2023-03-04 22 浏览
朋友今個星期生日 🎂 為左慶祝我地book左一間日系清新自然山林風的餐廳食 Omakase🤩 置身其中非常舒服 感覺可以將工作的煩惱放低先🥲Yama Kaiseki 山之御膳💕日本產雲丹拼盤第一道菜擺盤已經非常打卡able 📸 五種產地供應的海膽 由乾冰形成煙霧效果讓主角海膽慢慢浮現宮城海膽入口甘甜 到較濃味 Creamy的岩手 根室海膽 食的次序都很講究 豐富味蕾😆廚師發辦前菜三點同樣都係打卡精選 由精緻的透明的木箱承載食材 慢慢係客人面前打開 乾冰迷霧再次出現🤣 主角食材再映入眼簾 讓人食指大動👍🏻主角炙燒帆立貝 大大粒口感彈牙 鮮味十足長崎縣小長井生蠔- 肉質飽滿鮮甜 海水味相對較淡 入口軟滑北海道蒸毛蟹 配上柚子啫喱- 幼嫩的蟹肉搭上清新酸甜的柚子味- 亳無負擔的前菜小食蝦夷鮑酒蒸肝醬- 由寶塔椰菜花🥦 炒菇等的茶漬物 🍄 作為配菜 再輔以十四代清酒🍶加乘鮑魚的味道- 香濃的鮑肝醬配上清新的紫蘇葉 將整個品嘗體驗豐富生息不少💕季節刺身五點- 餐廳對食物質素頗有堅持 為左令客人可以係食物最佳品嘗時間進食 會提醒客人控制打卡時間😂同埋都會將食物分開上碟 保持足夠的時間去好好欣賞和

Yama Kaiseki 山之御膳💕

主角炙燒帆立貝 大大粒口感彈牙 鮮味十足

長崎縣小長井生蠔
- 肉質飽滿鮮甜 海水味相對較淡 入口軟滑

北海道蒸毛蟹 配上柚子啫喱
- 幼嫩的蟹肉搭上清新酸甜的柚子味
- 亳無負擔的前菜小食

季節刺身五點

- 餐廳對食物質素頗有堅持 為左令客人可以係食物最佳品嘗時間進食 會提醒客人控制打卡時間😂同埋都會將食物分開上碟 保持足夠的時間去好好欣賞和細味✨

今次品嘗的係 平政魚刺身 牡丹蝦 帶子(配三文魚子)北寄貝 拖羅

種類基本上要睇當日空運的食材供應 通常都要當日下午先會知道是日的刺身精選

鱈場蟹亀甲鍋

- 暖胃的鍋物 🤩 用上時令的北海道雪場蟹蟹腳 湯底非常鮮甜 昆布湯的製作時間需要數個小時 令蟹殼的精華可以被湯汁所吸收

店員細心提醒可以將蔬菜丸和菇類先放係小碟再品嘗 避免因浸泡湯汁造成太淋 睇出餐廳對食物的堅持✊

季節雪葩 食到中段會送上柚子味雪葩

保持清新的味道再品味餘下的菜式

精選寿司五貫

包括味道較重的真鯛 、充滿欖油味的深海池魚、鮮味的鰤魚腩、油香味濃的鰈魚邊和配有淡味芽蔥和椒味的金目鯛

等待的過程見到師傅握飯團的認真 都係餐廳對食物的尊重和堅持

A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌

-牛肝菌忌廉非常Creamy‼️ A4 和牛牛脂味好香濃 入口肉汁有即化的口感

每食一粒 飽感提升一格 配菜的角色變得非常重要 蕃茄粒和露荀成功中和到和牛所帶黎的飽感 😆

特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋

眼闊肚窄的朋友真係值得考慮縮減烏冬份量 🤣 因為先可以保持戰鬥力再食餘下的菜式

Fusion 系列 ✨由日本🇯🇵稻庭烏冬配上松葉蟹肉 再由大閂蟹蟹粉提升香濃口感 餐廳有3 年 5年和10 年的黑醋可供個人選擇✅ 甜酸的味道由個人決定

和風鮮果雪糕拿破崙 🍮

去到尾聲 甜品的質素都係一個指標去完成整個Omakase 體驗

餐廳選用香甜士多啤梨配上椰子味雪糕 選材心思細膩 可以充分消解飽濟感

另外拿破崙的餅底都非常有層次和脆口 亦可以分兩層進食 分別體驗鮮果和雪糕的不一樣口感

見到餐廳同枱食客都係慶祝生日而來 大家都好有氣氛 一邊聽師傅和店員介紹食材 欣賞和了解佢地對食物製作的堅持 ✊ 先係食Omakase 的精髓所在
2023-03-01
  • A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
  • 特濃蟹粉拌稻庭烏冬
  • 和風鮮果雪糕拿破崙
2023-03-03 16 浏览
Omakase唔一定唔夠食嘅,位於銅鑼灣嘅「山」YAMA以山林為餐廳主題,令客人遠離繁囂城市,品嚐到主廚精心炮製嘅料理佳餚,視覺同味覺都有飽足嘅享受。「山」YAMA一共有四款主題嘅午餐Omakase: 《風》、《雲》、《水》、《山》,今次鯊仔揀咗《山》,為大家試吓味道~ 🏔「山」午餐Omakase $788位「山」主要食魚、蝦及蟹等海鮮類食材,當中包括:毛蟹柚子酢日本產蠔雪見啫喱、鮪腹三點、帆立貝真薯茶碗蒸、燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通、精選壽司8貫 小卷一條、味噌湯及和風鮮果雪糕拿破崙。鮪腹三點最有驚喜,師傅親自遞上,並加上紫穌葉、蔥花、芝麻和鹽,拖羅有被炙燒過,口感食落飽滿,魚香味重、油脂分布平均,紫蘇葉更帶出咗整體嘅甘甜味,提升感官上嘅衝擊。茶碗蒸亦有驚喜,用以新鮮嘅帆立貝、真薯、冬菇及三文魚子製作,茶碗蒸內底有師傅磨製嘅珊瑚露,再配上嫩滑嘅蒸蛋,口感特別,有別於一般食嘅茶碗蒸。燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通口感新奇,將爽口新鮮嘅海蝦,配搭師傅自己炸嘅香脆米通,再淋上海膽忌廉汁,更加突出海蝦鮮甜味。精選壽司8貫中小卷一條同樣味道及口感豐富程度恰到好處,魚生包裏住青瓜、米飯及蒜等食材,味道食

🏔「山」午餐Omakase $788位

精選壽司8貫中小卷一條同樣味道及口感豐富程度恰到好處,魚生包裏住青瓜、米飯及蒜等食材,味道食落幾酸甜開胃。

其他食物同樣質素唔錯,鯊仔就唔介紹太多,等大家去試埋其他食物,試埋其他三款午餐Omakase~
2023-03-03 23 浏览
自己從來未試過食OMAKASE,可能一向覺得性價比唔高,質素高嘅太貴😅,唔貴嘅又驚唔好食😂。一個成日食OMAKASE嘅同事(.....😶)介紹我去試一間唔太貴,但性價比好高嘅餐廳----山YAMA餐廳以山林⛰️為主題,裝修以和風木糸為主,一入到去感覺好舒服🤗,陽光☀️經落地玻璃照入室內,就更加有一種充滿大自然氣息嘅感覺☺️。(餐廳外面仲有一個露台,可以望到整個馬場🐎,景色一流😍。)唔單止裝修有主題,餐廳連OMAKASE都以食物分類為主題,午餐時間餐廳Menu📔有4️⃣款可以選擇,分別係風🌬、雲☁️、水🌊和山⛰️,價錢由$368至$788不等,我今次就試咗「山」😋山Yama(魚/ 海の幸/蟹 ) $788先付毛蟹柚子酢 蟹肉🦀非常新鮮,蟹膏混和蟹肉絲再配上青柚子非常醒胃😋,作為開胃前菜,當之無愧😍。日本產蠔雪見啫喱日本蠔🦪非常肥美大隻😍,上面放上青檸啫喱,非常開胃😋。造里鮪腹三點一上枱乾冰效果已經非常吸睛🫢,師傅已經順序擺放了赤身、中拖羅和大拖羅,叫我由外至內跟著食就可以💕。赤身魚味香濃,蘿蔔蓉提升了鮪魚的口感🤗。中拖羅魚油脂非常甘香🥰,大拖羅入口即溶🤤,師傅話已經係大拖羅嘅表面切多幾刀🔪,切開根位

山Yama(魚/ 海の幸/蟹 ) $788

先付
毛蟹柚子酢

日本產蠔雪見啫喱
日本蠔🦪非常肥美大隻😍,上面放上青檸啫喱,非常開胃😋。

造里
鮪腹三點
一上枱乾冰效果已經非常吸睛🫢,師傅已經順序擺放了赤身、中拖羅和大拖羅,叫我由外至內跟著食就可以💕。赤身魚味香濃,蘿蔔蓉提升了鮪魚的口感🤗。中拖羅魚油脂非常甘香🥰,大拖羅入口即溶🤤,師傅話已經係大拖羅嘅表面切多幾刀🔪,切開根位,唔怪得呢件大拖羅食落無咩根啦😋。

蒸物
帆立貝真薯茶碗蒸
上層帶子燒得剛剛好,柚子玻璃芡汁混和蟹肉絲🦀有助提升口感,下層蛋香🥚綿滑,非常好味😋。

強肴
燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
自家製米通香甜鬆脆,海膽忌廉汁非常惹味☺️,蝦肉🦐爽口彈牙,如果連埋紅椒絲🌶一齊食,口感更好😋。

壽司(8貫1小卷)
1.真鯛 - 口感彈牙,味道較淡,所以師傅係上面加咗少量豉油提味,真鯛上面有漬過的魚肝🫀,配上少量辣椒🌶,口感非常豐富🥰。
2.間八 - 口感一流☺️,味道比真鯛還要淡,所以師傅今次用重少少味嘅鼓油加強味道😍。
3.深海池魚 - 魚油非常豐富,完全沒有一般池魚嘅腥味,好好味😋。
4.鮫鰈 - 肉質煙韌,上面加咗少部分火炙🔥過的鮫鰈魚肉,享受著雙重口感😍。
5.活帶子 - 比一般帶子煙韌,師傅在上面加咗1至2滴青檸汁🍋,令鮮味更加提升😋。
6.金目鯛 - 味道鮮甜,油脂豐富,魚皮略略燒過🔥,加强了口感層次,最後那一點點柚子漬🍊,更加有畫龍點睛之效🥰。
7.甜蝦 - 甜蝦🦐大大隻非常鮮甜,上面放咗牡丹蝦🦐嘅蝦膏加強鮮味,師傅話唔放甜蝦蝦膏,係因為甜蝦蝦膏無咩味🥰。
8.鰤魚 - 本身從未試過這種被譽為日本料理中頂級嘅食材😆,一試之下果然口感肥嫩,味道濃郁😋。師傅話今次食嘅位置係背部,油花已經無咁多,如果係腩位,絕對唔比拖羅遜色😍。
小卷 - 今次師傅用咗北海道根室海膽代替咗小卷(多謝師傅~😍)。海膽鮮甜味濃郁,帶少少甘味,味道非常creamy,入口即融,非常好味😋。

味噌汁
麵豉湯味好濃郁,加入昆布和🧅洋蔥令味道更加之好😋。

甘味
和風鮮果雪糕拿破崙
師傅話餐廳嘅拿破崙係瑞士一個比賽中得到冠軍🏆。上下兩層酥皮夠薄夠脆😍,中間柚子味雪葩,酸中帶甜,又冰凍🥰,上面就放咗非常甜嘅日本士多啤梨😋。3️⃣種口感各自各精彩,但同時又唔會互相搶走大家嘅味道,不愧為冠軍作品🎖,這個拿破崙真係好好味😋。

總括而言,食材非常新鮮,服務十分貼心,另外餐廳不論裝修、設計、佈局甚至餐具都風格一致⛰️,完全讓客人有一種身處於大自然🏞嘅感覺。
最後要多謝「阿勇」師傅,多謝佢當日用心嘅製作和詳細嘅解說🥰,讓我有一次高質素嘅OMAKASE體驗😊。

食🦆指數:🔟/🔟
2023-02-26
  • 燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
  • 鮪腹三點
  • 帆立貝真薯茶碗蒸
  • 日本產蠔雪見啫喱
  • 毛蟹柚子酢
  • 和風鮮果雪糕拿破崙
山の御膳 $1688餐廳有六款唔同種類嘅omakase,而11月更新推出咗新menu《山の御膳》,今次趕得切係價錢調整之前嚟到食~~下星期就會係$1888/位㗎啦😌😌食材全部係由日本直送來港😍即日到貨,非常新鮮🥰🥰令我有種置身係日本嘅感覺🙌🏻🙌🏻餐廳仲有室外空間,比客人飲下野傾計chill下,仲可以睇到馬場😽😽風景超好🥺🥺🥢日本產雲丹拼盤(五種產地)來自五種產地嘅海膽拼盤,包括有岩手、宮城、根室、北方四島同埋浜中町😌一次過可以感受到唔到地方出產嘅海膽😙😙海膽全部好有光澤又新鮮,其中我最鐘意浜中町😍😍鮮甜不澀,超高體驗😚🥢廚師發辦前菜三點前菜三點以作寶箱方法上菜,有種好似係沙灘尋寶嘅感覺😙😙一打開仲冒着乾冰嘅煙🥰🥰超夢幻好有仙氣😽😽前菜包括有燒過嘅帶子、生蠔同埋香箱蟹😌口感一流,真係滿足哂視覺同埋味覺☺️🥢蝦夷鮑酒蒸肝醬店員會係面前將日本名酒十四代清酒噴上鮑魚上面,令到鮑魚沾上淡香嘅清酒味🍶自己仲可以按口味噴上更多清酒☺️增添香味😌😌好有心思❤️❤️🥢季節刺身五點刺身會分開2次出😌每次都有乾冰齊上,帶有煙霧效果😽超級壯觀,影出嚟特別igable👻刺身分別有吞拿魚、牡丹蝦同埋帶子🥺🥺牡丹蝦口感細綿
山の御膳 $1688

🥢日本產雲丹拼盤(五種產地)

🥢廚師發辦前菜三點

🥢蝦夷鮑酒蒸肝醬

🥢季節刺身五點
刺身會分開2次出😌每次都有乾冰齊上,帶有煙霧效果😽超級壯觀,影出嚟特別igable👻刺身分別有吞拿魚、牡丹蝦同埋帶子🥺🥺牡丹蝦口感細綿帶爽,真係一食難忘☺️☺️而帶子都非常嫩滑爽口

🥢鱈場蟹亀甲鍋
湯底係以大閘蟹熬4-5個鐘,味道充滿蟹味,相當濃郁鮮甜😽完全不含味精😌😌而全熟導致蟹肉過老,所以蟹肉係以半生熟出爐,建議可以食住配菜先,再等蟹肉煮熟即食😙

🥢季節雪葩
柚子味嘅雪葩,入面仲有果肉🥺🥺可以用作中和返,清清胃口再繼續食😽😽清新怡人☺️
🥢精選寿司五貫
五款唔同嘅壽司🍣味道好新鮮,肉質結實,味道好突出😚😚唔洗點Wasabi同豉油都好夠味🥺🥺而擺盤都好靚,超有心思☺️☺️

🥢4A宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
差唔多接近尾聲🥰店員拎出一個特製嘅陶瓷蓋,一打開就見到擺放煙燻和牛😚超煙郁嘅煙燻味隨即聞到我嘅鼻到😙😙和牛油脂感爆發,旁邊仲有蕃茄作配菜,令和牛食落口肥而不膩🙌🏻🙌🏻

🥢特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
有幾隻大閘蟹嘅蟹膏整成嘅蟹粉,加熱後可以將佢到晒落烏冬到撈勻,再加上黑醋以作調味
,意大利黑醋係來自3種唔同年份,醋可以按自己喜好選擇,年份分別係3年、5年同埋10年,5年嘅就甜味同酸味都較為平均😙😙

🥧和風鮮果雪糕拿破崙
拿破崙酥皮鬆脆好有口感☺️係師傅自己親自製作嘅酥皮~水果係經常轉款或,今次就係頂部擺放左士多啤梨,中間就夾雜著椰子味嘅雪糕😚食落口感非常清新😍
2023-03-02 11 浏览
好耐冇食omakase🥰🥰 今次就同朋友黎到呢間以山為主題嘅日本料理店🤪 呢到嘅環境採用木系裝修,坐係到都非常舒服,感覺置身係大自然當中😜 出面仲有個開放式露台,放置咗櫻花同埋日本裝飾,供客人打卡欣賞,順便飽覽一下香港夜景🤩山の御膳 $1,888日本產雲丹拼盤第一道菜式就蘊含五種產地嘅海膽,五種海膽外表似乎差唔多,但味道都有所唔同😙 當中北方四島產地嘅海膽比較甜啲,宮城產地嘅海膽就鮮味十足,浜中町產地嘅海膽帶有微微花香味道😋 岩手產地就比較特別,上面配有魚子醬,下面有青瓜片襯托,食落好fresh~廚師發辦前菜三點嚟到係賣相好精緻嘅寶盒擺盤,一打開寶盒,有濃濃嘅煙飄出嚟~~煙霧彌漫🤔 就好似係仙境發現寶藏咁🤣🤣 好襯呢到嘅山系環境 而呢三款寶藏就係廚師精選嘅前菜啦😆😆 帆立貝底下配上海苔,清香味道加埋微微辣辣口感,帶子肉質好厚實🤩🤩 將生蠔一啖放入口,非常鮮甜滑溜😚 最右嘅蟹肉上面放上柚子啫喱,好清甜爽口~蝦夷鮑酒蒸肝醬以十四代清酒作為點綴,進食之前噴係鮑魚上面,醬汁加埋微量清酒,帶有一份酒香😗😗 如果唔夠仲可以再噴多啲🤔 鮑魚食落溫度暖笠笠~咬落好軟熟爽口🤤 而配菜西蘭花係新品種,口感

山の御膳 $1,888

蝦夷鮑酒蒸肝醬
以十四代清酒作為點綴,進食之前噴係鮑魚上面,醬汁加埋微量清酒,帶有一份酒香😗😗 如果唔夠仲可以再噴多啲🤔 鮑魚食落溫度暖笠笠~咬落好軟熟爽口🤤 而配菜西蘭花係新品種,口感幾得意!

季節刺身五點
呢到全部嘅擺盤都各有特色,又襯到山系感覺,真係落足心機配襯🥰 三款刺身放係山形擺盤上面,別具氣勢🤔 帶子底下面有塊檸檬襯托,酸酸甜甜口感🫣 牡丹蝦好鮮甜🫢吞拿魚厚肉美味🤭 最後仲有油脂味重嘅大拖羅同埋新鮮打開蓋嘅北寄貝刺身😝😝 相當厚切肥美新鮮呀~~~

鱈場蟹亀甲鍋
以蟹用4-5個鐘熬成嘅湯底,採用半生熟嘅鱈場蟹腳,因為一開始就用全熟就會過老🤓
所以就食左配菜先!湯好鮮甜,熱辣辣嘅湯 好暖胃,蟹肉成條起左出嚟食,啖啖肉,好過癮~~

季節雪葩
中場休息一下,品嚐一下呢個柚子雪葩refresh 返啲口感先🤤 細細粒雪葩放入口,入面有少少果肉,酸酸嘅感覺可以清一清下味蕾🤫 為下道菜作準備~

精選寿司五貫
由上面向右順住食,有深海池魚、鰤魚等等😜 師傅已經將壽司調好味,唔洗點豉油都已經食得啦😗

4A宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
牛肝菌忌廉汁x 4A宮崎牛厚燒,一咬落口將油脂迫出,厚肉食落都軟腍,加上濃濃煙燻味道,都幾惹味~

特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
初嚐蟹烏冬配黑醋🤫 黑醋有3款年份選擇,分別有3、5、10年😮‍💨 3年就比較酸啲,而10年就較甜啲😗 呢到係用幾隻大閘蟹採集而成嘅蟹膏😍😍 撈埋煙韌烏冬😋 真係冇得彈🤤🤤🤤

和風鮮果雪糕拿破崙
呢到嘅拿破崙皮係採用拿破崙世界冠軍大獎嚟做嘅,睇到酥皮層層分明,食落每層都好酥脆😙 好有焦糖味道🤪 中間仲夾住椰子味雪糕,口感層次豐富😆😆 而最上就係日本福岡士多啤梨啦😝😝 今晚真係大滿足,抱住個大肚腩走🫢
見到最近咁多人去日本又咁多美食相,真係令我好心動😍睇睇下又發現原來香港都有間好有實力嘅Omakasa ✨ 去到不論室外家室內,感覺就似處於鬧市中一處恬靜的自然氣息🏝️食品好精緻,睇得出廚師係精心製作🥰山之御膳 日本產雲丹拼盤北海道出產有五種不同縣出產的海膽✨精緻到猶如仙境般☁️ 包括清甜嘅宮城 、味道及質感都較濃厚嘅浜中町、鮮美嘅北方四島、用新鮮紫菜搭配嘅根室和三文魚籽做點綴,充滿鮮味嘅行尻島😋😋😋廚師發辦前菜三點裝飾似在石灘岸邊開始,準備探索呢個海洋世界🥰💫北海道活帆立灸燒後連配菜一齊食~焦香又爽口彈牙,口感豐富👍🏻💫北海道小長井牡蠣搭配青檸啫喱、蘿蔔及蔥花~爽口鮮甜,肉質肥美😋👍🏻💫毛蟹蒸熟後拆件~配酸甜嘅柚子啫喱,好醒胃✨蝦夷鮑酒蒸肝醬14度清酒噴完後會更清甜,食落唔會好重酒味,反而鮮甜味更突出💕肝醬、寶塔椰菜花等珍貴食材製作而成‼️鮑魚意外地好軟糯彈牙,肝醬細滑鮮美💕季節刺身💫深海池魚配特制醬汁,肉質細膩爽口,愈食鮮甜味愈明顯🥰💫牡丹蝦用佢自身蝦頭整成嘅蝦膏醬✨好甜美嘅牡丹蝦搭配豐腴甘香嘅蝦膏,口感細綿又爽口💞💫北寄貝肉質爽口,配日本柚子皮及魚骨熬制嘅豉油,突顯鮮味😋💫鰤魚腩油脂中

山之御膳
廚師發辦前菜三點
裝飾似在石灘岸邊開始,準備探索呢個海洋世界🥰
💫北海道活帆立
灸燒後連配菜一齊食~焦香又爽口彈牙,口感豐富👍🏻
💫北海道小長井牡蠣
搭配青檸啫喱、蘿蔔及蔥花~爽口鮮甜,肉質肥美😋👍🏻
💫毛蟹
蒸熟後拆件~配酸甜嘅柚子啫喱,好醒胃✨
💫深海池魚
配特制醬汁,肉質細膩爽口,愈食鮮甜味愈明顯🥰
💫牡丹蝦
💫北寄貝
肉質爽口,配日本柚子皮及魚骨熬制嘅豉油,突顯鮮味😋
💫鰤魚腩
油脂中帶有鮮甜,肉質帶有彈性✨
💫大吞拿魚腩
味道比較濃,而肉質細膩~有入口即融嘅感覺🤩

鍋物:鱈埸蟹亀甲鍋
清甜嘅蟹湯,帶有鮮味😆北海道鱈場蟹,肉質軟滑,鮮味十足‼️蔬菜卷用紹菜吸滿湯汁🥰
柚子雪葩
中場會有特別甜品時間🥰清新嘅柚子✨可以清清口味再食過~
💫真鯛
上面有真鯛嘅漬物,雙重口感又煙靭😆
💫間白
配有三色漬,肉質望落粉嫩通透,食落爽口😋
💫金目鯛
燒過後油味更加突出🤩配芽蔥及柚子胡椒~
💫左口魚魚邊
燒香味油份比較突出,配梅醬鮮膩👍🏻
💫蝦
用蝦膏點綴,鮮味double 又爽口💞
A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
係好特別嘅用日本禾幹草將牛肉燻到三成熟‼️A4宮崎牛好厚肉粉嫩,牛味濃郁,食落肥而不膩🥰用牛肝菌汁,配菜有蘆筍、車厘茄、聖護(日本蘿蔔)👍🏻
特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
蟹粉會一直加熱確保係最佳狀態✨會有三款唔同年份嘅黑醋供選擇~加黑醋可以醒胃,醋嘅酸甜度可以自由選擇👍🏻配嘅係幼身烏冬,好掛蟹粉,好鮮美好滿足😋
和風鮮果雪糕拿破崙
聽說係得獎作品,食落真係有驚喜🥰用熊本士多啤梨,中間係椰子雪糕~拿破崙超鬆化‼️
第一層食士多啤梨拿破崙🍓再食第二層椰子雪糕拿破崙,由清甜鬆化到冰凍清爽嘅口感變化,幾特別💞
酷愛日本料理 開關咁耐仲未有得飛太思鄉 去左銅鑼灣1間新開既日式餐廳食OMAKASE🤣餐廳裝修日系 以山林為主題 環境舒服 座位闊落 內有大落地玻璃窗 外有面向馬場既露台可以打卡再用山系同木系既餐具品嚐精緻既日式料理 彷如置身日本🥰餐廳晚市有6款OMAKASE SETS 價錢$688-$1688可隨自己喜好而揀個SET 再交俾廚師發辦🥰揀左山の御膳 可以食哂牛 魚蟹😋前後總共有11道菜 全部都用上日本空運到港既時令食材擺盤精緻 份量十足☺️💥先付け|日本產雲丹拼盤 海膽控有福了 拼盤擺盤精緻 仲可以1次過食到5種產地既海膽😳以赤海膽同馬冀海膽為主味道甘甜 新鮮 個人中意根室海膽 creamy之餘 入口即融☺️💥前菜|廚師發辦前菜3點3款前菜放左係個木盒內打開好似盆景咁既藝術品🪴燒帆立貝 帆立貝大大粒爽口彈牙 下面仲有燒過既昆布好香脆長崎縣小長井生蠔 鮮甜肥美 加左柚子醋更fresh北海道毛蟹 拆肉後撈埋蟹膏 味道更鮮更濃😋💥蒸し蒸|十四代蝦夷鮑酒蒸 肝醬磯燒鮑魚軟身入味 上面仲有肝醬濃香好味再噴左幾下十四代清酒上去帶出左鮑魚既鮮味😀💥お造り|季節刺身5點有帶子 牡丹蝦 油甘魚同兩食大拖羅刺
酷愛日本料理 開關咁耐仲未有得飛

💥強肴|A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
原個煲上枱 勁吸睛😳
打開見煲底係禾稈草 係煙燻和牛呀🐮
3粒厚燒西冷和牛粒 濃香油脂感爆發 食落軟腍
撈埋忌廉牛肝菌煮醬汁 好惹味食仲有D溫室露荀 蕃茄仔同炸蒜片做配菜 清下膩😆

💥食事|特濃上海蟹拌後文稻亭 配陳意大利黑醋

自家製 酥皮酥脆
中間夾住椰子雪糕
食落清新 大滿足既一餐🥰
2023-02-13 22 浏览
今次同老婆黎食Omakase慶祝情人節,揀左新開冇耐既山Yama試下,老婆話貪佢裝修夠靚餐廳以山做主題,所以擺設同餐具都有山既元素,再配合之後上菜既形式,其實佢更加似係會席料理而唔係普通既Omakase 首先上既係日本唔同地區產既海膽,味道上會有輕微差別,不過配合埋其他食材,其實個分別唔係咁易食得出,整體來講係好食既海膽第二道上既係燒帆立貝、生蠔同蟹肉既組合,各自既味道都幾好,不過都係正常發揮,唔算有咩驚喜再黎既係蝦夷鮑配鮑魚肝醬既經典組合,後面既係清酒,可以提升鮑魚既香氣,蝦夷鮑會比其他鮑魚軟糯,而且味道會比較濃同鮮,算係比較有印象既菜式跟住落黎就係刺身5點,質素唔錯,不過刺身唔會有咩好特別既體驗,所以都係正常發揮,個酸汁味道幾好,我個人幾中意食左咁多凍野之後黎左個熱辣辣既鱈場蟹腳配蟹湯,蟹肉鮮甜彈牙,個湯亦都非常清甜,食完成個人都好舒服用柚子雪葩做間場之後就到壽司環節,食材配搭上唔錯,不過同樣都係正常發揮呢道係宮崎A4和牛,表面稍為煎封,入面仍然係非常juicy,做到入口即化既效果但又冇A5咁膩,配合炸蒜片食個味道層次會更豐富,呢道菜係今晚最有印象同最中意既最後一道菜式係蟹膏蟹肉烏

最後一道菜式係蟹膏蟹肉烏冬,唔需要我介紹都知道有幾好食,另外佢仲有三種唔同年份既陳醋配搭,可以令味道更豐富同有層次

甜品用拿破崙作結,比較少有餐廳會咁選擇,因為會比較麻煩同多功夫要做,不過即制拿破崙真係好食

總結,山既熱食比較出色,不過刺身亦都合格,上菜形式上比較靚,整體來講唔錯,可以一試
2023-02-12
庆祝纪念
情人节
2023-01-29 60 浏览
🐭 米奇老豬Vol. 307 🐷[山]今次收到 山 嘅試食邀請揀左平日夜晚去試餐廳係木系裝潢 🪵用餐環境安靜得來又唔會過於拘謹~.🐖🐖《山の御膳》🐖🐖💰$1688💰今次試呢個set係結合左另外幾個menu嘅特色菜可以一次過試曬 🤭.《日本產雲丹拼盤》🛑8/10🛑有5⃣️款海膽北方四島同岩手味道溫和鮮甜 😍根室就正常發揮 浜中町反而有小小腥 🥹 宮城嘅海水味較濃 有d似生蠔 老豬最鍾意🤓.《廚師發辦前菜三點》🛑8/10🛑汁燒帆立貝嘅醬汁調味偏鹹反而帶子嘅鮮味唔算好明顯 👄生蠔味嘅葉好有驚喜 🤩入口第一下係草青味 然後生蠔味慢慢滲出然後再食真生蠔 好多汁 🦪配埋個柚子啫哩幾開胃店員建議最後食呢gui個香箱蟹嘅前菜撈曬d蟹肉、蟹籽、蟹膏後口感好豐富 蟹味十足 🦀️.《蝦夷鮑魚蒸肝醬》🛑8.1/10🛑鮑魚肉質彈牙 唔錯但重點係個肝醬 好濃味 👍🏻不過就會掩蓋左鮑魚本身嘅鮮味🙈.《季節刺身五點》🛑8.3/10🛑平政肉質軟糯微煙韌 鮮味🆙 被驚艷了 🤩大拖脂肪感強勁 🐽帶子較爽脆 但老豬鍾意黏d嘅口感🫣另外兩款發揮正常~《鱈場蟹龜甲鍋》🛑8.3/10🛑蟹腳同配菜都👌不過老豬覺得成晚嘅MVP就係個湯蟹同昆
🐭 米奇老豬Vol. 307 🐷
[山]
今次收到 山 嘅試食邀請
揀左平日夜晚去試
餐廳係木系裝潢 🪵
用餐環境安靜得來又唔會過於拘謹~
🐖🐖《山の御膳》🐖🐖

入口第一下係草青味 然後生蠔味慢慢滲出
然後再食真生蠔 好多汁 🦪
配埋個柚子啫哩幾開胃

店員建議最後食呢gui個香箱蟹嘅前菜
撈曬d蟹肉、蟹籽、蟹膏後
口感好豐富 蟹味十足 🦀️
🛑8.3/10🛑
平政肉質軟糯微煙韌 鮮味🆙 被驚艷了 🤩
大拖脂肪感強勁 🐽
帶子較爽脆 但老豬鍾意黏d嘅口感🫣
另外兩款發揮正常~

《鱈場蟹龜甲鍋》

而且酸酸地 唔會過甜
真係幾啱用來「漱口」 🤣

《精選壽司五貫》
🛑7.9/10🛑
最特別係口感似雞軟骨嘅粒貝!
火炙金目鯛幾香👍🏻

不過最impressive係個牛肝菌汁同蒜片
味覺衝擊 好正 🤤
《特濃上海蟹拌後文稻亭》
蟹味好濃 重口味之選 🦀️
有三款黑醋(唔同濃稠度、酸度、甜度)
老豬最鍾意10年果款 可以吊得出蟹嘅香味
烏冬雖然偏幼身 但唔算太稔嘅~
《和風鮮果雪糕拿破崙》
🛑7.8/10🛑
日本士多啤梨好甜 🍓
拿破崙似港式杏仁酥條 牛油味唔算香~
夾心嘅忌廉奶味幾香 質地輕盈

銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓

用餐优惠
試食活動
2023-01-20 46 浏览
昨晚去了銅鑼灣這家新開的日本餐廳「山」晚膳,感覺超級享受😎!點選了「山之御膳」和「魚」御膳,他們的環境舒適,食材極新鮮,擺碟富有心思,味道和口感都絕佳😋😋😋👍。特別喜愛他們的蟹,肉質鮮美,又爽又滑,真的和其他餐廳不同。而天婦羅也非常爽脆,用了綠茶鹽來點綴,非常夾。而那碗蟹湯,清甜鮮美,很久沒有喝過這麼好味的日式湯了。他們的刺身更不用說,材料新鮮,厚薄剛剛好,口感一流。加上招呼不錯,會是想一去再去的餐廳。
2023-01-19
2023-01-19 53 浏览
日式傳統會席料理同Omakase一樣用新鮮季節性食材 但更是精心細緻的調味及美麗的擺盤❤️味覺或視覺上都係嶄新體驗 今次同@Mageatallday一齊去試了極高質素既廚師發辦 🫶‼️凡3位以上訂座即可免費獲贈一磅裝拿破崙生日蛋糕一個(3日前預訂)【山の御膳 Kaiseki】$1,688💙 先付け:日本產雲丹拼盤 (五種產地 自岩手 北方四島 宮城 浜中町 根室)5種產地之海膽拼盤 一次過品嚐哂大滿足 連平時唔太食海膽既我都無問題 全部都好新鮮及香甜 入口即溶 ❣️💙廚師發辦前菜三點 (帆立貝 赤穗蠔 香箱蟹)傳統日式盆景擺盤非常精緻 以蛋黃醬作調味的帆立貝 香箱蟹配上柚子啫喱及蟹膏蟹籽 口感豐富而赤穗蠔非常鮮甜 可能會有人喜歡蠔味再濃味少少 但我覺得剛剛好 配上柚子啫喱更清甜💙十四代蝦夷鮑酒蒸肝醬不得不說擺盤係下了功夫 以天藍色噴壺噴上以日本十四代清酒在鮑魚上 可噴3-4下清酒更帶出鮑魚的鮮香 配上肝醬鮮味提升 💙季節刺身五點(粒螺 帆立貝 牡丹蝦 大拖羅 平政 )就是儀式感 一上檯煙霧從盤中流出!!!!牡丹蝦肥美新鮮 帶子會食到一絲一絲的口感 而大拖羅油香十足但味道比較清淡💙季節雪葩

【山の御膳 Kaiseki】$1,688

💙廚師發辦前菜三點 (帆立貝 赤穗蠔 香箱蟹)

💙十四代蝦夷鮑酒蒸肝醬
清酒更帶出鮑魚的鮮香 配上肝醬鮮味提升

💙季節刺身五點(粒螺 帆立貝 牡丹蝦 大拖羅 平政 )

💙季節雪葩
自家製柚子雪葩 清一清油膩感

💙精選寿司五貫 (象拔蚌 北寄貝 伊左木 真鯛 金目鯛)
北寄貝及象拔蚌都非常新鮮 金目鯛好特別第一次食 肉質細緻鮮美 魚肉呈淡淡的櫻花粉紅色

💙鍋物:鱈場蟹亀甲鍋
以蟹殼昆布熬煮4-5個鐘成的高湯 加上新鮮紹菜包菠菜及蟹腳 非常鮮甜

💙A4宮崎和牛厚焼 牛肝菌
以特別訂造陶器用禾稈草煙燻宮崎牛 和牛油花及肉成黄金比例 油香爆發 入口即溶

💙特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
色香味俱全 橙色的松葉蟹蟹膏蟹粉配上煙韌手工烏冬 連烏冬上都鋪上大閘蟹芡汁
餐廳提供意大利黑醋有3、5、10年選擇 甜味酸味有唔同程度 一齊撈黎食 超正

💙和風雪糕拿破崙
即叫即製的拿破崙 酥皮非常鬆脆 而自家製的椰子蓉雪糕味道很好不太甜 必吃
選了這間位於銅鑼灣商廈 餐廳日式裝潢簡樸恬靜🗻 Omakase以食材分類作主題 共有6款選擇:山之御膳、蟹🦀、和牛🥩、海之幸、魚🐟、雞🐣 由多位5星級酒店主廚主理 設計出別出心裁的菜單!🔻🔻🔻🔻🔻 這次品嚐了「山之御膳🗻」($1688) 總共有10款特色料理:-✨ 先付|日本產雲丹拼盤(五種產地)來自岩手、北方四島、宮城、浜中町和根室五種產地的新鮮海膽💫~ 味道鮮甜甘香 個人平時不太吃海膽 但根室和宮城2款口味鮮甜 配搭青瓜一起吃 清新爽口!🥒 亦可配搭紫蘇葉一起食用🌱 增添風味~-✨ 前菜|廚師發辦前菜三點帆立貝·赤穗蠔·香箱蟹木盒盛裝著3款前菜🪵 庭園裝飾加上冒煙效果 非常夢幻~ 燒帆立貝多肉超肥美 表面有蛋黃醬 幾惹味👍 赤穗蠔上面有柚子醋、柚子啫喱 旁邊有片蠔葉 (真的有蠔味呢!) 口感不算creamy但味道清甜!🦪 香箱蟹鮮味十足🦀 包含了蟹肉、蟹膏和蟹籽 三重享受♪(´ε` )-✨ 蒸物|蝦夷鮑酒蒸肝醬頗有心思+玩味的一道菜~ 店員會在鮑魚表面噴上十四代清酒貴釀💦🍶 (尤如在表面噴香水一樣ψ(`∇´)ψ) 鮑魚口感爽彈 配上肝醬和清酒 立即提升鮮味!✨-✨ 季節刺身五點平政

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 先付|日本產雲丹拼盤(五種產地)

✨ 前菜|廚師發辦前菜三點
帆立貝·赤穗蠔·香箱蟹

✨ 蒸物|蝦夷鮑酒蒸肝醬

✨ 季節刺身五點
平政·粒螺·帆立貝·大拖羅·牡丹蝦
鰤魚清爽魚脂味 粒螺上面加上柚子碎 清新爽彈~帆立貝配上魚籽 增添鮮味🥰 最愛大拖羅 魚脂味濃郁醇厚 牡丹蝦亦肥美新鮮🦐

✨ 季節雪芭
吃過多件刺身後 先來個柚子雪芭清新一下🍨🍊
✨ 精選壽司五貫🍣
北寄貝·象拔蚌·伊左木·真鯛·金目鯛
北寄貝肉質肥厚 味道甘甜~ 象拔蚌鮮嫩爽脆 伊左木魚質彈牙 表皮煙韌 真鯛飽滿多肉 表面還加上黑松露 最後金目鯛色澤鮮紅 鹹中帶點甘甜味💫

✨  鍋物|鱈場蟹亀甲鍋 🍲
以蟹殼熬煮成的熱鍋昆布蟹湯 超濃郁的鮮甜蟹味🦀 北海道鱈場蟹肉質飽滿鮮甜 裡面有紹菜包裹著菠菜🥬 超滿足的一鍋熱蟹湯♨️

✨ A4宮崎牛厚燒|聖護院蕪菁|牛肝菌
又是一道用心製作(又帶點誇張😂)的菜式! 以禾稈草煙熏著A4宮崎牛 一打開陶瓷蓋已聞到強烈煙熏味💨 和牛油脂極豐富 配上牛肝菌 令口感creamy味道更濃! 伴碟有車厘茄、炸蒜、荀 可以解膩~
✨ 特濃上海蟹拌後文稻亭|10年陳意大利黑醋
最後一道主食 中日fusion菜🎌 上海大閘蟹配上日本稻亭烏冬🍜 以熱鍋微微暖著拆好的蟹膏蟹肉🦀 防止它凝固 再按個人喜好滴上意大利黑醋 有3、5、10年選擇 甜度隨年份增加 烏冬煙韌彈牙🥰 與蟹肉完美混在一起~

✨ 甘味|和風鮮果雪糕拿破崙
即時吃得再飽🤰🏻 也必吃它的拿破崙!!🍰 師傅親自製作酥皮 香口鬆脆 面層配上京都士多啤梨🍓 中間夾了自製的椰子蓉雪糕🍦🥥 整體自然香甜 大推🥹🌟

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 山 (銅鑼灣)
🗺️ 銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓
2023-01-15 67 浏览
🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 🔸先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)海膽的日文叫法Uni,譯成漢字即雲丹。五種來自日本東北及北海道的海膽🇯🇵分別爲:宮城、岩手、浜中町、根室、北方四島,上桌時利用乾冰散發出陣陣霧氣,營造出仙氣效果,甚有氣勢😍每款海膽各有不同特質,配上不同食材:包括魚子醬、魚子及wasabi等,襯托出海膽鮮味🤤海膽口感細滑,入口鮮香甘甜。🔸前菜|廚師發辦前菜三點以木盒盛載著三款前菜,内裏放滿石春,上面放了幾塊紅葉🍁甚有日式庭園意境🎎打開時仙氣滿滿。🔹赤穗蠔:建議先食底下的Oyster Leaf再食蠔🍀更能特顯其新鮮海水味🦪生蠔肥美飽滿,配上蘿蔔蓉和柚子醋,令鮮味升華🔹香箱蟹:一疏疏蟹肉鮮味十足🦀配上味道濃郁的蟹籽、蟹膏,中間仲放上柚子啫喱作解膩🔹帆立貝:以牛油磯燒的帆立貝,香口彈牙,下面放上薄脆紫蘇葉🌿口感更加豐富🔸蒸し蒸|蝦夷鮑酒蒸 肝醬店員先噴上特選日本名酒十四代🍶以稀釋鮑魚肝醬,並把鮑魚鮮甜味道推至極緻細膩 。蝦夷鮑魚煮得軟腍入味。伴上西蘭花及野菌🍄清新解膩。🔸お造り|季節刺身五點首先,以月球外型器皿承載著粒貝及平政魚,一打開蓋白煙湧出,為這道菜
🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688

🔸先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)

🔸前菜|廚師發辦前菜三點

🔸蒸し蒸|蝦夷鮑酒蒸 肝醬

🔸お造り|季節刺身五點
首先,以月球外型器皿承載著粒貝及平政魚,一打開蓋白煙湧出,為這道菜增添了一點夢幻氣氛

🔹粒貝:上面加上柚子皮,爽脆清甜😋口感有點像雞軟骨

🔹平政魚:肉質肥嫩,油脂豐潤
季節刺身

再以托盤盛載另外三點刺身,同樣以乾冰營造出白煙效果,令人賞心悅目

🔹帶子:帶子口感嫩滑,加上柚子皮、魚子及金箔,再以檸檬棧底🍋略厭柚子有少少蓋過帶子自身鮮甜味

🔹大拖羅:富天然魚油脂的甘香🐟油香四溢,入口即融

🔹牡丹蝦:口感細綿帶爽,蝦肉鮮甜🦐蝦頭更有豐腴甘香的蝦膏

🔸鍋物|鱈場蟹亀甲鍋
湯底以昆布及蟹蓋熬煮約5小時,非常鮮甜,並以蠟燭保持熱度,飲落熱辣辣暖笠笠🤤店員建議先食包心菜卷,疏菜吸盡湯底精華🥬分外清甜🦀蟹腳肉質嫩滑,條條分明,食落鮮味彈牙。

🔸箸休め|季節雪葩
柚子雪葩用作中場清味蕾👅洗去殘留在口中的食物味道,為了下一道料理做準備

🔸すし|精選寿司五貫
銀皮魚配上薑蓉、金目鯛配上柚子皮🐟拖羅配上黑松露、北寄貝配上柚子皮🍣池魚配上海苔,各款壽司刺身厚身又新鮮。

🔸強肴|A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
以一個大煲上桌,内裏放了禾稈草🌾一打開,傳出陣陣禾稈草香氣,同時製造出煙燻和牛的效果。3粒厚燒西冷和牛粒🐮加上忌廉牛肝菌醬,食落肉質軟腍,再帶上一點油脂感,入口即溶,配上溫室露荀、蕃茄仔🍅及炸蒜片🧄味道很夾又豐富。

🔸食事|特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
稻庭烏冬上鋪滿松葉蟹芡汁,倒入㷫熱的蟹膏及蟹油🦀再加上意大利黑醋,黑醋有3、5、10年可供選擇,各有不同甜度酸度。撈埋嚟食,烏冬口感煙韌🍜掛滿蟹肉蟹膏,加點黑醋能可一解油膩感,豐富又滿足。

🔸甘味|和風雪糕拿破崙
是日甜品以酥脆的拿破崙,中間夾著士多啤梨cream及椰子味雪糕🍨上面放上京都士多啤梨🍓為這餐飯劃上一個完美的句號。
和風雪糕拿破崙

和風雪糕拿破崙
2023-01-06 28 浏览
✨山の御膳餐廳有提供多款Omakase選擇可按照自己喜好選擇主題今次揀左山の御膳 貪佢夠全面共有11道菜 相當豐富先付け日本產雲丹拼盤(五種產地)賣相精緻 仙氣十足 打卡一流有款五種來自日本東北地區同北海道嘅海膽 分別係岩手 北方四島 浜中町 宮城 根室每款海膽都鮮甜軟滑 有部分仲會配搭唔同食材 令口感味道更豐富前菜 廚師發辦前菜三點賣相精緻 用木箱呈上以日式庭園主題擺盤前菜三款 包括燒帆立貝 日本生蠔 白蝦刺身帆立貝厚肉鮮味彈牙 配上海苔 味道多一份清香生蠔鮮甜邊位帶爽 配上青檸啫喱 味道清新白蝦鮮甜 爽彈帶黏 表面加左芝麻點綴蒸し物 蝦夷鮑酒蒸 肝醬上菜時店員會先噴上14度清酒令味道多一份酒香 味道層次更突出鮑魚鮮味爽彈夠腍 肝醬甘香配菜西蘭花 燒冬菇 草石蠶草石蠶酸酸地幾醒胃お造り 季節刺身 五點平政池魚 鮮味 邊位帶微爽河鮮魚 結實 厚滑 少少魚油甘香帶子加左柚子皮 配三文魚籽牡丹蝦 鮮甜 肉質彈牙 炙燒大拖羅 輕輕炙燒過 滿滿油脂甘香鍋物鱈場蟹亀甲鍋鱈場蟹 紹菜菠菜卷 菇菌湯底用上蟹蓋 昆布等材料熬足幾個鐘 蟹湯清澈鮮甜箸休め季節雪葩柚子雪葩 加左少少青檸皮味道酸酸甜甜 好清
✨山の御膳
餐廳有提供多款Omakase選擇
可按照自己喜好選擇主題
今次揀左山の御膳 貪佢夠全面
共有11道菜 相當豐富

先付け
日本產雲丹拼盤(五種產地)
賣相精緻 仙氣十足 打卡一流

賣相精緻吸引 食物唔錯
環境舒適 用上日式木系裝修風格
服務唔錯 價錢合理 可以一試
2022-12-30 44 浏览
又到食蟹季節,我今次走到銅鑼灣呢間只開業咗幾個月,以《山》為主題嘅日本餐廳,Omakase 廚師發辦為主打,菜式加入了很多創新元素。出面有個露台仲有棵櫻花樹可以打卡,可望到維園全景~有六大Omakase, 包括雞、黑豚、和牛、海之幸、魚、蟹🦀️,作為一名蟹控,自然就選了。選用毛蟹、松葉蟹、鱈場蟹、香箱蟹作饌,烹調出不同煮法的蟹料理,來一餐蟹的盛宴🥰🦀Crab Omakase $1388▫️香箱蟹柚子啫喱先食一啖蟹籽,然後再食蟹肉,再將蟹籽蟹肉同柚子啫喱撈黎食,好鮮甜,底部盛載著濃郁嘅蟹膏,令人再三回味其獨有的鮮甜味美😋▫️雲丹明太子白海老選用富山灣產白蝦,豐富膠質,加上北海道海膽味濃甘甜,以千島湖鱘魚子作點綴,令味道更加昇華~▫️蟹出汁昆布加入蓮藕粉熬製而成湯頭 ,加上松葉蟹肉,濃郁而充滿蟹鮮甜味!▫️季節刺身三點擺盤真係好靚,仙氣十足😍分別有帶子、鯛魚、八角魚、池魚同牡丹蝦,全部都鮮味十足😋▫️釀上海蟹蓋呢個好好食啊🤤外層炸至酥脆,大閘蟹同松葉蟹肉加入甘荀、冬菇、忌廉調味,口咁豐富,唔夠味可加上不同甜度及酸度的黑醋,更加開胃呀!▫️季節雪葩中段要清清味蕾,自家製嘅柚子雪葩味道清香,酸酸甜甜好味😋▫️

出面有個露台仲有棵櫻花樹可以打卡,可望到維園全景~

🦀Crab Omakase $1388
▫️香箱蟹柚子啫喱

▫️雲丹明太子白海老

▫️蟹出汁

▫️季節刺身三點

▫️釀上海蟹蓋

▫️季節雪葩
中段要清清味蕾,自家製嘅柚子雪葩味道清香,酸酸甜甜好味😋

▫️烧鱈埸蟹伴雲丹鱘魚子
放入特別訂造的陶器利用禾稈草煙燻,濃郁雪場蟹鮮味中帶點煙燻味道,另一款加上炙燒海膽及鱘魚子,每一啖都令人陶醉😍

▫️特濃蟹粉拌烏冬
蟹粉用大閘蟹膏製成,色澤金黃且香濃。烏冬茨汁用上松葉蟹肉,兩者撈埋配搭超有驚喜,加入少許黑醋 ,令鮮味更為突出~

▫️椰子雪糕拿破崙
拿破崙餅底非常香酥可口,配合椰子雪糕同栗子cream食,甜而不漏😋