朋友試完大讚 #牛魔王 大少🧛🏿當然要來試吓😈任食放題有幾款套餐,最吸引一定係薩摩牛饗宴套餐❗️100分鐘任食 🐮170品及無酒精飲品放題‼️ $745餐廳在鹿兒島自設牧場,薩摩黑毛和牛由飼料生產、養殖、加工等全部一手包辦,再直送來香港🛩夠晒專業👍🏻自助飲品區有多款果汁、水果茶、咖啡等☕️薩摩牛特急到達🚅用列車送餐得意又衛生❗️肉質色澤紅潤🐮 賣相吸睛📸薩摩牛內裙肉內裙肉即牛空腹肉,肉質厚實而牛味濃郁,唔會太油膩❗️薩摩牛腰脊芯真係唔係度度有得食,位於牛中腹接近腰脊部位,屬於稀有肉✨雪花紋分佈最為平均❄️肉質軟柔,味道較為清爽~薩摩牛腹脀肉這位置筋部較多,燒烤後肉質收縮較有咬口,牛味亦相對突出~薩摩牛特上牛五花油分充足,火爐燒一燒已傳來陣陣香氣~油脂在口腔內慢慢溶化,甘甜美味❗️燒帆立貝二小姐大愛🧛🏻‍♀️ 帆立貝配牛油汁簡直係絕配✨最正係帆立貝鮮味濃而不黏牙魷魚燒魷魚圈冇雪藏味、有嚼勁但唔會好韌,醬汁非常惹味~薩摩牛和牛里肌肉牛最細嫩的部位,屬於脂肪含量低的稀有肉,脂肪比例較少亦較健康❗️薩摩牛和牛涮涮燒涮涮燒本身已調味,燒完可以即食不用配醬汁🐮口感滑順,油花甜美~薩摩牛壼漬賣相可愛📸醬汁由味醂、醬油
朋友試完大讚 #牛魔王 大少🧛🏿當然要來試吓😈

自助飲品區有多款果汁、水果茶、咖啡等☕️

薩摩牛內裙肉
內裙肉即牛空腹肉,肉質厚實而牛味濃郁,唔會太油膩❗️

薩摩牛腹脀肉
這位置筋部較多,燒烤後肉質收縮較有咬口,牛味亦相對突出~

薩摩牛特上牛五花

燒帆立貝

魷魚燒
魷魚圈冇雪藏味、有嚼勁但唔會好韌,醬汁非常惹味~

薩摩牛和牛涮涮燒

薩摩牛壼漬
賣相可愛📸醬汁由味醂、醬油等調味,味道自然香醇 ✨

棉花糖壽喜燒
看著棉花糖溶化,感覺治愈~壽喜燒醬汁微甜,加埋香濃蛋汁同吃,口感多層次~

雞翼
又係二小姐必食項目🧛🏻‍♀️火喉要格外留意,一不小心就會燒焦🔥雞翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑有雪味~

明太子芝士薯仔
薯仔軟綿綿🥔配埋惹味明太子、鹹香,好滋味👍🏻

甜品有Häagen-Dazs、檸檬味果凍、泡芙、焦糖蘋果批蛋糕🍰抹茶蕨餅🍡

飽到上心口嘅情況下二小姐🧛🏻‍♀️叫咗三次抹茶蕨餅 ❗️高質好食👍🏻坊間買細細兜都要$30🙈真係超滿足🤩#monchi控不能錯過👻
最後食埋杯Häagen-Dazs雪糕🍦完美😌

以坊間同價位日式燒肉放題比較,食物選擇豐富程度跟質素絕對是數一數二👍🏻

🌟好似我哋咁最優惠當然係上@togetda 網上預先訂購‼️
套餐A【澳洲和牛燒肉放題】:
每兩位成人加送上村牧場首推的「薩摩牛」精選部位1款及日本完熟果物飲品每人1支

套餐B【薩摩牛饗宴燒肉放題】:
每兩位成人加送價值高達$400 1%*奇蹟之稀少肉盛盒4款 1客 及 日本完熟果物飲品每人1支 。
2022-11-16
2022-12-03 83 浏览
呢間上村牧場平時經過已經好想試 今日難得有位 同男朋友就入咗去食最高嗰個Grade嘅薩摩牛和牛放題 一坐低店員會先送上柚子梳打同蘋果梳打畀我哋飲住先 當然出面亦有飲品自助吧有唔同種類嘅汽水梳打水等等可以無限添飲 之後就會上前盤畀我哋先試下邊種口味啱自己再落Order任食 裏面有幾種薩摩牛和牛 包括薩摩牛牛五花/薩摩牛里肌肉/薩摩牛涮涮燒) 全部都好正 另外亦有一大盆排得好靚 用乾冰送上嘅薩摩和牛拼盤 包括薩摩牛愛裙肉/薩摩牛腰脊心/薩摩牛腹脅肉/薩摩牛特上牛五花 幾種牛都好重油脂味好好味 尤其以特上牛五花有種入口即溶嘅感覺 愛裙肉腰脊心腹脅肉就比較有咬口 但有咬口得黎都依舊有油脂感 食和牛就係想追求呢種味道 超好味薩摩牛涮涮燒 有幾種汁料可以揀 我哋試咗蘿蔔蓉同埋四川麻辣 尤其以四川麻辣我最鍾意 小食日本燒肉會食到麻辣 牛肉壽喜燒 牛肉黎到已經熟咗 本身以為可以即刻食 但係食落係凍嘅 相信係要燒返熱再食 壽喜燒嘅汁係正宗日本壽喜燒嘅味道 甜甜哋 配料洋蔥同豆腐吸左D汁食好正 啱曬我 海鮮有元貝大蝦等 尤其以大蝦最推介 因為真係超大隻 啲肉勁爽彈 平時食放題我就好少食壽司嘅 但係之前

棉花糖牛五花

薩摩牛里肌肉 牛五花 涮涮燒

三文魚子海膽壽司

平時食放題我就好少食壽司嘅 但係之前見啲youtuber介紹話呢度嘅壽司質素幾好 所以就叫咗幾件試下 而且果然冇介紹錯 呢度嘅壽司好似出面高級日本壽司店咁 醋飯粒粒分明 配料好新鮮

呢個餐仲包每人一人一杯Haagen Dazs 另外仲有其他例如泡芙等等嘅甜品任食
埋單大概六百蚊鬆D一位 100分鐘任食其實都夠哂時間 價錢亦唔算太貴 呢餐好滿足 下次再食過
#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食 #美食 #銅鑼灣 #和牛燒肉放題 #上村牧場 #薩摩牛 #TimeSquare
棉花糖牛五花
  • 薩摩牛五花
  • 薩摩牛和牛五花
  • 薩摩牛和牛里肌肉
  • 壽司
今天和朋友來到銅鑼灣吃日式燒肉放題放題有三種不同的套餐:經典燒肉派對套餐$298起澳洲和牛燒肉套餐$348起薩摩牛饗宴套餐$498起所有套餐均已經包含無酒精飲品任喝我們選的薩摩牛饗宴套餐可以品嘗最多種類的食材,除了有來自日本鹿兒島的薩摩牛肉還有豬肉、雞肉、海鮮、壽司、甜品等,種類豐富選擇非常多也很適合家庭來用餐。我們用ipad下單之後食物會通過傳輸帶送到餐桌前薩摩牛五花油脂分布均勻,肉質軟嫩多汁,入口即溶的口感非常愛!薩摩牛里肌肉肉質緊實,口感扎實稍有嚼勁。薩摩牛涮涮燒肉薄大片,搭配不同的醬汁口感豐富!薩摩牛肋肉,肥瘦相間,口感富有彈性飽腹感強!牛的每種不同部位都搭配了不同的醬汁選擇豐富,偏肥偏瘦薄切厚切都有,可以滿足不同人的口感喜好!絕對是肉食愛好者的天堂!
今天和朋友來到銅鑼灣吃日式燒肉放題
放題有三種不同的套餐:
經典燒肉派對套餐$298起
澳洲和牛燒肉套餐$348起
薩摩牛饗宴套餐$498起
所有套餐均已經包含無酒精飲品任喝
我們選的薩摩牛饗宴套餐可以品嘗最多種類的食材,除了有來自日本鹿兒島的薩摩牛肉還有豬肉、雞肉、海鮮、壽司甜品等,種類豐富選擇非常多也很適合家庭來用餐。
我們用ipad下單之後食物會通過傳輸帶送到餐桌前

薩摩牛里肌肉肉質緊實,口感扎實稍有嚼勁。

薩摩牛涮涮燒肉薄大片,搭配不同的醬汁口感豐富!

薩摩牛肋肉,肥瘦相間,口感富有彈性飽腹感強!

• 薩摩牛牛五花
  • 薩摩牛里肌肉
  • 薩摩牛涮涮燒
2022-12-02 102 浏览
這個名字很熟悉,因為身邊有不少朋友在香港區居住,都會介紹這間吃燒肉餐廳。今日真的能夠經過時代廣場,就不如試一試,永遠要自己親身食過先知是否好吃。 今日叫了最高質的套餐,套餐價錢為薩摩牛饗宴套餐放題 $588 !有170款食物任選!一入門口就見到有自助飲品,那裏很特別不單止有汽水。亦都有不同款式的茶包,茶包是比較日式的。而另外一邊有一些果汁例如有提子味,而菠蘿汁非常非常之好飲。店員安排我們坐近飲品位置,所以非常之方便。一座店員就介紹怎樣可以落單,在這裏是非常容易就是用QR code落單。然後有一條送食物的軌道,我們嘗試點過的時候,那個送餐速度非常快用。QR code落單基本上不用10分鐘,食物安排送上在你面前! 一坐下, 當然是點了不同味道質素的牛。先是這一個大拼盤有不同的摩牛和薩摩牛。蕯摩牛牛里肌肉蕯摩牛涮涮燒蕯摩牛牛五花薩摩牛非常豐富油脂甚深重,在口裏面蕩氣回腸那牛肉的味道。一定不能錯過摩牛和薩摩牛,牛五花燒肉和牛里肌肉燒肉, 薩摩牛和牛壽喜燒燒肉, 另外也有豚,雞,羊,此外,壽司質素也非常之不錯一定要食過夠本。 還有麵類, 飯類可供選擇,用餐時間 是100 分鐘。 蕯摩牛壽喜燒(附

蕯摩牛牛里肌肉
蕯摩牛涮涮燒
蕯摩牛牛五花

薩摩牛非常豐富油脂甚深重,在口裏面蕩氣回腸那牛肉的味道。

一定不能錯過摩牛和薩摩牛,
牛五花燒肉和牛里肌肉燒肉, 薩摩牛和牛壽喜燒燒肉,

蕯摩牛壽喜燒(附蛋)
真係有壽喜燒的味道非常特別因為未試過這樣食壽喜燒的味道。

澳洲和牛牛五花(蒜香及原味)
兩者各有好味之處鍾意蒜香的朋友當然可以選擇蒜香,因為那個蒜香合道適中。而原味就能夠釋出原有牛肉的鮮味。

當然一定不及蕯摩牛,下次食時候可先食這個後來才吃蕯摩牛,應該感覺與別不同。

美國牛肋條壺潰
肉質軟滑而且醃得好非常入味,用這個presentation也感覺到那醃製方面做得非常好因為這個古蹟有不會蓋過牛的味道。

這一個生牛肉他他沙律一定必食仲未食過這麼新鮮好好味,滋味無窮的生牛肉他他沙律。

海膽魚子壽司
巨大帆立貝壽司
燒牛肉壽司

燒海老
這個大蝦不單止非常新鮮肉質鮮甜但好而且體積也非常之大, 有手掌相約的體積。

最後就是我最愛的Haagen-Daz雪糕,有同口味, 例如士多啤梨味及朱古力…..蕨餅及朱古力泡芙,泡芙就非常之soft.最重要是不是太甜。 這幾款甜品能夠滿足我喜歡吃甜品的味蕾。

聽身邊好多朋友食過「上村牧場」都讚不絕口。今晚終於有機會品嘗,還好有book位,嚟到門口都好多人望門興嘆因為是日Booking已滿。來自日本嘅「上村牧場」,自設牧埸飼養A4 薩摩黑毛和牛,牛肉供應穩定及質素有保證。和牛燒烤放題分幾種級別。一場嚟到,梗係試吓享負勝名嘅日本薩摩牛。最高級別的「薩摩牛響宴套餐」100分鐘任食放題已包括170款食品,款式之多同grade 餐廳可以話係數一數二😍🌟每款套餐連同無酒精飲品任飲。自助吧有咖啡、果汁、汽水及熱茶等。所有食品都經平板電腦落order ,透過特急列車送餐😍,冇漏單而且都好快送到。試勻薩摩牛和牛系列,每碟兩至三片份量啱啱好可以試多幾款,分別有:薩摩牛和牛五花,脂肪紋理細緻,薄薄的燒完之後充滿牛油香!薩摩牛和牛里肌肉,肉質柔軟,口感鬆化,油脂比例啱啱好。薩摩牛和牛涮涮燒,脂肪紋理更清晰,大塊夠薄燒完之後更美味!薩摩牛和牛壽喜燒,蘸生雞蛋最傳統食法。也有蒜香牛油食法,放喺錫紙兜裏面燒熱,蒜香牛油濃郁,相當惹味!推介!另一調味有柚子醋 ,清新酸酸地,再加上洋蔥帶出不同風味。薩摩牛壼漬,最初以為比較大件和靭,相反切得夠薄入口軟稔,而且醃得頗入味。羊扒
聽身邊好多朋友食過「上村牧場」都讚不絕口。

薩摩牛和牛五花,脂肪紋理細緻,薄薄的燒完之後充滿牛油香!
薩摩牛和牛里肌肉,肉質柔軟,口感鬆化,油脂比例啱啱好。

薩摩牛和牛涮涮燒,脂肪紋理更清晰,大塊夠薄燒完之後更美味!
另一調味有柚子醋 ,清新酸酸地,再加上洋蔥帶出不同風味。
羊扒
竟然係咁厚切,肉質睇落仲好新鮮,原裝冇醃製可以自己DIY grill 羊扒。差不多時候放上碎胡椒和海鹽,肉質鮮嫩,羊羶味唔算重,大成功超美味!😌

這個級別套餐仲可以cover到澳洲和牛。
棉花糖壽喜燒~今期最流行的食法。棉花糖受熱融化,那種甜度令壽喜燒牛肉變得更加甜。還好份量不大,口味新穎總算一試!😋
伊比利亞豬(羅勒)~放上羅勒醬作調味,清新美味。
里肌肉(味噌)~味道鹹咗少少。
雞芯~比較少有嘅內臟燒烤款式,味道唔錯,燒完有碳香。

牛舌,每邊燒一會,絕不能Overcooked,才做到爽口有肉汁。
主食方面,都是認真製作的料理,有空間的話不妨一試😋
香蔥、玉子丼~米飯甘香配玉子紫菜碎再加薩摩牛絕對係頂級享受!
麻辣牛五花湯~味道非常濃郁,偏鹹,但係辣辣地好醒胃。
冷麵~韓式冷麵,伴以切得幼細嘅青瓜絲,麵質煙煙韌韌冰凍解油膩。

推介必試這裏超多樣化嘅自慢料理。每款都預先放在錫紙兜,直接放上爐燒百分百成功亦唔容易燶。👍🏻🌟
明太子芝士薯仔,醬汁配搭豐富美味,芝士熱融後超正!
牛油粟米~吸滿牛油的超甜粟米粒!
煙肉蘆筍~蘆筍爽甜,配鹹鹹地嘅煙肉十分美味。
海鮮類別:
燒海老,大大隻的虎蝦,彈牙爽甜。
照燒汁魷魚,味道濃郁嘅照燒汁配洋蔥,魷魚圈軟熟,perfect !
不得不提幾款壽司做得唔錯,三文魚甜美,帆立貝是厚切那種,甜度極高。松葉蟹軍艦
,充滿澎湃嘅一絲絲蟹肉滿到瀉,用料十足有驚喜!
時間唔多,冇認真研究過甜品~截單後才發現未點甜品~還好可以問店員取1客甜品😋(限定每人一款)。超滿足有品牌雪糕🍨😌
  • 薩摩牛和牛五花肉
他家的牛肉放题非常的出名,因爲他家的牛肉質量是非常非常高的日本牛肉。今天跟朋友逛街,經過銅鑼灣時代廣場,被這家烤肉給吸引住了,店鋪雖然位置不大,但是人還是蠻多的。他家主打的是牛肉烤肉,但是是日本的和牛。我們看了一下價格也覺得比較合適,畢竟是放題,牛肉都是认吃的。每一次最多先可以點六份,然後不夠再一直加,一直加,我們大概是吃到了第三輪就已經覺得非常的飽了。他們家的牛肉種類覆蓋非常全,不同部位的牛肉外加它們獨特的醬汁,十分之好吃。有一些牛肉還配上柚子醬以及配上雞蛋。牛肉也分的很細,有薄切的牛肉和厚切的牛肉,有偏肥的牛肉和偏瘦的牛肉。總而言之,你想要的這裏都會有。❗️ 上村牧場 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B213-214號舖
❗️ 上村牧場 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B213-214號舖
2022-11-30 107 浏览
太太喜歡吃和牛,今次特意和太太去銅鑼灣時代廣場吃這個鹿兒島縣產薩摩牛燒肉放題,享受一下日本燒肉。 餐廳採用特急列車送餐,就像平時我們去連鎖壽司店一樣,效率快又衛生! 我們是衝著薩摩牛來的,當然點了最貴的那款,共有170款食品選擇,款式之多,包羅萬有,我相信無人能把所有都試一遍。  餐廳送了薩摩牛精選部位盛盒,只吃這個已飽了一半! 薩摩牛特上五花: 是前腿上半部的外肋骨位,佈滿油花,肉質鮮嫩多汁略帶甜味。 薩摩牛腹脅肉:是近大腿肉根部的位置,油脂分佈平衡,比牛五花少一點油脂,味道濃郁。 薩摩牛腰脊芯: 近腰脊位的肌肉,肉質扎實,聽說是牛肉中最高級的部位。 薩摩牛內裙肉:近橫隔膜的位置,口感在牛五花和腰脊芯中間,柔軟帶濃烈牛味。 餐廳送的桃汁和蘋果汁,另外也有自助飲品區。 任點的薩摩牛也很好吃,我個人其實更喜歡吃薄薄的肉片,薩摩牛五花肉,薩摩牛里肌肉,薩摩牛涮涮燒,經醃製過,每款入口都味道出衆,油脂較多的,入口立即溶化。 另外還點了羊架,海鮮方面點了大蝦,帆立貝和魷魚。 大蝦肉質爽甜彈牙,魷魚點了兩款,建議有錫紙盒的那款,燒出來多汁一點,更好吃。吃燒肉太多也要菜類中和一下,煙肉露筍和菠菜,

餐廳送了薩摩牛精選部位盛盒,只吃這個已飽了一半!

餐廳送的桃汁和蘋果汁,另外也有自助飲品區。
另外還點了羊架,海鮮方面點了大蝦,帆立貝和魷魚。
吃燒肉太多也要菜類中和一下,煙肉露筍和菠菜,兩樣都合口味且新鮮。
最後點了鰻魚飯,海膽鮭魚子壽司甜品。欣賞鰻魚整塊厚切,小小的一碗也足夠。蛋糕甜度適中,當然雪糕也不會放過。 每樣食材都很新鮮,沒有任何不滿意的地方。 唯獨時間給我長一點就更好。
2022-11-07
2022-11-29 240 浏览
仲有coupon剩咗諗住入去一餐好少少,揀咗最貴498嗰一隻薩摩牛,其實來來去去都係嗰啲咁嘅種類選擇唔多,食落去冇乜牛味,又冇入口即溶嘅感覺,除非加錢嗰啲就真係食到有和你牛嘅感覺,講真真係未食過啲咁好食嘅和牛,睇落去個樣唔係特別新鮮有啲肉顏色比較暗,總之成餐就係失望飲品汽水嗰啲都係任飲嘅,正正常常服務方面其實幾好服務,員工都好願意解答問題,環境方面都好清潔,見到啲員工都會主動幫你玩燒烤網,佢哋都好好笑容

飲品汽水嗰啲都係任飲嘅,正正常常

2022-11-29 116 浏览
日本燒肉質素高,  沒有太大油膩感.  今次去 上村牧場,  位於銅鑼灣時代廣場, 交通好方便. 店家來自日本鹿兒島, 設有農場.  他們的名物是 薩摩牛, 看來甚有來頭. 現正做放題推廣, 三款套餐,  價錢很親民.   套餐除了牛, 還有 86~170 品食物選擇:  海鮮, 蔬菜, 丼飯, 冷麵, 料理, 甜品, 飲品等.    放題 100分鐘,  30分鐘前截單.  我們要爭取時間首先看見放題包免費飲品, 果汁汽水, 茶.  我們倆人坐一桌.   每張台設有烤爐,  {特急列車 = 運送帶} 會直送食物到檯前窗口,  真好可以舒服吃大餐,  訂了薩摩牛饗宴套餐,  即用 tablet下單, 簡單方便.我們準備吃燒肉,   除了果汁也自費 飲日本啤酒.  (酒精飲品加$30, 可以多多享用)首次送到招牌  A4  薩摩和牛,  一碟三款:     薩摩牛牛五花, 薩摩牛里肌肉, 薩摩牛涮涮燒我們立即開爐燒,  薩摩牛色澤鮮明, 薄切, 超級好味,  快快加單捧場. 里肌肉 ~  油花均勻,  色較紅,  入口牛味較濃.  有嚼勁, 油份平均.牛五花  ~
首先看見放題包免費飲品, 果汁汽水, 茶.

薩摩牛牛里肌肉
牛五花  ~  脂肪甘香 牛肉味道十足,
薩摩牛五花肉
個爐好勁,  燒得好快,  有油香, 入口即溶.
薩摩牛涮涮燒 ~  脂肪小, 牛肉軟淋, 牛肉味道豐富.
薩摩牛涮涮燒
食完牛肉, 來個 泡菜拼盤, 更可減膩加開胃.
生拌鮭魚   這個賣相好吸引, 溫泉蛋半生熟,  混合鮭魚, 青瓜一起食, 口感至正.
生拌鮭魚
薩摩牛~蘆筍卷,    薩摩牛~杏鮑菇卷
蘆筍吸入薩摩牛牛脂,  好味非常.  再加食 薩摩牛杏鮑菇卷, 真糸完全牛味盡享.
再來一個 煙肉牛油蘆筍,  蘆筍好爽, 配煙肉也好味, 但心比不上薩摩牛了.
薩摩牛內裙肉   好巨型, 厚切,  肌肉纖維柔嫩, 脂肪少,
薩摩牛內裙肉
剪開慢慢燒, 肉味濃甜.
薩摩牛涮涮燒 ~ 配蒜蓉牛油
薩摩牛涮涮燒肉質偏瘦,   加上蒜蓉牛油 好惹味.
薩摩牛壽喜燒 ~ 配蛋.
薩摩牛壽喜燒另一種食法.    加了蛋汁令薩摩牛的肉味更提升.
薩摩牛壽喜燒 (附蛋)
薩摩牛壺漬  用瓦瓶醃製, 有點神秘感.  牛肉有油脂, 肉質嫩滑, 燒得香味出眾.
薩摩牛壺漬
炙燒帆立貝   海產帆立貝,  燒得原汁原味.
要食個壽司試試.   原來也好好食.   鰻魚煎得勁香.
鰻魚壽司
壽司鮭魚親子,  松葉蟹, 吃出蟹的鮮甜味.  紫菜夠脆.
最後食甜品,  Häagen-Dazs  雪糕 及 朱古力泡芙.  這個放題晚餐, 真正又飽又牛了.
薩摩牛牛里肌肉
薩摩牛五花肉
薩摩牛內裙肉
薩摩牛壽喜燒 (附蛋)
薩摩牛壺漬
鰻魚壽司
2022-11-29 105 浏览
《上村牧場》 今日來到銅鑼灣時代廣場逛街,看到這個燒肉放題,立刻被吸引過來。 平時去吃和牛一件都價錢不菲,但這個放題已經可以任吃鹿兒島的和牛,性價比極高。 我們選了100分鐘 $498 的薩摩牛放題。 套餐內有170款食品選擇,包括牛,羊,豬,雞,麵飯,小食,連壽司也有! 這裡是用特急列車送餐的,小朋友會十分喜愛! 每人奉送一枝桃汁和蘋果汁,平衡一下燒肉的油膩感。 薩摩牛稀少肉盛盒好吸晴,只有1%的奇蹟之肉。 4款肉包括有薩摩牛內裙肉,薩摩牛特上五花,薩摩牛腹脅肉,薩摩牛腰脊芯。我最喜愛的當然是特上五花,你可以看到脂肪比例是完美的,顏色是何等鮮豔,一燒時立即搶火,可見油脂的厲害。 只需用一點點的鹽已能吊出牛肉香。 腹脅肉和腰脊芯就另一種口感,肉質較結實,肌肉纖維較多,脂肪較少,與之前的部位不一樣,肉味較為濃郁。 薩摩牛五花肉,色澤鮮豔,油脂較多,入口溶化。 薩摩牛里肌肉,油花分佈平均,一燒下去,油香四散,入口牛肉味濃,肉質柔軟。 薩摩牛涮涮燒 - 這款切得很薄,輕輕一燒已可以入口,配上鮮雞蛋,燒好後可沾點蛋液再入口,又另一種風味。 另外還點了羊架,算很大件,肉質軟淋不太羶。 由於留肚吃
《上村牧場》

這裡是用特急列車送餐的,小朋友會十分喜愛!
每人奉送一枝桃汁和蘋果汁,平衡一下燒肉的油膩感。
薩摩牛稀少肉盛盒
薩摩牛內裙肉
薩摩牛五花肉,色澤鮮豔,油脂較多,入口溶化。
薩摩牛五花肉,里肌肉
薩摩牛特上五花
另外還點了羊架,算很大件,肉質軟淋不太羶。
羊架
由於留肚吃和牛,我只點了海膽鮭魚子壽司,魚子鮮甜帶點咸鮮,也很新鮮。
海膽鮭魚子壽司
明太子玉子燒 - 明太子味鮮,配嫩滑的蛋卷,一咸一淡,剛好中和。
明太子玉子燒
點了一碗小拉麵,因為想暖暖胃,湯夠熱,份量適中,滿足了澱粉質這部分。
抹茶蕨餅 - 入口十分煙韌,伴上綠茶粉,是最佳的日式甜品。
抹茶蕨餅
最後當然吃一杯雪糕作結,這餐十分滿足且性價比極高,要再encore!
📍上村牧場
  • 薩摩牛五花肉
  • 里肌肉
  • 薩摩牛腹脅肉
2022-11-27 55 浏览
又到左同朋友慶祝生日嘅時候,燒肉店都成過好多間,所以繼續不停試新野發掘好野食😝今次黎到上村牧場,呢到最特別就係有得食鹿兒島薩摩和牛😍🫣🌟薩摩牛饗宴燒肉放題100分鐘🐮$588/位先講下套餐嘅肉,有牛五花、牛里肌肉、壽喜燒、涮涮燒、蘆筍卷等等,牛五花肉質較軟腍,涮涮燒嘅紋理較清晰,全部都係高質靚牛🤩🤩稀少肉盛合有四款,包括薩摩牛特上牛五花、腹脅肉、內裙肉同腰脅脊芯。個人覺得最正係牛五花🫶🏻雪花紋出晒黎,入口即溶。其餘三款都係厚切,店員就教每邊燒一分鐘,然後rest舊肉5-6分鐘再剪開燒,腰嘅部位肉質都比較有彈性,但入口又唔會韌,肉味濃郁🤤涮涮燒可以燒熟啲肉先放落去蘸醬,蒜蓉滿滿,味道有啲似蒜泥白肉😋甜品方面每人有一杯Haagen dazs,仲要係標準size🥹重點係有抹茶味揀!!另推介佢地個抹茶蕨餅,香甜軟糯💚所有野落單後就會由隔離嘅軌道運送過黎,好方便👍🏻啲肉高質之餘,仲有完熟果物飲品,值回票價🤗
🫣

🌟薩摩牛饗宴燒肉放題100分鐘🐮$588/位

2022-11-27 102 浏览
又到咗最難捱的星期一,放工當然要食餐好,獎勵自己一天的辛勞,最開心莫過於食一餐高質燒肉放題。上網搵到銅鑼灣嘅上村牧場,見到「薩摩牛」三個字,唔使諗咁多,即刻訂枱。上個月第一次試薩摩牛,食完真係返唔到轉頭。薩摩牛饗宴套餐星期一至四6點後,$588一位,未計加一,以薩摩牛放題嚟講真係唔算貴。一睇個餐單,食物選擇多到數唔晒,更加無可能試得晒,我哋最後決定今晚主攻薩摩牛。全晚特別鍾意以下幾款。🏆 薩摩牛和牛壽喜燒燒肉全晚最欣賞的燒肉!牛肉十分軟嫩,調味得宜,加入蛋漿,食落更加香滑,真係有入口即化的感覺。🏆 薩摩牛腹脅肉店員建議每邊燒一分鐘就好。最初燒完切開見到血紅色嘅時候,都有少少擔心,不過食完第一塊之後就立即愛上那口感和味道,肉質緊實有彈性、牛味豐富,正!🏆 薩摩牛和牛五花燒肉油花分佈均勻,肉質嫩滑,入口即化,牛味濃郁,我同朋友都encore咗幾round!🏆 薩摩牛生拌牛肉不得不讚個調味,非常清新味美,酸酸甜甜十分開胃。生牛肉肥瘦適中,鮮味十足,加入青瓜及洋蔥,口感更添層次。🏆 薩摩牛和牛里肌燒肉相比其他部分,里肌不是我的首選。里肌肉食落纖維比對較粗、富有嚼勁,牛肉味頗香。🎖 生拌鮭魚調味

🏆 薩摩牛和牛壽喜燒燒肉
🏆 薩摩牛腹脅肉
🏆 薩摩牛和牛五花燒肉
薩摩牛牛五花
🏆 薩摩牛生拌牛肉
🏆 薩摩牛和牛里肌燒肉
薩摩牛里肌肉
🎖 生拌鮭魚
調味可口,鮭魚新鮮,味道香甜,清新惹味。
生拌鮭魚
🎖 香蔥溫泉玉子飯—玉子令飯更香滑、麻油同紫菜味香,加入蔥花味道更清新。
香蔥溫泉玉子飯
🎖 松葉蟹壽司—蟹肉清甜,加入沙律醬更美味。
松葉蟹壽司
🎖 豚里肌—豬肉味香、肉質唔嚡口。
豚里肌
🎖 泡菜、蔬菜—食肉食得有點膩,點少少蔬菜解膩。
我朋友登記成為會員,免費有支桃味梳打。最後,我哋以Häagen-Dazs雪糕作結,滿滿嘅幸福感❤️,一掃星期一的戾氣。

完熟桃子梳打
薩摩牛牛五花
薩摩牛里肌肉
香蔥溫泉玉子飯
完熟桃子梳打
2022-11-25 564 浏览
同朋友到銅鑼灣時代廣場食燒肉放題。好耐無食過放題,就決定㨂餐牌上最最最吸引的薩摩牛饗宴套餐,係日本第一的鹿兒島薩摩牛放題,有170品的食物選項,重點有薩摩牛任食,另外有豬牛羊雞海鮮,壽司同自慢料理,無酒精飲品任飲,仲有甜品。選擇多之餘,仲要高質素。日本No.1鹿兒島薩摩牛的肉汁豐富,油花分佈均勻,食落口充滿牛的油脂香味,而唔同部位的口感會有所不同。薩摩牛和牛五花燒肉 - 佈滿油花而肉質柔軟,鮮嫩多汁。薩摩牛和牛里肌肉燒肉 - 肉味比較濃,口感比較結實。薩摩牛和牛壽喜燒燒肉 - 大大片,充滿油花,已加了壽喜燒醬汁,燒一燒,再沾上生雞蛋,加強肉質的柔軟。牛的油脂、蛋汁的香、同壽喜燒醬汁好夾。呢個大推,食咗超多碟,大滿足。薩摩牛和牛腹脅肉 - 呢個係餐廳做的推廣,登記做會員可以免費獲得一客。呢個超級特別,要額外加錢都會一試。大大舊牛,每邊燒60秒,剪開一塊塊,在半生熟的情況下就食得。如果怕太生,可以再燒下。呢個肉味最濃,有油花之餘,口感比較結實。薩摩牛生拌牛肉 - 呢個調味一流,非常惹味,配上生洋蔥同青瓜,有少少清新,唔會太膩。今次用餐係平日晚上六點半,都已經坐滿人,要預約訂枱。

薩摩牛和牛五花燒肉 - 佈滿油花而肉質柔軟,鮮嫩多汁。
薩摩牛和牛五花
薩摩牛和牛里肌肉燒肉 - 肉味比較濃,口感比較結實。
薩摩牛和牛壽喜燒
薩摩牛生拌牛肉
今次用餐係平日晚上六點半,都已經坐滿人,要預約訂枱。
香温泉玉子飯
2022-11-21
薩摩牛和牛壽喜燒
豚里肌
牛角Buffet一直以來都是我心目中的日式燒肉首選,但近年不斷加價之餘食物質素每況愈下,這次轉戰同為日本過江龍的上村牧場令人喜出望外。上村牧場標榜在鹿兒島設自家牧場飼養薩摩黑毛和牛,由生產飼料、飼養以至加工都一手包辦,而且全部經由榮獲日本和牛品評會的「和牛飼育職人」悉心照料,而銅鑼灣店更會以「特急列車」將食物直送到位,方便快捷。三款晚市放題均包括任飲無酒精飲品,每位由$298起限時100分鐘,當日我倆選擇了薩摩牛饗宴套餐,星期五至日、公眾假期及其前夕正價時段每位$678另收加一服務費,食物選擇共有170款之多。由於經某網上優惠平台預訂,每兩位成人會加送一客1%奇蹟之稀少肉盛盒四款及兩支日本完熟果物飲品,番茄梳打香甜濃郁出人意表,四款稀少肉包括特上牛五花、內裙肉、腹脅肉及腰脊芯,當中最為罕有的特上牛五花佔全隻日本特級和牛精肉部分只有大約0.5%,油花分布細緻而油香最為豐腴;腹脅肉位於牛腹中靠近大腿肉根部,肉質結實而肉味最為濃厚。日本薩摩和牛亦有牛五花、里肌肉、壽喜燒等任點任食,相比之下的確稀少肉盛盒四款當然更勝一籌,但依然同樣油花豐富且口感軟嫩。部分肉類如橫隔膜可以選擇秘製醬汁或其他調味

部分肉類如橫隔膜可以選擇秘製醬汁或其他調味,蒜香更會放上整整一座蒜蓉小山,值得推薦。
除了品嘗牛肉最原始風味之外,松露風味牛排、極品嫩肩牛松露醬、薩摩牛生拌牛肉等都別具特色。
另外亦有澳洲及美國和牛,油香較薩摩和牛少但肉味相對較濃,各有千秋;牛油帆立貝、魷魚、鰻魚、海老等海鮮則中規中矩。
除了牛肉之外亦有伊比利豚肉、北海道產豚里肌肉、厚切煙肉芝士燒、雞頸肉、羊架等其他肉類;壽喜燒風五花肉加上棉花糖溶化後甜而不膩。
值得一提的是薩摩牛炙燒壽司、海膽鮭魚子壽司、松葉蟹壽司、炙燒鮭魚芝士壽司等質素媲美壽司郎實在令人喜出望外。
除了普通蔬菜如杏鮑菇洋蔥明太子牛油燒馬鈴薯、牛油番薯燒等都別出新意,毫不單調;而和風玉子燒、明太子玉子燒、明太子芝士年糕等小食水準都游刃有餘。
主食包括鰻魚丼、牛丼、咖喱丼、香蔥溫泉玉子飯、冷麵、麻辣牛五花拉麵、豚骨拉麵、雞蛋泡飯、蛋花湯、麻辣牛肉湯等包羅萬有;最後更有黑糖慕絲、檸檬味果凍、抹茶蕨餅、焦糖蘋果批、迷你忌廉泡芙等作為甜品實在滿載而歸。
2022-11-24 427 浏览
前排同Bebe去咗位於銅鑼灣時代廣場嘅上村牧場🐄🌳餐廳提供正宗日本燒肉體驗🔥採用特急列車送餐🚅 燒肉一叫就到,唔單止準確快捷,更加安全衛生☺️上村牧場亦關注每一個細節,無論係薩摩牛嘅品質監控、特急列車嘅送餐效率、抑或餐廳環境嘅衛生同舒適程度,都力求重現日本總店絕佳嘅燒肉體驗🎌上村牧場分別有經典燒肉派對套餐、嚴選澳洲和牛套餐、薩摩牛饗宴套餐,三款燒肉放題選擇🤩今次我地試咗薩摩牛饗宴套餐🐮日本第一嘅鹿兒島和牛「薩摩牛」🐮絕對會一食即愛上😍呢個放題套餐提供薩摩牛嘅食物選擇有好多,好似薩摩牛和牛五花燒肉、薩摩牛和牛里肌肉燒肉、薩摩牛和牛壽喜燒燒肉🐮亦都有薩摩牛涮涮燒、薩摩牛炙燒壽司、薩摩牛蘆筍卷、薩摩牛生拌牛肉、薩摩牛杏鮑菇卷🤩出自育牛職人之手嘅A4黑毛和牛「薩摩牛」🐮豐富嘅肉汁,均勻美麗嘅油花分布,猶如藝術品一樣嘅和牛🐄由榮獲日本和牛品評會嘅「育牛職人」所飼育🤩冇使用抗生素同生長激素👍🏻全部日本直送✈️🇯🇵精湛純熟嘅牛隻飼養經驗,帶比大家極致嘅和牛體驗🥳燒烤時肉塊滋滋作響🔥豊富嘅油脂與肉汁流出💦美味嘅肉令人感到幸福🥰薩摩牛佈滿油花而肉質柔軟,味道濃郁及略帶甜味,鮮嫩多汁,入口即溶😚另外壽喜燒風五

薩摩牛涮涮燒

出自育牛職人之手嘅A4黑毛和牛「薩摩牛」🐮豐富嘅肉汁,均勻美麗嘅油花分布,猶如藝術品一樣嘅和牛🐄由榮獲日本和牛品評會嘅「育牛職人」所飼育🤩冇使用抗生素同生長激素👍🏻全部日本直送✈️🇯🇵精湛純熟嘅牛隻飼養經驗,帶比大家極致嘅和牛體驗🥳燒烤時肉塊滋滋作響🔥豊富嘅油脂與肉汁流出💦美味嘅肉令人感到幸福🥰薩摩牛佈滿油花而肉質柔軟,味道濃郁及略帶甜味,鮮嫩多汁,入口即溶😚另外壽喜燒風五花肉附棉花糖☁️棉花糖嘅甜,潤美了肉香😛望住佢一路溶化嘅過程非常療癒🥰

薩摩牛饗宴套餐有170款以上食材任君選擇🤩種類好多,除咗任食A4級以上黑毛和牛🐮仲有澳洲美國和牛、五花肉、帆立貝、羊架、伊比利豚肉、海膽、鰻魚、海鮮、疏菜、牛舌、豚肉、雞肉、壽司、自慢料理, 麵類, 飯類等等,亦有唔同味道燒法🔥好似秘製醬汁、羅勒、鹽醬、辣味噌等等🫶🏻豐富到全程燒到冇停手😚全部套餐皆包含無酒精飲品放題🥤食飽仲有Haagen-Dazs雪糕、泡芙等甜品食添🍦大滿足啊🥳