今天心血來潮想食鐵板燒,所以睇左評語很多好評就選擇左板神。佢首先叫我地坐梳化位先,之後先轉去坐吧檯位。點了一份厚燒及薄燒的牛肉,突然看到廚師放在我們檯前的牛肉跟我們點的不一樣,先後兩次跟侍應反映,都說查了單子沒問題,那份不是我們的,雖然心入面依然疑惑但既然問左兩次就信佢。直到最後廚師還是端上了錯的牛肉給我們。即時向另一名侍應反映,佢漫不經心地話落錯單了再換給我們(?!) 那之前的為什麼查了兩次都說下單正確? 食材也就此浪費了,也白等了好耐!更令人氣化憤的是他們沒有即時補煮,而是把換過來的牛放到最後等廚師如常地將其他客人的食物燒好才燒我們的,完全無視我們是等了許久還未吃的,經我們反映後才即時燒!最後更發現他們漏上了套餐上的野菜,反映問題,仲話我地已經食咗,但事實係無。用餐後跟經理反映,她的態度也是漫不經心,說因轉檯而落錯單,同事也只是經驗不足而已,同佢反映侍應完全唔識做,佢竟然就咁一句:「係呀佢地係唔識做既」!完全一副不在意的樣子。服務差,經驗不足不緊要但態度Hea爆,由下而上都沒心做,服務9流,對客人唔上心,亦唔尊重自己的食材,唔會再有下次。
2021-07-11
2021-07-16 495 浏览
☆ 𝙂𝙤𝙙 𝙤𝙛 𝙏𝙚𝙥𝙥𝙖𝙣𝙮𝙖𝙠𝙞板神鉄板燒日本料理灣仔軒尼詩道256號The Hennessy30樓好耐無食鐵板燒,所以去食個Lunch過下口癮,唔係第一次去呢間板神分店,特別鍾意佢係因為有得望下景,感覺開揚d舒服d(´▽`)個set就如大家所見啦,有前菜、沙律、湯、大蝦、牛肉(視乎你揀咩牛同厚/薄,我就揀左厚燒)、銀雪魚(另外仲有帶子或者鵝肝,三揀一)、炒飯、湯同甜品,大約係咁上下,所以呢個set好抵玩好多野食。其實每樣野都好好味,印象深嘅有銀雪魚,因為師傅係會另外起左塊皮黎煎脆佢,好正!仲有每次我都好期待佢個焦糖多士,真係好好味!!睇師傅整野食真係一種享受黎,而且例如我提過唔食葱,炒飯落葱之前又會比左我先,會就住你食野速度整野食,間中又會問下你d食物o唔ok,好細心。所以成餐飯都好高分(*¯︶¯*)
☆ 𝙂𝙤𝙙 𝙤𝙛 𝙏𝙚𝙥𝙥𝙖𝙣𝙮𝙖𝙠𝙞
板神鉄板燒日本料理
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy30樓

2021-07-12 645 浏览
同朋友飯聚,選了這間既有高空海景又吃到久違了的日式鐵板燒,舒解一下念日的心。這間omakase鐵板燒,在網上見評語不俗,食物有質素且價錢性價比高,這晚來一試。餐廳環境舒適,裝橫格調高雅,一邊吃一邊看到維港景,讓人賞心悅目。我們離遠可欣賞到大廚即席泡製的鐵板燒,熟練的手勢絕對是一種表演,吸引人欣賞,值回票價。選了一人前鐵板燒$780,包括十道菜,有廚會一道道菜為我們準備,讓我們品嚐完一道才立即安排下道菜,令客人可細心品嚐及享受每道菜,這就是日本人餐桌上的禮儀,體貼入微。先來前菜別緻的日式容器讓人有驚喜,先吃爽口的麵豉青瓜、再來有醒胃微酸醋漬水雲、最後是甜度高鮮味的高糖蕃茄。各種均是日本特色蔬果,開胃美味。煙三文魚沙律煙三文魚濃而不咸,新鮮清爽的沙律菜配酸甜沙律醬汁,配搭剛好。刺身三款鱆紅跟油甘魚的味道相似,稍稍欠油分,肉質則較爽口。黑鯥都是質感較爽,魚油味濃,配上輕辣的蘿蔔蓉作調味,增加鮮味。鰈魚:魚油脂分布較濃,火灸後魚油香較突出,入口即溶化,回味無窮!燒白鱈魚 來到鐵板燒菜式,白鱈魚屬海鱸魚,深海魚魚油豐盈,肉質燒至剛好,每口充滿魚油魚香,魚肉滑不滑口,最正係沒細骨,啖啖滋味。南非鮑

先來前菜

煙三文魚沙律

刺身三款
鱆紅跟油甘魚的味道相似,稍稍欠油分,肉質則較爽口。

燒白鱈魚

南非鮑魚
店員預先有遞上食材給我們看,鮑魚Size超大,新鮮貨色仲郁緊。
燒的熟度真是控制得宜。大廚仲勁細心將肉切成小件 方便客人一口一件享用。肉爽彈無比,沒太多調味,燒後的鮑魚鮮味滲出,吃得出原味道,食指大動!

大蝦
大蝦size 有手掌咁長,燒後最引人入勝就係蝦汁的香味,有點似龍蝦湯,濃郁鮮香。細心已將蝦切件,控制燒的程度及方便吃。肉質鮮彈不特止,仲有將蝦肉跟碟上的蝦膏一齊吃,濃郁味道於口中久久不散,滋味爆發。

A5和牛薄燒

店員會咨詢客人食牛的熟度偏好,我要的5成熟,也跟我要求達到了。
A5和牛脂肪分佈均秤,脂肪分怖剛好油分不會太膩。薄切的A5和牛包住蔥粒和炸蒜片,牛不但嫩滑又香,雙重口感更是吃得幸福。仲有些燒蔬菜伴碟,豐富滿足亦減輕油膩感。

炒飯,漬物,湯品,甜品
利用簡單食材,牛肉粒,蛋、蔥,甘筍粒,珍珠米用鐵板炒香,粒粒乾身,功夫少啲都唔得,完美的示範。最後甜品是蛋卷仔,就完滿一頓豐富鐵板燒之夜。

感受到由食材開始已用心選料,全部尤其肉類海鮮都新鮮足料。
到製作一絲不苟,享受體驗到日本餐廳達至完美體現標準,令食客回味,且性價比高,我會再來。
  • 大蝦
  • 南非鮑魚
  • A5和牛薄燒
2021-07-11 609 浏览
HAPPY FRIDAY要食好D,約左好友一齊去歎鐵板燒!今晚黎到『板神鉄板燒日本料理』,位於灣仔The Hennessy 30樓,環境寬敞舒適,空間感十足,大玻璃仲可以飽覽夜景~Sumire Set一人前 $1180前菜有三款麵豉醬青瓜:爽口青瓜與香濃麵豉醬同食,好夾。三文魚籽、山藥:三文魚籽晶瑩剔透好鮮甜、山藥甜脆黏稠。炸螃蟹:酥脆可口煙三文魚沙律色澤鮮豔之煙三文魚肥美豐滿,沙律菜新鮮爽脆,淋上柚子醋汁特別開胃。刺身有三款赤身:肥而不膩,口感軟中帶綿好鮮美深海池魚:脂肪比例適中,鮮甜無腥味右口魚裙邊:入口質感爽脆,油分豐富魚子醬帆立貝來自北海道既帶子嫩滑爽口,配以魚子醬同食,甘甜又鮮味。龍蝦膏煮龍蝦甜美豐富,鮮味十足!肉厚細嫩緊實好Q彈,與蝦膏同煮,鹹香惹味。法國鵝肝迷你漢堡包漢堡包鬆軟充滿芝麻香,鵝肝口感細膩,香氣誘人,入口豐美多汁,夠哂滑膩~A5和牛薄燒牛味濃郁,口感嫩滑帶甜香,完全係入口即化,香氣馥郁!夾住大量蔥花、蒜片同食,層次好豐富,勁滿足!和牛炒飯鑊氣十足既炒飯粒粒分明,加入和牛碎、蔥粒、蔥花、雞蛋等,油份適中,乾身又爽口,食落香氣四溢。湯品係龍蝦湯,香濃又鮮甜。甜品有
HAPPY FRIDAY要食好D,
約左好友一齊去歎鐵板燒!

今晚黎到『板神鉄板燒日本料理』,
位於灣仔The Hennessy 30樓,
環境寬敞舒適,空間感十足,
大玻璃仲可以飽覽夜景~

Sumire Set一人前 $1180

前菜有三款
麵豉醬青瓜:爽口青瓜與香濃麵豉醬同食,好夾。
三文魚籽、山藥:三文魚籽晶瑩剔透好鮮甜、山藥甜脆黏稠。
炸螃蟹:酥脆可口

煙三文魚沙律
色澤鮮豔之煙三文魚肥美豐滿,
沙律菜新鮮爽脆,淋上柚子醋汁特別開胃。

刺身有三款
赤身:肥而不膩,口感軟中帶綿好鮮美
深海池魚:脂肪比例適中,鮮甜無腥味
右口魚裙邊:入口質感爽脆,油分豐富

魚子醬帆立貝
來自北海道既帶子嫩滑爽口,
配以魚子醬同食,甘甜又鮮味。

龍蝦膏煮龍蝦
甜美豐富,鮮味十足!
肉厚細嫩緊實好Q彈,
與蝦膏同煮,鹹香惹味。

法國鵝肝迷你漢堡包
漢堡包鬆軟充滿芝麻香,
鵝肝口感細膩,香氣誘人,
入口豐美多汁,夠哂滑膩~

A5和牛薄燒
牛味濃郁,口感嫩滑帶甜香,
完全係入口即化,香氣馥郁!
夾住大量蔥花、蒜片同食,
層次好豐富,勁滿足!

和牛炒飯
鑊氣十足既炒飯粒粒分明,
加入和牛碎、蔥粒、蔥花、雞蛋等,
油份適中,乾身又爽口,食落香氣四溢。

湯品係龍蝦湯,香濃又鮮甜。

甜品有兩款,分別係焦糖多士同卷蛋。
加入大量砂糖、牛油煎香麵包,
過多一陣再食,面層形成焦糖薄脆,
入口更為香脆可口,好邪惡既組合!

另外有青森縣蘋果味卷蛋及抹茶卷蛋,
細細片好易入口,軟綿濕潤好香甜~

2021-07-08
2021-07-08 357 浏览
同事生日想食板神鐵板燒,早前係觀塘分店book唔到位,還好book到銅鑼灣分店,同事話呢間鐵板燒食材新鮮,價錢公道味道好。今日我哋一行四同事一齊去試試!順道為生日同事慶祝。餐廳在30樓高層,遠望維多利亞港,景色怡人。我們四人安排坐在鐵板位,廚師精湛的廚藝盡在眼前。侍應招呼也週到,奉上每款食物都有講解一下。選擇了一款廚師發板套餐,一盆海鮮好新鮮!前菜有麵豉青瓜、水雲、日本蕃茄、煙三文魚沙律。我比較喜歡水雲擁有獨特的黏滑口感,酸酸地好開胃。日本蕃茄非常甜美,加左少少鹽吊味更可提升味道。煙三文魚帶著點煙燻的風味與鹹味,配上新鮮的沙律菜真係好好味啊!刺身每次都不同,每次都選最新鮮的,吞拿魚本身含豐富魚油, 油脂甘香,入口即化, 經過廚師燒過,魚的鮮味更濃,更甘香鮮甜!間八入口感覺爽口彈牙。深海池魚肉質鮮嫩肥美,魚油甘香。黑豚肉煎至微焦,肉質嫩味道濃,油脂甘香,加上包住的餡料係蒜和蔥,更味道更濃更香。白鱈魚煎到表面金黃色香脆,肉質嫩滑細膩,油份適中。大蝦兩食,經過廚師泡製後,蝦頭煎至香脆可口,蝦肉超級鮮甜彈牙,特別係嗰啲醬汁好好味!由會郁嘅鮑魚經過廚師處理,既鮮甜又彈牙。等待廚師炒飯時,先飲碗麵
選擇了一款廚師發板套餐,一盆海鮮好新鮮!

刺身每次都不同,每次都選最新鮮的,吞拿魚本身
等待廚師炒飯時,先飲碗麵豉湯,味道鮮味,廚師將飯、煙肉、蔥花、蛋在鐵板上炒,翻來覆去,越炒越香,甚有鑊氣!
到整甜品,真係大開眼界,一件普通麵包,廚師用牛油、沙糖就在鐵板上就變成香甜脆口嘅蕉糖多士!最後有蛋糕為同事慶生。

全程廚師都好細心和專心做食材,食客用心品嚐就是對廚師的尊敬,謝謝廚師,辛苦晒!
2021-07-08 2711 浏览
因為疫情關係,女兒冇得出外旅遊,多咗在港搵好嘢食,今日又同我去銅鑼灣食鐵板燒,板神鐵板燒日本料理是樓上舖,佔地廣闊,空間感十足,近窗位置重可以望到維景!我們被安排坐在鐵板位前,可以欣賞到師傅的烹調過程。女兒揀選左其中一款Omakase後,在等待師傅為我們準備好鐵板燒的食材時,先享用前菜:水雲口感柔軟黏滑,味帶酸。青瓜爽口,麵醬味濃。日本蕃茄鮮甜多汁。煙三文魚沙律:煙三文魚帶滑順絲柔的油花口感,伴著少許醋酸的青菜沙律,是一道非常醒胃的前菜。 刺身:深海池魚肉質細緻爽口帶油份,鱆紅魚爽口彈牙有咬口。燒吞拿魚油香味重,豐腴細滑,令人大感滿足。師傅將大蝦去殻去腸,之後將蝦頭煎至金黃色,蝦身切段用特製醬汁烹製,蝦肉鮮甜又彈牙,蝦頭帶有蝦膏,非常香口,鮮味十足!南非鮑魚非常新鮮,放上鐵板烹調還可以睇到鮑魚郁動了好一會兒,之後師傅將之去腸切段,食落肉質爽口彈牙。師傅加少許調味在豚肉上,之後放在鐵板上,放上蒜片和蔥花,卷起切段,因為豚肉薄切,輕輕煎幾下就熟,放上麵包吸走多餘油份,豚肉食落口感鮮嫩,蒜片蔥花增加口感同香味,很好的配搭!白鱈魚肉質嫩滑可口,油份平均甘香。蔬菜中最好味就係冬菇,中間的水是菇本

白鱈魚肉質嫩滑可口,油份平均甘香。蔬菜中最好味就係冬菇,中間的水是菇本身迫出嚟,香噴噴又爽口。

我最欣賞係鐵板炒飯,師傅將飯和配料不停地炒。翻來覆去的舞動著,炒出粒粒分明的炒飯,色香味俱全,讓人一啖一啖的食不停口!麵豉湯非常濃郁好鮮甜。
最後甜品更持別,好少甜品會在鐵板上烹製,是用麵包做成焦糖味道,又香脆又甜。
2021-06-30
板神鐵板燒日本料理 God of Teppanyaki (1)1. 前菜 - 醃蒜 芝麻醬菠菜 蟹肉豆腐2. 季節沙拉3. 刺身三款4. 南非鮑魚5. 白鱈魚6. 大蝦7. A5和牛薄燒8. 炒飯9. 湯10. 甜品 - 焦糖吐司 奶凍
一開始上的前菜立刻就吸引了我們,也太美了吧!好喜歡那個小小白色的蓋子。上菜時,也很貼心地教我們由比較淡的豆腐吃起,最後用蒜頭收尾。簡直是高級的味覺體驗。我們最喜歡的是蟹肉豆腐。喜歡淡香的玉子豆腐配上鮮甜的蟹肉。蒜頭就真不是我的取向,不過还是一顆沒剩的吃完,因為它跟想像的不一樣,蒜頭味一點都不重!醃蒜反而是帶更多的酸甜味,蓋過了大部分蒜頭的味道。之後上的便是季節沙拉了。除了醬汁有點多外,也是挺不錯的,尤其喜歡那幾塊雞胸肉。平時外吃也會遇到很多乾到不行的雞肉,這個就煮得嫩嫩的。前菜的壓軸當然是交給了我們最期待的刺身啦。刺身真的是非常非常新鮮!而且每一塊的刺身都是厚切的,非常滿足。說到「阪神」,又怎能錯過他們的鐵板燒呢?全晚的焦點終於來了 — 首先是南非鮑魚,非常的新鮮軟糯。果然食材還是要新鮮呀。主廚並沒有放太多的調味料,完美地帶出了鮑魚原本「海」的味道。鱈

1. 前菜 - 醃蒜 芝麻醬菠菜 蟹肉豆腐
7. A5和牛薄燒
8. 炒飯
9. 湯
10. 甜品 - 焦糖吐司 奶凍

說到「阪神」,又怎能錯過他們的鐵板燒呢?全晚的焦點終於來了 — 首先是南非鮑魚,非常的新鮮軟糯。果然食材還是要新鮮呀。主廚並沒有放太多的調味料,完美地帶出了鮑魚原本「海」的味道。鱈魚煎得剛好,喜歡它外面煎得鬆脆,裡面還保持著肉汁。說實話我們姐妹倆對蝦是不太感兴趣的,不過這大蝦也真的是很新鮮,鮮甜的很。到本餐的主角A5和牛薄燒,廚師姐姐把炸蒜頭和蔥炒香了後,再用這塊美美的A5和牛包起來,給這道菜添加了一種爽脆的質感和耐人尋味的香氣。第一口吃下去時那真是香得,我們都說不出話來了,慢慢享受牛肉在每次咀嚼後散發的香濃肉和油脂味;肉質當然是非常非常嫩,充滿肉汁的,感覺它快要在我們嘴裡融化了。

吃到這裡,我們都已經非常飽了,只好打包吃剩的大半碗和牛炒飯。但是面對甜品,我們的胃總會有位置的,對吧?其實焦糖吐司並不在菜單裡面的,是隱形菜單,也可以說是「阪神」給顧客準備的小小驚喜。吐司烤得好鬆脆,也不太甜,很合我們的口味。你以為完了嗎?並,沒,有。還有最後最後的奶凍呢哈哈!奶凍就是牛奶味了,不太甜,也非常嫩滑;配上酸酸甜甜的藍莓醬和藍莓,反而平衡了牛奶的膩,更香更好吃了。最后我們想向負責鐵板燒的廚師姐姐專業高超的身手致敬!

2021-04-26
2021-07-02 301 浏览
最近同朋友去左灣仔板神食鐵板燒,第一次去對餐廳期望好高,因為食客人數吾少,應該有所保證。前菜:青瓜上有麵豉醬,食落咸咸的又有爽口既青瓜。水泓味道酸酸地作為開胃菜。高糖蕃茄帶少少鹽。季節沙律:酸酸地幾開胃。刺身三款:分別是深海池魚、油甘魚、赤身,三者魚鮮味同樣地突出。南非鮑魚:鮑魚size大小適中,估吾到口感系甘彈牙,完全吾硬口,易於咀嚼。同時味道又好鮮味,值得一讚!白鱈魚:口感好滑既魚!燒後魚仲系keep到好juicy,滲出吾少肉汁啊。大蝦:作為蝦控一定要食既大蝦,蝦口感一致地彈牙又實肉,完全吾系死蝦,鮮味足夠!A5和牛薄燒:和牛燒後滲出吾少牛脂出黎,用麵包吸下油份,令食客吾會太膩口。師傅將大量蔥及蒜片夾埋一齊食,味道更加香口!炒飯:炒飯做到粒粒分明,而且吾會太乾身,味道好香口。入面有肉碎、香蔥、椒粒,賣相也加足分!湯、漬物:湯咸咸地。甜品:抹茶蛋糕仔好鬆化,麵包多士上面既糖好脆口又岩甜。

季節沙律:酸酸地幾開胃。

湯、漬物:湯咸咸地。

甜品:抹茶蛋糕仔好鬆化,麵包多士上面既糖好脆口又岩甜。
很久沒吃鐵板燒,友人介紹灣仔一間餐廳,比我們之前吃過的omakase鐵板燒價錢較相宜,而且環境很好,氣派高雅,有空間感又有高空城市景色看,賞心悅目。我們選擇一人前鐵板燒$780有十道菜,一道道菜為我們新鮮準備,待我們吃完再上下一碟,vip級享受。前菜吸引我們的先是盛栽食物的容器,充滿心思,有麵豉青瓜、醋漬水雲、高糖蕃茄,依次序吃,先是爽口的青瓜,再到酸微微水雲及甜度很高的蕃茄。季節沙律是日款式是煙三文魚沙律,濃味的煙三文魚,配上新鮮清爽的沙律菜,剛好得到平衡,沙律菜中有酸甜沙律醬汁,很開胃。刺身三款分別有鱆紅、黑鯥及鰈魚刺身,鱆紅,鱆紅外型和味道都似油甘魚,肉質爽口帶鮮味,黑鯥也是爽口口感,以少少辣來調味,帶出其鮮味,最後吃油脂較重的鰈魚,加上火灸過,魚油在口中融化,香味迷人。白鱈魚 開始鐵板燒菜式,白鱈魚燒到的熟度剛剛好,魚肉十分滑溜,它沒有細骨也吃得方便,每口都有魚油和魚香,滿足。南非鮑魚大大隻的鮑魚,細心的切好小件,讓我們可以一口一件,帶點嚼勁的口感,有爽彈的感覺,也滲出鮑魚特有的鮮味,非常吸引。大蝦上菜時已立即聞到濃郁的蝦香味,滿心期待,蝦隻本身都好巨型,所以切開幾小件,既方便

前菜

大蝦
上菜時已立即聞到濃郁的蝦香味,滿心期待,蝦隻本身都好巨型,所以切開幾小件,既方便調較熟度,也方便進食。蝦隻肉質新鮮,有蝦的鮮甜味,加上少少黑椒調味,最重要是蝶上滿佈蝦膏,將它沾在蝦上,十分惹味香濃。

A5和牛薄燒
燒之前細心的問我們想要的熟度,也做到所要求的,我選了半成熟,A5和牛脂肪分佈平均,燒過後卻不會覺得油膩,牛肉香和牛脂香平衡,薄薄嫩嫩的A5和牛包著新鮮蔥粒和蒜片,真是幸福的滋味。旁邊細心的附了點燒蔬菜,不用怕吃肉會膩。

炒飯
在鐵板上,簡單的以蛋、蔥、牛肉、甘筍粒、珍珠米製作的日本鐵板炒飯,一點也不平凡,那撲鼻的香氣,令人不禁將飯都大口吃進肚子裡,雖然已經飽了。

由頭帶到尾,每道菜都用心製作,選材一流,無論是海鮮和肉類都令人滿意,碟和碗都很漂亮,有日本人追求美的體現,整體性價比高,值得回頭。
2021-07-01 220 浏览
去了灣仔板神鐵板日本料理,服務非常好,而且好有質數,價錢對得住質數,性價比高!前菜份量剛好,唔會太多整飽個胃,味道酸香,胃口大增!最正刺身有碟魚,經過火灸處理,非常重魚油香!入口有溶化既感覺!間白質感爽彈,厚切又新鮮!白鱈魚味道帶幾香既牛油味,唔會有油膩感覺。邊位煎到香脆!肉厚得黎幾嫩,幾高質!南非鮑魚,高質爽又彈!煙煙unun, 唔會有乾柴感覺,keep到彈性非常重要。燒大蝦,非常大隻,8寸長,蝦頭有膏香味道幾濃郁,蝦肉肉質好新鮮。廚師配上特製醬汁,更令蝦既鮮味滲出!層次感更多。牛肉燒,蒜片香葱夾在中間,非常濃香入味!又係有入口溶化感覺,好嫩好好食"和牛炒飯,粒粒分明夠鑊氣亦好乾身,口感層次夠多,蛋絲,葱粒,和牛等配料!香而不膩。再次讚讚店員好服務,比起坊間平咁多,又食到質量,又有service!!

前菜份量剛好,唔會太多整飽個胃,味道酸香,胃口大增!

樁·席前鉄板燒(一人前) $780前菜季節沙律刺身三款南非鮑魚白鱈魚大蝦A5和牛薄燒炒飯·漬物湯甜品.睇靚景歎高質鐵板燒嘅一晚,好似食omakase咁,會逐款咁上,食完一款到下一款,每一款食材都係新鮮同即場燒嘅,成晚都食得好滿足🥰前菜係放喺一個好精緻嘅木盤上,有三個兜放d前菜,分別係青瓜、水雲同蕃茄,仲要跟據味道濃淡去食🤪刺身三款想特別推薦,切得好厚,口感勁豐富,同埋食得出好新鮮🥰終於到重頭戲鐵板燒🥳廚師會喺你面前即席幫你燒,仲會間唔中同你吹下水🤣🤣望住d新鮮海鮮喺你面前原隻咁燒都幾興奮🤪南非鮑魚上枱嘅時候仲會新鮮到郁郁下有d驚,但真係好好食🥲特別大隻同彈牙,就咁用鹽已經好夠吊味!大蝦真係好大隻,佢仲撈埋d蝦頭汁一齊煎,滿口都係濃濃嘅蝦味☺️白鱈魚係我最愛❤️用牛油煎到啱啱好金黃色,皮脆肉滑☀️A5和牛薄燒會夾住葱同蒜食,佢仲會問你有冇邊樣唔食,非常貼心🥰和牛嘅油脂平均分布,一食入口會feel到佢融喺個口,蔥同蒜都可以吊到佢嘅牛味🥳嗰塊麵包會吸晒和牛啲油,佢話好邪惡冇乜人食,但我都係食咗🤣好濃嘅牛味同埋燒到脆脆地,都好好食!個蝦頭燒咗好耐,以為唔係for我哋食但原來係配埋個和牛食,係超·級·
樁·席前鉄板燒(一人前) $780
前菜
炒飯·漬物

甜品

白鱈魚係我最愛❤️用牛油煎到啱啱好金黃色,皮脆肉滑☀️

個蝦頭燒咗好耐,以為唔係for我哋食但原來係配埋個和牛食,係超·級·好·食🤯入面嘅蝦膏加埋出面嘅蝦頭汁,真係令人好想食埋d殼🥲

最後佢會幫你炒埋個飯,我就覺得正正常常一個飯,但如果食之前嘅嘢唔夠飽,幫可以幫你頂一頂肚🤣

食埋佢個甜品蘋果蛋卷,蘋果味好重好清香,食完令成個晚餐好圓滿☺️呢間餐廳價錢嚟講係偏貴,但如果for一d紀念日慶祝嘅話就非常得體,景靚服務好,嘢食又好食新鮮,推薦比大家喔🥰
2021-06-24
2021-06-29 342 浏览
今次Dinner同中同嚟呢間人氣店食鐵板燒,每人叫左一個1人set,有3款夠份量嘅海鮮同和牛,好夠飽,無論食物環境性價比都高🥳椿.席前鐵板燒 (一人前) 💰780✨前菜三款💫評分: 7.7/10📝裝麵醬青瓜個container好cute cute-爽咗啲鹹香,好fresh😋,第一次食水雲 ,原來佢係沖繩嘅一種海藻,酸酸地幾開胃,高糖番茄🍅配上少量海鹽,幾fun,整體睇得又食得😋✨季節沙律💫評分: 7/10📝火腿沙律🥗配醋調味,中規中矩✨刺身三款💫評分: 7.8/10📝新鮮、厚切又大塊😋鐵板燒調味醬:海鮮辣汁、新鮮檸檬、牛肉汁,不過我無咩點,鍾意食到多啲原汁原味😋,仲有燒4款唔同蔬菜減膩✨南非鮑魚💫評分: 8/10📝鮑魚未開始煎到煎到中間都仲郁,好新鮮,帶啲海水味,自然調咗味,有嚼勁✨白鱈魚💫評分: 8.7/10📝白鱈魚🐟以香草牛油煎,金黃焦香,牛油味濃,魚肉嫩滑同Juicy✨大蝦💫評分: 9/10📝見到師傅即拆,好新鮮,以濃郁蝦頭汁煮好正,蝦肉厚同彈性,肉質新鮮,鮮味無窮🥰🥰🥰個蝦頭燒咗好耐,有得食埋啲膏好幸福🥰✨A5和牛薄燒💫評分: 7.9/10📝和牛嘅雪花紋理❄️,和牛🐮薄身大塊,配

椿.席前鐵板燒 (一人前) 💰780

✨前菜三款
💫評分: 7.7/10

✨季節沙律
💫評分: 7/10
📝火腿沙律🥗配醋調味,中規中矩

💫評分: 7.8/10
📝新鮮、厚切又大塊😋

✨南非鮑魚
💫評分: 8/10

✨白鱈魚
💫評分: 8.7/10

✨大蝦
💫評分: 9/10

✨A5和牛薄燒
💫評分: 7.9/10
📝和牛嘅雪花紋理❄️,和牛🐮薄身大塊,配蔥蒜,燒至5成熟,鎖住肉汁, 入口即溶,仲有植入式廣告嘅麵包,佢吸晒牛肉啲肉汁好邪惡
炒飯

✨炒飯、漬物 、湯
💫評分: 7.8/10
📝鍾意炒飯材料色彩繽紛,加咗紅辣、蔥綠同牛肉粒,炒得好乾身同粒粒分明,配埋漬物同麵豉湯🥣

💫評分: 7.3/10
📝蘋果🍎瑞士卷的的式式,份量啱啱好唔算好甜,令成餐畫上完美句號

板神鉄板燒日本料理 𝔾𝕠𝕕𝕠𝕗𝕋𝕖𝕡𝕡𝕒𝕟𝕪𝕒𝕜𝕚
📍灣仔軒尼詩道256號The Hennessy30樓
(灣仔🚇 A3出口行4分鐘就到)

💫評分: 8.2/10
💬居高臨下,有啲位仲睇到海景添但係我哋坐嗰個四人小房對窗而坐都睇到都市景色。 為我地準備嘢食嘅係女師傅,有技術同美感,仲會同客人chitchat,海鮮會先放喺枱上相機食先,overall service好,上菜會細心解釋菜色,食物質素高, recommend特別節日可以嚟🥳

❣️其他分店❣️
📍銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖
(銅鑼灣🚇C出口行3分鐘就到)

📍觀塘駿業街43號地下
(觀塘🚇A2出口行10分鐘就到)

2021-06-29 195 浏览
餐廳的裝修極之華麗, 看著廚師表演他的功架, 十分震撼, 價錢方面, 一個鐵板燒最平由780蚊起 , 份量非常之多, 食到滿腹而走 水雲酸酸甜甜嘅口感, 再加上麵豉醬青瓜, 高糖蕃茄, 先開一開味蕾之後就食過季節沙律, 番茄再加沙律醬, 青菜爽脆鮮甜的口感, 亦都開胃之後就食刺身三款, 經過火灸之下嘅碟魚, 油脂豐富嘅感覺大爆發, 咬落去個口感軟嫩細緻之後再食過油甘魚再加黑目黑鯥魚油甘魚飽滿嘅油份, 不錯不錯 黑鯥肉質鮮甜無比, 口感豐富喺廚師烹調鐵板燒之前, 黎一個大曬冷, 將南非鮑魚, 白鱈魚, 大蝦 放滿我地既枱前, 好震撼鮑魚的兩個面都煎金黃色。鮑魚切成一片片,這厚度切得非常均勻, 入口Q彈鮮甜白鱈魚 入口即溶感覺, 再加上醬汁, 豐富咗味蕾, 真係好正 大蝦嘅擺款非常之有藝術嘅感覺, 煙韌彈牙, 連個蝦膏都出色過人和牛薄燒, 用上a5和牛, 油脂非常之豐富, 再加上蔥同蒜嘅混合體, 用一麵包去吸油, 食嗰陣唔會覺得油膩之餘, 香味大爆發, 炒飯炒得夠乾身, 再加上a5和牛同, 蔥同蛋一齊炒, 口感豐富 780蚊有埋湯同甜品性格嘅比非常之高

之後再食過油甘魚再加黑目黑鯥魚油甘魚飽滿嘅油份, 不錯不錯

黑鯥肉質鮮甜無比, 口感豐富

780蚊有埋湯同甜品性格嘅比非常之高
2021-06-27 255 浏览
同爸爸慶祝父親節, 當然要揀間好嘅今次揀咗間係灣仔有海景嘅鐵板燒裝修又靚, 坐得又舒服, 食材高質在場有位部長定經理服務好好,上每一道菜都會詳細介紹收碟等亦好快手OVERALL絕對唔輸蝕酒店內嘅高級鐵板燒餐廳三款前菜不論係擺設同味道都顯出餐廳悉心安排當中酸尾尾好開胃嘅檸檬醃青瓜亦係我最愛沙律菜新鮮美味配上柚子汁令味道更昇華接著係刺身深海池魚肉質鮮嫩肥美,拖羅脂厚油香蝶魚裙邊用火炙烤後油脂被逼出後,帶有微醺的軟糯刺身3款有我最愛嘅深海池魚, 吞拿魚亦新鮮肥美火炙後嘅蝶魚裙邊肉質帶有微醺嘅軟糯, 肉質柔軟細膩款超新鮮海鮮會上檯比我哋相機食先海蝦比我隻手更要大隻,南非鮑魚仲生猛郁緊厚切白鱈魚啖啖肉, 魚油好高, 食落香口嫩滑鮑魚煎到味道濃郁、肉質柔嫩、味道鮮美海蝦肉質彈牙爽口, 蝦頭脆卜卜我自己有食埋3款海鮮師傅都煎到PERFECT, 火候控制得剛剛好!A5和牛薄切包住香口蒜片同蔥花輕輕煎過封鎖肉汁, 再放喺麵包上吸取多餘油份入口油花豐腴, 牛味濃且肥美多汁!就算簡單嘅炒飯都炒得粒粒分明, 絕對唔馬虎最後想讚埋焦糖多士, 明知邪惡但外脆內軟又唔會過甜唔小心又食晒成份為這頓父親節晚餐劃上完美句
同爸爸慶祝父親節, 當然要揀間好嘅
今次揀咗間係灣仔有海景嘅鐵板燒
裝修又靚, 坐得又舒服, 食材高質
在場有位部長定經理服務好好,
上每一道菜都會詳細介紹
收碟等亦好快手
OVERALL絕對唔輸蝕酒店內嘅高級鐵板燒餐廳

三款前菜不論係擺設同味道都顯出餐廳悉心安排
當中酸尾尾好開胃嘅檸檬醃青瓜亦係我最愛

沙律菜新鮮美味
配上柚子汁令味道更昇華

接著係刺身
深海池魚肉質鮮嫩肥美,拖羅脂厚油香
蝶魚裙邊用火炙烤後油脂被逼出後,帶有微醺的軟糯

刺身3款
有我最愛嘅深海池魚, 吞拿魚亦新鮮肥美
火炙後嘅蝶魚裙邊肉質帶有微醺嘅軟糯, 肉質柔軟細膩

款超新鮮海鮮會上檯比我哋相機食先
海蝦比我隻手更要大隻,南非鮑魚仲生猛郁緊

厚切白鱈魚啖啖肉, 魚油好高, 食落香口嫩滑
鮑魚煎到味道濃郁、肉質柔嫩、味道鮮美
海蝦肉質彈牙爽口, 蝦頭脆卜卜我自己有食埋
3款海鮮師傅都煎到PERFECT, 火候控制得剛剛好!

A5和牛薄切包住香口蒜片同蔥花
輕輕煎過封鎖肉汁, 再放喺麵包上吸取多餘油份
入口油花豐腴, 牛味濃且肥美多汁!

就算簡單嘅炒飯都炒得粒粒分明, 絕對唔馬虎
最後想讚埋焦糖多士, 明知邪惡
但外脆內軟又唔會過甜
唔小心又食晒成份
為這頓父親節晚餐劃上完美句號

由入門口一刻已經FEEL到職員親切有禮
當晚天氣好好, 坐喺30樓望出去嘅夜景更是一絕
搵日再去食LUNCH!
這間餐廳主打各款鐵板套餐,設開放式廚房,食客可以一邊飽覽維多利亞海景,一邊歎美食,一邊與大廚傾計互動。👩🏻‍🍳 椿·席前鉄板燒($780/ 一人前)10道如下:前菜(鱈魚乾、麵醬青瓜、水雲)季節沙律(煙火腿沙律)刺身三款(油甘魚、火炙金目鯛、赤身)南非鮑魚白鱈魚大蝦A5和牛薄燒蔬菜炒飯·漬物湯品(麵豉湯)甜品(蘋果味卷蛋)

👩🏻‍🍳 椿·席前鉄板燒($780/ 一人前)
10道如下:
前菜(鱈魚乾、麵醬青瓜、水雲)

季節沙律(煙火腿沙律)

刺身三款(油甘魚、火炙金目鯛、赤身)

蔬菜

炒飯·漬物
湯品(麵豉湯)

甜品(蘋果味卷蛋)
2021-06-24