2022-07-30 1331 浏览
人氣過江龍燒肉放題 - 上村牧場夏天咁熱又想BBQ點算好? 不如係室內食個燒肉放題啦,可以歎住冷氣咁食靚和牛真係好爽,今次同朋友去左銅鑼灣呢間日本過江龍「上村牧場」,餐廳擁有自設牧場養飼薩摩牛,放題套餐有三個價位: 經典燒肉派對套餐、澳洲和牛燒肉套餐同埋薩摩牛饗宴套餐放題,一個價錢任飲任食,除左有高質既日本和牛之外,更多達170款牛肉、海鮮、主菜、甜品等美食,大滿足呀今次~薩摩牛饗宴套餐放題 ($588/位)薩摩和牛係鹿兒島既名物,用矜貴既飼料飼養,肉質比其他和牛更佳,牛味更香濃,今次可以一次過試哂薩摩和牛既唔同部位,100分鐘仼飲仼食,店員推介我地一定要試以下呢幾個部位🐄薩摩牛和牛🌟薩摩牛和牛里肌肉肉質結實,富有嚼勁,油脂量亦高,入口即溶,正😍🌟 薩摩牛和牛壽喜燒和牛涮涮燒好大片,薄切既和牛好快就燒熟,好香牛味又唔會好漏,正💯🐖🐓🐏其他肉類: 豚肉、雞肉、羊肉🐖伊比利豚肉 (辣味噌)伊比利豚肉雪花紋都好靚,配埋辣味噌醬,食落有橡樹果實既香味,夾埋泡菜同生菜一齊食更正🐓雞頸肉豬頸肉就食得多,雞頸肉都係第一次食,肥瘦適中,肉質有嚼勁👍🏻👍🏻👍🏻🍣壽司呢個放題套餐真係好豐富,除左日本和牛同
人氣過江龍燒肉放題 - 上村牧場

薩摩牛饗宴套餐放題 ($588/位)

🐄薩摩牛和牛

🌟薩摩牛和牛里肌肉
肉質結實,富有嚼勁,油脂量亦高,入口即溶,正😍

🌟 薩摩牛和牛壽喜燒

🐖🐓🐏其他肉類: 豚肉、雞肉、羊肉

🐖伊比利豚肉 (辣味噌)

🐓雞頸肉

🍣壽司
呢個放題套餐真係好豐富,除左日本和牛同其他肉類仼食之外,仲有多款壽司🍣仼君選擇,等緊燒肉既同時可以食住壽司先👍🏻👍🏻👍🏻

帆立貝壽司
帆立貝好厚肉,肉質鮮甜,正🥰

松葉蟹壽司
松葉蟹肉加入沙律醬,上面鋪滿橙黃色既蟹籽,口感層次非常豐富👍🏻

海膽三文魚籽壽司
呢個海膽三文魚籽都好出色,海膽鮮甜海水味濃,脆卜卜既三文魚籽鮮味十足🥰

🍮甜品
甜品都有多款選擇,推介抹茶蕨餅、Mousse cake同Haagen dazs雪糕😍記得留肚食埋先走呀
  • 抹茶蕨餅
  • 薩摩牛牛五花、薩摩牛里肌肉、薩摩牛涮涮燒
  • 飲品
  • 澳洲和牛
2022-07-30 798 浏览
呢間餐廳係黎自日本既過江龍,餐廳係日本自設農場飼養薩摩和牛。今次同朋友一齊試左佢個薩摩牛饗宴套餐 $588有超過170款野食,但重點當然係食A4薩摩和牛。100分鐘放題,包左無酒精飲品任飲。如果想飲酒可以加$30。100分鐘唔算太長,係夠鐘前30分鐘last order. 所以要爭取時間食。首先會自動黎左以下3款肉 : ✨薩摩牛和牛五花燒肉✨薩摩牛和牛里肌肉燒肉✨薩摩牛和牛壽喜燒燒肉薩摩牛濃厚嘅脂肪,一食喺口入邊溶化😋由其是係薩摩牛和牛五花燒肉,油香滿溢,基本上我地都係喪encore呢個😂另外嗌左以下野食 : 薩摩牛壺漬薩摩牛炙燒壽司牛舌(羅勒)牛舌(辣味噌)伊比利豚肉(辣味噌)五花肉(壽喜燒風附棉花糖)五花肉(激辛)雞頸肉羊架牛油帆立貝燒牛油蕃薯燒煙肉牛油燒蘆筍冷麵,食左咁多肉,食返個冷麵降下溫先甜品 : 柚子慕絲黑糖慕絲Häagen-Dazs 芒果紅桑子雪糕

今次同朋友一齊試左佢個薩摩牛饗宴套餐 $588
所以要爭取時間食。
薩摩牛和牛五花燒肉 ,薩摩牛和牛里肌肉燒肉 ,薩摩牛和牛壽喜燒燒肉

首先會自動黎左以下3款肉 :
✨薩摩牛和牛五花燒肉
✨薩摩牛和牛里肌肉燒肉
✨薩摩牛和牛壽喜燒燒肉
薩摩牛和牛五花燒肉

薩摩牛濃厚嘅脂肪,一食喺口入邊溶化😋
牛油帆立貝燒,薩摩牛和牛五花燒肉,薩摩牛和牛里肌肉燒肉

另外嗌左以下野食 :
牛舌(羅勒)
牛舌(辣味噌)
伊比利豚肉(辣味噌)
五花肉(壽喜燒風附棉花糖)
五花肉(激辛)
雞頸肉
牛油帆立貝燒
牛油蕃薯燒
煙肉牛油燒蘆筍
牛油蕃薯燒,煙肉牛油燒蘆筍,伊比利豚肉(辣味噌),牛舌(辣味噌)
牛舌(羅勒),五花肉(激辛),羊架

冷麵,食左咁多肉,食返個冷麵降下溫先

甜品 :
柚子慕絲
黑糖慕絲
Häagen-Dazs 芒果紅桑子雪糕
柚子慕絲,黑糖慕絲 ,Häagen-Dazs 芒果紅桑子雪糕
2022-07-26 400 浏览
最近去左間新開日本燒肉放題佢地嘅A4薩摩牛黑毛和牛🐄係由自設牧場飼養係鹿兒島縣今次我地揀左最貴個款plan- 薩摩牛饗宴套餐🥩 可以任食A4薩摩牛黑毛和牛+海鮮+170款料理入場坐低就可以用IPAD點野食餐廳最特別係設有特急軌道可以將食物用軌道傳送比客人真係食得安心又方便快捷🤩🔸薩摩牛饗宴套餐 $588/位 呢個套餐可以係100分鐘內仼食170款菜式,套餐有日本和牛、澳洲和牛、美國和牛、伊比利豚肉、壽司、和食料理、甜品等等,款式真係超多呀!和牛仲要有唔同味道配搭選擇。店內仲設有另外2個燒肉套餐,包括以主打安格斯牛共86品的【經典燒肉派對套餐】、主打澳洲和牛共137品的【澳洲和牛燒肉套餐】。蕯摩牛嘅牛味好濃,油脂分佈得好平均,食落真係入口即溶,油脂中仲帶有一股非常明顯的奶油香呀!牛肉款式我最推介牛五花、里肌肉。和食料理方面,明太子玉子燒好出色,不過留意一份玉子燒個份量都唔算細,兩個人share會更好。甜品方面,我推介抹茶厥餅、黑糖果凍😆海鲜方面,非常推介牛油帆立貝,好鮮甜大粒。飲品自助出去拎,有好多款式選擇,仲有各款味道茶包揀,除左汽水,仲有雪梨汁等等。今次食唔晒咁多款,下次會再去enc
最近去左間新開日本燒肉放題
可以將食物用軌道傳送比客人
真係食得安心又方便快捷🤩

🔸薩摩牛饗宴套餐 $588/位
蕯摩牛

蕯摩牛嘅牛味好濃,油脂分佈得好平均,食落真係入口即溶,油脂中仲帶有一股非常明顯的奶油香呀!牛肉款式我最推介牛五花、里肌肉。和食料理方面,明太子玉子燒好出色,不過留意一份玉子燒個份量都唔算細,兩個人share會更好。甜品方面,我推介抹茶厥餅、黑糖果凍😆海鲜方面,非常推介牛油帆立貝,好鮮甜大粒。飲品自助出去拎,有好多款式選擇,仲有各款味道茶包揀,除左汽水,仲有雪梨汁等等。今次食唔晒咁多款,下次會再去encore呀!
牛油帆立貝、飯
火灸壽司
甜品
2022-07-18
牛油帆立貝、飯
火灸壽司
甜品
2022-07-25 183 浏览
呢間燒和牛放題位於銅鑼灣時代廣場,地非常方面,最近人氣好勁,等我都去試下先😋餐廳主打薩摩和牛,仲要任點,款式好多,非常之吸引!飲品都係自助任飲!好似迴轉壽司咁,點左嘅食物會經由運輸帶送到你面前,感覺好先進「薩摩牛里肌肉」呢款牛係我點得最多次覺得最好食嘅,雪花好靚,油脂分布均勻,肉質軟嫩,多汁,口感不錯,冇咩筯同楂,一口一件剛剛好,令人想一試再試「薩摩牛五花」這款牛也不錯,油花幾香,比起野肌肉更多油脂及更腍「牛油帆立貝」帆立貝尚算新鮮,加上牛油,十分香甜味美

「薩摩牛里肌肉」
「薩摩牛五花」
這款牛也不錯,油花幾香,比起野肌肉更多油脂及更腍
「牛油帆立貝」
帆立貝尚算新鮮,加上牛油,十分香甜味美
薩麼牛里肌肉
薩麼牛里肌肉
2022-07-23 236 浏览
環境:裝修日系明亮簡潔,雖然食燒肉,但餐桌抺得非常乾淨,唔會油笠笠,而且抽氣好好,就算燒肉完都唔會成身味☺️ 食完可以繼續行街街🙆‍♀️座位方面寬躺唔擠迫,座位旁設「特急列車」高速輸送食材到座位, 每一次接都好開心😆餐廳仲有自取區拎飲品,我勁鐘意飲佢嘅熱情果紅茶,果味足又fresh,燒肉食佢一流😍特色;100分鐘燒肉放題😆 必食「薩摩牛」放題套餐。 呢到嘅薩摩牛係餐廳係鹿兒島自設牧場飼養再送嚟香港,級數係A4或以上,所以識食一定係食呢個餐。除咗薩摩牛,仲有唔同肉類、海鮮、壽司、日式拉麵、沙律、涼拌菜、甜品等超過170種食品選擇個人心水五強推介:❣️ 薩摩牛牛五花、里肌肉:前者油脂分佈平均,入口充斥牛牛油脂香。後者較健康,入口係結實有嚼勁嘅口感❣️明太子玉子燒:超厚身玉子燒嫩滑有蛋香,面頭澆上明太子醬,清爽帶咸香。❣️ 抹茶蕨餅:入口煙靭滑溜,鋪面抺茶粉感覺高級,顏色翠綠,入口係帶回甘個種,就算食得好飽都好想一口接一口繼續食😚❣️各款壽司:壽司款款都好鮮美,除咗有三文魚、帆立貝、鰻魚壽司,仲有炙燒薩摩牛壽司😚必吃❣️ 蒜蓉牛油帆立貝:牛油同蒜蓉係最佳配搭,帆立貝一客四粒,濃香蒜蓉牛油配帆立貝嘅鮮甜,食

個人心水五強推介:
❣️ 薩摩牛牛五花、里肌肉:

❣️明太子玉子燒:
超厚身玉子燒嫩滑有蛋香,面頭澆上明太子醬,清爽帶咸香。

❣️ 抹茶蕨餅:

❣️各款壽司

❣️ 蒜蓉牛油帆立貝:
牛油同蒜蓉係最佳配搭,帆立貝一客四粒,濃香蒜蓉牛油配帆立貝嘅鮮甜,食完一粒又一粒
薩摩牛牛五花、里肌肉
各款壽司
香蔥溫泉玉子飯
迷你蛋糕焦糖蘋果批
2022-07-17 180 浏览
❤️🧡❤️薩摩牛和牛任燒任食🥩和牛依樣嘢,邊有人厭多㗎?特別係高質素嘅和牛呀!最好就係可以瘋狂燒瘋狂食食🤤最近喺銅鑼灣時代廣場搵到間和牛放題,即刻訂定枱先😛撞正晚市黃金時間,餐廳外勁多人排緊隊😳(好彩有訂枱咋…,入到餐廳未坐低已經聞到陣陣燒肉味😝越聞越餓😂❣️薩摩牛饗宴套餐❣️ $588薩摩牛可以瘋狂食!就算encore幾多次都好,質素都係咁新鮮高質✨套餐包170款食物放題,雖然全部都好正🤤不過食咗咁多,一定要推薦以下幾款.ᐟ.ᐟ.ᐟ(必食😳💙鑽石紋牛五花💙餐廳以點對點方式傳菜,效率高又好玩🤣講返依個份量十足嘅牛五花,有120g㗎!🐮切成鑽石紋更易燒更入味,厚度足夠 口感滿滿💎❤️薩摩牛 牛五花❤️油花分布完美,紅白顏色各佔一半🥩燒嘅時候油脂四溢,好快熟仲好搶火添😂軟嫩多汁 入口即化😋唔沾任何調味都咁好味!用生菜包住食 解解膩再encore💕💜薩摩牛 里肌肉💜油脂相對較少,所以肉感實在🥩肉味香濃,肉質鮮嫩細膩🤤牛肉味越食越香🔥🤍五花肉(壽喜燒風附棉花糖)🤍依個五花肉嘅配搭好特別🐷壽喜燒風味鹹鹹甜甜,加上棉花糖☁️甜味加倍!食落口冇咗一般嘅肥膩感,反而多咗幸福嘅感覺!💕💛炙燒鮭魚芝士壽司💛三文魚本身就
❤️🧡❤️

💜薩摩牛 里肌肉💜

🤍五花肉(壽喜燒風附棉花糖)🤍
五花肉

💛炙燒鮭魚芝士壽司💛
三文魚本身就好新鮮,炙燒後好香🔥忌廉芝士嘅存在為壽司帶來軟滑口感🧀
炙燒鮭魚芝士壽司

🤎鰻魚丼🤎
食完咁多肉肉,係時候嚟個丼飯啦🍱佢飯、麵選擇都唔少,不過作為鰻魚愛好者🙋🏻‍♀️緊係要食啦!鰻魚燒得入味,厚度足夠😳醬汁用嚟撈飯真係好夾!一啖鰻魚一啖飯🍚越食越滋味!

🧡方型迷你蛋糕焦糖蘋果批🧡
甜品有泡芙、慕絲、蕨餅,同埋依個蘋果批🥧蘋果批好有驚喜😛就連Hatty平時掂都唔掂嘅焦糖蘋果批,今次竟然一口氣嗌咗半打!焦糖嘅部份呈半流心狀,粒粒蘋果又香又甜,充斥住成件蛋糕🍎入口實在,又滿足!
方型迷你蛋糕焦糖蘋果批

店內地方剛剛好,好鍾意佢卡位嘅私隱度夠高🫶🏻上菜速度極快,就算係繁忙時間 落單後好快就已經有列車到達🚄,好快就有得食啦😝燒薩摩牛牛嘅時候太搶火,店員都好熱心幫忙🤤成個進餐過程都令人感到滿意💕 BTW記得save post,方便向店員查詢有關款式啦❣️

📍上村牧場
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B213-214號舖

五花肉
炙燒鮭魚芝士壽司
方型迷你蛋糕焦糖蘋果批
又一間過江龍,喺東京、大阪和台北都有分店嘅日本燒肉店登陸香港,呢間係專門食薩摩牛嘅,擁有自家牧場,由飼料、飼養、加工程序等都一手包辦,質素非常有保證。期待已久,趁星期一至四相對平少少過黎試下,如果早過6點仲有早鳥優惠,再平多1百。薩摩牛饗宴套餐 $588 (Mon-Thu) $678 (Fri-Sun) 。-100分鐘任食薩摩牛,仲有170款食物包括和牛、豬、雞、海鮮、丼飯、拉麵、壽司、甜品,超多野食!單單是薩摩牛已經有十多款不同部位可以品嚐:牛五花、里肌肉、牛小排、嫩肩牛、橫膈膜等等。-薩摩牛 牛五花脂肪比例較多,油脂香濃郁,入口即溶-薩摩牛 壽喜燒(配蛋)肉質滑身,配合蛋汁更見滑溜-薩摩牛 涮涮燒(推介四川風味)意想不到有點像擔擔醬味道,帶點麻辣,極之惹味-棉花糖五花肉一大團棉花糖一邊燒一邊慢慢全溶到五花肉中,既治癒,甜甜地索晒入肉,更加豐富左味道層次-不要以為只有牛做得出色,就連豬﹑海鮮﹑主食都非一般放題級數-羅勒豚里肌肉很少有機會吃羅勒汁配燒肉,原來兩者相合又幾好,保留肉汁口感卻多了一份清爽,去除原本油膩-牛油魷魚燒內有洋蔥﹑牛油﹑蒜泥等配料,魷魚入口爽彈,充滿牛油香-明太子玉
100分鐘任食薩摩牛,仲有170款食物包括和牛、豬、雞、海鮮、丼飯、拉麵、壽司甜品,超多野食!單單是薩摩牛已經有十多款不同部位可以品嚐:牛五花、里肌肉、牛小排、嫩肩牛、橫膈膜等等。
薩摩牛 牛五花
脂肪比例較多,油脂香濃郁,入口即溶
薩摩牛 壽喜燒(配蛋)
肉質滑身,配合蛋汁更見滑溜
薩摩牛 涮涮燒(推介四川風味)
意想不到有點像擔擔醬味道,帶點麻辣,極之惹味
棉花糖五花肉
不要以為只有牛做得出色,就連豬﹑海鮮﹑主食都非一般放題級數
羅勒豚里肌肉
牛油魷魚燒
內有洋蔥﹑牛油﹑蒜泥等配料,魷魚入口爽彈,充滿牛油香
明太子玉子燒
千層玉子燒,極有蛋香,加上瀑布式明太子汁,值得一試
海膽三文魚子壽司
無諗過燒肉店的壽司製作都可以咁認真,呢個係回本之選,比連續壽司店還要新鮮
最後仲有甜品抹菜蕨餅及每人一杯Häagen-Dazs 雪糕,一個完美句號!
評分 : 9/10
簡評 : 薩摩牛質素非常有保證,呢一分錢絕對對得起呢一分貨,會再黎食。
Häagen-Dazs 雪糕
Häagen-Dazs 雪糕
日本燒肉食得多,今次呢間真係由頭哇到尾,驚艷爆燈!😱😳😱😳😱😳😱😳打正旗號「鹿兒島A4級薩摩牛」,過江龍咁猛料未去食之前已經好有期望,食完真係勁滿足,又係要計劃下一次再來之選😌!100分鐘任食,老實講,因為時間唔多,而且燒肉需時,如果本身比較慢活的朋友,更加需要有技巧有策略咁落單😂,因為食物選擇太多,時間過左一半就會發現點解仲有咁多想試既野未試 wkakakakkakakak🤭尤其單單係薩摩牛已經有十多款唔同部位🐮,牛五花、里肌肉、牛小排、嫩肩牛等,令人眼花撩亂好想每一樣都介紹比大家,因為真係每一道菜都好好味,以下揀幾樣特別精選嘅😍:👍🏻薩摩牛 牛五花:超級油脂豐盛,牛味濃郁,還有獨特的奶油香,香氣撲鼻👍🏻薩摩牛炙燒壽司:入口即溶,肉質極嫩滑,而且因為輕輕火炙過,所以更見牛脂香👍🏻極品嫩肩牛:原本以為呢個要燒,但店員話可以就甘食,因為其實都已經熟,好似沙律,松露醬超香,果然夠嫩,拌埋紫洋蔥好開胃,甜中帶清爽味道,果然就咁食係最好🤤👍🏻薩摩牛露筍卷:以為只是平時的露筍卷那就錯了,因為使用的露筍好爽嫩,極能調和牛味,一個很美味的平衡👍🏻鑽石紋牛五花:超大塊的牛胸腹肉切成網狀,原條燒鎖住肉汁

極品嫩肩牛
薩摩牛露筍卷
👍🏻鑽石紋牛五花:超大塊的牛胸腹肉切成網狀,原條燒鎖住肉汁,燒好後再切成小塊吃,香口濃郁
鑽石紋牛五花
👍🏻元氣蒜香五花肉:果然極牛油+蒜香,一燒就將全部蒜香味全逼入五花肉去~

👍🏻辣味噌牛舌:厚切的牛舌,配上辣味噌醬,好有口感得黎又惹味
辣味噌牛舌
👍🏻雞心:難得燒肉放題會有雞心,雖然比牛肉係需要燒耐少少,但燒完金黃外皮係好味值得一試的
雞心
👍🏻麻辣牛五花拉麵:如果以後食主食會浪費肚仔quota又係另一個大錯~ 因為呢個麵真係好好食! 拉麵質地彈牙爽滑,湯底係有泡菜口味的辣味,很開胃,而且還有牛五花加乘,必須要試!
麻辣牛五花拉麵
👍🏻各類壽司:比得上壽司店的級數,帆立貝﹑海膽鮭魚魚子都係推介
海膽鮭魚魚子壽司
👍🏻最後抹菜蕨餅都係必試甜品~ 唔算甜但好有抹茶味
抹菜蕨餅

😎最後提提大家100分鐘有咁嘅滋味時間真係更加快過,所以記得要作戰Mode 去呵呵!
2022-07-13
抹菜蕨餅
  • 薩摩牛 牛五花
  • 元氣蒜香五花肉
2022-07-11 696 浏览
喺銅鑼灣呢一度除咗仍然咁熱鬧之外,餐廳亦都不斷咁新增。而喺時代廣場地庫嘅餐廳表亦都可以見到有唔少嘅變化,有中式有日式有西式,間間都有佢哋吸引嘅地方。 😋其中有一間更做出燒肉放題,仲要係超矜貴嘅薩摩和牛,🤩呢一個生招牌都仲唔吸引一大堆顧客嚟大擦一番,就係上村牧場😎既然薩摩牛和牛係招牌和牛,當然要食薩摩牛饗宴套餐放題😋薩摩牛里肌肉— 🥩相對其他和牛,呢一款薩摩牛嘅里肌肉肉色較紅,😏肉質相對就比五花部位更加飽滿同埋充滿彈性,🥩着重嘅係肉味,當然油花仍然喺肉嘅中間咀嚼而滲出來,😋就連平時食和牛都未必可以有呢一種效果。😎薩摩牛牛五花— 🥩薩摩和牛世界聞名,當然就好關養殖同埋食物嘅條件。🐄薩摩牛出產自鹿兒島,飲用嘅水更來自櫻島火山 🌋火山泉水,礦物質尤其豐富,造就薩摩牛完美肉質。😋至於呢個五花就同平時接觸到嘅五花腩接近,肉同脂肪嘅比例都係接近一樣。🥩即使係咁,油花絕對係可以輕易咁樣見到分布得好細膩,🥩燒嘅時候同樣都好快熟,🔥而且仲特別香,薄薄地嘅一片可以配合生菜辣醬享用或者原片點少少蒜蓉汁。 😋入口好有濃香嘅肉味同油香,少少哋嘅一塊都已經可以有咁澎湃嘅味道,🤩想更加好味嘅話就可以將脂肪再稍為燒一燒

薩摩牛里肌肉

薩摩牛牛五花— 🥩薩摩和牛世界聞名,當然就好關養殖同埋食物嘅條件。🐄薩摩牛出產自鹿兒島,飲用嘅水更來自櫻島火山 🌋火山泉水,礦物質尤其豐富,造就薩摩牛完美肉質。😋至於呢個五花就同平時接觸到嘅五花腩接近,肉同脂肪嘅比例都係接近一樣。🥩即使係咁,油花絕對係可以輕易咁樣見到分布得好細膩,🥩燒嘅時候同樣都好快熟,🔥而且仲特別香,薄薄地嘅一片可以配合生菜辣醬享用或者原片點少少蒜蓉汁。 😋入口好有濃香嘅肉味同油香,少少哋嘅一塊都已經可以有咁澎湃嘅味道,🤩想更加好味嘅話就可以將脂肪再稍為燒一燒令到比較脆身,更易入口。😗
薩摩牛牛五花

除咗食肉之外另外都有壽司同埋軍艦可以作推介,其中一款我覺得可以高度推薦嘅就係北海道松葉蟹軍艦,🦀所選用嘅係原汁原味嘅松葉蟹🦀每一件壽司嘅裏面都充滿咗新鮮嘅松葉蟹肉,🦀另外仲有海膽三文魚子軍艦呢一款經典又高級嘅軍艦,😋每粒三文魚子嘅鮮甜再加上海膽嘅濃郁,絕對係計和牛之後又一個令到口腔充滿滋潤度嘅食物🤩
松葉蟹壽司

北海道產豚里肌肉— 🐖厚身嘅里肌肉脂肪比較少,肉身呈現柔軟同埋粉嫩嘅狀態,比起薄切嘅和牛需要更多時間去燒,但越燒就越有油花,慢慢嗰啲脂肪就會溶解喺肉質嘅裏面就成為juicy 嘅厚肉,大滿足感Max
北海道產豚里肌肉

鰻魚丼— 🍚除咗刺身之外鰻魚亦都係一個又高質又矜貴嘅食材,🍚鰻魚要整得好除咗火候之外時間亦都好緊要,🔥當然以呢一度咁正宗嘅日式料理絕對係處理得相當好,🍚每一盒都係即叫即燒,🔥確保溫度要係介乎暖同熱嘅中間,咁就順便可以食好暖笠笠嘅珍珠米,🔥鰻魚嘅橫切面都可以睇到有幾粗身同埋多肉,每一啖都係大滿足🤤
鰻魚丼

食到最後當然唔少得甜品系列— 首先每人一杯Häagen-Dazs雪糕先,🍨之後就有抹茶蕨餅,四四方方而且QQ彈彈,🍵除咗外面灑上抹茶粉之外裏面嘅抹茶味道都特別香濃,🍵濃郁嘅味道似足凍嘅抹茶一樣。🍵
抹茶蕨餅

上村牧場 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B213-214號舖
抹茶蕨餅
位於銅鑼灣時代廣場嘅日本過江龍燒肉店上野牧場,佢哋喺東京、大阪和台北都有分店。呢間係食薩摩牛嘅燒肉專門店,佢哋擁有自家嘅牧場飼養薩摩牛,由飼料、飼養、加工程序等都一手包辦,所以佢哋嘅牛肉質素得以保證。餐廳有三款不同價錢嘅套餐可以選擇,而我哋呢次就揀咗最高級嘅薩摩牛饗宴套餐。佢哋嘅套餐包咗無酒精飲品任飲,有各式汽水、果汁、茶飲、coffee等。而食物方面佢哋提供咗超過170款,包括壽司、小食、丼飯、拉麵、甜品,而肉類包括咗美國同澳洲嘅和牛、伊比利豚肉、羊、雞、海鮮等。當然仲包埋高質嘅鹿兒島和牛同埋薩摩牛都可以任食。而喺咁多款咁高質嘅和牛,我呢次挑選咗幾款值得推薦同覺得係必食之選。好似有薩摩牛嘅牛五花、里肌肉,佢哋油花嘅分佈好均勻,肉味同油香平均,食到入口即化嘅口感,亦有濃濃嘅牛肉肉味。其次就可以一試厚切牛舌(鹽醬)。牛舌用咗厚切處理,食落口感特別好,加埋佢哋嘅鹽醬更能突出牛舌嘅獨有嘅肉味。除咗燒肉佢哋嘅壽司、小食都好出色。壽司款式都好多,好似有回本之選嘅海膽三文魚籽,除咗口感豐富之餘,仲好鮮甜。仲有經過炙燒嘅牛肉刺身壽司,帶有陣陣嘅炙燒香味。小食方面就有玉子燒,加入咗明太子令玉子燒多添一
小食方面就有玉子燒,加入咗明太子令玉子燒多添一份惹味。佢哋仲有各式嘅丼飯、日式拉麵等。
最後每位都會有Haagen-Dazs雪糕一杯,佢哋仲有其他任食嘅甜品好似抹茶蕨餅、蘋果批等
鰻魚飯
Haagen-Dazs雪糕
鰻魚飯
Haagen-Dazs雪糕
2022-07-10 134 浏览
銅過江龍燒肉店 必食薩摩牛呢間喺時代地牢既上野牧場,專食薩摩牛,佢喺東京、大阪同台北都有分店,餐廳有三款set揀,咁黎到就梗係試薩摩牛set啦-$588牛就必試薩摩牛喇,另外仲有美國同澳洲嘅和牛;仲有豚肉/羊/雞同海鮮📍薩摩牛推薦區薩摩牛嘅里肌肉涮涮燒同牛五花,三大皇牌必叫,大家先試左原汁原味先!佢哋油花分佈好均勻,肉味同油香平均,食到入口即化嘅口感同時又有超濃牛肉味;之後就可以叫佢加蒜呀/蔥沾蛋醬等等既配搭~呢個就係做會員佢就即送一碟! 另外有幾款造型靚靚牛,壽喜燒風牛五花肉連棉花糖,一上爐啲棉花糖就同啲牛融為一體鑽石紋五花牛一大條加埋醬汁超惹味~個極品松露醬嫩堅牛味道好特別!📍其他肉類我哋仲試咗佢嘅羊架同埋雞肉,兩樣味道同質素都唔差架📍壽司壽司推薦item有火炙燒牛肉刺身壽司,仲有海膽三文魚籽壽司📍料理/小食我地叫咗個明太子玉子燒,仲有牛油粟米;另外佢地仲有啲丼飯拉麵,我地又叫咗個鰻魚飯📍甜品最後每位都會有一杯哈根大師,另外仲有啲甜品但我真係好飽完全食唔到📍任飲飲品Set包咗無酒精飲品汽水果汁茶飲coffee等等我推薦巨峰提子汁好好飲唔係嗰尋藥水味~
銅過江龍燒肉店 必食薩摩牛

薩摩牛火炙燒牛肉刺身壽司

📍薩摩牛推薦區
薩摩牛腰脊芯

呢個就係做會員佢就即送一碟!

鑽石紋五花牛

鑽石紋五花牛一大條加埋醬汁超惹味~
極品松露醬嫩肩牛/薩摩牛里肌肉/薩摩牛壺漬

個極品松露醬嫩堅牛味道好特別!

📍其他肉類
我哋仲試咗佢嘅羊架同埋雞肉,兩樣味道同質素都唔差架

📍壽司
壽司推薦item有火炙燒牛肉刺身壽司,仲有海膽三文魚籽壽司
玉子燒/鰻魚飯/涼拌菠菜

鑽石紋五花牛
極品松露醬嫩肩牛/薩摩牛里肌肉/薩摩牛壺漬
玉子燒/鰻魚飯/涼拌菠菜
2022-07-01 991 浏览
又一個即興的饗宴提議。同伴說早了下班,想去試試早鳥優惠的燒肉放題。那時差不多五點鐘,致電查問,六點前入座便可享「早鳥優惠價」,每位便宜幾十塊。最難得的是,竟可訂到「即期」的5:45 二人座!既然咁高興,當然「食盡啲」,繼「殿堂級」之後,再來「薩摩牛」!「即興」的饗宴最好玩,那份突如其來的興奮,會一直延展到人座後的席上。那個狀態,sell甚麼都更容易「落疊」:今天sell做會員,免費的,而且送一份「罕有部位」。不是「牛心椗」或「牛沙瓜」那類,而是「罕牛肉」。今次,我倆要了「內裙肉」,inside skirt。牛乸才有的?當然不,難道「裙翅」來自雌性鯊魚?只怪鄙人才疏學淺就是了,還是睇相吧。這一刻,唯有向專家求救!這塊得來不易的內裙肉,實在糟蹋不起了,所以請服務周到細心的店員代勞。看她把肉整塊放到烤爐上,動也不動它 - 那就是秘訣!愈怕焦、愈翻弄,肉反而變得不上不下!各位觀眾⋯與此同時,我們繼續喪叫 (I mean點菜,不是嗚嗚聲嗰種叫),凡有「薩摩牛」三個字的都點!第一碟,不用點,自動送上門的。「初階」通過了,開始「升呢」,來點要「自作自受」的。至此介紹幾款我們一點再點、非吃不可的食品,

薩摩牛內裙肉
薩摩牛 (牛五花、里肌肉、涮涮燒)
生拌薩摩牛肉
野菜沙律
「初階」通過了,開始「升呢」,來點要「自作自受」的。
燒羊架
一口牛柳
牛油帆立貝
照燒魷魚燒
燒海老
至此介紹幾款我們一點再點、非吃不可的食品,每點一輪都驚喜連連!
薩摩牛露筍燒
翻點的,竟有更多surprise,包括這兩塊!
醃蘿蔔
麻辣牛肉湯
燒雞翼
涼拌菠菜
辣醬配生菜
抹茶蕨餅
日本語常見的「摩訶」,意思大概是「非常之⋯」。這趟一時興起的薩「摩」和牛之旅,除了「偽遊日」,味覺的體驗還「非常之」豐富。記住:識食,要早啲食!
2022-05-26
薩摩牛內裙肉
薩摩牛 (牛五花、里肌肉、涮涮燒)
生拌薩摩牛肉
燒羊架
一口牛柳
燒海老
涼拌菠菜
2022-06-27 585 浏览
日本上村牧場進駐了銅鑼灣都一段時間,今天終於可以去一試了!一場來到當然要食薩摩牛放題啦!店員介紹即時入會可以得到日本產果物梳打一支, 之後還可以儲分和享有會員生日優惠~電子下單後,可以到門口的飲品吧拿飲品, 除了普通的汽水還有果汁,朱古力、咖啡等熱飲也一應俱備~薩摩腹脅肉, 果然味道就是不同的, 入口有溶化的感覺,即使要加38元也是非常值得!! 因為位置在肚子的附近所以脂肪和油份會比較多,肉比較柔軟,比較腍,而且牛香味十足!薩摩牛五花油脂豐富,一落鐵板即香氣撲鼻,非常搶火!口感柔軟嫩滑,肉味濃郁!一食可以食好多片!薩摩牛里肌肉油份分佈較均勻,肉質比較結實的部分, 食完牛五花再食這個就剛好了~薩摩牛涮涮燒,好香的燒肥牛肉!薩摩牛壽喜燒配蛋,帶少少壽喜燒的甜,沾蛋食,減少油膩和熱氣感松露風味牛扒,牛扒真材實料! 松露汁雖然看似稀身但非常香,而且味道十足!蒜香牛油一口牛柳,好食, 蒜香牛油,蒜味比較,牛柳平均燒六面至少少轉色,食落腍身又充滿肉汁!薩摩牛炙燒壽司, 第一口比較需要勇氣,入囗感覺不錯,有牛肉香,一點都不韌,而且入口溶化不會有渣!薩摩牛露筍卷,薩摩牛杏鮑菇卷,配燒肉汁食較惹味和風玉
日本上村牧場進駐了銅鑼灣都一段時間,今天終於可以去一試了!
一場來到當然要食薩摩牛放題啦!

薩摩牛五花,里肌肉,涮涮燒肉

薩摩牛里肌肉
薩摩牛涮涮燒,好香的燒肥牛肉!

蒜蓉牛油一口牛柳

薩摩牛炙燒壽司,薩摩牛杏鮑菇卷

薩摩牛露筍卷,薩摩牛杏鮑菇卷,配燒肉汁食較惹味

和風口味玉子燒

和風玉子燒,好香蛋味,足料,結實而香滑的玉子燒

蒜蓉牛油鮮魷魚

牛油魷魚燒,幾特別,魷魚入味,爽口!
鮭魚親子壽司 炙燒帆立貝壽司 海膽鮭魚子壽司 松葉蟹壽司

鮭魚親子壽司 ,炙燒帆立貝壽司,海膽鮭魚子壽司,松葉蟹壽司
壽司賣相非常吸引!飯不太大,刺身材料夠多!新鮮美味!

甜品選擇豐富, 除了有haagen dazs雪糕,還有日本特色甜品,包括:
檸檬果凍,黑糖mousse,蘋果批

黑糖慕絲,真有濃郁黑糖味!不太甜,夠綿夠滑,幾特別
檸檬味果凍,檸檬青檸味十分醒神!不太甜,十分清爽,解油膩感,個人非常喜歡這個!
抹茶蕨餅

抹茶蕨餅,抹茶味濃,較腍,都算煙韌,不錯
焦糖蘋果批,不太甜,幾香蛋糕味,有果肉,幾好食~

時間有點趕,都算夠用,爐頭火力十足,店員非常勤力換板和收碟,非常給力!價錢不平,但食物和服務都很好,整體都很享受~

薩摩牛五花,里肌肉,涮涮燒肉
  • 薩摩牛松露風味牛扒
  • 薩摩牛
  • 薩摩牛牛五花、薩摩牛里肌肉、薩摩牛涮涮燒
2022-06-24 552 浏览
2022年6月16日 星期四今日放工之後專登帶老婆去咗銅鑼灣食呢一間薩摩牛燒肉,除咗係新開張之外,亦見得到網上評價唔錯,值得一試我哋去到嘅時間大約係6點15分左右,所以只可以俾正價$588一個人,如果早15分鐘到嘅話就可以用到早鳥優惠$498唔駛等好耐就可以入座,入到去坐低之後先發現後面已經開始有人等位我哋食嘅呢一款薩摩牛饗宴套餐包晒全部170款食物,真係花多眼亂完全唔知食邊樣先,所以我哋決定先點左呢一個餐限定嘅食物,再點餐廳推薦嘅食物另外一坐低之後店員都有提到如果即時做會員嘅話可以送日本水果梳打添,不過由於當時點餐太忙,最後唔記得咗呢幾個薩摩牛嘅部位需要加錢先食到,因為屬於稀有部位,部位嘅名稱完全未聽過,所以好奇心驅使之下我哋點咗個腹脅肉黎食,都只係$38等待食物黎到既期間,我出咗去拎飲品,因為係全自助式,而且飲品係任飲,分別提供唔同嘅汽水、果汁同咖啡,大路嘅飲品都有,加上店員會持續清潔飲品吧,完全唔擔心有衛生問題,最後我要左蜂蜜雪梨茶,貪佢甜甜地,可以解除燒肉嘅油膩等咗大約幾分鐘,食物開始陸續送到,先來嘅就係我哋加錢要嘅薩摩牛腹脅肉,真係強烈推介,除咗肉味濃郁之外,仲一啲都唔韌,可
2022年6月16日 星期四

薩摩牛腹脅肉

等咗大約幾分鐘,食物開始陸續送到,先來嘅就係我哋加錢要嘅薩摩牛腹脅肉,真係強烈推介,除咗肉味濃郁之外,仲一啲都唔韌,可以媲美日本高級和牛

松露風味牛排

之後有松露風味牛扒,好大塊,脂肪分布平均,松露同牛排味道好夾

薩摩牛

再嚟有薩摩牛唔同嘅部位,分別係牛五花、里肌肉同涮涮燒,睇得到紋理好靚,燒一兩分鐘已經熟晒食得,油脂爆晒出嚟,唔會好乾身難咬,食到停唔到口

各類壽司

另外餐廳亦有提供壽司,雖然唔係餐廳重點推介,但一樣整得好用心,每一舊壽司都包含師傅既熱誠同心意,其中海膽壽司完全食唔到腥味,反而有海水既鮮味,而松葉蟹肉壽司更加冇諗到係燒肉餐廳食到,好有驚喜

和風玉子燒

小食方面,我哋有叫和風玉子燒,玉子燒燒得好厚身  ,一食落去就見到一層層係裡面,蛋燒得剛剛好,唔會過老,仲有少少蛋汁流出黎添

牛油魷魚燒

餐廳亦有提供海鮮,有牛油燒魷魚,魷魚加咗牛油一齊燒之後變得好香,而且本身魷魚好新鮮,食落夠爽口

黑糖慕絲同檸檬味果凍

最後甜品方面要左黑糖慕絲同檸檬味果凍,黑糖慕絲好幼滑,但係唔會太甜,而檸檬味果凍嘅酸味正好中和左燒肉嘅油膩,必定要食

好可惜時間只有100分鐘,唔可以試晒全部食物,如果加長時間嘅話會更加好
2022-06-16
松露風味牛排
和風玉子燒
黑糖慕絲同檸檬味果凍
  • 抹茶蕨餅
2022-06-20 264 浏览
一大班朋友飯聚通常唔係打邊爐就係食放題,不過哩類任食場好多時食物質素都唔可以抱太高期望,但今次揀上村牧場貪佢有得任食日本薩摩牛。上村就咁喺門口望入去以為店面好細,但入到去原來都好多位,大部份都係卡位,非常闊落舒服。上村嘅烤肉放題分左三個價位,以平日金黃時間計分別係$328/$$378/$588,限時100分鐘,不過如果冇人等位基本上都可以繼續坐。我地揀左最貴嘅薩摩牛饗宴套餐($588),佢除左可以任食多款薩摩牛之外,連海鮮都可以任食。每張枱都會有一部ipad,野食全部都可以經ipad落單,而野飲就可以喺出面自助區自由斟。雖然哩度冇任何罐/枝裝裝品,不過野飲選擇都唔算少,各式咖啡、果汁、汽水、茶包都有。每枱都已經備有多款調味料。哩度最特別係佢嘅送餐服務,因為每張枱旁邊都有條輸送帶,點餐後唔洗等好耐,食物就會經輸送帶送到,不過拎左食物之後,要記得撳上面嘅紅色按鈕,等車仔自動返回。食烤肉之前食啲菜墊下底先,和風菠菜清清地都唔錯。泡菜唔會太辣,醬汁入味玉子就略嫌熟左啲。薩摩牛生拌牛肉 - 生牛肉好嫩滑,完全唔覺得腥,雞蛋令口感更順滑。食食下先見倒其中一張單張寫住入會就可以送果物梳打,用手機/電

每枱都已經備有多款調味料。
和風菠菜、泡菜、醬汁入味玉子
薩摩牛生拌牛肉
食食下先見倒其中一張單張寫住入會就可以送果物梳打,用手機/電郵地址就可以免費登記,當晚消費已經可以即刻儲分。
 哩個薩摩牛套餐有七款唔同嘅薩摩牛可以任食,部份仲有幾隻唔同調味揀,不過因為哩個套餐同時仲可以任食澳洲同美國和牛,所以我地只係重點揀左幾款試下。

薩摩牛牛五花、薩摩牛里肌肉、薩摩牛涮涮燒 - 三款薩摩牛雪花紋都好平均,因為比較多油脂再加上薄切,所以要時刻留意住火喉,燒到有血水滲出就可以反轉燒,燒到淨返少少紅色就可以食,非常嫩滑。
薩摩牛牛五花、薩摩牛里肌肉、薩摩牛涮涮燒
薩摩牛壺漬 - 本身薩摩牛、澳洲同美國和牛都有牛壺漬,但因為牛壺漬本身份量都好多,入面有幾款唔同肉,另外仲有洋蔥同冬菇,所以我地就只點左薩摩牛壺漬黎試,佢裡面嘅肉全部都有調味,嫩腍得黎非常入味。
薩摩牛壺漬
除左多款任食嘅薩摩牛,上村仲有四款稀有部份嘅薩摩牛可以加錢食,唔同價位嘅套餐top up嘅價錢會唔同,以我地本身嘅薩摩牛套餐計,加$38就可以食倒哩塊薩摩牛內裙肉,佢有成手隻掌咁大,都唔算貴。因為佢都幾厚切,可以燒到五成熟時再用較剪剪成小塊,食落好juicy又唔會太油。
薩摩牛內裙肉
蒜香澳洲和牛牛板腱  & 蒜香橫隔膜- 牛板腱同橫隔膜上面有超多蒜蓉,即使燒嘅時間會趺咁啲落爐底,但燒完仍然好重蒜香味,兩款肉口感差唔多,食落帶少少咬口。

蒜香橫隔膜
激辛澳洲和牛牛五花 - 牛五花好重油香味,雖然話係激辛,但其實唔算太辣,辣度大約係小辣程度。
蒜香澳洲和牛牛板腱
蔥鹽美國和牛牛肋肉 - 牛肋肉有咬口得黎唔會太韌,因為加左蔥鹽,所以盲咁食已經好味。
蔥鹽美國和牛牛肋肉

牛舌 - 哩度嘅牛舌都有幾款唔同口味,我揀左辣味噌,牛舌好彈涌,少少鹹鹹辣辣咁幾惹味。
牛舌

雞心 - 除左多款嘅牛肉,哩度當然仲有其他豬雞羊食,我揀左比較少見嘅雞心黎試,佢切到細細件咁就咁睇完全唔似內臟,食落肉質係比較實同少少彈口咁,未食過可以試下。
雞心
松露風味牛扒 - 牛扒有手掌咁大塊,厚薄適中,唔洗燒太耐就食得,冇筋肉質亦唔會太鞋。
松露風味牛扒
牛油粟米 - 粟米係粒裝方便食,加埋牛油就咁食已經好食。

燒海老 - 海老都幾大隻,比平時打邊爐常見嘅中蝦再大隻啲,肉質幾結實爽彈。
松露風味牛扒、牛油粟米、燒海老
灸燒鰻魚芝士壽司 - 雖然上村係主打食烤肉,估唔到啲壽司賣相同味道都非常唔錯,比好多壽司放題店質素更高,仲得住唔少中價位壽司店。鰻魚雖然唔係太大件,但加左甜甜鰻魚醬同半融芝士都好好味。
灸燒鰻魚芝士壽司

海膽&鮭魚子壽司 - 鮭魚子鹹鮮味十足,海膽好鮮甜,美中不足係紫菜唔夠乾爽,不過以放題場黎講都可以接受。
海膽&鮭魚子壽司

烤牛肉壽司 - 牛肉好大塊,完全遮晒下面嘅壽司飯,食落唔會太鞋。
烤牛肉壽司
抹茶蕨餅 & 朱古力迷你忌廉泡芙 - 抹茶蕨餅好煙韌抹茶回甘唔會太苦,朱古力泡芙夠凍,非常鬆軟。
抹茶蕨餅 & 朱古力迷你忌廉泡芙

最後仲可以每人揀一杯雪糕。
雪糕

總結,薩摩牛質素無庸置疑,牛肉種類同口味選擇超多,驚喜位係壽司甜品質素都比想像中高,用運輸帶送餐非常新鮮,而且食物都好快送到又冇漏單,好啱一大班朋友黎。
和風菠菜、泡菜、醬汁入味玉子
薩摩牛生拌牛肉