2018-11-17 52 views
8月尾食的,一路無時間寫,而家補寫多謝朋友好介紹。朋友知我喜歡食海膽,特別帶我來中環豪一餐海膽盛宴。食材新鮮好味!菜式非市面可以食到先叫左Menu重點介紹的一味招牌菜,進化版十層海膽杯。 真係十層,好吸引。最上層的脆脆,原來係白飯魚脆片,好有趣。而黑魚子跟creamy 的紫海膽實在令人馬上食慾大開啦!好新鮮又很配! 海葡萄係特別的,可清一清口腔。之後就好幼滑的藍鰭吞拿拖羅蓉,三文魚子,白蝦、松葉蟹肉及海帶碎,紫海膽的味道食完一層,就好想食到第二層紫海膽,再追到落去第三層紫海膽,幸有三層海膽滿足了三個願望,這杯真的叫人難忘及回味!前菜後,真的要個沙律清一清味蕾,叫了牛油果帆立貝海膽沙律,主角當然是好味的海膽,意式風味下的帆立貝好好味,菜也很新鮮,這個沙律令人一口氣KO左。食完生野,跟著試了一個芝士年糕,焗到熱辣辣的,未試過用紫菜包住食,好香芝士味,又QQ的,特別快食哂!之後就真係蠔一蠔佢,食了一個海膽燒岩蠔,燒蠔幾時都係流口水的,這個配搭加分,個人都係喜歡海膽生食係最好食。之後食了一隻豪版燒雞翼,因為⋯⋯佢係包住左隻鮑魚,好淋好香,馬上覺得隻燒雞翼升級左好多!真係食一隻太少。之後來了一個
8月尾食的,一路無時間寫,而家補寫多謝朋友好介紹。

之後食了一隻豪版燒雞翼,因為⋯⋯

之後來了一個估佢唔到的菜式,突然在面前玩火,海膽火焰卷,燒完暖暖的,海膽、蝦、蟹子組合也不錯!

這個創意壽司,是三文魚夾餅壽司,特別的選擇!

最後食了一個想像唔到的菜式,海膽雪糕,本來覺得好怪,但食落好有奶味,也有海膽的粒粒混在其中,係估唔到原來係夾的

這餐好豐富,真的印象好深,8月尾食,11月寫食評,都仍非常回味的,就係可食第二次的餐廳
2018-08-29
Type of Meal
Dinner
  • 十層海膽杯
2018-11-17 149 views
約朋友放工去中環石板街買聖誕裝飾,又係時間佈置屋企增添氣氛。 沿著石級斜路向上行,突然看見一系列日本燈籠,加上佈置及附近氣氛,好有在日本居酒屋一樣感覺。牆壁掛上很多畫及樂師傅自創特色菜式圖案。第一時緊係order 十層海膽杯,食材新鮮用料優質。 連放上杯上脆餅,竟然是用白飯魚製成,創新創意又美味。三文魚夾餅創作壽司,脆脆夾餅加上大量三文魚壽司,口感好特別。牛油果帆立貝海膽沙律一打開蓋,沙律內有大量帆立貝丶粒粒牛油果,頂層更放上海膽,超美味。楊枝甘露海膽卷第一次吃甜甜壽司卷,用上芒果甜配搭海膽鮮,創意十足,味道獨特。清酒鮑魚雞翼去骨雞翼釀入清酒鮑魚,每一啖也滲透出淡淡酒香味。海膽燒岩蠔,新鮮又大隻岩蠔加上海膽及蟹籽,3種香濃鮮味盡在口中。雲海板上飄(海膽黑松露蒟蒻麵)底層放上乾冰,在煙霧瀰漫配襯下,有好吸睛效果。 在沙律菜下大量黑松露海膽,好美又好味。芝士年糕,熱食中間有拉絲效果,好味。海膽雪糕雪糕內有海膽粒粒,完全超出想像,但味道又出奇地夾。

牆壁掛上很多畫及樂師傅自創特色菜式圖案。

清酒鮑魚雞翼
去骨雞翼釀入清酒鮑魚,每一啖也滲透出淡淡酒香味。

海膽燒岩蠔

雲海板上飄(海膽黑松露蒟蒻麵)

雲海板上飄

芝士年糕,熱食中間有拉絲效果,好味。

海膽雪糕
雪糕內有海膽粒粒,完全超出想像,但味道又出奇地夾。
海膽燒岩蠔
2018-11-14 43 views
十層海膽杯($398)特色配搭,海膽與各種食材配搭融洽,沒有任何腥味。不同的食材夾雜在海膽之間,做到豐富的層次。甜與鹹的平衡拿捏的剛剛好。清酒鮑魚雞翼($78)鮑魚因為先浸過清酒然後再放進雞翼,鮑魚原本的鮮甜味道被清酒提升了更高的層次。而雞翼經過烤製,做到外脆內軟的效果。三文魚夾餅創作壽司($68)新奇配搭,兩側的餅皮酥脆,配合三文魚的軟熟,而且三文魚也沾上特製醬料,味道甜而不膩。S2特色海膽火焰卷($148)很喜歡火焰後的效果,入口的味道帶有焦香。而且因為在吃前,有火焰在壽司板下燃燒,令壽司卷的溫度維持不變冷。牛油果帆立貝洋風海膽沙律($168)帆立貝本來就很鮮甜,再配上海膽,鮮味大增。加上牛油果,沙律菜還有橄欖油,整個沙律感覺健康而且味道不俗。雲海板上飄($318)非常有驚喜的一個菜式,麵條順滑而且有意想不到的彈性,黑松露的味道並不會喧賓奪主,反而是飄散淡淡的香味。有上癮的感覺。芝士年糕($48)芝士味道濃郁,年糕口感煙韌。雖然芝士味道濃郁,但不會過鹹,用紫菜包著年糕一起吃,感覺更特別。海膽燒岩蠔(一隻,$98)蠔的味道極鮮甜,超級juicy。配搭上滿滿的海膽和蟹子,的確有入口即溶

十層海膽杯($398)

清酒鮑魚雞翼($78)

三文魚夾餅創作壽司($68)

S2特色海膽火焰卷($148)

牛油果帆立貝洋風海膽沙律($168)

雲海板上飄($318)

芝士年糕($48)

海膽燒岩蠔(一隻,$98)
蠔的味道極鮮甜,超級juicy。配搭上滿滿的海膽和蟹子,的確有入口即溶的感覺。

海膽雪糕($68)
特別的甜品,很香濃的牛奶味道,而且雪糕裡面夾雜著一粒粒的海膽,順滑中帶點顆粒口感,新奇有趣。

店內環境

門面
2018-11-13
$745 (Dinner)
2018-11-13 144 views
之前吃過在佐敦的S2,雖然價格有點貴,但是味道很是不錯。今天跟朋友約了吃飯,就不過海了,知道在中環也有一家S2,比佐敦的價位要低一點,所以就來試試看。店舖在威靈頓街右邊一條樓梯下去,門口還是掛了些紅色的燈籠,日本居酒屋風。我們坐在廚房前,邊吃可以邊開廚師做菜。十層海膽杯($398)上次在佐敦吃了迷你版,這次吃原size,真的十分滿足,口感依舊豐富,魚蓉依舊不腥,入口即化,不錯。牛油果帆立貝洋風海膽沙律($168)因為朋友超喜歡吃牛油果,所以就點了這個沙律。牛油果吃起來香滑,配上醬汁和鮮甜的帆立貝超好吃的,帆立貝的份量還不少。清酒鮑魚雞翼($78)雞翼稍微紮實的肌肉和口感爽脆的鮑魚配搭很有趣,嚼的時候還伴隨著明顯的清酒香。S2特色海膽火焰卷($148)哈哈,沒想到吃個壽司還有火焰表演可以看,看著火焰在壽司兩邊燒,感覺就很炫!芝士年糕($48)我本來就是不怎麼喜歡吃芝士的人,但是這款年糕綿軟,微微煙韌,芝士香有點像奶油奶酪,不甜不咸,不錯。三文魚夾餅創作壽司($68)三文魚不腥,我可以接受。要稱讚的是兩邊的夾餅,脆脆的,很香。海膽燒岩蠔(一隻,$98)蠔燒完還很多汁,配上海膽和蟹籽增加香氣

我們坐在廚房前,邊吃可以邊開廚師做菜。
十層海膽杯

十層海膽杯($398)
牛油果帆立貝洋風海膽沙律

牛油果帆立貝洋風海膽沙律($168)
清酒鮑魚雞翼

清酒鮑魚雞翼($78)
S2特色海膽火焰卷

S2特色海膽火焰卷($148)
芝士年糕

芝士年糕($48)
三文魚夾餅創作壽司

三文魚夾餅創作壽司($68)
海膽燒岩蠔一隻

海膽燒岩蠔(一隻,$98)
蠔燒完還很多汁,配上海膽和蟹籽增加香氣和口感,蠔沒有腥味。
雲海板上飄

雲海板上飄($318)
一開始點它是因為名字很有趣,上來以後以為是普通的面,但是吃下去以後很有驚喜。黑松露味很濃郁,面的口感Q彈爽脆,跟平時軟軟的面很不一樣。
海膽雪糕

海膽雪糕($68)
海膽雪糕上次我已經吃過了,所以這次就點了一份和朋友一起吃,雖然已經很飽,但還是要一份甜點來為這頓美味的晚餐劃下句號。
雪糕泡芙

最後,我們like了他們的Facebook,送了兩顆雪糕泡芙。
2018-11-13
$745 (Dinner)
牛油果帆立貝洋風海膽沙律
S2特色海膽火焰卷
海膽燒岩蠔一隻
雲海板上飄
朋友十分喜歡海膽,見到S2 kitchen 有很多海膽料理,今晚特意試試。在石板街和威靈頓街交界,門口掛有大燈籠,十分醒目。前菜十層海膽杯,三層海膽,其餘有鱈魚脆片、魚子、海葡萄、拖羅蓉、蝦、蟹肉和海帶碎。每種海鮮都有不鮮味和口感,同時也突出了海膽獨有的鮮甜。牛油果帆立貝洋風海膽沙律。牛油果軟熟,與帆立貝和海膽十分配合,十分醒胃。S2特色火焰卷,卷內包有蛋、蟹柳,外層有小帆立貝、海膽、魚籽,送上時再火燒一會,十分引人注目,也令到卷物帶點焦香味。點了兩個燒物,海膽岩燒蠔和清酒鮑魚雞翼。燒蠔味道濃郁,十分惹味。另一款鮑魚先用清酒浸泡,再釀入雞翼中。有酒香又有鮑魚的彈牙,更有燒雞翼的惹味。最特別的海膽雪糕,店員介紹是香港獨有。牛奶雪糕中加入海膽一齊制作,淺橙黃色,食下去有雪糕的香滑,香香的牛奶味和海膽特有的味道,更加相互突出了對方的味道。非常特別的海膽創意料理。

在石板街和威靈頓街交界,門口掛有大燈籠,十分醒目。
前菜十層海膽

非常特別的海膽創意料理。
見到咁多好評,就專登約朋友一齊去中環呢間既隱世小店❤️❤️日式料理❤️🍱無論係中環定香港站,都好易搵到,去個陣就香港站C出口,走個陣我地選擇左中環地鐵站🚇見到牌上面推介海膽杯No.1推介,即刻落order啦🤤🤤好好味呀!牌上面介紹左裡面有咩材料,我就唔重複了,總之一個字,正!!海膽入口即溶既感覺,唔會腥臭👍🏽👍🏽中間有唔同既食材,食落去既感覺好特別,每層有唔同既感覺!果然係No.1 推介👍🏽👍🏽第二樣就係No.3推介既牛油果帆立貝洋風海膽沙律,香草配上帆立貝,帶出左帆立貝既鮮味,加上牛油果既配搭,好值得一試🤤🤤呢個係特色海膽火焰卷🍣裡面有蛋有蟹柳,面層有蛋海膽,視覺效果當然到流啦,但味覺都好好呀!再黎係三文魚夾餅壽司🍣我第一次食餅加三文魚,但咸咸地既餅味加埋三文魚,個種感覺好新鮮!但真係好好食👍🏽呢個係海膽燒岩蠔,,呢個都唔差架,但比起海膽杯,我中意海膽杯多d❤️❤️芝士年糕,外脆,裡面就流心芝士,呢個要襯熱食,熱食既芝士味香多d,又唔會咁濟😋😋呢個係清酒鮑魚雞翼😳😳同樣地,大家叫呢個一定要襯熱食呀!雞翼加鮑魚我又係第一次食😂呢個大家必點!呢個麵質好爽口,冷蒟蒻麵,又係厄like既時候啦,視覺效

見到牌上面推介海膽杯No.1推介,即刻落order啦🤤🤤

呢個麵質好爽口,冷蒟蒻麵,又係厄like既時候啦,視覺效果一流😂😂

最後係海膽雪糕,用左北海道牛乳加海膽,自創的雪糕,創意同味道都俾個滿分💯
總括黎講,呢間日式料理又有創意,食物質素都好,每上雪道菜店員都會解釋食法,服務幾好
10分滿分👍🏽👍🏽
2018-11-12 47 views
臨近萬聖節,這晚來到中環石板街湊一湊熱鬧,看看一些扮鬼扮馬的變裝道具,感受萬聖節的氣氛,在街旁邊發現了這間S2 內裏的格局甚有居酒屋的感覺,我們被安排坐在吧檯前,可以近距離看到師傅製作美食,餐廳以海膽為主題,製作了很多自創日本料理,非常有特色。十層海膽杯 $398 - 這個是餐廳的招牌菜,賣點是有十層,包括有有燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道海膽、松葉蟹肉、北海道海膽和鮮海帶碎。每層都為味蕾帶來不同的衝擊,用料上乘,當然最好味的是主角海膽,味道鮮甜,溶入口中,回味無窮。楊枝甘露沙律 $98 - 開胃沙律,主要有蘋果絲、芒果、柚子,醬汁帶點椰香味。芝士年糕 $48 – 脈卜卜的外層烤至微脆,內部軟滑,咬開中間位置有芝士緩緩流出。 三文魚夾餅創作壽司 $68 – 以香脆的夾餅加在壽司中,極具創意,壽司表面有三文魚粒,蟹子和沙律醬,整體非常有口感。S2特色海膽火焰卷 $148 – 先來視覺的享受,洪洪烈火帶出火焰主題,壽司表面是經火槍烤過,帶點焦香, 卷物內有蛋、蟹柳及表面有海膽和沙律醬及蟹子。自家制大定櫻花蝦玉子燒 $128 – 暖暖帶甜

自家制大定櫻花蝦玉子燒 $128 – 暖暖帶甜的玉子燒非常軟滑,內裡的櫻花蝦充分做到提鮮作用。

海膽燒岩蠔 $98/隻 – 手掌SIZE的蠔, 表面鋪了海膽、蟹子、芝士和沙律醬,蠔仍然是半生的, 蠔味道濃郁,鮮甜。

清酒鮑魚雞翼 $78/隻 – 雞翼裏釀了一隻鮑魚,非常考功夫,鮑魚經清酒泡過,散發出濃濃的清酒香,另外雞翼燒得剛剛好,雞皮烤得香脆,鮑魚爽口彈牙。

雲海板上飄 $318 – 又另一帶來視覺享受的菜色,煙霧效果置身仙境一樣,較特別的這是蒟蒻麵,麵質較清爽,配上用秋葵打成的醬汁,又爽又滑,表面鋪滿了大量海膽及黑松露,令這道菜變得非常高貴。

海膽雪糕 $68 – 充滿疑問想知道海膽雪糕是什麼味道,原來海膽雪糕帶有點鹹味,類似海鹽雪糕的味道, 鹹鹹甜甜的,頗特別。
2018-10-29
$500 (Dinner)
  • 三文魚夾餅創作壽司
2018-11-09 1481 views
S2 Kitchen的食物特別, 有創意。今晚要了多款食物, 基本上每款都有海膽, 海膽迷必定喜歡。 特級S2海膽杯$398 這個海膽杯有好多層,分別用北海道紫海膽隔著。望落去已很吸睛。最頂一層有燒白飯魚脆片和黑魚子。跟著有一層北海道紫海膽隔著。中間有沖繩海葡萄, 藍鰭吞拿拖羅蓉,三文魚子和白蝦。跟著又有一層北海道紫海膽隔著。最下一層有松葉蟹肉和北海道紫海膽。口感有層次和豐富。 牛油果帆立貝洋風沙律$168 這個有牛油果切粒, 帆立貝切粒,蕃茄,沙律菜。頂層有海膽。食落清爽又清新,我愛這個沙律 芝士年糕$48 芝士年糕軟綿煙韌。熱辣辣食, 吸引! 三文魚夾餅創作壽司$68 這個壽司有三文魚碎和蟹子沙律,再有餅夾著。味道好好,有創意的壽司,值得一試。 S2特色火焰卷$148上碟時, 店員點火, 好吸引, 有視覺效果,當然要相機食先。熄火後就可以吃啦。特色火焰卷面鋪了海膽, 帆立貝片,蟹子和沙律醬。卷內有青瓜,蟹柳,爽脆。 海膽雪糕$68 海膽雪糕我真是第一次見。雪糕面鋪了海膽。最特別是北海道雪糕內混入了一粒粒的海膽,味道也不俗,有創意。

特級S2海膽杯$398

牛油果帆立貝洋風沙律$168

芝士年糕$48

芝士年糕軟綿煙韌。熱辣辣食, 吸引!

三文魚夾餅創作壽司$68

S2特色火焰卷$148

海膽雪糕$68

Type of Meal
Dinner
跟朋友臨時相約食LUNCH, 便找找中環有什麼好食.搵到間有400幾個好評,最出名又係海膽.對於我地呢啲海膽迷又怎可以錯過?地點跟據資料顯示係威靈頓街51號....但係錯既!!!51號應該係 THE LOOP...或者蔡蘭越南餐廳個面...咁我地繼續搵搵搵.....走到斜路 砵典乍街 位置先搵到....入到去見到空間雖小,但懷著隱世美食既態度,就去試試佢咩料子!!!! 大約下午一點半左右去到,唔洗等位..............個餐牌主要係食丼.....當然我地叫左3樣野.....第一名的  十層海膽杯....第二名的  雲海板上飄.....以及  龍蝦海膽三文魚丼.....但我想講...D野食完全唔掂!!!!!!!!!!!!!!!!   先講第一名的  十層海膽杯......賣相的確頂瓜瓜....打卡殺菲林一絕...但食物質素完全唔新鮮....好普通,唔係鮮甜........第二名的  雲海板上飄....海膽極少....蒟蒻麵又無味....當中又混合了黑松露...味道相當古怪.............龍蝦海膽三文魚丼....我懷疑龍蝦已經變了...沒有鮮甜味....味道好怪,得個咸字

個餐牌主要係食丼.....當然我地叫左3樣野.....第一名的  十層海膽杯....第二名的  雲海板上飄.....以及  龍蝦海膽三文魚丼.....但我想講...D野食完全唔掂!!!!!!!!!!!!!!!!   先講第一名的  十層海膽杯......賣相的確頂瓜瓜....打卡殺菲林一絕...但食物質素完全唔新鮮....好普通,唔係鮮甜........第二名的  雲海板上飄....海膽極少....蒟蒻麵又無味....當中又混合了黑松露...味道相當古怪.............龍蝦海膽三文魚丼....我懷疑龍蝦已經變了...沒有鮮甜味....味道好怪,得個咸字,口感好梅.................相信已經死左或擺左好耐......海膽也是同樣貨色...也是不新鮮....三文魚普通.............沒出色...............

由於黎之前無睇到啲野食價錢....見到200至400蚊...加上食好野絕不睇價................餐牌上又好像無寫價錢............結帳一望.........要成1000蚊多左............實在氣憤!!!!!!!咁既食物................收咁既價錢............實在不公 !!!!!!!!!!!

忍了幾天,終於忍唔住...一定要同大家分享!!!我都從未試過這樣批評一間餐廳...........400多好評...相信都是找網路打手做出來的........去的人一定要三思!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
云海板上飄
龍蝦海贍三文魚丼
2018-11-06
$510 (Lunch)
2018-11-07 37 views
中環區食肆太多 但要搵好味 又有特色既日本餐廳 確實好難🤯今次 好在有為食男朋友帶路 專登book定枱 帶我食好野 真係love u so much😘餐廳 掛左好多紅紅燈籠 🏮 十分容易認 又搶眼👍🏻建議想去食既朋友 要預先訂位 餐廳內座位不算多 所以怕等既人 最好預先定座☺️餐廳裝修十分有日本特色 有好多木製品 唔講仲以為自己身處日本既居酒屋😀座位有二種選擇 可以揀坐bar枱 或 普通座位前者 就欣賞到師傅既用心製作 加上又可以同師傅交流下後者 就可以同朋友傾密計 講心事❤️餐廳主打海膽 好多菜式都加入左海膽 有d似fusion菜🍽呢個「特級S2海膽杯」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻係呢到原創GA 黎到一定要試10層材料 的確好誇張特別係海膽 藍鰭吞拿拖羅蓉 三文魚子連男朋友都要同我爭食😂S2特色火焰卷🔥🔥🔥🔥賣相已經充滿睇頭海膽 mix埋帶子既鮮甜 再mix蟹子既爽口好食到停唔到口😛三文魚夾餅創作壽司🍣邊個話壽司一定用紫菜包住 原來脆片夾住 口感更加豐富👏🏻海膽燒岩蠔💪🏻💪🏻另一個必點食物岩蠔燒到岩岩好 保留到蠔既海水味 又會帶來微燒既香味清酒鮑魚雞翼🙈雞翼釀鮑魚 雞肉爆汗加上鮑魚爽口清酒汁既點

中環區食肆太多 但要搵好味 又有特色既日本餐廳 確實好難🤯

海膽 配上 北海道牛奶雪糕
味道出奇地平衡
呢餐飯 好滿足❤️
2018-11-05 1100 views
中環石板街旁邊有一間神秘居酒屋,唔係黎買萬聖節既野都唔發覺,店內細細卻有好多意想不到的菜式,一入門口已經被十層海膽杯吸引十層海膽杯進化版$398最上邊有北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿拖羅粒、三文魚子、白蝦蓉、蟹肉、海苔、燒白飯魚脆片一次食哂咁多款頂級海鮮,一層層咁去食,的確真材實料非常新鮮青蘋果蟹籽沙律$88罕見日本餐廳用青蘋果切絲做沙律,坐係吧台既關係見到沙律係即叫即做🤩見到師傅既刀功了得,青蘋果切成薄片再切絲,味道偏酸好開胃加埋蟹子增添口感S2特色海膽火熖卷$148著哂火既壽司🔥忍不住係咁拍片又影相,睇落簡單既壽司,但其實上面已經分左3層蟹子、海膽、帆立貝,裡面仲有雞蛋青瓜蟹柳,非常足料芝士年糕$48有小小似旺旺小饅頭,咬落清酒鮑魚雞翼$78鮑魚浸左清酒一晚再釀入雞翼裡面,雞翼已經去骨,皮煎至脆卜卜肉質嫩滑,鮑魚有微微既清酒香,好有心思既一道菜雲海板上飄$318店員一拎出黎即刻『哇哇聲』同名一樣真係好似雲海咁,佢唔止得個樣仲好有內涵,裡面仲有黑松露+黑魚子+海膽配埋蒟蒻麵海膽燒岩蠔(1隻)$98海膽雪糕$68海膽原來都可以做成雪糕😂雪糕用左北海道牛乳好滑,海膽雪糕咸咸的,店員話

十層海膽杯進化版$398
一次食哂咁多款頂級海鮮,一層層咁去食,的確真材實料非常新鮮

青蘋果蟹籽沙律$88

S2特色海膽火熖卷$148

芝士年糕$48
有小小似旺旺小饅頭,咬落

清酒鮑魚雞翼$78

雲海板上飄$318

海膽燒岩蠔(1隻)$98

海膽雪糕$68
海膽原來都可以做成雪糕😂雪糕用左北海道牛乳好滑,海膽雪糕咸咸的,店員話依個雪糕係佢地餐廳獨創,只有依到有得食。
Like完facebook page再送多個泡芙

• 青蘋果蟹籽沙律
  • 特級S2海膽杯
  • 雪海板上飄
  • 海膽雪榚
是日慶功,老細突發萬歲,當然老實不客氣,特意到中環S2,久聞它的海膽杯是很出色,今天一定要品嚐一下。先來一客特級S2海膽杯 $398,海膽杯選材高檔,名呼其實層層鮮味層層正 🖒😍😍。材料有燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鮨吞拿拖羅蓉、三文魚子、白蝦、松葉蟹肉、鮮海帶碎……這樣的選材,那有不好食的道理……😋😋😋。只需配點飯,每款食材都可獨當一面,成為一件高級壽司🍣。一口炸芝士 $48,內面是熱辣辣燙口的芝士🧀饀料,外皮極脆卜卜,配點沙律醬,好味到停不了口。牛油果帆立貝洋風沙律 $148,帆立貝、牛油果都是大愛,人見人愛的海膽更是無庸置疑,青菜味濃蕃茄艷🍅,加點酸酸的醋汁,更是完美……😍😍S2 特式火焰卷 $148,卷物都是喜歡的,這個火焰卷玩味十足,即場起火🔥的確增添氣氛🎉看著看著也覺得很開心。卷物外層微微的烤過,味道還不錯。三文魚夾餅創作壽司 $68,夾餅夠薄夠脆口,裏面是角切三文魚子壽司,夾餅可成承載的三文魚比紫菜做的軍艦要多,認真慷慨,食客賺大了!👍😍海膽燒岩蠔2隻$196,單是賣相已經夠豪華,海膽配燒蠔,夠創新。生蠔新鮮,蠔味鮮濃。海膽份量都不少,不過熟海膽始終

海膽燒岩蠔2隻$196,單是賣相已經夠豪華,海膽配燒蠔,夠創新。生蠔新鮮,蠔味鮮濃。海膽份量都不少,不過熟海膽始終不及刺身海膽來得味美,有點大材小用。

清酒鮑魚雞翼2隻$156,豪華版的拆骨釀雞翼,原隻飽魚釀入雞翼內;驟眼看,鮑魚比雞翼還要大隻,拉出來的鮑魚是冒煙的😍😍,看得見的即叫即制👍😍

雪海板上飄 $318,蒟蒻做成的拉麵,異常爽滑煙韌,配上淡味秋葵汁,味道特別。海膽又出場了……😁😁,今次乘船飄至,底層煙霧瀰漫,碧波盪漾似的,再次將氣氛堆高 😍😍。

海膽雪糕 $68,又一自家制作品,只此一家。雪糕滲著沙淡淡的海膽味,雪糕面再鋪上海膽一份,夠豪吧~😍😍

焦糖燒菠蘿🍍$48,外層焦糖香脆,內部保持清涼,燒過的菠蘿🍍份外甜。看過大廚的功夫,就明白為何自己燒的菠蘿🍍總是不好吃的。今回偷師了 🎉🎉

是日甜品泡芙一客,餐廳送的。😍😍

有驚喜的一餐,多謝老細私人醒我的海膽蠔情夜 🖒😋😍🎉
2018-11-03 51 views
今晚 Halloween 約左朋友去蘭桂坊襯熱鬧!行到去威靈頓街已經好多人逼哂係度 裝扮緊自己🎃,好熱鬧。係附近搵間野食填下個肚先!😄俾我地見到呢間食日本菜既餐廳!😍d菜式好似幾特別咁喎!舖頭不算大間,但好有日本居酒屋feel!呢度有幾款餐廳自創既食物!當然要試一試!S2特色火焰卷 🍣上菜既時候店員先點火。賣相好吸引!燒住隻碟,大概幾十秒就會熄,所以影相呃like就要快 🤣📸火焰卷 包括有:海膽,帶子同蟹籽。面頭加上燒汁蛋黃醬,再用火鎗燒一燒過。一啖放入口,口感非常豐富!配搭得好好。好惹味!海膽味非常濃烈!🥗海膽牛油果沙律 🥑舖有好多既海膽,帶子,牛油果粒,車厘茄配搭非常清新,好fresh既感覺!帶子好鮮甜,加上濃郁既海水味。沙律菜好清爽!🍶清酒鮑魚 雞翼🐔豪華版雞翼,先將雞翼拆骨,再釀入鮑魚。幾特別!再加上清酒 燒熟。雞翼食落好香既酒味,好嫩滑。加上彈牙既鮑魚,好有層次感!芝士年糕🧀口感好煙韌,口感似麻糬。外面炸到好脆,入面就滿滿既芝士!芝士味好濃郁。幾好味。
今晚 Halloween 約左朋友去蘭桂坊襯熱鬧!
行到去威靈頓街已經好多人逼哂係度 裝扮緊自己🎃,好熱鬧。

係附近搵間野食填下個肚先!😄
俾我地見到呢間食日本菜既餐廳!😍d菜式好似幾特別咁喎!
舖頭不算大間,但好有日本居酒屋feel!

呢度有幾款餐廳自創既食物!當然要試一試!

S2特色火焰卷 🍣

🥗海膽牛油果沙律 🥑

舖有好多既海膽,帶子,牛油果粒,車厘茄
配搭非常清新,好fresh既感覺!
帶子好鮮甜,加上濃郁既海水味。
沙律菜好清爽!

🍶清酒鮑魚 雞翼🐔

豪華版雞翼,先將雞翼拆骨,再釀入鮑魚。
幾特別!再加上清酒 燒熟。

雞翼食落好香既酒味,好嫩滑。加上彈牙既鮑魚,好有層次感!

幾好味。

2018-11-03 40 views
係石板街附近發現左呢間好似平平無奇既餐廳,原來卧虎藏龍。不要睇餐廳好似好細,但隱藏左好多好有創意既美食!😋餐廳招牌菜:師傅自創👨‍🍳十層海膽杯十層(進化版),份量經過不停既改良,層層都令人驚喜。十層包括:燒白飯魚脆片,黑魚子,北海道紫海膽,沖繩海葡萄,藍鰭吞拿魚拖羅,三文魚子,白蝦,松葉蟹肉,鮮海帶碎!完美既配搭,令到每一層都有獨有既鹹香鮮味而不會搶走其他既味道。 賣相亦很吸引!另一道 自家創作菜式:三文魚夾餅🍣🍣用左燒白飯魚脆片 夾住左三文魚他他蟹籽蓉 既壽司!好特別!盡量一啖放入口,味道非常match,白飯魚脆片帶有鹹香既味道,融合左三文魚他他 既鮮甜既味道。不會覺得膩! 👍海膽芝士蟹籽岩燒蠔🔥🔥大大隻岩蠔,舖滿海膽,蟹籽,芝士一齊燒!🤤多重既鮮味 ,味道濃郁又juicy!口感非常好層次!再叫左幾款串燒🍢 雞皮,牛舌,十勝豚肉,雞軟骨🍢惹味十足!即叫即燒好香口。

餐廳招牌菜:師傅自創👨‍🍳

另一道 自家創作菜式:三文魚夾餅🍣🍣

海膽芝士蟹籽岩燒蠔🔥🔥

大大隻岩蠔,舖滿海膽,蟹籽,芝士一齊燒!🤤
多重既鮮味 ,味道濃郁又juicy!口感非常好層次!

再叫左幾款串燒🍢 雞皮,牛舌,十勝豚肉,雞軟骨🍢

惹味十足!即叫即燒好香口。

2018-11-02 34 views
經過哩間小店,估唔到入面d野食咁得.頭盤有海膽杯,海膽非常鮮甜,下層有帶子,松葉蟹,三文魚子等等,味道層次分明,甘甜可口.芝士年糕簡直係我嘅最愛.外層焗到脆脆,煙煙un un,芝士流心睇住佢瀉出黎.如果我有得每日食一粒咁就好啦鮑魚釀雞翼都係等一次食!味道估唔到咁夾!鮑魚用清酒醃過,再配埋去骨雞翼,啖啖肉三立魚他他壽司夾住鱈魚脆片好有創意特色!再黎多個焗生蠔,面頭再配上海膽,雙重味蕾享受!加多個海膽蒟蒻麵,麵身清爽, 海膽配埋甘好香!最後以海膽雪糕做今晚嘅總結!哩個雪糕係佢地特製,出面無㗎,必試!
經過哩間小店,估唔到入面d野食咁得.

鮑魚釀雞翼都係等一次食!味道估唔到咁夾!
鮑魚用清酒醃過,再配埋去骨雞翼,啖啖肉

三立魚他他壽司夾住鱈魚脆片好有創意特色!

再黎多個焗生蠔,面頭再配上海膽,雙重味蕾享受!

加多個海膽蒟蒻麵,麵身清爽, 海膽配埋甘好香!