2016-07-25 658 浏览
之前曾為了海膽沾麵而來卻緣慳一面,這次再來終於給我吃到海膽沾麵了!!!!!不得不用文字記錄下我的感動!店面小小的富士山55,還沒到7時已有人在店外排隊了,明顯比以前更受歡迎。大愛這日味濃厚的巨形燈籠,很有日本小店感覺呀!牆上貼有我最愛的海膽沾麵…的海報,太吸引了!下單可以在點菜紙上自行剔選麵的款式、軟硬度、配菜,小吃和飲品也可以一起追加。波子汽水 $18涼入心的波子汽水,每次來都必定要喝一枝!雞軟骨棒 $31/2枝燒汁沙律醬口味的雞軟骨棒,入口啖啖肉的同時也能咬到微量的細碎軟骨,豐富了口感之餘又不會咬不動,肉與軟骨的比例恰到好處,讚!等待期間先來學習一下如何吃沾麵吧~沾麵是以麵沾上濃湯的進食方法,吃的時候將一口麵放進湯中再一口吃掉就對啦!要是濃湯冷掉還可以直接用桌上的電爐加熱,但請小心注意安全。覺得湯太咸太濃的話也可以請店員加上鰹魚清湯呢!海膽沾麵 $188學習完畢的同時我的海膽沾麵也上桌了!沾麵是與濃湯分開盛載的,彈牙的輕麵上是滿滿幾乎半板分量的海膽,再加上魚子、黑木耳、紫菜、糖心蛋等配菜,鋪得整碗麵滿滿的。海膽色澤金黃,味道鮮甜沒有腥味,只有食材新鮮才能有此質素。濃湯上桌時仍然冒煙
不得不用文字記錄下我的感動!
波子汽水 $18
涼入心的波子汽水,每次來都必定要喝一枝!
雞軟骨棒
雞軟骨棒 $31/2枝
等待期間先來學習一下如何吃沾麵吧~
海膽沾麵 $188
學習完畢的同時我的海膽沾麵也上桌了!
海膽沾麵
濃湯上桌時仍然冒煙,熱度十足所以不用中途加熱了。湯裡有紫菜…還有海膽!怪不得味道如此濃厚,這濃度完全是將海膽化成了液體吧?
海膽沾麵(芝士飯)
吃完沾麵後還剩不少濃湯,但又這湯濃得不能直接喝掉,不想浪費的話可以請店員幫忙「加料」做成芝士飯,又變成另一種風味~!
店員會按湯的多寡依比例加入適量的飯和芝士,吃的時候將之拌勻便變成牽絲的芝士飯啦。芝士與海膽濃湯的組合竟外地和諧,芝士飯的口感黏糯濕潤,實在令人忍不住一口接一口吃乾淨。

終於有機會吃到一直念著的海膽沾麵了,雖然不便宜但身心都極之滿足,芝士飯絕對是必吃!期待下次再來挑戰北海道松葉蟹沾麵XD
2016-07-19
  • 芝士飯
  • 海膽沾麵
  • 雞軟骨棒
2016-07-23 957 浏览
沾麵一向係我食日本麵既首選。自己無沾不歡,喜歡將麵放入濃湯再食既感覺。周不時出沒銅鑼灣既我,偶爾都會行經伊榮街,總會留意呢間餐廳門外既poster,睇下呢期有咩推。今次就正正比呢張poster吸引住 - 一堆海膽放在沾麵上。既愛海膽又愛沾麵既我,當然盡快搵時間去試下!晚上七點嚟到,已經開始要等位,雖然鋪頭細細,但咁先有日本麵店既味道。熟悉既樽,叫枝波子汽水$18先。今日指定動作係食海膽沾麵,已經完全唔駛諗。海膽沾麵 $188海膽沾麵雖然價錢唔平,但海膽既份量真係值回票價。平時食到既海膽麵,海膽丼,海膽既份量真係少得可憐,而眼前海膽沾麵既海膽係令人驚喜既份量。打個譬如,就係A cup女友和C cup女友的分別,我相信明眼人一睇已經分到。由於避免海膽被沾麵既湯沖淡或沖散,我就先處理沾麵部分,食既時候再夾起海膽一齊食。沾麵既湯夠濃(連湯本身都放左少少海膽),味道突出,配番清甜而入口即溶既海膽,剛柔並重,感覺就好似楊過配小龍女,金庸粉應該會明。最後食晒海膽沾麵,我選擇左加埋日式芝士雜坎$20。如果話海膽同沾麵係楊過同小龍女,咁日式芝士雜坎一定係雕兄,加埋神雕,《神雕俠侶》先可以成事。呢個飯用左

既愛海膽又愛沾麵既我,當然盡快搵時間去試下!
波子汽水
熟悉既樽,叫枝波子汽水$18先。
今日指定動作係食海膽沾麵,已經完全唔駛諗。
海膽沾麵 $188
日式芝士雜坎
最後食晒海膽沾麵,我選擇左加埋日式芝士雜坎$20。如果話海膽同沾麵係楊過同小龍女,咁日式芝士雜坎一定係雕兄,加埋神雕,《神雕俠侶》先可以成事。呢個飯用左海膽沾麵既湯去煮,芝士感覺突出,又有拉絲,而且芝士飯食落味道濃而不溜。

今次特登嚟食呢個海膽沾麵真係好有驚喜,令我渡過左一個《神雕俠侶》既晚上。我更期待下一次換poster既時候餐廳會再有新既沾麵推出。
2016-07-21
波子汽水
2016-07-22 342 浏览
放工跟同事到了富士山55排隊食沾麵,可能來得早,不算太多人,很快便可以坐下餐廳頗狹窄,不過香港大部份拉麵/沾麵店都是如此叫了一個北海道松葉蟹沾麵,要等15分鐘左右才有,因為是即叫即做,不是一早整定的上枱時不禁大叫了一聲,很豐富呀~~蟹肉頗香滑,而且尚算多肉重要的是麵底和湯底,麵底選了硬,但還是不夠硬,可以改良一下湯底則十分出色,蝦醬味相當香濃,輕輕點一下湯底,再把麵放入口中,便可嘗到它的真味麵條掛汁力尚算可以,如果硬一點掛汁力應該較強不過份量頗大,店員問我要不要加飯,我也不需要了

餐廳頗狹窄,不過香港大部份拉麵/沾麵店都是如此
上枱時不禁大叫了一聲,很豐富呀~~
蟹肉頗香滑,而且尚算多肉
重要的是麵底和湯底,麵底選了硬,但還是不夠硬,可以改良一下
麵條掛汁力尚算可以,如果硬一點掛汁力應該較強
不過份量頗大,店員問我要不要加飯,我也不需要了

2016-07-22 451 浏览
放工後專登來潮聖呢間來自名古屋既面店。7點鐘到,正直晚飯時間,門口已經出現人龍,果然係人熱食店排到甘上下,店員就會幫手落定order 先。menu:入到店內,鋪頭不大,坐滿食客,但感覺都唔會太迫。個個埋頭苦幹甘食。店員温馨提示枱隔離有掛勾掛袋,落左order 就等食店內温馨提示如何食沾面特濃豚骨沾面上枱時已經聞到好香既豚骨湯味。我就用1秒立即搞一搞個湯底試下咩味先。 湯底果然係特濃,湯底口感好厚,絕對唔稀,而且食到少少一粒粒既豚肉,食得出落骨料去煲呢個湯底。店員温馨提示係夾面沾湯食,而如果個湯凍左,可以放上爐上加熱,隨時隨地保持湯底香熱。面上既兩塊叉燒非常出色半肥瘦,叉燒有一定厚度,好有咬口。肥肉部份入口即熔,瘦肉部份好香炭燒味,估唔到塊叉燒都甘有驚喜,得2塊實在太少!半熟蛋暖暖地,蛋白彈牙,而蛋黃係糖心到流出黎,杰杰地又唔會太水,食到既絕對係日本風味, 唔似得其他偽日本食岩,隻蛋真係會令人好火大面條每條都好完整,無斷開變短面。 容易夾起去沾湯食。 面條係凍的,彈牙, 浸落熱辣辣既湯底, 即時變暖,熱度岩岩好可以大啖甘食。 特濃既湯底加埋彈牙面氣,好滿足!雞軟骨棒揀左芝士味。原來呢個雞
排到甘上下,店員就會幫手落定order 先。
menu:
店內温馨提示如何食沾面
特濃豚骨沾面
面上既兩塊叉燒非常出色
雞軟骨棒
揀左芝士味。原來呢個雞軟骨棒係外面豬肉,入面有好多剪碎既雞軟骨粒。而上面就鋪左層熱熔芝士同埋芝士粉。熱熔芝士仲有少少拉到絲。大啖肉之餘又好有口感
叫左無糖綠茶,原來係街貨

總括來講食物質數高,會再encore, 難怪開店甘耐都大排長龍
  • 特濃豚骨沾麵
  • 雞軟骨棒
2016-07-14 869 浏览
沾麵ROUND 2開始, 今次到"尖東富士山55"沾麵專門店, 既然打正旗號我就滿心期待.  這店是位於忌廉哥舊址隔幾個鋪位, 自忌廉哥搬遷後不知會否影響附近食店既生意呢? 今天是星期六中午, 不是上班日又未到繁忙午市, 所以食客都不多, 更不用等位.  店內座位有BAR位及一般位, 空間頗鬆動, 我們被偏到BAR位.  好像一般日式麵店自己tick紙仔, 揀湯底及配料....... 原來這裡還有湯拉麵, 撈麵及其他小食, 不是獨沽一味沾麵.每個位上都有一個電磁爐, 望望隔離位食客, 先知原來用來暖住啲湯這個配料像雪菜帶點辣及芝麻, 頗惹味, 但湯汁已夠味本人覺得不用加.每間沾麵店都有教客人沾麵食法, 這對香港人始終是陌生, 相對在日本我去過的那間是沒有教學的.主角未到, 先嚐煎餃子, 比一般食開既豐滿, 有點像白肉腸. 餡料豐富, 如可以再煎香點會更美味.櫻花蝦沾麵 ~ 主角上場, 超多櫻花蝦浮面好吸引, 鍋子就是配合電磁爐.  其他配料: 麵, 雞蛋, 义燒, 蔥, 荀就分開另一碗.  湯底不是我食開的又濃又杰既沾醬, 而是帶著椰菜及櫻花蝦既清甜味道, 所以不會膩, 喝也不會感到鹹
煎餃子(5隻)
櫻花蝦沾麵
櫻花蝦沾麵 ~ 主角上場, 超多櫻花蝦浮面好吸引, 鍋子就是配合電磁爐.  其他配料: 麵, 雞蛋, 义燒, 蔥, 荀就分開另一碗.  湯底不是我食開的又濃又杰既沾醬, 而是帶著椰菜及櫻花蝦既清甜味道, 所以不會膩, 喝也不會感到鹹. 但本人都是偏愛濃郁帶杰既海鮮湯底.  麵質要讚, 煙韌像手打烏冬.  义燒肥瘦適中, 但糖芯蛋不夠流心.   教學上會提議加飯及芝士進湯變芝士湯飯, 但本身麵既份量頗多, 我們已飽沒有試飯.

總括我都是喜愛長沙灣那店, 湯頭較濃郁吸引我.
2016-06-25
櫻花蝦沾麵
呢間店位於渣甸街再入入入, 平常人好少行經呢度, 如果唔係同事介紹呢間店, 我都唔知原來銅鑼灣都有呢d咁特色既拉麵店。餐牌唔算有好多款野食, 店內都見到都幾多人食呢度既沾麵。 櫻蝦沾麵 $98櫻蝦其實叫櫻花蝦, 佢個名係因為細細既海蝦皮擁有著紅紅粉粉既顏色, 看似櫻花咁沾麵湯底上面放滿左好多櫻花蝦, 份量真係好鬼多, 湯底飲落好香濃而且帶有好香既蝦味但唔會太咸, 成個感覺比較普通既沾麵湯多左份鮮味,沾麵麵質好彈牙, 沾埋個湯一齊食真係一流! 枱上其實有個爐如果覺得湯底唔夠熱可以放上去加熱, 但個人覺得食到最後都夠熱, 無需要用枱上嘅爐,可能而家夏天關係唔使用啦,但冬天應該要一邊用爐熱住黎食! 辛辣沾麵 $93沾麵湯比櫻蝦沾麵湯底更濃濃郁, 配埋麵一齊食真係辣得十分過癮, 不過因為湯底太辣了,再食原有既配料(叉燒肉) 只會食到肉質個口感, 食唔到原有個叉燒香味。黑松露帶子撈麵 $168呢個係店內最近推出既新食品, 黑松露份量一d都唔少, 上枱果時已經聞到陣陣既黑松露味, 用料真係絕不孤寒!除左有既黑松露之外, 仲放滿左好多魚子, 厚身既帶子同配有半隻半流既流心蛋, 成個賣相已經好靚!帶子
餐牌唔算有好多款野食, 店內都見到都幾多人食呢度既沾麵。
櫻花沾麵
櫻蝦沾麵 $98

辛辣沾麵
辛辣沾麵 $93

黑松露帶子撈麵
黑松露帶子撈麵 $168

帶子係半燒, 輕輕燒一燒左個帶子面就放上撈麵面, 咬落去好林好新鮮

撈麵個醬汁好足夠之餘而且當中都有用黑松露黎打造!! 食落去每條麵都比黑松露醬汁包住, 沾滿著黑松露既香味但唔會過份濃味, 魚子好新鮮唔會有腥味, 配埋落個麵一齊食口感更為豐富, 呢餐真係大滿足!
2016-06-28
午餐
櫻花沾麵
辛辣沾麵
黑松露帶子撈麵
  • 黑松露帆立貝撈麵
  • 櫻蝦沾麵
2016-06-20 396 浏览
拉麵味道濃郁,肉分量十足,蛋都好入味。雞軟骨,唔油,但係冇咩味要加D 7味粉好D唔知咩餅,呢個真係好油,但同行人士覺得好好食。炸雞。真係炸到好似豪,呢個真係俾like味度就一般,不過好juice
拉麵味道濃郁,肉分量十足,蛋都好入味。
雞軟骨,唔油,但係冇咩味要加D 7味粉好D
唔知咩餅,呢個真係好油,但同行人士覺得好好食。
炸雞
真係炸到好似豪,呢個真係俾like
味度就一般,不過好juice
2016-05-24
2016-06-18 397 浏览
都有小小難搵,因為路牌唔明顯,門口細細個,所以都花左小小時間搵路。平日3點半到,都有2台客,叫左個濃香櫻蝦沾麵,$98, 等左10分鐘就有得食。櫻蝦值得一試,成碗湯都放滿蝦,但佢地個湯底無平時食開個d"傑",份量好似唔太夠,食完唔飽。個湯唔熱,食完先知原來要自己加熱。

個湯唔熱,食完先知原來要自己加熱。
2016-06-17 430 浏览
間野幾難搵下特濃豚骨沾麵(走筍) $88平時啲沾麵個湯應該係咸啲,但呢個湯同平時食拉麵差唔多,唔似食緊沾麵😕😕不過味道都唔錯既。最衰太飽冇加20蚊要個芝士炊飯,好似話要試。。佢個到如果啲湯凍咗,佢張枱好貼心地有得加熱👍
間野幾難搵下
特濃豚骨沾麵(走筍) $88
最衰太飽冇加20蚊要個芝士炊飯,好似話要試。。
佢個到如果啲湯凍咗,佢張枱好貼心地有得加熱👍
2016-05-28 503 浏览
每次在港島區吃飯拉麵店都必然是我其中一個選擇,今次選了這間和平常有點不一樣的拉麵店,希望能滿足而回。黑松露帆立貝撈麵日本拉麵吃得多,但撈麵是第一次試,尤其是期間限定,就算貴一點也想嚐試一下。店員把撈麵拿到面前已經聞到黑松露的香氣撲鼻。吃西餐時黑松露一般的作用是提升整體的味道,想不到日式拉麵也能配合得到。黑松露醬做得不錯,不會太稀亦不會太傑,能完全掛在麵條上而又不會過多醬汁,而味道較為濃味一點,好吃。另一主角帶子也沒有令人失望,味道十分鮮甜,而且加上黑松露的味道更加好吃。溏心蛋亦都處理得很好,半熟狀態的蛋黃十分美味。濃香櫻花蝦沾麵個人比較怕熱,天氣熱的時候會比較想吃沾麵,因為麵的溫度會較低,所以點了這款沾麵。第一口先嘗試湯底,味道香濃,蝦味濃郁,不會有腥味。湯底由豬骨淆製,有豬骨湯的香濃,再加上櫻花蝦的獨特味道,很不錯。另外叉燒夠腍身,溏心蛋同樣出色。吃完整碗麵後記得不要把湯底都喝清光,因為店員可以幫你把湯底煮成炊飯。炊飯會加上芝士去煮成,雖然相片中賣相是差了點,但味道却很好,口感有點像risotto,喜歡芝士risotto的朋友應該會滿意。

濃香櫻花蝦沾麵

2016-05-09
2016-05-27 6087 浏览
話說跟男友都是哈日族,男友很喜歡食拉面,聽聞他返工附近開左一間拉面店,於是佢就帶我一齊去試下!原來這間食店在尖沙咀亦有分店,店鋪細細,入面的座位唔算好多,但佈置得十分有日本氣氛!這裡主要是售賣拉面,而近期好興的沾麵這裡也是招牌菜,亦有撈麵選擇,而小食的選擇就比較少了!牆上貼有正宗日本沾麵的食法,近期仲有個限定的麵食,好吸引,結果我就點了這個!先在點菜紙上寫上你想點的東東,可以選要不要蔥、荀及麵質的軟硬度,不過我點的限定麵款就是可以選麵質的軟硬度,其他配料其實是沒有的!我地座在側邊面壁的座位,牆上有個勾可以掛手袋,好貼心!因為好口渴,先點了一支日本汽水(HK$18),其實是提子味梳打汽水!黑松露帆立貝撈麵(HK$168)我當然就是被黑松露吸引了!黑松露多數用於煮西餐意粉或意大利飯,還是第一次在食日本拉麵可以見到佢,好特別!撈麵的特色是沒有湯的,除了有主角黑松露外,還有4隻特大的帆立貝!上面過有一粒粒晶瑩剔透的蟹子及日本半熟蛋半隻,帆立貝好大隻好鮮味軟熟,而食落撈麵食落每一口都有蟹子在口中一同爆出蟹子汁出黎,跟撈麵底的淡味的醬汁,味道配合得相當好,味道不太濃味,好易入口!而麵身沾著黑松露的
我地座在側邊面壁的座位,牆上有個勾可以掛手袋,好貼心!

黑松露帆立貝撈麵(HK$168)

我當然就是被黑松露吸引了!
而麵身沾著黑松露的醬汁,但黑松露味未算太濃郁,稍有點失望,不過麵質軟硬適中,好有口感!

日式煎餃子(HK$31 / 5隻)

小食款式就只有兩款,我就選擇了餃子,配上餃子汁!
餃子煎得剛好,皮薄餡肉都算多,咸度適中,除有豚肉外,還混入一些蔥花,沾上餃子汁食不錯!

後記:
今次試了它們的限定產品,好特別,味道也不錯!
而男友的拉面也說湯底好正,下次我又要再來試試先!
值得一提就是職員態度有禮,上菜速度都幾好~
2016-05-04
2016-05-24 4793 浏览
吃過拉麵天王的櫻花蝦沾麵後, 對櫻花蝦沾麵有所期盼。媒體上見有櫻花蝦沾麵的分享, 細看下原來是來自名古屋元祖沾麵的"富士山55", 趁於銅鑼灣工作過後去拜訪一下。食店不算大, 反而是出奇地沒有加設吧檯的格局。拉麵店向來選擇都不是太多, 平常光顧的拉麵店以拉麵, 沾麵為主, 而這家還有撈麵供應! 於拉麵店吃撈麵還是第一次。選擇好後就於落單紙中剔上自己的麵質和配料喜好。每檯都裝有嵌入式電磁爐, 可讓顧客翻熱待涼了的沾麵湯。 對於我這種食得慢的人來說確是細心的照顧, 除了可保持湯汁的溫度, 更不怕因待涼了而有油脂浮出來影響口感。黑松露帆立貝撈麵 $168一見期間限定的字眼又怎會錯過呢。一碗有四粒大大粒的帆立貝, 微煎過後更鮮甜彈牙, 加上香氣甚濃的黑松露片和黑松露碎, 令味道鮮上加鮮, 原來黑松露與帆立貝非常配合, 口感味覺同時享受到的滋味。而黑松露的味道更滲透於麵中, 每口都充滿松露香, 湯汁份量適中, 不會過多令麵條乾身, 或過少令其太濕潤。圓潤鹹香蟹籽加上流心蛋為撈麵錦上添花。雖然定價偏高, 不過肥厚帆立貝加上矜貴黑松露, 都是值回票價!香濃櫻蝦沾麵 $88既然是用沾麵起家的, 當然要
食店不算大, 反而是出奇地沒有加設吧檯的格局。
選擇好後就於落單紙中剔上自己的麵質和配料喜好。

黑松露帆立貝撈麵 $168

一見期間限定的字眼又怎會錯過呢。

香濃櫻蝦沾麵 $88

既然是用沾麵起家的, 當然要品嚐一下, 還有期盼的櫻花蝦。
香濃櫻蝦沾麵
佈滿櫻花蝦的湯汁, 入口濃郁厚身, 用豬骨湯煮成的湯汁充滿櫻花蝦的鮮味, 櫻花蝦帶點脆口, 香口之餘沒有帶腥, 不錯。
香濃櫻蝦沾麵
麵的配料有叉燒, 筍乾, 流心蛋, 蔥花和青檸(?!)難道青檸可加強味道?倒也沒試過呢。
香濃櫻蝦沾麵
兩大塊微燒過的叉燒, 厚薄適中得來帶嚼勁, 脂肪不算多卻香口。
香濃櫻蝦沾麵
流心蛋的流心蛋漿做得不錯, 又有蛋香味。
香濃櫻蝦沾麵
麵條選上較硬, 彈牙得來又有嚼口, 掛湯能力亦算不錯。

日式芝士雜坎 $20

吃罷沾麵所剩下的湯汁, 這家食店可以追加白飯加入湯中, 混和芝士煮成日式坎飯, 食盡每一口不用浪費。
日式芝士雜坎
雖然出來的賣相並非太討好, 但味道卻是很香濃, 保留了櫻花蝦的鮮味外, 還有那些煮溶後的芝士做出拉絲的效果, 果然是必食推介。
日式芝士雜坎
原來"富士山55"尖沙咀也有分店, 下次不用過海都可吃到沾麵呢!

2016-05-03
2016-05-24 2712 浏览
沾麵癮起,於是相約友人在銅鑼灣吃晚餐。銅鑼灣有數間沾麵店,不愁沒有選擇。最後去了以海膽沾麵闖出名堂的富士山55。期間限定的黑松露帆立貝的而且確很吸引我眼球!所以毫不猶豫點了.....友人則點了櫻花蝦沾麵。還有其他款式沾麵,拉麵,小食飲品供應。賣相很精緻,第一眼望落不禁說句:乜咁似意粉既?哈哈!有四枚大大隻的北海道帶子,咬落啖啖肉很煙韌。溏心蛋夠流心,沾在蛋上的黑松露醬份量亦不少。撈麵汁是整碗麵的靈魂,用上意大利黑松露及海膽調配而成,有鮮味之餘還很香氣迫人!麵條夠粗身且彈牙,索汁度十分高。友人的櫻花蝦沾麵,蝦乾份量很多,醬汁既香之餘且濃而不膩。叉燒很肥美,溏心蛋亦夠流心。熱食沾麵實在十分美味枱上有電磁爐可以用作翻熱醬汁湯。提子波子汽水,甜甜的,飲完很舒服。肚子可以有位置繼續食!最後追加了芝士雜炊,面層有芝士粉,米粒混了櫻花蝦沾麵的湯汁而成。拌勻後食落很濕潤且不膩,芝士味都頗濃,而且還可以拉到長長的芝士絲!
還有其他款式沾麵,拉麵,小食飲品供應。
賣相很精緻,第一眼望落不禁說句:乜咁似意粉既?哈哈!
麵條夠粗身且彈牙,索汁度十分高。
枱上有電磁爐可以用作翻熱醬汁湯。
提子波子汽水,甜甜的,飲完很舒服。肚子可以有位置繼續食!
  • 黑松露帆立貝撈麵
  • 日式芝士雜坎
  • 櫻花蝦沾麵
2016-05-20 448 浏览
好耐冇食沾麵 今日心血來潮落咗去銅鑼灣店 進來本打算叫碗沾麺 但坐下來被陣陣黑松露的氣味所吸引 於是改變初衷 叫了個季節限定 黑松露元貝撈麵 原以為撈麵只用些黑松露油 但甫一上桌已發現了幾片黑松露 加上大大粒嘅元貝 夠香又惹味
2016-05-02
2016-05-20 448 浏览
之前比朋友放飛機, 唯有尋找一個人的浪漫. 記得之前食過既富士山55, 想著想著就走到了. 之前來食都是食拉麵的, 因為KAKA覺得這裡的拉麵像日本我很喜歡食的無敵家. 但今次來到, 看到有新撈麵 - 黑松露帆立貝撈麵. 賣相非常吸引! 就決定試下~ 個麵黎到暗自嘩了一聲~ 因為帶子都算大隻, 而且有幾片黑松露, 最重要是好香好香好香! (因為好香所以說3次) 而且真身比poster上的照片還要好很多~ 不過感覺上比較西式, 看上去有點似意粉~ 我開始撈暈佢, 嘩, 真係香到呢~ 一啖食落去, 黑松露那個香味真係陣陣飄出黎呀~ KAKA亦最中意呢度既糖心蛋, 係perfect既! 麵質很適中, 味道亦因為黑松露很香濃, 帶子很爽, 仲大大隻, 啖啖肉! 真的很滿足呢!

2016-05-03