2018-11-30 842 浏览
今日收咗工之後又去深水埗搵食,呢間四川辣妹子查實我想食好耐㗎啦,今日終於都有機會去試一試。我同朋友係大約夜晚七點鐘去到。結果係冇位等坐一陣,要等隔離鋪收檔先至可以喺開張枱仔用餐。好入坐。二話不說叫咗一整條魽魚嘅烤魚。原本我哋諗住叫大辣,點知店主嚟提醒我哋話,佢哋啲辣度話都係好用手既,叫我地唔好立亂試。OK,我哋就選咗中辣啦。唔夠一陣,條魚已經送到。等滾一滾之後,我就試一試味。嘩!果然好辣,但亦都鮮味無窮。過癮!除咗烤魚之外,嗰啲重點左黑木耳、牛丸同埋薯粉。薯粉重點推介,經過烤魚裏便嘅既汁,再加埋醋嚟食,人間美味。

2018-10-20 663 浏览
呢個烤魚份量足夠四個人食,但當晚想食呢個魚既意慾極高,兩個人都夠膽去食,本身極愛辣既我,滿懷期待去試。烤魚有其他配料,芽菜、蘿蔔、豆卜仲有薯粉。魚比較多骨食既時候要小心,仲有一啲花椒八角。其他配料放到最底加埋一直浸住,到食既時候真係好辣,怕辣就唔好食。涼拌前菜叫咗一個涼拌海蜇,都係辣既。有啲青瓜拌碟。海蜇本身係冇味,但加咗辣油同其他醬料撈埋一齊好正,海蜇好彈牙,拌碟既青瓜又好爽口,最後加埋芝麻超香。由於得兩個人食叫咗兩樣野,多啲人去比較好,叫既種類亦比較多。
2018-04-21 1330 浏览
諗食咩諗到頭都爆既時候,突然醒起上次路過膽粗粗同朋友試既一間辣雞煲,仲要四川口味事關我朋友係大陸揼骨梳乎既常客亦都成日食辣野,好啦,於是就貢獻左我既第一次。今次去到深水埗附近,無奶油5翻焯架?咁老闆一如既往咁好熱心介紹招牌四川雞煲主要乾身無太多既汁,有好多口味,數奇味最盞鬼,會有少少甜甜地,而且重點係咩? 辣度可以自己揀甚至5辣都得!其他麻辣/香辣就一定堅辣,食開辣既先好叫啊好地道架! 今次火鍋配料試左粉皮,好滑得黎又有煙煙韌韌,老闆話係綠豆粉整架!5同出邊架結果朋友既評價出其意料地高話好好食!我問: 俾你揀 _ 品 定呢度? -呢度咁 _ 尊 定呢度? -呢度然後我0左咀好啦,下次再黎!

今次去到深水埗附近,無奶油5翻焯架?
其他麻辣/香辣就一定堅辣,食開辣既先好叫啊
好地道架!

結果朋友既評價出其意料地高
話好好食!
我問: 俾你揀 _ 品 定呢度? -呢度
咁 _ 尊 定呢度? -呢度

然後我0左咀
好啦,下次再黎!

奇味雞煲
奇味雞煲
2018-01-09 1280 浏览
男朋友搬家, 搬完已經凌晨, 附近只有這家未關, 男朋友說一直都很想去, 不過自己一個又食唔到咁多, 所以今天幾個人就可以去試!因為有其他朋友, 食物冇影相叫o左個雞煲加o的配菜同生蠔啤酒, 點菜的時候待應有講他們的雞煲同出面的雞煲不同, 是乾身的, 食到最後先會加水煮成火鍋咁, 而且辣的程度比外面的辣, 所以要我們小心選擇。男朋友食得勁辣, 朋友ok, 我不太食得, 所以只係叫了小辣。等o左10-15分鐘左右, 個雞煲終於上, 迎面而來的是撲鼻的香! 我個人不太食辣, 聞到係好重的辣, 不過又唔係攻鼻的辣, 聞落真係好香香料, 我唔太食辣都勁想試~ 不過一試就中招, 少辣都好辣呀! 成個面都係紅色的油, 最後我只係食o左少少雞同菜, 就不停要飲水, 不過好犯賤的, 真係好香, 雖然好辣, 但食完又想再食~食完都已經2點幾, 仲有幾枱食客, 佢o地都開到幾夜下~

因為有其他朋友, 食物冇影相

食完都已經2點幾, 仲有幾枱食客, 佢o地都開到幾夜下~
2017-12-07
$160 (宵夜)
  • 雞煲
2018-01-02 852 浏览
諗住一家人去食烤魚,就去左呢間四川辣妹子試下,點了一條魔鬼烤魚 ,和一碟安格斯肥牛,2碟前菜,味道真係不知所謂,碟牛紙甘薄又冇牛味🤮條烤魚又係冇味又鞋🤮!非常失敗!個職員仲話D肉好滑,真係中晒伏!希望大家睇到呢個post真係唔好去食!

2018-01-02
2017-12-03 847 浏览
配料價錢可以平少少好d,例如芹菜都要28蚊,同金針菇都要28蚊,鮮羊肉片得了五至八舊都要58蚊,仲有得幾舊,仲要收加一。但是麻辣魚系幾好味又入味,不過希望配科平番少少好d
2017-12-03
2017-07-09 1759 浏览
第一次去,點了雞煲中辣因爲老闆提醒中大辣等於譚仔特辣,來到立刻聞到麻辣香撲鼻!辣度不錯!比起出邊其他餐廳更有風味。唯獨係花椒八角配料頗多,幾乎每一口都會咬到幸好我個人還可接受雞件比較細小,比較乾身,應該是經油炸過才上,這一點比外面的不同,朋友覺得一般,我覺得還可以。本身擔心加湯會是普通湯,因為他們的雞煲比港式的不一樣,比較乾沒有太多汁。所以怕轉為火鍋時,會變清湯。最欣賞的地方是他們會因應你所選的雞煲辣度而加辣湯,變成真正的麻辣火鍋!非常好吃!加了辣湯後比本身雞煲更辣,但我很喜歡配料沒有點太多,但非常推介先點蘿蔔放於雞煲一并上,非常入味!!粉皮也是必點配料之一!唯獨響鈴非常不推薦,應該放了一段長時間,不新鮮之餘,還有一股'噏'味但整體來說,非常推薦!加上開到凌晨三點半,下次宵夜絕對可以再來!
辣度不錯!比起出邊其他餐廳更有風味。
唯獨係花椒八角配料頗多,幾乎每一口都會咬到
幸好我個人還可接受

加了辣湯後比本身雞煲更辣,但我很喜歡

中辣麻辣雞煲
加了辣湯
炸響鈴
中辣麻辣雞煲
加了辣湯
2017-05-12 1079 浏览
不知不觉来到香港工作已经四年,期间多谢香港同事的照顾让我在本地开心工作和吃喝玩乐,同事们带我去了很多香港美食之地,今天难得所有同事都有空,我吹鸡来辣妹子吃饭,谁说香港人不吃辣,我所有香港同事都吃辣,所以一定要选一间正宗的啦,辣妹子是我在Facebook无意间发现的,刚好离家里和工作地点不远,好彩有早点定位,七点半之后已经爆满,好多朋友来捧场,老板忙到飞起,我们点了烤鱼鸡煲及各种小菜,群众们非常满意,吃饱喝足买单,下次继续
2017-05-12
  • 辣子鸡
  • 烤鱼
2017-05-04 906 浏览
深水埗小菜雞煲多的是,唯獨呢間我至愛,原因係佢嘅味道同埋煮法最啱我口味。招牌之一係四川麻辣雞煲,喺第二間店舖我通常會點中辣,但唯獨呢間我會叫小辣,因為佢嘅辣真係非同小可!半隻雞148蚊煮法係乾身咁炒啲雞,呢個亦都係我喜歡佢嘅主要原因;呢個雞煲有一個特色,就係可以加其他配菜喺個雞煲入面,我呢次就係加肥腸味道方面我覺得佢係正宗嘅四川風味,辣同濃嘅口味再加上麻痺嘅感覺,我覺得唔係每一間都有咁樣嘅出品;乾炒嘅煮法比濕身食來比較爽,唔會林bet bet…… 加上其他配料:包括冬菇、木耳 、大量香料、蔥、辣椒……加加埋埋,口味相當豐富其實呢間咗雞煲之外,佢嘅魚煲亦都相當出色,不過我通常都係同老婆去食,胃口有限,下次如果有機會同埋其他朋友一定會試下佢呢味招牌菜!

半隻雞148蚊

2017-05-03
2017-03-01 908 浏览
又食烤魚~老闆招待熱心,怕我唔食辣 會食唔到"風味",微辣後,另上大辣醬俾我朋友魚煮得魚口,味又剛好唔過份濃牛黃喉,好爽好厚,質感好,但無乜味魔芋,水晶粉都係咁啦黑栢葉有黑"鞋口"但好似咁又即係唔會漂得太多,還好最失望係響鈴,包裝貨色
又食烤魚~
魚煮得魚口,味又剛好唔過份濃
牛黃喉,好爽好厚,質感好,但無乜味
魔芋,水晶粉都係咁啦
黑栢葉有黑"鞋口"但好似咁又即係唔會漂得太多,還好
最失望係響鈴,包裝貨色
微辣烤鯇魚
2016-10-13 1562 浏览
今晚我們去咗深水埗荔枝角道嘅「四川辣妹子」食晚飯!我們叫咗麻辣豬耳嘅豬耳好爽口脆身,麻辣嘅醬汁令到味道更加惹味!涼伴海蜇嘅海蜇好爽滑彈牙!烤魔鬼魚翼都幾大條,肉質好結實彈牙,雖然我們唔係要麻辣湯底,而係揀咗酸菜湯底,酸酸嘅味道相當醒胃,我另外再叫咗紅薯粉,之後加落去湯底入面,吸收晒湯汁嘅味道,麵質相當煙韌彈牙!奇味鷄煲嘅鷄肉肉質好軟滑,份量相當多,秘製嘅醬汁味道好惹味濃郁!特級安格斯肥牛嘅色澤好紅潤,肉質非常嫩滑,肉味亦好香濃!
今晚我們去咗深水埗荔枝角道嘅「四川辣妹子」食晚飯!
涼伴海蜇嘅海蜇好爽滑彈牙!
烤魔鬼魚翼都幾大條,肉質好結實彈牙,
我另外再叫咗紅薯粉,之後加落去湯底入面,吸收晒湯汁嘅味道,
麵質相當煙韌彈牙!
奇味鷄煲嘅鷄肉肉質好軟滑,份量相當多,
麻辣豬耳
烤魔鬼魚翼
奇味鷄煲
特級安格斯肥牛
2016-10-02 1112 浏览
2016-09-29四川辣妹子******************呢晚嘅安排有啲奇怪,收工先去食甜品,然後睇 Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 睇完再去食飽肚嘅宵夜。十點半歸家路上仲有咩好食呢?愛辣嘅大胃聯盟今次就揀咗“四川辣妹子”******************去到嘅時候,見到好多人都食緊鷄煲丫烤魚之類,但盟主就叫咗酸辣粉、鷄絲涼麵、涼拌魚皮、香煎餃子同蒜泥白肉,仲加咗一罐肥仔水。******************先嚟個涼拌魚皮,佢屬於超薄,只係其中一兩片唔知點解有啲韌,其他都係爽口。唔食得辣嘅朋友仔記得叫佢唔好咁辣,因為如果冇講明,佢算係偏辣的。******************再嚟酸辣粉,薯粉煮得剛剛好,個湯底同平時車仔麵檔、傷心嗰啲有唔同,佢帶多咗一種香味。至於鷄絲涼麵,啲麵好滑好爽,老細見我地未撈均就食,仲好細心咁提我地要撈均先。******************煎餃好脆,脆到似炸多過似煎。唯一可惜就係蒜泥白肉。佢地用肉卷住青瓜,中和油膩之餘又增強口感,但當晚可能重手咗,一食落去,條脷痺咗,鹹辣集於一身,感覺係
2016-09-29
四川辣妹子
******************
煎餃好脆,脆到似炸多過似煎。唯一可惜就係蒜泥白肉。佢地用肉卷住青瓜,中和油膩之餘又增強口感,但當晚可能重手咗,一食落去,條脷痺咗,鹹辣集於一身,感覺係刺激嘅,但之後after taste就好似淨番鹹味。
******************
食得味濃嘅朋友可以一試,大胃聯盟亦會將佢列入深宵食堂選擇之一。
******************
消費:$204 (免加一)
優惠: /
******************
*本人是次用餐以現金付款,並無收取任何利益。
2016-09-04 937 浏览
因為上星期有朋友食過介紹給我們!諗住剛好有朋友生日就book位食飯,打電話去訂位時係訂10位,因為我們當時真的有十位,點知當日因為有朋友收不到工,我們變了7位,好戲就來了.......首先我們第一位朋友早了到達已經不斷問你們究竟幾多位,朋友當時就話唔知道,已經嚟緊,到最後我們只有7位,其實都無辦法,臨時收不到工來不到,我們唔齊人我地都唔想。食食下飯那個男的又串我們"咦?!乜你們不是十位咩?"我們答佢有人收不到工來不到。佢態度惡劣話"哦!乜原來係咁架"然後到我們切蛋糕諗住叫佢可唔可以收起啲嘢先,佢就話"其實你地唔係咁多人不如轉張細枱切啦!"咁我地轉過去,諗住快快切埋蛋糕埋單走。叫侍應姐姐可唔可以俾啲碟我地分蛋糕,佢又話"咩事呀!"然後俾兩隻沾上有辣椒油嘅碟我地!朋友真的忍唔住同佢講,那個男的竟然話"換過隻俾佢囉!唔好意思喎!"講真你怎會俾隻污衊嘅碟俾我地食蛋糕呀!太過分!以後都唔會幫襯!
以後都唔會幫襯!
2015-09-24 1314 浏览
充滿住少炒茶餐廳雲吞麵既佐敦街道上突然有間裝修陳設幾優雅既咖啡店, 於是食完羊肉米線既我被吸引入左去坐低, 入面係長方形設計分兩邊 一邊係長枱俾客人坐, , 另一邊由頭至尾就係牆上壁板既餐牌,水吧, 亦都係玻璃陳設住各式CAKE , 收銀, 同咪有一個專沖咖啡既地方. 所以喺客人優閒飲咖啡或食野既時候, 會見到有人好認真甘沖咖啡. 對於對咖啡完全唔識既人黎講, 係幾特別既經過店員講解後, 我大慨知道原來咖啡係果實, 處理方法主要分為日晒同水洪, 而當處理後經過專業監控, 評分有80 分以上就叫SPECIALCOFFEE, 而以我所知呢間COFFEE 店主要都係用80 分以上既咖啡豆, 處理過後, 因炒得深淺會有吾同濃度既酸, 甜同苦度。 因為STAFF既介紹, 我就點左酸度比較高既中美洲PANAMA DON JULIAN 村莊既手沖COFFEE, 佢係日晒COFFEE, 而且得意既係, 手沖前STAFF會俾你聞一聞會咖啡粉, 充滿住果香同榴連味, 味道係就晒出黎發酵既味而成, 沖後會分兩個器具, 一個倒出黎飲, 因為甘樣就可以分幾段試到佢吾同溫度既吾同味, 高温時, 會帶點甜, 少酸同

因為STAFF既介紹, 我就點左酸度比較高既中美洲PANAMA DON JULIAN 村莊既手沖COFFEE, 佢係日晒COFFEE, 而且得意既係, 手沖前STAFF會俾你聞一聞會咖啡粉, 充滿住果香同榴連味, 味道係就晒出黎發酵既味而成, 沖後會分兩個器具, 一個倒出黎飲, 因為甘樣就可以分幾段試到佢吾同溫度既吾同味, 高温時, 會帶點甜, 少酸同一D番石榴既味道, 而暖飲時, 會有一D 熱帶水果既酸味同一D熱情果既香味, 對我黎講真係一次好特別既咖啡體驗
接下來我就試左佢地HOUSE BLEND既咖啡粉, 係咖啡店自已用吾同種類既咖啡溝出黎, 詳情如下圖
大致上係第一樣比較酸同果香多D, 但TASTE落比較薄身, 所以用下面兩種咖啡頭中和佢既味道同個DENSITY, 酸苦甜度比較中和既咖啡粉最啱沖CAPAICCO, 所以就叫左一個ESPESSO 同CAPAPICCO,
齋飲係比較甘, 甘得黎有少少甜喺後面突顯出黎, 加左奶後甘味淡左好多, 而且奶十分滑, 由於夠甜所以加左奶後, 亦都會比較易入口

咖啡同紅酒一樣都係一門藝術同學問, 吾同地方, 處理方法, 炒方法都會有吾同既味道, 而家手工精品咖啡已經越黎越興, 睇黎我都要學多D品嘗多D, 而吾係淨係喺茶餐廳叫凍啡甘。希望遲下再去飲精品咖啡時, 可以以討論既方式同職員傾計>!
2015-09-24
2015-08-06 926 浏览
這家店我新搬來的時候,剛新開,已經食了兩年了。每次都點的就是四川令我一再回味的烤魚!真正令我回想起四川地道的味道!在成都,食烤魚,最常食的,必然是草魚(香港叫鯮魚)。所以要測試味道是否夠川,一定要點草魚!草魚是真正先烤得微焦,再放入香辣湯底上煮!外皮沾上湯汁來食,就像響鈴的口感,但又有燒烤的味道!正!魚肉嫩滑鮮美,湯底辣得我汗流浹背,鼻水長流!冷風從外襲來,呷一口冰涼啤酒,冰與火的感覺,就是四川美食才能帶給你。烤魚吃完,在四川我們習慣再點素菜,其實,這才是吃烤魚的重點,最好吃的蓮藕出場!!放進湯上,煮一下,不用太久,就是要它夠爽口!!一般香港的烤魚店都不提供蓮藕的素菜,唯獨這裡!!!雖然,蓮藕有點老了一點,不夠在成都是吃的新鮮爽口,但,這確實是老成都的味道,習慣!為什麼這小店可以每晚門庭若市?還有不少愛辣的陸客懂得來這裡回味一番?秘密就是----老闆娘可是真正的四川辣妹子!!大家的烤魚,就是她烤出來的!!!而且外面服務親切友善的帥哥,就是她的港人老公!!兩口子經營的一家小店,值得推介!他們還有烤魔鬼魚,下次來一定要嘗嘗!
這家店我新搬來的時候,剛新開,已經食了兩年了。

他們還有烤魔鬼魚,下次來一定要嘗嘗!
2015-04-15
  • 香辣烤鯮魚