2014-10-10 2891 浏览
咁多年都保持到水準!其實每次都系叫差吾多既菜式,至出名果幾樣,乳鴿,芋頭鴨,釀豆腐都keep住好味,有味蟲草花蝦乾浸勝瓜出奇fresh好味! 至於豆豉雞就好好好一般。今次食得特別開心,朋友快結婚了,又高興請客。
芋頭鴨
  • 香酥鴨
  • 燒乳鴿
  • 煎封釀豆腐
2014-09-21 2787 浏览
多年前聽說此老牌餐廳的乳鴿很好吃,一直到今天才能試試,甫進去就看到幾檯都坐着外國人,應該是跟我們一樣慕名而來的吧!我們點了3個在這裡很有名的菜:燒乳鴿-- 是期望過高嗎?皮不太脆,肉身有點乾,好像加了一點本人不太喜歡的肉桂煎封釀豆腐— 外表平平無奇,但咬下去,豆腐真的很嫩滑,推介蝦子柚皮— 很少餐廳可以吃到,味道一般

煎封釀豆腐— 外表平平無奇,但咬下去,豆腐真的很嫩滑,推介

煎封釀豆腐

蝦子柚皮— 很少餐廳可以吃到,味道一般
蝦子柚皮

2014-09-21
2014-09-20 2504 浏览
新屋入夥果次,同一班親戚食咗餐,好食、得體,食過翻尋味。之後於是同太太再嚟,兩個人食咗個芋頭鴨同埋蟲草花炒聖瓜,味道好好、好特別,完全唔系一般連鎖店嘅貨色。美中不足嘅系餸菜分量唔細,價錢唔平,人少嘅話,可以試嘅菜式就唔多喇。
题外话/补充资料: 裝修同服務都有老香港嘅感覺,好好
2014-09-09
  • 芋頭鴨
2014-09-10 2888 浏览
趁暑假和大學舊同學聚舊多碰面。老朋友久別重逢自然令人開懷,兩星期前才剛見,之後馬上便約定今天來個家訪。一眾人七嘴八舌的鬧個不停,再加埋幾隻小嘩鬼,熱鬧程度是可想而知....主人家點名要在大圍區內搵食,我說唯有吃中餐才較易一大班人坐埋談天說地。而若要論到區內中菜店的翹楚,老牧童當然便會指向火車站旁的"楓林"....來得"楓林",一味燒乳鴿是一定要放在檯上的....熟悉路數竅門的人都知道,吃這隻乳鴿是一定要免切的,若將之開邊的話就會滋味盡失,那叫來也沒啥意思....沒來嚐過的主人家驚覺這鴿的size是大得尤如像一只小雞一般,老實說在外頭普通店子一定吃不到。對我而言,鴿皮雖沒從前的脆口但肉依舊是嫩滑多汁又夠入味,同樣是只此一家的美味。老同學們登時嚐得津津有味,大呼過癮....椒鹽中蝦也屬這裡的絕活。蝦肉弄得既乾身又惹味,肉結實有咬勁之外亦爽彈帶甜香。椒鹽是香得令連炸得脆卜卜的蝦殼也可立即吞下。不愧是鎮店之寶....豆豉雞的醬汁調較得鹹淡得宜滿有豉香;雞肉是嫩滑入味之至。最美味的還要數到完全嗦盡豉汁精華的蔥頭,用之來拌飯確屬一等一的口福享受....以前來光顧時另一道必備菜式便是苦瓜炆杉斑,是日

來得"楓林",一味燒乳鴿是一定要放在檯上的....

以前來光顧時另一道必備菜式便是苦瓜炆杉斑,是日聽老侍應的推介要了一份枝竹火腩炆斑頭腩。本來小弟對之滿心期待的但最後卻是讓人落得一片失望 ---- 光是睇到那稀淡的色水便知出事,再吃將下去更發現醬汁真的是味淡如水的,無論是本應最嗦味的枝竹以至頭腩本身皆是如此的淡味....最後的結果當然是吃了少許後便馬上轉投其他菜的懷抱了....
生菜膽採用的是本地生菜,相比起普通的西生菜來說爽囗度雖猶有不及但菜味就卻濃郁得多。掌勺的亦不吝嗇地下足蒜去炒,在火喉極夠的底下自然是惹香到不行....
關於另一味招牌作煎封釀豆腐,掌勺展現的依然是一等一的技藝 ---- 豆腐外皮金黃香脆而內裡是極其軟滑滿有豆香。遺憾的是釀進的蝦膠的份量是少得連用放大鏡也很難找到,這樣的話究竟蝦肉本身是爽抑或是甜亦無從考究了.....
好友們吃得起勁,就算最後餸吃不完塞不下的話也不管了。主人家聽小弟說這裡的荔芋香酥鴨好吃,也就不顧一切點了。久違了的外皮依舊酥脆不油;夾層的芋蓉是入口即溶化亦帶著芋頭應有的味道;較失色的是主角鴨肉比較粗嚡一點少了豐腴....
早前有消息道"楓林"會在不久後結業。若這真是屬實的話,那就真是太可惜了。看見開在她旁邊的食乳鴿名店"萃華"亦已解甲歸田,心裡也不禁有點唏噓....

此時唯一可做的,便是趁她還在之時,找天再去獨噬一整只的"乳雞"好了....

2014-07-28 3288 浏览
7點幾入去無乜人, 一黎就有枱! 環境真的不錯碗筷好乾淨,果陣又唔怕嘈. 叫左 兩隻燒乳鴿,一個咕嚕肉, 椒鹽炸豆腐, 同一個 通菜.乳鴿同豆腐幾好食咕嚕肉無咩特別, 而通菜..真係好貴...另外有提供熱毛巾抺手 同一盆檸檬水for 食乳鴿後洗手下次要試埋其他菜式!
7點幾入去無乜人, 一黎就有枱!
 環境真的不錯
碗筷好乾淨
,果陣又唔怕嘈
乳鴿同豆腐幾好食
咕嚕肉無咩特別, 而通菜..真係好貴...

另外有提供熱毛巾抺手 同一盆檸檬水for 食乳鴿後洗手

下次要試埋其他菜式!
2014-07-28
  • 燒乳鴿
2014-07-14 3247 浏览
楓林小館連續多年獲得米芝蓮推介,當中食物質數肯定是關鍵。今次點子煎封釀豆腐、乳鴿、香酥鴨同咕嚕肉。煎封釀豆腐令人回味,外層走過油,令外層企身,可以挾起,入面嫰滑,內外兩種完全唔同既質感,出色。乳鴿,「幾好味」係我唯一諗到既形容,味道不差,但又不覺得跟其他地方有太大方別。香酥鴨,另一出色菜式,外層芋頭夠化,配上香鴨肉,出色。咕嚕肉又係不可錯過,甜酸度剛好,肉也夠份量,有咬口,不可錯過。楓林連續多年獲得推介是實至名歸。美中不足,可能楓林歴史有返禁上下,冷氣唔夠勁,好熱,攪到無咩胃口,食得唔太多野。

楓林小館連續多年獲得米芝蓮推介,當中食物質數肯定是關鍵。

今次點子煎封釀豆腐、乳鴿、香酥鴨同咕嚕肉。

香酥鴨,另一出色菜式,外層芋頭夠化,配上香鴨肉,出色。

楓林連續多年獲得推介是實至名歸。

2014-07-10
  • 香酥鴨
  • 煎封釀豆腐
2014-05-22 4312 浏览
17-5-2014 (Sat)同男友o係沙田香港文化博物館睇完宮崎駿動畫手稿展後好攰,但要搵o野食,唔想去附近o既新城市廣場同名城商場幫趁o個啲連鎖店,咁呢o度又其實o係沙田同大圍之間,不如行去大圍食特別o野.於是邊行邊上open rice search,search到呢間,於是摸索條路行o黎,搵到喇,時間尚早大約7:00pm,好彩都有張兩人枱,張枱好明顯係加建,因為擺o係魚缸前,通往廚房同洗手間o既通道.我o地揀啲招牌菜煎封釀豆腐,男友就問我食唔食柚皮?因佢知我自從o係得龍食過苦澀柚皮後就驚o左,(o個個食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2086362&tc=sr2rvw&con=rvwer) 不過都就佢啦,佢就決定要柚皮扣鵝掌.我o地再繼續諗,有個大叔就上前俾意見喇,話梗係要食招牌菜椒鹽海中蝦啦,又話我o地食3個餸夠o架喇.男友問佢呢個幾錢?我問係時價吧.大叔答係,28.啊,咁就要埋呢個啦.之後我o地睇返所有o野o既價錢, 煎封釀豆腐$95.00, 柚皮扣鵝掌$220.00,好貴.好

好快, 煎封釀豆腐到o黎,
煎封釀豆腐
一碟有8件大大件,影好相食得,豆腐表面全部都煎脆o左,面上o個粒唔係豬肉原來係蝦肉,
豆腐唔係太滑,淋返甜豉油食就好味.

然後椒鹽海中蝦到o黎,
椒鹽海中蝦
中蝦大大隻但唔大碟,睇到幾乾身唔油膩,冇多餘o既椒鹽,食落,味道o岩o岩好唔太鹹,好味,亦冇蓋過蝦o既味道,但美中不足之處係,蝦肉唔係爽口彈牙同冇乜鑊氣.

最後柚皮扣鵝掌到o黎,
份量都係少,兩片柚皮望落去有啲似鮑片,鵝掌大概有5,6隻,
柚皮扣鵝掌
先食柚皮,柚皮腍晒冇渣,
味道有少少甘,但冇上次得龍食o既咁甘,不過我都係食唔晒一件,俾男友食.而鵝掌炆到好腍,汁亦濃郁,呢個都好食o既.

上埋柚皮扣鵝掌後,男友都嘟一個白飯share食,我就黐少少,飯o既軟硬適中,冇問題.

食完後,男友話要食糖水,佢想要芝麻糊,我就話睇menu有咩o野甜品,咁佢就問大叔攞o黎睇,無意中睇到茶芥$16.00一位,我就想要同花生糊同一價錢,$35.00o既合桃糊.

決定o左就叫大叔,佢o既反應好好笑,係即刻O咀,真係O咀,然後話睇睇有冇先.之後返o黎同我o地講冇呢啲,只有送俾我o地o既紅豆沙,重話要食甜品去後面街好過,大把多.哈哈,佢好老實呀!

之後兩碗紅豆沙到o黎,
食落,紅豆夠腍有啲沙,不過唔夠甜,食到少少苦味,係果皮o既苦味,我終於明白大叔點解叫我o地去後面街食
.但男友覺得好食,想問可唔可以送多碗.

服務:

淨係睇上面就覺得好攪笑,而其實由行入o黎開始,佢o地o既服務都唔差,唔會叫極唔應,態度又好.

環境:

係幾十年前o既裝修,應該同醉瓊樓同一年代,我諗呢o度係自置物業,否則o係係咁加租下,呢啲舊店點會重做得住?
衛生:

我隻杯仍有上手o既唇膏漬,但toilet雖然係舊,卻又乾淨又大.

結論:

好老實雖然o野食環境同服務唔差,但埋單要$667.00就覺得唔值收呢個價,咁貴,o係出面係可以食得更好.

每樣餸o既味道都係4.7分,白飯同紅豆沙就唔計啦.
2014-05-17
$333.50 (晚餐)
椒鹽海中蝦
柚皮扣鵝掌
是晩去了「楓林小館」食晚飯,預先book咗,因預期好多人。是晚7:00己full 咗九成了!這間我們大圍出名的老店已很多年了,後期因「米芝蓮」名氣的關係,越來越多人幫襯。環境係懷舊的老飯店模樣,全店都係年紀比較大打煲呔的待應,服務也不錯,做熟客多。我們3個人叫咗:「煎封釀豆腐」$110!〜必食推介!好好味!蝦膠+豆腐,煎得好脆,加埋豉油!剛剛好!我1個都食曬半碟!「荔芋香酥鴨」$170(半份)〜芋頭夠淋,炸得都好味,底下係鴨肉連皮,個人覺得ok啦!「椒鹽中蝦」$250〜中蝦係正常,手指咁長度Size,調味都可以。但不是比預期中D人話得咁誇張好食。「冬瓜盅」$200,都幾足料,食咗3碗!味道正常,比較清淡。「蝦子柚皮」$110,媽媽好鐘意食,蝦籽都幾多,我食咗少少,都可以。送的「紅豆沙」,好清甜!味道不錯!今晚最遺憾是坐得好近門口,冷氣不足!有些熱!(可能遅咗book的關係,張枱位置無咁好)後面D人企咗入來等入座,企後面出出入入,感覺不太好~總括來講,食物都可以。埋單total : $963(3位)

冬瓜盅」$200,都幾足料,食咗3碗!味道正常,比較清淡。

送的「紅豆沙」,好清甜!味道不錯!

總括來講,食物都可以。
埋單total : $963(3位)
  • 「煎封釀豆腐」
2014-01-19 5559 浏览
香酥芋泥鴨(好食指數:8/10)2013-12-23坊間食到既芋鴨都會係太多炸粉,但楓林小館就做到外脆內軟。外層是經過油炸,但不會太厚粉。芋泥又軟又香,鴨肉煮得剛好,嫩滑,加上炸左,口感有幾層頗好。煎封釀豆腐(好食指數:8/10)一磚磚炸到金黃色既豆腐,賣相已經好吸引,雖然係炸過,但係唔會太油膩。豆腐入面有蝦肉,平淡中帶一點鮮味。外皮好脆加上嫩滑既豆腐,無得輸花膠瑤柱羹 $220(好食指數: 8.5/10)中國人最注重湯水,滋補養顏。呢個花膠瑤柱羹,用料足,花膠同瑤柱同屬高級材料,而且簡單又好味,唔會太稀。鮮奶(好食指數:8.5/10)炸鮮奶外脆內滑,奶味比較重,鮮奶成固體形狀,入口即溶,如果想再食甜啲,可以加砂糖食。
香酥芋泥鴨
(好食指數:8/10)
2013-12-23

煎封釀豆腐
(好食指數:8/10)

花膠瑤柱羹 $220
(好食指數: 8.5/10)

鮮奶
(好食指數:8.5/10)
2013-12-23
2013-12-17 4703 浏览
因為太懶緣故,一段勁長時間冇寫食評,因為呢間野,我忍唔住再次執筆表達下感受。。。。一路以黎都好掙扎試唔試呢間野,因為啲評語都幾極端,一係捧到天上有,一係踩到地下冇咁,但由於臨時決定提前做冬,諗都唔想諗就唯有揀返區內食肆。。。我地點左:炸鮮奶 - 滿心期待呢個菜式,但係粉漿厚之餘,個底鋪滿油,而且個心又唔驚喜,如果呢個唔係佢招牌菜,或者唔會咁失望,只可以講以炸物聞名的話,唔應該有呢個效果出現。。。香酥鴨 - 又一招牌菜,比炸鮮奶好少少,但絕唔會係以前細個睇既伙頭仔昆布咁,食完曉飛天兼大嗌:好好味呀~果種感覺囉燒乳鴿 - 收成90蚊隻。。。啲人話真係極度好食。。。我真係諗唔明。。。呢個係最令我R頭一道菜。。。佢唔係唔好食,只係堅唔明果啲話間唔中要買乳鴿返屋企做餸既人點解咁捨得駛呢啲錢。。。不過寫到呢度之際,屋企人同我講,出面都要呢個價錢啦~此刻完全明白了。。。原來佢唔知茶樓可以三,四十蚊成交。。。。蝦子柚皮 - 因為老一輩想回味而叫的菜式,後生的2個食左,1個話幾特別,1個話應該叫呃錢柚皮先岩,結果餘下不多,只好留返俾長輩品嚐,只係見佢地食完咩都冇講。。。煎封釀豆腐,咸魚雞粒炒飯 - 都係

我地點左:

煎封釀豆腐,咸魚雞粒炒飯 - 都係出面唔駛用呢個價錢但又可以食到同樣水準既菜式

大馬站煲 - 黎到呢道菜已經冇掂過,其實都係冬菇,燒腩肉,煎封豆腐咁炆成的1個煲,已經冇驚喜令我想有親近佢衝動。。。。

核桃露(送的) - 呢個反而係失望過後的驚喜,狀似嘔吐物既佢,雖然外表唔吸引,但味道幾真實,連平時對糖水甜品只係俾面派對呷一口的老爸都食晒成碗

總結就係成餐飯我不斷諗點解呢間會係星級飯店??究竟係咪呢間野有幾個級數唔同大廚主理??點解大家啲食評差咁遠??問心講,我唔係奄尖食家,而且絕對捨得俾錢食貴野既人,但點解咁言過其實。。。

不過反而想為佢地平反下,唔知係啲員工有再培訓,定之前啲人過度誇張,其實佢地冇所講咁態度差劣,間唔中都有聽到佢地唔該前唔該後,走又叫我地拎齊野咁,比起佐敦好多明星幫襯果間星級館,呢度好好多~
2013-12-17
2013-11-20 3990 浏览
走在街上開始覺得氣壓無咁悶焗,是秋天的感覺吧?咁吃芋頭也是時候了,粵菜中一味用芋頭做成芋蓉的芋泥,配上鴨炸成的芋泥香酥鴨,香脆富芋香,便是秋天當吃的時令美食,「楓林小館」是這方面的專家。原隻鴨型保留下來的做法亦很傳統,難怪《米芝蓮》的車胎人年年都走去吃。
走在街上開始覺得氣壓無咁悶焗,是秋天的感覺吧?
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2013-10-22 3594 浏览
今日一行七人來到楓林小館吃飯,與好姊妹慶祝生日,我們當中有六個都是第一次來,大家都對這兒的食物感到滿意。我們首先點了是日例湯,即金銀菜豬𦟌湯。雖然是例湯,但材料很足,每一碗都有菜和肉,味道不單只好,而且有住家湯的味道。其他點了的菜色部份是酒家的名菜,分別有紅燒乳鴿、煎封釀豆腐、菜膽薑蔥雞和荔芋香酥鴨。紅燒乳鴿的肉很嫩滑,但肉身稍薄,皮燒得香脆而不油膩,可能我很久沒有吃乳鴿,所以覺得這道菜很好吃,果然是馳名菜!煎封釀豆腐的樣子很討好,像一塊塊黃金磚,上面釀有蝦肉,如預期般外脆內嫰,我吃得甚是滿足,本想吃多件,可惜不夠手快。我們雖然只點了半隻菜膽薑蔥雞,但份量看來卻像一隻之多。最吸引我的不是雞,而是味美的薑蔥和吸了雞汁鮮味的芥菜膽,不過雞肉也算好吃。荔芋香酥鴨也是點半份,但上菜時才知半份也是一大碟。我起初擔心大家怕熱氣會吃不完,但這道菜實在太美味了,我自己也忍不了口要吃多件,結果是一掃而空,沒有剩呢!香酥鴨的外層雖然經油炸過,但師傅對火喉掌握得好,所以酥脆而不油膩,芋蓉又香又軟滑,而下面薄薄的鴨肉仍保持鮮嫰,果然名不虛傳!我和同屋主都認為這道菜是今餐最好吃的,絕對是必點菜色。由於壽星女愛吃
金銀菜豬𦟌湯

紅燒乳鴨
菜膽薑蔥雞
荔芋香酥鴨
蒸斑頭腩
由於壽星女愛吃魚,所以點了一道蒸斑頭腩。魚肉頗滑,可惜毫無鮮味和魚味,姊妹更覺得有點腥,算是相對失色之作。
金銀蛋菠菜
我們還叫了金銀蛋浸菠菜薑汁介蘭,味道不俗,我最欣賞菠菜沒有澀味。
合桃露
當我們問侍應湯丸合桃露窩上還是碗上之際,一個看來話得事的侍應說送我們合桃露,可能見我們點了不少菜式吧,我們當然卻之不恭!這兒的合桃露不太甜,較巿面一般的稀,但有一粒粒合桃碎,吃得出是真材實料而非用粉開水的貨色。

之前我打過兩次電話來想訂位,但對方都說吃午飯不用訂,誰不知我一踏入酒家,侍應便問我有否訂位,真沒他們好氣!這兒的侍應都是上了年紀的阿叔,雖然說不上親切慇勤,但幫我們落單時態度都算友善。

舊式酒家的菜餚多是大大碟的,要約多幾個朋友來才可多嚐幾款。之前有消息說老闆賣舖酒家會結業,希望是「流料」,否則又少一個飯聚的好地方。
2013-10-20
荔芋香酥鴨
金銀蛋菠菜
合桃露
2013-10-12 2734 浏览
平時都唔熱衷於寫食評,但呢次真係忍唔住,上黎寫一寫。近來搬左去大圍附近,聽朋友推薦過楓林小館,試過覺得好食,雖然稍貴,但結果都決定帶親戚來食一餐晚餐。因為要一行人中有老人家,腳做過手術,行路同企得耐都會痛,所以為免老人家要等,已經預早訂了位。到達時,先發現店家原來預留了在樓上既一張檯,既然冇電梯,見當時樓下又未有咩人客好多空檯,老人家會行得辛苦,所以就行左去櫃台個邊,問問可唔可以調落樓下。「唔好意思呀,我地訂左位,但因為有位老人家,行路唔係咁方便,請問方唔方便換一換,安排張檯喺樓下畀我地?」而個位唔知男侍應定經理,望都唔望我一眼,好唔耐煩咁答:「冇位呀! 人地今朝坐輪椅都咁上去啦! 」我都明白既然訂座時都冇指明要樓下,人地冇安排到都可以理解,只係想知道方唔方便彈性處理一下,如果真係唔方便我都唔會強求。一句「唔好意思,真係安排唔到」,我地絕對冇問題,只係佢既態度實在太差。結果,由於都臨近晚飯時間,怕其他地方多人,我地都花左好一段時間先扶到老人家上樓,而大家餐飯都食得唔係咁開心。食物方面,其實唔錯,尤其炸鮮奶同乳鴿。其他侍應服務態度都ok, 可惜個位侍應令我覺得佢好唔尊重,所以以後都唔會再
平時都唔熱衷於寫食評,但呢次真係忍唔住,上黎寫一寫。

食物方面,其實唔錯,尤其炸鮮奶同乳鴿。其他侍應服務態度都ok, 可惜個位侍應令我覺得佢好唔尊重,所以以後都唔會再黎。建議其他人黎既話,而又有老人家既話,訂檯時睇下可唔可以講明要樓下既檯,以免再受氣。
2013-09-08
2013-09-24 2623 浏览
有天看報得知楓林小館要結束五十年的業務, 加上有天全家要來大圍探人, 於是訂了位嘗傳聞中的廣東菜. 共來了兩次大圍有很多舊樓, 食店都是小小的, 楓林小館居然有2層樓面, 應該是自己物業吧, 否則租金早已迫死它. 這裏地方充足, 富有舊香港傳統食府的佈置, 勾起了自己童年的回憶.坐下先點了茶, 小食是久遺的酸甜kiu 頭.這裏的侍應以老一輩為主, 態度一般, 常向你推介較貴價的菜式如海鮮等等. 吃海鮮也不會來這裏吧?我們點了燒乳鴿、椒鹽蝦, 冬瓜盅, 香酥鴨, 炸鮮奶, 菜袁牛肉, 煎封豆腐, 豆豉雞 , 普寧炸豆腐出色難忘: 香酥鴨. 芋頭表面炸得脆脆乾身, 咬入口芋泥快要融化, 伴著小鴨片結實的肉, 味道不單好, 口感很特別. 芋頭飽肚, 但不致於肥膩難嚥. 這味菜很快被席上食客清光, 我也是因為想再吃這菜再訪此店.中上水準冬瓜盅- 這是我要求點的菜, 小時侯想吃但沒機會, 現在完我一個小小童年心願. 原盅上. 材料很多,有多款海鮮碎如蝦, 瑤柱, 另有肉絲, 冬菇, 荀絲等, 每一口都有很多材料, 湯不水汪汪, 濃度恰到好處, 最後家人把整個冬瓜的肉都挖空. 為盛夏消暑, 盛惠2
坐下先點了茶, 小食是久遺的酸甜kiu 頭.
中上水準
冬瓜盅- 這是我要求點的菜, 小時侯想吃但沒機會, 現在完我一個小小童年心願. 原盅上. 材料很多,有多款海鮮碎如蝦, 瑤柱, 另有肉絲, 冬菇, 荀絲等, 每一口都有很多材料, 湯不水汪汪, 濃度恰到好處, 最後家人把整個冬瓜的肉都挖空. 為盛夏消暑, 盛惠200 大元.
炸鮮奶- 外皮炸得脆脆, 但略嫌太中式油化, 內裏鮮奶饀甜味OK, 但論好食度, 沙田帝x酒店中菜廳帝玉亭更好吃.
菜袁牛肉: 牛肉新鮮無”那”過, 炒得惹味, 菜爽脆, 拌飯一流
豆豉雞: 這個我覺得一般, 但同台食客有人一向不喜歡吃有汁拌著的雞, 怕油淋淋, 但今次他吃得下口, 還吃多幾塊.
一般
椒鹽中蝦: 蝦新鮮, 肉質結實, 椒鹽味恰到好處. 忍不住要點啤酒. 坦白說, 不是不好吃, 但是半斤200元貴了一點吧? 且味道有很多店都可以做到.
燒乳鴿- 所謂本店名菜, 父母吃後覺得沒甚麼特別, 或者他們試過很多乳鴿, 也覺得90 元一只很貴.
煎封豆腐, 普寧炸豆腐: 都係個句, 不是不好吃, 但不見得比外邊好吃很多.
甜品合桃糊, 有合桃粒, 唔係用粉開. 甜度適中. 香港有那麼多中菜館, 咁既收費唔送甜品實blacklist 佢.
香酥鴨

题外话/补充资料: 整體說, 食物算有水準, 但香港有很多中菜館, 它這個收費你有期望, 你可以在別的地方吃到差不多的食物.
香酥鴨
2013-09-22 1824 浏览
很久沒光顧一些舊式飯店, 就是那些連伙記都是叔叔伯伯年紀的, 很有味道, 環境亦很懷舊, 對我們後生來說, 偶有一次都覺新鮮都夠入味, 但稍為乾身, 可以更好煎得香口, 都算多油, 但味道很好, 很多料, 實在是一道開胃小吃外薄肉熱, 炸粉很薄, 內裡鬆軟, 不過奶味不夠香甜新鮮配撘, 腿不太咸, 不太肥, 雞件不很多肉, 幸好骨很細, 尚算好味道的一個餸大大隻蝦被端上, 看似吸引, 蝦都算好肉, 肉質都可以, 但不是太鮮服務可以, 一些伯伯很殷勤, 有些較文靜, 很有趣呢..
乳鴿
都夠入味, 但稍為乾身, 可以更好
煎藕餅
炸鮮奶
外薄肉熱, 炸粉很薄, 內裡鬆軟, 不過奶味不夠香甜
金華腿配雞

服務可以, 一些伯伯很殷勤, 有些較文靜, 很有趣呢..
2013-08-21