今次去食日本人親自主理嘅日本餐廳,最開心係可以欣賞到日本人嘅堅持同專業,大部分嘅食材都係日本直送,菜式亦會因應食材嘅新鮮度而不斷改變。坐住吧枱可以欣賞師傅嘅功架,仲可以試試日本家鄉菜。本日之萬菜~可以稱之為餐前/佐酒小食,亦係佢地嘅家鄉菜。每道小食都係日本師傅精心設計,隨時轉款,今次一共試咗7款,胡麻芝士豆腐係我最鐘意嘅,入口即溶,香濃嘅芝士味維持喺口腔久久不散,芝士愛好者必試。持田農園芥屋冷蕃茄,呢種蕃茄係三,四月先有,真係好清甜,仲要無乜草青味!五目鹿尾草~我一向都好鐘意食海藻類,呢個款式都係第一次試,呢種雖然比較短身但口感爽脆。🔥海鮮·爐端燒~海鮮由日本直送福崗 志賀島 砂拔蠑螺~係福崗最受歡迎嘅蠑螺,口感彈牙,鮮甜!福崗 唐泊 惠比須 燒牡蠣~燒完都唔會好乾身,好juicy,入口仲食到海水同鮮甜嘅蠔味!琵琶蝦~係近來幾受歡迎嘅海鮮,但唔係周圍都有得食,蝦肉燒得啱啱好,啖啖肉,超讚!博多沙甸魚明太子~燒到非常香口嘅沙甸魚,包裹住滿滿嘅明太子,帶有少少辛辣,非常惹味。燒飯團外脆內軟,表面燒得焦香脆口,梅紫蘇味道少少酸,但好易入口,另外日式瑪格麗塔係一片芝士加少少辛辣,味道豐富!每份

🔥海鮮·爐端燒~海鮮由日本直送

每份甜品都係師傳親自製作,要認真試試!
星野村布甸~抹茶味嘅布甸非常幼滑同香濃,連粒栗子都超甜!
西中洲紅豆年糕湯~紅豆湯超級超級甜,配埋兩大舊即時烤嘅年糕,外脆內軟,食到滿滿嘅幸福感!

另有心水推介:北海道燒薯仔,燒白粟米,博多風豬腩肉拌醋椰菜。
2021-03-10 105 浏览
爐端燒,是指一種在居酒屋店內所設置的偌大方形敞口式火爐上燒烤飯菜的烹調方式。日本的漁民很久以前已經非常盛行用這種方式把漁獲烤熟品嘗,所以爐端燒大多以吃海鮮為主。而這一次我來到尖沙咀的一間爐端燒料理店,店舖面積不大,設有吧枱和內廳,如果想看着廚師料理的話建議坐吧枱。清酒 - 風之美山吃日本料理怎可以沒有清酒呢?這是有果味的日本清酒,看起來不太辛口,口味比較適合女士。茄子揚煮/築前煮/南瓜紅豆煮/海帶蒟蒻條/冷蕃茄/花椰菜酢物點了一些開胃前菜,份量適中,特別喜歡茄子和蕃茄,酸酸的味道很開胃。鰻肝串一條鰻魚只能做一兩串,口感滑溜不會有沙沙的感覺,其鮮味配合鰻魚醬汁味道非常不錯。蕾魚天日干爐端燒當然少不了吃燒魚,這道菜骨頭很容易起出來,其餘的小骨頭可以直接吃下,魚身燒至香脆,小小的份量適合作為佐酒小吃。日式炸魚餅吃起來有點像泰式魚餅😂燒雞腎份量挺多,爽口彈牙,配合辣醬味道和口感都非常好,十分推薦!燒蠔新鮮沒有腥味,廚師連同本身的汁一起加熱,所以可以吃到溫暖而帶有海水味的蠔汁,不錯的一道菜。芝士燒飯團/辛味噌燒飯團這裏燒飯團的選擇有很多,菜單差不多有十款不同的味道可供選擇,因為他份量不少所以我選

清酒 - 風之美山

鰻肝串

蕾魚天日干

日式炸魚餅
吃起來有點像泰式魚餅😂

燒雞腎
份量挺多,爽口彈牙,配合辣醬味道和口感都非常好,十分推薦!

燒蠔

芝士燒飯團/辛味噌燒飯團
這裏燒飯團的選擇有很多,菜單差不多有十款不同的味道可供選擇,因為他份量不少所以我選了兩款便吃不下了。個人特別推薦芝士口味,濃厚芝士配合海苔再加上飯焦帶來的焦脆口感,是必試的一道菜。

天神布丁/綠茶布丁
布丁也有很多種,特別喜歡原味的天神布丁,焦糖的味道不會太甜,是女生至愛。

總括來說,價錢合理,性價比高,但由於座位不多,想試的話要先訂坐呢。

博多·爐端燒
尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖
2021-03-10 91 浏览
尖東一帶都有唔少日式居酒屋 前日食嘅爐端燒質素係同區最高質👍🏻🍆 茄子揚煮 茄子入味 上面仲有木魚絲 茄子軟淋 唔錯嘅前菜👍🏻🎃 南瓜紅豆煮 紅豆蓉唔太甜 食到紅豆本身嘅甜味 同南瓜好夾😆 💚 博多海帶蒟蒻條 呢個好特別 以蒟蒻條整成冷麵 醬汁酸酸甜甜好開胃 重點係蒟蒻條低卡 好味又健康👍🏻🍠 日本甜蕃薯 日本甜蕃薯有四舊😆 口感外脆內軟 比一般嘅蕃薯香甜好多😛🌽燒粟米粟米加牛油去燒 有牛油香仲食到粟米嘅甜味👍🏻🍮天神布甸係我食過最滑嘅焦糖布甸 好香蛋味 焦糖唔會太苦 布甸甜度適中👍🏻💚星野村布甸抹茶布甸質感好滑 味道幾清新唔會太甜 配紅豆蓉同糖漬栗子好夾😋

🍆 茄子揚煮

粟米加牛油去燒 有牛油香仲食到粟米嘅甜味👍🏻

🍮天神布甸

💚星野村布甸
2021-03-10 86 浏览
< 🇯🇵博多• 爐端燒 > 📍尖沙咀今晚去咗尖沙咀食爐端燒🏮質素相當唔錯 推介👍🏻🍅 冷蕃茄 $78老闆話蕃茄係由日本直送 而且仲係三、四月限定😛 一向麻麻地蕃茄嘅我都清晒成碟😆 蕃茄好清甜 一啲酸味都冇😍 老闆建議加少少岩鹽食會令甜味更加突出👍🏻🥩和牛刺身 $248和牛刺身有十幾塊 呢個價錢好抵食😋 和牛刺身呈粉紅色 雪花紋理清晰 分佈均勻 另外可以點蘿蔔蓉醬汁😋 和牛刺身入口帶著油脂香氣 牛肉入口即溶 濃而不膩 蘿蔔蓉醬汁微酸 提升牛肉嘅味道層次👍🏻🦞 琵琶海老 $228琵琶蝦係每日由日本漁市場空運過黎 非常新鮮😛 師傅燒到啱啱好 蝦肉鮮味 爽口彈牙 香氣十足🤤 必試😆🐚 福岡志賀島砂拔蠑螺 $96 /2砂拔蠑螺比一般螺大隻 螺肉肉質煙韌有咬口 食完有回甘 唔錯😋🧀 芝士燒飯團 $38燒飯團叫咗兩款口味 推介芝士燒飯團😋 一片厚厚嘅芝士同有少少飯焦嘅飯團融為一體🤤 好濃郁嘅芝士味但係唔會膩👍🏻🍙 滑金菇燒飯團 $38滑金菇份量好多 調味啱啱好 配搭微微焦香既飯團好正🥰
< 🇯🇵博多• 爐端燒 > 📍尖沙咀

🐚 福岡志賀島砂拔蠑螺 $96 /2

🧀 芝士燒飯團 $38

🍙 滑金菇燒飯團 $38
滑金菇份量好多 調味啱啱好 配搭微微焦香既飯團好正🥰
係韓國街附近有一間來自博多爐端燒,單看門面同店內裝修相當雅致🎎,坐喺吧枱上更可以睇住師傅處理新鮮食材,更設有獨立包廂私隱度相當高,可以同朋友坐低慢慢消遣一下,係唔錯嘅選擇🍻!/周邊都排滿酒櫃,愛喝酒的朋友有福了😆,居酒屋所有食材都來自日本各地空運到港保證新鮮,而且店員服務殷勤超貼心🥰!/係師傅推薦下點咗幾款日之萬菜🥢⭕️福岡 築前煮 $48⭕️小倉風 鯖魚味噌煮 $48⭕️南瓜紅豆煮 $38⭕️長芋 魚肉沙律 $48⭕️博多 海帶蒟堇蒻條 $48⭕️胡麻芝士豆腐 $48⭕️持田農園 芥屋 冷蕃茄 $78因為正宗日本師傅處理,所以味道相當貼近當地,築前煮食落真係有幾分似喺日本餐廳食過嘅味道,係家鄉嘅感覺啊🤩!一系列嘅菜式相當精緻,每樣食物都係選用最新鮮嘅食材烹調,蕃茄亦係三至四月份最當做嘅季節,食落口果然鮮甜多汁與別不同!/主菜🥢⭕️福岡 唐泊 惠比須燒牡厲 $70燒蠔由日本直送,新鮮嘅海水味加點檸檬汁絕配🌊-⭕️鰈魚一夜干 $78一夜干燒得超香脆身,食落咸香鮮味!-⭕️北海道 燒薯仔 $48⭕️燒白粟米 $48日本粟米香甜可口🌽,薯仔外皮燒得脆香🥔,師傅燒得相當均勻唔會乾柴柴!-⭕️鹿兒島 極上和牛牛舌 $1

係師傅推薦下點咗幾款日之萬菜🥢

⭕️胡麻芝士豆腐 $48
⭕️持田農園 芥屋 冷蕃茄 $78
主菜🥢
⭕️福岡 唐泊 惠比須燒牡厲 $70

燒蠔由日本直送,新鮮嘅海水味加
點檸檬汁絕配🌊
⭕️鰈魚一夜干 $78

一夜干燒得超香脆身,食落咸香鮮味!
⭕️北海道 燒薯仔 $48

⭕️燒白粟米 $48

⭕️鹿兒島 極上和牛牛舌 $198

呢個簡直係我最愛😍,牛舌鮮嫩肉汁剛好鎖住,火候控制得相當好,必叫呀!
⭕️芝士燒飯團 $38
⭕️辛味噌燒飯團 $38

兩個飯團外層焦脆,鍾意食飯焦會愛上🤣,辛味噌辣度絕不能忽視,加上紫菜每口都脆卜卜!
甜品🥢

⭕️天神布甸 $48
焦糖布甸蛋味香濃加上海鹽同檸檬🍋,味道提升不少!
⭕️星野村布甸 $48
由福罔出產嘅抹茶製成🍵,每啖都食到茶味甘香,超濃郁!
當日座位都相當full,要吃的記住打去訂位啦😜!
2021-03-08 62 浏览
[尖沙咀]博多爐端燒.持田農園 芥屋 冷蕃茄食剩指數:0/100蕃茄係由日本直送本身都係聽店員話3-4月限定先叫一份食完發現蕃茄竟然可以好食到咁肉質結實好清甜一啲草青味都無加少少岩鹽食個甜味再突出啲.南瓜紅豆煮食剩指數:0/100南瓜好香甜紅豆好軟腍無諗過兩樣野加埋一齊咁夾.五目鹿尾草食剩指數:0/100鹿尾草配上水煮大豆、豆腐皮、蒟蒻用高湯、醬油、味醂等煮成食落甜甜地口感好豐富會食唔停既前菜.花椰菜酢物食剩指數:0/100有粟米同花椰菜味道酸酸地幾開胃用作配酒菜都可以.北海道 燒薯仔食剩指數:0/100燒薯仔口感外脆內軟比一般既舊仔香甜好多.福岡 志賀島 砂拔蠑螺食剩指數:10/100螺肉肉質厚實煙韌有咬口食得出好新鮮日本酒味都幾濃郁.味噌鯖魚食剩指數:0/100鯖魚被味噌包住非常入味.日本燒池魚食剩指數:0/100池魚唔算多骨既魚咸味適中記得個皮都幾好食.博多風豬胖腩肉拌醋椰菜食剩指數:0/100豬腩肉燒得剛好唔洗太多調味已經好食拌醋椰菜上一次覺得好食係日本旅行時食既餐廳清爽到不得了.燒飯團(山葵味噌 / 滑金菇)食剩指數:0/100燒飯團叫左兩款口味滑金菇係傳統日式處理甜甜地加爽
[尖沙咀]博多爐端燒
紅豆好軟腍
無諗過兩樣野加埋一齊咁夾
五目鹿尾草
食剩指數:0/100
鹿尾草配上水煮大豆、豆腐皮、蒟蒻
用高湯、醬油、味醂等煮成
食落甜甜地
唔洗太多調味已經好食
拌醋椰菜上一次覺得好食
係日本旅行時食既餐廳
清爽到不得了
燒飯團(山葵味噌 / 滑金菇)
燒飯團叫左兩款口味
抹茶布甸質感好滑
味道幾清新唔會太甜
配紅豆蓉同糖漬栗子好夾
2021-03-05 64 浏览
成條街都係食韓燒 有一間就好似居酒屋既餐廳入面原來係食爐端燒,海鮮每日早上由日本空運到港🇯🇵夜晚就由大廚決定當日既菜式 每日都有新菜式,好有驚喜!📌Appetiser 每日都有十幾款 而師傅會不定期更新,每款都係$38-58不等 價格相宜 仲要每款都好吸引😋博多築前煮 ($48)茄子揚煮 ($48)南瓜紅豆煮 ($38)花椰菜酢物 ($48)博多海帶麵條 ($38)長芋吞拿魚沙律 ($48)海帶麵條/ 茄子 / 花椰菜 都係採用酸醋作為醬汁,好開胃🤩 日本南瓜鮮甜 配埋南瓜都好match 😜📌北九州燒蠔 ($70)Seasonal 既生蠔 🦪 燒蠔都依然好juicy & 爽口一啲都吾腥 十分新鮮🥰📌燒白露荀 /燒白粟米 / 燒蕃薯 ($144)露荀新鮮爽口 ,燒白粟米🌽都十分鮮甜,燒蕃薯最有驚喜 牛油香甜 外皮脆口 好juicy好好食😍😍😍📌燒琵琶蝦 ($228)琵琶蝦當造月份係11-12月同3-4 月,咁岩有得食就緊係試下😜生熟程度師傅燒得剛剛好 好爽口 肉質一啲都吾會梅😍📌燒日本和牛牛舌 ($198)厚切牛舌油脂越多 越柔軟😍 口感有嚼勁但又吾會咬吾透 牛味香濃 好味👍🏻📌滑金

成條街都係食韓燒 有一間就好似居酒屋既餐廳
📌Appetiser
博多築前煮 ($48)
茄子揚煮 ($48)
南瓜紅豆煮 ($38)
花椰菜酢物 ($48)
博多海帶麵條 ($38)
長芋吞拿魚沙律 ($48)

📌北九州燒蠔 ($70)
一啲都吾腥 十分新鮮🥰

📌燒白露荀 /燒白粟米 / 燒蕃薯 ($144)

📌燒琵琶蝦 ($228)

📌燒日本和牛牛舌 ($198)

📌滑金菇燒飯團 ($38)
飯團🍙燒到脆卜卜,食落好似飯焦咁!

📌天神布甸 ($48) 星野村布甸 ($48)
一款係焦糖布甸,另一款係焙茶味布甸,焦糖蛋味香濃,十分嫩滑 ! 焙茶味有淡淡茶香 入口即溶咁😜 我哋都喜歡焦糖多d!🤪
2021-03-03 108 浏览
好朋友升職梗要慶祝食好啲啦,今次揀咗呢間爐端燒餐廳正宗日本師傅主理,即使係服務人員都講得一口流利日本語,令你好似置身於日本🇯🇵餐廳今次安排嘅座位非常之好,面前就可以見到師傅嘅燒烤功架👍🏻呢間爐端燒餐廳竟然有萬菜食,呢類型嘅款式係好少地方先有得食,咁就可以知道餐廳有幾咁正宗!我同朋友揀咗幾款本日之萬菜:博多築前煮、和牛肉牛蒡、雞胸軟骨南蠻漬、金平根菜、花椰菜酢物、茨城蕃茄同博多海帶蒟蒻條。絕對無誇張,我食每一款萬菜都讚嘆不已!尤其係個雞軟骨(爽脆口感配襯洋蔥🧅出奇地好味)、和牛肉牛蒡(牛肉味超濃郁同嫩滑),仲有不得不提個蕃茄,呢個茨城蕃茄只有3-4月先有得食,我冇諗過係蕃茄可以咁鮮甜美味❤️燒白粟米🌽:粟米鮮甜配上外層嘅牛油,令我重新愛上食粟米呢🙈雞肝炙:我想像唔到呢份雞肝會咁好味,外層燒得好香同紮實。但入面竟然係粉嫩粉嫩,點上師傅秘製嘅醬料,真係好味到出唔到聲極上和牛牛舌:呢份牛舌絕對稱得上極品,完全成為左我食牛舌top no. 1嘅餐廳,牛舌彈牙,每咬一啖就好似喺舌尖上跳舞一樣☺️!燒牡蠣🦪:生蠔好新鮮,輕輕燒過就已經好好味醬汁燒飯團,瑪格麗塔燒飯團🍙:原來新鮮嘅燒飯團係咁好味,完全刷新
好朋友升職梗要慶祝食好啲啦,今次揀咗呢間爐端燒餐廳

我同朋友揀咗幾款本日之萬菜:
本日之萬菜

燒白粟米🌽:粟米鮮甜配上外層嘅牛油,令我重新愛上食粟米呢🙈
燒白粟米

雞肝炙

極上和牛牛舌

燒牡蠣🦪:生蠔好新鮮,輕輕燒過就已經好好味
燒牡蠣

醬汁燒飯團,瑪格麗塔燒飯團🍙:原來新鮮嘅燒飯團係咁好味,完全刷新左我對飯團嘅認知,飯團帶有小小嘅飯焦,而且好足料,大讚!
醬汁燒飯團,瑪格麗塔燒飯團

甜品方面叫咗星野村布甸同紅豆年糕湯,布甸奶味香濃,甜而不膩;紅豆年糕湯非常足料,經燒烤嘅年糕放入紅豆湯,味道竟然係如此咁夾,呢度嘅甜品又帶我進入一個新境界🥰
星野村布甸
紅豆年糕湯

呢間餐廳絕對值滿分💯,推薦比大家一試🤩
2021-03-03
  • 雞肝炙
  • 本日之萬菜
  • 極上和牛牛舌
  • 醬汁燒飯團
  • 瑪格麗塔燒飯團
  • 紅豆年糕湯
2021-03-03 61 浏览
今日黎左呢間餐廳主打日本菜爐端燒,廚司是一位日籍男仕,店員親切有禮,鋪坐下便提供了一壺綠茶,而餐枱之間距離感充足。由於是中午時段,有lunch set 可供選擇:我跟友人分別點了厚肉日本獅魚同黑毛豬肋骨,午餐均配有2個萬菜、白飯跟熱湯。日本萬菜,店員介紹說是師傅按食材新鮮而制作,故每天都會不一樣,用上日本味醂和醬油煮,賣相美觀而且味道很好👍,充滿鮮甜味道喔!我分別點了:#和牛牛蒡 配上入味的牛蒡,和牛肉質細嫩入口即化感。#鴨肉燒有檸檬酸加上醬油香味,開胃前菜。#官崎波菜興茸御浸在菜上加了木魚碎、芝麻,波菜幼嫩,都很不錯👍,#鯖魚味噌作為前菜很開胃,味道很夾。 #黑毛豬肋骨燒烤得微微香脆,肉質嫩滑帶甜,唔錯。 #厚肉日本獅魚一夜干經過風乾,燒到皮脆脆的,加檸檬汁提鮮後,變得更甘香帶微鹹鮮甜,因燒得不過火,故不會感到熱氣😘好惹味。整體食材用料新鮮,水準十分高。

由於是中午時段,有lunch set 可供選擇:

我分別點了:
#和牛牛蒡
配上入味的牛蒡,和牛肉質細嫩入口即化感。
#鴨肉燒
有檸檬酸加上醬油香味,開胃前菜。
#官崎波菜興茸御浸
在菜上加了木魚碎、芝麻,波菜幼嫩,都很不錯👍,
#鯖魚味噌
作為前菜很開胃,味道很夾。

#黑毛豬肋骨
燒烤得微微香脆,肉質嫩滑帶甜,唔錯。

#厚肉日本獅魚

整體食材用料新鮮,水準十分高。
2021-02-28
2021-02-26 1296 浏览
好耐無食爐端燒啦,今日心血來潮好想食,隨便上網搵咗間喺尖沙咀嘅爐端燒。 餐廳唔算好大,有吧檯同埋塌塌米,感覺好日式,我哋當然揀咗坐吧檯,可以同時欣賞師傅製作過程。 我哋揀咗2個lunch set,每個lunch set🍱包咗小食兩種、白飯🍚、湯🥣同主食。 呢度嘅小食同平時出面食嘅小食好唔同,全部都係御番菜,即係日本嘅家常小菜,平時去日本食魚生就食得多,家常小菜真係未試過,估唔到呢度有得試,感覺好特別。 炸魚南蠻漬有洋蔥🧄、葱,食落酸酸哋,感覺好開胃。 和牛舌生薑煮食落微辣,感覺醒神開胃。 鴨肉燒係凍食,有檸檬酸🍋同埋醬油香味。 築前煮有牛蒡、冬菇、蓮藕、芋頭同埋豬肉,味道都幾好。 博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋:雞頸肉平時絕對唔會食,不過見餐牌個名好似好吸引就試咗,果然無令我失望,雞頸肉燒得好香,食落好爽口,點蛋黃柚子醋酸酸哋,味道出奇地咁夾,送飯一流。 西班牙黑毛豬柳🐖好香,微焦口感食落微微香脆,肉質嫩滑,加少少檸檬汁都唔錯。 甜品星野村烘焙茶布甸有淡淡茶香味,布甸好滑,加少少紅豆蓉一齊食,個味道都幾夾。 天神布甸其實即係焦糖布甸🍮,店員話可以加啲海鹽或者檸檬汁嚟食,味道別有一番風味,不過

炸魚南蠻漬有洋蔥🧄、葱,食落酸酸哋,感覺好開胃。

和牛舌生薑煮食落微辣,感覺醒神開胃。

鴨肉燒係凍食,有檸檬酸🍋同埋醬油香味。

築前煮有牛蒡、冬菇、蓮藕、芋頭同埋豬肉,味道都幾好。

天神布甸其實即係焦糖布甸🍮,店員話可以加啲海鹽或者檸檬汁嚟食,味道別有一番風味,不過又甜又鹹未必個個啱食😆

食飽飲番杯綠茶🍵消下滯先...綠茶味濃,而且可以無限添飲。
2021-02-03
午餐
朋友生日,所以我哋專登搵有乜餐廳好食。大家都鍾意食日本嘢🇯🇵,但我最近要盡量戒唔好食咁多魚生,所以爐端燒會係一個唔錯嘅選擇!最終,我哋揀選咗位於佐敦同尖沙咀交界嘅「博多·爐端燒」。一入座,我哋已經覺得餐廳環境氣氛非常唔錯,令人有置身喺日本嘅感覺😍。呢度座位唔多,大致上分為門口嘅吧枱區,以及內裡有三張枱。個人認為如果滿場的話,吧枱位就可能會有少少迫,但就可以睇住師傅喺你面前燒。餐廳閒日有做午市套餐,不過嚟慶祝生日我哋就預咗食好啲😋。店員就提議我哋食冬季限定嘅兩位用博多推介套餐($926)。如果齋睇餐牌,會覺得好似唔係好多嘢食,但其實只係因為佢無逐樣食品列哂出嚟!套餐包四款御番菜,即係指日式時令家常小菜,細細碟作為前菜小食,看似簡單,但食起上嚟味道唔馬虎🤪。博多築前煮,佢係幾款小食中唯一熱的。築前煮用上多種配料,例如牛蒡、冬菇、芋頭同蓮藕等,當中亦加入咗少少肉。食落似汁煮嘅菜式,味道唔錯。茄子揚煮,茄子冰凍,食落幾爽口,唔係炆完好淋身嗰種,面頭仲落咗啲木魚碎。春菊御浸,望落有啲似涼拌菠菜,但呢度所用嘅菜係「春菊」,好似即係茼萵,菜苗幼嫩無渣。博多風味海帶蒟蒻條,店員提醒撈匀掛汁先食,因為蒟
餐廳閒日有做午市套餐,不過嚟慶祝生日我哋就預咗食好啲😋。店員就提議我哋食冬季限定兩位用博多推介套餐($926)。如果齋睇餐牌,會覺得好似唔係好多嘢食,但其實只係因為佢無逐樣食品列哂出嚟!
御番菜
博多築前煮
茄子揚煮
春菊御浸
博多風味海帶蒟蒻條
博多風味海帶蒟蒻條,店員提醒撈匀掛汁先食,因為蒟蒻條本身無味。開初我以為係原條海帶,但原來係用海帶整成蒟蒻條,幾有心思。
唐泊燒恵比須蠔
唐泊燒恵比須蠔,🦪福岡蠔大小適中,蠔應該經輕燒過,蠔殼微暖。蠔身肥美,而且帶海水味。
志賀島砂拔蠑螺
志賀島砂拔蠑螺,🐚汁煮蠑螺熱辣辣,好大隻,用竹籤拮嚟食,肉質唔韌,但其實肉嘅部份唔多。
博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋
博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋,🐔雞頸肉份量幾多,賣相同普通雞柳肉無異,但食落肉質比較爽,有啲似雞腎,邊皮微脆。另外,蛋黃柚子醋亦係呢道菜嘅重點,因為酸味嘅柚子醋能刺激味蕾,但又不失清新嘅感覺。
博多鰯魚明太子
博多鰯魚明太子,🐟鰯魚即係沙甸魚,幼幼嘅魚身入面竟然釀咗大量明太子,明太子偏辣,令到燒沙甸魚變得不平凡。沙甸魚燒得夠脆,所以連骨都可以食埋。
白露筍
野菜方面,餐廳選用上盛食材,第一款係白露筍,白露筍比較難種,所以價錢一般都較高。白露筍味道清淡,所以配以明太子醬食好夾。
野菜
日本甜蕃薯以及白粟米,兩款本身都好甜。🌽粟米燒完都仲能鎖住水份。🍠甜蕃薯果然甜,點少少鹽食又唔錯啵。
博多飛魚湯燒飯團茶漬
博多飛魚湯燒飯團茶漬🍙,上面食咗唔少嘢,但點都要食啲澱粉質先會有飽肚感。佢其實係茶漬飯,不過特別在飯底係燒飯團。飯團微微燒香,再配合埋紫菜絲、蔥、紫蘇葉、生明太子同芥辣等,味道好豐富,倒埋熱湯食就更加暖胃。
天神布甸
天神布甸,🍮布甸個樣同最經典嗰種無異。黃色嘅雞蛋布甸上淋上焦糖汁,但留意番個汁係焦香多過甜,吱少少檸檬汁食,味道更特別。
星野川布甸
星野川布甸,布甸口感又滑又綿,🍵星野川綠茶味道清香唔苦澀。布甸本身唔太甜,反而紅荳蓉就甜,所以係幾好嘅配搭。
飲品方面,我哋分別要咗凍焙茶同凍綠茶,茶可揀凍熱,就算要凍,味道都唔會變淡。
總括嚟講,小店用心經營,佢絕對係一間重視食物質素嘅爐端燒餐廳👨🏻‍🍳👍。日本師傳全程親力親為,對出品要求非常嚴格;而經理服務亦好好,呢餐生日飯我哋都好滿意!餐廳現時無得做晚市確係可惜,因為佢好適合放工小酎一杯,食串串燒放鬆下。呢度定價唔平,不過套餐多嘢食,亦可以單點。遲啲我一定會再嚟幫襯🤤!
2021-01-27
博多築前煮
春菊御浸
博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋
博多飛魚湯燒飯團茶漬
天神布甸
燒雞、燒魚、燒生蠔,正宗爐端燒味道。值得一試。80/100疫情正盛,街上一片荒涼冷清。工作後想放鬆一下,於是便去尖沙咀散心看看有甚麼吃的。偶然看見這店,門外的餐牌看似選擇不太多,不像一般居酒屋,定價亦屬中上。考慮良久後決定一試。爐端燒主要是燒海鮮,這裏亦是主打燒海鮮。原來除了午市和單點的餐牌之外,牆上還有很多廚師推介,有很多燒魚和燒蠔,亦有燒明太子和其他正宗日式醋物和漬物。店內只有我一名客人。我點了燒博多(?)雞連玉子醬定食,日籍廚師便開爐烹調。不一會我的定食便到來。正宗爐端燒是師傅拿船撐把食物遞給客人,我覺得不必了。定食除了湯和前菜之外亦可以從餐牌上點兩款,我點了一款漬魚和漬矮瓜,可能有人會覺得太酸,但這兩款味道都相當正宗。之後便開黐吃雞肉。高熱的爐把肉汁和鮮味都鎖住,肉質結實但仍算嫩滑。印象中有小許酸汁和蔥花提味,與玉子汁同吃令人食慾大增。日本珍珠米飯同樣出色。香噴噴,令人覺得很溫暖,與雞肉一同吃實在美味。最後我不顧禮儀,把蛋汁混入米飯,一粒米飯也沒剩下來。吃得性起,點了一枝燒酌混熱水喝,便和店員談起來。之後點了燒明太子和數隻燒蠔。蠔即開即燒的,比廣島蠔大一點,仍很有鮮味。整體來說
燒雞、燒魚、燒生蠔,
正宗爐端燒味道。
值得一試。
80/100

疫情正盛,街上一片荒涼冷清。

整體來說是一頓很令人滿意的用餐體驗,令我回復元氣和心情, 值得一試。

2020-12-27
2021-01-27 88 浏览
今日係尖沙咀見完客,約左朋友去間新開既爐端燒坐下chill下食下野,估唔到都有驚喜😆——————一入坐廚師就將4小碟既前菜送上,雞胸軟骨食落好脆,同蒟蒻粉一樣都係小小酸酸地非常開胃😆而茄子同關東煮味道清清淡淡,作為開場小碟都幾唔錯😼燒一夜干唔係到到都有得食,因為需要廚師落足心機,係前一晚已經要揀好新鮮既魚做準備。師傅處理得啱啱好,梭子魚係一夜干後味道變得更加濃郁,食落有好清香嘅鹹魚味,同明太子沙甸魚一樣,一啲腥味都唔會有,好值得試🤤燒蠑螺好大粒!落左日本清酒入去一齊燒,令到鮮味更加突出,蠑螺肉亦好有咬口!🤭燒日本大涌口感好特別,外皮燒,超香,但咬落去好似有一擔龍龍嘅忌廉咁,大蔥肉係個口到爆出黎。燒白蘆筍配埋日式明太子沙律醬一齊食亦好夾!😉而燒日本粟米同香港食到既比特別甜!豬肉腸比香港食到嘅腸仔都要出式好多,肉味好出,調味料嘅份量啱啱好,而雞頸肉真係第一次見,口感好特別!食落口有好爽脆既感覺,配蛋黃同豉油一齊食簡直係一絕!😜燒飯團分別有芥辣以及辣麵豉味,芥辣味有少少芥辣八爪魚嘅感覺,但味道較為中和,如果喜歡重味少少嘅朋友食辣麵豉味就啱啱好啦😼最後用左兩款都好特別既日式甜品做結尾,奧八女星

——————

燒博多雲仙火腿
博多地雞雞頸肉

燒飯團

星野村布甸,燒年糕紅豆煮

最後用左兩款都好特別既日式甜品做結尾,奧八女星野村抹茶粉制成既綠茶布甸食落淡淡清香,中有甜甜既紅豆煮加上燒年糕,2隻一凍一熱,奇夾無比🤣
雞胸軟骨南蠻漬
博多地雞雞頸肉
燒飯團
星野村布甸,燒年糕紅豆煮
2021-01-23 73 浏览
網上介紹了新開這間博多爐端燒,專程放假去試一試。好想試吓他們日本博多出的生蠔及燒𧐢,可惜他們賣晒,只可以試其他的菜式。他們介紹了博多雞翼一夜干,話說是風乾15個小時才燒的,所以燒起上來皮十分脆。除咗皮脆及大隻之外,就不覺得十分特別。跟住試了博多風雞頸半蛋黃柚子醋,算是OK特別,都幾有風味,燒了的雞頸加上蛋黃柚子醋,酸味帶出味道來。再試了招牌的蠑螺,食到有酒味,沒有多大味道,而且食到一口沙。下次亦未必會再試。店員更介紹了油金魚魚鮫一夜干,又是皮脆脆的,肉質好新鮮,都OK!見到沙甸魚明太子好似幾特別,所以又即管試一試,送酒一流,咸咸哋。由於沒有多大的選擇,最後試了極上和牛牛舌。肉質好濕潤肥美,都好味。
博多手羽先一夜干

博多風雞頸拌蛋黃有子醋
油金魚魚鮫一夜干
博多沙甸魚明太子
2021-01-19 57 浏览
冇得去旅行,就同朋友去搵啲正既日本菜黎緬懷一下,我地呢日lunch去左食一間新開冇耐既爐端燒。入到去呢間餐廳,就好似去左日本既居酒屋咁,入面有吧枱,可以見到師傳烹煮食材。我地點左個博多推介套餐。呢個餐非常豐富,有四款前菜、生蠔、燒螺、燒物兩款、野菜三款、明太子飯團再加埋甜品。每樣野都好高質,可以品嘗到食物既原味,高度推薦啊!呢度啲野食全部都係新鮮即燒即製,食完一碟再到下一碟,超級正!食到最後,仲有綿滑既布甸做甜品!

我地點左個博多推介套餐。

食到最後,仲有綿滑既布甸做甜品
  • 天神布甸
  • 星野村布甸