2019-05-16
對上一次食日式廚師發板已經係大約一年之前,嗰次係因為慶祝爸爸媽媽結婚週年,今日再帶佢哋去食嘅呢一間廚師發板餐廳,唔係坐落港島區,而係喺大家都估唔到嘅錦田高埔村。呢一間餐廳其實喺低密度住宅嘅附近.環境係勁有氣氛,尤其係開始入黑之後,感覺真係有喺日本居酒屋進餐。入到去服務員態度係相當有善,呈上餐牌,我哋揀咗一個特上活鮑鐵板燒二人前。. 呢個二人前入面嘅食材都相當新鮮,無論係海產定係肉類,都鮮味十足,當中最令我印象難忘嘅當然係澳洲活鮑魚🌟足足有手掌咁大,真係第一次見😛 活鮑魚輕煎過然後再放喺鐵板上用火槍燒至熟,食落去外皮燒到脆,裏面鎖死水分,保持鮮嫩;鮑魚邊係另外一個餸菜,覺得廚師係設計菜色嘅時候會考慮到將食材每一個部分都發揮得淋漓盡致,盡顯鮮味。. 法國鵝肝係另外一個亮點燒過後嘅鵝肝放喺烘咗嘅多士上面,麵包吸進油脂精華, 幸福原來真係咁簡單❤️. 揀咗厚切🐂a5鹿兒島和牛未煮嘅時候顏色已經夠鮮嫩,脂肪分佈平均,經燒製嘅和牛入口達至即溶,油脂走勻整個口腔,回味無窮🤤.甜品簡單而美味帶著濃濃嘅日本風🎌奶凍上面嘅紅豆蓉甜而不膩,粒粒充滿口感,而且賣相相當有日本文化特色,一小口,少吃多滋味👍.有時候
呢個二人前入面嘅食材都相當新鮮,無論係海產定係肉類,都鮮味十足,當中最令我印象難忘嘅當然係澳洲活鮑魚🌟 足足有手掌咁大,真係第一次見😛 活鮑魚輕煎過然後再放喺鐵板上用火槍燒至熟,食落去外皮燒到脆,裏面鎖死水分,保持鮮嫩;鮑魚邊係另外一個餸菜,覺得 廚師係設計菜色嘅時候會考慮到將食材每一個部分都發揮得淋漓盡致,盡顯鮮味。
法國鵝肝係另外一個亮點 燒過後嘅鵝肝放喺烘咗嘅多士上面,麵包吸進油脂精華, 幸福原來真係咁簡單❤️
揀咗厚切🐂a5鹿兒島和牛 未煮嘅時候顏色已經夠鮮嫩,脂肪分佈平均,經燒製嘅和牛入口達至即溶,油脂走勻整個口腔,回味無窮🤤
甜品簡單而美味 帶著濃濃嘅日本風🎌奶凍上面嘅紅豆蓉甜而不膩,粒粒充滿口感,而且賣相相當有日本文化特色,一小口,少吃多滋味👍
有時候非常羨慕朋友仔住喺港島或者九龍區,美食一羅羅,但係最近開始明白,其實小社區都有值得支持嘅小店,呢間就係其中一間👍