2015-09-29
今日係姑姐生日,平時長輩間的生日,韓燒、放題、酒樓酒店都食到悶,今次難得由一向識食既堂表哥帶路,我地今次食私房菜!三姐個位置唔算難揾,大門口就係觀塘地鐵站隔離。但樓下無易拉架帶路,都少少難揾。入到去佢地安排左我地係「房」,其實係由吊飾間開既房,唔叫隔聲但現場又唔算嘈,所以都ok既。第一道菜係食有機生菜,菜爽口、新鮮,配埋芝麻醬會令人係咁食!第二道菜係藥材湯,我果碗係吉林蔘鬚雲南田七螺頭赤肉湯,味甘,好足料,食到螺肉好彈牙,但如果唔喜歡藥材味就可以試下金山大排翅花菇湯。第三道係嬉水芙蓉,上面有帶子,而下面係全部蛋白黎,上面有一層薄薄的黃色汁。原本以為係有少少酸甜味,但食落又唔係喎。帶子微微煎熟,配以蛋白食,口感特別,呢個我比100分!因為我食左差不多成盆;)第4、5道係生猛海斑兩吃,首先出場的係魚肉用黑松露醬炒,魚鮮又無骨(呢個最重要),加入黑松露,為魚輕輕加點咸味及香味,不錯不錯,仲有下面既菇係唔可以錯過架!而第二道係頭同腩,炸完後再炒,試左少少,好味,不過我怕骨,所以我無乜食。第6道係三蔥鮑魚,勁香口,鮑魚啱啱熟,因為炒過龍會咬唔開,但佢仲係好淋,可見師傅控制火喉既時間係幾準確。咸咸
第6道係三蔥鮑魚,勁香口,鮑魚啱啱熟,因為炒過龍會咬唔開,但佢仲係好淋,可見師傅控制火喉既時間係幾準確。咸咸地但又不會覆過鮮味,推介!
第7係炒肉蟹,一直以為上面既紅色係蟹膏,但原來係蕃茄黎,有少少失望,不過個肉蟹真係啖啖肉,好正!喜歡個醬佢仲有法包比大家點黎食架,我見親戚就食到舔舔脷啦~
食到呢度我已經超級飽,其他菜我已經skip左。
但佢個甜品係不得不吃,尤其個炸點,煙煙韌韌咁,入面包左紫米同埋奶皇,係我既最愛!所以幾飽我都一定要食~~最後我食左2粒~最後食埋個雪糕,真係飽到郁唔到...