2021-11-07 216 views
中環 正正sushi 鮨廷位於威靈頓街嘅呢一間 sushi sooshi主打日式壽司刺身開得喺中環質素自然要有返咁上下如果唔係好快都站唔住腳裝修結合型格同日式傳統正!!!今日嚟到食佢嘅刺身lunch set價錢實惠有好滑嘅茶碗蒸沙律質素正常麵豉湯都唔錯飯上面加咗調味料特別好食而主角刺身~~睇圖都見到唔同魚料都好新鮮特別要讚嘅係佢嘅吞拿魚兩塊都好大塊而且好滑好鮮味一啲根都冇北寄貝好有口感鮮蝦好鮮甜☺️☺️☺️☺️☺️最後送嘅甜品綠茶奶凍有香濃茶味又好滑比起一般壽司店嘅雪糕好得多總結價錢合理裝修靚食物質素唔錯值得光顧
中環 正正sushi 鮨廷

裝修靚
食物質素唔錯
值得光顧
2021-11-06 143 views
朋友喺中上環區做嘢,經佢介紹下知道有間新開既日本餐廳,夾到時間下約埋一齊食個lunch先❤️🥢食物🥢💥西京燒銀鱈魚定食$198💥銀雪魚燒得剛好,魚質好滑外皮香脆,唔錯。💥Omakase💥 分別有$498/$398價錢選擇~我地選擇$498(刺身,壽司各5款及手卷1款)午餐套還另有沙津,茶碗蒸,蜆肉麵豉湯。刺身🐟擺盤好靚,連Wasabi上面都放上一朵細細玫瑰花🌹師傅建議我哋先由中間最淡味開始食😊中間包住的海藻,少少酸味但很清新》帆立貝上面加了海鹽及柚子,好新鮮及口感有彈性》魚塗了少許醬油,口感豐富之餘亦食到魚既鮮味👍🏻煙燻鰆魚刺身打開精美既玻璃蓋,有煙霧飄出,鰆魚食到有少少煙熏味,口感偏軟身。大拖羅刺身入口溶化,油分豐富,一件唔夠喉。壽司🍣1️⃣ 深海池魚清甜爽脆。2️⃣ 牡丹蝦好鮮味,上邊放了蝦膏,另雙重味道更加提升。3️⃣ 中拖羅顏色很紅潤,冇筋。4️⃣ 火焰魚,經燒後油脂也特別豐富,入口有少少溶化感覺。5️⃣海膽口感棉滑,鮮味唔苦。吞拿魚腩手卷一啖一口魚溶口感十分滿足😋用了赤醋飯,基本上全部都唔需要點醬油了👍🏻很夠味道~最後的抹茶奶凍做最後完美句號。大約三點幾左右會有落場時間,坐位唔算多,大家最好預約啊

🥢食物🥢
💥西京燒銀鱈魚定食$198💥
銀雪魚燒得剛好,魚質好滑外皮香脆,唔錯。

💥Omakase💥 分別有$498/$398價錢選擇~我地選擇$498(刺身壽司各5款及手卷1款)

午餐套還另有沙津,茶碗蒸,蜆肉麵豉湯。

刺身🐟

煙燻鰆魚刺身

大拖羅刺身
入口溶化,油分豐富,一件唔夠喉。

壽司🍣
1️⃣ 深海池魚清甜爽脆。
2️⃣ 牡丹蝦好鮮味,上邊放了蝦膏,另雙重味道更加提升。
3️⃣ 中拖羅顏色很紅潤,冇筋。
4️⃣ 火焰魚,經燒後油脂也特別豐富,入口有少少溶化感覺。
5️⃣海膽口感棉滑,鮮味唔苦。

吞拿魚腩手卷
一啖一口魚溶口感十分滿足😋

用了赤醋飯,基本上全部都唔需要點醬油了👍🏻很夠味道~

最後的抹茶奶凍做最後完美句號。

大約三點幾左右會有落場時間,坐位唔算多,大家最好預約啊❤️
2021-11-05 119 views
⿻⿻ 鮨 廷 𓏲𓏱𓏭𓏭前排lunch去試咗呢間中環新開嘅壽司店 佢地有一系列嘅lunch set同埋兩款omakase可以揀 最後同朋友一人試咗一款omakase 包括壽司、刺身、手卷、甜品同小食 ♪︎♪︎(*´▽︎`*)ノ゙$398嘅sushi omakase包咗十一貫壽司、一個手卷同沙律、茶碗蒸、味噌湯 連拖羅同北海道馬糞海膽都有 好抵食!第一個上嘅深海池魚 一啲都冇令人失望 厚切令到佢口感更加緊實 爽口嘅肉質配清新嘅味道好開胃最愛嘅拖羅一入口係滿滿嘅油香 口感都完美帆立貝都幾特別 配少量嘅竹炭味道好有層次 鮮甜好食 圖六嘅真鯛配海藻清甜彈牙 另一個好有驚喜嘅係赤蝦 上面嘅蝦膏係炙燒過嘅 一入口就係濃烈嘅鹹香 同爽口鮮甜嘅赤蝦超夾用紫菜包住嘅係灸燒左口魚壽司 好耐冇食到咁脆嘅紫菜 加上燒到軟淋淋油香滿溢嘅左口魚口感好有層次壽司仲有真鯛、八爪魚、鯖魚、醬油漬赤身等等 刺身omakase set嘅刺身都係鮮美好食 呢個價錢嚟講真係高質抵食~北海道馬糞海膽都好食 色澤鮮艷 味道好鮮甜 兩個omakase set都有嘅拖羅蓉手卷油香滿溢 好肥美好正~前菜係沙律同茶碗蒸 茶碗蒸有啲海帶係入面幾特別
⿻⿻
鮨 廷
𓏲𓏱𓏭𓏭
前排lunch去試咗呢間中環新開嘅壽司店 佢地有一系列嘅lunch set同埋兩款omakase可以揀 最後同朋友一人試咗一款omakase 包括壽司刺身、手卷、甜品同小食 ♪︎♪︎(*´▽︎`*)ノ゙

最愛嘅拖羅一入口係滿滿嘅油香 口感都完美

前菜係沙律同茶碗蒸 茶碗蒸有啲海帶係入面幾特別

甜品係偽盆栽嘅抹茶凍 抹茶味香濃有微微回甘 一啲都唔甜 加埋oreo碎啱啱好

鋪頭唔大間但係環境舒適 走嘅時候見到佢地晚市有15品嘅omakase都只係798 地段同質素嚟講真係好抵 ٩( ᐛ )و
𓏲𓏱𓏭𓏭
Omakase $498
Omakase sushi $398
2021-11-01 1556 views
晏晝嚟食「廚師發辦」喺比夜晚相宜啲,繼早前晌上環食過一餐出色嘅「廚師發辦」午餐之後,今回同老友過嚟中環嘅「鮨廷」再一嚐「鮨」味。呢間「鮨廷」新開無耐,但其實佢哋晌尖沙咀有店,仲開咗好耐,風評唔錯,但小弟就第一次到訪而已。門面一睇就知喺日本餐廳,但入到店內,雖然都喺以淺木色為主,不過,裝修比較摩登。一張L形板前席,有12個位,喺食「廚師發辦」嘅指定最佳位置,因為可以睇到師傅切魚生嘅刀功、揑壽司嘅手勢,而且,用大大塊透明膠板隔住。近門口亦有張4人枱,如果唔喺食「廚師發辦」,尤其午市嚟,食吓定食都OK。晌呢啲中高檔餐廳,除咗環境,餐具及服務都喺值得留意嘅一環。一碟、一杯都好古雅,之後盛菜嘅器皿亦都賞心悅目;而服務方面,好熨貼,廚師會先問問有無嘢唔食得,或食物敏感,態度有禮,店員又不時為我哋添茶及收拾餐具。師傅上菜嘅速度,亦喺恰到好處,令人用餐感到悠閒唔急促。 午市方面,除咗兩款「廚師發辦」($398 / $498)之外,仲有10款定食供選擇,定價為$148-$378,豐儉由人,已包括沙律、茶碗蒸、味噌湯。田園沙律 雖然沙律只喺一般較和風嘅做法,即喺新鮮嘅沙律菜,淋上少少柚子醋,然後加多塊脆片
田園沙律

雖然沙律只喺一般較和風嘅做法,即喺新鮮嘅沙律菜,淋上少少柚子醋,然後加多塊脆片,但沙律菜好爽脆,醬汁酸香,熱吓身,等客人打開胃納。
田園沙律
茶碗蒸

最亮點喺個盛器,連埋隻匙,一整套,非常別緻。而啲蒸蛋本身非常滑溜就唔在講,而且,甚具蛋香,裡面加咗少少紫菜、冬菇、鳴門卷……等等,確喺幾好食。
茶碗蒸
一邊食住沙律、茶碗蒸,一邊就睇住師傅開始切刺身及預備各種配料。小弟就試$498嘅「廚師發辦」,包括刺身5種、壽司5貫及手卷1本。
帆立貝、魴鮄魚、煙燻鰹魚

卒之到刺身登場啦,師傅為咗賣相靚,先嚟3款刺身上碟,比起一件件上自然靚好多,再配上黑豆及秋葉,賣相非常有意景,美如一幅畫咁。味道亦相當唔錯,按次序先食魴鮄魚,將薄切嘅魴鮄魚捲住啲啫喱醋嚟食,入口有陣陣酸香,更突出到魚鮮味;帆立貝底下墊咗塊青檸片,確喺有陣陣青檸香味,夾住一瓣海膽,鮮甜味加倍;至於煙燻鰹魚肉質較挺身,帶點韌性,煙燻香好強烈,感覺好特別。
真蠔

雖然隻蠔睇落好肥美靚仔,不過,更吸引喺隻器皿,手工精巧,非常之靚。而隻真蠔都好正,口感爽脆,海水味好重,不過,師傅已加咗啲柚子醋作平衡,以及少少口感潺潺嘅蓴菜作配襯。
大拖羅

大拖羅即喺大拖羅,油份果然超強,咬落即感覺到嗰份油脂豐富,入口即化嘅境界。不過,師傅除咗巧妙加入啲蔥碎、芝麻之外,更以一片脆口嘅紫菜包住嚟食,感覺無咁「漏」之餘,味道豐富咗,卻又唔會嚟夾。
炸白蝦

5款刺身食完,間間場,俾咗一小碟炸白蝦,等我過過口癮。啲蝦炸得香脆不膩。
炸白蝦
見到啲壽司飯,就知壽司即將登場。其實喺製作刺身時,都已見到師傅為做壽司已作準備,將需要嘅魚生從雪櫃拎出嚟,切好,攤暖備用,更不時以手背去量吓啲魚生嘅溫度,會唔會仲喺好冰凍、適合俾客人食未。
壽司飯
秋刀魚壽司

首先登場喺秋刀魚,呢個時候喺時令,外皮十分閃爧爧,更專登鎅幾吓花,賣相就特別好睇。已搽咗少少醬油,底下加咗少芥末,剛好一口一件,魚肉好清爽,味道好新鮮。
牡丹蝦壽司

食「廚師發辦」經常都會有牡丹蝦嘅出現,呢隻牡丹蝦都好夠大隻,肉質黏黏哋卻又帶有爽身嘅口感,但最驚喜位喺將蝦膏燒至更濃縮,再放番上面,嗰陣陣膏香甚有畫龍點睛之效。
赤身壽司

用咗醬漬去處理,加上赤身本身色澤紅潤,份外好睇。赤身油份唔太重,肉質細緻柔軟,魚味又夠突出,逐步逐步食更濃味嘅壽司。當然,中間食片薑,飲啖茶清清味蕾。
火灸銀鱈魚壽司

平常以定食,西京燒就食得多,今回做成壽司,再火灸都,等魚肉滲出丁點魚油,並滲進飯中。跟食煎過嘅銀鱈魚好唔同,魚肉同樣嫩滑,只帶微微油潤,感覺一樣好好。此外,另一亮點喺面頭加咗少少黑松露醬,令味道更昇華。
赤海膽壽司

以小碗盛載,一大瓣一大瓣赤海膽鋪晌飯上一啖入口,鮮甜味就非常突出,而且,口感甘香豐腴,綿密細膩,仲有種甘甜嘅餘韻,喺靚貨嘅表現。
中拖羅手卷

小弟食好幾次「廚師發辦」都喺以吞拿魚腩嚟做手卷多,而今次用上中拖羅,又喺捲成長條形。中拖羅比赤身油份重啲,但又唔會好似大拖羅咁多油脂,可以講脂肪適中,配以紫菜,一樣令人回味。
中拖羅手卷
麵豉湯

麵豉湯唔喺就咁普普通通嘅麵豉湯,喺加入咗啲大蜆去煮,味道好鮮甜,既有麵豉嘅香味,又有陣陣海水嘅鹹鮮味!
麵豉湯
抹茶奶凍

餐牌就無寫,原來仲有甜品,一道小巧精緻嘅抹茶奶凍,抹茶味濃,帶點甘苦,質感柔滑,配上清甜嘅紅豆,為一餐有個完美嘅作結。
抹茶奶凍
至於友人嘅壽司廚師發辦」就唔多寫喇,同樣包括沙律、茶碗蒸、壽司11貫、手卷1本、麵豉湯及甜品。而壽司有深海池魚、金鯛、金線鯛、八角、帆立貝、牡丹蝦、赤身、中拖羅、池魚、右口魚、赤海膽。友人就大讚出色,雖然唔喺好識啲魚種,但真喺學咗好多嘢,有啲魚連名亦未聽過。
小弟同樣覺得又喺上咗一課,雖然,下次再食「廚師發辦」,都未必認得到啲魚種,但總喺每次都有啲驚喜感。
$490 (Lunch)
2021-10-31 115 views
🎎🎏《鮨廷》 遊走在中、上環之間🎈,發現了一間剛開業一個月左右🎊,但排滿人龍的日式食店😳!走過去睇吓門口餐牌📜, 又好似幾吸引喎!今日係佢喇😆!🐟🐠🐟🐡🐟🐠🐡🐠🐟🐡🐠🐠🐠💜 Omakase HK$498🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵Omakase🌟午市時段除了有日式沙律🥗、茶碗蒸、熱湯🥣和甜品綠茶奶凍之外,還有5⃣️款刺身、5⃣️款壽司,以及手卷1⃣️個🤩!▪️一開始的是一碟3⃣️款的刺身🥳,最特別是捲住生的紫菜出場的魴鮄魚😅,超鮮味🤩;另外是灑了海鹽和柚子青的帆立貝😘,比較爽口💫;而第三款是比較Creamy的剝皮魚🐟,師傅提議小編可連魚干片一齊食✌🏼,果然魚干片的香脆💥更突顯剝皮魚的笠口😙!▪️最令小編有印象的是煙燻🌪了的鰆魚刺身🐟,師傳用一個精緻透明的水滴形玻璃瓶🧊盛載出場😎,一打開瓶蓋🎊就會先飄出陣陣氮氣煙🌬,好有打卡感🤩!鰆魚相對比較焾身,但魚味濃😍!▪️另外還有〰️〰️🥳🥳🔸低溫慢煮的鮟鱇魚肝😙、🔸拼魚子醬紫蘇花的厚身中拖羅壽司、🔸肉質較厚實的池魚壽司、🔸鮮味的活北寄貝壽司、🔸油脂充沛的野生鰤魚壽司,以及🔸濃厚味的醬油漬吞拿魚、🔸超級香以小杯上的肥美海膽丼,以及🔸吞拿魚腩手卷👍🏻
🎎🎏
《鮨廷》

🐟🐠🐟🐡🐟🐠🐡🐠🐟🐡🐠🐠🐠

💜 Omakase HK$498
🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵

▪️另外還有〰️〰️🥳🥳
🔸低溫慢煮的鮟鱇魚肝😙、
🔸拼魚子醬紫蘇花的厚身中拖羅壽司
🔸肉質較厚實的池魚壽司
🔸鮮味的活北寄貝壽司
🔸油脂充沛的野生鰤魚壽司,以及
🔸濃厚味的醬油漬吞拿魚、
🔸超級香以小杯上的肥美海膽丼,以及
🔸吞拿魚腩手卷👍🏻😋!

坐在Bar枱椅上欣賞著廚師👨🏼‍🍳一板一眼的拖刀🔪、左拉右片的手作,賞心悅目🤩!只是欣賞他們的手藝,這餐飯已值回票價啦😚!

💜 角切魚生丼 HK$178
🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵
▪️小編所點的✨魚生丼🌟因為也是Lunch Set關係,所以也包括了🔸日式沙律、🔸茶碗蒸、🔸熱湯和🔸甜品
▪️魚生丼用了5⃣️款以上的刺身🥰加上赤醋飯而成😙!加上師傅手藝拼合😎,彩色繽紛🌈,靚到呀大人都不捨得食🤩!刺身份量不少,件件厚身兼大大粒😋!其中一款刺身名叫梭子魚😙,廚師先用火熗🔥輕燒魚皮部份才放上碗的,所以特別香,魚脂味濃🥰!
▪️鮨廷用的是味付的赤醋飯,食的時候不用再點醬油也美味可口😙,加上飯面的酸薑混合了柚子青,配飯更加清香提鮮😙!

🐟🐠🐟🐡🐟🐠🐡🐠🐟🐡🐠🐠🐠

💚鮨廷的店長告訴小編🗣,原來下個月才是正式開業🎊,但現在已經人龍不絕👍🏻!好多人都是慕名而來,有些再訪客人更已經和店長知廚師打成一片🤣!

小編在入門口前本覺得這餐Omakase未必夠飽🧐!但去到未食海膽杯之前,肚子已經full ed了😆🤣🤣!加上每道菜用料新鮮精緻😚,絕對會回頭覆食😆!

🎪:鮨廷(SOOSHI GOLD BY SUSHI SOOSHI)
🌏:中環威靈頓街148號地舖

#SofoodSogoodsochill #sushisooshi #omakase #中環美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood
平時食omakase主要都係揀午市因為價錢會平啲🤣不過依家唔怕啦因為sushi sooshi係中環新開左一間新店今次唔係立食~有大約12個位架午市仲有lunch set 同omakase揀而晚市就主要食廚師發板💕.今次食既係15品 本身都怕會唔會唔夠食 但其實真係好多🤣而且因為慢慢食 食大約2個幾鐘所以都特別易飽肚.第一道菜係小吃 開一開胃口先有溏心蛋 風乾火腿配芒果 三文魚籽海藻建議可以食左三文魚籽海藻先 酸酸甜甜咁胃口大開 跟住就係深海池魚配真島蠔深海池魚鮮味十足 仲要厚切架❤️而真島蠔就加左柚子啫喱 同蠔既鮮相映 特別得黎又好食.今次既刺身絕對係我最愛 因為有中拖同大拖😍山葵籽中拖羅 配 魚子醬炙燒大拖羅各一片厚切 可以食左相對無咁肥美既中拖先再食大拖啊~魚子醬加埋大拖一齊食感覺無咁膩👍🏻超香.到熟食了 係牛油炒北寄貝啊鮮甜爽口 洋蔥吸左牛油更香 一食就停唔到口😋.至於壽司 最令我深刻既喜知次 赤海膽壽司同魚子醬金箔和牛!!!喜知次平時都係燒黎食多 第一次壽司食!師傅用火槍輕輕一燒 再加上葱花入口即溶💝超香濃赤海膽舖滿晒一杯仔 下面既壽司飯加左蟹膏增加咸香味可以將炸左既紫蘇葉整碎再
平時食omakase主要都係揀午市
胃口大開
跟住就係深海池魚配真島蠔
今次既刺身絕對係我最愛 因為有中拖同大拖😍
山葵籽中拖羅 配 魚子醬炙燒大拖羅
各一片厚切 可以食左相對無咁肥美既中拖先再食大拖啊~
魚子醬加埋大拖一齊食感覺無咁膩👍🏻超香
到熟食了 係牛油炒北寄貝啊
鮮甜爽口 洋蔥吸左牛油更香 一食就停唔到口😋
喜知次平時都係燒黎食多 第一次壽司食!
師傅用火槍輕輕一燒 再加上葱花
入口即溶💝超香濃
赤海膽舖滿晒一杯仔 下面既壽司飯加左蟹膏增加咸香味
可以將炸左既紫蘇葉整碎再mix埋一齊食啊😘
最後黎多個熱食 ~ 明太子意大利麵 鍾意佢唔太膩 明太子辣辣地添🤤
整返個大蜆蝦湯同甜品抹茶奶凍
真係飽到捧住個肚走啊~
2021-10-29 79 views
發掘到中環食日本菜嘅好地方就算晏晝繁忙時段都可以好舒適位於威靈頓街 門面是簡約風 以淺木色與白色為主一入門就是L型吧座用餐區每位食客都可以望著廚師準備食物午市套餐包括前菜沙律 茶碗蒸 味噌湯沙律非常新鮮 茶碗蒸蛋味香濃 非常嫩滑午餐時段分別有廚師發辦同埋10 款套餐今日選擇左兩款套餐#三色丼材料包括海膽 三文魚籽 蔥吞拿魚腩廚師即叫即製 非常足料 賣相已經令人食指大動可以先食一啖海膽感受其原汁原味壽司飯粒已經經過調味唔需要再加豉油Wasabi已經好滋味#角切魚生丼有甜蝦 吞拿魚 三文魚 油甘魚魚肉晶瑩剔透厚薄一致 肉質鮮甜味道好鮮美

發掘到中環食日本菜嘅好地方

魚肉晶瑩剔透
厚薄一致 肉質鮮甜
味道好鮮美

2021-10-29 82 views
中環新開張omakase🌟Sushi Sooshi之前係尖沙咀食過係立食店已經覺得幾高質 價錢又相宜 依家開埋omakase當然要支持下❤️佢dinner分2個價位 $798 及 $998絕對值得一試 性價比好高~.店內有12個bar枱位 2位師傅各招呼6個客人全部食材都好新鮮 而且擺盤好靚🥢由前菜 刺身 炸物 壽司 熱食 湯品 全部都一絲不苟。.一開始先黎Parma ham x 芒果 溏心蛋 三文魚籽海藻無睇錯啊 第一次parma ham係配芒果 好清甜特別一改以往風乾火腿配蜜瓜既舊例.跟住係厚切深海池魚配真島蠔🦪真島蠔加左柚子啫喱酸酸地好開胃 蠔係完全無腥味架😍.炸物係無花果天婦羅 做到外脆內軟~刺身係山葵籽中拖羅 x 魚子醬炙燒大拖羅🐟油脂味香濃 加左魚子醬感覺更珍貴之後係熟食 牛油炒北寄貝 呢個加左洋蔥一齊炒真係好好食😋牛油加埋北寄貝既鮮 無得頂北寄貝鮮甜爽口👍🏻.到壽司了📢我分別食左竹炭帆立貝 醬油漬赤身 蝦膏牡丹蝦壽司🦐 喜之次 赤海膽壽司同魚子醬和牛金箔🐂我最愛當然係赤海膽壽司🤤海膽滿滿的下面加左mix了蟹膏🦀既飯同炸左既紫蘇葉可以先試下海膽既鮮甜 再整碎紫蘇葉加埋飯一齊享
中環新開張omakase🌟
Sushi Sooshi之前係尖沙咀食過係立食店
佢dinner分2個價位 $798 及 $998
絕對值得一試 性價比好高~

店內有12個bar枱位 2位師傅各招呼6個客人
全部食材都好新鮮 而且擺盤好靚
🥢由前菜 刺身 炸物 壽司 熱食 湯品 全部都一絲不苟。
無睇錯啊 第一次parma ham係配芒果 好清甜特別
一改以往風乾火腿配蜜瓜既舊例

跟住係厚切深海池魚配真島蠔🦪
真島蠔加左柚子啫喱酸酸地好開胃 蠔係完全無腥味架😍

炸物係無花果天婦羅 做到外脆內軟~

刺身係山葵籽中拖羅 x 魚子醬炙燒大拖羅🐟
油脂味香濃 加左魚子醬感覺更珍貴

北寄貝鮮甜爽口👍🏻

我最愛當然係赤海膽壽司🤤海膽滿滿的
下面加左mix了蟹膏🦀既飯同炸左既紫蘇葉
可以先試下海膽既鮮甜 再整碎紫蘇葉加埋飯一齊享用~

最後黎個明太子意大利麵 大蜆蝦湯同甜品 抹茶奶凍💕
💝成個dinner極完美。
2021-10-27
Type of Meal
Dinner
2021-10-28 70 views
中環炸豬排本身個位已經搖身一變成日料Sushi Sooshi中環分店🍣。呢度少少嘅位置裝修成Omakase嘅格局。午市有Omakase亦有lunch set,今日過黎⏱時間關係就試住定食先。1⃣️刺身定食($378)六款刺身,全部由壽司師傅係壽司吧現場處理,擺盤有用過心思📸,中間嘅大拖羅絕對係爆油之選🤩。配嘅飯係熱白飯🍚,不過食慣用酸汁調過味嘅丼,唔係好慣未經調味嘅白飯配刺身🤣。2⃣️角切魚生丼($178)呢個係朋友嘅雜錦版,感覺味道豐富。本身跟前菜、蒸蛋,而味噌湯就係食完主食先上,味道正常唔會好鹹,入面仲有峴肉添。呢啲位置唔多,最好book定位先黎啦。

1⃣️刺身定食($378)

2⃣️角切魚生丼($178)
呢個係朋友嘅雜錦版,感覺味道豐富。

呢啲位置唔多,最好book定位先黎啦。
2021-10-15
Type of Meal
Lunch
擺盤精緻有儀式感,細節位亦做得細心~~~唔經唔覺又到左一年一度嘅慶祝時間 今年大舊就book咗呢一間喺中環嘅Omekase同我食晚飯 係佢朋友介紹嘅 話性價比幾高 而且菜式夠靚~~~一坐低首先餐廳送上前菜 三個前菜分別係胡麻菠菜(胡麻味道濃郁)、汁煮東風螺(好香甜)同水雲八爪魚(幾開胃)~~~之後送上嘅就係石垣鯛刺身、加入左雪梨汁嘅秋刀魚蘿蔔卷 、酥炸白甘鯛、加入左柚子醋啫喱嘅生津生蠔、天婦羅白子、備長炭燒拖羅 (入口即化-“加入Wasabi 黑松露幾特別)、日本柿 、深海池魚、帆立貝、牡丹蝦壽司(連帶炸蝦鰓)、King size左口魚、炸紫蘇葉伴海膽等等~~~整體來講每一碟刺身壽司等,味道都非常出色,而且擺盤令人賞心悅目,海膽鮮甜,拖羅紅潤,個人特別鍾意佢哋嘅牡丹蝦壽司,師傅細心地暖一暖蝦膏,我將佢擺喺凍嘅牡丹蝦上面,熱力令蝦膏更濃郁,好細心。~~~食完之後佢哋再送上一口墨汁意粉同立魚白湯 ,魚肉雖然係熟嘅,但都覺得佢肥,加上日本豆腐,非常清甜,加埋最後嘅玫瑰花🌹奶凍,咁嘅價錢食到呢個質素,整體頗有驚喜。~~~Sooshi Gold by Sushi Sooshi (中環)中環威靈頓
擺盤精緻有儀式感,細節位亦做得細心
中環威靈頓街148號地舖
😋Sooshi Gold by Sushi Sooshi (中環)🔍中環威靈頓街148號地舖-----朋友告知中環開咗間Omekase,晚市Under $1000就食到,仲要位置係中環,weekday前夕,就決定放肆一把,book位去試一試.簡單嘅日式裝修,說不上華麗,但溫馨舒適,晚市餐牌有兩個選擇,分別係$798(15品)同$998(18品)嘅Set。.🥄呢個價錢For dinner,加上地點係中環,本身期望不算太高,點知竟然覺得非常有驚喜。刺身質素非常不錯,而且刺身擺盤精緻,睇得出餐廳好俾心機經營。.🐟薄切石垣鯛,顏色通透,肉質細膩。師傅仲有選用咗正值當造時期嘅白子,本來B仔係非常驚食白子嘅,只係唔記得話比師傅知,所以就諗住既然黎咗就夾硬食😂,點知呢個以天婦羅做法炸出黎白子竟然出乎意料地令人非常容易接受,食落去有少少似炸豆腐嘅感覺,但係又多咗一種鮮甜嘅味道,仲有少少天婦羅嘅香脆感😊。除咗選料時令之外,當中亦有✨吸睛嘅菜式,例如煙熏堅魚。堅魚放置喺盤嘅中央位置,且蓋上玻璃蓋子,一打開蓋就白煙四散,仙氣滿滿,旁邊就擺放左秋刀魚蘿蔔卷、香印提子,同埋車厘子造型嘅黑豆伴碟,視覺同味覺都同時
🔍中環威靈頓街148號地舖
-----
🐟薄切石垣鯛,顏色通透,肉質細膩。

除咗選料時令之外,當中亦有✨吸睛嘅菜式,例如煙熏堅魚。堅魚放置喺盤嘅中央位置,且蓋上玻璃蓋子,一打開蓋就白煙四散,仙氣滿滿,旁邊就擺放左秋刀魚蘿蔔卷、香印提子,同埋車厘子造型嘅黑豆伴碟,視覺同味覺都同時備受征服🥢。

熟食方面最令我印象深刻就係白甘鯛,香炸過嘅魚皮,連鱗併炸,炸至片片魚鱗豎起,食落奇脆無比。而師傅避免魚肉油膩,就以香煎嘅烹調方式代替油炸,入口稠密富彈性,魚油亦豐腴,高質。

👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2021-10-24 96 views
Sooshi Gold by Sushi Sooshi (中環)Lunch Set 包沙律🥗、味噌湯和茶碗蒸🥰 好豐富~今次揀左魚生系列的丼飯😉🎏 Set D 鮨廷特上魚生丼 $288食材豐富,大大隻牡丹蝦🦐,還有海膽、吞拿魚腩等,味道鮮甜沒有腥味,而且是厚切很足料😚🎏 Set H 角切魚生丼角切魚生也不容小覷,整個飯面上蓋滿了各式各樣的魚生,再加上大大粒三文魚子,好滿足🥰值得一讚是飯粒的調味,醋味突出很醒胃,中和魚生的油脂😋最後不少得甜品😝 抹茶奶凍很香滑,重牛奶味,上面加了一粒甜甜的黑豆,味道好夾~*需加一服務費地址:中環威靈頓街148號地舖

🎏 Set D 鮨廷特上魚生丼 $288

🎏 Set H 角切魚生丼

*需加一服務費
地址:中環威靈頓街148號地舖
2021-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2021-10-20 194 views
呢間中環新開嘅日式店,以木製傢俬為主調,感覺簡約清新,Lunch人流都唔少,我哋1:30嚟到,都等咗20分鐘先有位。Lunch set都會配備一客沙律、茶碗蒸和麵豉湯Omakase~刺身五種✨秋刀魚 ✨左口魚✨鰤魚第一次食新鮮嘅秋刀魚,魚質比較實淨,左口魚和鰤魚就比較鮮嫩✨真島蠔~連柚子啫喱,醬汁開胃而且蠔身富海水味✨中拖羅~前面配Wasabi紫蘇花後面配法國魚子醬,食法特別,魚子醬嘅鹹香配上充滿油香嘅拖羅,口感軟滑富層次。壽司五貫~✨深海池魚~已調好醬汁和Wasabi,一啖入口最鮮味。✨梳子魚~有煙燻味,魚質比較軟淋。✨甘海老~配上蝦膏✨醬漬魚刺身~𠝹咗花嘅魚生,醬汁滲入,味道濃厚✨赤海膽~配備岩鹽,唔需要點醬汁,入口甘甜😍✨刺身定食米飯同刺身分開上,有拖羅、鰤魚、帶子、牡丹、真鯛魚,每款二件,即叫即切,入口凍冰冰好新鮮,帶子超級肥厚,目測至少有2cm嘅厚度,入口軟滑又鮮甜,真係冇得輸😋

Lunch set都會配備一客沙律、茶碗蒸和麵豉湯

Omakase
刺身五種
✨秋刀魚 ✨左口魚✨鰤魚
第一次食新鮮嘅秋刀魚,魚質比較實淨,左口魚和鰤魚就比較鮮嫩

✨真島蠔~連柚子啫喱,醬汁開胃而且蠔身富海水味

壽司五貫
~✨深海池魚~已調好醬汁和Wasabi,一啖入口最鮮味。
✨梳子魚~有煙燻味,魚質比較軟淋。
✨甘海老~配上蝦膏
✨醬漬魚刺身~𠝹咗花嘅魚生,醬汁滲入,味道濃厚
✨赤海膽~配備岩鹽,唔需要點醬汁,入口甘甜😍

刺身定食
2021-10-19 114 views
呢間omakase喺中環開店,裝修簡約,帶比人一種放鬆既感覺~ 燒金目鯛、鰈魚金目鯛表面微微燒過,將魚油慢慢逼出黎🥰味道濃郁甘香,鰈魚充滿嚼勁,中間夾住紫菜,令層次更豐富🤩和歌山柚子夾北海道芝士袖子表間有層薄薄既炸衣,內裏清新香甜😋中間夾住北海道芝士,芝味香濃🧀呢個配搭有助減低膩口感西班牙西蠔生蠔海水味濃,帶有豐富既礦物味,入口鮮甜肥美🤤🦪拖羅剌身呢到既拖羅肉感較重,食落比較實在😆 分別配搭Wasabi,同法國魚子醬,鹹香滿溢既既魚子大大昇華左魚既鮮味🤩燒金目鯛食落啖啖肉,肉質滑嫰🥰加入青椒及青檸等伴碟,令味道更清新😌食完上面既菜式後,店員為我地送上無花果,清一清口味,為接下來既壽司揭開序幕🤩赤伊佐木壽司肉質較腍身,入口散發淡淡鮮甜,中間混入生紫菜 ,令味道更豐富☺️秋刀魚壽司接近入口即溶,秋刀魚非常肥美🥰食落滿滿幸福感🥳木江魚壽司呢款相對較濃味,食落滿口魚油香,餸酒一流😍甘海老壽司海老鮮甜彈牙,表面既蝦膏甘香惹味,蝦膏味喺口中縈繞不斷!🦐帆立貝壽司厚身,加入竹炭鹽調味,令鮮味更突出~赤身壽司魚既鮮味重,入口軟腍銀鱈魚油香滿溢🤤🤤入口即溶,高質!鹿兒島和牛卷紫菜包住A4鹿兒島和牛、馬糞海

燒金目鯛、鰈魚

和歌山柚子夾北海道芝士

西班牙西蠔
生蠔海水味濃,帶有豐富既礦物味,入口鮮甜肥美🤤🦪

拖羅剌身

燒金目鯛
食落啖啖肉,肉質滑嫰🥰加入青椒及青檸等伴碟,令味道更清新😌

赤伊佐木壽司

秋刀魚壽司
接近入口即溶,秋刀魚非常肥美🥰食落滿滿幸福感🥳

木江魚壽司
呢款相對較濃味,食落滿口魚油香,餸酒一流😍

甘海老壽司
海老鮮甜彈牙,表面既蝦膏甘香惹味,蝦膏味喺口中縈繞不斷!🦐

帆立貝壽司
厚身,加入竹炭鹽調味,令鮮味更突出~

赤身壽司
魚既鮮味重,入口軟腍

銀鱈魚
油香滿溢🤤🤤入口即溶,高質!

鹿兒島和牛卷
紫菜包住A4鹿兒島和牛、馬糞海膽同魚子醬,鮮味滿溢,味道非常夾,帶黎三重滋味享受🥰

海膽墨魚意粉
海膽甘甜濃郁,質感細膩,搭配墨魚意粉有驚喜!食完成口都無黑色😆

甜品
甜品係抹茶布甸,質感軟滑,味道偏甜帶有微甘~ 為豐富既一餐畫上完美既句號🥳😋
今次去咗中環試一間新開嘅日本餐廳,佢哋喺尖沙咀都有分店,不過中環呢間就係行中高價位餐廳,lunch都有omakase可以揀~Lunch set價錢定格偏高,但同quality成正比,亦會有麵豉湯、沙律同甜品✌🏻~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8/10🌌環境:8/10▫️ 鮨廷特上魚生丼 ($288)刺身份量唔少,而且大概有10款咁多,包括吞拿魚腩、帆立貝、三文魚子同牡丹蝦等等,亦有一定厚度,同埋好新鮮✌🏻 但我一向都覺得無論係壽司定係丼,個飯整得好唔好食係最重要!呢間醋飯酸味突出,溫度依然保持微暖,飯粒淡粽色,似乎師傅已經進行過調味,令人印象深刻▫茶碗蒸茶碗蒸同平時見到嘅有少少唔同,佢額外落咗海帶,令到口感豐富,而且用料好足,仲有魚肉喺入面▫抹茶布甸今日嘅甜品係抹茶布甸,質感軟滑,亦帶有抹茶嘅甘甜,上面仲有粒糖醃黑豆😋

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8/10
🌌環境:8/10

▫️ 鮨廷特上魚生丼 ($288)

▫茶碗蒸

▫抹茶布甸