2020-05-14 180 浏览
呢排工作忙碌,同事們建議team lunch去食好味道,又想食日本菜。上網搵咗附近嘅日本餐廳,發現呢間主打係做廚師發辦,但係午市都提供套餐。我叫咗碎蔥吞拿魚腩魚生飯。套餐仲有前菜,沙律,燉蛋同埋烏冬,好多嘢食,仲有一杯餐飲添。前菜同沙律味道好正常,沙律份量足。燉蛋我一向麻麻,所以都無乜特別comment。烏冬清清地,煙煙靱靱幾有口感,好彩唔係好大碗,唔係食唔晒。主菜係碎蔥吞拿魚腩魚生飯,D吞拿魚腩幾新鮮,唔會有腥味。撈埋蔥一齊食好香,加少少wasabi同豉油好快就食晒碗飯。

午餐
2020-05-14 162 浏览
又貴又吾好食!呢d分子料理 fusion野吾識欣賞個海膽 食完吾講都唔知係海膽嚟個漢堡扒又咸 依個價間我去幾餐放題都好食過佢份量少得誇張,都食兩個鐘我返去仲要煮多碗麵食 點解會咁多人介紹嗌完餐個侍應前後走咗過嚟三次問使唔使加$100要個乜乜乜 原來飲食業都要追數?
又貴又吾好食!

呢d分子料理 fusion野吾識欣賞
個海膽 食完吾講都唔知係海膽嚟
個漢堡扒又咸
依個價間我去幾餐放題都好食過佢
份量少得誇張,都食兩個鐘
我返去仲要煮多碗麵食 點解會咁多人介紹

2020-05-13
2020-05-13 124 浏览
我地揀左12道菜每人$1180廚師發板最驚喜嘅地方係你唔會知道你自己嚟緊食啲咩,啱晒無主見嘅朋水。加上呢間係食創意料理,就會係驚喜之中嘅再驚喜。前菜係牛油果🥑慕思沙律🥗整體好Fresh. 第一次食呢個菜,超級爽脆。主菜方面。我最鍾意海魚刺身。有唔同嘅魚片刺身。點黃綠芥末同佢地個特製蝦頭蝦腦蝦膏汁。濃郁但又冇搶去魚嘅鮮味,反而有種相互相承嘅感覺。橡木果煙燻鴨胸。揭開個蓋嗰陣時已經好有氣勢。係視覺嘅一種享受。鴨胸燻得岩岩,嫩身帶鴨香又有少少煙燻味。兩隻鵪鶉蛋滷得相當唔錯。蜆肉鰹魚清湯係用咖啡壺蒸餾鰹魚汁再倒入蜆肉啫喱。好特別,清清地都幾好飲。麻辣三文魚粒配米通,三文魚砌成粒狀撈四川麻辣醬再夾米通,成件事中式得來又好夾。米通超級脆。甜品都會有三款;用蒟蒻做嘅冷麵條檸檬雪芭Lego啫喱
我地揀左12道菜每人$1180

甜品都會有三款;
用蒟蒻做嘅冷麵條
檸檬雪芭
Lego啫喱
2020-05-09 214 浏览
1. 服務爆差,唔帶口罩仲要口水多過茶不斷講野2. 上菜速度一時快一時慢,超離譜3. 食材不值餐牌的價錢,就算半價都覺得有啲肉赤其實仲有好多可以講不過唔想費氣... Came here to celebrate a birthday, and got a bad experience in return Hope this restaurant will turn itself around in due time or they're seriously in trouble.
1. 服務爆差,唔帶口罩仲要口水多過茶不斷講野
2. 上菜速度一時快一時慢,超離譜
3. 食材不值餐牌的價錢,就算半價都覺得有啲肉赤

其實仲有好多可以講不過唔想費氣...

2020-05-09
庆祝纪念
生日
用餐优惠
現金券
2020-05-04 332 浏览
#UO n唔好以為omakase只係食壽司同刺身。呢間係無菜單創意料理。 7道菜 $780@1 12道菜$1180@1最黃menu 💛 有好多唔同既寓意。睇完會大概知道係有咩材料。但係又唔會知道係食咩。每碟菜品上枱,由前菜去到甜品都有滿滿嘅驚喜同意外收穫。其中有幾款,印象特別深刻。「可持續發展海魚刺身」— 有幾款魚,碟上劃上黃綠芥末。最出色既並唔係刺身而係用蝦頭蝦腦蝦膏烹煮嘅醬汁,兩個字「鹹」「鮮」!帶出了魚既鮮味,而食完後,仲會係口中留餘韻。「泥士」— 係海膽既象徵性。海膽極新鮮。就係好鮮甜味美。有枝小管比你擠豉油,可以輕易控制豉油份量,滴上面即可。「蒸餾咖啡廢佬x湯」 — 用蒸餾咖啡嘅形式煮鰹魚湯再倒入蜆肉凍中。煮嘅形式好特別,係暖意十足既鰹魚蜆湯。「香港人鹹魚白菜也好好味」— 令我最驚訝嘅係上枱嘅形式,文件夾同歌詞係碟。相信香港人好有共鳴。煎魚比較乾左少少🤏。菜卷入邊釀咗滑豆腐,令到菜好濕潤。好特別。其他菜式就留返俾大家有機會試既時侯慢慢發掘。.
#UO n

唔好以為omakase只係食壽司刺身。呢間係無菜單創意料理。

7道菜 $780@1
12道菜$1180@1

每碟菜品上枱,由前菜去到甜品都有滿滿嘅驚喜同意外收穫。

其中有幾款,印象特別深刻。

其他菜式就留返俾大家有機會試既時侯慢慢發掘。
2020-05-04 215 浏览
同朋友via booking app book 咗13:00食飯,13:05到達餐廳,等到13:25仍然未入得座。店入面見到有唔少空位,亦不斷有人食完結賬離開,問店員幾時可以入座,但前後問咗三次仍然係叫我地等。最後等得太耐決定離開,走之前再問店員多最後一次幾時有枱,答案依舊一樣,同時店員亦冇表示唔好意思/任何歉意。食物質素無法得知,但大家如果趕時間/lunch time時間有限就唔好去食啦,等都等到你懷疑人生。
2020-05-04
午餐
2020-05-02 259 浏览
喺灣仔返工嘅草根姐姐同同事去過呢一間日本餐廳啱啱見到#Yellopenrice 社CEO介紹,先醒起原來自己一直未出post😙.碎蔥三文魚生丼( $70 )Minced Salmon w/Onion On Sushi Rice Bowl 午市有set lunch,價錢都係灣仔正常價試咗最平嗰set,包咗前菜、沙律🥗、燉蛋、主菜、烏冬、甜品同飲品燉蛋夠滑、烏冬有咬口又夠味而個魚生飯估唔到啲三文魚係整成茸仲以為係一粒粒👉👈口感就似平日嘅吞拿魚茸不過食落就比較淡少少魚茸唔算多,得薄薄一層下邊係壽司飯,食落啲飯比較硬同稍為乾左d魚生都係唔係好夠送晒成個飯單計魚生飯就未見驚喜Like左某社交平台會送柚子啫喱做甜品呢度除咗定食,夜晚仲有omakase食🍣!
碎蔥三文魚生丼( $70 )
午市有set lunch,價錢都係灣仔正常價
試咗最平嗰set,
包咗前菜、沙律🥗、燉蛋、主菜、烏冬、甜品同飲品
燉蛋夠滑、烏冬有咬口又夠味
而個魚生飯估唔到啲三文魚係整成茸
仲以為係一粒粒👉👈
口感就似平日嘅吞拿魚茸
不過食落就比較淡少少
魚茸唔算多,得薄薄一層
下邊係壽司飯,食落啲飯比較硬同稍為乾左d
魚生都係唔係好夠送晒成個飯
單計魚生飯就未見驚喜
Like左某社交平台會送柚子啫喱做甜品
呢度除咗定食,夜晚仲有omakase食🍣!
2020-04-25 362 浏览
第一次和朋友來吃這種創意料理,裝修讓我感覺這裡好豪華,這天比較多情侶。這一個menu是包括了十二道菜式,首先來的魚子氣泡水和牛油果山芋沙律。魚子充滿海鹹香,放進氣泡水後有視覺效果。之後來的是煙燻鴨胸肉和鵪鶉蛋,一打開蓋,煙一躍而出,拍片一流,金鴨很搶眼,碟子亦都很精美。接著來到的是魚生拼盤,有多款是日精選,原來每天的款式會因來貨而定,每款都很新鮮和鮮嫩,可配上特製醬汁和芥末醬,感覺很清新。下一道就是麻辣魚生配上香脆米通,這道是全個料理中我最愛的,麻辣醬很惹味,米通香脆有口感,加上提供的白醋口感更有層次。這款菜式很趣緻,要找出魚蝦蟹的位置,牙膏狀裡面盛著的是一些醬料,蝦肉鮮嫩。而這個像雲吞的菜點是有一些海膽在中間,加入少許醬油伴食,設計小巧。還有的是魚膠蜆肉湯,餐廳會有一個蒸餾咖啡的裝置把湯現場煲煮,鮮味十足。然後這道名叫甜酸苦辣,比喻透過菜式經歷人生的甜酸苦辣。香港加油!!!見到這個菜好提神haha有燒香魚和沙律菜。最後的甜品是雪葩和積木形的啫喱,雪葩香甜清新,積木啫喱玩味十足和相當結實。總括而言,這個十二道創意料理十分適合情侶,因為可以趁著等待下一道菜式的時間聊天,而且有足夠的飽肚感

魚子充滿海鹹香,放進氣泡水後有視覺效果。

然後這道名叫甜酸苦辣,比喻透過菜式經歷人生的甜酸苦辣。

香港加油!!!見到這個菜好提神haha有燒香魚和沙律菜。

總括而言,這個十二道創意料理十分適合情侶,因為可以趁著等待下一道菜式的時間聊天,而且有足夠的飽肚感,是一個不錯的美食體驗。
2020-04-22 319 浏览
晚餐同朋友嚟呢到食 呢到嘅tasting menu 好有趣呀 令人好期待 又驚喜 - 先飲一杯茶清一清喉嚨 就開始十二道菜式了 前菜 牛油果mousse 入面牛油果醬加埋蕃茄粒 清新有口感 魚籽香檳 係由汽水加上海藻魚籽 飲落去係甜甜 咬爆咸咸嘅魚籽 好醒神 六款刺身 由白身魚食起 幼嫩鮮甜 赤身魚味道濃d 肉質鮮美 麻辣三文魚米通 少少辣 幾過癮 加少少醋更好味 薰鴨胸鵪鶉蛋 鴨胸同鵪鶉蛋都好入味 鴨胸油脂夠 肉嫩 木魚蜆湯 睇住佢用虹吸管方式加熱 上面木魚味道入哂蜆湯入面 好清甜 米紙海膽 精美的一道菜 口感不過 蝦醬炸蝦 用咗腐皮作炸皮比較少見 牙膏仔係蝦醬 唔算好咸 我加咗好多調味 甜酸苦辣自己體會 白菜x 鯖魚 食到呢到已經好飽   菠蘿沙冰 甜甜地 沙冰凍到好爽 玩味甜品 lego啫喱 UO n 灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓

晚餐同朋友嚟呢到食

玩味甜品 lego啫喱

UO n
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓
2020-04-21 259 浏览
有12道菜,另外仲有可以升級其他款式。今次係一個飲食體驗,基本上每一道菜都有背後既意思同特別。侍應每上一道菜都會介紹食材同其意思。而擺碟方面,都有心思,影相打卡一流。海草梳打杯上放左魚子器皿,有貝殼匙羹,避免影響到魚子。侍應建議魚子可以放入梳打到,有唔同感覺。麻辣x米通魚生粒有麻辣味。侍應建議麻辣魚生可以放在米通上面食,之後仲可以倒汁落魚生到食。米通脆口,食完仲想再食。慢煮鴨胸煙燻味重,又是打卡位。一開,不但煙湧出,煙燻味都急不及待湧出。如果可以多兩件就更好。魚蝦蟹菜名特別,新年通常都會在家中玩。Presentation 特別,味道唔太差。

海草梳打
麻辣x米通
慢煮鴨胸

2020-04-20 6169 浏览
復活節,雖然疫症未過,不宜大隊人馬聚集,只能同女朋友二人世界。日本料理,永遠是港女的主旋律,廚師發辦更是當中的高潮。 UO n主打的,更是創意無菜單料理,一共有十二道菜,原價1180元,Openrice正進行半價優惠。讓我為大家重點介紹,這裏每一道菜都沒有名字,上菜時,會有人介紹每道菜式的食材,及食法。海草x梳打,海草即魚籽,加氣泡酒,將魚籽倒入酒中,連酒一起食,魚籽會在口中爆開,很有趣的口感。牛油果x慕思,即沙律,很清新,開胃。慢煮鴨胸,上菜後會提醒客人拿出相機準備影相打卡,開蓋後煙霧彌漫,入口的煙薰味過重,但很香,鴨胸亦很肥美。可持續發展海產剌身,白魚為主,不太肥美。麻辣x米通,全晚最具創意,亦不乏美味的一道菜式,少辣少麻的剌身,配上用日本米做成的米通,口感豐富,很開胃,配上果醋,又是另一種風味。食用紙x儂牆,創意十足,上面是可以食用的日本罰單,底是牛肉,但肉質一般。咸魚白菜也好好味,同樣創意十足,加上香港加油,更有特色,但味道有待改進。魚蝦蟹,一道菜包含了,炸蝦,炸魚仔,蟹膏及蟹柳絲,味道不差,如果炸蝦用的是天婦羅的做法,會更好。泥士,用雲吞皮包海膽,一般。廢老湯,用柴魚以虹吸壺

日本料理,永遠是港女的主旋律,廚師發辦更是當中的高潮。

牛油果x慕思,即沙律,很清新,開胃。

可持續發展海產剌身,白魚為主,不太肥美。

泥士,用雲吞皮包海膽,一般。

廢老湯,用柴魚以虹吸壺的方式煮湯,再淋上蛤蜊,太咸了,叫咸濕老更貼切。

甜酸苦辣,甜是紫薑,酸是酸薑,辣是辣呑拿魚,苦是咖啡,配上飯團,可自由配搭享用,很具創意,但味道不夠分明,仍有改進空間。

甜品,是一些logo軟糖,賣相味道俱一般。

以每位不到700元的價錢,可以品嘗到有如此創意的料理,絶對可以一試。

UO n (灣仔)
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓

2020-04-10
2020-04-19 3887 浏览
個人非常喜歡食Omakase,經朋友介紹吓嚟到位於灣仔嘅UO n,以新派創意Omakase為賣點,認真驚喜滿分!我哋揀咗「Winter on fire 凜冬烈火」$1180/位,共有12道菜式。❇️海草魚子 + sparking water 店員話呢杯飲品有個別名「口爆」,果然名副其實,口感豐富😆❇️可持續發展海產刺身店員提醒由淺色嘅魚生開始食起,無論沾芥末定蝦膏醬,同樣出色!❇️廢老x湯即場加熱,木魚味道完美融入蜆湯,好好味😋❇️慢煮鴨胸鴨胸同鵪鶉蛋都非常入味,加上雀巢造型,冇得輸!❇️食用紙 x 牛肉漢堡張米紙食得㗎,好似一張真嘅報紙,可以清楚見到上面寫咩字!同味道濃郁嘅牛肉漢堡一齊食,配搭得剛剛好。❇️鹹魚白菜也好好味其實係鯖魚加白菜,隻「碟」更有趣,將《獅子山下》歌詞過膠,印上「香港加油」符號,話題性一流😆❇️魚蝦蟹炸得外脆內軟,配合埋真正「魚蝦蟹」嘅碟,好過癮!❇️海膽咁多份量嘅海膽,一次過放入口,只能用滿足來形容。❇️甜酸苦辣上桌嘅時候,店員有對白會講:「人生嘅甜酸苦辣,請好好細味。」非常有意思!❇️甜品UO n青檸雪葩Lego啫喱蒟蒻粉UO n碟碟菜式精緻,別具匠心,仲同香港人同行,絕對沒有

❇️海草魚子 + sparking water
店員話呢杯飲品有個別名「口爆」,果然名副其實,口感豐富😆

❇️可持續發展海產刺身

❇️廢老x湯
即場加熱,木魚味道完美融入蜆湯,好好味😋

❇️慢煮鴨胸
鴨胸同鵪鶉蛋都非常入味,加上雀巢造型,冇得輸!

❇️食用紙 x 牛肉漢堡

❇️鹹魚白菜也好好味

❇️魚蝦蟹
炸得外脆內軟,配合埋真正「魚蝦蟹」嘅碟,好過癮!

❇️海膽
咁多份量嘅海膽,一次過放入口,只能用滿足來形容。

❇️甜酸苦辣

❇️甜品UO n
青檸雪葩

Lego啫喱

蒟蒻粉

UO n碟碟菜式精緻,別具匠心,仲同香港人同行,絕對沒有不幫襯的理由,下次還會再來!
2020-04-18
2020-04-15 232 浏览
為食妹👧🏻係日本控。無論係風景定美食。絕對不能抗拒。😎暫時冇🉐️飛。搵咗間日本餐廳🈵️足下心靈先。🥰呢間餐廳係食廚師發板。哈哈🤣食物都相當Special 。有別於一般嘅廚師發板。海草製成嘅魚子drink倒落杯飮。飮落啪啪聲。so funny 。😂牛油果沙律~呢個冇乜特別。😅🚬燻慢煮鴨胸濃濃🚬燻味道。有一下被燻醉了。😚刺身~有五款。點埋個Hello醬。味道提升不少。蒸餾咖啡清清地蜆~鮮甜冇沙。食用紙漢堡~睇真d真係好似泊車告票。哈哈。🐽仔唔敢食。🐟🦐🦀見到呢個dish 。心引起想玩兩手。麻辣魚配米通~呢個配搭真係第一次😛甜酸苦辣~是人生吧。你我必經階段。🤩海膽~似是似非?為食妹👧🏻分辨不到。鹹🐟白菜~渝味人生。LEGO ~創意100分。
為食妹👧🏻係日本控。無論係風景定美食。絕對不能抗拒。😎

牛油果沙律~
呢個冇乜特別。😅
🚬燻慢煮鴨胸
濃濃🚬燻味道。有一下被燻醉了。😚
刺身
有五款。點埋個Hello醬。味道提升不少。
蒸餾咖啡清清地蜆~
鮮甜冇沙。
食用紙漢堡~
睇真d真係好似泊車告票。哈哈。🐽仔唔敢食。
🐟🦐🦀
見到呢個dish 。心引起想玩兩手。
麻辣魚配米通~
呢個配搭真係第一次😛
甜酸苦辣~
是人生吧。你我必經階段。🤩
海膽~
似是似非?為食妹👧🏻分辨不到。
鹹🐟白菜~
渝味人生。
LEGO ~
創意100分。
2020-04-15 194 浏览
今晚去咗灣仔Un O 食os一坐到先來一杯fresh 🍸 drinkCaviar 配三文魚子 可以倒入杯drink到一齊食、係個口入面啪啪啪🤪牛油果🥑沙律醒醒胃先!煙熏鴨胸伴鵪鶉蛋個煙熏味好濃、隻鵪鶉蛋好入味😋深海魚🐠刺身配哈佬醬店員話要同個哈佬油say hello!哈佬醬油係用蝦做出來都好濃蝦味!廚師expresso 有木魚燒既湯之後再倒落下面個魚湯膠同蜆肉一齊飲!日本牛肉乾駐車違反配上牛肉漢堡!麻辣刺身配鍋巴同蜜糖醬鍋巴先配刺身食、之後可以再配蜜糖醬魚蝦蟹有魚蝦同蟹🤣🤣🤣布包海膽甜酸苦辣
今晚去咗灣仔Un O 食os

一坐到先來一杯fresh 🍸 drink

Caviar 配三文魚子
可以倒入杯drink到一齊食、係個口入面啪啪啪🤪

牛油果🥑沙律
醒醒胃先!

煙熏鴨胸伴鵪鶉蛋
個煙熏味好濃、隻鵪鶉蛋好入味😋

深海魚🐠刺身配哈佬醬
店員話要同個哈佬油say hello!
哈佬醬油係用蝦做出來都好濃蝦味!

廚師expresso
有木魚燒既湯之後再倒落下面個魚湯膠同蜆肉一齊飲!

日本牛肉乾
駐車違反配上牛肉漢堡!

麻辣刺身配鍋巴同蜜糖醬
鍋巴先配刺身食、之後可以再配蜜糖醬

有魚蝦同蟹🤣🤣🤣

布包海膽

甜酸苦辣
2020-04-11 198 浏览
今日難得豪一豪,來咗食好嘢,由廚師發板,真係好期待!前菜係舖頭自家製海草雙色魚子配梳打,另外仲有牛油果蕃茄他他。店舖建議可以先用貝殼更品嚐魚子嘅味道,然後將魚子倒入香檳杯內一齊品嚐,前者先甜後者帶有海水味道。牛肉乾配牛肉乾十分有心思!其實係日式米紙配上牛肉漢堡。米紙上印有日本違例泊車告示🤣配上照燒汁漢堡。魚蝦蟹香港人其中一樣經典遊戲,由蟹柳絲炸魚鱗同炸蝦三樣組成,另外旁邊配上一支蝦味味增,再令到成個菜鮮味一足!煙燻慢煮鴨胸鴨胸肉嫩多汁,配上用蘋果木煙燻,食落有煙熏味道,一人一塊真係唔多夠喉🤣
今日難得豪一豪,來咗食好嘢,由廚師發板,真係好期待!

牛肉乾配牛肉乾
十分有心思!其實係日式米紙配上牛肉漢堡。
米紙上印有日本違例泊車告示🤣配上照燒汁漢堡。

煙燻慢煮鴨胸