2017-09-20 88 浏览
香港人都喜歡吃串燒燒烤之類,無他的,夠香口惹味嘛!這晚,便與朋友們來到開業不久,位於天后清風街的海魂燒。由於是即點即燒,下單後至少要等待廿分鐘或以上,最好預先吃些小食,以免餓到頭暈啊!燒魂炸拼盤,有雞軟骨、單骨雞翼、鴨舌,佐酒一流;  鴨舌沾上麻辣汁,吃得過癮。一口帆立貝,海膽與帆立貝這個組合是無得輸的,大顆帆立貝表面略略一燒,開邊後再夾著鮮甜海膽,由於帆立貝本身沒甚麼味道,所以有被海膽搶了點風頭。來個燒珍寶大元貝就滿足了!  元貝肉鮮甜度十足! 裙邊爽嫩有口感! 加上大量蟹籽與辣椒絲,增添口感之餘,更豐富味道。燒蘇格蘭蟶子皇,已起肉的蟶子皇乾淨又爽甜,大條得足夠2人共享。只吃海鮮,肚子會投訴太空洞,於是,來個秘製醬燒BB豬肋骨,肥瘦得宜,帶少許辣,十分惹味,再沾上醬汁同吃,反而有助減辣啊!吃燒烤食物,最好是配杯青檸話梅梳打,生津解渴!
香港人都喜歡吃串燒燒烤之類,無他的,夠香口惹味嘛!

這晚,便與朋友們來到開業不久,位於天后清風街的海魂燒。

吃燒烤食物,最好是配杯青檸話梅梳打,生津解渴!
2017-09-19 105 浏览
清風街是近年變了食街,最近得知開了間新店,主打燒物的小店,就和朋友過來一試。餐廳坐位不多,最好提前定位。食物選擇繁多,有海鮮、肉類、蔬菜、主食、小食等,其中不少自創的特色菜式。青檸檬話梅梳打:是我喜歡飲品之一,在这悶熱的晚上,呷一啖如此清涼的飲品真是為之一爽。😀燒蘇格蘭蟶子:蟶子皇大大隻, 火候控制得宜,没有過韌。肉質爽甜,蒜茸味濃惹味。炙燒和牛他他配水牛芝士:A4和牛炙燒後,夾水牛芝士、沙律菜、番茄、洋蔥搽一點自家制牛油果醬,令味道層次升級。😋燒魂炸拼盤:拼盤有單骨雞翼、雞軟骨和鴨舌,每款份量都很多,雞軟骨和雞翼兩者都炸得香脆可口,加檸檬汁可消膩,佐酒一流!👍一口帆立貝海膽: 厚肉的帆立貝鮮甜美味,中間放入甘甜海膽,用紫菜包來吃,口感豐富。👍迷你鵝肝漢堡 /迷你飛驒牛漢堡(可愛い)。鵝肝外脆內軟,飛驒牛牛味濃肉鮮嫩,各有千秋,大口仔隨時一啖一個。😊黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋: 集合多款滋味的食材。黑松露香氣撲鼻,溫泉蛋流心討人愛,增添白飯吸引力。雨停了,又食飽飽,又是回歸時。

青檸話梅梳打

燒蘇格蘭蟶子:蟶子皇大大隻, 火候控制得宜,没有過韌。
燒蘇格蘭蟶子

肉質爽甜,蒜茸味濃惹味。
炙燒和牛他他配水牛芝士自家製牛油果醬

迷你鵝肝漢堡/迷你飛驒牛漢堡

黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋

雨停了,又食飽飽,又是回歸時。

2017-08-31
燒蘇格蘭蟶子
炙燒和牛他他配水牛芝士自家製牛油果醬
迷你鵝肝漢堡/迷你飛驒牛漢堡
黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋
2017-09-19 109 浏览
天后多食店就係人都知近排又有新舖開LA位於~天后清風街17號舖燒魂炸拼盤 $58堅抵,$58有三款食物雞中翼、雞軟骨、麻辣鴨舌必叫~最喜愛雞中翼,細細隻,夠香脆燒菠蘿餐中間食番少少生果,減油膩之餘仲可以減罪惡感,燒得唔錯,仲鎖到D 汁係裏面炙熱和牛他他配水牛芝士,自家牛油果醬 $128冇記錯待應話A4和牛,食既時候連埋水牛芝士、番茄、洋蔥、沙津菜、仲有仲有加埋牛油果醬,缺一不可味道層次都好正一口帆立貝海膽 $58真係冇得輸帆立貝好大隻呀黑松露温泉蛋和牛海膽石鍋丼 $128 聽個名就覺得係正野,賣相唔錯, 待應話先將牛肉拎起(建議拎起埋海膽),再將飯同配料一齊撈, 撈後放回牛肉,即可食用黑松露味唔太突出,但和牛好易入口,整體唔錯青檸荔枝梳打   $28$28 一杯飲品,扺青檸梳打飲落好FRESH, 加少少甜荔枝,幾好味
天后多食店就係人都知
近排又有新舖開LA
位於~天后清風街17號舖

燒魂炸拼盤 $58
堅抵,$58有三款食物
雞中翼、雞軟骨、麻辣鴨舌
必叫~
最喜愛雞中翼,細細隻,夠香脆

燒菠蘿
餐中間食番少少生果,
減油膩之餘仲可以減罪惡感,
燒得唔錯,仲鎖到D 汁係裏面

炙熱和牛他他配水牛芝士,自家牛油果醬
炙熱和牛他他配水牛芝士,自家牛油果醬 $128
冇記錯待應話A4和牛,
食既時候連埋水牛芝士、番茄、洋蔥、沙津菜、
仲有仲有加埋牛油果醬,缺一不可
味道層次都好正

一口帆立貝海膽 $58
真係冇得輸
帆立貝好大隻呀

黑松露温泉蛋和牛海膽石鍋丼
黑松露温泉蛋和牛海膽石鍋丼 $128
 聽個名就覺得係正野,賣相唔錯,
待應話先將牛肉拎起(建議拎起埋海膽),
再將飯同配料一齊撈,
撈後放回牛肉,即可食用
黑松露味唔太突出,但和牛好易入口,
整體唔錯

青檸荔枝梳打   $28
$28 一杯飲品,扺
青檸梳打飲落好FRESH,
加少少甜荔枝,幾好味
2017-09-07
炙熱和牛他他配水牛芝士,自家牛油果醬
黑松露温泉蛋和牛海膽石鍋丼
2017-09-19 54 浏览
在這個瞬息萬變 , 日新月異的社會下 , 墨守成規 , 一成不變只會慢慢步向失敗 , 不斷創新 , 精益求精才是生存和致勝之道 ~位於 天后清風街 的 海魂燒 就深懂這個道理 , 並創製出別樹一格的創意料理 , 就是要帶出不一樣的飲食風格 ....Menu ~美好的一餐先由一杯冰涼清甜的 青檸荔枝梳打 開始 ~一口帆立貝 : 略略煎香又帶半生熟的帆立貝 , 中間夾著的是鮮味甘甜的海膽 , 可隨自己的喜好把紫菜片包著帆立貝來吃 , 夠特色之餘 , 口感層次也豐富 ~一口海膽和牛 : 其吃法和以上介紹的 一口帆立貝 的吃法差不多 , 但因為換了是和牛片 , 所以食味就大有不同 , 原來和牛肉跟海膽 在味道上是那麼匹配的 ~秘製醬燒 BB 豬肋骨 : Pork ribs 約有7條骨 , 火喉控制得宜 , 肉質嫩滑 , 豐腴香口 , 其秘製的醬汁絶對是靈魂之所在 ~本篇完 ~

Menu ~

美好的一餐先由一杯冰涼清甜的 青檸荔枝梳打 開始 ~

本篇完 ~

2017-09-18 2413 浏览
今日天氣真系好熱, 又悶又焗, 放工好想去 happy hour 飲翻杯冰凍啤酒, 就係咁....今晚就嚟咗海魂燒, 海魂燒近天后地鐵站, 好方便, 出地鐵一條直路行數分鐘, 好易搵, 啱曬我依d路癡。六時多到達, 在場無咩食客, 影相都唔會比人眼望望, 海魂燒屬小型食店, 飲酒食飯一應俱全, 食物選擇多, 價錢又大眾化, 所以有咩喜慶節日佢哋都可能俾人包場, 例如聖誕節。海魂燒主打燒物, 食物取價好進取, 大部份都係幾十, 我見隔離台的燒物好鬼正, 可惜近排有啲熱氣, 今晚要叫啲老正嘢食。1664 BLANCE ($42)我摯愛的生啤, 帶清新果香及香花香, 入口冰涼爽口, 超爽, 呢度只賣 $42, 我係香港飲過最抵飲的一間食店。炙燒和牛他他配水牛芝士及自家牛油果醬 ($128)A4和牛色澤紅潤, 油花分布平均, 厨師略燒外層帶出油香, 我朋友晤系好食牛, 今晚獨食左4片;第一片: 凈食 ~ 不算入口即溶, 但肉質都幾嫩滑油香, 100%不經調味, 味道單調了少許。第二片 : 配水牛芝士 ~ 水牛芝士本身味道不濃烈, 屬於較清淡的芝士界別, light 鹹, 奶味較重, 第一次用水

1664 BLANCE ($42)
1664 BLANCE ($42)

炙燒和牛他他配水牛芝士及自家牛油果醬 ($128)
燒蘇格蘭蟶子皇 ($78/隻)

第二片 : 配水牛芝士 ~ 水牛芝士本身味道不濃烈, 屬於較清淡的芝士界別, light 鹹, 奶味較重, 第一次用水牛芝士配和牛食, 估唔到又出奇咁夾。

第三片 : 配牛油果醬 ~ 牛油果醬滑口, 清新味淡, 同和牛味道也算夾。

第四片 : Mixed 牛油果醬及水牛芝士, 再加2條洋蔥, 三種味道混和後, 牛油實香+芝士奶味+牛油果的清幽+洋蔥香氣, ,味道很豐富, 洋蔥跟平時吃的較淡味, 沒那麼搶喉霸道。

燒蘇格蘭蟶子皇 ($78/隻)
炙燒和牛他他配水牛芝士及自家牛油果醬 ($128)

超級勁大隻聖子皇, 比我手掌還長, 聖子厚肉又肥美, 上面鋪滿蒜蓉及脆香鹹火腿絲, 非常香口搶味, 所以呢......我就撥開咗大部分, 只係留返少許蒜蓉及火腿絲伴食, 聖子肉鮮甜爽口, 其實唔需要太多搶味配料已經很甜美。

黑松露芝士牛油焗雜菌 ($48)
黑松露芝士牛油焗雜菌 ($48)

上枱超香芝士味, 清香黑松露加厚厚的一層拉絲芝士, 極度邪惡, 菇菌吸收了芝士牛油汁, 入口鹹香惹味, 好食, 黑松露份量也不少了, 食到途中還可以拉到絲。

蜂蜜燒鳳梨 ($28)
BBQ 必選擇ITEM, 掃上蜜糖再略燒, 菠蘿有密味, 好腍甜, 冇渣, 平食飯後甜品之選。
蜂蜜燒鳳梨 ($28)
  • 燒蘇格蘭蟶子皇
2017-09-18 454 浏览
到郊外 BBQ 是我喜歡的活動,未婚前跟女朋友組織二人行的燒烤日,婚後久不久也會跟老公來個二人世界的燒烤,兩者同是由早燒到晚,一來大家有著說不盡的話題,二來我很享受燒烤的過程,慢烤出來的雞全翼,不單色澤金黃,還皮脆肉嫩,需時起碼半小時至四十五分鐘不等,不熟悉的朋友,想必難以適應! 另外,郊外 BBQ 也受天氣影響,大伙兒即興的彈性較低,而且準備時間較長,在炎熱的夏天更是沒可能的行動!所以坊間燒烤店便成為我跟朋友不受限制的戶內 BBQ 了!前幾天晚上,我們來到大坑新將不久的「海魂燒」! 青檸話梅梳打 HK$28 天氣悶熱,非來杯凍飲不可!清酸不甜的清檸話梅梳打不止解渴,跟香口味濃的燒烤食物也很匹配! 燒魂炸拼盤 HK$58 「海魂燒」的名字有點日味,不過憑餐牌所得,韓、日、中 款式也俱備,感覺就是百變的 Fusion。 先來的燒魂炸拼盤,有香脆的雞軟骨、也有非常入味配蛋黃醬或麻辣汁的單骨雞翼,也有特別的炸鴨舌,究竟是日式、泰式,或是台式呢?我已分不清楚了! 燒魂炸拼盤 雞軟骨炸得酥香,具嚼感的軟骨夠過癮!剔除鴨舌有點過乾外,水準也不差,而我最喜歡的是雞翼,尤其蘸上麻香十足的麻辣汁後,真是

青檸話梅梳打 HK$28

燒魂炸拼盤 HK$58

燒魂炸拼盤

雞軟骨炸得酥香,具嚼感的軟骨夠過癮!剔除鴨舌有點過乾外,水準也不差,而我最喜歡的是雞翼,尤其蘸上麻香十足的麻辣汁後,真是惹味得很!

燒珍寶大元貝 HK$254

「海魂燒」來得 Fusion,同時也囊括海陸空的食材!這道燒珍寶大元貝是海鮮的代表,保留爽脆的元貝邊,元貝肉厚身多汁,配上蟹籽與香蔥,感覺不俗!

秘製醬燒 BB 豬肋骨 HK$138

而陸上的代表是大排的豬肋骨,烤得羔香熾紅,還配上特製的辣汁,似乎相當吸引!

秘製醬燒 BB 豬肋骨

肉質鬆軟,香氣透切,本身已帶有微辣,蘸上特製辣汁,味道變得更加複雜,美味又惹味,不過辣度變得更強,怕辣的朋友要當心!

燒蘇格蘭蟶子皇 HK$234

再來是新鮮的空運海上鮮,蘇格蘭蟶子皇面層鋪滿炸蒜和蔥,看得眼睛也垂涎!

燒蘇格蘭蟶子皇

蟶子皇肉質較厚,火喉的掌握尤為重要!在濃濃的蒜香下,彈牙爽口的蟶子肉鮮甜多汁,非常好吃!

青檸柚子梳打 HK$28

是時候多添飲品,青檸柚子梳打滿滿柚子香氣,不會過甜,伴濃味香口的烤物剛剛好!

燒韓式五花腩 HK$56

韓風大熱,五花腩結合燒烤自然是不可少!紅紅的腩肉甜香且辣,滲出豐美的油脂,挾著泡菜同吃,不單能減低膩滯感,亦令韓味更濃!

溫泉蛋燒魂石鍋炒飯 HK$88

主食要來了溫泉蛋燒魂石鍋飯!

溫泉蛋燒魂石鍋炒飯

先將溫泉蛋置於飯鍋中央,然後將溫泉蛋與米飯拌均,在微辣與惹味的飯粒中洋溢著蛋香,調味做得恰好,唯鍋底油份略多!

黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋飯 HK$128

既有黑松露、亦有溫泉蛋、更有引來不少艷羨目光的和牛與海膽,這個石鍋飯確是吸睛王!肥美的和牛、伴上海膽與溫泉蛋,邪惡到絕頂!

燒菠蘿

飯後水果是多汁、香甜、解滯的燒菠蘿,酸中帶微甜,再烤得金黃一點,效果必定更理想!

燒芝麻湯丸 HK$20

甜品則是香港人熟悉的芝麻湯丸!不過經烤過的外層,表面香脆、內裡軟腍帶煙韌,如溶化的棉花糖,加上流心、濃厚和甜味的的黑芝麻餡,正是焦點所在!

• 燒蘇格蘭蟶子皇
  • 秘製醬燒 BB 豬肋骨
  • 燒芝麻湯丸
  • 燒魂炸拼盤
2017-09-18 1475 浏览
天后· 其實都是港島區較多食店地區之一, 星期五收工晚了便走到天后享受Happy Friday海魂燒看下去好像沒有入口, 內外溫差大, 在外看不到環境, 其實內裡帶工業風裝潢, 女士們要帶定圍巾, 冷氣幾凍一口海膽和牛, 海膽幾層高, 味道鮮甜, 滿足舌尖放在一口牛上, 帶點焦香可, 不會肥膩, 兩者爭相表現, 味道出眾, 盤底放上不少有沙律菜, 清一清減低油膩炙燒和牛他他配水牛芝士, 自家牛油果醬店員介紹我們點這道菜, 因為有得玩又有得食濃味一點的話, 可以將所有配料夾在兩塊和牛他他之間, 如漢堡包般如果想清新一點, 和牛他他跟沙律菜夾在一起吃當然每種食法都要試試和牛他他, 外層炙燒切薄片, 有一種煙燻的味道, 很特別, 雖然內裡只有3-4成熟, 但牛味濃郁, 入口容易咀嚼, 按漢堡包般的食法, 洋蔥及和牛均之濃味食材, 水牛芝士煙靭軟滑, 層次變得豐富自家牛油果醬, 味道跟墨西哥餡餅的醬料相似清新一點的話用沙律菜包著和牛他他的話,吃到的是牛味濃而不膩照燒蔥油雞串, 餐店用上秘製醬油, 燒得又香又脆, 保留雞肉口感滑嫩, 入味一串兩件雞肉, 份量足料, 啖啖肉燒珍寶大元貝, 沒有粉

海魂燒看下去好像沒有入口

一口海膽和牛, 海膽幾層高, 味道鮮甜, 滿足舌尖
一口海膽和牛(每件)

炙燒和牛他他配水牛芝士, 自家牛油果醬
店員介紹我們點這道菜, 因為有得玩又有得食

如果想清新一點, 和牛他他跟沙律菜夾在一起吃

當然每種食法都要試試

炙燒和牛他他配水牛芝士, 自家牛油果醬

自家牛油果醬, 味道跟墨西哥餡餅的醬料相似

清新一點的話用沙律菜包著和牛他他的話,吃到的是牛味濃而不膩

炙燒和牛他他配水牛芝士, 自家牛油果醬

一串兩件雞肉, 份量足料, 啖啖肉
照燒蔥油雞串(每串)

燒珍寶大元貝, 沒有粉絲遮蓋的情況下, 上台時震撼度爆滿, 食完才知道什麼是珍寶大元貝, 面層只加上蟹子/蔥花及少量黑椒調味, 燒得剛剛好, 沒有乾身, 鮮味啖啖肉, 最後連汁也喝掉

燒珍寶大元貝(每隻)

黑松露芝士牛油焗雜菇, 用錫紙包住焗令雜菇唔會乾身, 黑松露跟芝士本來就是絕配, 黏著雜菇, 味道如pizza般, 香而不溜
黑松露芝士牛油焗雜菇

溫泉蛋燒魂石鍋炒飯, 廚房預先弄熱石鍋, 如韓國石鍋飯, 隨後店員會幫忙加溫泉蛋後攪勻, 份量足

加入溫泉蛋後, 食到第一碗的石鍋飯較為濕身, 炒飯帶點辣, 灑上蔥花的炒飯多一份香口, 第二碗時, 圍邊的飯已變成飯焦, 脆口惹味

溫泉蛋燒魂石鍋炒飯

燒芝麻湯丸, 一客三件每粒燒完脹卜卜, 外層湯丸燒得脆脆, 口感好特別, 如燒棉花糖, 食一粒岩岩好

燒芝麻湯丸

青檸話梅梳打, 酸酸甜甜好開胃, 大熱天時飲一啖立即解暑
一口海膽和牛(每件)
炙燒和牛他他配水牛芝士, 自家牛油果醬
照燒蔥油雞串(每串)
燒芝麻湯丸
  • 炙燒和牛他他配水牛芝士
  • 自家牛油果醬
  • 炙燒和牛他他配水牛芝士
  • 自家牛油果醬
2017-09-17 116 浏览
好友話很久沒吃串燒了!知道近來天后開咗間海魂燒一於要來一次串燒聚喎! 位於天后清風街的海魂燒地點也算便利,由天后港鐵站行4-5分鐘便可到達,像我這路癡都輕易找得到! 店內座位不算多大顆兒坐得挺親密,朋友聚頭更添溫馨感這我倒不介意。 吃串燒逃不了可口可樂吧!相信劉總最明白我的! 先來刺身作前菜夠招積了吧!一口帆立貝$58/件,跟上香脆紫菜同上! 大大隻的帆立貝色澤十分鮮明,入口感覺新鮮可惜甜味不足!而海膽沒帶異味可以接受吧! 接下來的是大大隻的燒珍寶大元貝$88/隻,燒得肉嫩多汁的巨型大元貝好誘人,我們六人叫了三隻來分享,大元貝入口肉質軟滑又鮮味吃得我們非常滿足呢! 接力的燒蘇格蘭蟶子王$78/隻亦不甘示弱同樣新鮮爽口,燒至恰到好處加上惹味的蒜蓉醬,清脆的贏了這一場硬仗! 接下來用這一份黑松露芝士牛油焗雜菌$48中和一下口中鮮味,菇菌本身已滿帶香氣再加上黑松露更加相得益彰,喜歡菇菌香的朋友必定愛煞這一個焗雜菌。 到食肉獸最喜歡的肉肉時間,第一客是秘製醬燒BB豬肋骨$138,原條上檯的燒豬肋骨賣相巳十分討好!味道也十分吸引吃得出用上類似韓式辣醬但又加上孜然粉的香氣,令成件事都好新派而且味

吃串燒逃不了可口可樂吧!相信劉總最明白我的!

到食肉獸最喜歡的肉肉時間,第一客是秘製醬燒BB豬肋骨$138,原條上檯的燒豬肋骨賣相巳十分討好!味道也十分吸引吃得出用上類似韓式辣醬但又加上孜然粉的香氣,令成件事都好新派而且味道很合拍這一個火花撞得很出色。

接下來這份是燒韓式五花腩$56亦是帶韓式風味,豬腩肉入口都頗為甘香肉質幾有彈性,不過我更加喜歡伴旁的泡菜喔!

呢個時候相信大家都要多少澱粉質,就來一客溫泉蛋燒魂石鍋炒飯$88!

加入溫泉蛋的石鍋飯口感覺較為黏口,像我喜歡吃爽口飯粒的人未必會十分歡喜!

最後還有這份燒魂炸拼盤$58這個拼盤做得十分出色,內裏有勁有口感的炸雞軟骨、嫩滑單骨雞翼及香口鴨舌,還配上鮮檸檬、沙律醬及麻辣油同吃真係吃得大家都好滋味呢!

甜品方面當然唔少得我最愛的蜂蜜燒鳳梨$32,菠蘿燒得未夠焦香 不過選貨出色十分甜美!

最後見到有這個特色的燒芝麻湯圓$30/串,當然叫兩串大家開心一下啦!雖然是現成貨但燒香後吃下去軟糯香甜都幾特別呢!
2017-09-16 76 浏览
今晚有點事要去銅鑼灣,所以朋友就挑了近銅鑼灣的天后食晚餐。大大張像雜誌的MENU*燒蘇格蘭聖子皇($78/隻)聖子皇不枉為王,很大隻厚肉!配上秘製的調味TOPPINGS ,帶點辣辣咸咸的,吊出聖子的鮮味。*一口帆立貝($58/隻)稍為燒一燒帶子的表面;帶子介開了一半,中間夾住海膽;旁邊有紫菜可以包一包帶子海膽吃,味很鮮。*迷你飛驒牛漢堡($48)牛肉味濃,漢堡軟熟;食完想再食多個,超邪惡的。*黑松露芝士牛油焗雜菇($48)雜菇很JUICY,配上大量邪惡的芝士。*黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼($128)先夾起和牛,再將溫泉蛋、黑松露和海膽拌勻;和牛很淋;如果石鍋可以再熱一點就好了。*青檸柚子梳打($28)柚子不會太甜,加上青檸清新的酸,不錯不錯。
今晚有點事要去銅鑼灣,所以朋友就挑了近銅鑼灣的天后食晚餐。

大大張像雜誌的MENU

*燒蘇格蘭聖子皇($78/隻)
聖子皇不枉為王,很大隻厚肉!
燒蘇格蘭聖子皇

*一口帆立貝($58/隻)
稍為燒一燒帶子的表面;
帶子介開了一半,中間夾住海膽;
一口帆立貝
旁邊有紫菜可以包一包帶子海膽吃,味很鮮。
一口帆立貝

*迷你飛驒牛漢堡($48)
牛肉味濃,漢堡軟熟;
食完想再食多個,超邪惡的。
迷你鵝肝漢堡+迷你飛驒牛漢堡

*黑松露芝士牛油焗雜菇($48)
雜菇很JUICY,配上大量邪惡的芝士。
黑松露芝士牛油焗雜菇

*黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼($128)
先夾起和牛,再將溫泉蛋、黑松露和海膽拌勻;
和牛很淋;
如果石鍋可以再熱一點就好了。
黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼

*青檸柚子梳打($28)
柚子不會太甜,加上青檸清新的酸,不錯不錯。
2017-09-14
燒蘇格蘭聖子皇
迷你鵝肝漢堡+迷你飛驒牛漢堡
2017-09-16 56 浏览
天后清風街絕對是一條令人充滿驚喜的食街,而且特別多日式餐廳。串燒店已經有三間,我今晚和好友來開業不久的「海魂燒」吃下串燒、吹下水。餐廳吾算大,客人坐得較迫,一般居洒屋格局。餐廳有提供酒精飲料,可惜剛剛病癒所以喝酒還是留待下次。之前在網上看到「一口帆立貝 」@58/件已經覺得非常吸引,所以我視它為重頭戲。將兩種極鮮美海鮮 入饌,其賣相已經相當吸引,將厚肉帆立貝夾著馬糞海膽, 超有創意。帆立貝表面有光澤,肉質爽脆、鮮甜,帶子味濃郁,海膽甘香甜美, 一次過可以品嚐到Double Up 鮮味, 感覺好幸福啊 !炙燒和牛他他配水牛芝士 $128牛肉紋理不俗,色澤潤澤的半生牛肉片, 吃時將水牛芝士和自家製牛油果醬一同放入咀內。正~其口感軟腍,牛肉沒有羶味, 但肉味較為溫和, 與芝士味相當協調。 秘製醬燒 豬肋骨 豬肋骨雖然略為瘦,豬肋骨色澤均勻,廚師將火控制得相當理想,沒有因為欠缺脂肪而令肉質變乾,咬落肉質豐腴,醬濃惹味,味道相對濃郁, 配有氣飲品無得輸。$128 性價比相當高。 燒海殼王 $178以淡水荀殻魚加入香料原條燒,把燒至焦香的魚皮打開, 雪白魚肉盡現眼前。它的口感是綿密很滑溜!筍殼魚

之前在網上看到「一口帆立貝 」@58/件

已經覺得非常吸引,所以我視它為重頭戲。

將兩種極鮮美海鮮 入饌,其賣相已經相當吸引,

將厚肉帆立貝夾著馬糞海膽, 超有創意。帆立貝

表面有光澤,肉質爽脆、鮮甜,帶子味濃郁,海膽

甘香甜美, 一次過可以品嚐到Double Up 鮮味,

感覺好幸福啊 !

炙燒和牛他他配水牛芝士 $128

牛肉紋理不俗,色澤潤澤的半生牛肉片, 吃時將水

牛芝士和自家製牛油果醬一同放入咀內。

正~其口感軟腍,牛肉沒有羶味, 但肉味較為溫和,

與芝士味相當協調。

秘製醬燒 豬肋骨

豬肋骨雖然略為瘦,豬肋骨色澤均勻,廚師將火控

制得相當理想,沒有因為欠缺脂肪而令肉質變乾

,咬落肉質豐腴,醬濃惹味,味道相對濃郁, 配

有氣飲品無得輸。$128 性價比相當高。

燒海殼王 $178

以淡水荀殻魚加入香料原條燒,把燒至焦香的魚皮

打開, 雪白魚肉盡現眼前。

它的口感是綿密很滑溜!筍殼魚的肉質鮮嫩沒什麼

土腥味,淡泊中帶著清甜、而香料沒有將魚肉清香

蓋過, 同時吃到牠的原汁原味。

鹽燒A4一口和牛 $58

看似平平無奇的牛肉串燒, 但串燒分成牛柳粒

後,呈現出淡淡的粉紅, 確是相當誘人。

外層帶點焦香肉香富有嚼勁,油香四溢肉味濃郁,

牛迷必吃 !

黑松露溫泉蛋、和牛、海膽 石鍋燒丼 $128

即燒即上枱,確保石窩飯送上客人面前時熱辣辣香嘖嘖。

材料也相當豐富,好似想將最美味既食材放晒入石窩內。

雖然黑松露、和牛、海膽 也同是搶味食材, 但海

膽的鮮甜明顯不及其他兩款食材突出,白白浪費了

其鮮味。

珍珠米口感軟腍同時吸收了食材香味,飯粒油潤可

口,窩底仲有飯焦, 回味!

食咁多好野,每人都只系$300, 抵食!
2017-09-10 230 浏览
今晚喺港島,想搵下新野試,之前見過有間叫海魂燒個燒魚好似好正! 就去試下啦! 海膽帶子,味道極鮮! 夾埋紫菜,勁好食!!! 底下啲沙律菜都食埋!海膽牛肉,俾我一啖食咗,海膽鮮味加牛肉,原來係勁回味! 滿滿嘅味道,即係我唔識形容到底正成點,只係佢真係令我覺得幸福嘅味道!一口串燒牛,勁juicy! 有肉汁流出黎,唔係乾爭爭果啲串燒,食得出係靚牛!黑豚肉秋葵,個醬我覺得一般,但原來黑豚同秋葵係好夾! 亦都無燒到乾曬! 我最怕食豬肉乾咁,呢個豚肉好嫩! 燒帶子,好大隻!! 好多汁! 但燒over咗,少少靱,不過食得出好鮮味!燒廣島蠔,救命! 點解可以咁好食! 超juicy! 蒜蓉係我至愛,加埋一齊,極正呀!!! 燒牛肉,佢個牛油果醬,水牛芝士,蕃茄,生菜,洋蔥,夾埋個牛黎食,嘩! 人間美食!! 點好食法,真係要自己黎試下!主角出場,燒荀殼魚,師傅燒完,切開啲皮黎食,啲肉好鬼嫩! 魚味鮮甜,點少少汁,更甜,我指魚味甜,因為我好鍾意食魚,所以對魚好有要求! 呢條魚完全滿足咗我!!! 兩個人,KO咗條魚,食得乾乾淨淨!!飯後甜品,因為隔離枱撞到朋友,所以決定一齊叫曬4款雪芭!!椰子味: 好椰子雲尼拿

飯後甜品,因為隔離枱撞到朋友,所以決定一齊叫曬4款雪芭!!

椰子味: 好椰子雲尼拿雪糕
菠蘿味: 清清地,少少菠蘿嘅酸甜果
蜜桃味: 好鬼香甜!!
柚子味: 我最愛! 酸酸地,好清新,好香!

今晚仲叫咗支清酒,佢俾果隻杯,仲要係雪凍咗,窩心!!!

本來仲想叫個飯,但實在太飽,唯有下次再試!
海膽帶子
水牛芝士燒牛肉
燒荀殼魚
雪芭
2017-09-08 158 浏览
今晚走嚟呢間新開嘅燒烤店食飯,成間餐廳都好有工業味道,坐得非常舒服。menu上有燒海鮮、肉類、菜、沙律及小食,以天后嚟講價錢唔算貴,所以唔expect佢會好大碟,加上超級肚餓,叫多啲野食先!青檸荔枝梳打 ($28)熱到咁,二話不說叫杯野飲先。隻杯好特別,原來係貓頭鷹呀!仲有幾粒原粒荔枝,徘徊在似酸又甜之間,好好飲青檸話梅梳打 ($28)又係有幾粒話梅喎!篤篤粒話梅味道更突出一口帆立貝海膽 ($58*2)都多食呢兩樣嘅,不過通常都係將海膽放上面,但呢個非常特別,係將帆立貝開邊,再釀啲海膽入去,好過癮呀!帆立貝好厚身,輕輕燒過帶有啲焦香,海膽份量慷慨,香味濃郁又滑,加塊紫菜包住一齊食,又脆又滑層次太好了,滿足!!!!迷你鵝肝漢堡及迷你飛驒牛漢堡($48+$48)細細個漢堡賣相可愛,不過有難啲切開,一切就散咗了,可惜。不過鵝肝非常軟滑,一啲都冇臊味;飛彈牛冇乾爭爭,咬開入面仲好juicy燒魂炸拼盤 ($58)有雞翼、雞軟骨及鴨舌,每款都炸得好香脆,上菜前似乎吸過油,所以感覺上唔油膩,而且份量大,用嚟送酒真係啱晒。感覺就咁食好單調嘅話可以落少少檸檬汁或點蛋黃醬川香清酒煮花甲 ($78)咪講笑,

青檸荔枝梳打 ($28)
青檸荔枝梳打

青檸話梅梳打 ($28)
又係有幾粒話梅喎!篤篤粒話梅味道更突出
青檸荔枝梳打

一口帆立貝海膽 ($58*2)
一口帆立貝海膽

迷你鵝肝漢堡及迷你飛驒牛漢堡($48+$48)
迷你鵝肝漢堡及迷你飛驒牛漢堡

燒魂炸拼盤 ($58)
燒魂炸拼盤

川香清酒煮花甲 ($78)
咪講笑,真係一上菜就聞到超級香嘅牛油味道!未食已經流晒口水,估唔到$78有咁多隻肥嘟嘟嘅花甲,味道激鮮甜又冇沙,飲埋個湯真係不得了,好味到冇停過口!
川香清酒煮花甲

燒蘇格蘭蟶子皇 ($78*2)
好大隻嘅蟶子呀!!!!肉質鮮嫩,好易咬開,最重要係乜野?係超級超級多蒜茸呀!!!!!香口到不得了,食多隻可以嗎????
燒蘇格蘭蟶子皇

燒韓式五花腩 ($28)
$28有咁多塊?!仲要唔係求求其其,係肥瘦分明好嫩滑喎!咬開超juicy,啲肉汁必晒出嚟,加塊kimchi一齊食,感覺上好似會減膩,微辣中又有啲酸,感覺超好!
燒韓式五花腩

黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼 ($128)
救命呀!簡直係將我最愛嘅幾樣食物放埋一齊,唔嗌唔得!平時食海膽飯會唔捨得將佢撈勻,但店員話呢個撈勻真係好好食㗎,信佢一次。先將和牛拎開,將黑松露、溫泉蛋、海膽及飯撈撈撈,跟住放返啲和牛上去。哇好味到呢,原來係咁香㗎,而且飯粒半身已經有牛肉汁,再加上嫩滑嘅蛋及海膽,滑上加滑又濕潤,好味到喊!
黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼

蜂蜜燒鳳梨 ($32)
平時唔鍾意食菠蘿,但講到咁甜,試吓囉。點知,真係甜到漏!其實菠蘿本身已經甜,如果燒嘅時候再落糖就會過甜喇,所以落蜜糖都係唔錯嘅選擇。而家燒到有啲焦香,更加香甜多汁,似乎燒菠蘿改變咗我對佢嘅睇法喎!
蜂蜜燒鳳梨

食完晒之後先發覺原來我哋係叫咗咁多野食!實在估唔到份量咁多,以呢個價錢喺天后食到呢個質素真係喜出望外,值得一試,不過座位唔多,一定要訂檯。食食吓個店員竟然認得我,原來呢間餐廳係旺角炸你鹵味嘅姐妹店嚟㗎!之前喺炸你鹵味食已經覺得好有質素,食埋呢間更加覺得掂呀!佢哋喺佐敦仲有一間串燒店,睇嚟下次應該試埋佢喎!
蜂蜜燒鳳梨
2017-09-07 105 浏览
海魂燒 好High 啊。剛剛嘅星期三晚上約咗一位好朋友來到新開無耐的海魂燒食晚飯。當日本身約咗七點鐘但係因為有啲公司所以八點先到,大家以為八點會少啲人啊,點知大錯特錯。呢一度真係越夜越多人。坐低首先點了話梅特飲,冰涼解渴,超級生津美味。點左個好抵食嘅拼盤 $58 有炸雞軟骨,炸雞翼同炸鴨舌。每一個炸物都會配上特別安排的醬汁。雞軟骨呢就配新鮮檸檬汁,雞翼就配沙律醬,至於炸鴨舌呢就用上美味自家辣椒油,分量很多又美味。呢個時候最好就飲番杯啤酒,可惜唔係好太飲,唯有下次。接住係美味泡菜燒豬頸肉,肉質超嫩係滑個種呀!有泡菜香又有燒出來juicy ge 油份,一客六件。望落都靚仔!燒菠蘿都係其中一個必食的吧。燒到外面帶點香邊,最仲要係波蘿好甜美啊!另一個令我覺得surprise ge 係呢個!超美味和牛。先放好沙律菜,鍾意嘅話可以配上蕃茄同埋洋蔥,然後呢就放一片美味嘅日本和牛,當然不少得就係水牛芝士同自家牛油果醬。每種蔬菜都好新鮮,配上味道剛好嘅自家牛油果醬,同埋入口溶化牛味香濃嘅日本和牛,你告訴我這個配搭係咪正先,再睇下個價錢,一大碟都係$128咋。我話呢個直頭係招牌菜。可惜嗰一日冇食到海鮮,見
海魂燒 好High 啊。
剛剛嘅星期三晚上約咗一位好朋友來到新開無耐的海魂燒食晚飯。

坐低首先點了話梅特飲,冰涼解渴,超級生津美味。

雞軟骨呢就配新鮮檸檬汁,
雞翼就配沙律醬,

可惜嗰一日冇食到海鮮,見到隔離枱嘅燒魚都應該超不錯,性價比超高係我對海魂燒的評語。另外,值得一提係八點幾後播放的流行音樂,聽到現場氣氛超high啊!大家都食得好盡興。
2017-09-05 1956 浏览
喜歡吃燒物的朋友最近留意到在天后新開了一家日本燒物店 ლ(╹◡╹ლ)本來清風街就是有不少的隱藏美食,所以滿是期待的耶這店座位並不算太多,所以建議先訂位飲品有少不了的酒類,或者可選擇一些特飲!青檸柚子梳打($28) 青檸會很開胃,加入了柚子變得清新摸上手那凹凸不平的瓶身,原來是貓頭鷹喔 不過飲管太幼,柚子不是怎樣吃得到啊先來~ 一口帆立貝海膽 ($58/份)這兩樣平時都是獨立吃,原來將兩者弄成漢堡包的狀態是雙倍的邪惡啊!很厚身的帆立貝~口感很豐富且鮮甜美味,中間的海膽亦入口嫩滑且濃郁甘甜 ( ̄▽ ̄)喜歡的話還可用紫菜包著,再加上wasabi~增加味覺上的刺激燒魂炸拼盤 ($58) 這個有雞翼、鴨舌和雞軟骨每款也很香脆,吃起來也不會很油膩。本身也夠味,想再惹味點可沾醬來吃( ゚Д゚)ノ 像是鴨舌配那個辣醬很不錯,是帶麻的感覺。炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬 ($128)(*^ー^) 使用的是日本A4和牛~牛味濃郁且口感細嫩。夾埋水牛芝士和番茄吃很清新不說不知道原來牛油果醬是可以突出肉質的香甜喔!川香清酒煮花甲($78) 每一隻花甲也頗肥美。吃的時候配湯來吃更顯清甜味道清甜的湯底與清酒
本來清風街就是有不少的隱藏美食,所以滿是期待的耶
這店座位並不算太多,所以建議先訂位

飲品有少不了的酒類,或者可選擇一些特飲!
青檸柚子梳打($28) 青檸會很開胃,加入了柚子變得清新
青檸柚子梳打

先來~ 一口帆立貝海膽 ($58/份)

燒魂炸拼盤 ($58) 這個有雞翼、鴨舌和雞軟骨
( ゚Д゚)ノ 像是鴨舌配那個辣醬很不錯,是帶麻的感覺。
燒魂炸拼盤

炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬 ($128)
不說不知道原來牛油果醬是可以突出肉質的香甜喔!
炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬

清甜的湯底與清酒的香配合得剛剛好,單喝也不是問題喲 (*˘︶˘*)
川香清酒煮花甲

最後還點了- 溫泉蛋燒魂石鍋炒飯 ($88) 溫泉蛋是分開上的,
先在飯的中央弄一個洞再放進去 ( ・ω・)
襯著飯還帶著溫度時好好拌均,讓粒粒分明的飯粒增加了稠綿感!

2017-08-28
炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬
3K
2017-09-01 894 浏览
居酒屋係日本非常普遍,係上班一族可釋放一日辛勞工作壓力的好地方。最近係天后開了一間類似居酒屋,地方雖然不大,但內裡氣氛一様高揚。左邊枱數男女開著香檳慶祝什麼似的,後面那枱五位女士一邊飲著清酒一邊𣈱談.....!我與友人純粹享受美食,自在一下。每人點了一客一口帆立貝,帆立貝中間夾著海膽,海膽色澤不太深,但味道卻濃厚不遜色。建議加紫菜同吃,嘩!鮮甜,濃郁齊備,冇得輸。和牛他他一定要試,邊位輕輕炙過,半生不熟透的姿態,配以水牛芝士,洋蔥和自家製牛油果醬,食法新奇,出奇地夾。因水牛芝士本身不太濃烈,沒有搶走牛的肉香,生洋蔥增添了口感,滋味!炸拼盤有三款,雞軟骨,單骨雞翼和鴨舌。不油不膩非常香口,佐酒一流。燒蟶子皇大大隻,肉質爽甜,鮮甜多汁,蒜茸配料頗多,我全部KO晒。迷你漢堡實在太kawaii 呢!一個是鵝肝,一個是飛彈牛。鵝肝非常鬆化,不油膩不臊,正!飛彈牛仍然保持肉汁,不錯。下次有日本朋友來,一定要帶他來感受一下香港式的居酒屋喔!

我與友人純粹享受美食,自在一下。

一囗帆立貝

炙焼和牛他他

焼魂炸拼盤

焼蟶子皇

迷你漢堡實在太kawaii 呢!一個是鵝肝,一個是飛彈牛。
鵝肝非常鬆化,不油膩不臊,正!
飛彈牛仍然保持肉汁,不錯。

迷你漢堡

下次有日本朋友來,一定要帶他來感受一下香港式的居酒屋喔!
2017-08-31
一囗帆立貝