生怕這個冬天快要完結,冷冷的天氣快要沒有了!這樣子有什麼好怕?怕的就是沒有火鍋可以吃!呀,其實也不會沒有火鍋吃,但又有誰人喜歡在熱辣辣的夏天吃火鍋?這晚又跟阿美小姐來個晚飯,就是要吃火鍋,都是吃貨的我們想要把還沒有試的店也想要試一遍!這晚來到這一家火鍋英雄 Hot Pot Hero,到底要如何才可以成為火鍋的英雄?重慶麻辣拼養生野山菌湯 - $138最愛最完美的湯底一定是麻辣,由其是辣得過癮,麻得興奮的重慶麻辣,麻香味一直一直地湧出來,喜歡吃辣的人一定不會錯過!而阿美小姐吃辣的能力有限,火鍋最方便的當然是可以點兩邊湯底,來一個養生野山菌湯,既清甜,又有菌類的鮮! 本地手切肥牛頸脊 (小) - $268吃火鍋哪有不吃肥牛的道理,而這個手切肥牛頸脊跟平常吃到肥牛的很不同,不同的是他比較有咬口,肉味很重!每片肥牛都是手切出來的樣子,呈蝴蝶形狀,建議灼他十秒左右就可以挾來吃,很不錯的嫰肉味道!鮮黑毛肚 - $88黑毛肚就是沒有漂過的牛柏葉,非常爽口而且有嚼勁,感覺沒有漂過就是很天然,特吃好吃,是心理作用嗎?豬爽喉 - $88這個是我第一次吃的,一直對豬肉以外的豬內臟或特別位置都沒有好感...又

重慶麻辣拼養生野山菌湯 - $138
重慶麻辣拼養生野山菌湯

本地手切肥牛頸脊 (小) - $268

鮮黑毛肚 - $88
鮮黑毛肚

豬爽喉 - $88
這個是我第一次吃的,一直對豬肉以外的豬內臟或特別位置都沒有好感...又想不到這個豬爽喉令人沒有特別抗拒,爽脆口感十分有趣,更發覺無論灼他多久,除了Size會變小外,口感竟然是一樣,十分神奇!
豬爽喉

手打墨魚丸 (6粒) - $78
機器現成的墨魚丸有什麼好吃?要吃一定要吃手打的,哪種彈牙口感用機器做的哪會比得上,除了吃到墨魚的口感外,師傅還加了馬啼令整體口感變得更立體!
手打墨魚丸 (6粒)

招牌芫茜豬肉丸 (6粒) -  $68
吃了手打墨魚丸,也一定要試試手打肉丸吧。這個招牌莞芫茜豬肉丸味道有點像肉餅,芫茜味夠香,而且一樣有馬啼的爽口,不錯!
招牌芫茜豬肉丸 (6粒)

酥炸響鈴 - $48
熱辣辣地炸出來,又香、又酥、又脆,放到湯裡三秒就吃...超迷人!
酥炸響

凍豆腐 - $28
喜歡一開始就在火鍋湯底中放這個,無論辣還是不辣的湯底都要放數片,到差不多火鍋吃到最後時再吃這個就最美味。一來因為他不會散開變爛,再者就是他會吸盡湯的精華,相當入味,成為我必點的項目!

唐生菜 - $32
吃麻辣鍋的人會跟我一樣嗎?把菜放到湯底滾數下,沾著吸著麻辣湯底來吃,超捧!
唐生菜

竹蔗茅根水 - $48
吃著又麻又辣的火鍋,沒有些解熱解燥的清涼飲品怎麼行?喝這個竹蔗茅根水就最適合不過了,冰凍得又解渴又有爽快感!
竹蔗茅根水

要珍惜還有點冷的天氣來吃火鍋!下個真正的冬天可以快點到嗎?沒有冷冰冰的天氣,吃火鍋哪有什麼意思!
2018-02-22
重慶麻辣拼養生野山菌湯
鮮黑毛肚
豬爽喉
手打墨魚丸 (6粒)
招牌芫茜豬肉丸 (6粒)
酥炸響
唐生菜
竹蔗茅根水
  • 手打墨魚丸
  • 招牌芫茜豬肉丸
  • 酥炸響鈴
2018-03-01 99 浏览
今日系同事留公司最後一日,佢要向更美好發展,所以我們請她食大餐先點湯底,一邊辣一邊不辣滿足各位朋友在門口附近取醬料,自己配搭先上飲品,一大樽準備解辣~西班牙黑豚肉《$108》爽口,入口即溶~雞脾菇《$32》鮮甜~招牌四寶丸《$108》和莞茜豬肉丸《$68〉彈牙爽甜~脆鯇骨腩《$58》美味可口~炸魚皮《$42》剛炸起,新鮮~秋葵《$28》滑及淋身,有益~凍豆腐《$28》有咬口~芝士腸《$38》脆口食埋烏冬,完成美味晚餐好滿足好多野食環境一流,寬廣

重慶麻辣拼25年陳年花雕醉烏雞鍋

先點湯底,一邊辣一邊不辣
滿足各位朋友

醬料

在門口附近取醬料,自己配搭

飲品

先上飲品,一大樽準備解辣

~西班牙黑豚肉《$108》爽口,入口即溶

~凍豆腐《$28》有咬口

~芝士腸《$38》脆口

酥炸響鈴$48;油麥菜$32;秀珍菇$32;魷魚$68

稻庭烏冬

食埋烏冬,完成美味晚餐

好滿足

酥炸響鈴$48;油麥菜$32;秀珍菇$32;魷魚$68
環境1
環境2
2018-02-27 81 浏览
呢掛排天氣反反覆覆又冷又濕,最啱食我喜歡嘅麻辣火鍋驅一下寒濕呢間環境都鬆動,服務正常侍應都好細心,抽風系統都不錯,食完個身唔會好大味餐前小食都有成8款,每款都幾惹味,仲叫了洛神花茶清甜帶一點微酸,可抗氧化又補血今日試了麻辣火鍋拼花雕醉烏雞鍋,麻中帶辣,辣度剛好唔太刺激,所有內地麻辣火鍋都加牛油吧,油香不斷,而花雕醉烏雞用上25年陳年花雕浸過,雞肉非常嫩滑,而湯底好香濃又味鮮,我都飲咗好多碗美國雪花肥牛都幾嫩腍,牛味好重,焯一陣吸哂麻辣味好正西班牙黑豚肉唔算肥膩,薄片食落口感鮮嫩大蚌好新鮮,大大隻勁鮮甜四川紹粉煙煙韌韌,放落麻辣火鍋到吸哂啲味真係堅正另外仲有手打墨魚滑、酥炸響鈴 、皇帝菜

美國雪花肥牛都幾嫩腍,牛味好重,焯一陣吸哂麻辣味好正

西班牙黑豚肉唔算肥膩,薄片食落口感鮮嫩

大蚌好新鮮,大大隻勁鮮甜

四川紹粉煙煙韌韌,放落麻辣火鍋到吸哂啲味真係堅正

另外仲有手打墨魚滑、酥炸響鈴 、皇帝菜
2018-01-14
2018-02-22 852 浏览
天氣急降又係Hot pot 最適合季節,約埋一班三五知己最好不過。卡位坐得非常舒服,新裝修感覺。所有醬料都可以在櫃中搵到,我最愛黑醋點酸辣粉一流呀。如果鍾意蔥蒜嘅朋友,一定落好多。非常養身,我們叫洛神花茶,平時大澳先有得飲,今日不客氣。($48)生津解渴。我們叫了鴛鴦鍋底,重慶麻辣及25年陳年花雕醉雞湯底。($188)先諵麻辣湯底好夠味,不係大油適合港人腸胃。而且會越食越辣的感覺。正。有朋友仔不食辣,佢都覺另一邊都好出色。有濃藥材味道,又有杞子龍眼中和。再配合烏雞好美味。他們很細心提供圍裙怕不小心朋友整污糟件衫。麻辣湯底一定要配一尊鴨血($38)先食得𣈱快。不能不提英雄牛肉拼盤大($488)非常新鮮。有香濃牛肉美味,每件都有雪花。另外又叫其他野食,新鮮鵝腸($98),招牌魚腐($68),酥炸響鈴($48),鮮桂花魚片($88),凍豆腐($48)和韭菜餃($48)。不能睇少他們的四川紹粉($28),用麻辣湯底煑再加上黑醋,真prefect,必叫。最後到招牌四寶丸($108),又好鮮味,幾好食。

卡位坐得非常舒服,新裝修感覺。

他們很細心提供圍裙怕不小心朋友整污糟件衫。

麻辣湯底一定要配一尊鴨血($38)先食得𣈱快。

最後到招牌四寶丸($108),又好鮮味,幾好食。
2018-02-20 696 浏览
凍冰冰又咩好得過打邊爐滾滾佢!我屋企人就係鍾意唔知食咩就去打邊爐!最鍾意就係打邊爐,無論屋企同出街食打邊爐就係首選!今個星期日晚當然都唔會例外係阿哥在網上搵左一陣後就揸車車左我地去銅鑼灣呢間新開既火鍋店吃晚飯去入到去環境都好舒服清幽,設計係帶點時尚的中國風,空氣流通,唔會成陣味,真係very good!繼續將點菜任務交左俾阿哥,我就同媽咪去左持醬料呢個醬料吧,咩醬咩汁都有,又乾淨企理,未食已經感覺良好左先我就揀左我最愛的辣椒、炸蒜,辣豉油、蔥等配料調製出我獨門泡製的辣辣醬汁返到埋位後,侍應仲持左幾款餐前小食俾我地食,細細碟幾好味又開胃玩完一大輪後就到湯底出場時間!阿哥揀左重慶麻辣拼養生野山菌湯,都幾大鍋,個重慶麻辣味道很夠很夠辣及好惹味!而個養生野山菌湯就清中帶甜,仲有菇係入面,真係抵呀!鮮黑毛肚出面好少見!阿哥因此叫左,我立馬拎一塊滾來食吓,口感好爽甜,而且仲可以吸到少少湯底味道,係好食既!青青綠綠窩筍片就係我既最愛!又爽又甜,放入何種湯底都係好好味!切記唔好滾過頭,放入湯底滾一陣就食得,味道又清又爽,係good呀!續有吸味大師爽滑豬皮!好軟又彈牙,唔會死實實,又乾淨又吸湯,好食!打

繼續將點菜任務交左俾阿哥,我就同媽咪去左持醬料
呢個醬料吧,咩醬咩汁都有,又乾淨企理,未食已經感覺良好左先
打得邊爐又點可以無肉!今夜阿哥叫左美國安格斯牛脷片,肥肉無咩,切得厚薄適中,肉香濃厚,放入湯中輕燙一陣又食得,真係正點!

跟手有老媽子最愛食的招牌魚腐,份量都幾多,大大粒,幾鮮甜,OK好食!
食開肉食就當然唔可以停!食多款先夠喉吧!
西班牙黑豚肉係阿絲揀既,雪花分佈合格!
燙熟後肉香味濃,唔點醬汁食都好甜,好難得豬肉都會咁好食,真係有少少意外
尾聲時仲追加左個四川紹粉,同平時食既有d唔同,大大條,但好快熟,又吸味,我就梗係放入辣湯去煮,好有口感,又煙韌,真係超好味道!

總結今晚好滿意,好食,地點周腳又乾淨
全家人都表示可以再來過
2018-02-11
2018-02-18 104 浏览
天氣寒冷,令人想食返餐暖下身,馬上諗起麻辣火鍋。揀左銅鑼灣火鍋英雄,地點好方便,地鐵站一出行兩三分鐘就到。係大堂已經見到一大盤乾辣椒,令人食指大動。座位很寬敞,坐得十分舒適。首先有八個小前菜,真好,一路睇餐牌食住慢慢揀。而且前菜都做得好出色,好味道!我地揀左鴛鴦鍋,一邊辣一邊唔辣,可以試多樣口味~重慶麻辣拼25年陳年花雕醉烏雞鍋鴨血- 食麻辣火鍋必選項目啦,正!英雄牛肉拼盤,呢個拼盤絕對係超水準之作,全部都係靚材料,品嚐到唔同部位,有和牛,有胸腹肉,各有不同既口感,有入口即溶的,又有爽滑彈牙的。必食推介洛神花茶豬爽喉,鮮黑毛肚- 好爽脆,呢兩樣唔係間間火鍋有得食,唔好錯過~鮮桂花魚片,酥炸響鈴- 火鍋多數都係提供鯇魚片,但呢度有鮮桂花魚,點可以錯過招牌魚腐,鮮鵝腸招牌四寶丸韮菜水餃,凍豆腐-放落湯,吸收晒d精華四川紹粉,口感似薯粉,配麻辣湯,好美味!

天氣寒冷,令人想食返餐暖下身,馬上諗起麻辣火鍋

揀左銅鑼灣火鍋英雄,地點好方便,地鐵站一出行兩三分鐘就到。

係大堂已經見到一大盤乾辣椒,令人食指大動。
座位很寬敞,坐得十分舒適。

首先有八個小前菜,真好,一路睇餐牌食住慢慢揀。
而且前菜都做得好出色,好味道!

我地揀左鴛鴦鍋,一邊辣一邊唔辣,可以試多樣口味~
重慶麻辣拼25年陳年花雕醉烏雞鍋

鴨血- 食麻辣火鍋必選項目啦,正!

必食推介

招牌魚腐,鮮鵝腸

招牌四寶丸

韮菜水餃,凍豆腐-放落湯,吸收晒d精華

四川紹粉,口感似薯粉,配麻辣湯,好美味!
  • 英雄牛肉拼盤
  • 四川紹粉
2018-02-16 514 浏览
平時成日出街食飯,好少留係屋企陪媽咪。今日難得大家一齊放假,就帶咗佢出去行街,之後一齊打邊爐。行完SOGO ,就嚟咗附近嘅呢間火鍋英雄。英雄八盞連醬料$36呢個前菜好豐富,八款食物做得好精緻,有蓮藕、豆芽、花生、木耳……小小辣嘅冷盤,好開胃,推薦各位一試!25年陳年花雕醉烏雞鍋 併 芫茜皮蛋湯$168呢個花雕醉雞鍋真係不得了,用咗25年嘅花雕,有濃濃既酒香,烏雞好鮮甜,打完邊爐連個湯底都想飲埋。至於芫茜皮蛋湯就比較清新。呢個價錢可以食到兩款湯,真係幾抵。本地手切肥牛頸脊(小) $268打邊爐一向唔少得牛肉,今次冇選擇普通嘅肥牛,而係揀咗比較特別嘅牛頸脊。牛頸脊比肥牛脂肪較少,咬落口感幾好。因為係兩個人食嘅關係,小分已經足夠。西班牙黑豚肉$108平日比較少選擇吃豬肉,但這個黑豚肉真的不錯,肉質鮮嫩得來又香口,值得推薦!招牌四寶丸(12粒)$108手打丸也是必食,比即買即食的現成丸精緻得多。韭菜水餃(六件) $48皮薄餡靚萵筍片$32口感超好,而且可以索晒啲湯嘅鮮味。四川紹粉$28這個超好吃的,不得不推薦!紹粉比平日吃的紅薯粉更粗身,幾乎是河粉的粗度,煮熟後變半透明,口感煙靭。整體來說,各

行完SOGO ,就嚟咗附近嘅呢間火鍋英雄。

英雄八盞連醬料$36
小小辣嘅冷盤,好開胃,推薦各位一試!

25年陳年花雕醉烏雞鍋 併 芫茜皮蛋湯$168

至於芫茜皮蛋湯就比較清新。
呢個價錢可以食到兩款湯,真係幾抵。

本地手切肥牛頸脊(小) $268
牛頸脊比肥牛脂肪較少,咬落口感幾好。
因為係兩個人食嘅關係,小分已經足夠。

西班牙黑豚肉$108

招牌四寶丸(12粒)$108
手打丸也是必食,比即買即食的現成丸精緻得多。

韭菜水餃(六件) $48
皮薄餡靚

萵筍片$32
口感超好,而且可以索晒啲湯嘅鮮味。

四川紹粉$28
這個超好吃的,不得不推薦!

整體來說,各種食物和飲品都很滿意,餐廳環境不錯,服務態度也很好。會再光顧的!

2018-01-28
2018-02-12 114 浏览
哈哈.. 身為火鍋愛好者.. 今次2人成團去食大陸好多分店嘅火鍋英雄.. 環境都坐得舒服不會太嘈吵.. 而且有細心嘅擺設.. 當然係講有埋圍裙怕整污糟喇.. 而且餐單食物種類有好多.. 花多眼亂.. 應該食幾次都試唔晒.. 小食拼盤: 一坐低就會上左先.. 每款份量不多剛剛好.. 我自己對木耳,青瓜,芽菜都情有獨鍾.. 味道清清淡淡啱晒之後食辣野.. 可以中和一下.. 洛神花茶: 味道不太甜.. 洛神花香味重.. 減低火鍋後嘅油膩感.. 而且又可以消滯.. 可惜唔係間間打邊邊店都有.. 的確令我喜出望外.. 重慶麻辣湯底: 我地點左個小辣.. 一開始食當然不覺得辣.. 但重慶火鍋就有個特色.. 會有越食越辣嘅滋味.. 不用調味料都已經夠入味.. 手切牛頸脊及蓎蒿片: 牛頸脊切得夠薄.. 肥肉不多又夠肉味.. 煮一陣就熟肉汁勁多又滲入麻辣湯嘅味道.. 蓎蒿片夠新鮮無渣.. 不過要好好掌握煮個時間.. 太耐會一夾就散咩都食唔到.. 招牌四寶丸: 全部都新鮮手打.. 當然我最愛都係墨魚丸同蝦丸喇.. 夠彈牙.. 但我自己本身不太喜歡鯪魚球.. 食落去都有啲魚骨渣.. 凍豆腐: 基本上完全索晒

小食拼盤

麻辣湯底

手切牛頸脊及蓎蒿片

凍豆腐: 基本上完全索晒湯嘅精華.. 好入味..

凍豆腐

打邊邊散叫來說價錢的確中等.. 以服務質素同食物質素來計我覺得都是合理.. 而且空間大坐得都舒服..
大班人的確可以一試..

2018-01-15
麻辣湯底
手切牛頸脊及蓎蒿片
2018-01-30 140 浏览
今日好凍係凍到癲左,真係完全唔想郁,更唔想煮飯,所以就捉左阿囡出去打邊爐乾手淨腳而阿囡今日就係銅鑼灣收工,為左可以早點食完返歸,當然係去接佢放工跟手係附近食個靚飯行行吓就諗起阿妹之前食過間樓上火鍋幾高質,於是就去左個間火鍋店一上到去感覺好乾淨,唔太嘈,人亦未算爆多,可能因為時間較早關係,所以就唔使等位,同時都唔會好大油煙同大味,真係太好!叫到成枱都係就最開心,我地當然都係不停係咁叫喇湯底先上我地成家人都鍾意食辣,但菜以辣湯泡熟味道是會有點怪怪,咁就梗係叫返個重慶麻辣拼養生野山菌湯,又可辣又可唔辣咁呀!麻辣湯底的辣度剛好,唔會太咸,仲有少少麻香,很是美味!養生野山菌湯則很清甜,更帶有陣陣香菇味道之後更拎了4碟前菜過來,分別係大豆芽、青瓜、黑木耳同海帶,全屬冷盤,味道微酸,超開胃阿囡超愛食牛,因此都叫左碟較貴既本地手切肥牛頸脊俾佢牛既雪花紋分佈好靚,唔會肥,加上切得厚薄適中,輕輕一燙,肉香撲鼻,係好正另外今晚仲點左個出面未見過既鴨血一嚐,口感似啫喱,好爽口,仲有絲絲鴨香在當中,感覺好Q彈,加埋辣汁一齊食就更是好味老豆子就叫左個豬爽喉,起初我都有少少抗拒,但食左一件又覺得係幾好食,質感好爽口
今日好凍

叫到成枱都係就最開心,我地當然都係不停係咁叫喇
湯底先上
麻辣湯底的辣度剛好,唔會太咸,仲有少少麻香,很是美味!
養生野山菌湯則很清甜,更帶有陣陣香菇味道

阿囡超愛食牛,因此都叫左碟較貴既本地手切肥牛頸脊俾佢

老豆子就叫左個豬爽喉,起初我都有少少抗拒,但食左一件又覺得係幾好食,質感好爽口,又有點嚼感,本身無咩味,但一加埋個重慶辣汁又真係一百分!口感即時變得又爽又辣,好惹味

食得有味既湯底,我地一家人都一定會叫凍豆腐!可以盡吸湯底精華!呢度既凍豆腐既豆皮更好夠豆香,夠晒口感

平時食丸食得多,食來食去得幾樣,你唔悶我都悶,今次就大膽咁叫左芫茜豬肉丸,一睇個樣無花無假係新鮮打的,唔會好多肥肉,更有條條芫茜係丸中,食落茜香適中,還有濃郁豬肉甜香,好味之餘都幾特別!

食到咁上下就要食返埋時令西洋菜先得!呢度既西洋菜洗得好乾淨,又揀過晒,無黃又無老,無都係嫩口,放入菌湯輕煮即食得,爽甜又好味,我自己都係咁食,一陣就已被我食左半碟

同埋我地仲叫左揸竹蔗茅根
份量足夠,個樽仲幾靚,飲落唔會過甜又潤喉清涼,飲完喉嚨好舒適

食完成身暖晒又飽晒,好滿足
2018-01-30
2018-01-29 139 浏览
天氣突然轉涼,一下子由20度跌到得9度,去打邊爐就最好不過,不過早幾日先食過一次港式邊爐,今次同另一半想食下唔同口味既火鍋,喺百貨公司買完野行出嚟駱克道,記得京都廣場嗰邊有好多選擇,就去左嗰度,最後揀左間個名幾吸引我既餐廳,叫 火鍋英雄!餐廳地方都幾大,提供左唔同坐位既檯配合客人既需要,少至2人,多至十幾人都無問題!一坐低我待應就介紹左個洛神花茶俾我哋,我哋都叫左個嚟飲,酸酸甜甜,幾開胃!配合埋D小食,我們可以邊食邊點菜!要特別講下佢既調味架,配料選擇眾多,仲提供左唔同既配方俾我揀,我都有參考一下佢既配方去混醬!不過其實食到最後,我覺得有D浪費左D 調味料,因為其實餐廳既湯底係非常夠味,好多時我都唔加醬汁,就直接食用,當然有時加D 醬汁又會是另一種味道!混完醬我哋點左既野食都陸續送到,首先嚟到當然係個鍋!重慶麻辣拼25年陳年花雕烏雞鍋!酒味超濃,未放落鍋度都已經酒味撲鼻!倒入鍋嗰下更加香!麻辣味都非常大,好彩叫左小辣,應該都問題不大!之後鴨血,鵝腸,黑毛肚,凍豆腐以及薯粉都陸續嚟到,上菜速度都好快,鴨血好鮮甜,唔易碎。鵝腸新鮮,嫩滑又爽口,重點係洗得好乾淨,凍豆腐本身無咩太突別,不過索

之後鴨血,鵝腸,黑毛肚,凍豆腐以及薯粉都陸續嚟到,上菜速度都好快,鴨血好鮮甜,唔易碎。鵝腸新鮮,嫩滑又爽口,重點係洗得好乾淨,凍豆腐本身無咩太突別,不過索晒d麻辣湯汁,醉雞湯汁之後,就變得異常出色,除左豆腐既豆香,仲有好濃郁既湯汁喺入面,一咬就噴晒出嚟!黑毛肚新鮮, 大片, 滾熟左都仲有好大片!薯粉係我比較喜歡既麵條,呢度D 薯粉煙韌彈牙不在話下,最重要係佢可以好似凍豆腐咁吸埋D 湯汁!

打邊爐又點少得食丸,為左可以食晒佢D 肉丸,我叫左個招牌4 寶丸,每款都非常新鮮大大粒,滾熟左都非常彈牙、有肉汁,以$108 來說,我覺得係有D抵食添!

其實今晚點既野食都非常不俗,不過要數到最回味非 手切本地肥牛頸脊 同 蒙古羊肉片莫屬!
牛肉片送到上檯既時候既血色非常鮮紅,一睇就知道非常新鮮,而且每碟都係厚切,放落個鍋度都要等一陣先熟! 食落唔單只有牛味,仲有鮮甜既肉汁流出來,加埋D 湯汁以$248 來說又真係唔貴,如果唔係已經有D 飽,或者我會再叫多一碟!
手切本地肥牛頸脊

至於羊肉片配上麻辣湯是一個絕配! 麻辣湯將羊既膻味去蕪存菁,只剩下羊肉既鮮甜味,同麻辣味!不過羊肉片同牛肉片剛好相反,切得薄薄的,跟北方人吃涮羊肉的感覺相似!
蒙古羊肉片

總括來說今餐非常高質素,我們都食到捧住個肚走! 作為一間以重慶火鍋主打配合地道食材既火鍋店,火鍋英雄真係睇到有用個心去做!!
手切本地肥牛頸脊
蒙古羊肉片
2018-01-25 1150 浏览
現時的飲食潮流興什麼,拉麵過時了,炸雞更加過時了,而是回到大家熟悉的的打邊爐了,趁著天氣寒冷,更是最適合不過。不過,並不是一般的港式火鍋,而是麻辣火鍋,話說麻辣火鍋也分成幾派,究竟重慶好味,還是台式好,定還是四川的好,可能大家的標準都不同。 最近,友人們趁著麻辣火鍋大熱,於是相約來一個火辣辣的辣聚,選址是近月來,名人及博客大讚的火鍋英雄,賣的是私房式四川火鍋,小小店子裝潢格調優雅,雖然不設貴賓房,但半開放的私人空間也有。 未開始滾熱辣的麻辣火鍋前,先來點涼菜及小菜,前者製作小巧精緻,後者味道香濃惹味,成為佐酒佳品。涼菜中有【紅油元貝】、【涼拌南非鮑魚】及【椒麻象拔蚌仔】,每款都顯出師父細膩的刀章,加上豐富惹火的調味,襯托出各款海鮮的鮮味出來,大家也讚不絕口。 接著來的是【胡椒海中蝦】,當打開鍋蓋時,胡椒香味四溢,感覺與某名店的出品,原來此菜正是由創始人製作,怪不得味道如此正宗地道。炒香後的胡椒粒蓋著海中蝦來焗,蝦肉吸收了胡椒的香氣,鮮甜得來帶點刺激,眾人大讚。 【水煮桂花魚】就體現了師父的卓越刀功,每一塊魚片都大小勻一,令各塊魚片都受熱一致,非常嫩滑,配合以四川子彈

【水煮桂花魚】就體現了師父的卓越刀功,每一塊魚片都大小勻一,令各塊魚片都受熱一致,非常嫩滑,配合以四川子彈椒、青花椒、紅花椒、乾椒及八角等熬煮而成的麻辣湯汁,麻辣鮮香,碗內的紅薯粉更是誘人,盡吸湯汁之精華。
一輪涼菜及小菜過後,終於來到正題了,就是火鍋時間。【青花椒魚頭鍋】及【重慶麻辣拼25年陳年花雕醉烏雞鍋】兩款,前者入口先鮮後麻,極具層次,以許多青花椒、鮮花椒、青辣椒、湖南辣椒及自家煉製的青花椒油來煮魚頭,真是鮮味得不得了,更有驅寒去濕之效。加上最喜歡的還是入口軟嫩滑溜的魚雲,與花椒的幽香相結合,吃得令人食指大動。
後者入口已覺辣勁十足,厚厚的一層紅油更是師父的獨傳秘方,鮮味不絕;另一面則有著醇厚酒香的醉雞鍋,陳年花雕酒香醇厚,藥材味道恰到好處,配合藥用價值極高的烏雞,吃後更有暖胃之效。
打邊爐又怎可離開肥牛,一碟肥美豐腴的【本地手切肥牛頸脊】又點少得,油花分佈平均,輕輕一灼,嫩滑得來帶點嚼感,油脂甘香之餘,又有豐富的肉香,實在是正貨!
每次吃麻辣火鍋都會說,內臟及鴨血等下欄野才是麻辣火鍋之寶。先來【鴨血】,放進麻辣湯中,吸盡湯汁,入口煙韌滑溜,麻辣鮮香;【豬大腸】同樣都吸盡湯汁,麻辣醒胃,兩者真是麻辣火鍋不可分離。
話說毛肚也是必叫的,可是已售罄,幸好還有【豬爽喉】,輕輕灼至捲曲,爽脆可口;【田雞】可能很多人怕怕,可是肉質細緻幼嫩,灼後實是嫩滑,配合麻辣湯底,香口惹味。
當然與麻辣火鍋不合的可是蔬菜,但唯獨【萵筍片】實在是非常適合,還有【酥炸響鈴】及【午餐肉】,缺一不可。
還有這兒的手打丸,既有特式又美味,好像【芫茜豬肉丸】及【手打墨魚丸】,爽口彈牙,值得一試。最後,就是放進【四川紹粉】,即是煙煙韌韌的紅薯粉了,盡吸湯底之美味。
  • 青花椒魚頭鍋
  • 水煮桂花魚
  • 胡椒海中蝦
  • 紅油元貝
2018-01-20 154 浏览
前幾日凍,好想打邊爐,朋友介紹呢間重慶特色火鍋,火鍋英雄,個名好得意。有泉水雞,田雞,酸辣麻辣都有。銅鑼灣B出口過馬路就係,地理位置方便,乾淨企理,第一印象非常不錯。張檯好大,可以坐得闊落啲。餐具齊整,生嘢熟食筷分開,湯匙也有,仲比埋圍裙,考慮得好周到。一坐低服務生就送上開胃小菜,好似韓國料理咁,有蕎麥麵,酸豆角,蓮藕粒,涼拌黑木耳,芽菜,每種口味都唔錯!餐牌-選擇豐富!朋友唔食田雞,叫了【泉水雞鍋】好多香菇好多雞肉,份量十足!雞肉十分入味,肉質鮮嫩,咬落唔柴,唔塞牙。最令我開心係佢雖然睇落好辣,但食落係香辣,唔會辣得條利好痛或者個胃似火燒。呢個【極品肥牛】雖然係貴啲,但認真係「極品」,竟然有牛奶香,肉質好嫩滑,肥膏分佈均勻,每一啖都係享受,【招牌四寶丸】墨丸,蝦丸,豬肉丸同牛丸,非常彈牙,夠新鮮,經典必叫。【鮮毛肚】重慶火鍋必食,毛肚錄十幾秒就食得,鮮脆爽口,冇乜腥味,來一張「滿漢全席」哈哈雖然價格不是最平,但用餐環境,服務質素,食物味道都係值得嘅。
前幾日凍,好想打邊爐,朋友介紹呢間重慶特色火鍋火鍋英雄,個名好得意。有泉水雞,田雞,酸辣麻辣都有。銅鑼灣B出口過馬路就係,地理位置方便,乾淨企理,第一印象非常不錯。

餐前小菜

餐牌-選擇豐富!

泉水雞鍋

泉水雞鍋
四寶丸
鮮毛肚
滿漢全席咁
這夜來到銅鑼灣駱克道京都廣場三樓的「火鍋英雄」。起初聽到店名,還以為這裡是個只有火鍋吃的餐廳,但原來「火鍋英雄」除了火鍋,還有多款精品重慶冷盤、小菜與海鮮等,食物種類相當多樣化,而且水準亦令大家很有開心驚喜呢。吃火鍋前,我們先品嚐這裡的「英雄八盞」前菜小碟(連醬料每位$18)和點來數款涼菜小食,包括「酸辣蕨粉」、「夫妻肺片」($68)和「渝都口水雞」($68)。當中我的最愛是「酸辣蕨粉」,爽口的蕨粉掛滿酸辣度剛好的調味醬汁,相當清新開胃。真要多得朋友的預先安排,為大家預定好多款「火鍋英雄」的私房菜菜式。冷盤方面分別選來「二荊鮮辣南非鮑魚」、「成都紅油帆立貝」和「青花椒麻象拔蚌」,三款各有不同的辣及不同程度的辣度,相當精彩。我尤其喜歡「青花椒麻象拔蚌」,青花椒的麻辣中帶份獨特的清香,象拔蚌片爽嫩美味。醒胃香辣的「二荊鮮辣南非鮑魚」也不容錯過。鮑魚切得薄片,吃起來爽彈嫩滑,滋味無比。輪到熱辣辣上枱的有「水煮桂花魚片」和「沙撈越白胡椒海中蝦」。水煮魚的紅油麻香、辣勁富層次,魚片亦滑溜細嫩。以砂煲上的「沙撈越白胡椒海中蝦」,胡椒香撲鼻,與海蝦的鮮味加上入味的白胡椒,簡直合拍無比。接下來就是火鍋

英雄八盞

夫妻肺片

渝都口水雞

酸辣蕨粉

成都紅油帆立貝

青花椒麻象拔蚌

水煮桂花魚片

水煮魚的紅油麻香、辣勁富層次,魚片亦滑溜細嫩。

沙撈越白胡椒海中蝦

接下來就是火鍋時間啦~ 「火鍋英雄」共有11款湯底,有辣亦有不辣(每鍋定價由$78至$308)。其中的「二十五年花雕醉烏雞鍋」、「重慶麻辣湯」、「養生野山菌湯」與「芫茜皮蛋湯」可互相配搭成雙拼湯底鴛鴦鍋。

而店方特別推介的「山城四大名鍋」湯底就包括酸辣味的「酸菜冷鍋魚」、麻辣味的「跳水田雞鍋」、香辣味的「南山泉水雞鍋」和椒麻味的「青椒魚頭鍋」。

青椒魚頭鍋

「青椒魚頭鍋」($288),湯底集鮮、香、麻,雖然我不吃魚頭,但這誘人麻辣鮮香滋味足以讓我愛上這湯底,大推介!

麻辣湯拼二十五年陳花雕醉烏雞鴛鴦鍋

另一個鍋我們選來「麻辣湯拼二十五年陳花雕醉烏雞鴛鴦鍋」($188),也相當不錯。

火鍋配料選擇頗多呢。我個人心水推介就是質感綿綿的招牌魚腐($68),以及芫茜迷不能錯過的招牌芫茜豬肉丸($68/6粒)。

招牌魚腐

招牌芫茜豬肉丸 +濃湯黑椒牛肉丸
招牌四寶丸($108/12粒),一客有齊4款手打丸,包括手打墨魚丸、手打鮮蝦丸、手打鯪魚丸和手打牛肉丸,各款都相當美味。

招牌四寶丸

此外,每次吃火鍋都不能缺少份靚牛肉。「火鍋英雄」這客本地手切肥牛頸脊(大份$338),看得出的新鮮,肥瘦均勻,肉質鮮嫩,無論配搭哪款湯底都一樣的夾!

本地手切肥牛頸脊

還有吸湯一流的炸魚皮($42)和酥炸響鈴($48),這裡2款都炸得酥脆不油膩。

炸魚皮

酥炸響鈴
朋友們都一致大讚這裡的新
新鮮田雞
鮮田雞($78),如果你也愛吃田雞,記得試試。

手打鮮蝦滑 & 手打墨魚滑
這夜我們還吃了其他配料,如凍豆腐($28)、手打鮮蝦滑($68)、手打墨魚滑($78)和濃湯黑椒牛肉丸($58/6粒)等,各款也相當不錯呢。

火鍋英雄」地方整潔企理,裝修清雅。雖說是主打重慶風味,食物辣度有不同形式及層次,甚至完全不辣的選擇也有不少,大家都吃得相當開心盡興!

庆祝纪念
炸魚皮
酥炸響鈴
手打鮮蝦滑 & 手打墨魚滑
2018-01-17 112 浏览
依到個藥材雞鍋用烏雞,幾好,唔會咁油,啖湯都可以飲!~萵荀打邊爐一流!~豬肉片,烚兩烚就食得,幾嫩!~黑柏葉,以前唔係好多地方有,有都係白色個隻,食就食原材料啦,無經漂白過,幾好食呀,幾爽!~
依到個藥材雞鍋用烏雞,幾好,唔會咁油,啖湯都可以飲!~

萵荀打邊爐一流!~

豬肉片,烚兩烚就食得,幾嫩!~
2018-01-14 108 浏览
I have been to couple hot pot spot, and by far this is my favorite. The selection is endless, also the service is amazing. ( hard to find in Hong Kong) their table set up is also proper hot pot style with each person having its own utensils. I loveeee their dumplings and their veggies. There are also lots of options for mixing ur own sauces, however I wish they have 沙茶醬. Which is a popular hot pot sauce.