2015-12-08
今日機票部姐妹的男朋友生日,我們6個人就經團體部的師兄介紹,就約左係觀塘食,又近他們收工,其實今次食飯都係其次,最重要的係逼婚,好似D長輩咁,一見面就逼下他們,但無計,搵到呢間靜靜地的私房菜,就無藉口話聽唔清楚啦?首先黎左碟手拍青瓜,我發現我真係愈來愈似河童,除左頭頂哂傷甩頭髮,仲要愈來愈鐘意食青瓜><"呢碟青瓜醋味偏重,不太辣,但一吃就停不了口之後黎個湯,入面有片桃,好特別,而且好清甜,第一次喝係用桃,平時都係梨多,很足料,入面的肉都係大大舊。呢碟個名好正,樣子又好似JELLY,其實是蒸蛋加汁,賣相已經吸引,口感好滑嫩。呢碟係一魚兩吃的黑松露魚塊,好香黑松露,香口惹味,剛好遇上這次才有,師兄說之前來也沒有的!個雞好嫩滑啊!<-這句是師兄介紹時已經有講,大家都研究是如何做出來的?可以咁滑和入味,咬一口就滑左入喉嚨一開始都不圍意原來上面一片片黑色的是黑蒜,炒飯一粒粒,乾身香口,咬落有口感,黑蒜更添增其香口口感,聽說黑蒜對人體非常有益的。炸香芋蕃薯丸,十分煙韌,好有麻薯FEEL,中間有點流心的口感,非常好吃呢 最後吃個雪糕
呢碟青瓜醋味偏重,不太辣,但一吃就停不了口 之後黎個湯,入面有片桃,好特別,而且好清甜,第一次喝係用桃,平時都係梨多,很足料,入面的肉都係大大舊。 呢碟個名好正,樣子又好似JELLY,其實是蒸蛋加汁,賣相已經吸引,口感好滑嫩。 呢碟係一魚兩吃的黑松露魚塊,好香黑松露,香口惹味,剛好遇上這次才有,師兄說之前來也沒有的! 個雞好嫩滑啊!<-這句是師兄介紹時已經有講,大家都研究是如何做出來的?可以咁滑和入味,咬一口就滑左入喉嚨 一開始都不圍意原來上面一片片黑色的是黑蒜,炒飯一粒粒,乾身香口,咬落有口感,黑蒜更添增其香口口感,聽說黑蒜對人體非常有益的。 炸香芋蕃薯丸,十分煙韌,好有麻薯FEEL,中間有點流心的口感,非常好吃呢 最後吃個雪糕