2021-07-17 61 浏览
今天在尖沙咀附近找一間拉麵吃晚飯。黑蒜油豬骨湯底 HK$98黑蒜油極香濃,豬骨用大火煮十小時, 油香很重, 幼麵沾滿湯底,充滿彈性的麵條,口感一流, 柚子魚介Wasabi沾麵 HK$118麵底比拉麵粗一點, 最緊要是有過冷河,麵的質感更煙韌,更有口感,叉燒用醬油煮5 小時以上,再以火槍2 分鐘 ,去除多餘油份 ,又能鎖住肉汁,最後以日本海鹽調味, 並有入口即溶的口感!同湯底比平時濃厚一點,在沾上沖面的時候放入口都味道便可以剛剛好,湯底濃郁又充滿魚香,Wasabi微微帶辛辣, 一試便愛上! 吃完不夠喉encore要多一個加麵!

今天在尖沙咀附近找一間拉麵吃晚飯。

黑蒜油豬骨湯底 HK$98

柚子魚介Wasabi沾麵 HK$118
2021-07-15 43 浏览
依到每一款拉麵都以日本吾同將軍名命名 幾特別🤣就咁睇個名係吾會知佢係咩湯底😂 而每款麵都可以揀麵條粗幼度 麵質軟硬度 同湯底濃淡度😆德川將軍拉麵 以醬油魚介豬骨做湯底, 湯底有好香濃吾腥嘅魚介味😆 揀左濃湯但湯底吾算話好油亦吾會好鹹!☺️ 麵質揀左幼硬麵 感覺正常食落爽口無特別驚喜 如果可以再彈牙少少就好啦!🤣而配料有兩塊肥瘦適中嘅叉燒 半粒溏心蛋, 木耳絲同紫菜, 個人覺得美中不足係粒溏心蛋熟左少少..🙁足利將軍拉麵 以黑蒜油豬骨做湯底, 黑蒜濃烈程度岩岩好😌味道好濃郁 依個湯底比起魚介就相對油膩少少 但同樣吾會話好鹹 幾好😋 配料就同德川將軍一樣🤣另外加左個武士小丸子試下, 其實姐係章魚小丸子, 細細粒熱辣辣 外皮係脆卜卜嘅 正常好味!😆整體黎講依間拉麵吾錯 湯底做得幾好 雖然無話有好大驚喜 以拉麵黎講算做正常/ 普普通通, 但價錢吾貴, 以lunch黎講算抵食! 下次會試下其他將軍😂

2021-07-11 36 浏览
香港地有好多好食既拉麵店,鍾情於濃湯底既我一定會食混香港地高質既拉麵店,而今日就黎到柯士甸路既武士拉麵搵食,做好安心出行同埋量體溫就入座了。咁我就叫左個黑蒜油豬骨湯底,一上枱已經聞到好重既黑蒜味,再黎就梗係試咗個湯底先啦,湯底既黑蒜味真係好濃但亦飲到豬骨熬出黎既味道,雖然叫做黑蒜油但係油份唔重,就咁空口飲都唔會感覺到油膩。麵條方面佢地會set timer去控制麵條既軟硬度,大家可以跟據自己既喜好去選擇麵條既粗幼度同埋軟硬度,我鍾意有咬口所以揀左硬,同埋麵條落碗前店員會先搖乾麵條多餘既水份防止溝淡湯底,麵條分明唔會痴埋一舊而且每條麵條都吸收到湯底既精華,讚!除左湯底麵條正之外,其他配料同樣唔錯,佢地會用火槍燒香叉燒,咁就可以將多餘既油脂燒出而且將肉汁鎖死,一食既時候外層口感會有些少焦香既口感,肉質爽口而且內裡肉汁juicy!利申原本係得兩塊叉燒,我地係另外加錢先至有多一塊haha。至於我朋友就叫左個四國香蔥油湯底,一上枱我梗係即刻試埋佢個湯底,呢個豬骨味會更加特出,而最諗唔到既係加咗香蔥既湯底竟然都好相襯,香蔥令濃濃既湯底帶番點清新既感覺,個種濃而不膩既感覺好正,鍾意食蔥既朋友仔必試呢個
至於我朋友就叫左個四國香蔥油湯底,一上枱我梗係即刻試埋佢個湯底,呢個豬骨味會更加特出,而最諗唔到既係加咗香蔥既湯底竟然都好相襯,香蔥令濃濃既湯底帶番點清新既感覺,個種濃而不膩既感覺好正,鍾意食蔥既朋友仔必試呢個!
2021-07-05
因為疫情冇得去日本,好耐冇食過日本地道拉麵啦😢! 記得每次去日本,都會食番幾碗拉麵先滿足! 朋友介紹我來到這家拉麵小店<武士拉麵>,拉麵師傅採用日本直送🇯🇵食材,再依足日本本店製法,用心製作每一碗拉麵,味道夠晒地道,簡直可以搵番去日本的感覺啊🥰!#德川將軍拉麵🍜$88德川將軍拉麵是由"醬油魚介豬骨湯底"製成,是小店人氣之選,很多人冒名而來吃的✌🏻。這裡的魚介湯底由六款不同類型的魚乾熬製,再加入雞骨及蔬菜等材料煮十多小時而成,真材實料,魚介味濃又鮮甜,而且食完都唔會好口喝,真是非常讚呀❤️! 叉燒方面肥瘦適中,整得非常香口入味😋! 當你試咗頭啖湯之後,加點<武士店長>特製魚油,魚介味道再提升😍。#坂上將軍拉麵🍜 $98坂上將軍拉麵是由 "蕃茄豬骨湯底"製成,清香蕃茄🍅味道帶少許甜味,蠻適合女士💁🏻‍♀️們吃的。#唐揚炸雞(6pcs) $38炸雞外脆內嫩,炸粉夠簿身,唔會好漏,點埋沙津醬好滋味~眼見疫情令小店生意影響了不少😢,希望有心人一起支持這家拉麵小店啊💪🏻💪🏻,可以繼續食到好味拉麵🙏🏻🙏🏻!

#德川將軍拉麵🍜$88

#坂上將軍拉麵🍜 $98

#唐揚炸雞(6pcs) $38
炸雞外脆內嫩,炸粉夠簿身,唔會好漏,點埋沙津醬好滋味~

2021-07-06
  • 德川將軍拉麵
2021-06-30 53 浏览
舖內細細,是長窄型的。一邊煮麵,一邊座位食麵,感覺真係好似在日本的拉麵小店,好回味。黑蒜油豬骨湯底,一上枱已經有好香的黑蒜味道,配了片大紫菜和溫泉蛋,加上濃郁的湯底,看到都好想食。溫泉蛋煮得好靚,蛋黃蛋白有小小流心,真係好好味。拉麵麵質好彈牙,煮得剛剛好。义燒的厚度、肉質,口感都好好。四國香蔥油湯底,濃濃的豬骨湯,加上勁多香蔥,味道好香,好濃郁。日式餃子,煎得好香脆。是傳統的日式餃子,餃子餡滿滿,有菜和餃子肉的肉汁,唔洗點醬汁,都好味道。

溫泉蛋煮得好靚,蛋黃蛋白有小小流心,真係好好味。

拉麵麵質好彈牙,煮得剛剛好。
义燒的厚度、肉質,口感都好好。

日式餃子,煎得好香脆。

2021-06-29
  • 日式煎餃子
  • 黑蒜油豬骨湯拉麵
  • 豐臣將軍拉麵(四國香蔥油湯底)
2021-06-27 55 浏览
無黎一牌,質素都keep到。比起其他連鎖拉麵店,武士拉麵品質更好,湯底更有層次。老闆亦好nice,人情味高。 識食嘅,都係識途老馬,熟客仔。 睇下有咩食先豐臣將軍拉麵四國香蔥油湯底, 用咗四種唔同的蔥, 所以蔥味有層次得黎又清新。湯底清澈,但豬骨味重。配上义燒一齊食,可以去到豬肉的油膩感,特別fresh。足利將軍拉麵黑蒜油豬骨湯底, 一放喺枱就聞到好香蒜油味。湯底濃,蒜油味香濃。麵幼滑叉燒肥瘦適中,黑椒味重。日式煎餃子 皮脆肉嫩,多菜
無黎一牌,質素都keep到。

睇下有咩食先

豐臣將軍拉麵

配上义燒一齊食,可以去到豬肉的油膩感,特別fresh。

麵幼滑

叉燒肥瘦適中,黑椒味重。

日式煎餃子

皮脆肉嫩,多菜
2021-06-23 46 浏览
講起疫症,大家就會好掛住日本,講起日本,大家都會諗起拉麵同埋武士。呢間拉麵將武士和拉麵合體,變成武士拉麵,並用多個戰國時期將軍命名拉麵。德川將軍拉麵是醬油魚介豬骨湯底拉麵,一入口濃濃的魚湯味,再配上半熟糖心蛋,拉夠淋,湯夠熱,是上等靚料。豐臣將軍拉麵是四國香蔥油拉麵,據店長介紹,湯當中的黑蔥是來路貨,由日本訂來的,每湯花費的黑蔥油就已經過十元了。同樣配上糖心蛋。煎餃子即叫即煎,十分驚艷,很脆,真的很脆。店長更說明不用醋的原因,十分熱心推介美食。特製魚油魚油味濃,令拉麵更上一層樓

煎餃子

特製魚油

魚油味濃,令拉麵更上一層樓
2021-06-16
  • 德川將軍拉麵
2021-06-18 82 浏览
今日喺尖沙咀附近放工,行入內街就搵到依間拉麵小舖。入到去座位唔多,但係店員好熱情、好殷勤咁招呼客人。餐廳嘅拉麵種類算有比較多。亦都可以自己選擇自己喜歡嘅湯底濃度、麵條軟硬度同埋麵條粗度。最後我揀咗食九州拉麵,賣相唔錯,湯底好濃郁。但係鍾意食辣嘅我,希望可以再辣啲,咁就更加野味!麵條同埋麵質我都揀普通。食落去幾彈牙,口感唔錯。一碗拉麵最重要嘅,除咗係湯底之外,對我來講,就係拉麵裡面嘅叉燒。餐廳叉燒都唔錯,半肥瘦,好淋同埋好入味,好正!總括而言,餐廳拉麵唔錯,店員都好熱情,好好傾,係尖沙咀一間有人情味嘅小店👍🏻
今日喺尖沙咀附近放工,行入內街就搵到依間拉麵小舖。

入到去座位唔多,但係店員好熱情、好殷勤咁招呼客人。

九州地獄拉麵

麵條同埋麵質我都揀普通。食落去幾彈牙,口感唔錯。

• 九州地獄
2021-06-11 75 浏览
餐廳大約八至十個位,老闆自己打理,可以見到整個製麵過程。櫃內有些日本武士擺設。叉燒即時用火槍燒,聞起來好香。足利將軍拉麵 | $98足利將軍拉麵即黑蒜油豬骨湯底,黑蒜油味香,叉燒厚薄適中,上面有黑椒碎,燒過的關係,食起來好香。溫泉蛋流心,不過稍為不完整。拉麵間有芝麻,又是另一種香味。九州地獄 | $118朋友跟我都不約而同想吃九州拉麵🍜,辣一辣。九州拉麵有好多蔥花,被我全部吃掉了。拉麵微辣,湯底在口腔內時不覺得辣,是嚥後才慢慢辣起來。老闆煮拉麵時唱起歌來,都幾好聽。

足利將軍拉麵 | $98
溫泉蛋流心,不過稍為不完整。拉麵間有芝麻,又是另一種香味。

九州地獄 | $118

老闆煮拉麵時唱起歌來,都幾好聽。
2021-06-03
  • 足利將軍拉麵
  • 九州地獄拉麵
武士拉麵一直都係我成日嚟食的拉麵,因為呢度拉麵高品質之餘,餐廳仲有一份人情味。坐位唔多,老闆認真用心製作每一碗拉麵。今次再嚟食我至愛的足利將軍拉麵(黑蒜油豬骨湯底)如果你係黑蒜油嘅忠實粉絲,一定唔可以錯過呢度嘅足利將軍拉麵,因為它係用咗日本高品質的黑蒜油,其實一入口就知咩係高質黑蒜,果然唔同!湯底除咗有香濃豬骨味,仲有好新鮮的大蒜味,正!要另外讚下麵底嘅質素,粗麵好好食,又彈牙!店內有特製魚油可以一試,加咗有淡淡的魚油香味,提升拉麵層次感!武士沾麵(柚子魚介Wasabi沾麵)朋友平時鍾意食沾麵,都話呢間得wo! 原來他好欣賞個沾麵湯底,估唔倒柚子魚介濃湯又幾夾微微的Wasabi香!係少有香港食得出層次的沾麵湯底。武士小丸子呢間嘅小丸子其實都唔錯,可以一試!小丸子做到外脆內軟,粒粒熱辣辣,正!下次一定要嚟試下四個香蔥油拉麵!聽老闆講呢個仲出色!

今次再嚟食我至愛的足利將軍拉麵(黑蒜油豬骨湯底)

武士沾麵(柚子魚介Wasabi沾麵)

武士小丸子

呢間嘅小丸子其實都唔錯,可以一試!
小丸子做到外脆內軟,粒粒熱辣辣,正!

下次一定要嚟試下四個香蔥油拉麵!聽老闆講呢個仲出色!

• 武士小丸子
  • 足利將軍拉麵
  • 武士沾麵
2021-06-09 20 浏览
和朋友行到柯士甸道一帶醫肚,附近很多食肆餐廳,偏偏我們想吃拉麵,我們被武士拉麵門前的餐牌吸引了,雖然這家餐廳小小的,座位不多,一排而坐,但服務招待不錯。足利將軍拉麵吃拉麵湯底最重要,這碗是黑蒜油豬骨湯底,端上來的一刻,整碗拉麵的排位整齊,隨即品嚐了一口湯,很香濃呀。我要求了麵質,不軟不硬,果然做到我的要求。兩片日式叉燒,肥瘦均勻,豬肉味濃,最欣賞那半顆糖心蛋,真的恰到好處。整碗麵色香味俱全,很令人回味。豐臣將軍拉麵這個是香蔥油湯底,對於喜歡吃蔥的朋友,就很推介這款了。面層鋪滿了香蔥,蔥油味濃,兩片日式叉燒,和半隻糖心蛋, 喝過醬油豬骨湯底再喝蔥油湯底,感覺截然不同呢。武士拉麵最特別之處就是他家的醬油,特製魚油很香魚味,還有香濃的黑椒油,辣油的感覺比起坊間的偏辣。三款醬油各有各的特色,都能帶出各款湯底味道,很讚!

豐臣將軍拉麵

2021-06-04 114 浏览
九洲地獄拉麵(辛辣湯底)係我個人最愛嘅選項,個名有d嚇人,其實辣味好輕微㗎,唔係好辣嘅。麵底有幼、寬、硬、軟等選擇。溫泉蛋超讚,只係今日去到賣晒,不過以前過去食都係必食嘅。今日嘅溏心蛋都算唔錯。豚肉厚度適中,湯底濃稠又唔係好咸(同其他鋪嘅拉麵湯唔同),我個人非常鐘意。加d「武士店長」特制魚油會提鮮。醬油湯底也屬於常客口味了,因為有多加醬油,所以湯味會偏咸d,不過如果加埋栗米,咁會多些甜味,口感更佳。店長和員工都係健談既,態度亦唔錯。價錢方面,人均110蚊一餐,有小小貴,不過個味道真係好正,所以我個人都幾鍾意過去。

德川將軍拉麵

店長和員工都係健談既,態度亦唔錯。
波子汽水
波子汽水
2021-05-30 38 浏览
放工唔想煮飯,但係又想食啲comfort food 坐咗成日冷氣房,食返碗熱辣辣嘅拉麵就最好不過,夠簡單,又好味。喺OpenRice搵到依間拉麵店,之前都冇留意,原來呢度有間隱世拉麵😄😄睇睇餐牌,佢哋嘅拉麵每一個都係有將軍名字,都幾得意豊臣將軍拉麵- 四國香蔥油湯底揀依個係因為比上面好多蔥吸引😁😁我覺得可以飲濃郁嘅拉麵湯底,加埋青蔥,好爽,又清新d ,冇咁膩依間拉麵店仲有佢哋自己特製嘅魚油,加少少落啲湯度飲,感覺即刻健康好多😆😆😆同埋都真係有微微魚香味,一試無妨😁😁叉燒喺點餐之後即場火炙燒過香味⬆️味道唔錯,又唔會太肥,而且有啲軟軟骨膠原感👍🏼朋友點了唯一一款沾麵係有少少芥辣味,同埋柚子味,我試咗一啖,感覺都幾清新,同埋微微辣味。

放工唔想煮飯,但係又想食啲comfort food

睇睇餐牌,佢哋嘅拉麵每一個都係有將軍名字,都幾得意

豊臣將軍拉麵- 四國香蔥油湯底
揀依個係因為比上面好多蔥吸引😁😁

叉燒喺點餐之後即場火炙燒過
香味⬆️
味道唔錯,又唔會太肥,而且有啲軟軟骨膠原感👍🏼

朋友點了唯一一款沾麵
2021-05-29 40 浏览
想食一個唔使急, 最緊要快嘅晚餐, 拉麵絕對係我嘅最佳選擇, 位於尖沙咀呢間武士拉麵已經食咗好多年, 每次出開嚟尖沙咀做野, 又諗唔到食咩嘅時候, 就會嚟呢度, 快靚正.開放式廚房設計, 小型的拉麵店, 只有一張長型木餐枱, 應該可以同一時間容納到10人以下, 由於今日時間尚早, 未到7點嘅晚飯黃金時段, 所以唔使等位。除多款拉麵供選擇, 還有加配食品及簡單飲品.佢地好多款拉麵都食過, 今日再來德川將軍拉麵 $88 (+$10 配溏心蛋一隻, 半隻可以跟朋友分享)簡單一碗醬油魚介豬骨湯底拉麵, 配上日本叉燒,、木耳絲及半隻糖心蛋, 已是飽肚又美味的晚餐。食拉麵, 梗係要先嚟飲湯, 香濃的豬骨湯底, 豬骨淆湯淆到出曬味, 還帶點魚油香, 湯頭香濃得呢唔死鹹, 好飲。半肥瘦相隔叉燒絕對係日本拉麵既絕配, 肥肉香滑肥美, 瘦肉有咬口得嚟不失肉味。溏心滑溜, 蛋香十足, 重要營養豐富拉麵煮得軟硬適中, 爽口又彈牙, 真係好冇儀態地食到雪雪聲, 夾雜一口湯, 一住拉麵, 幾根爽口木耳絲. 美食才可令人生咁精彩呢!

除多款拉麵供選擇, 還有加配食品及簡單飲品.

德川將軍拉麵 $88

溏心滑溜, 蛋香十足, 重要營養豐富

美食才可令人生咁精彩呢!
2021-05-25 54 浏览
食得多西餐,就想食日本菜,不過最近book唔到想食嘅日本菜,所以經過佐敦嘅時候見到依間拉麵舖頭個門面唔錯,就入咗去,雖然舖頭細細間,但係入面都坐滿幾個客,就等我試試佢。裝修唔算特別,但拉麵就好似幾正宗咁,叫咗一個黑蒜油拉麵入面有豚肉,另一個就普通豬骨湯拉麵,兩份都唔算太貴,唔使$100 ,比起而家好多都要過$100嘅拉麵我就覺得依家算唔錯啦。我同師傅講鍾意食唔好咁林嘅拉麵,鍾意食有咬口嘅,佢都做到,而且黑蒜油湯底都唔會太鹹,唔會太重味精味,所以食完都唔會好頸渴,而另外普通豬骨湯底嘅拉麵,就好香豬骨湯味,應該都係熬咗好耐,同時都唔會落好多味精,由於我同朋友都唔算太肚餓,所以一碗拉麵就夠啦,都冇特別嗌其他嘢食,不過如果下次再嚟嘅話都會試埋佢嘅餃子嘅。呢啲小店都真係好值得大家支持,唔好淨係食大連鎖店。