2021-08-06 30 浏览
是日晚上同朋友去咗銅鑼灣V Point一間新開川菜「川粤時光」,品嚐地道風味四川菜。店內裝修瑰麗堂皇,頗具氣派,餐廳位於28樓,能飽覽維港海景,景觀一流!餐牌上有各式各樣特色川菜、小食、干鍋等等。蜂蜜紅棗茶輕甜足料,補氣血。涼拌木耳點左呢個涼拌木耳作為前菜~醬汁鹹鹹酸酸,帶蒜香,同爽脆木耳好夾,當中仲有唔少海蜇添!涼拌麻醬生菜新鮮生菜好碧綠,口感爽脆,配上餐廳特調麻醬,帶濃郁花生芝麻香,微微辣,清新開胃。三色蛋浸時蔬簡單美味又清淡嘅金銀蛋浸時蔬,菠菜鮮嫩無渣,配上蛋味香濃嘅皮蛋同鹹蛋,清甜味美。糖醋炸魚皮此乃餐廳招牌菜之一,新鮮炸魚皮淋上酸甜少辣的糖醋,脆卜卜,好好食😋麻辣小龍蝦🦞一客有10幾隻小龍蝦,肉質鮮甜彈牙,盡吸麻辣醬汁精華,香辣惹味!餐廳必點項目,推薦👍🏻紅糖冰粉最後每位奉送甜品——紅糖冰粉,口感冰爽,清甜可口,有助解辣。

餐牌上有各式各樣特色川菜、小食、干鍋等等。

蜂蜜紅棗茶
輕甜足料,補氣血。

涼拌木耳

三色蛋浸時蔬

糖醋炸魚皮

麻辣小龍蝦🦞

2021-08-05 303 浏览
今晚和家人吃中菜,餐廳位於v point,這幢大樓有不少質素高的中餐廳選擇。餐廳裝潢淡雅,一排落地窗可以遠眺對面的高樓大廈,天花懸掛著仿綠色和透明的寶石吊飾,特別高雅。座位安排也很靈活,有半圓形的沙發座,也有多人座位,也有vip房,有私隱又舒適。餐牌上有不少四川名菜菜選擇,也有前菜、湯羹、特色小菜等。⭐️酸辣魚皮海蜇吃得多,這道魚皮還是第一次吃。魚皮入口爽脆,口感跟魚皮很類似,味道酸酸的,辣味在後面湧上來。⭐️千層大刀耳片千層耳片薄薄的,入口味辣,很惹味。⭐️麻辣小龍蝦這盤小龍蝦很吸引,龍蝦肉的醬料調味恰當,不會太辣,蝦肉味道爽口彈牙。⭐️酸菜鱸魚這盤水煮鱸魚的配料很多,有鴨血、寬粉、青瓜、芽菜、鱸魚、筍片。用料認真,辣椒不少,泡久了更辣。我喜歡鱸魚魚骨少,入口很嫩。筍片夠脆口,寬粉煙韌,味道很棒。⭐️招牌香鍋肥腸這鍋肥腸有意外驚喜,配菜有蓮藕、椰菜花、香菜等,吃起來辣得過癮。肥腸洗得乾淨,經過油炸之後入口麻辣酥脆,香脆而帶微辣的口感令我很難忘。⭐️炒鮮萵筍萵筍加上辣椒炒,入口微辣,萵筍幼嫩,清脆爽口。⭐️紅糖冰粉最後吃一碗紅糖冰粉解辣,冰粉似果凍入口涼爽,一沖口腔的酸辣。⭐️幻彩荔枝養生花茶蝶豆花的
今晚和家人吃中菜,餐廳位於v point,這幢大樓
有不少質素高的中餐廳選擇。

餐牌上有不少四川名菜菜選擇,也有前菜、湯羹、特色小菜等。

⭐️酸辣魚皮

⭐️千層大刀耳片
千層大刀耳片

千層耳片薄薄的,入口味辣,很惹味。

⭐️麻辣小龍蝦

⭐️酸菜鱸魚
酸菜鱸魚

用料認真,辣椒不少,泡久了更辣。

⭐️招牌香鍋肥腸

⭐️炒鮮萵筍
炒鮮萵筍

萵筍加上辣椒炒,入口微辣,萵筍幼嫩,清脆爽口。

⭐️紅糖冰粉

⭐️幻彩荔枝養生花茶
蝶豆花的養生花茶,入口只有淡淡淺淺的荔枝味,而且不會太甜。

⭐️蜂蜜檸檬柚子蜜

柚子蜜味道會更突出一些,同樣不會過甜,可以解辣。

▫️川菜來說具有賣相和味道,環境也佳,有機會再去。
2021-08-04 28 浏览
集高貴,舒適和美味於面試身既川粵時光菜館,到訪後對佢既幾款菜式念念不忘同場見到好多名人同好多枱客慶生前菜招牌麻辣小龍蝦餐廳安排先上呢個食物 ,有獨立包裝既即棄手套十分衛生同食得更滋味。呢個麻辣係好香口,屬濕濕既辣味,更帶出小龍蝦既鮮味酸辣拌魚皮係厚厚既魚皮,好q彈既感覺。酸辣十分刺激,加左好多香料,唔係用現成辣椒醬,唔會好咸。食完仲想食。千層大刀耳片呢個唔算好辣,難得一見既特色菜。很爽口開胃酸菜鱸魚朋友勁鍾意,魚片好薄好爽,加左十幾種配料,有豬紅,芽菜,蓮藕等香鍋肥腸肥腸同一般港式唔同,十分脆皮,有好多辣椒但慢慢食同飲下飲品係溫和好味既。燴炒窩巨很爽口,同我最愛既炒土豆絲有得揮。飲品:蜂蜜檸檬柚子蜜幻彩荔枝養生花茶飲品好靚好有特色最後有冰粉好靚好似一粒粒冰咁,解辣解口氣

同場見到好多名人同好多枱客慶生

前菜

招牌麻辣小龍蝦

酸辣拌魚皮

千層大刀耳片

呢個唔算好辣,難得一見既特色菜。很爽口開胃

香鍋肥腸

燴炒窩巨

很爽口,同我最愛既炒土豆絲有得揮。

飲品:

蜂蜜檸檬柚子蜜

幻彩荔枝養生花茶

飲品好靚好有特色

最後有冰粉好靚好似一粒粒冰咁,解辣解口氣

2021-08-03 31 浏览
朋友話想食辣,放工一齊去咗銅鑼灣嘅川粵時光食四川菜原來呢間係四川團隊煮理, 味道特別正宗係同區嚟講絕對係出名餐廳另人優勢就係餐廳有落地玻璃, 所以不論日頭夜晚都可以望到好靚嘅維港VEIW難怪平日夜晚去都算幾多人涼拌麻醬生菜生菜新鮮爽口, 配辣辣地又極為濃郁嘅芝麻醬, 口感味道特別!酸辣魚皮魚皮爽脆入味, 酸酸辣辣惹味開胃酸菜鱸魚乳白色嘅魚湯睇得出嘅真材實料酸辣味道剛好得嚟亦有魚鮮味鱸魚滑溜, 寬粉條煙煙韌韌吸晒湯精華,其他配菜亦夠晒份量食到我地非常滿足香鍋肥腸睇落好辣咁, 但其實我又覺得香辣味適中過癮肥腸酥脆乾身, 完全無油膩感有咬口得嚟一D都唔韌, 推薦!红糖糍耙外脆內軟糯, 唔會過甜非常好味我見好多檯都有叫呢個做甜品呢~
朋友話想食辣,放工一齊去咗銅鑼灣嘅川粵時光食四川菜
原來呢間係四川團隊煮理, 味道特別正宗
係同區嚟講絕對係出名餐廳
難怪平日夜晚去都算幾多人

酸辣魚皮
魚皮爽脆入味, 酸酸辣辣惹味開胃

乳白色嘅魚湯睇得出嘅真材實料
酸辣味道剛好得嚟亦有魚鮮味
鱸魚滑溜, 寬粉條煙煙韌韌吸晒湯精華,
其他配菜亦夠晒份量
食到我地非常滿足

香鍋肥腸
睇落好辣咁, 但其實我又覺得香辣味適中過癮
肥腸酥脆乾身, 完全無油膩感
有咬口得嚟一D都唔韌, 推薦!

红糖糍耙
外脆內軟糯, 唔會過甜非常好味
我見好多檯都有叫呢個做甜品呢~

2021-08-02 33 浏览
呢間餐廳非常值得encore,食物質素高,味道辣行過癮,好對得住個價錢,環境好舒服,唔會坐得好迫,仲可以對住海景慢慢食!幻彩荔枝花茶 ($32)賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5好啱打卡又好飲嘅花茶。洛神花茶喺個底蝶豆花茶喺上面造成漸變嘅效果。淡淡花香,配埋清爽嘅蘆薈,可以舒緩辣感。檸檬柚子蜜 ($32)賣相 4/5味道 4/5價錢 4/5性價比 4/5無論賣相還是味道都是正常發揮,冇乜特別,酸酸甜甜幾開胃。千層大刀耳片 ($88) 賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5從來都冇食過咁薄嘅豬耳,醬汁十分惹味,入面仲夾住咗青瓜,口感豐富。糖醋炸魚皮 ($128)賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5呢個係必點嘅開胃菜!即叫即炸嘅魚皮,十分鬆脆,加埋糖醋醬,蔥絲,辣椒,薑絲落去炒,食落唔算太辣,完全係食唔停!麻辣小龍蝦 ($328)賣相 5/5味道 5/5價錢 4/5性價比 4.5/5自從喺內地食完小龍蝦之後都冇試過喺香港食,今次食小龍蝦好有驚喜。嗰汁同喺內地食嘅差唔多,面頭有大量芫荽同埋原粒蒜瓣。另外小龍蝦煮得好入味,辣得好過癮!水煮鱸魚 ($38

幻彩荔枝花茶 ($32)

性價比 5/5

檸檬柚子蜜 ($32)

賣相 4/5
性價比 4/5

無論賣相還是味道都是正常發揮,冇乜特別,酸酸甜甜幾開胃。

千層大刀耳片 ($88)

性價比 5/5

糖醋炸魚皮 ($128)

性價比 5/5

麻辣小龍蝦 ($328)

性價比 4.5/5

水煮鱸魚 ($388)

性價比 4.5/5

水煮魚睇個樣都知道真材實料,味道頗辣,裏面都有唔少配菜,有荀,青瓜,芽菜,鴨血,寬粉。魚片十分滑溜完全冇骨,份量都有唔少,好足料。

霸王辣子雞 ($228)

性價比 4/5

辣子雞加咗好多乾辣椒入去炒,但係味道唔算辣。佢係將雞切到一小塊落去炒,如果大嚿啲嘅話口感應該會好啲。入面仲有啲腰果,炒得好香口。

三色蛋浸時菜 ($138)

賣相 4/5
性價比 4.5/5

唯一一點唔辣嘅菜,三色蛋好好味,尤其鹹蛋做得最出色,佢個上湯都充滿着鹹蛋味,唔錯!

紅糖冰粉 ($48)

性價比 4/5

食咗咁多辣嘅嘢當然要食返一碗冰粉,冰粉份量唔算多,上面有啲芝麻碎,花生碎同埋西瓜粒,凍啲嘅話應該更加好味😋
2021-07-30 46 浏览
川粵時光,顧名思義,提供川粵菜式。川菜以麻辣鮮香為特色,味道較為濃烈,而粵菜的特色在於着重食物原本的味道,使用少量香料以保留原味,菜式一般比較清淡。餐廳裝修時尚典雅,清麗脫俗,品嚐川粵菜式感覺高尚。友人嚐辣,是夜特別多揀選川菜菜式,以迎合其口味。蜂蜜檸檬柚子蜜 蜂蜜紅棗茶凍飲可以解辣,友人與我均選了韓式凍飲。兩款不算很甜,解辣效果不錯。千層大刀耳片豬耳層層疊壓成一大片,中間夾有一片青瓜,配上辣汁麻辣爽脆,很開胃滋味。糖醋炸魚皮是夜的炸魚皮非常輕薄酥脆,糖醋醬汁份量不多,少少的已經可以增添炸魚皮風味。麻辣小龍蝦小龍蝦顏色鮮艷欲滴,入口麻辣嫩滑,令人一隻又一隻的接著放入口。霸王辣子雞碟內佈滿大量辣椒乾,入口雖然真的很辣但可接受。辣子雞肉去骨走油,麻辣中透著鮮香,雞塊外脆內嫩,麻辣可口。水煮桂花魚水煮桂花魚與霸王辣子雞賣相相似,但桂花魚入口多了一分花椒味,魚肉麻辣嫩滑。配菜亦十分豐富,有鴨血、竹筍、青瓜、大豆芽及薯粉。配菜盡吸湯底精華,香辣惹味。三色蛋浸菜心食完三道麻辣主菜,三色蛋浸菜心顯得很清甜降火,菜心很爽脆嫩滑。紅糖冰粉冰粉乃四川解辣甜點,當地每間川菜館都會有。此家鄉地道甜點味道似蒟蒻

友人嚐辣,是夜特別多揀選川菜菜式,以迎合其口味。
蜂蜜檸檬柚子蜜 蜂蜜紅棗茶

糖醋炸魚皮

霸王辣子雞

水煮桂花魚

三色蛋浸菜心

紅糖冰粉

冰粉乃四川解辣甜點,當地每間川菜館都會有。此家鄉地道甜點味道似蒟蒻,加上山楂、西瓜粒及果仁碎,味道酸酸甜甜有咬口,很具特色的一道甜品
2021-07-27
2021-07-27 44 浏览
今日同朋友嚟到位於銅鑼灣嘅一間高級中菜廳。雖然是閒日,但已經坐滿人,還真有實力。我哋每人先來碗老火湯,確實真材實料,絕無味精。然後叫了三個小吃涼拌海蜇雲耳 - 爽口嘅雲耳配上酸菜,好好嘅開胃小食。酸辣魚皮 - 炸魚皮就食得多啦,呢個食法真係第一次試。竟然有驚喜,個魚皮做到好彈牙,配埋酸辣汁越食越開胃。干煸四季豆 - 四季豆炒得好爽口,但我覺得略偏鹹。近年也熱門吃麻辣小龍蝦,真係好有趣。雖然小龍蝦細小,但係肉質鮮甜彈牙,配上麻辣汁真係好惹味。最後甜品嗌咗紅糖冰粉,原來上面放上了西瓜粒。不過我覺得有啲酸,如果落多啲黑糖會更加好食。飲品都幾特別,點咗幻彩荔枝養生花茶同蜂蜜紅棗茶。

我哋每人先來碗老火湯,確實真材實料,絕無味精。

然後叫了三個小吃
涼拌海蜇雲耳 - 爽口嘅雲耳配上酸菜,好好嘅開胃小食。

干煸四季豆 - 四季豆炒得好爽口,但我覺得略偏鹹。

飲品都幾特別,點咗幻彩荔枝養生花茶同蜂蜜紅棗茶。

2021-07-21 40 浏览
呢日朋友同我上左黎食川菜呢度係V point既28樓,有落地玻璃,可盡覽窗外景色菜式有辣有唔辣,我地前菜同主菜各二,一辣一唔辣,仲飲左當日既老火湯添當日既係茶樹菇湯,每啖都有濃濃既菇菌香氣辣既前菜係酸辣魚皮魚皮質感爽彈,酸中帶辣,十分醒胃而另一款前菜就嗌左唔辣既涼拌海蜇頭拼雲耳呢款涼拌麻油香氣,令清爽既海蜇頭同雲耳都變得惹味味濃帶咸既干扁四季豆就好夠鑊氣!!重頭戲就係呢度嘅招牌菜:麻辣小龍蝦第一次食小龍蝦既我表示非常驚喜,估唔到原來小龍蝦既肉係咁鮮味架食完麻辣食品要解辣,食碗冰涼既冰粉就最好不過啦呢度既冰粉仲加入現時時令既爽甜西瓜粒添!!!
呢日朋友同我上左黎食川菜

呢度係V point既28樓,有落地玻璃,可盡覽窗外景色

當日既係茶樹菇湯,每啖都有濃濃既菇菌香氣

辣既前菜係酸辣魚皮

魚皮質感爽彈,酸中帶辣,十分醒胃

而另一款前菜就嗌左唔辣既涼拌海蜇頭拼雲耳

呢款涼拌麻油香氣,令清爽既海蜇頭同雲耳都變得惹味

味濃帶咸既干扁四季豆就好夠鑊氣!!

重頭戲就係呢度嘅招牌菜:麻辣小龍蝦

食完麻辣食品要解辣,食碗冰涼既冰粉就最好不過啦

呢度既冰粉仲加入現時時令既爽甜西瓜粒添!!!
2021-07-21 523 浏览
自己一向對食辣嘢好有興趣,今日同honey一齊去食川菜, 川菜最特別就係 有麻辣感覺, 今次去銅鑼灣川粵食 先睇下裝修 佈置典雅面向落地玻璃 剛剛放工的時候黃昏下的 鹹蛋黃太陽 襯托優雅裝潢,令食慾提升 ,首先叫咗一個好特別嘅花茶啦 用一個高身玻璃樽 加一玻璃樽水,好細心,茶味特別清新,之後見到Menu 我哋叫左一杯比較特別嘅飲品叫幻彩荔枝養生花茶係凍嘅 色澤好靚有同色同紫色 配上你尖物味道 當食辣嘢時候頂唔可以 前菜就係涼拌麻醬生菜同埋酸辣魚皮 涼拌麻醬生菜就以羅馬生菜為主配上麻將醬,比一般麻醬濃厚 會比較醬口, 而酸辣魚皮呢超正,魚皮超爽滑 加上微量酸,又微辣,感覺整個人更加開胃 ,之後 主菜先嚟麻辣小龍蝦,亦是店裏面一個主要嘅菜式,產地是台灣品種,比較大隻,雖然小龍蝦肉少少,但係以麻辣形式主會有一個特別嘅感覺 慢慢搣同埋好細心有手套畀你包住慢慢食,雖然肉係比較少但 麻辣味香又不同感。輪到酸菜鱸魚,我初頭以為係蒸魚,點知原來係用上湯薈鱸魚片,非常方便之餘又有湯飲而且湯入面有一些好似涼粉嘅煙韌嘅條子, 味道而吸左湯既精華,我當佢飯食, 又爽又話又煙韌 ,之後店家招牌香鍋肥腸 ,呢個一
自己一向對食辣嘢好有興趣,今日同honey一齊去食川菜,
 川菜最特別就係 有麻辣感覺,
今次去銅鑼灣川粵食
先睇下裝修 佈置典雅面向落地玻璃
剛剛放工的時候黃昏下的 鹹蛋黃太陽
 襯托優雅裝潢,令食慾提升 ,
首先叫咗一個好特別嘅花茶啦 用一個高身玻璃樽
 加一玻璃樽水,好細心,茶味特別清新,之後
見到Menu
我哋叫左一杯比較特別嘅飲品叫幻彩荔枝養生花茶係凍嘅
 色澤好靚有同色同紫色 配上你尖物味道 當食辣嘢時候頂唔可以
 前菜就係涼拌麻醬生菜
同埋酸辣魚皮
 涼拌麻醬生菜就以羅馬生菜為主配上麻將醬,
比一般麻醬濃厚 會比較醬口,

而酸辣魚皮呢超正,魚皮超爽滑 加上微量酸,又微辣,

感覺整個人更加開胃 ,
之後 主菜先嚟麻辣小龍蝦,亦是店裏面一個主要嘅菜式,
產地是台灣品種,比較大隻,雖然小龍蝦肉少少,

雖然肉係比較少但 麻辣味香又不同感。

輪到酸菜鱸魚,我初頭以為係蒸魚,點知原來係用上湯薈鱸魚片,
非常方便之餘又有湯飲而且湯入面有一些好似涼粉嘅煙韌嘅條子,
味道而吸左湯既精華,我當佢飯食, 又爽又話又煙韌 ,

之後店家招牌香鍋肥腸 ,呢個一定要食,當初見到佢滿碟紅辣椒好驚,
 因為好紅好多辣椒入面有豬肚同豬腸 ,先將豬肚同豬腸先炸起再回鑊,

落紅椒度惹味之餘又有香脆爽口嘅豬腸同豬肚,
 配上微辣 係一個好特別嘅川菜菜式 因為食得太多肉,

所以要個炒鮮蒿筍 ,切幼絲,快炒可以保留萵筍鮮味同爽口感覺,
 其實每道菜師傅都好用心,因為每道菜都要等20多分鐘 並不是一次過上菜,

而係慢慢畀客人慢慢試其味道 ,

之後就係我最喜愛嘅甜品紅糖糍粑 ,用糯米粉餐成條狀再由高溫炸起,

配上紅糖醬, 微甜 ,係一個較為特別嘅甜品, 簡單清爽。

近年香港川菜館少咗好多
川粵比較新派一啲嘅川菜
嫌辣度亦比一般正宗川菜較淡,

因為香港人未能接受真川菜的辣度

如果一般不接受太辣嘅朋友

可以嘗試 加上環境同食物質素

絕對有理由會在 回味
等候时间
1 分钟 (堂食)
2021-07-20 385 浏览
今日中午和工作 partner 來到銅鑼灣午膳,他比較喜歡吃辣的東西,在登龍街街口看到這家餐廳的廣告牌,感覺不錯!而且天陰下雨的中午不想再花時間搜羅,便直接坐電梯上到28樓!電梯門一打開,中式輕華麗格調接待處在眼簾,心在想打了一下震,擔心午餐在這裏會不會over budget,既然來到門口並不想太多!商務午膳套餐居然價格不算貴,平時我和客人在九龍灣吃過西餐都要過200元,這裏最貴的才138元!沒有多想喜歡愛吃肥腸的我便選擇最貴的這一個套餐!而客人選擇了比較便宜的乾扁四季豆,不知道他是不是和我客氣,既然這樣我便豪氣的點上了不在商務午餐上的小龍蝦!因為我已經很久沒有吃小龍蝦了,記得對上一次吃小龍蝦是在上海,想起來已經差不多8年了!店員告訴我們,他們家的小龍蝦並非國內進口,而是台灣進口,所以為生相對有保證!這更讓我更想嘗試! 小龍蝦無論外觀,顏色,味道都相當吸引!剝殼後將龍蝦肉沾上碟上的辣汁更加過癮!因為麻辣程度相對高,所以如果不能吃太辣的朋友記得先把暖茶放在旁邊作為準備! 套餐加15元可轉凍飲幻彩檸檬花茶,見到餐牌上這個名字那麼有吸引,看到花茶上臺後十分驚喜,因為顏色非常吸引!

套餐加15元可轉凍飲幻彩檸檬花茶,見到餐牌上這個名字那麼有吸引,看到花茶上臺後十分驚喜,因為顏色非常吸引!味道不會太甜而且吃辣的東西可以解辣!

同時套餐可以加28元追加前菜小食,我們點了涼拌海蜇雲耳!冷盤小食酸到恰到好處,海蜇脆口入味,在等待主食前吃到這個小吃開胃十足!

第二份小食我們點了酸辣魚皮同樣也是加28元!這個酸辣魚皮簡直不得了,他們是用酸的辣椒,不要誤會這不是炸魚皮,那是新鮮鯇魚皮!這道涼菜比剛才的海蜇雲耳更脆更開胃,因為酸度辣度十足!能吃的辣的朋友不要錯過必點食物!

主菜香辣肥腸送上,經理向我們說,平時午市套餐相對細盤,他見我們點了這麼多東西免費升級分量多一點給我們!而且大盤富有特色!這份香辣肥腸除了肥腸之外,還有蓮藕白汁花椰菜及洋蔥,所以份量相對豐富亦不會很單調!特別一讚肥腸香脆可口,有些薄片脆到有如薯片一樣,我超愛吃!

乾扁四季豆是另一道主菜,味道不咸,四季豆清甜可口,剛剛好可以中和了辣菜式的辣味!特別一提,其他餐廳都落很多油炒這個乾扁四季豆,你會發現這碟菜居然沒有很多油殘留在碟上!相對比較健康感覺!

套餐包送老火湯,這個老火燉湯 茶樹菇燉雞,看見湯渣易看得出用料十足!燉湯的味道十分濃郁,而且應該沒有放味精,所以一個午市套餐包上火候十足的老火湯十分難得!

這間餐廳值得推薦,價格相對實惠,食物質素好高,又有對住維港的風景,店員服務態度質素高,最緊要餐桌並不擠迫,非常有空間感!
2021-07-19
2021-07-16 319 浏览
川粵時光銅鑼灣v point頂層的餐廳好多都望到維港夜景,今次book左川粵時光一樣都望到維港丶九龍的景色,預約時揀左綠色梳化位置,坐得舒服,仲對正窗口位。酸辣魚皮魚皮經過滾水灼熟後再涼拌酸辣汁。口感好爽彈,食落咬口似酸辣鳳爪的外皮。用左酸辣汁涼拌的魚皮夠消暑,係一道愈食愈辣的開胃菜。涼拌麻醬生菜再來選了麻醬生菜,生菜面倒上不少的花生麻醬,生菜清新爽脆,不知是否酸辣魚皮食得太多,連麻醬都變得很麻辣。麻辣小龍蝦蝦身顏色色澤紅潤 ,口味鮮香辛辣。吃了一隻又一隻,滿滿的醬汁沾上蝦肉,非常滋味。每隻的蝦頭都有蝦膏,都是鮮甜的。香鍋牛香鍋牛用了勁量的乾辣椒丶椰菜花丶洋蔥丶青椒丶蓮藕。鍋爐用本身的熱力將洋蔥的甜味蒸發到其他的蔬菜。吃想鮮甜的椰菜花一定要試試香鍋牛,主角是菜,配角是牛。酸菜鱸魚以往在別家吃的酸菜魚多是紅油浸魚,初嘗這家的白色湯底。原來是用了鮮魚和酸菜煲成的酸菜魚湯,每啖湯酸酸辣辣有層次,喝了幾碗。魚肉亦鮮嫩有肉質。燴炒鮮高苣燴炒鮮高苣顏色清綠, 廚師將高苣弄成條狀,口味清爽。幻彩枝養生花茶養生花茶除了有蘆薈,底層有洛神花茶,面層蝶豆花,混合後酸甜好喝。紅糖茲把最後以甜品作結,口感軟糯
川粵時光

香鍋牛

燴炒鮮高苣

燴炒鮮高苣顏色清綠, 廚師將高苣弄成條狀,口味清爽。

幻彩枝養生花茶

紅糖茲把

最後以甜品作結,口感軟糯。

• 麻辣小龍蝦
  • 香鍋牛
  • 燴炒鮮高苣
2021-07-16 41 浏览
今日雖然好熱,但突然之間好想食辣野,所以就黎左呢間~其中一個原因係貪佢夠高層,應該會好靚景~一坐低我哋就叫咗兩杯幻彩荔枝養生花茶,都幾易入口,有洛神花打卡一流食川菜一定要食冷盤,所以我哋就叫咗涼拌麻醬生菜。佢食落去都好爽,但係麻醬有啲多,所以會有少少膩。同時我哋叫多咗一個魚皮冷盤,因為佢食落去都好爽口,所以問咗店員,原來佢哋用用桂花魚嘅魚皮,所以都值得一試,用嚟開胃一流魷魚見到好多人都推介麻辣小龍蝦,一開始我都覺得佢價錢可能有啲貴,點知佢一上到嚟,份量都好多,仲要啖啖肉,佢個醬汁有啲似咖喱魷魚超好食好鮮甜嚟到點可以唔叫酸菜魚呀最令我驚喜嘅地方係佢竟然唔太辣,仲有好多薯粉,我地都飲晒啲湯本身我個人唔食內臟,但朋友好鍾意,所以唯有叫啦~佢炸得好鬆脆,嚟到嗰陣仲係熱辣辣,重點係完全冇任何異味啊,根本就打破咗我對內臟嘅偏見食完咁多辣野,都要叫番啲菜食。我哋就叫咗個萵苣。最後梗係要叫甜品啦,就叫叫咗我最鍾意嘅糍粑佢炸得啱啱好,軟林林,超好食價錢都唔算好貴,份量都夠兩個人食有餘最後,如果大家鍾意食辣野,不放來銅鑼灣呢間餐廳試下夜晚夜景好靚,而且仲有叉電器租借,重點,門口有好多櫈俾客人坐,咁就唔使怕

一坐低我哋就叫咗兩杯幻彩荔枝養生花茶,都幾易入口,有洛神花
打卡一流

超好食好鮮甜

嚟到點可以唔叫酸菜魚呀

食完咁多辣野,都要叫番啲菜食。我哋就叫咗個萵苣。

最後梗係要叫甜品啦,就叫叫咗我最鍾意嘅糍粑
佢炸得啱啱好,軟林林,超好食
價錢都唔算好貴,份量都夠兩個人食有餘

最後,如果大家鍾意食辣野,不放來銅鑼灣呢間餐廳試下
夜晚夜景好靚,而且仲有叉電器租借,重點,門口有好多櫈俾客人坐,咁就唔使怕等位嘅時候企到攰啦

2021-07-15 164 浏览
今篇食評開頭就急不可待講左呢間餐廳個景先😆因爲而加夏天太陽晏左落山,黎到7點就岩岩晚霞,雖然唔係坐窗邊,但甘岩店員上左呢杯幻彩荔枝養生花茶,發現同個天空真係好相襯!俾好多朋友睇都話好靚😍 係得意之作酸辣魚皮係好開胃嘅前菜,其實係辣多於酸,而魚皮係好爽口,不過就算叫左少辣,都係對於我呢類唔太食得辣的人而言係太辣🥵,多得杯靚花茶救命,不過希望餐廳可以將支飲管轉做粗飲管,事關荔枝果肉好足料但係啜唔上😆涼拌生菜嘅麻醬係偏重花生味,個人覺得唔錯的説,菜都算新鮮,仲可以解辣酸菜爐魚係最期待嘅一道菜!因為太耐無北上食酸菜魚,而呢個湯更係餐廳用真材實料熬出來,飲得出有別於一般味精偏重嘅湯底,同埋鮮魚湯都易d做少辣,岩返我地口味,不得不提寬粉口感係煙韌好好咬,食唔停口香鍋肥腸原來即豬大腸,係我至愛😍 唔係成日食川菜,所以真係長知識!仲有蓮藕片襯托,其實睇佢好多辣椒甘,但唔算太辣,大腸仲好乾淨,平時最怕餐廳清唔乾淨啲內臟之後就係重頭戲-麻辣小龍蝦🦞,成日聽人地話好好食所以一定要試!話明小龍蝦所以冇期待太多蝦肉,點知都OK,食落都鮮,相信係養殖場養,都應可放心食另外食得太多辣野所以叫返碟炒鮮萵苣食,鮮甜又健

另外食得太多辣野所以叫返碟炒鮮萵苣食,鮮甜又健康,可幫助消化

最後係川菜必食嘅紅糖糍粑,炸得外脆內煙韌,點上紅糖真完美配搭
2021-07-12
  • 酸菜爐魚
2021-07-14 181 浏览
很久沒有吃四川菜了, 今晚便約了朋友一起去到銅鑼灣V Point的川粵時光品嚐傳統手藝的四川名菜。 餐廳裝潢簡約而又典雅的佈置,配以極開揚落地玻璃,在黃昏時可一覽維港海景和日落極有格調。 原本餐廳由四川人總廚主理,真係能吃到正宗四川煮法。菜單除麻辣香鍋外,亦有不少川式海鮮, 招牌水煮魚以多種香料炮製,如辣椒、花椒和陳年郫縣豆瓣醬等。今晚真是無辣不歡了!先來杯幻彩荔枝養生花茶 - 淡淡的荔枝味生津解渴。酸辣魚皮 - 咬口好爽脆,略微放了酸菜和芫茜酸辣味調得恰到好處味道超讚。涼拌麻醬生菜 - 麻醬很香濃涼拌生菜爽口。麻辣小龍蝦 - 每隻小龍蝦都沾上了麻辣味道極野味, 加有蒜頭辣椒花椒製作. 小龍蝦頭比較大,而且蝦頭內的蝦膏比較多,肉質鮮甜。香鍋肥腸 - 內裡除了大腸外還有惹味的蓮藕和椰菜花好豐富啊!酥脆的肥腸不一樣的口感,而辣度亦能滿足到我的要求。清炒萵筍- 萵筍的爽脆口新鮮。酸菜鱸魚 - 酸菜魚選用香滑甜美的鱸魚, 先來一碗魚湯口感辣而不燥,麻而不苦, 又保持了魚的鮮甜入口酸辣分明。 鱸魚鮮嫩滑溜沒有魚的腥味。紅糖糍粑 - 四川有名的傳統小食, 材料原產地是四川, 煎炸好的糍粑金黃酥

先來杯幻彩荔枝養生花茶 - 淡淡的荔枝味生津解渴。

涼拌麻醬生菜 - 麻醬很香濃涼拌生菜爽口。

清炒萵筍- 萵筍的爽脆口新鮮。

紅糖糍粑 - 四川有名的傳統小食, 材料原產地是四川, 煎炸好的糍粑金黃酥糯,加上紅糖汁微甜, 口感很軟,但是不粘牙,煙煙韌韌。
  • 酸菜鱸魚
好想食辣野!之前都去過呢間餐廳覺得唔錯,又坐得幾舒服,今次就再去食!餐廳好注重衛生,每張枱都擺左消毒洗手液俾客人用,好方便平時黎都係飲茶或者酒,今次心血來潮想飲d特式野,點左幻彩荔枝養生花茶,顏色好靚淡淡地荔枝味,仲有荔枝椰果喺入面,幾好飲呢個酸辣魚皮係廚師既推介菜,酸酸辣辣好開胃,魚皮都好煙韌,仲好香芫茜味,正涼拌麻醬生菜係另一款前菜,塊塊生菜都俾濃濃既麻醬包住鐘意花生醬既朋友表示超鐘意呢個酸菜鱸魚同平時食既味道有d唔同,酸得黎會令人好想繼續食少少辣,鱸魚好滑,薯粉好煙韌,好味麻辣小龍蝦,呢個都少少辣,雖然細細隻肉唔多,但好惹味,忍唔住食完一隻又一隻呢個係好邪惡既招牌香鍋肥腸朋友表示肥腸好香而且好脆口,麻麻辣辣好岩送酒熗炒鮮萵筍,呢個都係辣辣地既,炒香左既辣椒真係好香,萵筍好爽口甜品係紅糖糍粑,呢個都幾得意,好似炸左既無餡湯丸,本身係無味既,但點左紅糖醬一齊食就好好食
好想食辣野!
之前都去過呢間餐廳覺得唔錯,
又坐得幾舒服,
今次就再去食!

餐廳好注重衛生,
每張枱都擺左消毒洗手液俾客人用,
好方便

平時黎都係飲茶或者酒,
今次心血來潮想飲d特式野,
點左幻彩荔枝養生花茶,
顏色好靚

淡淡地荔枝味,
仲有荔枝椰果喺入面,
幾好飲

呢個酸辣魚皮係廚師既推介菜,
酸酸辣辣好開胃,
魚皮都好煙韌,
仲好香芫茜味,

涼拌麻醬生菜係另一款前菜,
塊塊生菜都俾濃濃既麻醬包住

鐘意花生醬既朋友表示超鐘意

呢個酸菜鱸魚同平時食既味道有d唔同,
酸得黎會令人好想繼續食

雖然細細隻肉唔多,
但好惹味,
忍唔住食完一隻又一隻

呢個係好邪惡既招牌香鍋肥腸

朋友表示肥腸好香而且好脆口,
麻麻辣辣好岩送酒

熗炒鮮萵筍,
呢個都係辣辣地既,
炒香左既辣椒真係好香,
萵筍好爽口

甜品係紅糖糍粑,
呢個都幾得意,
好似炸左既無餡湯丸,
本身係無味既,
但點左紅糖醬一齊食就好好食