸引了我。

餐廳很貼心,準備了燭臺為湯保溫。讓我們可以慢慢喝,不用急。

燉湯很足料,豬肉肥瘦適中。清甜的菜乾湯,帶點乾瑤柱鮮味。

三杯陀鴕鳥肉煲 $106 - ★★☆☆☆

三杯雞吃到厭了嗎?試試三杯鴕鳥肉吧~

鴕鳥肉蠻薄身,但肉質「鞋口」。

咖啡脆雞 $88 - ★★★★☆

咖啡脆雞也有分大 ($176)、中 ($132)、小碟,賣相有點似韓式炸雞

雞肉嫩滑、結實,入口後輕輕咖啡味慢慢滲出。連平時不太喝咖啡的我也不禁愛上。

菜香鐵板豆腐 $88 - ★★★★☆

熱辣辣的鐵板豆腐外脆內滑溜,鋪滿肉粒、香菇、菜粒,非常猛料。

香菇、菜粒夠爽口,與豆腐配搭很好,非常惹味。

餐廳的除了食物不錯,店員的服務質素亦很高。除了熱情招待、推介菜式外,還不時為我們加茶、添湯,值得加分!
$260 (Dinner)
2016-10-05 149 views
坐底馬上叫左杯接木花蜜瓜凍茶!好解口渴~有陣陣既花香味超清爽,但蜜瓜味就無乜~但都好飲叫左份蕃茄炒蛋~炒蛋好厚身!但係口入都好樕滑~唔會過老!加埋有甜甜酸酸既蕃茄!蕃茄切開一塊塊~並非人造茄醬~所以顏色來得自然更健康兩者之配合看似簡單!但食落真係好好味沙津排骨~啖啖肉~無骨位!真係超爽~沙津醬包住排骨!好夠味排骨唔乾身!好juicy雖然叫左細size, 但係都有好多塊~認真抵食臘味炒飯~亦都係叫細size, 但來到亦如此大份!炒飯功夫超哂班粒粒晶瑩剔透~加上有d 臘味,所以食落更添口感!味道好惹味~大大啖爬d飯到口内!認真爽皮同埋竟然個炒飯一d都唔油膩所以真係超哂班最後食埋個甜品香茅jelly~有個小青檸既配合!更令香茅味特出香茅既清清真係令飯後作一個舒緩!而且唔會太甜~一流
兩者之配合看似簡單!但食落真係好好味
沙津排骨~啖啖肉~無骨位!真係超爽~沙津醬包住排骨!好夠味

大大啖爬d飯到口内!認真爽皮
同埋竟然個炒飯一d都唔油膩
所以真係超哂班
香茅既清清真係令飯後作一個舒緩!

而且唔會太甜~一流

2016-10-05 140 views
阿爸阿媽今晚嚟左呢度食住等我收工,我去到時約8:30,都仲有人喺門口等位。地方唔太但整潔乾脆,靚場嚟。佢地原來11:30-5pm 炒粉麵飯同甜品有5折優惠!好抵喎!我岩岩坐低就上菜,時間岩岩好。d餸有(細)、(中)、(大)三個份量&價錢選擇,幾好噃!佢地叫左 :阿三甘望魚 ($98):辣辣地,唔係咖哩而係比較似番茄味。入面有2條細魚,肉都幾滑,煮住嚟食,熱住食的確好味。砂煲豆腐蝦 ($118):叫左個細size,但已經好夠食。豆腐超級滑,驚喜左!個皮又香,煙煙韌韌甘,配埋d汁食仲正!蝦有3隻幾爽口。南乳羅漢菜煲 ($132):叫左個中size,覺得腐皮多d。濃汁被d腐片同粉絲吸晒d味,好正!三色桂花班蘭糕 ($32):一碟有6件,每件有3隻味,分別係椰汁、班蘭&桂花。每款落足料,每款都味道香濃,有圖有證據啦!3個人食飽飽埋單走人~~~ 睇返張單茶介7蚊位都好抵喎!
我岩岩坐低就上菜,時間岩岩好。
d餸有(細)、(中)、(大)三個份量&價錢選擇,幾好噃!

佢地叫左 :

3個人食飽飽埋單走人~~~ 睇返張單茶介7蚊位都好抵喎!
2016-09-30
$100 (Dinner)
小妹一向鐘情於上海菜,尤其喜愛「樂天皇朝」推出多時的下午茶半價優惠的超值之選,簡直要用平靚正去形容。周不時心癮發作,就要來吃一次上海菜。最近留意到位於奥海城的樂天客棧,都有推出同樣的半價優惠,再細心分析,才驚覺發現兩者同屬姐妹店,不過誰是姐、誰是妹,就不得而知。這晚難得和友人夾到時間聚舊,決定捨棄最抵的下午茶,都要來樂天客棧嚐一嚐新口味。由員工安排坐最外面一排排的四人卡位,只有二個人可以坐四人卡位,更顯舒適和寬敞。名茶只有普洱或香片可選,朋友愛濃一點的普洱,就決定選它吧。員工隨手遞上一客前菜,是栗子花生粒,栗子入口柔軟清甜,咸花生微咸怡人,不過硬性規定索價$15元,則有點不值。餐牌十分厚身,大多數的菜式皆圖文並茂,當中有冷盤小吃、湯類、豆腐、肉類、菜類、素菜類、飯粉麵、星洲粉線和甜品等。其中湯類例明食材用料和功效,特別體貼入微。星洲泰式鳳爪($62)點了一客適合媽媽口味的小吃,用上紫洋蔥和泰式甜酸醬調製的鳳爪,入口偏甜輕酸。可惜鳳爪質素麻麻,多骨而少肉,肉質白潺潺爽實,軟骨實身而硬,非一般爽脆之言,口感失色。椒鹽香酥鮮淮山($52)椒鹽鮮魷、椒鹽雞中翼就吃得多,但以煲湯用料的淮山當作椒
餐牌十分厚身,大多數的菜式皆圖文並茂,當中有冷盤小吃、湯類、豆腐、肉類、菜類、素菜類、飯粉麵、星洲粉線和甜品。其中湯類例明食材用料和功效,特別體貼入微。
星洲泰式鳳爪($62)
星洲泰式鳳爪($62)
椒鹽香酥鮮淮山($52)
椒鹽鮮魷、椒鹽雞中翼就吃得多,但以煲湯用料的淮山當作椒鹽炸物,則第一次見。淮山的營養價值很高,有健脾益胃、滋陰益腎之效。外層粉漿炸得微金而乾身,入口脆口而淮山粉腍,味道甘平,比起炸物的肉類,淮山更見健康有益,多吃都不怕油膩。
荔枝咕嚕肉($82)
荔枝咕嚕肉($82)
咕嚕肉其實無什特別,只是小妹對著它的餐名中「荔枝」充滿期待。不過上碟之後,原以為荔枝肉會取代菠蘿數目,怎料菠蘿仍在,但反而荔枝肉廖廖可數,紫洋蔥亦舖得密麻麻,真正的主菜咕嚕肉卻不太多,就是感覺份量有點少。

不過,每粒咕嚕肉有如金莎的大小,十分平均。而且每粒都均匀沾滿甜酸醬,外層粉醬不多,黏黏質感帶點痴牙,內裡肉質鬆化,肉香充實。
黃金蝦球(細S$132)
一客只有六粒的蝦球,用了炸薯絲疊成碗盛上,賣相精美。蛋黃混入蛋醬去炸,每粒蝦球有如乒乓球的體積,貴精不貴多。賣相來看,蛋黃色水未夠深沉,但入口卻有意想不到的濃郁甘味的蛋黃咸度。
蝦肉大大隻,一點也沒有雪味,鮮味很高,彈牙爽口。表面溝有青椒和洋蔥碎,未有令炸物一面倒油膩,來得平衡有序。
三色桂花斑蘭糕($32)
三色桂花斑蘭糕($32)
主菜吃完,未能食甜品始終感覺欠缺了什麼似的,最後多點了三色桂花斑蘭糕。分成六等份、四四方方的糕點,由上層的桂花糕、中層的斑蘭糕和底層的椰汁糕,層次分明。
一啖咬下,先有桂花清香衝出來,味道較為濃縮而偏甜,估計冰糖份量過多。斑蘭和椰汁呢個perfect match相輔相成的甜香隱隱約約滲出。整體口感清爽冰涼,柔軟爽滑,令人有絲絲回心的甜味兒。
2016-09-28
$300 (Dinner)
2016-10-02 118 views
今天跟閏蜜來到樂天客棧,起初還以為是吃上海菜的,原來是南洋風味家鄉菜,跟樂天皇朝都是同一個集團的。 店內原來很大,與一般酒樓的格局不一樣,感覺新款一點,燈光亦很光猛。 茶壺是純金色的,每台都有一客小吃,腍身的花生頗有咸香。 起初知道沒有小籠包吃的時候,有點失望,但打開菜單,發現原來食物種類很多,隨便已經有很多款想吃了。比較特別的是,大部分菜式都有分大、中、小份量,可因應人數而決定叫的份量。 天麻藥膳豬肚湯 $42 豬肚湯味道非常濃郁,而且材料豐富,可看到藥膳及豬肚在湯內,絕無偷工減料,湯很清甜。 星洲泰式鳳爪 $62 比較失望的一道菜,或許是因為餐廳不是主打泰菜的關係,鳳爪比較硬身,而且不夠入味。 馬來風光 $72 幼身的菜苗被炒得非常惹味,翠綠色的菜混有辣椒,充滿香辣味道,假如配白飯的話,效果應該更好。 招牌扣肉包 $40 必定要趁熱吃,因為涼了後,麵包會變硬。鬆軟的包皮,夾著富有肉汁的扣肉一起吃,令到扣肉的油膩感減到最低,而且包很香甜,兩者配合得恰到好處。 金絲麥片蝦球 $132 最有驚喜的一道菜,蝦球被炸得金黃色,炸粉不太厚,配上旁邊碎碎的麥片很香口,而蝦球亦很彈牙,

茶壺是純金色的,每台都有一客小吃,腍身的花生頗有咸香。

天麻藥膳豬肚湯 $42

星洲泰式鳳爪 $62

馬來風光 $72

招牌扣肉包 $40

金絲麥片蝦球 $132

最有驚喜的一道菜,蝦球被炸得金黃色,炸粉不太厚,配上旁邊碎碎的麥片很香口,而蝦球亦很彈牙,麥片亦感覺較為健康。

特選溏心皮蛋 $18

淨吃皮蛋會有點腥味,但配上旁邊的薑一起吃,辟除了腥味後,皮蛋軟綿綿的,吃到蛋香甜。

接骨木花與蜜瓜 $30

接骨木花的味道很香,配上蜜瓜的香甜,令到整杯飲品很清甜而且很解渴。

椰子西米露湯圓 $32

西米露軟身,充滿椰子香,湯圓是芝麻饀,甜度剛剛好,飯後吃一碗湯圓真滿足。

午餐與下午茶時段更有半價優惠,在奧運這個區域內,價格很親民。
2K
2016-10-02 104 views
之前吃過這裡的燉湯、鹵元蹄,令我回味無窮,今天忍不住再和朋友來晚餐。 蒜香紅海蜇頭($68) 小小一碗,用上玻璃碗盛裝,顯得高貴。海蜇頭爽脆入味,香醋和蒜香辣味集於一身,底下還有青瓜,作前菜一流! 家鄉鹵元蹄($138) 鹵元蹄用了很多中式草藥與香料熬製,如八角和胡椒粒。元蹄至少鹵製六小時完全入味以及熟嫩,確保元蹄水份不會流失。色、香、味俱全並富有住家風味的滷元蹄有著恰當的瘦肉和肥肉, 是味蕾新的體驗。 碧綠佛砵飄香($118) 這個是用芋頭做主調的菜色,芋頭炸成小圈,綿軟腍香,中間盛住腰果、雞肉、什菌、蜜豆等,家鄉風味甚濃。 砂煲花菇西蘭花扣海參($178/細) 出乎意料之外,我覺得是最為好吃的一款,砂鍋能夠做到保持熱度的效果,調味得宜,加上食材新鮮,最喜歡是那份蒜蓉香味,令這個菜色尤為突出。 馬來風光($72/細) 用上特調醬料炒成的通菜非常惹味,味妹有點像馬拉盞,辣辣地,且香濃入味,醬汁均勻分佈在每條蔬菜上,惹味萬分! 櫻花蝦西季豆($80/細) 清晰又爽口的四季豆,搭上香脆的櫻花蝦與菜圃,簡單又美味的配料令我們吃得津津有味。 菜圃蝦米不會太咸,光吃也覺得味道很捧,很惹味

蒜香紅海蜇頭($68)

家鄉鹵元蹄($138)

碧綠佛砵飄香($118)

砂煲花菇西蘭花扣海參($178/細)

馬來風光($72/細)

櫻花蝦西季豆($80/細)

菜圃蝦米不會太咸,光吃也覺得味道很捧,很惹味,加上四季豆煎香過,非常惹味。

沙律排骨($88/細)

沙律醬佈滿排骨上,排骨炸得夠香,肉質夠腍滑,香惹可口!

海鮮皇炒飯($88/細)

這是家傳戶曉喜愛的主食,帶子配上魚子,飯粒有嚼口,香而不滯口,我和朋友都非常喜歡!

三色桂花班蘭糕($26)

三色糕一份有6件,份量夠多,擺碟又美,三層顏色有不同味道,分別是桂花、椰汁和班蘭味。

椰汁西米露湯圓($32)

椰汁奶香味濃,配上兩大粒流心芝麻湯圓,多滿足!

店內環境寬敞,佈置優美,坐位舒適,而且服務周到,值得再來!

2016-09-27
2016-10-02 108 views
適逢家人都有時間可以一齊外出食飯,投票結果就選了呢間位於夭海城的中菜餐廳來食晚飯。菜圃蒸白鱈魚魚肉十分厚身,而且肉質十分鮮嫩,沒有骨,做成魚扒一樣,加上菜圃來蒸可以說是清淡中加上了絕佳的味道,就如畫龍點晴一樣。以菜圃的味道帶出魚的鮮味。兩者十分配合。聚寶海鮮豆腐中間的豆腐是十分幼滑可口,而且豆味十分重,外面的汁就是用了海鮮煮成的濃濃的湯汁,幼滑的豆腐加上海鮮的濃汁,兩個極致造成的對比口感,令人食完再食都唔會厭。砂煲花菇西蘭花扣海参一道十分岩送飯既菜色,味道十分濃郁鮮味。海参膠質好重十分軟熟,味道十分惹味,配合白飯黎食應該會更加相得益彰。
菜圃蒸白鱈魚
2016-08-25
菜圃蒸白鱈魚
砂煲花菇西蘭花扣海参
多同年長嘅屋企人一般都係選擇中菜為多,或者是南洋菜式。樂天客棧位於奧運站,位置喺地鐵站出去好快就到,都好方便。之前食個樂天王朝,就會有小籠包之類的食物,不過呢間就冇嘅。每一款食物都有分大中細,價錢都有所分別。首先這一個古早魚香老鼠粉煲$96雖然叫老鼠粉,佢個形狀就好似老鼠條尾咁,加上有菜譜和半熟的蛋,調味非常香。裏面的汁濃郁之餘不會太鹹,配上淡口的老鼠粉堪稱一絕。冬菇滑雞米線湯$56啲雞真係夠滑,海鮮湯底比較清淡,選擇唔辣嘅我哋覺得呢個都係健康之選。砂煲花菇西蘭花扣海參$178海參整得夠稔,咬下去爽口之餘也不需要花很多力氣,花菇也是吸收了海參的精華,散發香的味道,要來送飯比較不錯。招牌酸甘香茅凍$26果凍給我一種好清新的感覺,夏日食真係透心涼,有著淡淡的香茅味,不像平時經常吃到的水果味果凍,很特別。椰子西米露湯圓$32椰香味撲鼻,十分香濃的說,油分不算很重,吃飽後來個這樣的甜品,好幸福喔!有兩顆芝麻湯丸,外皮有著豐富的口感。
多同年長嘅屋企人一般都係選擇中菜為多,或者是南洋菜式。

樂天客棧位於奧運站,位置喺地鐵站出去好快就到,都好方便。

之前食個樂天王朝,就會有小籠包之類的食物,不過呢間就冇嘅。
每一款食物都有分大中細,價錢都有所分別。首先這一個
古早魚香老鼠粉煲$96
雖然叫老鼠粉,佢個形狀就好似老鼠條尾咁,
加上有菜譜和半熟的蛋,調味非常香。
裏面的汁濃郁之餘不會太鹹,配上淡口的老鼠粉堪稱一絕。
冬菇滑雞米線湯$56
啲雞真係夠滑,海鮮湯底比較清淡,
選擇唔辣嘅我哋覺得呢個都係健康之選。
砂煲花菇西蘭花扣海參$178
海參整得夠稔,咬下去爽口之餘也不需要花很多力氣,
花菇也是吸收了海參的精華,散發香的味道,要來送飯比較不錯。
招牌酸甘香茅凍$26
椰子西米露湯圓$32
2016-08-24
$160 (Dinner)
之前有朋友介紹我去呢間餐廳,因為佢食過話好好食,於是我就同男友一齊去試。間餐廳環境唔錯,仲有卡位坐,幾舒服我地一坐埋位就開始睇餐牌,有個戴眼鏡著西裝背心的男侍應幫我地set返好張枱,我順便問佢有d咩招牌菜可以介紹,佢竟然答:「Openrice有寫架,你睇openrice啦!」我果下真係呆咗真不敢相信這番話是出自中檔餐廳的侍應之口佢到底係咪唔想撈呢?我地叫咗蒸水蛋、炒銀針粉和蝦醬炸雞中翼 。佢地話蒸水蛋要等25分鐘,可能因為蒸得耐咗,d蛋有少少硬,唔夠滑; 炒銀針粉唔錯,夠入味跟住就係我最愛的炸雞中翼啦! 雖則金魚佬男友話d雞中翼好似冇乜蝦醬味,但我地都覺得好好味 係香港好難得有d咁好食既炸雞翼呢! 雞中翼大大隻,個皮好香脆,而且入味,雖然我地叫的份量係「小」,不是「中」和「大」,但份量已經算多,唔記得係6隻還是8隻雞中翼。原本我想俾「正評」,因為呢到的食物質素不錯,但奈何這兒的服務態度欠佳

間餐廳環境唔錯,仲有卡位坐,幾舒服

我果下真係呆咗
真不敢相信這番話是出自中檔餐廳的侍應之口
佢到底係咪唔想撈呢?
我地叫咗蒸水蛋、炒銀針粉和蝦醬炸雞中翼 。

跟住就係我最愛的炸雞中翼啦!
雖則金魚佬男友話d雞中翼好似冇乜蝦醬味,但我地都覺得好好味
係香港好難得有d咁好食既炸雞翼呢!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 蝦醬炸雞中翼
喺奧海城睇完戲搵地方食晚飯,眼見好多餐廳都熟口熟面,無咩特別想食,但行行下見到有呢間「樂天客棧」即刻停低望望。因為食過「樂天皇朝」唔錯,所以對於「樂天飲食集團」旗下既食肆好似有信心d,所以最後決定入去開餐!入面唔大但座得舒服,8點已經有人要等位,好彩早人一步~ 坐低叫茶(茶介$7/位)之後侍應會送上一兜花生 ~花生係我最意食既稔身花生,甜甜地,入面仲有埋栗子!餸未嚟我已經食左2兜($15x2)! 呢度既食物份量好flexible! 有 「細、中、大」份量可以選擇,價錢當然隨之唔同啦~前菜點左《特選溏心皮蛋 $18/隻 x2》 - 溏心有溜心既感覺~《砂煲花菇西蘭花扣海參 $178(細)》- 花菇大隻、海參燉得好稔好入味!《老鼠粉煲 $144(中)》- 即係銀針粉,係我小學既回憶,好多年無食過啦!喺街外實在太少地方可以食得返! (中)原來都好大煲,4-6人份量!煲面有2隻生蛋,店員會幫客人加上咸魚檸檬汁然後撈均!成煲變得好惹味!《扣肉包 $20/舊》- 可以以件嚟叫,想試但又想留肚所以叫一件食~扣肉好稔入味,扣肉有脂肪但唔會膩,變得入口溶化!《櫻花蝦四季豆 $80(細)》賣相好靚~四季豆

《櫻花蝦四季豆 $80(細)》
賣相好靚~四季豆炒到好香同爽口,櫻花蝦好香脆,令整體更惹味!
《阿三甘望魚 $98》- 帶小辣~店員會用火一直煲住鍋魚,話一直熱烘烘食最好!鍋中有2條魚,肉質好滑嫩~如果加碗飯撈汁食仲正!
《南乳羅漢菜煲 $132(中)》- 南乳味好香濃,可惜粉絲份量太少,浪費左d南乳汁。腐皮好爽口,再加上有少許甜豆同雲耳。
《砂煲豆腐蝦 $118(細)》- 呢個好好食,我地異口同聲話豆腐超滑超入味!本身完全無期望,因為覺得豆腐都唔會有咩味,但呢個餸令我完全改觀!外層既豆腐皮燒到好有口感好香,而入面既豆腐滑到不得了,而且入晒味,蝦好厚肉好彈牙,整體好讚!

甜品時間,叫左3款甜品share食~
《三色桂花班蘭糕 $32/6件》- 外相靚,每件有3層,一層椰汁糕、一層班蘭糕、一層桂花糕~ 整體質感厚實唔會鬆散,每層都足味~$32有6大件都幾抵。

《楊枝甘露 $32》- 有柚子肉同芒果肉~成碗好香滑同香濃~

《椰子西米露湯圓(熱) $32》- 椰子味濃,西米露粒粒分明唔會杰~湯圓就普通唔算彈牙。

-----
對於奧海城既不滿:我地揸車嚟,泊好車後問車場繳費處職員係咪有免費泊車,佢答「係呀,消費$200就有2小時免費泊車」!我地食左成千蚊比cash埋單最後先知原來要「用credit card」比先有免費泊車!有無搞錯!cash唔係錢嗎?咩道理嚟!
2016-09-29
$200 (Dinner)
2016-09-29 229 views
雖然家中兩位老人家在飲食方便非常跟得上潮流,蒸海鮮,韓燒等等都很喜歡,但數到心中最愛仍然是中菜,所以趁著假期便帶他們到奧海城的樂天客棧品嚐中菜吧。 樂天客棧中的菜色看上去似是普通的中菜,但其實是南洋菜式,表面上是傳統的中國家鄉菜色,但當中會配以南洋食材不用的手法去烹調。 餐廳的環境非常寬敞,空間感強,私密度高,坐得非常舒適。 天麻藥膳豬肚湯 $148 媽媽從來都不會煲豬肚湯,因為清潔豬肚工序繁多,所以當我看到這兒有豬肚湯就馬上點一個。用上雞腳,豬肚、赤肉、胡椒粒及天麻去煲這個湯,湯味濃郁,全無味精,真是真材實料。味道鮮甜帶著陣陣的胡椒香,雞腳軟腍,豬肚爽口,而且這湯有活血去風濕的功效,我們喝到一滴都不剩。 四大天王 $102四大天王不是張學友、郭富城、劉德華及黎明,而是茄子、四季豆、甜豆及秋葵。 四季豆和甜豆口感爽脆、秋葵外脆內黏、茄子香而腍身,配上酸甜醬汁,非常開胃。 青芥末蝦球 $198 蝦球類菜式有4款口味供選擇,有黃金蛋蝦球,沙律蝦球及乾燒蝦球,但我覺得青芥末蝦球在坊間比較少見就挑選了它。蝦球的外層是青綠色的,因為沾滿芥末蛋黃醬,入口有少許嗆鼻,蝦球新鮮爽彈,再配上數粒芒果小粒

餐廳的環境非常寬敞,空間感強,私密度高,坐得非常舒適。

天麻藥膳豬肚湯 $148

四大天王
四大天王 $102

青芥末蝦球
青芥末蝦球 $198

蝦球類菜式有4款口味供選擇,有黃金蛋蝦球,沙律蝦球及乾燒蝦球,但我覺得青芥末蝦球在坊間比較少見就挑選了它。蝦球的外層是青綠色的,因為沾滿芥末蛋黃醬,入口有少許嗆鼻,蝦球新鮮爽彈,再配上數粒芒果小粒及蟹籽而增加口感,賣相又漂亮,值得一點。

菜香鐵板豆腐
菜香鐵板豆腐 $132

把豆腐放在熱辣辣的鐵板上,上面淋滿冬菇肉碎,豆味濃郁,外脆內滑的豆腐連着惹味的肉碎同吃,再加上雞蛋,家常小菜都變得不平凡。

楊枝甘露(冷)$32

最後甜品點了楊枝甘露,芒果味道濃郁,加上芒果蓉和柚子肉增加口感,為這晚完美作結。

經過這次的用餐經驗後,我已經把樂天客棧定為我的新貴,因為坐得舒適,菜色選擇多,而且每碟都甚為滿意,有機會的話一定會再次品嚐餐牌中其他美食。

新貴 容祖兒

我抱著新貴 從來沒估計

誰無可代替 你與他哪位比較實惠

愛得不怕後遺無憾也無畏
四大天王
青芥末蝦球
菜香鐵板豆腐
2016-09-29 101 views
刈包嘅包質感好軟熟,分開另上嘅肥豬肉要自己手動夾入去,當然一定要夾埋d莞茜一齊食!正到爆炸!卡路里咩都唔理lu!刈包就係要夠肥先好食仲有啦沙湯米線,一次滿足兩個願望:就係湯底同米線!好正

仲有啦沙湯米線,一次滿足兩個願望:
就係湯底同米線!好正
2016-09-28 612 views
難得早收工,今晚一家人去了大角咀的奧海城約埋一起食晚飯,家人想食中菜,於是去到商場的指示牌看下,再用電話搜尋一番,經過樂天客棧,在門外都看了一陣餐牌,除了我們平時食的廣東小菜,此餐廳都設有不同的米線、喇沙及南洋的菜式,家人聽起來都覺得吸引,也同意決定在此食晚飯。門外的店員都好熱情地招待我們,茶方面有普洱或香片,我們選擇後者,用了一個金色的水壺載滿茶水,再奉上一碟花生前菜,茶芥每位7元,香片茶都好香,清新怡人,飲下順喉,感覺不錯。平時出街食中菜,總喜愛點些燉湯,正是秋季時候,都要開始進補下,此餐廳供應了四款燉湯及一款每天靚湯給客人選擇,燉湯方面我們一致建議點天麻藥膳豬肚湯 ($148),一盅可以夠3至5人享用,店員用擺放熱爐在客人枱上,再放那盅燉湯在火爐上,可以慢慢飲湯水時,煲內的湯水都會仍然夠熱辣辣,燉湯中加入了天麻、豬肚、玉竹、胡椒粒、排骨、赤肉、老雞及雞腳,具有價值的保健作用,可以提神補氣、活血強身更可以抗風濕。開飯前先飲碗熱騰騰的湯水,湯水濃郁沒有味精,湯水夠濃郁真是夠晒火喉,陣陣香氣撲鼻,味道十分鮮甜甘香,沒有一絲油膩,散發著陣陣的胡椒香,雞腳都夠腍身,再食些豬肚、赤肉,真是完
開飯前先飲碗熱騰騰的湯水,湯水濃郁沒有味精,湯水夠濃郁真是夠晒火喉,陣陣香氣撲鼻,味道十分鮮甜甘香,沒有一絲油膩,散發著陣陣的胡椒香,雞腳都夠腍身,再食些豬肚、赤肉,真是完全把湯水的精華灌入肚子中,真是滿足又夠滋補。
天麻藥膳豬肚湯
家常小菜中,我爸爸較愛食此「南乳羅漢素菜煲(細)」$88,蔬菜方面都好新鮮爽脆,濃郁的南乳醬與它炒起,鑊氣十足之餘,素菜真是十分惹帶點南乳的鹹香, 當中有蜜豆、雲耳、枝竹、冬菇及粉絲等,粉絲就是最能入味,素菜用了砂煲盛裝住,更讓素菜較耐熱,真是美味。
南乳羅漢素菜煲(細)
賣相已經吸睛有「鮮果沙律蝦球」 ($198),蝦球上粉後被炸至金黃色澤,炸至脆口, 蝦肉不失鮮味,爽口彈牙,沾上了大量的飛魚子及沙律汁佐食,更是香滑又滋味,飛魚子帶來卜卜脆的口感,加入了鮮果入饌,鮮果受熱同時滲出果汁,令蝦球帶出鮮果的香甜,口感層次真是相當豐富,用了炸米粉製成的「碗」盛裝,真是別出心裁。
鮮果沙律蝦球
鮮果沙律蝦球 (中)
另一款的菜式真是要必食之選,招牌菜之一有「招牌扣肉包$20(每片)」,我們點了三片,扣肉片單是賣相已經十分誘人,口感相當有層次,外層是鬆軟帶熱的蝴蝶包,內層夾著厚實的扣肉一齊食,肥瘦相間扣肉帶了濃郁的甜味,肥而不腻,而且好夠腍身,一咬開扣肉包,已經讓人感動,食完都不覺有膩口,家人都豎指大讚。
招牌扣肉包$20(每片)
平時我們一家都好喜歡食蒸魚,今次點了「當歸花菇雲耳蒸鱸魚片(大)」$216,鱸魚、冬菇及雲耳滲了當歸的藥味,鱸魚肉肉質鮮美,肉質結實啖啖肉,不過小心有魚骨,簡單地蘸上豉油伴食已經令魚肉鮮味提升。
當歸花菇雲耳蒸鱸魚片(大)
由馬蹄及豬肉炮製的「手剁馬友鹹魚馬蹄蒸肉餅」( $68),肉餅上有小塊馬友鹹魚肉,咬下的肉餅結實中帶軟,仲有粒粒的馬蹄粒,十分爽口令肉餅帶了些清甜,再加上馬友鹹魚的鹹味, 佐白飯食更是一流。
手剁馬友鹹魚馬蹄蒸肉餅
賣相已經非常鮮艷奪目的「荔枝咕嚕肉(細)」$86,咕嚕肉的炸粉又不會太厚身,炸得十分香脆,肉塊仍有鎖住肉汁,鬆化又有肉汁,整體外酥內嫩,加上用荔枝製成的甜酸汁,汁多夠甜酸,吃起來滋味又醒胃。
荔枝咕嚕肉(細)
「樂天客棧」主理南洋風味,打開餐牌有喇沙供應,有雞肉或海鮮,我選擇後者「喇沙湯海鮮米線 」$68,喇沙端上來時,未食已經感到陣陣的椰香味,美味撲鼻,湯底夠辣有濃郁的椰香及參巴醬,椰漿甜美口感好香滑!
正合我個人的口味,濃郁惹味帶點辛辣,讓米線夠晒收入湯水的精華, 有魚肉、蝦肉、豆卜等等......食材配料相當新鮮,絕對沒有吝嗇,喇沙真是做得好出色。
喇沙湯海鮮米線
吃完晚飯後,打開個餐牌點些甜品,圖文並茂的餐牌中,最吸引了我就是「三色桂花班蘭糕(冷)」$32,一份有6件,真是抵食。三層的冷糕以杞子桂花、班蘭及椰汁製成,層次分明真是好吸引,甜度較低。杞子的清甜,杞子桂花那層晶瑩剔透,襯托著白色椰汁糕,對比明顯,非常吸睛。吃起來富有濃郁椰香,微甜的糕畸真是食得健康。
三色桂花班蘭糕(冷)
整體食物水準都好高,選用的食材都是很新鮮,菜式的調味得宜,味道也得以和諧,如此水準真是難得,服務方面都好體貼細心,加茶、換碟都做足,環境地方燈火光猛,設有沙發卡位,真是舒適,家人都好滿意我今餐為大家的安排,下次我都會再來。
2016-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
南乳羅漢素菜煲(細)
鮮果沙律蝦球
招牌扣肉包$20(每片)
天麻藥膳豬肚湯
鮮果沙律蝦球 (中)
當歸花菇雲耳蒸鱸魚片(大)
手剁馬友鹹魚馬蹄蒸肉餅
荔枝咕嚕肉(細)
喇沙湯海鮮米線
2016-09-27 282 views
趁女友還在加班,作為廿四孝男友,我已經到了她公司附近霸個靚位。女友想吃中菜,於是在地方相當大的奧海城一二三期中,找來樂天客棧。以前嘗過樂天皇朝的八色小籠包,品質令人印象深刻,相信隸屬同一個集團的樂天客棧亦有類似水平吧。女友終於下班趕來了,辛勞一天過後飢腸轆轆,先吃了一個餐前小點招牌扣肉包 ($20 一片),噢你看豬腩肉表面的光澤,令人唾涎。以中式餐包夾著扣肉與蔬菜,口感外鬆軟而內裡有扣肉的油脂香,非常均勻。聚寶海鮮豆腐鍋 ($108),老實說賣相平平無奇,說穿了就是一磚炸豆腐,帶有海鮮打的芡汁與蝦粒和菌類,再以肉鬆舖面作點綴。可以豆腐配肉鬆,再以鮮甜海鮮芡汁作加持,真令人胃口大開!非常大膽的嘗試,咖啡脆雞 ($88),一貫樂天集團的創作力嗎?盤子送上餐桌時,不用把鼻子湊過去經已可以聞到很濃厚的咖啡的甜香味。脆雞口感除了皮脆肉嫩恰如其分不需形容太多。咖啡汁味道入口先是苦後是甜,嚥下後口腔依然充滿了咖啡香。這是一道頗為使人耳目一新的菜式。馬來風光 ($72),就是馬拉盞炒通菜,我們倆本身就喜歡,不多說了。古早魚香老鼠粉煲 ($96),賣相非常住家菜的沙煲老鼠粉,上菜時侍應將蛋與汁料打進去,

聚寶海鮮豆腐鍋
咖啡脆雞
馬來風光
古早魚香老鼠粉煲
古早魚香老鼠粉煲 ($96),賣相非常住家菜的沙煲老鼠粉,上菜時侍應將蛋與汁料打進去,霎時間香味變濃郁了。份量頗大,材料亦豐富,可是有點滯,兩人盡力吃都吃不下了,很撐。
趣事一則,吃飽回家的路上,我打了個嗝,氣味都是咖啡脆雞的味道!
聚寶海鮮豆腐鍋
咖啡脆雞
馬來風光
2016-09-26 205 views
好少係奧海城食野架 今次朋友生日 為左佢 獻出我既第一次啦 生日飯都係食中餐好 可以坐耐d同埋可以傾計呢間中菜叫樂天客棧 menu同一般酒樓中菜唔一樣我地都叫左d特色野 佢既招牌菜都有幾多下冰鎮苦瓜 上盤好有心機 切得好薄 好靚凍凍地咁食 非常解渴 苦瓜又新鮮青芥末蝦球 用芥末煮蝦都係第一次但出奇地夾 好爽既蝦肉 加上特調芥末醬 蝦既鮮味出哂黎咖啡脆雞 成日食可樂雞翼 但原來仲可以用咖啡煮野 其實咖啡味唔出 但雞炸得好香口 又滑 所以我懷疑係因為落左咖啡會脆d 同埋出左隻色三杯鴕鳥肉 呢個好好味 煮得岩岩好 同埋好新奇 原來鴕鳥肉係咁既😁招牌扣肉包 朋友真係好鍾意食肥野 次次都要叫燒肉之類 一上盤明顯見到肥瘦分明見佢食到唔講野咁 一定好好味啦😂😂整體食物都好好 服務又正 其他炒菜都唔錯上菜又快 又唔算貴 可以食多幾次啦 又一食堂
好少係奧海城食野架 今次朋友生日

整體食物都好好 服務又正 其他炒菜都唔錯

上菜又快 又唔算貴 可以食多幾次啦
又一食堂
2016-08-13
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday