Restaurant: Super Star Chinese Cuisine (MOKO)
Info:

由以前頂尖級滿分中菜 到數年前轉手東海集團的鴻星酒家 已剩超少分數本以為已沒多起色 點心一般小菜不堪入口  後來竟又見其有改善及進步 值得現在加許番點心雖不如以往鴻星 但在東海旗下以價錢超大眾化來說算相當不俗早上 及 中午人流甚多 工作人手不足應乎  眼見附近客人怨聲載道 本人都想代為說句 "咁平就唔好太高要求 比啲耐性"唯獨想讚美女店長Esther 態度誠懇有禮  一聚員工的勤奮亦值得加許 跟名牌列出:英 蓉 雲 群 友 娥
2023-06-12
$120 (Lunch)
2023-06-08 253 views
晚市套餐B椒鹽魷魚鬚新鮮製作的魷魚鬚非常惹味魷魚外表酥脆內部Q彈鮮美配合椒鹽口味,十分好吃,令人吃個不停陳醋雲耳這道涼菜有甜、酸、麻、辣、鹹、鮮、香七種味十分醒胃翡翠炒蝦仁荷蘭豆及茶樹菇口感清爽,味道鮮甜蝦仁爽口脆彈吃完味道較濃的菜式,之前品嚐這道菜,令味覺更清新濃湯花膠翅濃湯烹調的花膠翅味道香濃花膠口感軟滑鮮美,肉質厚實排翅分量十足,口感不俗蠔皇鮑魚扣花菇鮑魚身飽滿,味肉質軟滑花菇口感嫩滑帶彈性,而且非常入味配合白菜絕對是最佳組合招牌銅盤生煎雞煎雞咸香味十足加上香菇同洋蔥片非常香口銅盤令煎雞受熱均勻,更加原汁原味蒜蓉炒時蔬食過所有濃味食物,最適合吃蔬菜解膩原個蛋黃壽桃包整個晚餐小編最喜歡就是壽桃包了壽桃包份量十足,包身軟綿不黏口內餡有原個鹹蛋黃,令人回味無窮精美甜品甜品是紅豆沙,作為晚餐終結
晚市套餐B

椒鹽魷魚鬚
新鮮製作的魷魚鬚非常惹味
魷魚外表酥脆內部Q彈鮮美
配合椒鹽口味,十分好吃,令人吃個不停

陳醋雲耳
這道涼菜有甜、酸、麻、辣、鹹、鮮、香七種味
十分醒胃

翡翠炒蝦仁
荷蘭豆及茶樹菇口感清爽,味道鮮甜
蝦仁爽口脆彈
吃完味道較濃的菜式,之前品嚐這道菜,令味覺更清新

濃湯花膠翅
濃湯烹調的花膠翅味道香濃
花膠口感軟滑鮮美,肉質厚實
排翅分量十足,口感不俗

蠔皇鮑魚扣花菇
鮑魚身飽滿,味肉質軟滑
花菇口感嫩滑帶彈性,而且非常入味
配合白菜絕對是最佳組合

招牌銅盤生煎雞
煎雞咸香味十足
加上香菇同洋蔥片非常香口
銅盤令煎雞受熱均勻,更加原汁原味

蒜蓉炒時蔬
食過所有濃味食物,最適合吃蔬菜解膩

整個晚餐小編最喜歡就是壽桃包了
壽桃包份量十足,包身軟綿不黏口
內餡有原個鹹蛋黃,令人回味無窮

精美甜品
甜品是紅豆沙,作為晚餐終結
今日同媽咪兩個人食晚飯佢就提議話不如食鴻星都好喎,一路以來去鴻星都淨係試過飲茶我地就叫咗個「晚市套餐A $1288」兩位用,已包茶介、小食、加一「百味豆腐」外脆內軟,咬開係熱辣辣豆腐非常嫩滑,外皮十分酥脆「拍蒜青瓜」青瓜清甜爽脆,加上以香蒜混合的香醋汁酸酸辣辣,係一道非常開胃的涼菜「海老汁龍蝦」用海老特調的海老汁質地濃稠,味道濃郁龍蝦蝦肉肉質爽口彈牙整個口腔都係滿滿嘅鮮蝦味如果你平時都係喜歡吃濃蝦湯拉麵/蝦味食品咁呢個海老汁龍蝦就一定唔可以錯過「腐乳菌翡翠炒帶子」大大粒帶子完全沒有混水摸魚,好鮮味旁邊仲有荷蘭豆,木耳同埋菌類食起上嚟口感豐富「清蒸海星班」酒樓質素的海星班總唔會有錯雖然唔係平時一圍嗰啲咁大條但以二人份量來講,size可以接受又香又滑,兼且啖啖肉「炸子雞半隻」淨係睇賣相都超吸引!竟然有咁大隻雞髀係度!油脂分布平均,雞皮超脆,雞肉嫩滑「羊肚菌杞子浸菜苗」用上湯浸嘅蔬菜比起炒更加健康再加上羊肚菌同埋杞子,好鮮甜連湯我哋都飲埋哈哈!「原個蛋黃壽桃包」唔知大家嚟鴻星有冇食過壽桃包呢原來係⋯⋯好好食㗎!夠晒大個不特止,入面蓮蓉餡又香又滑當然唔少得大大個蛋黃(因為太好食,我地忍唔住一人
今日同媽咪兩個人食晚飯
佢就提議話不如食鴻星
都好喎,一路以來去鴻星都淨係試過飲茶

我地就叫咗個「晚市套餐A $1288」
兩位用,已包茶介、小食、加一

「百味豆腐」
外脆內軟,咬開係熱辣辣
豆腐非常嫩滑,外皮十分酥脆

「拍蒜青瓜」
青瓜清甜爽脆,加上以香蒜混合的香醋汁
酸酸辣辣,係一道非常開胃的涼菜

「海老汁龍蝦」
用海老特調的海老汁質地濃稠,味道濃郁
龍蝦蝦肉肉質爽口彈牙
整個口腔都係滿滿嘅鮮蝦味
如果你平時都係喜歡吃濃蝦湯拉麵/蝦味食品
咁呢個海老汁龍蝦就一定唔可以錯過

「腐乳菌翡翠炒帶子」
大大粒帶子完全沒有混水摸魚,好鮮味
旁邊仲有荷蘭豆,木耳同埋菌類
食起上嚟口感豐富

「清蒸海星班」
酒樓質素的海星班總唔會有錯
雖然唔係平時一圍嗰啲咁大條
但以二人份量來講,size可以接受
又香又滑,兼且啖啖肉

「炸子雞半隻」
淨係睇賣相都超吸引!
竟然有咁大隻雞髀係度!
油脂分布平均,雞皮超脆,雞肉嫩滑

「羊肚菌杞子浸菜苗」
用上湯浸嘅蔬菜比起炒更加健康
再加上羊肚菌同埋杞子,好鮮甜
連湯我哋都飲埋哈哈!

「原個蛋黃壽桃包」
唔知大家嚟鴻星有冇食過壽桃包呢
原來係⋯⋯好好食㗎!
夠晒大個不特止,入面蓮蓉餡又香又滑
當然唔少得大大個蛋黃
(因為太好食,我地忍唔住一人叫多一個)

「精美甜品
最後來一碗紅豆沙畫上完美嘅句號

總括而言,
原來鴻星食晚飯都十分唔錯
下次同家人聚餐,必定再次光臨!
2023-05-17
Dinner
最近屋企人生日🎂當然要食番餐好嘅慶生啦!去左位於旺角Moko🚇鄰近西鐵站😃地點方便酒樓相當大😍座位又多😂唔洗驚要等好耐位我地就叫左幾道小菜、點心、燉湯、甜品等等…🤗🥢是日靚燉湯-粉葛豬肉湯🥢蟹皇燒賣🥢香煎蘿蔔糕🥢茄汁大虎蝦🥢清蒸海星斑🥢上湯蒜子浸菜苗🥢原個蛋黃壽桃包🥢精美甜點🥢嶺南美點每款食物各有特色😉豐富足料!最中意茄汁大虎蝦,超大隻,爽口彈牙,醬汁酸酸甜甜,開胃喔!😚清蒸海星斑,蒸到剛剛好,魚肉嫩滑😌慶生當然要有原個蛋黃壽桃包,蓮蓉餡相當多,仲有一大粒蛋黃,好食!😋值得一讚呢到嘅侍應態度和藹親切鴻星中菜酒家📍旺角MOKO新世紀廣場6樓601A號舖

最近屋企人生日🎂當然要食番餐好嘅慶生啦!
去左位於旺角Moko🚇鄰近西鐵站😃地點方便
酒樓相當大😍座位又多😂唔洗驚要等好耐位
我地就叫左幾道小菜、點心、燉湯、甜品等等…🤗
🥢是日靚燉湯-粉葛豬肉湯
🥢上湯蒜子浸菜苗
🥢原個蛋黃壽桃包
🥢精美甜點
🥢嶺南美點

每款食物各有特色😉豐富足料!
清蒸海星斑,蒸到剛剛好,魚肉嫩滑😌
值得一讚呢到嘅侍應態度和藹親切
鴻星中菜酒家
📍旺角MOKO新世紀廣場6樓601A號舖
3K
2023-05-26 141 views
最近經常食日本菜,西式,越式…中菜甚少去。難得友人從英國回來探親,相約聚舊。在外國住得耐一定好懷念中菜,所以訂了呢間中菜館為他洗塵。拍蒜青瓜爽脆清甜,頭盤好選擇。海老汁龍蝦龍蝦肉非常彈牙,肉汁豐富,鮮!腐乳菌翡翠炒帶子腐乳菌有點似冬菇,有嚼口。帶子嫰滑。羊肚菌杞子浸菜苗羊肚菌味道濃厚。菜苗翠綠甜美。炸子雞嘩!皮好脆,卜卜脆!雞肉嫩滑爆肉汁。清蒸海星斑火喉控制得好,好滑。鮮!鮮!原個蛋黃壽桃包大過拳頭啊!麵包鬆軟,餡料十足,熱呼呼,好味。
最近經常食日本菜,西式,越式…中菜甚少去。

拍蒜青瓜
爽脆清甜,頭盤好選擇。

海老汁龍蝦
龍蝦肉非常彈牙,肉汁豐富,鮮!

腐乳菌翡翠炒帶子
腐乳菌有點似冬菇,有嚼口。帶子嫰滑。

羊肚菌杞子浸菜苗
羊肚菌味道濃厚。菜苗翠綠甜美。

炸子雞
嘩!皮好脆,卜卜脆!
雞肉嫩滑爆肉汁。

清蒸海星斑
火喉控制得好,好滑。鮮!鮮!

原個蛋黃壽桃包
大過拳頭啊!麵包鬆軟,餡料十足,熱呼呼,好味。
2023-05-25
$600 (Dinner)
2023-05-24 178 views
前排母親節太忙冇同媽咪慶祝🎊今次一於補返數去左旺角MOKO(鴻星中菜),聽聞佢哋啲小菜套餐質素都幾高,就帶媽咪黎試下😚😚前菜拍蒜青瓜、百味豆腐青瓜好爽脆,酸酸地幾開胃,百味豆腐炸得好香口,外脆內嫩滑又惹味🤤海姥汁龍蝦每人半邊,蝦肉好爽口,再配上濃郁海老汁更加鮮😋虎乳菌翡翠炒帶子帶子厚身得黎好鮮甜,而蜜糖豆又爽脆👍🏻清蒸游水海星斑清蒸時間岩岩好,肉質好嫩滑得黎有鮮味,簡單配上薑蔥豉油即可🤩脆皮炸子雞外皮炸得好脆,肉質幾嫩,而且唔太油膩,越食越惹味😋羊肚菌杞子浸菜苗整個比較清,但煮得好入味,而且白菜仔好爽甜,可以解解膩😊原個蛋黃壽桃包好鬆軟,蓮蓉又唔太甜,配上鹹蛋黃,好正😍

前菜
拍蒜青瓜、百味豆腐

海姥汁龍蝦
每人半邊,蝦肉好爽口,再配上濃郁海老汁更加鮮😋

虎乳菌翡翠炒帶子
帶子厚身得黎好鮮甜,而蜜糖豆又爽脆👍🏻

清蒸游水海星斑

脆皮炸子雞
外皮炸得好脆,肉質幾嫩,而且唔太油膩,越食越惹味😋

羊肚菌杞子浸菜苗
整個比較清,但煮得好入味,而且白菜仔好爽甜,可以解解膩😊

原個蛋黃壽桃包
好鬆軟,蓮蓉又唔太甜,配上鹹蛋黃,好正😍
2023-05-18
Dinner
百味豆腐、拍蒜青瓜海蛯汁龍蝦虎乳菌翡翠炒帶子清蒸海水海星斑脆皮炸子雞半隻羊肚菌杞子浸菜苗原個蛋黃壽桃包精美甜品$1288/2位好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:有日老公說起以前在鴻星工作很開心,又說鴻星的食物好好味,嚷著要去吃一餐,懷緬一下。我們點了個十分豐富的二人餐。百味豆腐即叫即炸,豆腐滑滑的,炸漿薄又脆。跟我以前在一間米芝連食店吃過的脆皮豆腐質素差不多😋拍蒜青瓜爽口,蒜🧄味夠濃。汁酸酸的,炎炎夏日作頭盤,好醒胃。海蛯汁龍蝦🦞肉質爽口彈牙。一般酒家吃到的龍蝦都是上湯或芝士焗。這碟用了海蛯汁,有夠特別。味道如我愛的龍蝦湯,所以忍不住把整碟汁喝掉😅虎乳菌翡翠炒帶子有驚喜,二人份量竟然有4大隻帶子!帶子沒有雪藏味。清蒸海水海星斑煮得恰到好處,肉剛好離骨,但又不會太老。魚肉夠滑。脆皮炸子雞半隻皮炸得脆。雞肉不鞋口。醃得夠入味。佐以淮鹽吃。味道更佳。羊肚菌杞子浸菜苗是比較清淡的餸。吃過濃味的餸,再吃這碟菜,感覺良好。原個蛋黃壽桃黃油極多。一咬下去,漏得滿手都是,超級香。印象中我從未試過自己吃
$1288/2位
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
推介原因:

羊肚菌杞子浸菜苗

原個蛋黃壽桃黃油極多。一咬下去,漏得滿手都是,超級香。印象中我從未試過自己吃一整個壽桃。因為永遠酒席到尾聲也是飽飽的,我又不太愛蓮蓉。但這個壽桃好味得令我吃掉一整個!
原個蛋黃壽桃包

精美甜品就是一碗起沙但甜度適中的紅豆🫘沙。
精美甜品

其實我覺得這個二人餐只要加多2個壽桃包和2碗紅豆沙是足夠4人享用。所以這個價錢有龍蝦、魚、帶子、雞,實在是超值!而且食物味道不錯。難怪平日也差不多坐無虛席。可以考慮父親節跟爸爸來慶祝。

2023-05-24 151 views
服務態度好差,要我們叫到跳舞才有服務員過來幫我們下單;10pm 前半小時已被侍應數次摧逼我們離開,到10:15pm 有侍應要求我們離開,我們已立即起身走,有侍應講:坐到屎忽爛都唔肯走!這是什麼服務態度?!No next time!
這是什麼服務態度?!
No next time!
2023-05-23
$1000 (Dinner)
2023-05-23 177 views
旺角新世紀鴻星,完全無想過即使平日晚上都勁full,證明出品有質素,這天與家人慶生,即使簡單幾道菜,也讓人留下深刻印象。-百味豆腐豆味濃,豆腐炸得外脆內嫰,簡單好食的前菜。-拍蒜青瓜陳醋酸香,青瓜凍爽甜,夏天作為前菜非常開胃。- 海蛯汁龍蝦 龍蝦還是粵菜廳做得好, 鴻星的龍蝦都是一等一的,絕無欺場。一人半隻覺得還不夠吃哦! 龍蝦雪白大隻又彈牙,食得出肉質仲好鮮甜。 加埋濃郁的海老汁,為彈牙的龍蝦加上了海產的鮮甜。 - 虎乳菌翡翠炒帶子  這裡的炒帶子也出色, 用上虎乳菌入饌簡直是矜貴吧~ 抗衰老美容的果效,伴襯蜜糖豆與甜甜的帶子, 更加襯托虎乳菌獨特的香氣。 - 清蒸游-水海星斑  絕!對!無!得!輸! 清蒸游水海星斑十二兩左右的大小真的最好吃,海星斑肉質細嫩多汁,海星斑肉質潔白 ,入口鮮滑,最重要不會蒸得過火候,鮮味十足, 加埋薑蔥黎食非常鮮甜, 真心推薦🥰- 脆皮炸子雞 炸子雞皮脆肉汁多, 金黃脆皮淋油炸成, 最重要係即叫即炸,做到皮脆肉嫩。 食落仍然保持嫩滑香甜肉汁,正啊~ - 羊肚菌杞子浸菜苗 簡單 羊肚菌配白菜苗,鮮甜好食。 -最後仲有甜品,原個蛋黃壽桃包即叫即蒸,上檯時仲熱

旺角新世紀鴻星,
完全無想過即使平日晚上都勁full,

證明出品有質素,
這天與家人慶生,即使簡單幾道菜,也讓人留下深刻印象。
百味豆腐

豆味濃,豆腐炸得外脆內嫰,簡單好食的前菜。
拍蒜青瓜

陳醋酸香,青瓜凍爽甜,夏天作為前菜非常開胃。

海蛯汁龍蝦

龍蝦還是粵菜廳做得好,

鴻星的龍蝦都是一等一的,絕無欺場。一人半隻覺得還不夠吃哦!

龍蝦雪白大隻又彈牙,食得出肉質仲好鮮甜。

加埋濃郁的海老汁,為彈牙的龍蝦加上了海產的鮮甜。
 虎乳菌翡翠炒帶子

這裡的炒帶子也出色,
 用上虎乳菌入饌簡直是矜貴吧~

抗衰老美容的果效,伴襯蜜糖豆與甜甜的帶子,

更加襯托虎乳菌獨特的香氣。
 清蒸游-水海星斑

絕!對!無!得!輸!
 清蒸游水海星斑十二兩左右的大小真的最好吃,

海星斑肉質細嫩多汁,海星斑肉質潔白 ,

入口鮮滑,最重要不會蒸得過火候,鮮味十足,

加埋薑蔥黎食非常鮮甜,
 真心推薦🥰

炸子雞皮脆肉汁多,

金黃脆皮淋油炸成,

最重要係即叫即炸,做到皮脆肉嫩。
 食落仍然保持嫩滑香甜肉汁,正啊~
 羊肚菌杞子浸菜苗

簡單 羊肚菌配白菜苗,

鮮甜好食。
最後仲有甜品
原個蛋黃壽桃包即叫即蒸,

上檯時仲熱辣辣
最重要係咸蛋靚,咸香的蛋黃與蓮蓉勁匹配,
加埋起晒沙的紅豆沙,

無其他甜品好得過作為呢餐的ending🥰🥰
2023-05-21 166 views
上個weekend去咗旺角Moko行街街,行完去咗鴻星食中菜,茶樓一般都會偏重口味,估唔到呢到味道唔重口味之外,又唔會好油膩感,令我幾驚喜。百味豆腐豆腐外脆內嫩滑,配泰式酸辣汁,非常惹味。拍蒜青瓜青瓜爽脆可口,味道酸酸甜甜,先開開味蕾。海蛯汁龍蝦龍蝦輕輕走油,入口爽彈,配上海蛯汁更添滋味。虎乳菌翡翠炒帶子 帶子好大粒,入口鮮嫩,成粒啪曬入口,好滿足嘅感覺,配荷蘭豆、虎乳菌同雲耳,爽口又清甜。清蒸游水海星斑 星斑幾大條,控制火喉剛好,魚肉軟嫩,配上青蔥加豉油,食落更香口。脆皮炸子雞炸子雞有半隻,炸至金黃色,皮脆肉嫩,入口嫩滑多汁,越食越惹味。羊肚菌杞子浸菜苗 白菜仔用高湯浸煮,配上羊肚菌特別,特別清甜。原個蛋黃壽桃包 壽桃包係白蓮蓉餡同一大粒原隻蛋黃,即叫即蒸,夠曬熱辣辣。精美甜品紅豆沙煲至起曬沙,味道不會太甜,茶樓嘅紅豆沙係特別好食,每次必點。

百味豆腐
豆腐外脆內嫩滑,配泰式酸辣汁,非常惹味。

拍蒜青瓜
青瓜爽脆可口,味道酸酸甜甜,先開開味蕾。

海蛯汁龍蝦
龍蝦輕輕走油,入口爽彈,配上海蛯汁更添滋味。

清蒸游水海星斑

羊肚菌杞子浸菜苗
白菜仔用高湯浸煮,配上羊肚菌特別,特別清甜。

原個蛋黃壽桃包
壽桃包係白蓮蓉餡同一大粒原隻蛋黃,即叫即蒸,夠曬熱辣辣。

精美甜品
我媽好鍾意飲茶,今日放假就帶佢出嚟新世紀行下街,順便去嘆茶。鴻星飲茶真係幾抵食,星期一至五(公眾假期除外)下午茶14:00後入座點心紙68折,我哋兩母女食五樣野埋單都係二百頭,我地今日去都full晒場😯呢到啲點心除左抵食重要好大件,上枱全部熱辣辣,難怪噤多捧場客👍🏻入座每枱都有一兜花生🥜我媽食晒😄佢話炒得好好味,同佢自己炒個啲一樣噤出色🤭推介大家必叫黃金蝦餃皇👍🏻👍🏻佢喺啲蝦餃上面鋪左層金箔,齊望落都覺得好靚好高貴😍大大粒皮簿,蝦夠彈牙。韭黃鮮蝦腸粉 腸粉好滑,啲蝦真係超大隻。四寶滑雞札 超足料👍🏻魚肚,芋頭,冬菇同雞都比好大舊。沙嗲金錢肚 個沙嗲味道教得唔錯,鋪底嘅蘿蔔都好鮮甜。白灼時蔬 我媽係菜皇來,所以同佢飲茶一定要叫菜比佢食。

推介大家必叫黃金蝦餃皇👍🏻👍🏻

韭黃鮮蝦腸粉 腸粉好滑,啲蝦真係超大隻。

四寶滑雞札 超足料👍🏻魚肚,芋頭,冬菇同雞都比好大舊。

沙嗲金錢肚 個沙嗲味道教得唔錯,鋪底嘅蘿蔔都好鮮甜。

白灼時蔬 我媽係菜皇來,所以同佢飲茶一定要叫菜比佢食。

2023-05-16
$110 (Tea)
  • 純鮮蝦餃皇
2023-05-14 243 views
預早同家人食母親節餐,難得有人安排唔洗自己搵地方,準時出現就得。好多年冇行呢度,因為商場裝修過,面目全非,攪咗一輪先上到嚟。印象中應該係N年前"美X皇宮"嗰度。地方都算企理,我地人少少,就揀咗個好似樣樣都有嘅四人餐。閒日夜晚人唔多,目測都坐到七成人。啲嘢好快已經上曬嚟。講下啲餸,龍蝦冇乜肉,鮑魚普普通通,冇鮮味(我相信係罐頭貨),燒雞脆皮好食,蒸魚ok,菜煮得唔透麻麻,炒飯甜品正路。總體食味一般la,喺旺區嘅大牌子酒樓算係咁,不過份量偏少。記得以前鴻星啲前菜小食花生有啲炸魚仔好好食,但而家就冇咗lu,得返啲花生。

脆皮燒雞

薑蔥龍蝦

炆鮑魚

清蒸星斑

瑤柱蛋白炒飯

紅棗糕

合時甜品

2023-05-04
$330 (Dinner)
脆皮燒雞
2023-05-12 2510 views
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。 鴻星中菜位於旺角新世紀廣場,旺角東地鐵站出發大約七分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳入座時也有量體溫,而且提供酒精搓手液,令到客人吃得安心。 我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。 百味豆腐 / 拍蒜青瓜(⭐⭐⭐⭐⭐) 青瓜吃起來甜甜酸酸,爽脆可口,令人食慾大增。豆腐是即叫即炸的,上枱食還是熱辣辣,吃起來外脆,內裏嫩滑,豆味十足。海蛇汁龍蝦(⭐⭐⭐⭐⭐) 龍蝦大大隻,新鮮,吃起來肉質結實。配上特製醬汁,令人回味無窮。虎乳菌翡翠炒帶子(⭐⭐⭐⭐⭐) 帶子圓碌碌,大大隻,吃起來爽嫩。一份四至五隻,兩個人分享剛剛好。清蒸游水海星斑(⭐⭐⭐⭐⭐) 游水海斑清蒸時間適中,吃起來嫩滑可口。簡單的配上蔥絲,豉油已經很好吃。脆皮炸子雞(⭐⭐⭐⭐⭐) 炸子雞外皮香脆,肉質嫩口,但不會覺得油膩,令人停不了口。羊肚菌杞子浸菜苗(⭐⭐⭐⭐⭐) 羊肚菌和菜苗用上湯,煮得十分入味,而且不會油,感覺較為健康。原個蛋黃壽桃包(⭐⭐⭐⭐⭐) 壽包大大個,上枱還是熱辣辣,吃起來香軟可口,配上完個蛋黃,

我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。

百味豆腐 / 拍蒜青瓜(⭐⭐⭐⭐⭐)

青瓜吃起來甜甜酸酸,爽脆可口,令人食慾大增。
海蛇汁龍蝦(⭐⭐⭐⭐⭐)
虎乳菌翡翠炒帶子(⭐⭐⭐⭐⭐)
清蒸游水海星斑(⭐⭐⭐⭐⭐)
脆皮炸子雞(⭐⭐⭐⭐⭐)
炸子雞外皮香脆,肉質嫩口,但不會覺得油膩,令人停不了口。
羊肚菌杞子浸菜苗(⭐⭐⭐⭐⭐)
原個蛋黃壽桃包(⭐⭐⭐⭐⭐)
壽包大大個,上枱還是熱辣辣,吃起來香軟可口,配上完個蛋黃,雖然邪惡但十分美味。
精美甜品(⭐⭐⭐⭐⭐)
是日甜品是紅豆沙,吃起來不太甜,而且起沙,配上兩粒芝麻湯圓,為這天的晚餐劃上完美句號。
總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鴻星中菜 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場6樓601A號舖
推介菜式:清蒸游水海星斑,海蛇汁龍蝦

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
$500 (Dinner)
2023-05-09 1920 views
鴻星中菜是我經常會到的餐廳,位於旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場6樓601A號舖。 餐廳地點方便, 環境舒適,服務員親切有禮。 今次點了拍蒜青瓜、 百味豆腐、海老汁龍蝦、 炸子雞、清蒸海星斑、 腐乳菌翡翠炒帶子、 羊肚菌杞子浸菜苗、 原個蛋黃壽桃包和精美甜品。 🔸拍蒜青瓜 ~ 脆口清爽的青瓜, 涼拌首選。 🔸百味豆腐 ~ 金黃脆皮, 外酥內嫩。 🔸海老汁龍蝦 ~ 龍蝦好新鮮,肉質鮮甜。 🔸炸子雞 ~ 脆香美味的炸子雞, 口感不會膩, 肉質嫩滑。 🔸清蒸海星斑 ~ 海星斑鮮甜嫩滑, 蒸得剛剛好。 🔸腐乳菌翡翠炒帶子 ~ 有四粒的帶子, 大大粒厚身鮮甜,配上菌類,更美味。 🔸羊肚菌杞子浸菜苗 ~ 羊肚菌 口感爽嫩 , 配上杞子和白菜苗, 味道清甜。 🔸原個蛋黃壽桃包 ~ 熱辣辣的壽桃包,香滑的蓮蓉,配上鹹蛋黃有流心效果,正。 🔸精美甜品 ~ 紅豆沙口感細膩, 仲有兩粒芝麻湯圓,香甜軟糯。 鴻星中菜一向有水準😊, 平時都會經常到這裏飲茶或晚餐。

🔸拍蒜青瓜 ~ 脆口清爽的青瓜, 涼拌首選。
拍蒜青瓜

🔸百味豆腐 ~ 金黃脆皮, 外酥內嫩。

百味豆腐

🔸海老汁龍蝦 ~ 龍蝦好新鮮,肉質鮮甜。
海老汁龍蝦

🔸炸子雞 ~ 脆香美味的炸子雞, 口感不會膩, 肉質嫩滑。
炸子雞

🔸清蒸海星斑 ~ 海星斑鮮甜嫩滑, 蒸得剛剛好。

精美甜品

鴻星中菜一向有水準😊, 平時都會經常到這裏飲茶或晚餐。

2023-05-08
2023-05-09 1565 views
移居外國多年嘅友人返黎探親,終於約實食飯見面,想食咩當然由佢話事。想食中菜嘅理由不感意外,就去呢度啦,地點方便就腳。柔和燈光,枱與枱之間有足夠空間感,唔太嘈吵,傾計都方便D。主菜未開始,先黎個前菜,就係拍蒜青瓜同百味豆腐。兩款味道與口感不同,前者酸蒜味中爽脆,後者係炸豆腐,外脆內嫩滑,加埋酸甜醬,一口接一口。跟住就到海鮮出場,上湯或芝士焗嘅龍蝦就食得多,呢度用海蛯汁去煮龍蝦,又確係第一次食。龍蝦開邊,肉量都幾多,提供刀叉起肉,肉質超出預想咁彈牙,配埋個香濃蝦汁,雙蝦出動,點會唔鮮味?!呢客虎乳菌翡翠炒帶子,唔知咁岩定係想食字,用咗腐乳去調煮。主要材料有虎乳菌,帶子及荷蘭荳。隻帶子相當厚肉,雖然係雪藏貨,鮮甜味爭D,但幾好口感嘅。友人提議蒸條魚食下,侍應推介清蒸游水海星班,話抵食,連半隻鷄都係三百幾,就咁話啦。蒸得條魚嘅時間都幾恰到好處,魚肉仍然嫩滑,加埋個蒸魚豉油及蔥絲,用黎送飯岩數。外出食飯食鷄,最常叫脆皮炸子鷄,因為屋企難整嘛。半隻份量都幾對眼。皮下無咩肥膏,連皮一齊食都安心D; 香脆同幾好肉,點少少喼汁食就仲好味。本來杞子浸菜苗就普通咗D,但加咗羊肚菌就唔同啦,當堂升級咗。令本來

柔和燈光,枱與枱之間有足夠空間感,唔太嘈吵,傾計都方便D。

隻帶子相當厚肉,雖然係雪藏貨,鮮甜味爭D,但幾好口感嘅。

本來杞子浸菜苗就普通咗D,但加咗羊肚菌就唔同啦,當堂升級咗。令本來食咗健康嘅蔬菜變得更有益。

仲有甜品,就係酒樓常見嘅紅豆沙,仲有兩粒芝麻味湯圓。另一亮點係原個蛋黃壽桃包。

拳頭咁大個,內裏有個原整咸蛋黃,蓮蓉唔太多,所以整體黎講甜度適中,即使已經好飽,食晒成個包都無問題。

呢餐嘅食物配搭,友人覺得有D似食壽宴咁開心。侍應不時主動加茶換碟,可以慢慢食慢慢傾。

見到有個母親節套餐介紹,可以諗諗佢喎