2021-07-10
港島區食川菜&粵菜,有一間唔錯嘅餐廳係V Point,「川粵時光」環境舒適,落地玻璃,非常開陽,景觀一流。餐牌方面選擇多多,有辣有唔辣,視乎自己鍾意食啲咩,連小龍蝦都有,比較特別,平時在家中煮唔到。前菜方面今次食了酸辣魚皮,質感非常有彈性,相當開胃。涼拌麻醬生菜配搭比較特別,生菜比較清新,配上比較濃郁的麻醬。主食麻辣小龍蝦不得不提這款小龍蝦分量十足,而且麻辣味道入味,特別越近小龍蝦頭的肉特別香辣,鮮味十足,加上有蒜蓉香味。酸菜鱸魚非常值得推介,湯底是以魚湯為主,味道特別鮮味,而且用上了鱸魚,口感香滑之餘也不會過分鬆散,底部亦有薯粉及菇菌,令豐富度提升。招牌香鍋肥腸特別在熱上,一邊加熱一邊用餐,目的是為了裏面的洋蔥更好吃,香鍋肥腸是難得吃到的乾身腸,口味鹹香,帶點香脆,也有椰菜花等配料。熗炒鮮萵筍帶有辣香,鮮香爽口。甜品紅糖糍粑質感似糯米糍,外皮較為香脆,加上紅糖甜味,味道感覺不錯。飲品幻彩荔枝養生花茶顏色一流,味道小清新,底部有一些椰果提升口感,甜味攪拌後也相對適中。
前菜方面今次食了
酸辣魚皮,質感非常有彈性,相當開胃。
主食
麻辣小龍蝦
熗炒鮮萵筍帶有辣香,鮮香爽口。
甜品
飲品