2023-11-23 116 views
先付3點海膽豆腐|磯煮鮑魚|水母刺身豆腐軟滑入口有海膽既咸鮮味, 鮑魚煮得入味彈牙, 而水母刺身師傅則特別加上柚子酸汁提鮮.北海道仙鳳趾牡蠣雖然size唔算太大, 但質地滑口, 蠔味濃郁, 師博係上面加左蘋果啫喱嚟代替一般酸汁, 令味道更加清新北海道牡丹蝦 必須大推呢個牡丹蝦, 非常好食! 蝦本身已經非常厚肉,師傅再將蝦膏炒香放上面,然後用蝦殼整成蝦油襯托蝦刺身, 令香味係口中爆發.鱈魚白子 本身都有小小驚食白子, 但師博將新鮮既鱈魚白子稍微炙燒過,令佢保留鮮味之餘亦唔會有苦味或者腥味.愛知縣白象拔蚌用上白象拔蚌, 味道鮮甜富海水味, 另外師博更調製左白粟米濃湯嚟配襯象拔蚌, 令清甜既味道更突出炙燒大拖羅 大拖羅係吞拿魚脂肪最豐富既位置, 炙燒過後更能帶出拖羅既油香同焦香味,底下用左自家製洋蔥漬做襯托, 去中和返油膩感. 青森縣鮟鱇魚肝師博特別用慢煮醬油漬既方法去泡製鮟鱇魚肝, 令到佢比一般蒸魚肝既口感更加軟滑.海膽拿破崙上層用上大大舊日本海膽, 下層則係新鮮拖羅, 中間再加上紫菜天婦羅, 師博最後更係我地面前灑上由米漿同海鹽製成既白雪鹽, 一片片好似落雪咁,岩哂打卡之餘亦令口感更豐富
先付3點
海膽豆腐|磯煮鮑魚|水母刺身

北海道仙鳳趾牡蠣

炙燒大拖羅

青森縣鮟鱇魚肝

海膽拿破崙
上層用上大大舊日本海膽, 下層則係新鮮拖羅, 中間再加上紫菜天婦羅, 師博最後更係我地面前灑上由米漿同海鹽製成既白雪鹽, 一片片好似落雪咁,岩哂打卡之餘亦令口感更豐富.

壽司5貫
深海池魚 | 甜蝦 | 凡立貝 | 大拖羅 | 左口魚邊手卷
當中最喜歡凡立貝同左口魚邊手卷, 凡立貝夠哂厚肉鮮味,而左口魚邊經過炙燒之後, 油香味非常突出.
吸物
鯛魚白湯

甜品
紅豆雪糕
2023-11-13 168 views
同男朋友放肆下🥰 食返餐omakase先!前菜三點海膽豆腐磯煮鮑魚赤水母 - 柚子酸汁,開胃日本生蠔上面加咗蘋果啫喱,食落好鮮味北海道牡丹蝦上面係炒咗嘅蝦膏,仲有特別煮嘅蝦油,配搭埋成個蝦味更加突出愛知縣白象拔蚌配咗個白粟米泡沫,食落更新鮮大拖羅多士 配咗大蔥味噌入口即融,外面做咗小小火炙嘅處理,令到個拖羅味更出清森縣安康魚肝做咗醬汁漬處理,先食原味,再加wasabi,師傅更加話呢個係產地最靚嘅魚肝~算係我食過最唔腥嘅魚肝!鱈魚白子做咗小小烤嘅處理,食落熱熱地,加埋個酸汁,食落感覺唔錯!海膽拖羅拿破崙好大堆海膽!下層仲配咗新鮮拖羅,算係佢地嘅signature dish,配埋淡雪鹽~食落好鮮味,海膽份量多到咬一口跌咗啲出嚟😂😂雙層脆口紫菜咬落好有層次感~喜知次珍貴魚類,好少見個有原條魚喺omakase出現!仲要上枱仲係熱辣辣,香噴噴,好正呀!壽司~帆立貝甜蝦中拖羅平目魚裙邊手卷吞拿魚赤身醬油漬》〉如果食唔飽,餐廳仲有得無限追加壽司!因為我地已經好飽,所以就冇追加到😂帶子湯清清地,一掃食完好多好野嘅油膩感,入面仲有兩粒細細地嘅帶子~最後仲有埋蜜瓜同埋黑芝麻雪糕,食得好滿足
同男朋友放肆下🥰 食返餐omakase先!

前菜三點
海膽豆腐
磯煮鮑魚
赤水母 - 柚子酸汁,開胃

日本生蠔
上面加咗蘋果啫喱,食落好鮮味

北海道牡丹蝦
上面係炒咗嘅蝦膏,仲有特別煮嘅蝦油,配搭埋成個蝦味更加突出

愛知縣白象拔蚌
配咗個白粟米泡沫,食落更新鮮

大拖羅多士 配咗大蔥味噌
入口即融,外面做咗小小火炙嘅處理,令到個拖羅味更出

清森縣安康魚肝

鱈魚白子
做咗小小烤嘅處理,食落熱熱地,加埋個酸汁,食落感覺唔錯!

海膽拖羅拿破崙

喜知次

平目魚裙邊手卷
吞拿魚赤身醬油漬

帶子湯

最後仲有埋蜜瓜同埋黑芝麻雪糕,食得好滿足
本身睇到啲差評都驚食物質素有參差但係食過又唔覺得有啲人講到咁差🫣環境仲要都幾靚😍✨首先先付有海膽豆腐、磯煮南非飽魚、赤水母刺身海膽豆腐質感好細滑好香海膽味磯煮南非飽魚好入味赤水母刺身配合柚子酸汁 爽得黎又好開胃三樣入面我最鐘意呢個生蠔係來自兵庫縣配上蘋果啫喱唔單止清甜仲突顯到生蠔嘅鮮味生蠔嘅口感唔太creamy,佢係偏清爽 海水味頗重好新鮮🤫燒鱈魚白子係我從未食過嘅食物Creamy嘅白子配上酸汁 減低膩嘅感覺白子入口融化好重魚味👍🏻👍🏻北海道牧丹蝦🦐我好鍾意食蝦,呢一碟真係要大讚牡丹蝦上面有蝦膏而牡丹蝦下面有用蝦殼熬嘅蝦油係係有三重唔同嘅蝦味,喺口腔演奏好重蝦味!好香!愛知縣白象拔蚌配上白粟米湯好鮮甜入口首先係粟米香味然後粟米香味會消散就會食到象拔蚌味加埋紫蘇花令層次昇華,唔會只得甜北寄貝好鮮而魚白湯好香濃!來自青森縣嘅安康魚肝係醬油漬 好濃嘅醬油味,口感係好軟滑有試過冇配Wasabi食但配上wasabi 的話味道層次會更好!大拖羅有炙燒過配上味噌醬好香魚嘅油脂味🫶🏻呢個超巨量海膽山真係令人心心眼😍加上淡雪鹽真係好吸睛仲要一路加鹽一路會配合背後嘅櫻花雪景真係視感享受🥹北海道赤海膽好甜
本身睇到啲差評都驚食物質素有參差
但係食過又唔覺得有啲人講到咁差🫣
環境仲要都幾靚😍✨

首先先付有海膽豆腐、磯煮南非飽魚、赤水母刺身
海膽豆腐質感好細滑好香海膽味
磯煮南非飽魚好入味
赤水母刺身配合柚子酸汁
爽得黎又好開胃
三樣入面我最鐘意呢個

生蠔係來自兵庫縣
配上蘋果啫喱唔單止清甜仲突顯到生蠔嘅鮮味
生蠔嘅口感唔太creamy,佢係偏清爽
海水味頗重好新鮮🤫

燒鱈魚白子係我從未食過嘅食物
Creamy嘅白子配上酸汁 減低膩嘅感覺
白子入口融化好重魚味👍🏻👍🏻

北海道牧丹蝦🦐
我好鍾意食蝦,呢一碟真係要大讚
牡丹蝦上面有蝦膏
而牡丹蝦下面有用蝦殼熬嘅蝦油
係係有三重唔同嘅蝦味,喺口腔演奏
好重蝦味!好香!

愛知縣白象拔蚌配上白粟米湯好鮮甜
入口首先係粟米香味
然後粟米香味會消散就會食到象拔蚌味
加埋紫蘇花令層次昇華,唔會只得甜

北寄貝好鮮而魚白湯好香濃!

來自青森縣嘅安康魚肝係醬油漬
好濃嘅醬油味,口感係好軟滑
有試過冇配Wasabi食
但配上wasabi 的話味道層次會更好!

大拖羅有炙燒過配上味噌醬
好香魚嘅油脂味🫶🏻

呢個超巨量海膽山真係令人心心眼😍
加上淡雪鹽真係好吸睛
仲要一路加鹽一路會配合背後嘅櫻花雪景
真係視感享受🥹
北海道赤海膽好甜 ,一啲腥臭味都冇
底下係拖羅魚蓉
但我覺得脆海苔有啲搶味
令到底下嘅魚蓉味道突出唔到

第一次食omakase 會有成條魚上🤣
喜之次係深海魚,矜貴在唔可以用拖網去捕捉,只可以釣
魚味香濃而且肉質嫩滑,唔算多骨
好味!

壽司有帆立貝、甜蝦、赤身 醬油漬、中拖羅、平目魚群邊,好滿足🤤🤤

最後點少得湯
鯛魚白魚湯好濃郁
感覺冇乜調味,成個湯都係滿滿嘅魚鮮味

甜品係紅豆雪糕配蜜瓜
正常雪糕,蜜瓜都幾甜!

整體黎講我覺得幾好味
Presentation 都幾好,雪景好加分🤣
食物用料都唔馬虎
唔係好明點解會咁多差評🤔
2023-11-10 139 views
今次呢間Omakase係我食過咁多間入面最有心思和新意,好多菜式都係經佢地主廚多翻嘗試改良而成,加入咗很多fusion嘅元素,每款都有自己嘅獨特之處。🤤💕當中最令我驚喜嘅係海膽拿破崙,配搭餐廳嘅櫻花雪景,浪漫又美味,推薦大家一定要黎試下。🌸❄️三點前菜🍱香濃嘅海膽豆腐,7成都係用海膽做,鮮甜嘅南非鮑魚以及水母刺身,淋上柚子酸汁 ,十分開胃。兵庫縣生蠔🦪用上蘋果啫喱代替傳統柚子酸汁,突出咗蠔嘅清爽味,提升了鮮味。北海道仁丹蝦🦐刺身蝦上面有蝦膏,底係用蝦殼熬左5-6個鐘出嚟嘅蝦油,色香味俱全,將全隻蝦融合成一碟佳餚。秋刀魚壽司🐟秋刀魚係當季嘅食材,加上漬物和大蔥製成卷物。燒原條喜知池🐠外皮香脆,魚肉好嫩。愛知縣白象拔蚌🌊配白粟米湯,愛知縣白象拔蚌以鮮度出色聞名,凍湯微甜嘅味道恰到好處,更帶出象拔蚌嘅鮮甜。大拖羅🎣炙燒後嘅大拖羅好香口,伴自家秘製洋蔥酸汁,酸酸甜甜,令拖羅食落不會太油膩。鱈魚白子🥚微微火炙後入口更香濃。清心縣鮟鱇魚肝🎏整個表面都呈橙色,一望就知係十分新鮮,醬油漬慢煮後更入味,而且含豐富膠原蛋白。海膽拿破崙🌸上層係北海道白海膽,下層係新鮮拖羅,再加上自家製用白海鹽和米整成嘅小碎片
三點前菜🍱
兵庫縣生蠔🦪
北海道仁丹蝦🦐
秋刀魚壽司🐟
秋刀魚係當季嘅食材,加上漬物和大蔥製成卷物。
燒原條喜知池🐠
外皮香脆,魚肉好嫩。
愛知縣白象拔蚌🌊
大拖羅🎣
鱈魚白子🥚
微微火炙後入口更香濃。
清心縣鮟鱇魚肝🎏
海膽拿破崙🌸
上層係北海道白海膽,下層係新鮮拖羅,再加上自家製用白海鹽和米整成嘅小碎片,師傅上碟時會從上方灑下,好似落雪咁,與此同時,眼前嘅櫻花樹景都飄起雪花,好靚又好浪漫。
壽司🍣
有帆立貝、甜蝦、熟成真雕、海膽墨魚、赤身醬油漬五款壽司,選材新鮮,師傅刀工好。
鯛魚白湯🍲
用精緻茶壺裝住,飲得出係用鮮魚熬製,完全無味精。
甜品🍧
芝士雪糕伴密瓜,連雪糕口味都相當特別。
2023-11-05 115 views
初次品嘗Omakase的我,揀咗位於尖沙咀的八瀧,一出地鐵站就係,夠晒方便。環境好有日式feel,地方不是太大,坐位亦不多。最得意係食食下窗後面啲櫻花樹裝飾突然噴啲雪出嚟。每次食之前主廚會簡單地介紹食物及最佳品嘗方法,而服務員就好有耐性地從旁加而詳細解釋。務求令客人對食物留下深刻印象!食物擺盤十分精緻,令人賞心悅目,而刺生好新鮮,加上主㕑會配上不同的醬汁,帶出食物的鮮味及層次感。而今Omakase次包括有前菜、刺身、鮮甜的魚湯,冇限追加壽司,自家製紅豆雪糕,非常豐富。前菜刺身方面:牡丹蝦,焰燒拖羅,白蝦、海膽、長腳蟹,海膽拿破侖,北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌,秋刀魚,鱈魚白子。濃濃的鮮魚湯,據說係用多種魚熬製而成,好好飲,暖在心頭壽司🍣最後一道菜,甜品:紅豆雪糕,香滑軟綿,很有奶香及紅豆味

前菜

海膽拿破侖
北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌

秋刀魚紫菜卷

鱈魚白子

濃濃的鮮魚湯,據說係用多種魚熬製而成,好好飲,暖在心頭

壽司🍣
壽司

最後一道菜,甜品:紅豆雪糕,香滑軟綿,很有奶香及紅豆味
紅豆雪榚
海膽拿破侖
北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌
秋刀魚紫菜卷
紅豆雪榚
  • 白蝦、海膽、長腳蟹
話說近排比兩隻智慧齒🦷痛痛地搞到無哂食慾,把心一橫一炮過剝哂佢🤡吃貨既我又可以堂堂正正搵個籍口去食好野,順便慶祝一下朋友生日👀最後揀左依間係尖沙咀既omakase,睇中左佢有櫻花打卡位🌸真係好靚,求奇影一張都可以po ig裝b😎晚市黎講依個價錢既omakase真係我食過咁多間性價比最高!可以無限添加壽司!🤩八瀧yataki  $1588季節前菜海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合磯煮鮑魚,質感飽滿,韌彈有嚼勁,磯煮方式保留咗鮑魚嘅原汁原味赤水母🪼,本身無咩味,但以口感為主,嚼感清爽,帶點微酥脆,柚子酸汁吊味,前菜最鐘意依道sashimi 割。刺身北海道生蠔🦪,肉質肥美,口感creamy,無乜金屬味/海水味,顯得蠔味道更清甜,加左蘋果醋啫哩中和蠔味,兩者恰到好處,大大隻好滿足😭網燒大拖羅🐟,經過燒烤後,拖羅肉上既微焦香增添風味,油脂質感依然入口即化,洋蔥酸汁解油膩感,酸酸辣辣好開胃👍🏻愛之縣象拔蚌白栗米湯🌽,其中一道驚喜菜式,白栗米清甜順滑,象拔蚌新鮮爽口,兩者絕對係perfect match🫢北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華
八瀧yataki  $1588
海膽豆腐,磯煮鮑魚,赤水母
季節前菜
海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合
北海道生蠔
網燒大拖羅
象拔蚌白栗米湯
鮟鱇魚肝
sashimi 割。刺身
北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華,未食過連蝦油上碟,好濃好好味☺️
鮟鱇魚肝🐠,用浸煮方法令佢較腍身,食落好軟綿而且好甜!加少少wasabi食,層次會更豐富👍🏻
南澳龍蝦
和牛天婦羅
松葉蟹飯
cooked 烹。熱食
南澳龍蝦🦞,用煎方式烹煮,令佢半熟狀態可以同時保留鮮味,質感爽口,配上炒蝦膏,味道一流😋
A5和牛天婦羅,師傅建議一份配多士食,另一份配牛油麵豉醬,和牛係生,油脂係口融化😭同時外層酥脆衣皮將肉質包覆,最後有麵豉醬作點綴
松葉蟹飯🦀,飯吸收左蟹汁同蟹膏,而且每啖都有蟹肉,好似仲可以加拿添🤓
chef′s special 名物
海膽山拿破崙🧡,八瀧既signature dish,其實我就係為依款菜而黎😌事實證明係200%正確,好誇張,目測海膽份量係多過一隻原隻海膽,先食一啖海膽,鮮甜度爆登,質感柔軟,入口即溶🥹配搭中間海苔天婦羅,酥脆口感中和一下,下面果層係拖羅蓉😍係好重油脂果款,總共要食3啖先食得哂🫣最後仲有淡雪鹽增加口感,200分滿足,巨滿足,certified‼️
甜蝦
sushi omakase 5 styles (unlimited sushi)
鮨。手握壽司5貫(無限追加)🍣
帆立貝,中拖羅,秋刀魚,赤身醬油漬,甜蝦
整體都好新鮮,咁多款尤其鐘意赤身醬油漬,厚身之餘醬油味好重。另外仲可以無限追加sushi,太瘋狂😈基本上蝦類,貝類,魚類都可以追加,一定夠飽,已經決定左聖誕節要再黎食🤤
白身魚湯
soup 吸物
白辛魚湯,誠意滿滿既湯😻我食過咁多間omakase既湯物都無依間咁濃,煲左12粒鐘以上,而且係用湯壺上,飲到最後倒出黎都仲係熱,係我係香港食日本菜飲過最濃郁最有魚鮮味既魚湯😚
靜崗縣蜜瓜,椰子雪糕
dessert 季節・甘物
靜崗縣蜜瓜,清甜消暑
椰子雪糕,有椰子肉既雪糕!好有口感!
每間omakase都唔同既菜式係令我愛上omakase既原因,每次食都有唔同既驚喜,而今次係最滿意既一次,白栗米湯,蝦油配牡丹蝦,牛和天婦羅,每一道菜都好有記憶點。chef′s special既海膽山拿破崙實在太驚豔…成口都係海膽,新鮮,份量多之餘,海苔同淡雪鹽既配搭亦恰到好處,當然仲有無限添加sushi…晚市omakase價錢真係好抵,極度推介,但求聖誕節唔好full booking🫣
2023-11-02
和牛天婦羅
白身魚湯
靜崗縣蜜瓜,椰子雪糕
2023-10-31 169 views
餐廳做緊5週年感謝祭,晚市Omakase有8折優惠,仲可以無限追加壽司。前菜三品水母刺身配柚子醬汁,好清爽。南非鮑魚,肉質鮮嫩。鱈魚白子,肥美creamy。先付二品北海道真生蠔:配自家製蘋果啫喱,特別清甜味美。瀧•刺身五點1)北海道牡丹蝦刺身:配蝦膏,點埋用蝦頭熬製既蝦醬油,令蝦味加倍濃郁,層次豐富。2)愛知縣白象拔蚌刺身:加左柚子皮,倍添清新。3)大拖羅網燒:帶少少焦香味;師傅教1件就咁食,另一件就配洋蔥漬食,2種唔同口感。4)香箱蟹:加昆布蒸熟,再將蟹肉和蟹膏釀番入蟹彀度,配搭梅酒啫喱,酸酸地,好特別。5)鮟鱇魚肝刺身:加醬食更軟滑,配wasabi食,味道更加平衡。煙燻甘鯛立鱗燒鯛魚厚身,魚鱗脆卜卜,配海膽醬食,口感更豐富。天婦羅海膽拿破崙上層海膽,下層拖羅,配有米味既淡雪鹽,帶番出少少甜味既口感。壽司活北寄貝:拍一拍令肉質更爽口好食。日本賴尿蝦:師傅好細心幫我哋挑出蝦腸。秋刀魚:油脂充沛。中拖羅:魚油比例適中。海膽墨魚:口感豐腴有層次。赤身醬油漬:醬油輕醃後,更鮮甜。吸物帶子清湯:鮮甜。甜品豆腐味雪糕及蜜瓜:雪糕散發大豆香味,配搭北海道蜜瓜,甜而不膩。總結,食材質素高,服務態度專

前菜三品
水母刺身配柚子醬汁,好清爽。
南非鮑魚,肉質鮮嫩。
鱈魚白子,肥美creamy。

先付二品
北海道真生蠔:配自家製蘋果啫喱,特別清甜味美。

瀧•刺身五點
2)愛知縣白象拔蚌刺身:加左柚子皮,倍添清新。

煙燻甘鯛立鱗燒
鯛魚厚身,魚鱗脆卜卜,配海膽醬食,口感更豐富。

天婦羅海膽拿破崙

壽司
活北寄貝:拍一拍令肉質更爽口好食。
日本賴尿蝦:師傅好細心幫我哋挑出蝦腸。
秋刀魚:油脂充沛。
中拖羅:魚油比例適中。
海膽墨魚:口感豐腴有層次。
赤身醬油漬:醬油輕醃後,更鮮甜。

吸物
帶子清湯:鮮甜。

甜品

總結,食材質素高,服務態度專業,我哋在櫻花雪景下享受左一頓盛宴。
  • 天婦羅海膽拿破崙
  • 北海道真生蠔
  • 南非鮑魚
  • 鱈魚白子
2023-10-27 135 views
我好少寫食評, 但今次真係無法, 實在太差. 主要幾點1. 醋飯有問題, 水稀稀咁, 甜度同黏度都唔得, 如果醋飯有問題, 你都知道所有壽司都會奶野, 老實講我未食過咁難食既醋飯2. 食材唔知點形容, 所有魚材都偏淋, 亦食唔到鮮味, 解凍問題?3. 師傅係我面前燒野時, 啲煙攻到我頂唔順....omakase既溢價本身就係服務同精緻食物, 所以2000幾蚊一餐泥講, 真係唔合格4. 無啦啦吹櫻花....有啲塵吹左出來...5. 上魚時, 有隻野唔知係烏蠅定係蜘蛛係隻碟飛左出來, 嗰個客睇唔到, 我同師傅睇到, 見佢即刻捧翻入去搞搞又攞翻出泥, 斷估1分鐘燒唔到一條新既, 所以應該係同一條整體泥講, 體驗極差, 爭鮮水平(sry, 真係爭鮮水平), 五星級收費, 唯一能夠讚下既係, service還算好, 經理亦有禮貌我唔敢講啲好評都係比錢買, 但評論同體驗真係完全相反
我好少寫食評, 但今次真係無法, 實在太差.
主要幾點

4. 無啦啦吹櫻花....有啲塵吹左出來...

我唔敢講啲好評都係比錢買, 但評論同體驗真係完全相反
2023-10-26
$1200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
朋友仔話唔想食一般嘅Omakase,想食啲特別啲嘅日本野,我即刻諗到帶佢去食尖沙咀嘅「八瀧」除咗有無限追加壽司外,佢地嘅前菜同刺身都比較精緻同特別,店員亦好細心介紹每一道菜式同特別嘅烹調手法,讚👍🏻前菜三品海膽豆腐香濃嘅海膽味,豆腐嫩滑軟綿,加上少許山葵味道更加特出磯煮鮑魚鮑魚彈牙夠晒入味鱈魚白子口感creamy,師傅以酒處理過後完全冇腥味,反而有一種奶香嘅感覺刺身五品北海道仙鳳趾真蠔日本嘅生蠔肯定有質素,入口creamy奶香味重,有別於一般酸汁呢度會配上自家調製嘅蘋果啫喱,味道比較soft同light同日本蠔非常夾,亦唔會搶咗蠔嘅味道北海道牡丹蝦肉質緊實,以蝦膏烹調成醬汁,以蝦殼提煉出蝦油,入口蝦肉鮮甜醬汁味道鮮味而香濃,味道豐富而有層次大Toro炙燒方法充分帶出大呑拿魚嘅油香,底下配以洋蔥酸汁,酸酸地帶微辣,正好中和魚油嘅油膩感,第一件先食Toro嘅原味,入口即溶,第二件夾住洋蔥酸汁一齊食,清爽而不乏油香愛知縣白象拔蚌象拔蚌爽口脆身,底下配以粟米凍湯更能帶出象拔蚌嘅鮮味,白粟米嘅甜味同象拔蚌嘅鮮味互相交融,鮮甜交替青森縣鮟鱇魚乾配上生磨Wasabi ,只有新鮮嘅鮟鱇魚乾先會有上面橙

前菜三品
海膽豆腐
香濃嘅海膽味,豆腐嫩滑軟綿,加上少許山葵味道更加特出

磯煮鮑魚
鮑魚彈牙夠晒入味

刺身五品
北海道仙鳳趾真蠔

大Toro

青森縣鮟鱇魚乾
配上生磨Wasabi ,只有新鮮嘅鮟鱇魚乾先會有上面橙色嘅結精,以醬油漬慢煮,口感creamy香濃,加上wasabi別有另一番風味

白蝦海膽松葉蟹
海膽清甜,蟹肉鹹鮮,白蝦軟綿,三種不同嘅口感同味道衝擊味蕾,推介👍🏻

和牛多士
以天婦羅方法炸過能充分保留肉汁,配以大蔥味噌更能提升肉味,鬆脆嘅多士同入口即化嘅口牛成強烈對比,口感非常豐富

松葉蟹釜飯
原隻松葉蟹釜飯,米飯加入日本清湯,入口帶鮮甜味道,每一啖都食到松葉蟹肉,鮮上加鮮

海膽吞拿魚蓉拿破崙
北海道白海膽味道較濃郁,師傅會喺食之前灑上淡雪鹽,好吸精😍呢件要用手楂住食,一啖食落去感受到不同食材嘅豐富口感

活北寄貝
爽脆清甜,我同朋友仔都再追加😆

深海池魚
肉質爽口彈牙,魚味濃,油脂較為豐富

中Toro
魚油脂份量適中,魚肉呈粉紅色,入口甘香

赤身醬油漬
醬油味道充分滲入赤身,肉質緊緻

秋刀魚
不時不吃😋正值秋刀魚當造,魚油脂特別豐厚,味道濃郁但唔腥,魚肉呈粉紅色,令人回味無窮👍🏻

魚湯
奶白色嘅魚湯,味道鮮甜而冇腥味,非常滿足嘅一餐🫰🏻

📍八瀧 (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

人均消費:$1500-2000
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-20 47 views
食佐多次omakase,八瀧YATAKI真是令人驚喜!櫻花佈景先引人感受日本風情。落座後,先上前菜海膽豆腐+鮑魚+白子。豆腐淡淡海膽香味,淡黃色豆腐入口即化。鮑魚唔需要點醬油就非常鮮甜。白子稍稍炙燒過,浸在柚子汁內,一入口就滑入喉嚨,完全唔腥。跟住上佐日本兵富縣生蠔,肥美肉厚,淡淡海水鹹味,配搭蘋果啫喱,請新解膩。日本牡丹蝦刺身,上面熬煮的瑕膏和淋上的蝦油是點睛之筆,讓牡丹蝦糯軟口感更添濃重蝦味,今晚的第一重驚喜。今晚第二重驚喜:青森縣鮟鱇魚肝,醬油醃製非常入味,橘色佈滿魚肝,入味香味濃郁,再點綴少少芥末,又是另一番滋味。炙大拖羅厚實的口感,配搭洋蔥酸汁,好味又好睇。第三重驚喜是海膽蝦肉蟹肉三色刺身,海膽新鮮量多,堪稱味蕾炸彈,蝦肉QQ彈彈,蟹肉咸鮮,分開品嚐後再拌在一起感受鮮味衝擊~跟住上佐多士和牛串,用天婦羅的烹煮方式,將和牛煮得外脆裡嫩,好有心機的創新烹煮方式👍壓軸驚喜是海膽拿破崙,雙重紫菜餅夾著吞拿魚,頂層是堆成小山的海膽。出來時背景會有飄雪的櫻花景🌸,同時師傅會撒上米漿鹽片。一咬開既有紫菜餅的脆,又有海膽同吞拿魚的鮮~味覺視覺雙重驚喜。蟹飯真是蟹肉多到誇張,每啖飯有大半成都是

蟹飯真是蟹肉多到誇張,每啖飯有大半成都是蟹肉,飯索滿蟹肉的汁同鮮味,仲夾有少少飯焦的脆爽口感。

壽司五貫:北極貝壽司、池魚壽司、大拖羅壽司、秋刀魚壽司、赤身壽司。師傅捏壽司手勢好專業,每上一道都有介紹。壽司小配菜上了研製的脆蘿蔔,帶有淡淡花香,完全無蘿蔔的生味。最後上佐白魚湯,熬煮十幾小時而成,湯汁濃白,味道鮮甜,正👍

2023-10-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-10-18 38 views
.今日朋友生日特登同佢去尖沙咀食飯,知道佢鍾意食日本嘢特登book咗間omakase 。八瀧 廚師發板,地址喺尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓,餐廳地方闊落, 裝修整潔,坐低感覺已經好舒適。餐廳主打有櫻花雪景,氣氛浪漫。前菜有三款,第一個係日本海膽豆腐 ,入口香甜幼滑海膽味香濃,第二個機燒鮑魚食落去有咬口,味道鮮甜,第三個水母刺身,入口爽脆味道好鮮甜。象拔蚌配白粟米湯,白粟米湯味道清甜令到象拔蚌嘅鮮味更突出,爽脆香甜。北海道牡丹蝦,第一次食用蝦殼煮出嚟嘅蝦汁,入口極度鮮甜,蝦膏香味停留喺口中不散,配返新鮮爽口嘅牡丹蝦真係冇得頂,呢個係一定要試青森縣鮟康魚肝,入口味道甘香,幼滑細膩。天婦羅海膽拿破崙賣相勁靚仔,上枱時灑上淡雪鹽,帶出一個飄雪嘅感覺,入口海膽味鮮甜淡雪鹽令到鮮味更突出,中間用紫菜做一個天婦羅,入口香脆底層仲有拖羅幾種鮮味配搭一齊味道好有層次。日本魚喜知次,魚皮燒到極脆,魚肉入口即化,鮮嫩滑順,豐富嘅脂肪令到魚味更加香濃,魚脂四溢,口感香甜味道有層次。

餐廳主打有櫻花雪景,氣氛浪漫。

青森縣鮟康魚肝,入口味道甘香,幼滑細膩。

天婦羅海膽拿破崙

2023-10-17 26 views
八瀧 📍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓━誰能想到Omakase竟然有放題?! 這裡晚餐時分供應套餐 $1588 +10% 包括前菜 刺身 熟食 名物 無限追加壽司 吸物 甜品 在這裡絕對不會是吃不飽的Omakase 大胃王更加有福了! 雖說無限追加 但其實本來套餐已經很豐富了~另外餐廳裝修用上粉色系的櫻花 每道菜的擺盤也超級吸睛 打卡一流~━🍱 季節前菜▶︎ 前菜共三款 分別是海膽豆腐 磯煮鮑魚 燒鱈魚白子▶︎ 海膽豆腐滑嫩得難以夾起 帶淡淡鮮味▶︎ 磯煮鮑魚彈嫩也非常入味▶︎ 鱈魚白子不是creamy而是滑嫩派 加上酸汁非常鹹鮮😗好味指數:●●●◐◯━🦪 日本生蠔▶︎ 日本厚岸真蠔搭配蘋果酒漬啫喱 點綴少許紫蘇花 ▶︎ 生蠔裙邊很爽口 而生蠔海水味非常濃郁 搭配上微帶酸甜的蘋果酒啫喱很搭~好味指數:●●●●◐━🦐 北海道牡丹蝦▶︎ 牡丹蝦刺身配上店家自己熬製的蝦油和蝦膏▶︎ 牡丹蝦入口非常軟糯 而蝦膏意外的帶有甜香 而蝦油則是極致的鮮香好味指數:●●●●●━🍸 拖羅杯▶︎ 燒過的大拖羅配上洋蔥酸汁▶︎ 大拖羅本身油脂香豐富 灼燒後微溫▶︎ 下面的洋蔥酸汁酸鹹解膩 與拖羅形成強烈對比! 好味指數:●●●●◯━

八瀧
📍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

雖說無限追加 但其實本來套餐已經很豐富了~

🍱 季節前菜

好味指數:●●●●●

🍸 拖羅杯
▶︎ 燒過的大拖羅配上洋蔥酸汁
▶︎ 大拖羅本身油脂香豐富 灼燒後微溫
▶︎ 下面的洋蔥酸汁酸鹹解膩 與拖羅形成強烈對比!

🐚 白象拔蚌
▶︎ 愛之縣象拔蚌搭配白粟米凍湯和柚子皮碎
▶︎ 象拔蚌分量很豪爽 口感爽脆帶鮮味
▶︎ 白粟米濃湯帶有泡沫感和甜味 是很新奇的搭配

❄️ 海膽·白蝦·蟹肉
▶︎ 北海道海膽 富山灣白蝦 松葉蟹蟹肉 三種食材單吃鮮度甜度均不同 但攪拌到一起後是鮮上加鮮

🐟 鮟鱇魚肝
▶︎ 鮟鱇魚肝搭配山葵
▶︎ 看顏色就知道這個鮟鱇魚肝不錯吃 口感綿密而不油膩

🍘 海膽山拿破崙
▶︎ 天婦羅紫菜夾著拖羅碎 上層鋪滿北海道赤海膽! 最後師傅會在頂部撒上淡雪鹽 就像飄雪一樣~

🐟 甘雕立鱗燒
▶︎ 立鱗燒質感非常不錯 鱗片脆而不硬 魚肉多汁軟嫩 搭配上creamy海膽醬有驚喜!
好味指數:●●●●●

🐟 松葉蟹釜飯
▶︎ 快到蟹最美味的時候了~ 釜飯內有蟹肉 蘑菇 紅蘿蔔等 加上木魚高湯烹製而成 還有些許飯焦!
▶︎ 吃起來是非常順口的淡淡鮮味 每一口都有滿滿蟹肉 米飯本身也很入味~

🍣 北寄貝

🍨 甜品
▶︎ 日本蜜瓜配紅豆雪糕
▶︎ 蜜瓜軟而多汁 很是香甜 紅豆雪糕也還不錯
好味指數:●●●●◯

先付❀海膽豆腐❀自家製磯燒鮑魚❀日本赤水母刺身日本生蠔仙鳳趾撒少少柚子啫喱、柚子鹽西班牙紅蝦 蝦膏、蝦油將紅蝦自身蝦味推到極致北海道白象拔蚌白象拔蚌用金箔玫瑰花瓣點輟,底下配咗北海道白粟米凍湯,凍湯甘甜且帶陣陣粟米濃香大拖羅洋蔥杯呢個洋蔥杯有少少用咗西式做法,拖羅經火灸後放於洋蔥漬中,師父建議可以先食一塊原味,另一和洋蔥漬一起食用醬汁漬鞍慷魚肝新鮮呈粉橙色非常新鮮經醬油漬帶柑橘香味,非常鮮甜但不膩估唔到餐廳仲提供原條喜之次 ,不過供應視乎季節供應✨刺身三點盛 ❀富山灣白蝦❀赤海膽❀松葉蟹肉 壽司❀北海道帆立貝 - 厚身鮮甜❀深海池魚 - 魚肉較爽口❀醬汁漬中拖羅 - 漬後魚肉肥美❀甜蝦 - 蝦味濃郁❀左口魚卷 - 經火灸後油脂完美滲於壽司飯✨呢個套餐有無限加壽司✨📍八瀧Yataki尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
先付
❀海膽豆腐
❀自家製磯燒鮑魚
❀日本赤水母刺身

日本生蠔仙鳳趾
撒少少柚子啫喱、柚子鹽

西班牙紅蝦
蝦膏、蝦油將紅蝦自身蝦味推到極致

北海道白象拔蚌

大拖羅洋蔥杯

醬汁漬鞍慷魚肝
新鮮呈粉橙色非常新鮮經醬油漬帶柑橘香味,非常鮮甜但不膩

估唔到餐廳仲提供原條喜之次 ,不過供應視乎季節供應✨

刺身三點盛

✨呢個套餐有無限加壽司
📍八瀧Yataki
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
2023-10-08 926 views
今次係Tony主廚, 負責烹調今日既美食海膽豆腐+磯煮鮑魚+白子:豆腐味道清新, 鮑魚非常淋+嫩,  白子配埋柚子汁食, 完全唔覺得有腥味, 而且作為男士, 真係好滋補!日本珍蠔配蘋果啫喱:好重海水味, 而且好creamy,  配埋蘋果啫喱, 味道更為提鮮日本剝皮魚:剝皮魚口感好爽口, 配埋魚肝醬, 剝口魚更提升更高層次北海道牡丹蝦:蝦肉彈牙新鮮, 上面放上少量甘甜既蝦膏味,  蝦油係用左蝦頭慢慢熬製出黎, 如果有白飯送埋蝦油一齊食, 真心吸引!!北海道禮文島產海膽+蟹肉+白蝦:海膽超級甘甜, 蟹肉係生拆蟹肉, 好新鮮, 白蝦清甜細膩, 撈埋一齊食, 味道更加吸引愛知縣白象拔蚌配白粟米湯:Tony師傅改良左4次,運用以前西餐嘅配方,配搭象拔蚌一齊飲用成個湯, 味道真係好新穎青森縣鮟鱇魚肝:一開始擔心好腥, 但調味卻令人驚喜, 估唔到醃得咁入味, 食落去油脂香散發住成個口腔天婦羅海膽拿破崙配淡雪鹽:菜式幾特別, 上面用左海膽, 再用炸紫菜夾住吞拿魚蓉一齊食, 上面放上大量淡雪鹽, 味道幾特別, 好有層次感香箱蟹釜飯:好濃郁蟹膏味! 米飯粒粒分明, 而且仲有少量飯焦香~味道very nic
今次係Tony主廚, 負責烹調今日既美食
海膽豆腐+磯煮鮑魚+白子:
日本珍蠔配蘋果啫喱:
日本剝皮魚:
剝皮魚口感好爽口, 配埋魚肝醬, 剝口魚更提升更高層次
北海道牡丹蝦:
北海道禮文島產海膽+蟹肉+白蝦:
愛知縣白象拔蚌配白粟米湯:
青森縣鮟鱇魚肝:
天婦羅海膽拿破崙配淡雪鹽:
香箱蟹釜飯:
好濃郁蟹膏味! 米飯粒粒分明, 而且仲有少量飯焦香~味道very nice!
白鮮魚湯:
好清新魚湯, 可以fresh一下口腔以準備壽司環節
北寄貝壽司:
好新鮮, 師傅輕輕拍一拍, 食得出北寄貝既彈牙口感
大拖羅壽司:
成個口腔都充滿油脂香味, 好滿足!
秋刀魚壽司:
魚肉的油香與濃郁的魚味交錯,味道一吃難忘
九節蝦壽司 :
味道鮮甜、肉質彈牙、肉質結實帶爽、蝦味鮮香清甜
芝士雪糕+白粟米🌽:
雪糕啖啖既芝士香味, 白粟米亦都好清甜
2023-10-07
$1508.6 (Dinner)
2023-10-03 64 views
這一間高級日本餐廳,食材唻自北海道。食omakase最緊要食材新鮮,哩度啲食材全部每天由日本坐飛機唻,絕對係即日鮮。受惠於中國全面禁止日本海鮮入境,香港可以攞到平時攞吾倒既食材。日本每天會把一板板海胆根據級別排列次序,讓拍賣者爭購。昨天品嘗的「海胆白虲松葉蟹」,就是在拍賣時排第十三位的「拍賣級」海胆,味道鮮美得難以型容,以往這類極品級海胆只會被中國買手以高價投下,現在這餐廳都可以食得到了。最特別係哩間餐廳有一個全港首創既環節滿足食極吾夠既朋友,就係「壽司無限追加」!我最喜歡中拖羅、深海池魚及鱈魚,油香豐富、鮮味滑潤、入口即溶。由於先前的食物太精彩我已吃了不少,我只能追加了十件壽司已飽飽了。根據老闆所說,有一位食客可以追加五十件!是該店的記錄保持者。你又可以追加幾年?甜品忘了拍照,以雪糕及日本哈密瓜為這餐「廚師發辦」下了完美句號。喜歡日本食物的朋友不能錯過。
這一間高級日本餐廳,食材唻自北海道。

喜歡日本食物的朋友不能錯過。
2023-10-02