2021-05-12 1801 浏览
如果不是朋友介紹, 也不知道佐敦戲曲中心原來有食店在內, 今日試了那裡的滿樂中菜戲曲中心本身地方空間感十足, 滿樂裡面也有非常高的樓底, 即使枱數不少, 但完全沒有擠湧的感覺打開餐牌就見十大名菜,  如鴛鴦胡椒焗中蝦, 又或瑤柱肉餅蒸蟹圈都很有特式, 蠢蠢欲試不能缺少的招牌鮑魚有特式的自選配搭因為朋友有濕疹關係, 今天就不能叫海鮮類了 ; 就點選了例牌的蜜汁叉燒, 侍應從旁未放上枱, 香濃的叉燒味已湧進鼻腔蜜汁叉燒帶少許脂肪位置, 平日不吃肥膏位置的我, 今天忍不住吃了多件, 這裡的叉燒燒得濕潤均勻,  肉質軟硬度非常理想; 雖說是脂肪, 但吃來不會有油膩感覺, 反而正正是脂肪經過燒灼後的香氣四溢, 跟瘦肉位置一拚吃進口, 脂肪跟瘦肉相互平衡, 誰也搶不了風頭; 當然, 不得不提蜜汁的功勞, 功不可抹另一款金沙炸魚皮涼瓜, 喜出望外; 上枱時香炸味遠遠已飄到, 咬在口中如吃薯片的清脆聲音, 以為會有點熱氣, 但咬下去涼瓜的甘味泗出, 而且以為外面炸得這樣香脆一定會帶乾身,  但涼瓜口感仍然軟綿,  還帶著咸蛋黃香味, 非常好吃的一道菜順帶一提餐廳衛生很好, 每枱新客一到, 原本已清洗好
不能缺少的招牌鮑魚

有特式的自選配搭

順帶一提餐廳衛生很好, 每枱新客一到, 原本已清洗好的碗碟筷子, 送來前會再一次用熱水燙過才奉上, 一定要加分
  • 金沙炸魚皮涼瓜
  • 蜜汁叉燒
2021-05-07 116 浏览
食得多西餐,想食中菜,今日來試一間尖沙咀的高級中菜,是在粵曲中心的一樓,店內環境很優美,很有華裔特色「杏汁白肺湯」實不相瞞,其實這是我第一次食豬肺,想不到有驚喜,豬肺很新鮮,口感彈牙,有點像花膠的口感,味道不錯,杏汁湯超濃超香,正😄「即炸鹹蛋魚皮配苦瓜」魚皮是即炸的,超級脆!熱辣辣又脆卜卜🤤加上佈滿鹹蛋黃醬,食到停唔到口!另外配菜是鹹蛋黃醬炸苦瓜,非常之特別!「片皮鴨」白色的粉皮非常之薄,而且皮和皮之間都有一張薄紙,不會痴埋一齊,很有思心鴨腳這部分超脆,鴨皮肥美,又不會有太厚的脂肪,咬落有香香的鴨油味充滿整個口,肥大肉厚,正!貴花杏汁椰汁糕

「杏汁白肺湯」

「即炸鹹蛋魚皮配苦瓜」

「片皮鴨」

貴花杏汁椰汁糕
2021-05-06 114 浏览
今晚朋友帶我去尖沙咀戲曲中心滿樂中菜,環境舒服又大,服務又好。招牌片皮鴨好好食,相比其他普通酒家的片皮鴨,滿樂中菜的鴨沒有那種好肥膩的感覺,真正食得到片皮鴨的精髓,包片皮鴨的餅皮做得超薄,而且張力大,不會爛,做到真正既皮薄餡靚。要注意下單需要1小時上菜,所以要預留較長的食飯時間。招牌杏汁燉白肺湯杏汁味夠出,絕無偷工減料。胡椒豬肚湯,胡椒味濃,食完個胃暖粒粒,飲完個人開胃,但本身氣管唔好,或對微辣都敏感就應該選擇其他湯。蜜汁叉燒絕對係招牌之一,肉質瘦得黎又好鬆軟,鍾意食瘦叉燒既人絕對會讚不絕口,至於新鮮的程度,我想是新鮮燒出來才有這樣的口感。金沙炸魚皮涼瓜十分鬆脆,食落覺得是由好嫩的魚皮炸出來的,好像食薯片一樣。但講夠特別一定是炸苦瓜,會覺得好神奇,炸苦瓜都可以有這麼多汁,這樣更能突顯苦瓜的特別之處。桃膠杞子桂花糕好抵食,上層桃膠杞子桂花糕,下層有椰漿啫喱,兩者味道好夾,食完會覺得普通茶樓食的桂花糕水準差很遠😂

2021-05-04 1267 浏览
今日同老爸行完西九,順道帶佢去戲曲中心行下同食晚飯。戲曲中心入面有間滿樂中菜,食廣東菜,岩晒同老豆食。身處戲曲中心入面既餐廳,環境和食物質素都有保證,價錢其實都可以接受。地方大座位寬敞,裝飾格局以中式為主,有大量花朵圖案壁畫,椅子是竹製品,甚有品味。餐前鹹菜小食,非常爽口。$16脆皮燒腩仔$98頂層既皮燒得脆卜卜,肉既部份層次分明,肥瘦相隔,有少許晶瑩通透既感覺,甚為好看。醮些芥末醬,帶出肉香而不覺鹹,好吃。招牌杏汁燉豬肺湯$88/位真的是招牌貨。自從食開既老店關門後,已經有數年沒有飲到咁正宗既豬肺湯。老爸一喝就愛上。讚不絕口👍👍雪白既豬肺湯,有完粒杏仁,杏仁味道香濃,杏汁味特出但又能保留到豬肺內藏既鮮味。豬肺好乾淨,煮得很軟滑,真材實料。能夠重溫那滋味,暖在心頭。潮式黃花魚飯$168魚皮被起,外露嫩滑既魚肉,骨不多。魚肉較結實帶咸鮮,如果想更濃味。可以醮普寧豆醬,是潮州特有醬汁,更加惹味。片皮鴨 $380有半隻,包兩隻脾,二吃。鴨胸,肉較瘦,肉的比重佔多,肉味濃而有口感,簡單醮填鴨醬已經很好吃。重頭戲:片皮鴨,擺碟很講究,中間係兩隻鴨脾。鴨皮圍邊。鴨起皮,皮帶點肉,增口感又可中和皮下

餐前鹹菜小食,非常爽口。$16

脆皮燒腩仔$98

醮些芥末醬,帶出肉香而不覺鹹,好吃。

招牌杏汁燉豬肺湯$88/位

潮式黃花魚飯$168

魚皮被起,外露嫩滑既魚肉,骨不多。

魚肉較結實帶咸鮮,如果想更濃味。

可以醮普寧豆醬,是潮州特有醬汁,更加惹味。

片皮鴨 $380
有半隻,包兩隻脾,二吃。

重頭戲:片皮鴨,擺碟很講究,中間係兩隻鴨脾。鴨皮圍邊。

鴨起皮,皮帶點肉,增口感又可中和皮下脂肪既油膩,配上青瓜、子薑、京葱等配料,夾住薄如紙的餅皮來吃,滋味無窮。
放餅皮既層架有暖爐坐熱,可以保持温度,皮才會鬆軟好吃,也不會黏住難以分開。這方法很貼心。值得一讚。

大大隻鴨脾

桃膠杞子桂花糕,$38
桂花糕+杏汁糕,味道清新,杏汁和桂花味道比例剛好,沒有被對家沒有搶了風頭。
還有大大粒杞子係入面,堅足料

2021-04-26
  • 杏汁燉白肺湯
2021-05-02 157 浏览
這天在戲曲中心遛達,欣賞這坐建築物的美,坐下來休息,讓自己沉澱一下。午餐就在中心內的滿樂中菜,內進才知道這裡原來非常寛敞,裝飾清雅,坐位舒適,加上有水準的食物和殷勤熱誠的服務,在這兒用餐真是一件賞心樂事!點心六寳盆$128 每款點心有兩件蝦餃的外皮香而有點彈性。燒賣上層是原隻鮮爽的蝦肉,中間夾著少許冬菇,下層是新鮮的豬肉,外皮夠薄賣相吸引。粉果有一點孜然的味道,餡料幼細。春卷外皮脆薄,比較特別是內層加了牛油果。糯米卷雖然外皮比較厚,但裡面的糯米軟韌好味。水晶包的外皮薄而晶瑩,豆沙餡幼滑,有紅豆香而不會過甜。奶皇餡也很香滑。蒸眉豆茶粿$38茶粿外皮軟糯不粘口,綿綿的眉豆蓉有份量,有豆香。菜苗鮮蝦雲吞麵$58雲吞皮薄,蝦肉新鮮爽口,麵質滑中帶微爽,兩條菜心也新鮮翠綠。下次要和家人來一試經理推薦的义燒和燒腩。

點心六寳盆$128

每款點心有兩件
蝦餃的外皮香而有點彈性。
粉果有一點孜然的味道,餡料幼細。
春卷外皮脆薄,比較特別是內層加了牛油果。
糯米卷雖然外皮比較厚,但裡面的糯米軟韌好味。

蒸眉豆茶粿$38

茶粿外皮軟糯不粘口,綿綿的眉豆蓉有份量,有豆香。

菜苗鮮蝦雲吞麵$58

下次要和家人來一試經理推薦的义燒和燒腩。
話說皇太后話因為肺炎關係少左飲茶,即使依家可以4人堂食,但枱同枱之間既距離......🙈🙉🙈🙉💁🏻‍♀️總結係皇太后想飲茶🫖~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•💋就同佢去依間超級闊落既中菜食個......💃🏻💃🏻☕️🫖🍵點心”八婆兩層架”🥡🥢~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•【點心六寶盆】$128蝦餃•燒賣•粉果•水晶包•春卷•糯米卷,每樣各有兩✌🏻件。春卷最好食😋炸到脆卜卜👍🏻燒賣比平時食既大粒左成個圈🤤💁🏻‍♀️不過依個兩層架都係賣相比較優勝,層架上贏過食物嘅質素🥲【千島明蝦角】$38新鮮炸到脆,算足料既。【雪山叉燒包】$38見個個都嗌,但味道未算特別😮😮~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•🔺以上價錢未包10%服務費及茶錢($20/位).百樂潮州經營的副線,但以粵菜為主。.🔺環境係唔錯,坐得鬆動&舒服。同埋人流唔算太多,所以幾清靜🤫~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
話說皇太后話因為肺炎關係少左飲茶,
💁🏻‍♀️總結係皇太后想飲茶🫖
💋就同佢去依間超級闊落既中菜食個......💃🏻💃🏻
☕️🫖🍵點心”八婆兩層架”🥡🥢
【點心六寶盆】$128
蝦餃•燒賣•粉果•水晶包•春卷•糯米卷,
每樣各有兩✌🏻件。
春卷最好食😋炸到脆卜卜👍🏻
燒賣比平時食既大粒左成個圈🤤
💁🏻‍♀️不過依個兩層架都係賣相比較優勝,
層架上贏過食物嘅質素🥲
點心六寶盆
點心六寶盆

【千島明蝦角】$38
新鮮炸到脆,算足料既。
千島明蝦角

【雪山叉燒包】$38
見個個都嗌,但味道未算特別😮😮
雪山叉燒包
雪山叉燒包

🔺以上價錢未包10%服務費及茶錢($20/位)

百樂潮州經營的副線,但以粵菜為主。
🔺環境係唔錯,坐得鬆動&舒服。
同埋人流唔算太多,所以幾清靜🤫
2021-04-30 1010 浏览
今日有幸同朋友去戲曲中心入面的滿樂中菜品嚐美食。環境當然很有藝術派場,地方大座位寬敞,裝飾格局都有品味。感覺人都升呢了😆。服務當然也很周全。招牌杏汁燉白肺湯,$88位以前屋企附近有間菜館有這個湯,光榮結業後就再找不到。難得這裏有,當然要重溫那滋味。濃濃的杏仁香中透著豬肺的鮮味,奶白的湯水中微微感受到杏仁渣的質感。豬肺爽而嫩滑,嚼起來有淡淡的杏仁味。整個湯比菜館那個出色多了。脆皮燒腩仔(小份),$98皮很脆很香口,肥瘦適中有口感,吃得出肉香而不覺鹹,很讚。潮式黃花魚飯,$168魚肉嫩滑又不多骨,近魚頭的肉側比較結實,感覺有點似吃咸魚。魚肉本身咸鮮味已經很足,如果想更濃,可以蘸普寧豆醬。招牌片皮鴨(半隻),$380分開兩部份上。首先上了鴨胸,蘸填鴨醬吃。這個的肉較瘦,肉的比重佔多,肉味濃而有口感。之後就是放得靚靚的片皮鴨,用來包餅皮吃。圍邊的是皮帶點肉,中間有兩隻鴨脾,底下的是比較肥的肉帶點皮。配上青瓜、子薑、京葱等配料,夾住薄如紙的餅皮來吃,味道囗感都一流,再吃啖啖肉的鴨脾,超好味又飽肚👍。桃膠杞子桂花糕,$38上層桂花糕,下層杏汁糕,清淡雅緻的味道,杏汁沒有搶盡風頭。茗茶,$20,餐前
今日有幸同朋友去戲曲中心入面的滿樂中菜品嚐美食。
服務當然也很周全。

招牌杏汁燉白肺湯,$88位
脆皮燒腩仔(小份),$98
皮很脆很香口,肥瘦適中有口感,吃得出肉香而不覺鹹,很讚。
潮式黃花魚飯,$168
招牌片皮鴨(半隻),$380
桃膠杞子桂花糕,$38
上層桂花糕,下層杏汁糕,清淡雅緻的味道,杏汁沒有搶盡風頭。
茗茶,$20,餐前鹹菜小食,$16
連餐前小吃都好味,非常爽口。
一分錢一分貨,所以貴得有道理,物超所值。
2021-04-26
2021-04-30 147 浏览
朋友介紹,去了尖沙咀戲曲中心滿樂中菜食晚飯。招牌杏汁燉白肺湯一位$88,$288四位,如果四個人更抵食,另胡椒豬肚湯一位$68,兩款都好飲,但個人就比較喜歡杏汁,因為好香杏仁味。聽說肺是很難清潔的,去信譽好的餐廳食就比較好。蜜汁叉燒$98,雖然只叫細份,但都幾多,叉燒算廋口感很好,口感似半肥瘦但不油膩。金沙炸魚皮涼瓜$98,新鮮炸出,非常脆及可口,炸魚皮不會太鹹,第一次食金莎炸涼瓜,原來很好吃,涼瓜的汁依然保留着,一口咬下去感覺沒有那麼熱氣。主菜是半隻招牌片皮鴨$380,服務員會在附近切鴨,食客可以看到全個過程。首先上鴨胸,服務員細心提示只點醬食,皮脆但不油膩,燒得很好食。最後再上片皮鴨其他的部份,薄餅皮會放蒸籠入邊熱着,所以不會變冷或變硬,即包即食,熱食果然更好食。招牌金瓜炒米粉$148,香味未食都聞到,份量很多,有蝦仁、蝦米、南瓜、冬菇、椰菜、肉絲等,非常足料。桃膠杞子桂花糕$38,沒想過桃膠可以做桂花糕,味道清新少甜,淡淡桂花的香味,又有桃膠的口感。
朋友介紹,去了尖沙咀戲曲中心滿樂中菜食晚飯。

2021-04-27
2021-04-26 1182 浏览
好久沒來戲曲中心的餐廳吃飯了。上周趁著開心星期五,相約朋友來吃好久沒吃的中菜。餐廳環境不錯,舒服闊落,而且服務很殷勤。我們先點了一份金沙炸魚皮涼瓜。金沙炸魚皮並不罕見,但金沙炸苦瓜就真的沒吃過。沒想到鹹蛋黃和苦瓜是如此搭配,香脆可口,咸香配搭爽脆清新的苦瓜。而且苦瓜完全不會苦,讓人一口接一口的吃很上癮。杏汁燉白肺湯。必點的燉湯,非常足料!而且杏仁味道極爲濃郁,口感幼滑。豬肺的分量也不少呢。因爲我們只有兩人,但又想吃片皮鴨,唯有點半份嘗嘗看。師傅在我們面前切鴨皮,畫面太令人食指大動了。吃片皮鴨之前,師傅先切起了鴨胸的位置。肉質鮮嫩,連帶脆脆的鴨皮,很好吃。吃完鴨肉之後,就正式吃片皮鴨了。這裏的片皮鴨真的很出色,烤鴨烤的剛剛好,皮脆肉嫩,充滿鴨油香。另外,比較少見的是居然還有鴨脾吃,一次可以滿足兩個願望呢。吃完片皮鴨之後,吃點蔬菜平衡一下。手打魚蛋紹菜煲。這裏的手打魚蛋真的很彈牙!而且魚味突出,難怪是餐廳招牌。紹菜很清甜,整個菜煲清淡得來不單寡,連湯也很鮮美。最後來一份清新的桃膠桂花糕作結。喜歡這份桂花糕有兩層味道,下層是杏仁,很豐富。

餐廳環境不錯,舒服闊落,而且服務很殷勤。
我們先點了一份金沙炸魚皮涼瓜。
金沙炸魚皮並不罕見,但金沙炸苦瓜就真的沒吃過。
而且苦瓜完全不會苦,讓人一口接一口的吃很上癮。

杏汁燉白肺湯。
必點的燉湯,非常足料!而且杏仁味道極爲濃郁,口感幼滑。
豬肺的分量也不少呢。

因爲我們只有兩人,但又想吃片皮鴨,唯有點半份嘗嘗看。
師傅在我們面前切鴨皮,畫面太令人食指大動了。
吃片皮鴨之前,師傅先切起了鴨胸的位置。
肉質鮮嫩,連帶脆脆的鴨皮,很好吃。

吃完鴨肉之後,就正式吃片皮鴨了。
另外,比較少見的是居然還有鴨脾吃,一次可以滿足兩個願望呢。

吃完片皮鴨之後,吃點蔬菜平衡一下。
手打魚蛋紹菜煲。

這裏的手打魚蛋真的很彈牙!而且魚味突出,難怪是餐廳招牌。
紹菜很清甜,整個菜煲清淡得來不單寡,連湯也很鮮美。

最後來一份清新的桃膠桂花糕作結。

喜歡這份桂花糕有兩層味道,下層是杏仁,很豐富。
1K
2021-04-26 845 浏览
今日天朗氣清, 剛剛有朋友在西九龍戲曲中心預習表演,  我們去替他打打氣, 乘機去 滿樂中菜 嘆個午茶.   去戲曲中心好方便, 除了乘地鐵,  也可以自駕,  因為有停車場.餐廳樓底高, 座位設計獨特, 有半圓卡座, 方桌, 大圓枱, 適合家庭, 朋友聚餐.  裝修分隔得好好.牆上, 中式花畫畫得好美.雲石檯, 配翠綠色餐具, 感覺清新.   用上有機茶葉茶, 水滾茶靚.   茗茶每位$20.我們叫了多款點心,  蟹籽北菇鮮蝦燒賣王真係燒賣王, 賣相吸引.  大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿,  肉香四溢, 燒賣上面放大蝦及蟹籽, 好大隻大蝦,   蝦肉新鮮, 爽口.  燒賣內有花菰, 豬肉打得彈牙,  吾錯.遠年陳皮叉燒酥, 叉燒饀料豐富,  好重陳皮香味,  入口鬆軟,  面上貼滿芝麻焗得香口. 即燒手切叉燒腸這個叉燒腸伴有菜遠,  同靚豉油.  腸粉皮薄, 口感挺滑.  內餡有即燒手切叉燒, 品質真系唔同,  叉燒味濃, 香噴噴,  好食.千島明蝦角賣相不錯,  炸得鬆脆,  唔會油膩,  包著鮮蝦,  蝦肉美味又新鮮, 沙律醬酸酸甜甜,  好滋味.蟲草花松茸灌湯餃,  用瓦鍋仔上檯

牆上, 中式花畫畫得好美.

雲石檯, 配翠綠色餐具, 感覺清新.
用上有機茶葉茶, 水滾茶靚.   茗茶每位$20.

我們叫了多款點心,  蟹籽北菇鮮蝦燒賣王

即燒手切叉燒腸
這個叉燒腸伴有菜遠,  同靚豉油.

千島明蝦角

蟲草花松茸灌湯餃,
用瓦鍋仔上檯, 好熱.  灌湯餃好巨形, 皮很薄, 肉餡很多, 有蝦, 蟹柳, 瘦肉, 菰菌.  伴有名貴蟲草花及松茸, 健康青菜和上湯, 做得好食.

餐廳印有飲食雜誌, 我也買一本回家細讀.

食物真材實料.  侍應服務好, 會替我們添茶, 換碟.
戲曲中心有停車場, 飲茶泊車有優惠.  會再來.
  • 蟲草花松茸灌湯餃
  • 蟹籽北菇鮮蝦燒賣王
  • 陳皮叉燒酥
  • 即燒手切叉燒腸
2021-04-24 191 浏览
我倆很喜歡吃中菜!💃🏻🕺今次一行四人去了滿樂中菜。餐廳位於文藝感十足的戲曲中心,環境優雅、寧靜,餸菜合胃口,服務也友善周到,值得推介👍🏻第一道:竹笙豆腐煲豆腐滑溜,竹笙吸收了濃汁。味道適中,配飯一流!第二道:蘿蔔煮馬友馬友是經油炸過的。茨汁清新,蘿蔔軟身,完全吸收馬友的鮮味,正!長輩都讚好👍🏻第三道:蝦子炆柚皮煲這道懷舊手工菜已經很難在香港餐廳的餐牌上發現,當然要試一試。柚子軟身,完全吸了所有醬汁,美中不足的是柚子皮本身有點渣,破壞了些許口感。🙏🏻要留意的是口感未必人人接受。第四道:瑤柱蛋白炒飯分量與用料充足。第五道:脆皮燒腩仔鬆脆,不錯👌🏻第六道:賀壽壽桃地盤佬生日,所以為他賀壽!一向對餐廳的壽桃沒期望,但今次真的不錯!捧過來時已聞到香噴噴的味道,令人很想吃!裏面是蓮蓉及一隻咸蛋黃,蓮蓉絲滑,得呀!👍🏻🙏🏻每次最少叫2隻💃🏻🕺環境及食物質素都不俗,值得再回頭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我倆很喜歡吃中菜!💃🏻🕺
今次一行四人去了滿樂中菜。

第一道:竹笙豆腐煲
豆腐滑溜,竹笙吸收了濃汁。味道適中,配飯一流!

第二道:蘿蔔煮馬友

第三道:蝦子炆柚皮煲

🙏🏻要留意的是口感未必人人接受。

第四道:瑤柱蛋白炒飯

分量與用料充足。

第五道:脆皮燒腩仔

鬆脆,不錯👌🏻

第六道:賀壽壽桃

🙏🏻每次最少叫2隻

💃🏻🕺環境及食物質素都不俗,值得再回頭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2021-04-15
  • 蘿蔔煮馬友
2021-04-22 758 浏览
老友上年搬到柯士甸站,不過疫情關係一直都未有去佢度Home Visit,今晚因為搬張BB床俾佢上左佢屋企。之後佢帶左我去戲曲中心入面開餐。😋戲曲中心入面空間好大,如果唔係朋友帶路,我都唔知道原來入面嘅餐廳已經營業。今晚食飯嘅餐廳叫做滿樂中菜,位於戲曲中心1樓,餐廳面積好大樓底又高,加上白綠色高雅裝修,整體感覺非常富有格調。👍🏻由於老友係常客,今日當然由佢發辦,佢點左一款燉湯,一客燒腩仔同餐廳名菜胡椒焗蝦,不過估唔到佢仲另點左客魚蛋河。😲招牌杏汁燉白肺湯 $88用燉盅上的白肺湯杏香撲鼻,口感香濃幼滑,豬肺軟腍可口,份量都唔少。👍🏻脆皮燒腩仔 $98滿樂中菜的燒腩仔非常驚喜,豬皮超鬆脆而且每一片厚度都均一,腩肉肥瘦有致層層分明,入口油香四溢,沾上芥末醬份外滋味。😍鴛鴦胡椒焗蝦 $198餐廳招牌菜鴛鴦胡椒焗蝦蝦肉爽口彈牙,而且富有蝦膏,蝦肉帶有香濃胡椒味之餘又唔會太辣,非常惹味。另外,每一隻蝦已經開殼處理,食嘅時候非常方便。👍🏻手打魚蛋片頭河 $68呢碗魚蛋河的魚蛋魚味非常濃郁而且好彈牙,加上其他配菜,確實非一般魚蛋河可以媲美。😋桃膠杞子桂花糕 $38最後食埋呢款以桃膠特製嘅桂花糕,桃

招牌杏汁燉白肺湯 $88

脆皮燒腩仔 $98

鴛鴦胡椒焗蝦 $198

手打魚蛋片頭河 $68

桃膠杞子桂花糕 $38
最後食埋呢款以桃膠特製嘅桂花糕,桃膠滋潤,底層配以杏汁糕,非常完滿。😍

2021-04-19
2021-04-21 599 浏览
難得和好友慶祝生日,當然要選佢喜愛嘅中菜,由於大都係尖沙咀工作,就決定上網搜尋特別嘅中菜廳。見到西九龍戲曲中心內有中菜廳,地點夠晒特別,就決定試試。我地放工七點左右到達,戲曲中心從柯士甸站一出就到,好方便。由於現時無劇目上演,戲曲中心都沒有人,非常寧靜。中菜廳位於1樓,門面好大,餐廳面積寬敞,店內以綠色和白色作主調,天花以流線型的燈光配上蓮花和月劇名伶的牆畫,清雅恬靜中帶點中國特色。餐廳職員推介了幾款必吃菜式,點菜就交由壽星發板。招牌杏汁燉白肺湯 $88位杏汁燉白肺湯由於工序復雜,大部分中式酒樓都無提供,難得見到有供應,當然要試。雪白色的湯散發著濃濃的杏仁香,湯內有3塊豬肺,湯好滑好香,杏仁味比我想像中還要濃,湯底還能嚐到杏仁渣,而豬肺十分彈牙嫩滑,口感非常好,這碗湯係我飲過同類入面最出色。脆皮燒腩仔 $98燒腩仔嘅皮烤得好脆,入口鬆脆到化,而且肉質肥瘦相隔得好好,一層肥一層瘦,又不會醃得過鹹,所以能吃出肉的香味,我地一口接一口,眨眼已經食晒一碟🤣鴛鴦胡椒焗蝦 $198一上桌打開蓋已經聞到陣陣胡椒香味,每隻蝦都沾上胡椒粒,開始還估計會辣,原來只有胡椒香而不會辣,好特別。蝦肉爽口

餐廳職員推介了幾款必吃菜式,點菜就交由壽星發板。

招牌杏汁燉白肺湯 $88位

脆皮燒腩仔 $98

鴛鴦胡椒焗蝦 $198
一上桌打開蓋已經聞到陣陣胡椒香味,每隻蝦都沾上胡椒粒,開始還估計會辣,原來只有胡椒香而不會辣,好特別。蝦肉爽口彈牙,有鮮味,配上陣陣胡椒香吃變得好有東南亞特色,好味。

濃湯火腩春菜煲 $138
火腩春菜即是火腩什菜煲,濃底味道夠濃,菜好入味,而且好淋。

濃湯火腩春菜煲

食完大家都好足滿,環境和食物質素都好高,壽星非常滿意今晚的安排,希望遲d約多d朋友試其他菜式。
2021-04-15 151 浏览
之前有諗過試呢間野因為環境都好似幾靚但去到現場就覺得其實枱與枱之間嘅距離都算好近個人去叫咗九樣嘢除翻開大概每個人$170到唔算好平咁當然唔係好貴 佢個格局就有啲似而家比較新派嘅點心茶樓可能我唔太識叫有部份嘅點心係做得比較出色 個腸粉都算幾好食 蒸馬拉糕嗰啲都唔會錯當然都有唔少係真係好普通 例如紅油抄手 佢仲要收得比一般嘅點心貴但我覺得佢一啲都唔好食😂😂😂😂牛柏葉直情有啲伏 唔知點解我真係覺得佢臭臭地 下次叫嘢食之前要睇清楚食評睇吓佢有咩出名先叫
之前有諗過試呢間野因為環境都好似幾靚
但去到現場就覺得其實枱與枱之間嘅距離都算好近

個人去叫咗九樣嘢
除翻開大概每個人$170到
唔算好平咁當然唔係好貴
佢個格局就有啲似而家比較新派嘅點心茶樓

可能我唔太識叫

2021-04-15 1060 浏览
聽到同事講去了戲曲中心間中菜館食唔錯, 戲曲中心原來有餐廳的?! 我好似又真係未去過, 就在柯士甸站出口旁, 同事話環保幾好, 所以又約個好朋友一齊聚下~很有自我格調的中餐廳,用了高貴的翠綠色做主色, 配上不同的花卉壁畫, 雅致中國風表達出來就連餐具都是用了翠綠色呢~侍應介紹了幾款招牌菜, 其中燒腩仔同豬肺湯我見旁邊1,2枱的食客都叫了, 又跟大隊試下~脆皮燒腩仔: 超級好食! 外皮十分脆又唔會覺得硬, 味道是一陣陣的燒肉味配上中間一層薄薄的油脂, 唔會太咸但味道保持濃郁!沾上少許黃芥末可以減輕油膩感, 真心食唔停口!!!杏汁燉白肺湯 內有一大塊豬肺, 真材實料!! 豬肺洗得好乾淨, 杏汁湯飲落還感覺到很微細的杏仁打碎在湯內的~杏汁湯又白又香, 飲完成個人滋潤晒~鴛鴦胡椒焗蝦 雖然只有4隻大蝦, 但蝦真心大, 蝦肉肥厚, 煲內放滿了生熟胡椒, 充滿胡椒的香味, 雖然有好多胡椒,但絕對不會掩蓋到蝦的鮮甜味!!金沙炸魚皮涼瓜我反而覺得涼瓜係主角, 因為咸蛋魚皮這幾年很流行, 很多餐廳都有, 但了加了涼瓜我是第一次食, 絕對是畫龍點晴!! 魚皮又脆又充滿香濃的咸蛋黃, 食多2塊難免覺得膩,

就連餐具都是用了翠綠色呢~

杏汁燉白肺湯

杏汁湯又白又香, 飲完成個人滋潤晒~

金沙炸魚皮涼瓜

金沙炸魚皮涼瓜我反而覺得涼瓜係主角, 因為咸蛋魚皮這幾年很流行, 很多餐廳都有, 但了加了涼瓜我是第一次食, 絕對是畫龍點晴!! 魚皮又脆又充滿香濃的咸蛋黃, 食多2塊難免覺得膩, 一轉食涼瓜, 完成唔會覺得涼瓜的苦, 反而是涼瓜的味道比咸蛋黃更強烈, 有一種清新的感覺!!
桃膠杞子桂花糕

桃膠杞子桂花糕, 底下是用杏汁代替椰汁吧~ 感覺很新鮮!!
食的中途見到有一大群打工仔入來分開幾枱坐, 是吃公司飯嗎? 餐廳的價錢真心唔算貴, 在尖沙咀附近, 食物有質素又近西鐵站, 絕對可以再來食, 同事真心無介紹錯!
2021-04-13
杏汁燉白肺湯